ÎMBRĂCĂMINTEA MODESTĂ: UN SEMN AL EVLAVIEI – 2

În cadrul dialogului despre modestia în îmbrăcăminte, comentatoarea Ann scrie câteva rânduri remarcabile pe care le consider de sine stătătoare ca subiect de discuție:

Am treizeci și… de ani si ceea ce spun nu spun la întâmplare ci e un fapt real, analizat de multe surori. E drama și realitatea cu care se confruntă foarte multe familii tinere. Bărbații noștri nu își mai fac datoria de soți, nu mai au timp să își iubească, respecte și admire soțiile. Stau ore întregi la televizor și își îmbibă mintea și ochii cu toată desfrânarea / goliciunea lumii acesteia care e mai în floare ca oricând. Dintr-o “disperare” despre care, de multe ori, nici nu sunt conștiente, multe dintre femei înlocuiesc lipsa de afecțiune / iubire cu plăcerea de o clipă pe care ți-o dă o haină nouă, o haină cu care, atunci când te privești în oglindă, te face să arăți feminină, plăcută. Hainele nepotrivite pe care multe femei le poartă sunt un strigăt disperat, e un plâns adânc al sufletului, pe care dacă soții noștri l-ar vedea, ar realiza ce multă pagubă aduc în viețile unor ființe plăpânde în biserică și în societate.
Iar la capitolul fetelor nemăritate, competiția e atât de mare și înverșunată… pur și simplu se aplică legea junglei; cine e mai mare și mai tare supraviețuiește.
Majoritatea băieților din ziua de azi se uită numai la ce izbește ochiul. Tot ce contează pentru ei e cum arată. E trist, foarte trist să vezi cum băieții noștri aleargă numai după frumos, înălțime și talie, dar nu mai caută valorile care cu adevărat sunt valori.
Bărbații au o responsabilitate enormă în fața lui Dumnezeu pentru nevestele și fetele lor. Lipsa lor de responsabilitate se simte și se vede enorm iar efectele ignoranței nu vor întârzia să apară în tot mai multe domenii. Nu că femeia e scutită de responsabilitate, dar sunt lucruri care se leagă unele de altele foarte strâns și, când nu e armonie, piesa devine dramă.

Fie dintr-un spirit de răzbunare ca reacție la indiferența bărbaților ca soți și tați, fie compensând golul lăsat de iresponsabilitatea capului familiei, fie dintr-un spirit idolatru încurajat de bărbați de tipul Ahab care se întorc cu fața la perete, inert și docil, trebuie să recunoaștem că Adam nu este chiar străin de rebeliunea lui Eva. El este fie complice, fie neglijent, fie un agent al întărâtării acestui spirit. Femeia își are partea ei de vină, dar… vom activa din nou, meschin ca în Eden, jocul blamei, sau vom redeveni bărbați (în adevăratul sens al cuvântului) care își vor asuma responsabilitatea pentru falimentul în care s-a ajuns și responsabilitățile care să redreseze această stare de lucruri?…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

19 răspunsuri sa “ÎMBRĂCĂMINTEA MODESTĂ: UN SEMN AL EVLAVIEI – 2”

 1. Femeia își are partea ei de vină, dar… vom activa din nou, meschin ca în Eden, jocul blamei, sau vom redeveni bărbați (în adevăratul sens al cuvântului) care își vor asuma responsabilitatea pentru falimentul în care s-a ajuns și responsabilitățile care să redreseze această stare de lucruri?…

  Hehe.De ar fi asa de usor frate Cristian.De ar fi asa de usor.Pai noi nu am protestat impotriva penielului si a imoralitatii practicate acolo?Ce am primit inapoi?Ne-au felicitat cumva sau ne-au facut asasini?Este o mare rezistenta la schimbare.
  Problema e ca adoptam un punct de vedere socialist in locul unui punct de vedere capitalist in bisericile noastre.Tot mai multi spun hai frate sa-l trecem si pe asta in randul celor mantuiti.Hai sa nu-i criticam prea mult.Hai sa-i ducem pe toti in tabere.Hai sa dam la toti copiii ciocolata.Hai sa dam recompense la toti chiar daca unii muncesc mai mult si altii mai putin.
  Cu o astfel de educatie socialista,niciodata nu vom avea barbatii de care avem nevoie.
  Treceti la principii capitaliste.Nu mai bagati toti tinerii in rai,invatati+i sa fie responsabili pentru decizile lor si nu mai primiti copiii rai in tabere sau excursii.Aratati-le copiiilor-tinerilor cuminti ca intradevar tineti la ei si o sa rezolvati problema.

 2. Este foarte adevarat dar nu toate femeile procedeaza in consecinta asa. Daca radacinele sunt bine infipte in credinta in Dumnezeu aceea femeie neobservata de sotul ei va striga spre Dumnezeu nu va cauta in dulapul Satanei rezolvare; sa nu uitam ca femeia, desi trebuie ocrotita, ca fiind un vas mai slab, este un ajutor pentru barbat.
  Daca sotul meu nu-mi da atentie, nu ma mai iubeste, eu il am pe Dumnezeu si alerg la EL cu problema mea crezand ca El va rezolva problema mea.
  Daca eu ies din casa imbracata indecent si sotul meu nu poate sa ma convinga ca nu este bine atunci si el sa alerge la Dumnezeu. Casnicia este o funie impletita in trei, Dumnezeu-sot-sotie. Daca am inteles asta atunci vestimentatia nu mai este o problema pentru ca ne imbracam sa placem Domnului si apoi sotului. Iar daca cineva va spune ca este scris ca femeia trebuie sa placa sotului eu va spun ca sotul credincios va fi multumit sa stie ca ea umbla sa placa Domnului si va fi bucuros, iar daca nu este asa atunci acolo este o problema, Dumnezeu a fost scos din impetitura casniciei si in cazul acesta, pe genunchi soro, doar acolo este rezolvare.
  Toate acestea vi le-am spus din experienta de-o viata de peste 47 de ani. 🙂
  „Pot totul in Cristos care ma intareste!”

  • Cuvinte adinci si pline de intelepciune! Mi sau deschis ochii despre unele lucruri…

  • Foarte bine punctat. Sunteţi întărită bine, soră Sheckina! 🙂

  • Sora Sheckina, sunt de acord cu dumneavoastra 100%. La Dumnezeu e scaparea, dar vreau sa priviti lucrurile dintr-o perspectiva diferita. Problema dezbatuta mai devreme de obicei nu e a surorilor de 47 de ani, mai vezi razvratite si la varstra aceea dar nu de categoria aceea de varstra vorbim. In dezvoltarea noastra intelectuala, spirituala trecem prin multe etape: scoala generala, liceu, facultate si apoi intram in cea mai inalta forma de invatamant „scoala vietii”, tot asa pe plan spiritual, lapte, hrana tare, etc,…, surorile / femeile in cauza sunt deobicei la varstra de 20 -30 de ani cand ele inca-n nu aceea maturitate,intelepciune si intelegere a puterii iubirii, iertarii, rugaciunii si transformari pe care Dumnezeu o poate face in viata unui om. De aceea Biblia zice „femeile mai invarstra sa invete pe cale tinere sa isi iubeasca barbatii” din versetul acesta reiese clar ca exista o varstra la care nu le sti pe toate, esti mai sensibil, mai vulnerabil, ai pretentii si traiesti cu impresia ca ti se cuvine.

   E foarte greu si confuz sa fi tanar si sa nu fi pretuit, sa nu fi iubit, sa nu ai valoare si pret in minte si inima celui pentru care ti-ai da si viata.
   Proverbe 22:1
   ,…, a fi iubit preţuieşte mai mult decît argintul şi aurul.

   “Copilul rade: intelepciunea si iubirea mea e jocul!
   Tanarul canta: jocul si intelepciunea mea e iubirea!
   Batranul tace: iubirea si jocul meu e intelepciunea!”

   Ma rog ca Domnul sa ne de-a intelepciune sa pricepem ca iubirea lui e mai pretioasa si mai statornica decat a oricarui muritor.

   • Sora Ann
    Eu as propune un curs de cateva ore, pentru tineri, inainte de casatorie stiind ca este un dezastru in gandirea si pregatirea lor pentru acest pas.

    Ce nu am fost de acord cu ce ati spus dv (va spun asta nu sa va supar sau sa va jicesc ci poate pentru a medita) este ca ati gasit motivatie pentru gresala pe care o fac tinerele noastre frustate; nu putem inlocui un pacat cu un altul, trebuie sa spunem pacatului pacat. Dand vina pe sot nu facem decat sa starnim resentimente si mila de sine. Vina este a celui rau care intervine in familie prin cel slab si Cuvantul ne spune sa-i sprijinim pe cei slabi nu sa-i invinuim.
    Cu toata dragostea a dv sora in Cristos

 3. Cine a făcut un pic de consiliere (să-i zicem pastorală) știe că, în bisericile noastre, relația dintre soț și soție scârțâie. De ce avem divorțuri? Pentru că, la început de drum împreună, cei doi nu-și bagă în cap că divorțul nici măcar nu intră în discuție. Apoi, dacă nu avem divorțuri, de ce apar certuri și probleme de nu le mai dă nimeni de cap? Pentru că, celor care le-a intrat bine de tot în cap că divorțul nici măcar nu intră in discuție (și bine au făcut) încep să profite unul de altul șantajându-se reciproc în fel și chip. Femeia nu-și face datoria de soție în privința relațiilor intime (sexuale, ca să fie limpede), iar soțul începe (nejustificat și indiferent de atitudinea soției) să se uite în stânga și-n dreapta. Este realitatea cruntă a bisericilor noastre împotriva căreia nici măcar nu mișcăm un deget pe motiv că cine-i sfânt să se sfințească și cine-i întinat să se întineze mai departe. Corect și totuși… Dacă avem atâta vreme în predici să discutăm tot felul de chichițe teologice, dogmatice, biblice și mai știu eu de care, de ce nu punem – măcar puțin – timp deoparte pentru chestiuni privitoare la viața de familie? Suferim de o pudibonderie crasă în biserici, nejustificată nici măcar de Scriptură, care – în ultimă instanță – este oricum numai pudibondă nu. Cuvântul lui Dumnezeu este franc, cât se poate de direct în privința relației dintre soți, însă noi preferăm să-l ignorăm cu bună știință sub pretext că astea sunt probleme personale… Și mântuirea nu-i personală? Sau alte chestiuni – oricare ar fi ele – nu sunt personale? Și, iac-așa, din an în an și deceniu în deceniu, ne facem praf bisericile ignorând bârnele din propriii ochi că, deh, doar doar s-or scoate singure deși ni-s înfipte până-n creieri…

  • Considerentele sunt bine venite.
   Personal, predic destul de des la căsătoriile din biserică și cu toate că vorbim cu perdeaua pudibonderiei de rigoare (!) spunem ce trebuie spus cât cine trebuie să priceapă, să priceapă!

  • Pe lîngă acestea, mai e şi faptul că ne creştem copiii fără nici o responsabilitate în casă. Fata nu ştie mai nimic, iar băiatul la fel. Totul a fost okay, cît timp au fost cu tata şi mama în casă, pentru că părinţii făceau totul pentru ei. Însă după căsătorie, cei doi fiind singuri, se confruntă cu unele greutăţi în faţa cărora dau faliment, pentru că lor nu li s-a dat ocazia de a cîştiga experienţă în purtarea porverilor. Şi atunci, ca să iasă cît mai repede din impas, se optează pentru… divorţ.

 4. Din nou un articol foarte tare! Am invatat multe din ultimile postari despre modestie in inbracaminte dar si din comentarii.
  Dumnezeu sa va binecuvanteze!

 5. recomand predicile fr. Paul Washer despre marriage, courtship, dating, manhood, womanhood…desi se adreseaza in general celor tineri care urmeaza sa se casatoreasca, invatatura se poate aplica si celor casatoriti…se pot gasi pe resursecrestine.ro torentcrestin.net illbehonest.com cat si hcmissions.com…

 6. Eu cred ca, unele surori crestine au multe probleme pentru ca nu stau acolo unde le-a asezat Dumnezeu si mai si calca pe urmele lui Eva. Comit pacate grave cum ar fi subminarea autoritatii de sot, de tata, de conducator al familiei si manipuleaza in mod excesiv barbatii sexual. Aceste comportamente creaza tensiune ridicata in relatia de familie. Si atunci cand o sora crestina isi denigreaza sotul prin aceste comportamente, ce fel de afectiune vrea sa mai astepte din partea sotului ??? Manipularea excesiva sexuala in mod regulat, duce la suparare puternica si la incarcatura hormonala ridicata, ceea ce face aparitia ispititorului sa ispiteasca barbatul spre pacatul de curvie. Cele trei motive principale pentru manipulare sexuala sant: razbunarea pe sot atunci cand greseste fata de sotie, frica de a ramane insarcinate si lipsa de apetit sexual pe care cele mai multe nu vor sa si-o rezolve din punct de vedere medical. Cred ca peste trei sferturi din femeile crestine sufera de boala conducatorului de familie. Femeia nu mai vrea sa fie femeie, ci vrea sa fie barbat sau si barbat si femeie, ceea ce se include la categoria de oameni travestiti. Da, exista travestiti sexual, dar exista si travestiti de comportament !!! Stimate surori , cand sotul merge cu masina si greseste il atentionati de pe scaunul din dreapta si nu va suiti voi calare peste el la volan ca, sa preluati conducerea masinii, nu ? Cum ar fi sa vada lumea doi crestini sot si sotie ambii pe acelasi scaun la volan ? Nu ar zice ei ca, sant bolnavi cu capul ? Dar de familia cu doua capuri ce ziceti ? Nu este ea o anomalie ? Deci cand conducatorul familiei greseste, cauti sa-i arati unde este gresit si nu te ridici ca sa preiei conducerea. Intr-o familie unde este un barbat care nu este bolnav psihic, femeia nu primeste si ea permis de conducere a familiei. Femeile crestine din ziua de azi, multe dintre ele nu inteleg ca, barbatul este autoritatea lui Dumnezeu pe pamant si ca ele nu au voie sa submineze aceasta autoritate sub nicio forma, ea avind consecinte grave spre rebeliune, atit din partea celorlalti membrii ai familiei, cat si din partea celor din jur, care vad asemenea tip de comportament din partea unei femei, mai ales care se pretinde crestina. Stimate surori, mai cititi Estera1:10-22 si invatati ce efecte are neascultarea unui sot !!! Femeia din cauza ca are probleme cu supunerea, acuza mereu barbatul ca, are comportament dictatorial. Eu cred ca o femeie care isi cunoaste menirea, considera o cinste un comportament de ascultare fata de barbat.
  Stimate surori, mai cititi Biblia ca sa invatati care va este locul si cum trebuie sa va comportati fara sa aveti probleme !!! Acuma sigur am sa fiu acuzat de misogism !!!

  • Hehe.True true.Dar ,frate Remus,la noi in biserica avem 2 cazuri de soti care si-au abandonat sotiile.Amandoua find supuse.Deci da,conteaza ca o femeie sa fie supusa dar sa nu fie supusa la ala care nu trebuie.

  • Un singur lucru treebuie sa faci mai intii Remus, sa-ti scoti birna ca sa vezi deslusit. Daca nici asa nu vezi deslusit nu ai alta solutie decit sa pui in practica prima parte Matei 18:9 ca daca nu ti se va intimpla partea a doua.
   Doamne ai mila de toti!

 7. Trebuie sa recunoastem ca barbatii nu mai au autoritate;
  lucru vizibil si la noi in biserica;
  ea, sotia imbracindu-se ca fetele de 19 ani, desi are flacau de 22, si o fetita maricica; se imbraca cu hainele mulate pe corp, isi scoate in evidenta pieptul , talia cu cordoane late, picioarele cu toc-cui(galbeni, verzi, argintii) ne mai ci cinta cite un solo;
  el, pastorul fiind atentionat, a raspuns ca nu il asculta, ca nu are ce sa-i faca.
  Mirarea este ca el, o asculta pe ea, lunindu-si camasi portocalii, cravata la fel;
  sau verdele acela cxe se foloseste sa nu te calce trenul. 🙂
  roz zi altele..culori stridente si deloc pentru un barbat sobru intr-un loc ca amvonul….
  Fetele din Cor ce sa mai invete si de la cine? daca doamna pastoreasa da tonul spre a fi descalificate ca femei crestine.
  Pentru cine ma intreb se imbraca ea? ca maritata este?

  Daca situatia persista de ani de zile, in alte biserici altele asemenea;
  si nu ne trezim, cautind FATA DOMNULUI, in curind vom fi ca sarea care isi pierde gustul.
  Cine trebuie sa faca practic ceva? nu barbatii?
  fratii pastori si comitetele?
  Rugaciunea pentru starea bisericii este o mare nevoie.
  Ne simtim obositi si tare mi-e teama sa nu cadem de oboseala.
  Este dureros sa constati aceste lucruri.

 8. @vechile carari…barbatii(sot/tata) nu mai au autoritate pentru ca nici ei la randul lor nu respecta Autoritatea…daca fiecare si-ar lua in serios slujba pe care o au in familie nu ar mai fi pe umerii bisericii atatea poveri…

 9. una e modestia si alta este indecenta. presupun ca pe majoritatea fratilor deranjeaza indecenta, indecenta care la surori se gaseste mai putina. adica mie cel putin rar mi-o fost dat sa vad o sora indecent imbracata in adunare. mai putin modesta, da. acuma nu s-or imbraca surorile de 20 de ani dupa gusturile vestimentare ale unor frati de 50?!!

 10. ,,Cele trei motive principale pentru manipulare sexuala sant: razbunarea pe sot atunci cand greseste fata de sotie, frica de a ramane insarcinate si lipsa de apetit sexual pe care cele mai multe nu vor sa si-o rezolve din punct de vedere medical”
  Frate cred ca nu sti ce spui! Cine rezolva aceasta aceasta problema? Medicul? Psihologul? Dumneata consideri ca asta este problema femeii? Mai gandeste-te frate si arata-mi femeia aia crestina care sa aiba un sot plin de dragostea lui Cristos si care sa fie totusi razvratita impotriva lui.Si apropos frate cred ca tu ai o problema in ceea ce priveste relatia intima. Pacate ascunse.

Trackbacks/Pingbacks

 1. 10 postări în Top 100 WP (19.07.2011) « România Evanghelică - 19 iulie 2011

  […] sau din nou despre BAC – de ce nu avem nevoie de atîţia liceeni (mariuscruceru.ro) 7. ÎmbrĂcĂmintea ModestĂ: Un Semn Al Evlaviei – 2 (popaspentrusuflet) 10. Greșelile bărbaților (1) (lascaupetru) 43. Misiune umanitară […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: