”CREDINȚA CARE A FOST DATĂ SFINȚILOR ODATĂ PENTRU TOTDEAUNA” – PREZENTARE GENERALĂ – 1

Pe când Iuda voia să scrie și el o epistolă despre mântuirea de obște (probabil ceva pozitiv, înălțător, mângâietor) s-a văzut silit (determinat, obligat, de cine?) să îndemne credincioșii la luptă! De fapt, din cauza unor oameni. Ce știm despre ei? Autorul epistolei îi descrie:

 • strecurați (furișați);
 • neevlavioși (lipsiți de reverență, fierești);
 • care schimbă (prin interpretare, adică răstălmăcirea Scripturilor) în desfrânare (libertinism) harul lui Dumnezeu;
 • tăgăduiesc pe singurul nostru stăpân și domn Isus Hristos;
 • au visări (imaginații) păcătoase;
 • comit păcate;
 • sunt răzvrătiți, contestă autoritatea, dezbină;
 • sunt batjocoritori în ignoranța lor;
 • au motivații ascunse;

Caracterizarea lor o face în mod plastic în versetele 12 și 13, considerându-i STÂNCI ASCUNSE, NORI FĂRĂ APĂ, POMI DEZRĂDĂCINAȚI, VALURI ÎNFURIATE și STELE RĂTĂCITOARE.

Stânci ascunse prin modul în care se infiltrează în rândul noastru. Nori fără apă prin vizibilitatea lor dar fără o contribuție reală la creșterea spirituală a Bisericii. Pomi dezrădăcinați prin faptul că sunt despărțiți de sursa de viață, Hristros. Valuri înfuriate deoarece își descarcă înspumegată (cu zel) marfa rușinoasă. Stele rătăcitoare deoarece nu sunt încadrate pe nicio traiectorie, nu sunt aliniate în vreo structură de autoritate și destinul lor este întunericul.

Reacția noastră este propusă tot de Iuda (mai întâi, epistole de avertizare, nu?):

 • aducerea aminte a propovăduirii și avertizărilor apostolice;
 • zidirea sufletească pe credința cea sfântă;
 • rugăciuni prin Duhul Sfânt;
 • rămânerea în dragostea lui Dumnezeu;
 • așteptarea revenirii Domnului și a eternității;
 • apostrofarea rătăciților;
 • recuperarea celor înșelați;
 • păzirea de păcat;
 • încrederea în puterea protectoare a lui Dumnezeu;
 • proslăvirea lui Dumnezeu!

Exemplele Scripturale folosite de Iuda sunt extrem de sugestive:

 • ieșirea din Egipt și pedepsirea ulterioară a necredincioșilor (atașarea unor oameni nenăscuți din nou în rândurile Bisericii);
 • îngerii căzuți (cei care au fost cândva în voia lui Dumnezeu dar ulterior au ales o altă cale);
 • Sodoma și Gomora (depravarea morală);
 • conflictul dintre Arhanghelul Mihail și diavolul pentru trupul lui Moise (gravitatea situației, riscul real al luptei împotriva unui diavol periculos);
 • calea lui Cain (invidie, răutate, crimă);
 • rătăcirea lui Balaam (instigarea la desfrâu);
 • profeția lui Enoh (soarta finală a nelegiuiților).

Pentru că nicio Scriptură nu se tălmăcește singură, iată ce spune Apostolul Pavel în aceeași ordine de idei:

2 Timotei 3Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele. Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără evlavie, fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, neîmblânziţi, neiubitori de bine, vânzători, obraznici, îngâmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu; având doar o formă de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea. Depărtează-te de oamenii aceştia. Sunt printre ei unii care se vâră prin case şi momesc pe femeile uşuratice, îngreuiate de păcate şi frământate de felurite pofte, care învaţă întotdeauna, şi nu pot ajunge niciodată la deplina cunoştinţă a adevărului. După cum Iane şi Iambre s-au împotrivit lui Moise, tot aşa şi oamenii aceştia se împotrivesc adevărului, ca unii care sunt stricaţi la minte şi osândiţi în ce priveşte credinţa. Dar nu vor mai înainta; căci nebunia lor va fi arătată tuturor, cum a fost arătată şi a celor doi oameni. Tu însă ai urmărit de aproape învăţătura mea, purtarea mea, hotărârea mea, credinţa mea, îndelunga mea răbdare, dragostea mea, răbdarea mea, prigonirile şi suferinţele care au venit peste mine în Antiohia, în Iconia şi în Listra. Ştii ce prigoniri am răbdat; şi totuşi Domnul m-a izbăvit din toate. De altfel, toţi cei ce voiesc să trăiască cu evlavie în Hristos Isus vor fi prigoniţi. Dar oamenii răi şi înşelători vor merge din rău în mai rău, vor amăgi pe alţii şi se vor amăgi şi pe ei înşişi. Tu să rămâi în lucrurile pe care le-ai învăţat şi de care eşti deplin încredinţat, căci ştii de la cine le-ai învăţat; din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire, prin credinţa în Hristos Isus. Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.”

(VA URMA)

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

30 răspunsuri sa “”CREDINȚA CARE A FOST DATĂ SFINȚILOR ODATĂ PENTRU TOTDEAUNA” – PREZENTARE GENERALĂ – 1”

 1. Textul postarii este foarte complet, frate Cristian, de foarte mare actualitate.
  Cred ca la comment-uri, n-ar mai trebui sa se posteze nimic de genul „ar fi fost mai bine…” „parca asta ar fi trebuit sa spui…”, „parca asa se intelege…”,”parca asta a vrut fratele Ionescu sa spuna…” ci mult mai mult despre „cefel de oameni ar trebui sa fim noi…” (2 Petru 3:11-14,17-18 si Iacov 4:7-11…
  Sa fiti binecuvantat pentru subiectul abordat si pentru toate temele de o intransigenta fundamentalista si nicidecum „liberala si toleranta” asa dupa cum de multe ori vi se insinueaza !

 2. Nu ştiu de ce, dar de cînd am citit prima oară Epistola lui Iuda mi s-a părut cea mai de actualitate carte a Bibliei. poate n-are multă doctrină, dar este de actualitate; Mai este de completat poate un avertisment interesant la Ieremia 7:10 şi context. Consider că umblarea noastră cu Dumnezeu trebuie să fie permanentă (Geneza 5:22) iar strîngerea noastră laolaltă să nu fie pentru încărcarea bateriilor, ci pentru descărcarea bagajului de experienţe cu Dumnezeu (de exemplu Fapte 4:23, dar e interesant contextul pînă la finele capitolului).
  Să ne zidim sufleteşte, dar pentru a zidi ceva, trebuie material de calitate.
  Duhul Sfânt există, nu e doar o iluzie.

 3. Da, asa este, sa luptam pentru credinta data sfintilor odata pentru todeauna!
  Reformatori si martiri, oameni lui Dumnezeu din toate timpurile ne-au invatat cum trebuie sa luptam, care sunt riscurile dar mai ales beneficiile de a face parte din armata lui Hristos care lupta pentru credinta sfintilor. Armata lui Hristos nu este faimoasa, si nici numeroasa dar prin harul lui Dumnezeu intr-o zi va fi decorata de insusi Imparatul, imparatilor si Domnul, domnilor pentru ca in cele mai grele conditii, in persecutii, in libertate si depravare, in foamete si-n belsug, in timp de pace si-n vreme de restrictie, uneori singuri tradati si parasiti de cele mai iubite persoane, neintelesi si dispretuiti si-au dus lupta pana la capat, nu si-au cautat propriul folos si castig, dar au slujit intereselor Imparatului si-au castigat suflete pentru cer, cu propriul sange… n-au fost si nu vor fi vreodata soldati mai dedicati ca cei din armata lui Hristos, de la ei sa invatam si drept pilda sa-i luam…
  Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  • Da, asa este, sa luptam pentru credinta data sfintilor odata pentru todeauna!
   Reformatori si martiri, oameni lui Dumnezeu din toate timpurile ne-au invatat cum trebuie sa luptam, care sunt riscurile dar mai ales beneficiile de a face parte din armata lui Hristos care lupta pentru credinta sfintilor. Armata lui Hristos nu este faimoasa, si nici numeroasa dar prin harul lui Dumnezeu intr-o zi va fi decorata de insusi Imparatul, imparatilor si Domnul, domnilor pentru ca in cele mai grele conditii, in persecutii, in libertate si depravare, in foamete si-n belsug, in timp de pace si-n vreme de restrictie, uneori singuri tradati si parasiti de cele mai iubite persoane, neintelesi si dispretuiti si-au dus lupta pana la capat, nu si-au cautat propriul folos si castig, dar au slujit intereselor Imparatului si-au castigat suflete pentru cer, cu propriul sange… n-au fost si nu vor fi vreodata soldati mai dedicati ca cei din armata lui Hristos, de la ei sa invatam si drept pilda sa-i luam…
   Asa sa ne ajute Dumnezeu!

   Pun aici un link, este despre inchizitie dar pentru cei ce nu l-ati vazut va este de folos si va va incuraja in a lupta pentru credinta data sfintilor odata pentru todeauna!

 4. Repostez postul lui CBogdan, cu Leonard Ravenhill. Este un interviu extraordinar, ptr. modernisti si conservatori. Interesant de remarcat experientele similare traite in trezirile din Great Britain si Romania . Cararile vechi sint similare la toate natiunile , in stagiul initial al unei treziri spirituale, dupa care intervine satana cu intrebarea ” oare chiar a zis Domnul?” .
  (…)
  _________________________________________
  Verifică link-ul. Nu cred că este cel corect.
  Thank you

 5. Hoinarind pe youtube am dat peste aceasta inregistrare, nu stiu cine este fratele care a vorbit, cata autenticitate este in mesajul sau dar cred ca merita sa fie luat in considerare si filtrat prin Biblie… Dumnezeu vorbeste cand intr-un fel cand in altul!

  • Eu va marturisesc sincer ca nu stiu cine este fratele, ieri hoinarind pe youtube am dat de el, poate uni il cunoasteti mai bine si stiti despre ce este vorba cand priviti acest interviu. Am postat acest link pentru ca Sfanta Carte ne invata sa cercetam tot si sa luam ce este bun. Dumnezeu a vorbit si inca mai vorbeste iar noi avem ca datorie sa ascultam glasul sau care poate sa fie ca un susur bland, ca tunetul, prin creatia Sa, prin om, prin inger, prin Duhul Sfant Dumnezeu vorbeste. si cand Dumnezeu vorbeste noua ne mai ramane doar ascultatea.

   • N-am urmărit tot dar am reţinut ceva semnificativ. Prin 1993 auzisem o casetă audio cu un frate Dumitru sin jud pare-se Suceava care-a ajuns in America. N-am mai auzit nimic de acest om pînă acum, deşi am căutat mult pe net. Şi totuşi, din intîmplare, CBogdan găseşte un predicator american care-i apropiat acestui Dumitru Duduman pe care-l căutam. Mulţumesc Domnului pentru asemenea întâmplări.
    Acum, să-ţi spun despre cine-i vorba: Acest Dumitru Duduman este penticostal care după persecuţia sub comunism în România, a ajuns în America – zice el – trimis de Dumnezeu să lanseze strigarea din Apocalipsa 18:4. Probabil pe acest fundal s-a format o grupare care avertizează America privitor la căderea Babilonului. Dumitru este mesagerul, acest predicator american din filmul de mai sus fiind probabil un asociat apropiat.

  • Fr. Ionescu, nu inteleg de ce mi-ati sters comentariul privitor la Dumitru Duduman ?

   • Nu sunt întrutotul convins de ceea ce spuneți. Mă mai documentez puțin.

   • Fr. Ionescu, exista un video pe internet cu o marturisire a lui Duduman intr-o adunare cred ca, a mormonilor. Acolo el prooroceste in timpul adunarii. Puteti cerceta ceea ce eu am afirmat. Eu am vorbit bazat pe ceva ce nu se gaseste si nu se primeste la ITP Bucuresti si nici la cel mai inalt institut teologic din lume. TATA este bun si da ( dar cu tepus ) fara parere de rau unele lucruri mai deosebite si la unii mai nebagati in seama.

  • nici eu n-am mai auzit de acest om pana acum. mi-a placut sa-l ascult. e amuzant. : )

 6. (…)
  ___________________________________
  Dragă Pete,
  știu că sunt destul de controversați. Nu știu dacă știți dat Dumitru Duduman a încetat din viață acum câțiva ani.

  • Am umblat la aceeaşi biserică cu fr. Dumitru Duduman, mai mulţi ani, pînă ce dînsul s-a repatriat în ţară pentru a coordona o misiune creştină. A fost un om al lui Dumnezeu…

   Din inima acelor ce vor crede în Isus,
   Izvoare vii de har divin ţîşnesc precum s-a spus.
   Bătrînii voştri vor visa şi mulţi vor prooroci,
   Biserica se va-ntări vedenii cînd vor fi.

   Aceste vremi, Isus Christos a spus că vor veni,
   Şi chiar aşa s-a împlinit, precum ni se vesti.
   Căci în popor mai sunt prooroci, mai sunt şi văzători,
   Ce bine de s-ar înmulţi, am fi mai temători.

   Biserică, biserică, priveşte-n urma ta,
   Isus Christos a rînduit păstori în fruntea ta.
   Învăţători şi înţelepţi ca drumul sfînt să-l ţii,
   Vorbiri în limbi şi văzători cît singură vei fi.

 7. C.I.
  Toate „calitatile” listate despre cei din epistola lui Iuda, se gasesc si in Galateni cu o singura exceptie-astia nu erau liberali, ci (ultra) conservatori :)…de aia nu-s nici nici, got it? 😉

 8. Urmăresc cu multă atenție postarea aceasta și pe cele ce vor urma ( aceasta fiind doar Part.1), deasemenea și comentariile,dar deocamdată mă apțin de a comenta. Cât despre D . Duduman a trecut din viață el,soția lui și fica lui ,mai este în viața ginerele lui și cei 3 copii care sunt nepoții fr. Dumitru.

 9. Eu eram la-nceput de drum, auzisem de Hristos cu un an înainte de a asculta mărturia fratelui Dumitru. Aşa m-a impresionat acest moldovean simplu de la sat, care avea experienţă cu Dimnezeu prin semne şi minuni încît am vrut şi eu un asemenea Dumnezeu ciu şi lucrător. Nu ştiam cum îl mai cheamă făcînd inutilă căutarea pe internet. Orice-ar fi, un lucru-i sigur: mi-a motivat puternic credinţa-n Hristos Isus cînd eram la-nceput. Nu ştiam atunci că mai sunt pocăiţi aici in zona Moldovei, Deci fratele Dumitru Duduman mi-a fost fără să ştie un sprijin la nevoie. Domnul să-i răsplătească tot binele ce mi l-a făcut. Ce-i drept, nu sunt întrutotul de acord cu doctrina fratelui Dumitru dar asta chiar nu mai contează.

 10. Stiu ca Duduman a murit. Eu l-am ascultat ani de-a rindul la radio emisiunea prophecy club johnson stanley si ce spunea omul acesta ca i-a descoperit Domnul (elicoptere negre , submarine rusesti atacind america si tot felul de (…) si cum s-a batut cu sobolanii in puscarie so i know him very well, nu pot eu sa cred povestile cu omul lui Dumnezeu

  • Pentru tine am doar o singura intrebara, putin mai tarziu… una este ca nu poti sa crezi si alta este cand ai dovezi palpabile ca lucrarea fr. Dumitru nu este autentica sau este. Vreau doar sa rectific ceva, fr. Dumitru nu a zis ca s-a batut cu sobolani in puscarie, zice ca la aparitia si cuvantul ingerului, sobolani pentru care trebuia sa devina hrana, au murit… Sper macar sa crezi cand Biblia zice ca o magarita a vorbit, si ca un peste a ingitit un om si dupa 3 zile de stat in pantecul pestelui, omult a fost dat afara nevatamat… ca Daniel a fost aruncat intr-o groapa cu lei infometati ca sa le slujeasca drept hrana dar lei s-au incapatanat si nu au mancat pentru ca au stiut ca daca stau cumint a doua zi ii asteapta mai multa mancare drept recompensa… ca animalele au venit doua cate doua la corabie fara ca Noie sa alerge dupa ele sau sa angajeze vanatori, nici macar dresori sau politia animala… Sper ca pe acestea le crezi si ma rog ca Domnul sa te ajute la aceasta!
   Am o intrebare pentru tine asa dupa cum am zis, o pun cu respect si sinceritate: esti cesationist sau continuationist?

 11. Duduman a fost un mare (…)

 12. fr. Duduman e din Suceava…mai exact com. Hantesti…tatal meu l-a cunoscut ft. bine…a copilarit la cateva minute de el…din cele povestite de tata, a fost un mare prooroc al Domnului…

  • Tatal tau este pastor in Jud. Arad? sunteti membru la Biserica Betel, pastorita de fr. Iosif Anca si fr. Eugen Micurescu?
   Am mai gasit si eu cate ceva pe youtube cu acest om,. chiar daca a fost la o biserica de mormoni (desi eu am cautat dar inca nu am gasit) atat timp cat a ramas la Evanghelia lui Hristos si a luptat pentru credinta sfintilor data, o data pentru todeauna nu ii se poate reprosa. Domnul cheama oameni in lucrarea Sa, el ii pune sa lucreze acolo unde doreste El, si ii foloseste cum vrea El, chiar daca noi de multe ori nu intelegem de ce este asa… toate au un scop…

 13. L as numi apostol al ;ROMINIEI.UCRAINEI. MOLDOVEI. si RUSIEI pentru marea daruire care a facuto sub calauzirea DOMNULUI pentu introducerea bibliilor in aceste tari .Ba nu cred ca gresesc daca as spune ca i un apostol si al SUA al zilelor noastre. MULTUMIM DOMNULUI ca ne a ridicat asemenea barbati destoinici si urechile noastre pot auzi asmenea lucrari ale DOMNULUI. MULTUIM ca MARTURIA LUI SI SINGELE LUI MAI VORBESTE IN MIEZUL NOPTI PACATULUI DE DRAGOSTEA SA. Cred cele relatate de fratele duduman findca simt ca DRAGOSTEA TATALUI DIN CER IN ISUS HRISTOS PRIN DUHU SFINT NE MAI VORBESTE NE MAI CHEAMA LA NTOARCERE LA EL. In urma cu vreo 4 ani L am intrabat ce vremuri traim si mi a zis Voi cutremura bogatiile nemurilor si le a cutremurat bine DOMNUL sa va binecuvinteze cu har. pace de la El si viata vesnica. amin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: