DIAMANT CĂLCAT DE FIARE: MODESTIA SUB TALPA DESIGNERULUI – 1

Cu ceva timp în urmă, am primit o conecție youtube cu predica unui pastor american baptist. Predica a fost transcrisă și adaptată de pastorul Cornel Avram și soția sa Dana pentru a fi distribuită membrilor Bisericii Happy Valley din Phoenix, Arizona, dar și altor biserici care doresc să își însușească acest material.

CUVÂNT ÎNAINTE

Acesta este un material prelucrat din predica unui pastor de la Trinity Baptist Church,[1] mesaj ce cred că trebuie să fie auzit şi aplicat în toate Bisericile care consideră Cuvântul lui Dumnezeu autoritatea morală şi spirituală în toate aspectele vieţii lor. Titlul sugestiv pe care l-am ales, scoate în evidenţă diamantul care este modestia în imbrăcăminte, şi fiarele adică designerii acestei lumi căzute, ajutaţi cu entuziasm de hollywood. În predica de pe munte Domnul Isus spune: “Să nu daţi câinilor lucrurile sfinte, şi să nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare, şi să se întoarcă să vă rupă.” (Matei 7.6). Trăim vremuri în care, unul din mărgăritarele noastre cele mai preţioase, a fost aruncat prin neveghere, sub labele câinilor şi copitele porcilor.

Adevăratele valori au fost stabilite de Dumnezeu prin Cuvântul infailibil al Scripturii. Atunci când aceste nestemate sunt oferite câinilor şi porcilor, aceştia le vor distruge. În urmă aceste fiare vor manifesta o putere ciudată de sfâşiere şi rupere asupra celor ce renunţă la comorile spirituale. Câinii şi porcii nu au nici o apreciere pentru valorile sfinte. Menirea lor este să calce în picioare şi să nimicească tot ce e dumnezeiesc şi sfânt.

Consider că poporul lui Dumnezeu nu a renunţat la acest diamant în mod intenţionat, ci lumea cu influenţele şi presiunile ei, după ce a ameţit mintea multor credincioşi, i-a luat prin surprindere şi a mărşăluit nestingherită peste tot ce i s-a oferit. Aşa a căzut modestia pradă chipului acestui veac. Fără nici o milă, dumnezeul modei şi-a deschis gura larg şi a înghiţit cu nesaţ frumuseţea şi nobleţea bunei cuviinţe. Iar unele comunităţi se trezesc acum atât cu nestematele pierdute cât şi cu hainele spirituale sfâşiate. Rezultatele dispariţiei acestei perle călcată în picioare de designeri, sunt vizibile în ultimii ani, prin suportul cvasiunanim pe care îmbrăcămintea sexy l-a câştigat. Dacă noi ca urmaşi ai Domnului Isus nu ne întoarcem în grabă la valorile promovate de învăţătura curată a Sfintei Scripuri, suntem expuşi nu doar pierderii de comori, dar şi sfâşierii şi ruperii pe care sunt gata să ne-o producă aceşti vrăjmaşi ai lui Dumnezeu şi ai Împărăţiei Lui.

Nu intenţionez ca adevărul transmis prin acest mesaj să reprezinte o provocare păcătoasă în el însuşi, ci mă rog ca modul explicit de prezentare a subiectului să aducă lumină, claritate, şi abilitate de discernere pentru toţi cei ce sunt confuzi cu privire la modestie, simplitate şi bună-cuviinţă.

[1] Am urmărit această predică pe un video-clip primit de la un prieten. Am căutat de mai multe ori numele pastorului şi oraşul unde slujeşte dar nu am reuşit să le găsesc. Dacă cineva mă poate ajuta cu aceste informaţii aş aprecia foarte mult, deoarece vreau să acreditez autorului într-un mod corespunzător ideile acestui mesaj. (Cornel Avram)

INTRODUCERE

Prezint înaintea dumneavoastră, cu conştiinţa curată înaintea lui Dumnezeu, după multă rugăciune, un mesaj al cărui subiect este controversat, spinos şi tăios, dar extrem de relevant. Sunt convins că este vremea aleasă de Domnul să abordez subiectul lipsei de modestie în îmbrăcăminte, şi să fiu cât de explicit posibil în tratarea acestei teme. În tot ce scriu mă adresez în primul rând membrilor acestei adunări şi familiilor lor.

Cu cei ce cunosc pe Christos, şi sunt membrii într-o biserică, putem să fim mai direcţi şi intransigenţi, datorită maturităţii pe care o aşteptăm de la ei. Faţă de cei din lume, vom manifesta o mai mare toleranţă şi îngăduiţă, deoarece aceştia nu au intrat încă sub puterea transformatoare a Evangheliei.

Să presupunem că la o slujbă obişnuită ar veni în mijlocul nostru nişte femei păgâne ale secolului XXI, îmbrăcate intr-o vestimentaţie extrem de indecentă, provocatoare şi ostentativă. Frivolitatea lor evidenţiată prin rochiile super-mini, colante, crăpate şi decoltate, ar fi condamnată la unison de către opinia publică. Totuşi, consider că nu ar fi potrivit să stăm la intrarea în biserică şi să le spunem: “Nu puteţi intra aici să auziţi Evanghelia noastră în felul acesta”, şi să le dăm un şal zicându-le: “Înfăşoară-te cu ăsta înainte să fii acceptată în locul acesta”. Noi le-am primi exact aşa cum vin, cu excepţia cazului în care ar apărea dezbrăcate. Le-am primi cum se cuvine, pentru ca ele să poată auzi mesajul din Cuvântul lui Dumnezeu, să asculte Evanghelia.

Stând în mijlocul nostru, privind în jur, şi interacţionând cu oamenii lui Dumnezeu din locul acesta, (oameni care nădajduim că ar fi foarte deschişi să interacţioneze cu ele într-un mod politicos şi decent), cred că în scurtă vreme, aceste femei, ar trage următoarea concluzie: “Dacă eu încep să cred ce se predică în locul acesta, dacă voi primi înlăuntrul meu învăţătura propovăduită de la acest amvon, atunci, voi începe să mă îmbrac asemeni femeilor din locul acesta care, în mare majoritate, se disting printr-o modestie evidentă, intenţionată, şi o feminitate aparte.”

Cu alte cuvinte, primim aceste femei aşa cum sunt, cu scopul să devină ceea ce Evanghelia spune că intenţionează să facă din ele. Doresc să clarific acest lucru, pentru ca nu cumva cineva să zică: “O, bătrânii ăştia, demodaţii ăştia, românii ăştia, legaliştii ăştia, pur şi simplu nu vor ca păcătoşii să vină aici, şi să se mântuiască!” Nu, prieteni şi fraţi, şi tineri, vă rog nu vă gândiţi în felul acesta, deoarece nu aşa judecăm noi, şi nu la asta facem referinţă. Acceptăm cu bucurie orice păcătos care vrea să vină şi să asculte Evanghelia. Vrem să oferim fiecăruia oportunitatea întoarcerii la Dumnezeu prin pocăinţă. Dar un om care se întoarce la credinţa în Christos, va trebui să aducă roadă vrednică de pocăinţa lui, şi această roadă se va manifesta în viaţa lui într-un mod vizibil.

Ce voi încerca să obţin din partea cititorilor, cu ajutorul lui Dumnezeu, prin acest mesaj, este conştientizarea nevoii de înlocuire a stilului de îmbrăcăminte sexy cu cel modest şi cuviincios. Sexy înseamnă intenţia de a excita dorinţa sexuală; erotic. Îmbrăcămintea de acest stil are menirea de a stimula dorinţele erotice ale bărbatului. Atât acţiunea de conformare sistemului lumesc, cât şi scopul acestuia sunt de natură păcătoasă. Modest, pe de cealaltă parte, în contextul nostru, înseamnă simplu, smerit, umil, cuviincios. Un astfel de tip de îmbrăcămite va acoperi trupul în aşa fel încât acesta să nu provoace bărbatului gânduri păcătoase. Evanghelia care transformă vieţi, şi a trasformat viaţa multora dintre dumneavoastră, trebuie să aibă acces, şi să i se dea voie să influenţeze modul în care ne prezentăm în faţa lumii. Stilul de îmbrăcăminte pe care-l adoptăm declară în mod public şi plenar, fără cuvinte, cine şi ce suntem.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

17 răspunsuri sa “DIAMANT CĂLCAT DE FIARE: MODESTIA SUB TALPA DESIGNERULUI – 1”

 1. Cînd eram mai mic am mers in seara de paşte la biserica ortodoxă din sat. De paşte, biserica era plină de oameni. Cînd toţi s-au plecat pe genunchi, în mijlocul mulţimii era o tînără îmbrăcată nepotrivit, care-a rămas în picioare. Trăgeau de ea să se aplece măcar, dar ea, nici vorbă, se certa cu toţi.
  Ulterior am văzut şi situaţii cînd femei din lumea nonreligioasă veneau la adunare şi se ruşinau de ridicolul provocat; adică nu vor mai veni îmbrăcate altfel ca să nu fie ridicole.
  Pastorul Martin, dacă observaţi, vorbeşte de situaţii cînd îmbrăcămintea considerat normală poate fi altfel percepută de observator.

 2. Am treizeci si de ani si ceea ce spun nu spun la intamplare, ci e un fapt real, analizat de multe surori, e drama si realitatea cu care se comfrunta foarte multe familii tinere. Barbatii nostri nu isi ma fac datoria de sot, nu mai au timp sa isi iubeasca, respecte si admire sotiile. Stau ore intregi la televizor si isi imbiba mintea si ochii cu toata desfranarea / goliciunea lumii acestea care e mai in floare ca oricand. Dintr-o „disperare” care de multe ori nici nu e realizata, multe dintre femei inlocuiesc lipsa de afectiune / iubire cu placerea de o clipa pe care ti-o da o haina noua, o haina care atunci cand te privesti in oglinda te face sa areti feminina, placuta. Hainele nepotrivite pe care multe femei le poarta sunt un strigat disperat, e un plans adanc al sufletului, pe care daca sotii nostri l-ar vedea ar realiza ce multa paguba aduc in vietile unor fiinte plapande in biserica, in societate.
  Iar la capitolul fetelor nemaritate, competitia e atat de mare si inversunata,…, pur si simplu se aplica legea junglei, cine e mai mare si mai tare supravietuieste.
  Majoritatea baietilor din ziua de azi se uita numai la ce izbeste ochiul. Tot ce conteaza pentru ei e cum arata. E trist, foarte trist sa vezi cum baietii nostri alearga numai dupa frumos, inaltime si zveltime, si nu mai cauta valorile care intradevar sunt valori.
  Barbatii au o responsabilitate enorma in fata lui Dumnezeu pentru nevestele, fetele lor si lipsa lor de responsabilitate se simte si se vede enorm si efectele ignorantei nu vor intarzia sa se vada in tot mai multe domenii. Nu ca femeia i-a scutita de responsabilitate, dar sunt lucruri care se leaga unele de altele foarte strans si cand nu e armonie, piesa devine drama.

  • În sfârșit un mesaj care confruntă realități și nu mofturi. Echilibrul cu care ați dezvoltat această idee dă comentariului valoare de articol! Voi prelua acest fir și – cu consimțământul dvs. – voi face din el baza de plecare a unei postări speciale!

  • Majoritatea baietilor din ziua de azi se uita numai la ce izbeste ochiul. Tot ce conteaza pentru ei e cum arata. E trist, foarte trist sa vezi cum baietii nostri alearga numai dupa frumos, inaltime si zveltime, si nu mai cauta valorile care intradevar sunt valori.”
   Intrebare.Cand erati in liceu,ce fel de baiat ati incurajat?Pe cel cuminte sau pe cel rau?Daca vrei calitate tebuie sa ti stacheta sus.Daca o fata i-ar spune unui baiat ca ar merge in oras cu el daca acesta ar lua o medie mai mare >9.50 ,sau alte conditii dupa biblie atunci acel baiat s-ar conforma.Dar daca fata accepta avansurile baiatului si se vinde ieftin atunci asta e.E valabil si reversul.You get what you pay for.Problema e ca si educatorii de la scoala biblica nu prea incurajeaza copiii cuminti(ai aici un link cu dezastrul taberei din 2010 a bisericii noastre. http://mediesanul1234.wordpress.com/2011/03/14/scolile-biblice-inca-un-post-din-seria-atentie-la-neatentie/ ).Cu liderii de tineret nu mai vorbesc.Ca sa nu mai vorbesc ca astazi,aia obraznici au prioritate.Priveste protestul nostru fata de Peniel.Cand am cerut ca acei tineri obraznici din biserici sa fie pusi la zid imediat au sarit pastorii si liderii de tineret ca de ce nu le dam si ultimilor o sansa.Ca fiecare baiat rau/fata rea are dreptul la fericire si prin urmare are dreptul sa distruga viata celor care sunt corecti(traisca tovarasul Lenin.Comunismul e in floare la liberali.Astia nu vor decat sa profite de altii)Prin urmare,imi pare rau.Sincer.Incercam sa oferim protectie baietilor si fetelor cuminti care alearga dupa Domnul,insa „iertatorii liberali” ne pun piedici.
   Cata vreme avem pomane si practici socialiste in biserici,nici o fata nu va putea avea incredere intr-un baiat.Valabil si reversul.

   • Adrian sunt multi ani de cand am absolvit liceul, si vremurile s-au schimbat, dar ca sa iti raspund la intrebare, pe vremea cand eram in liceu singurul lucru care ma preocupa era pocainta si scoala. La vremea aceea baietii era un termen de domeniul viitorului.

    „Daca o fata i-ar spune unui baiat ca ar merge in oras cu el daca acesta ar lua o medie mai mare >9.50 ,sau alte conditii dupa biblie atunci acel baiat s-ar conforma.”

    Cred ca vremea in care traim e asemanatoare cu timpul despre care scria Isaia.
    Isaia 4:1
    Şapte femei vor apuca în ziua aceea un singur bărbat, şi vor zice: ,,Vom mînca pînea noastră înşine, şi ne vom îmbrăca în hainele noastre înşine; numai fă-ne să-ţi purtăm numele, şi ia ocara de peste noi!`
    Ca fata stai si astepti si uneori te bucuri daca un baiat te saluta nu sa mai ai lista cu pretentii, prin fraza aceasta nu zic ca mergi cu oricine, dar sunt asa de multe fete incat nu prea multe fete isi permit or au luxul de a alege.

    In biserica din care fac parte din multimea de baieti erau patru baieti extraordinari, care se tine-au de pocainta si adevar si foarte multe fete bune, umile, smerite se rugau si sperau ca datorita comportamentului lor deosebit vor atrage pe acesti baieti, dar spre dezamagirea lor si a multor altora, 2 dintre acesti baieti si-au luat cele mai frumoase si elegante fete din biserica, unul o fata fireasca din alta biserica si al patrulea s-a casatorit cu o fata bogata.
    Te las pe tine sa tragi concluzia la paragraful de mai sus,.., dar cred ca vei fi deacord cu punctul meu de vedere despre baietii secolului 21 (cel putin in USA)

  • Ann,
   O incurajare la modestie: godly men, are not attracted to sleezy women, though they might be tempted by them at times… barbatii evlaviosi nu sunt atrasi de femei usoare, desi pot fi ispiti uneori.

   Intrebarea este, ce fel de barbati, vreti voi femeile, sa atrageti? imbracati-va respectiv.

  • Este foarte adevărat! Dar….
   Atunci cînd femeia este neglijată de către bărbat – vina lui, aceasta nu justifică ca femeia să se apuce de lucruri slabe. Statornicia pe Calea Domnului trebuie să fie permanentă, şi nu în funcţie de cum se comportă soţul sau soţia. Să spunem şi noi asemenea oamenilor lui Dumnezeu: „Chiar dacă soţul meu (sau soţia mea) se comportă cum nu place Domnului, cît mă priveşte pe mine, eu tot pe Domnul î-L voi lăuda şi voi face din Cel Preaînalt culmea bucuriei mele!”

   • Cred din toata inima ca pocainta e individuala si responsabilitatea pe care o am eu in fata lui Dumnezeu nu o pot justifica cu ignoranta sau greseala nimanui, ceea ce am vrut sa subliniez e ca deageaba repar tavanul patat de ploaie, daca nu fixez acoperisul problema tot nu e rezolvata, Uneori lucrurile pe care le vedem sunt efectul unor probleme mult mai mare si mai grele.

 3. Go ahead. God bless you.

 4. O să mă bag și eu în seamă – nu ca musca-n zăr, sper… Sunt un credincios evanghelic și conservator pe deasupra (ca să fie cât se poate de clar ce hram port), însă de când mă știu eu umblând pe la biserică (adică din fragedă pruncie) nu m-a preocupat îmbrăcămintea nimănui, nici metalele sau alte cele pe care unii sau alții și le-au pus sau prins pe propriul trup. Buna cuviință se vede în toate, motiv pentru care nu m-a deranjat purtarea bijuteriilor și a fardurilor (desigur, cu buna cuviință, repet, din nou, ca să fie clar). Nu înțeleg de unde atâta hărmălaie vizavi de haine, dar înțeleg că atunci când buna cuviință lipsește, se vede cum se îmbracă unul sau… alta… De pildă, am observat – mai cu seamă în bisericile penticostale (nu că cele baptiste ar fi fără hibe în această privință) – că fetele nemăritate umblă cu haine extrem de strâmte (gata să pleznească pe ele), pantofi cu hipertoc și cu batic. Arată ca praștia… (vorbă ardelenească). Dar asta nu prea contează pentru că, oricum s-ar îmbrăca fetele și femeile, bărbații (credincioși adevărați sau mai puțin) tot au suficient de multă imaginație să vadă ce vede firea pământească. Asta înseamnă că, indiferent cum s-ar îmbrăca femeile și fetele, bărbații tot ar trebui să lupte cu firea pământească în mod constant și să-și pună gândurile în ordine, după cerințele Scripturii. Asta, ca să nu-și închipuie unii ca ei, doar ei, gândesc exclusiv duhovnicește. Zicea cineva mai sus că bărbații din bisericile noastre nu-și fac datoria de soți. Adevărat, din păcate, dar nici femeile nu se lasă mai prejos. Evanghelicii nu prea știu să se iubească omenește, firește, trupește sau cum mai vreți să-i spuneți, pentru că nu-i poate învăța nimeni, nici măcar Scriptura (care, deși nu dă detalii, e cât se poate de limpede în privința necesității exercitării datoriei de soț și soție). Revin la ideea inițială: buna cuviință în toate privințele (mă refer la cea duhovnicească) se vede în toate privințele, desigur, dacă există.

 5. http://video.resursecrestine.ro/predici/51842/cum-va-imbracati-surorilor
  poate fi vorba de Al Martin?
  … este o predica remarcabila …

 6. Iosif Ton are o predica despre evlavie si explica ce inseamna sa fii evlavios .Merita ascultata pentruca spune un mare adevar. Cu ce scop te imbraci cum te imbraci .Ca sa ii placi lui Dumnezeu sau sa atragi privirile, si sa faci pe alti sa pacatuiasca? Pe you tube se gaseste toata predica.

 7. „Stilul de îmbrăcăminte pe care-l adoptăm declară în mod public şi plenar, fără cuvinte, cine şi ce suntem.”

  Poate, probabil…uneori…rareori este asa. DAR de cele mai multe ori poate fii o pistă falsă.
  Pot exista oameni imbracați foarte elegant, modest, decent in public dar care sa nu aibă un caracter frumos sau o gandire bună.
  Nu poti pune echivalent( egal) intre exterior(infatisare, haine) si interior.
  Dumnezeu( nu cred că) se uită la exterior. Hainele le-a creat omul pentru a-si ascunde goliciunea. Dumnezeu a creat omul…(asta nu inseamna ca nu sunt deacord cu DECENȚA!)
  Ceea ce vreau sa spun este că de multe ori un om in haine frumoase, ne poate atrage in ”capcane” periculoase (spiritual vorbind).

 8. Reciproca nu este valabila;
  nu poate o femeie credincioasa niciodata sa se imbrace fara rusine si sfiala.
  Daca betivul nu mai bea public, dar o face acasa, desi e „credincios” nu inseamna ca ma apuc de baut, ca tot e fariseu cel cu bautul pe acuns.
  Domnul se uita la inima din acre iese ceea ce faci, ceea ce spui, ceea ce porti.
  Cita vreme nu poti renunta la ele, ai o problema.
  Un omnascut din nou, renunta la absolut orice, pentru a nu-L supara pe Domnul; din drag.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hawt Post – 18 iulie 2011 « România Evanghelică - 18 iulie 2011

  […] https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/07/18/diamant-calcat-de-fiare-modestia-sub-talpa-designe… […]

 2. 2 postări în Top 3 WP (19.07.2011) « România Evanghelică - 19 iulie 2011

  […] sau din nou despre BAC – de ce nu avem nevoie de atîţia liceeni (mariuscruceru.ro) 3. Diamant CĂlcat De Fiare: Modestia Sub Talpa Designerului – 1 […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: