DIAMANT CĂLCAT DE FIARE: MODESTIA SUB TALPA DESIGNERULUI – 2

Continuăm publicarea broșurii alcătuite de pastorul Cornel Avram de la Biserica Happy Valley, Phoenix – AZ, având la bază predica pastorului Al Martin de la Biserica Baptistă Trinity din New Jersey, SUA:

STRIGAREA SCRIPTURII

Venim înaintea dumneavoastră de acestă dată cu o inimă împovorată şi cu genunchiul plecat, cerându-I lui Dumnezeu să vă sensibilizeze conştiinţa în acest aspect al roadei Evangheliei.

Noi credem, că societatea s-a stricat atât de mult în acest aspect al modestiei vădite, şi presează fără milă pe unele femei în matriţa ei, contrar voii lui Dumnezeu. Transformarea minţii este absolut necesară dacă vrem să ieşim afară din tiparul lumii, aşa după cum sfântul apostol Pavel porunceşte credincioşilor din Roma: “Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia ci să vă prefaceţi prin înnoirea minţii voastre…” (Rom.12.2). Dezamăgiţi, observăm că presiunea lumii, se face vădită şi între noi, tocmai prin felul în care unele dintre femei se îmbracă. De aceea venim înaintea dumneavoastră de acestă dată cu o inimă împovorată şi cu genunchiul plecat, cerându-I lui Dumnezeu să vă sensibilizeze conştiinţa în acest aspect al roadei Evangheliei.

Apostolul Pavel sub autoritatea Duhului Sfânt, scrie lui Timotei, copilul lui în credinţă: “Vreau, de asemenea, ca femeile să se roage îmbrăcate în chip cuviincios, cu ruşine şi sfială; nu cu împletituri de păr, nici cu aur, nici cu mărgăritare, nici cu haine scumpe, ci cu fapte bune, cum se cuvine femeilor care spun că sunt evlavioase” (1Timotei 2:9). Îmbrăcămintea femeii trebuie să reflecte ruşine şi sfială, adică trebuie să fie caracterizată de modestie, simplitate şi decenţă voită. Un astfel de diziderat este împotriva tendinţei firii pământeşti, dar este fără îndoială, rezultatul Evangheliei care are putere să transforme şi să aducă roadă. Stilul de îmbrăcăminte exterioară este expresia omului lăuntric care poartă chipul lui Christos, este un produs a ceea ce a făcut Evanghelia în inimă. Un om spiritual în lăuntrul lui, nu va arăta lumesc şi firesc pe dinafară. Este o strânsă legătură între ceea ce este în inima omului şi ceea ce se vede afară. Cele două feţe ale monedei nu se pot separa. Modul de îmbrăcăminte transmite, sau exteriorizează starea spirituală lăuntrică.

Este adevărat că unii pot să se îmbrace modest în timp ce inima lor e firească…

Este adevărat că unii pot să se îmbrace modest în timp ce inima lor e firească, şi ei fac lucrul aceasta pentru a duce în eroare oamenii. Dar a proceda invers, adică să fii spiritual în timp ce te araţi firesc şi lumesc, nu are nici un sens. E absurd. Care ar fi motivaţia? Când Evanghelia rodeşte în noi, această roadă devine evidentă.

Din punct de vedere biblic, când o persoană începe să-l urmeze pe Christos, puterea Evangheliei îl transformă, şi manifestarea acestei transformări e evidenţiată prin rodire. Cum e posibil ca oameni născuţi din nou să adopte acelaşi standard pe care îl îmbrăţişează lumea? Puteţi observa cum, încă de la afirmaţiile introductive, am folosit, şi vom continua să folosim o anumită terminologie, validând şi ilustrând puterea şi roada Evangheliei. Acest aspect este pus în joc: Puterea de transformare a Evangheliei, şi manifestarea acestei puteri prin rodire!

Dacă tu ai cauzat poticnirea sau căderea spirituală… vei fi responsabilă înaintea Marelui Judecător.

Domnul Isus spune: „Este cu neputinţă să nu vină prilejuri de păcătuire”(Luca 17:1), cu alte cuvinte, ţinând cont de ceea ce este lumea, şi ceea ce este inima omului, prilejurile de păcătuire vor veni; “…dar vai de acela prin care vin! Ar fi mai de folos pentru el să i se lege o piatră de moară de gât, şi să fie aruncat în mare, decât să facă pe unul din aceşti micuţi să păcătuiască.” “Aceşti micuţi” sunt cei ce cred în El. Şi stimatele mele surori, vă implor, să luaţi aminte la acest pasaj! Orice bărbat care te pofteşte, va răspunde înaintea lui Dumnezeu pentru adulterul lui mintal. Însă tu, vei răspunde înaintea lui Dumnezeu dacă l-ai provocat prin modul în care eşti îmbrăcată. Dacă tu ai cauzat poticnirea sau căderea spirituală, sau comiterea preacurviei la nivelul cognitiv al unui frate al tău în Christos, prin felul în care porţi vestimentaţia, vei fi responsabilă înaintea Marelui Judecător.

Să privim acum la pasajul din Romani 14:13, care ne ajută în elucidarea subiectului: “Să nu ne mai judecăm dar unii pe alţii. Ci mai bine judecaţi să nu faceţi nimic, care să fie pentru fratele vostru o piatră de poticnire sau un prilej de păcătuire.” Mesajul transmis aici de către autor, vizează o redirecţionare a judecăţii între credincioşi. În locul condamnărilor, acuzaţiilor şi judecăţilor din partea unora împotriva altora, ar trebui să privim la noi înşine cu scopul unei analize serioase asupra vieţii şi comportamentului nostru în relaţionarea cu cei ce ne înconjoară. În conformitate cu acest cuvânt, aşa ar trebui să ne judecăm şi să ne cercetăm noi: “Sunt eu, prin modul în care e îmbrăcămintea mea, un prilej de poticnire pentru fraţii mei în Christos?”

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

23 răspunsuri sa “DIAMANT CĂLCAT DE FIARE: MODESTIA SUB TALPA DESIGNERULUI – 2”

  1. După părerea mea, dacă ne-ar sta mintea mai mult la Scripturi și mai puțin la haine, ne-am îmbrăca mai bine… Nu cred că cineva poate evita toate cazurile în care, ba pentru unii, ba pentru alții, devine pricină de poticnire. De pildă, dacă o femeie se îmbracă decent ca într-o zi de muncă (business casual), adică la taior, fustă peste sau sub genunchi, tot s-or găsi unii s-o vadă prea sexy. Nici solutia cealaltă, mă îmbrac ca să nu mă bage nimeni în seamă, ba mă mai si îngraș ca să nu fiu pricină de poticnire (sexuală…) nu merge, pentru că unora le plac grasele și slinoasele. La fel, femeile, cu poftele și problemele lor. Ce vreau să zic este că, în loc să ne preocupe îmbrăcămintea, mai bine am citi Scripturile și s-ar rezolva și problema hainelor. Cu alte cuvinte, energia pe care o cheltuim vorbind despre haine ar putea fi folosită pentru cauze mai bine, cum ar fi cercetarea Scripturilor. Cam atât.

  2. Avem tineri in bisericile noastre care se respecta, dar avem si tineri care nu se respecta.Ce incurajam asta primim.Daca semanam vant,vom culege furtuna.Trebuie sa fim fermi in decizia noastra de a incuraja si proteja fetele cuminti/baietii cuminti din adunarile noastre chiar daca asta inseamna separarea lor de fetele rele/baietii rai.Asta insa va costa bani multi si va avertizez de pe acuma ca vor exista certuri in bisericile voastre.Stiu asta deoarece am incerat-o eu.Prin recompensele oferite de mine copiilor si tinerilor cuminti ,am reusit sa-i fac cumva sa vada ca efortul lor nu e in zadar si ca cineva chiar ii iubeste.Dar,pentru asta a trebuit sa-i iau de la scoala biblica si de la intalnirile de tineret iar pastorul de tineret si educatorii biblici nu prea ma vad cu ochi buni.Dar va pot asigura ca e cea mai buna solutie.Aplicati-o si nu veti fi dezamagiti.Chiar daca o sa pierdeti 10% din tienri veti ramane cu 90%.Ceea ce e mult mai bine fata de cealalta varianta in care i-ati pierde pe toti.Biblical Capialist solutions are still the best solutions.

  3. Eu nu am vazut nici un pastor a fi imbracat modest…..totii cu costume si cravata parca ar fi oamenii de bussines…..eu personal ii aseman cu fostii securistii din Romania dece trebuie ca pastorii sa poarte costume si cravata? fi modest si nu te afirma ca tu esti mai prezentabil ca un om sarac care nu poate cumpara un costum? treziti-va fariseilor

    • : )) eu voi fi putin mai blanda si nu voi face securisti si farisei pastorii, dar si eu (ma) intreb de ce la biserica trebuie avut o tinuta diferita de cea de zi cu zi, respectiv costum, rochie, etc? ce-are daca ma duc in jeansi si un tricou? uneori am impresia c-am ajuns la nu stiu ce prezentare de moda si nu la biserica.
      insa daca stai bine si te gandesti, moda in biserica se dicteaza de la amvon. pastorii cu costume si cravate, barbatii din biserica de ce s-ar lasa mai prejos, iar surorile la sotii lor, nu mai vorbesc. : ))

      • In fata lui Dumnezeu nu poti veni cum vrei tu. Nu degeaba gasesti in vechiul testament o descriere a hainelor preotesti. Cum la o ocazie nu iti permiti sa mergi oricum, cu atat mai mult in fata lui Dumnezeu, la o sarbatoare atat de mare. Cat despre costum…personal cred ca reprezinta varianta cea mai decenta a imbracamintei de azi. Te sfatuiesc sa mergi cu doar cativa ani in urma si sa te uiti la imbracamintea de atunci. O sa regasesti costumul, probabil, la toti oamenii obisnuiti. Fiecare avea un costum de duminca. Nu am prins perioada de dinainte de revolutie, dar din cele povestite de altii si din cateva reportaje vizionate am observat caci aproape fiecare barbat era imbracat in costum. Fie ca mergea la o uzina sau la un birou purta costum. Nu cred caci costumul a reprezentat(si reprezinta) o forma de mandrie, ci doar lumea evolueaza spre o tinuta cat mai indecenta si costumul cam sare in ochi 🙂

      • Totusi, eu cred ca la biserica nu se vine in tricou pt ca nu este club. Ne prezentam la inchinare in fata Creatorului si trebuie sa-L respectam prin tinuta noastra.

    • Aurele.Nu stiu daca Dumnezeu te-ar lauda,dar Marx si Lenin sigur te-ar felicita pentru commentul asta.Normal.Jos chiaburii.Jos capitalismul.Traiasca socialismul.

    • Daca i-ati vedea la amvon in blugi si intr-o camasa scoasa afara din pantaloni tot cred ca ati avea de zis, de genu: „Ce, astia ne predica noua o pocainta serioasa”?:)

    • Un costum, cravata si camasa se poate cumpara la sub $200. Nu stiu daca sunt oameni in bisericile romane sa aiba haine pe ei in valoare de mai putin. Deci nu e vorba ca cineva n-ar putea sa cumpere un costum. Cine n-are e ca nu vrea, motivele fiind diferite. Asa ca nu e vorba de fariseism aici, sau de haine scumpe, sau ca s-ar da mari :).Sa nu cadem nici in pacatul laudaroseniei ca suntem smeriti, mai ales cand nu e cazul :).

  4. Ba zice, dar nu zice atât de multe lucruri încât să cheltuim atâta energie pe subiectul respectiv. Nu știu cum e în bisericile penticostale (ba știu…), dar în cele baptiste avem experți în probleme vestimentare care cunosc Scripturile până la genunchiul broaștei. Asta pentru că îi preocupă mai mult hainele, nu Scripturile. Situație care reflectă starea bisericilor noastre și modul în care se face (sau mai bine zis, nu se face) teologie: pornim de la problemele de zi cu zi și, când nu mai putem altfel, căutăm soluții în Scriptură, în loc să cercetăm Scripturile întâi de toate, în fiecare zi și cu mare seriozitate, ca să ne putem rezolva problemele, atunci când acestea apar.

    • Bun…
      Și câtă energie ar fi corect să ”cheltuim” frate Shifu? Sau, poate ne spuneți câtă energie consumăm noi acum cu această discuție față de câtă ar trebui să ne permitem să consumăm?…

      • Câtă energie ar trebui să cheltuim? Mai puțină… La români se merge la biserică în costum și musai la cravată. Mai noi, desigur, pentru că acum 40 de ani, în bisericile penticostale erai păcătos de frunte dacă mergeai la cravată. Astăzi, în unele biserici baptiste, dacă nu mergi la cravată și costum, frații sunt în stare să de dea afară de la slujbă. Știui că nu ne putem prezenta oricum înaintea lui Dumnezeu, dar să te duci la costum și cravată când afară sunt 40 de grade Celsius… nici asta nu mi se pare duhovnicește. Dar nu asta e problema. Problema e că, în predicile Domnului Isus, problema hainelor și a purtării anumitor haine înaintea lui Dumnezeu pur și simplu nu există. O discută Pavel fără însă a face din ea o chestiune de viață și de moarte. Noi însă procedăm exact pe dos. În bisericile noastre, dacă nu intri în tiparul recomandat, ești bun de stat acasă.

        • Trebuie să vă revizuiți afirmațiile până nu o face altcineva… Cred că lucrurile stau altfel, dar hai să acceptăm că ar fi așa. Orice subiect devine fierbinte (indiferent cât este de minor) atunci când este la ordinea zilei. Poate vestimentația nu a fost o problemă așa de mare în alte vremuri, dar este acum și de aceea a căpătat mai multă… energie, ok?

  5. Puterea limbajului… sau poate altceva. „Trebuie” sa-mi revizuiesc afirmatiile? Ce afirmatii si de ce e musai? Am dreptul la pareri personale nu? Fie precum ziceti, anume ca vestimentatia a capatat mai multa energie. Si totusi, in secolul al XVII-lea, in bisericile puritane exista exact aceeasi (dupa mine) falsa problema. Daca nu te imbracai dupa standard erai pacatos din cale-afara. Nu zic sa umble fiecare in fundul gol; spun doar ca buna cuviinta duhovniceasca se invata din cercetarea Scripturilor si este o consecinta a acesteia. De aceea, femeile de moravuri usoare si barbatii usuratici care se convertesc incep sa se imbrace decent; Cuvantul lui Dumnezeu nu ramane fara rod, nu? De ce unii din biserici se imbraca precum cei din lume? Fie pentru ca nu-s pocaiti (si atunci au o problema mai mare decat modul in care se imbraca), fie sunt niste credinciosi care n-au crescut nici la minte, nici la suflet. Personal, inclin sa cred ca prima varianta e cea adevarata…

    • Shifu, legea nu este ptr. cei spirituali. Ptr. ei trebuie sa se puna standarde, nu ptr. cei pocaiti, pe care ungerea din ei ai invata „toate lucrurile”. Daca in biserici ar fi numai oameni nascuti din nou, ti-as da dreptate, problema este ca nu sint, din cauza aceea trebuie sa se puna anumite limite( in limita bunului simt ,si la o extrema si la alta). Sper ca nu esti un „anarhist” crestin. Ca un frate poarta costum la 90 de grade, nu ma afecteaza asa de mult ca si un alt frate care vine in biserica in maieu ( lucru frecvent in UNELE biserici americane) si eu trebuie sa ma uit la slaninile curgatoare de pe corpul lui. Chestia asta chiar ma afecteaza ca nici nu mai pot minca !

      • Gabi, eu am vrut sa spun doar ca acordam o atentie prea mare hainelor in detrimentul cercetarii Scripturii. Atat. Nici mie nu-mi place cum vin unii la biserica, purtand haine pe care eu nu le-as purta in casa. E drept ca inaintea lui Dumnezeu nu vii oricum, dar sa nu uitam ca suntem inaintea lui Dumnezeu intotdeauna. La biserica, unde ne adunam cu totii sa ascultam Cuvantul si sa-i cantam Domnului, din nou spun, e drept – dupa mintea mea – sa nu venim oricum. Trebuie sa-l cinstim pe Domnul, dar si unii pe altii prin imbracamintea pe care decidem s-o purtam. DAR, REVIN, la noi in biserici NU se studiaza Scriptura cum trebuie, iar din aceasta cauza oamenii nu-l cunosc pe Dumnezeu cum ar trebui, prin urmare vin la biserica – unii dintre ei – imbracati nepotrivit. Unii o fac din inconstienta, dar altii o fac pentru ca nu-l cunosc deloc pe Dumnezeu; eu unul asta cred.

  6. Problema hainelor imbracate de surorile crestine, trebuie discutat prin prisma Bibliei; ceea ce inseamna ca , fratii pastori(aici fr Ionescu Cristian, care are in casa 11 surori crestine)au obligatia de a aduce la standardul dorit de Dumnezeu gindirea dsepre imbrcaminte.
    Inchinarea zice cineva, este o problema de bun simt.
    Sa ne uitam la o distinsa doamna, caremerge imntr-un loc public;
    fara ca ea sa aiba principii crestine.
    Acea doamna care se respecta nu se va imbraca ca un soldat dintr-un regiment; ci va pune pe ea o hainadintr-o tesatura fina, de o cuoare netipatoare, va sorta palariuta cu poseta si pantofii.
    O sora va cauta sa nu apara la fel cu barbatii imbracata intr-o tinuta impersonala, incit sa nu stii daca este ea sau el;
    va imbraca haine care nu-i scot in relief pieptul, soldurile,picioarele,
    acoperindu-le cu rusine si sfiala.
    Frate Shifu, asta nu inseamna altceva decit a ainvata practic cum sa aplici Cuvintul lui Dumnezeu.
    Suna foarte superficial sa spunem ca vorbim prea mult despre haine, cind acestea au ajuns un mijloc de cadere prin mindria si idolatrie ;
    un mijloc de pacatuire prin provocare si incitare la sex;
    o marturie urita incit necredinciosii care ne viziteaza, vazind ca suntem cu nimic mai buni decit ei, nu vor dori o noua viata;
    pentru ca a noastra nu este noua.
    A te fali ca tu una nu tii sa vii la biserica imbracata special, denota ca tu nu vii la inchinare ca la una unde este prezent Dumnezeu;
    care nu are nevoie de jertfa nebunilor.
    Deci, pentru toate astea, sigur ca vor mai fi si altele;
    este nevoie sa se vorbeasca cercetind Scriptura despre CIRPE.
    Nu se exclud una pe cealalta.
    Scriptura nu se explica aici pe blog; dar aici putem invata despre acoperirea Templului Duhului Sfint cu „cirpe” in rusine si sfiala, ca unele femei care au pretentia la Vesnicie, pentru care merita sa lasam toate, considerindu-le ca pe un gunoi.
    Merita Domnul, merita Vesnicia, sa parasim lumea cu poftele.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hawt Post – 19 iulie 2011 « România Evanghelică - 19 iulie 2011

    […] https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/07/19/diamant-calcat-de-fiare-modestia-sub-talpa-designe… […]

  2. 5 postări în Top 25 WP (20.07.2011) « România Evanghelică - 20 iulie 2011

    […] 9. Răspuns la interpelările pastorului Cristi Ionescu (rascumparareamemoriei) 11. Diamant CĂlcat De Fiare: Modestia Sub Talpa Designerului – 2 (popaspentrusuflet) 14. A început campania electorală (lascaupetru) 25. Atenție la […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: