DIAMANT CĂLCAT DE FIARE: MODESTIA SUB TALPA DESIGNERULUI – 4

Continuăm publicarea broșurii (partea a 4-a) alcătuite de pastorul Cornel Avram de la Biserica Happy Valley, Phoenix – AZ, având la bază predica pastorului Al Martin de la Biserica Baptistă Trinity din New Jersey, SUA:

PUNCTELE  DE  ATRACŢIE OTRĂVITOARE PENTRU  OCHII  BĂRBATULUI

Am să prezint într-un mod cât se poate de explicit cu dorinţa de a fi înţeles, zece surse care declanşează în mintea bărbatului gânduri râvnitoare, fireşti şi păcătoase. Acestea sunt ca nişte magneţi în îmbrăcămintea femeii, magneţi care atrag privirile bărbaţilor către anumite părţi ale corpului lor. Bărbaţii ce caută să-şi menţină curaţia duhului, nu vor ca mintea lor să fie atrasă spre acele părţi din trupul femeii. Să prezentăm deci, cei zece magneţi periculoşi pentru ochii bărbaţilor:

Rochii sau fuste cu crăpături lungi. Acest tip de rochii s-a creeat din două motive : a) rochiile din ultimii ani au devenit aşa de strâmte încât e nevoie de aceste deschizături pentru a permite femeii să păşească lejer, şi b) crăpătura reprezintă o cale oarecum acceptabilă de expunere a coapsei femeii. Când ochii unui bărbat văd la o rochie sau fustă, crăpături care vin până la nivelul sau deasupra genunchiului, el se gândeşte: “O! Dacă ar fi doar câţiva centimetri mai sus, oare ce aş vedea?”  Aşa lucrează mintea unui bărbat. Fiicelor, dacă taţii voştri nu v-au spus lucrul acesta, este adevărat! Dacă soţii nu au spus lucrul acesta soţiilor lor, ar trebuie să-i cuprindă ruşinea, deoarece ei ştiu că e adevărat. Acesta este un magnet pentru ochii bărbaţilor. Ştiţi că aşa este! O parte dezgolită din coapsa femeii poate stârni în mintea bărbatului gânduri pe care nu vrea să le aibă. Aceste crăpături sunt ajustate, la unele fuste, de un fermuar care taie veşmântul în două, de sus până jos. Un astfel de fermoar creează percepţia că eşti disponibilă, şi uşor de accesat. Eşti dumneata conştientă de această realitate?

Rochii sau fuste care se mulează pe fese. Nu ştiu ce termeni mai potriviţi să folosesc, dar vorbesc despre veşmântul care îmbrăţişează şezutul femeii. În general cămaşa unui bărbat nu se lipeşte de nici o parte a corpului lui, cu excepţia gulerului şi a mânecilor, iar apoi cureaua o strânge la brâu. Cămaşa stă lejer acoperind bustul bărbatului. O rochie care se mulează pe fese, nu este rochia care se aşează deasupra coapselor la mijloc şi cade liberă peste coapse, ci este aceea care imbrăţişează şezutul şi se mulează mai jos până în partea dorsală a coapselor.

Dacă aţi văzut vreodată imagini ale unor prostituate, unul din semnele acestora este că ele vor avea întotdeauna ceva colant peste fese până la coapse. Fie că este vorba de o fustă mini, fie că sunt blugi, fie că sunt egari, întotdeauna turul vestimentaţiei va fi mulat cu scopul expunerii şezutului ei, deoarece asta vinde, şi ea tocmai asta vrea ca bărbaţii să cumpere.

Între tinerele fete care vin la biserică, o spun cu părere de rău, se află unele care încearcă să fie seducătoare în felul acesta. Dacă vreun tânăr din biserică ţi-ar face o propunere indecentă, nu ţi-ar place, dar e ciudat că îţi place să fii seducătoare! Tu ştii ce le face bărbaţilor o fustă strânsă, şi se pare că-ţi place! Sau dacă nu-ţi place de ce nu renunţi la ea?[1]

Orice îmbrăcăminte pentru bust, care se lipeşte colantă pe piept. Este o diferenţă între îmbrăcămintea care stă lejer şi-ţi acoperă pieptul în timp ce cade liberă în jos peste mijloc, şi aceea în care haina se mulează pe piept şi ia forma sânilor, uneori chiar separându-i. Aceasta din urmă devine un magnet pentru ochii bărbaţilor. Moda aceasta a câştigat foarte mult teren, mai ales în rândul fetelor care sunt mai suple. Oamenii nu ar trebui să primească o lecţie de anatomie a glandelor mamale când se uită la voi! Nu este permis ca îmbăcămintea să contureze, să îmbrăţişeze sau să separe forma sânilor. Aceştia trebuie acoperiţi!

Bluze descheiate, şi guler foarte larg sau decolteu la îmbrăcămintea pentru bust. Ai o bluză cu nasturii pînă sus. În mod intenţionat laşi un nasture sau doi sau trei descheiaţi, până la punctual la care aproape se vede sutienul. Un bărbat care vede că mai e doar un nasture închis, în mintea lui îşi zice: “Mă întreb oare ce se află sub acel nasture?” Sunt femei şi tinere care au toţi nasturii închişi, până la ultimul, şi asta-i tot. Foarte bine! Mintea unui bărbat care vede doar o bluză închisă până sus, nu va fi stimulată, dar dacă deschizi unul sau doi nasturi, sau dacă bluza e strânsă, şi materialul dintre nasturi se distanţează vizibil, ce vede şi ce gândeşte un bărbat este un prilej de poticnire pentru el.

John Piper, fiind frământat cu privire la această problemă a postat un articol pe internet întitulat: “Este modestia o problemă în Biserica din ziua de azi?” Să urmărim un scurt pasaj din mesajul lui: “Decolteurile sunt o problemă astăzi. Oriunde aş privi, la aeroport sau la biserică, decolteurile coboară. Unii designeri de modă din lume comunică femeilor de astăzi, că ceea ce trebuie să facă ele, e să desfacă gulerul, să-l lărgească şi să-l adâncească tot mai mult. Bluze descheiate la nasturi, decolteuri joase la cămăşile aflate sub jachetă, decolteu la toate articolele de îmbrăcăminte pentru bust.”

De asemenea, femeilor, vă rog ţineţi minte, că în Biserică de multe ori sunteţi puse în situaţia să vă aplecaţi pentru ca să ridicaţi vre-un copil, sau să apucaţi o jucărie. Această aplecare poate lărgi gulerul sau decolteul tău mult mai mult decât crezi tu. Apleacă-te şi uită-te în oglindă înainte să pleci de acasă. Ceea ce pare să te învelească bine în timp ce stai drept, s-ar putea să nu te acopere suficient atunci când te apleci. Tu trebuie să fii îmbrăcată modest!

Bluze fără mânecă, şi cu deschizături largi la subraţ. Pe lângă faptul că umerii sunt expuşi, atunci când mişti mâna în faţă sau în spate, sau o ridici se vede sub braţ, iar dacă deschizătura mânecii este mai largă, un bărbat care se află în partea ta laterală o să-ţi vadă sutienul. Şi în felul acesta mintea lui se duce în direcţia în care nu vrea să meargă. E lipsit de modestie să apari în Casa lui Dumnezeu, în bluze sau rochii fără mânecă şi cu deschizături largi la subraţ. Nu permite unui străin să-ţi vadă părţi ale corpului sau vestimentaţiei tale, care sunt in exclusivitate privilegiul soţului tău!

Fuste (sau pantaloni), cu brâul foarte jos. Acesta este stilul frivol făcut faimos de Christina Aguilera, Briteny Spears, Jennifer Lopez, şi altele de teapa lor. Aceste ghivece sexy, care-şi mişcă trupurile într-un mod incitant pe aşa zisa lor muzică, au făcut această modă faimoasă. Când poartă fuste, abia le atârnă pe şolduri, iar partea superioară a blugilor nu vine până sus să acopere complet fesel

Ce tragedie c-am ajuns să vedem, chiar şi fete şi femei tinere credincioase care consideră acest stil acceptabil! Au existat situaţii în care un bărbat a fost obligat să privească din spate la o femeie care s-a aplecat, (şi aceasta se numeşte creştină), iar şezutul i-a fost pe jumătate descoperit, din cauza pantalonilor croiţi cu turul foarte jos. Cum e posibil aşa ceva între credincioşii care trebuie să fie lumina lumii şi sarea pământului?

Îmbrăcămintea transparentă de orice tip. Aceasta este îmbrăcămintea care nu-ţi acoperă, şi nu-ţi ascunde lenjeria intimă. Garderoba ta trebuie să fie de aşa manieră încât nimeni să nu poată vedea ce porţi sub rochie sau bluză. Nimeni nu trebuie să ştie ce fel de linjerie porţi, înafară de soţul tău!

Unele femei ar trebui să afle la ce se întrebuinţează furoul. Altele ar trebui să analizeze cu o mai mare atenţie ţesătura din care e confecţionată îmbrăcămintea pe care o poartă. Cum e posibil ca alţi bărbaţi să ştie ce fel, şi ce culoare de sutien sau chiloţi porţi, şi să nu te simţi jenată?

Fustele şi rochiile care sunt prea scurte. Veşmântul care acoperă trupul femeii de la brâu în jos trebuie să învelească şi genunchii în poziţia aşezat. În ultimul timp, majoritatea rochiilor se scurtează, într-un mod gradual, tocmai pentru a expune genunchii femeii şi o parte din coapse. Cu o astfel de îmbrăcăminte este dificil când stai aşezată, şi să te acoperi cum se cuvine. Dacă devii concentrată la ceva, într-un loc public, cum e Biserica, uiţi să-ţi ţii genunchii strâns uniţi, şi în scurt timp, picioarele se despart puţin câte puţin, şi orice persoană care din întâmplare se uită spre tine poate să-ţi vadă lenjeria. Sau dacă un o vede, începe să se întrebe: oare cum arată?

Dacă te aşezi pe bancă, iar apoi pui picior peste picior, mişcarea în sine te dezgoleşte aproape complet, şi coapsa piciorului ce e aşezată deasupra va fi expusă dincolo de orice limite ale decenţei. Asta nu e modestie! E vanitate! Aceasta nu este ruşine şi sfială, ci e un magnet ce atrage privirile bărbatului care ori se ispiteşte ori se dezgustă.

Să urmărim din nou câteva din cuvintele doamnei Mohler: “Dacă soseşti la biserică îmbrăcată astfel încât la sfârşitul programului, oamenii, fără să fie vina lor, îţi cunosc culoarea lenjeriei intime, şi te-au văzut făcând dansul shimmy în timp ce te străduiai să-ţi tragi sub tine fusta prea scurtă şi prea strâmtă, ai o problemă mare!” Şi problema aceasta este aşa de des întâlnită în Biserica modernă a zilelor noastre.

Unele tinere şi surori sunt de apreciat atunci când poartă cu ele un jerseu sau o haină mai mare, de rezervă, cu care îşi acoperă genunchii şi picioarele atunci când se aşează pe scaun. Totuşi, e mult mai înţelept să-ţi cumperi o rochie sau fustă care te acoperă aşa cum se cuvine,  decât să cauţi să cârpeşti o greşeală ce putea fi evitată.

Pantaloni, egari sau blugi care se mulează pe fese, pe coapse şi între picioare. Expresia ‘între picioare’, deşi are o conotaţie vulgară, nu este aşa. Dicţionarul o defineşte ca fiind locul unde picioarele se unesc cu restul trupului uman; locul sau cusătura unde se unesc cele două părţi ale unei perechi de pantaloni. Aici vă scriu cu o inimă foarte împovorată. Acesta este aspectul în care lipsa de modestie a câştigat teren în multe biserici din America. Mulţumim totuşi, bunului Dumnezeu că în majoritatea bisericilor neoprotestante române, nu e încă acceptabil ca femeia să vină la slujbe în pantaloni, în schimb la acte de voluntariat se mai permite, dar şi acolo e la fel de periculos.

În aceste biserici apar femeile la slujbă sau la repetiţii, sau la acţiuni de voluntariat, cu egari dintr-o ţesătură care, ori are spandex în el, ori este un tip de material elastic care se întinde şi se mulează pe şezut şi coboară colant pe coapsă, şi stă strâns lipit între picioare şi pe dunga dintre fese. Şi habar nu aveţi ce face o astfel de vestimentaţie la unii bărbaţi când vă văd! Atragi privirea lor către cea mai senzuală parte a trupului tău. Toată această zonă devine un magnet pentru ochii bărbaţilor. Iar apostolul Pavel spune: “Vreau ca femeile să se roage îmbrăcate în chip cuviincios, cu ruşine şi sfială.” Cum se poate vorbi de ruşine şi sfială într-un astfel de context?

Un mijloc şi un spate gol. Tot stilul acesta actual în care îmbrăcămintea de bust coboară liber şi abia atinge fusta sau rochia, sau blugii cu turul lăsat. Poate te uiţi în oglindă şi spui: “Sunt acoperită complet”, dar e de ajuns doar să te întinzi puţin, sau să-ţi ridici mâna, şi câţiva centimetri din abdomenul tău rămâne descoperit. E suficient să te apleci puţin şi lumea poate să-ţi vadă spatele, şi în funţie de fusta sau pantalonii pe care-i porţi, se poate vedea partea superioară a chiloţilor sau chiar mai mult.

Lucrul acesta se poate întâmpla la adunare, la repetiţie, la programele de tineret, la sala de mese, sau într-o altă împrejurare unde fraţi sau surori sunt de faţă. Cu ruşine vă spun că din păcate şi eu personal (şi alţii care suntem mai mult timp la biserică pentru tot felul de activităţi) am avut ocazia să văd aşa ceva, nu spre pofta mea, ci spre dezgustul şi jignirea mea. Este o ruşine şi o înjosire ca un astfel de comportament să fie tolerat în bisericile unde slujim. Un bărbat s-a mărturisit unuia dintre bătrâni spunând: “Am văzut o femeie care s-a aplecat şi i-am observat dunga chiloţilor, şi m-am întrebat oare cum ar fi dacă i-aş pune mâna acolo?”. Este vorba de un tânăr evlavios, temător de Dumnezeu, unul care era pasionat de a fi sfânt, dar care a fost provocat să se poticnească tocmai la Casa lui Dumnezeu!

Nu vreau să gândesc că femeile implicate în astfel de incidente caută în mod intenţionat să ispitească bărbaţii, aşa încât aceştia să se poticnească, însă stimata mea soră, curăţia motivaţiei tale nu anulează efectele nocive ale felului în care te îmbraci.


[1] Foarte îngrijorător, şi chiar tulburător e moda cea mai recent apărută cu rochii şi bluze, sau tricouri strânse pe corp, folosite cu mândrie de femeile însărcinate. Forma pieptului, a burţii (şi a buricului), şi a şezutului sunt expuse pe deplin, fără nici un gram de bun simţ. Concomitent cu aceasta, rochiile largi, strânse doar sub piept, pe care le purtau de obicei femeile însărcinate, sunt promovate şi se bucură de success la fete. Femeia însărcinată care culegea un deosebit respect în toată lumea, se face acum de râs. Şi asta deoarece aşa spun designerii fără Dumnezeu că e bine. După standardul lumii, şi femeia însărcinată trebuie să fie sexy acum.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

22 răspunsuri sa “DIAMANT CĂLCAT DE FIARE: MODESTIA SUB TALPA DESIGNERULUI – 4”

 1. CITAT „Aşa lucrează mintea unui bărbat.”.
  COMENTARIU MEU: Văleu ca ne-a dat de gol!
  COMENTARIUL calvinistului de cinci petale ,John Piper: http://www.desiringgod.org/resource-library/ask-pastor-john/is-modesty-an-issue-in-the-church-today

  • Nu știu cum să zic ce am de gând să zic, dar începe să-mi displacă din ce în ce mai mult acest discurs anti-haine-de-un-anumit-fel. Până la aceste remarci ale fratelui Avram n-am prea avut ce comenta, însă acum nu pot să nu remarc detaliile (vestimentare și fizice, efectiv corporale) la care dumnealui a ajuns să se gândească și la care – fără glumă – eu, ca om mai tânăr, n-am ajuns să mă gândesc (nu la toate, ca să fiu sincer până la capăt). Încep să cred că unora chiar le place subiectul (fără aluzii specifice); am ascultat anul trecut – in direct – o predică în această cheie (anti-cutare-haină) și, discutând cu soția după marele eveniment, am remarcat amândoi plăcerea cu care predicatorul disecase subiectul. Omul dăduse detalii întocmai celor din acest articol, până la detalii de ordin anatomic la care evident se gândise în prealabil de vreme ce le înșira cu atâta hotărâre și cursivitate. Cu alte cuvinte, mă duc la biserică să ascult ce-mi spune Cuvântul lui Dumnezeu și mă trezesc în fața unei predici care mă pune (vreau, nu vreau) să mă gândesc la coapse femeiești, zona dintre picioare, sâni, talie, spate (gol!), fund, chiloți și altele. Și iac-așa facem filozofia (unii chiar au pretenția de a folosi cuvântul teologie) anatomiei umane în biserică, într-un manieră care ne îndepărtează de miezul Evangheliei. Fără să mă ascund după deget, recunosc că nu o dată mi-a zburat gândul aiurea, dar în egală măsură trebuie să atrag atenția asupra faptului că, în biserică fiind și negândindu-mă nici din greșeală la fiziologia umană feminină, m-am trezit literalmente târât în această chestiune (cu detaliile anatomice de rigoare) de unele predici spuse cu nesaț (ca să nu zic altceva) taman de la amvonul bisericii…

   • În primul rând, pledoaria îi aparține pastorului Al Martin. Fratele Avram a transcris și prelucrat predica în acest format. În al doilea rând, descrierile nu mi se par deloc exagerate dar absolut necesare pentru clarificarea subiectului.
    Dacă nu există și o doză de specific (hai să fim serioși, la alte tarabe n-am roșit deși erau mai… piperate) se crează mai multă confuzie. În acest caz eu cred că suntem în limitele bunului simț.

   • Frate Shifu.Descrierile sunt chiar foarte bune.Si se explica daca vrei,metodologia Satanei.Stiu ca e un mod mai ciudat de a le prezenta dar,atata vreme cat you get the point,inseamna ca si-a facut efectul.
    Daca eu as fi pus sa spun de ce pornografia e un pacat as incepe asa:
    1.Pornografia se bazeaza pe faptul ca exista baieti urati si fete urate.
    2.Fiecare om are dreptul de simtii placerea unui act sexual cu o femeie frumoasa sau cu un barbat frumos(in cazul femeilor).
    3.Cum Dumnezeu nu ne-a facut pe toti la fel de frumosi asta inseamna ca nu e corect si deci eu ,SATANA am sa ofer solutia acestor oameni sa primeasca placerea savarsirii unui act sexual.Vizionand aceste filme ei pot beneficia de aceasta facilitate care altfel le-ar fi fost imposibila.
    Cam asa gandeste un producator de filme porno care vrea sa-si vanda marfa.
    Am facut o prezentare prea descriptiva?Da.
    Au inteles oamenii de ce pornografia capata trecere?BINENTELES.Deci atata vreme cat oamenii au inteles,eu zic ca prezentara a fost buna.
    Desigur,prezentarea nu trebuie sa fie foarte sugestiva,precum cea de la Peniel.

   • Frate Cristian,
    cred ca nu era rau daca foloseati ceva semn de avertizare, precum sunt cele folosite la noi in Romania interzis ccopiilor cu varsta… sau minorilor… sa ma ierti frate Shifu, ai televizor in casa, dar imi este suficient faptul ca stiu ca ai internet…
    Acest material este interzis persoanelor care n-au vazut in viata lor imagini indecente, care n-au fost ispititi niciodata de vre-o femeie imbracata indecent, prin senzualitatea oferita de mijloacele media, pentru cei ce sunt imuni la cele amintite, nu am cuvinte… se cunosc ei si mai ales Domnul… Un barbat sanatos poate sa-si piarda usor puritatea minti in astfel de situati amintite daca nu-si ia masuri de precautie (baieti si barbati de toate varstele, atentie unde ne uitam si ce ganduri lasam sa se cuibareasca in mintea noastra… ce semeni aceea seceri…) si ce este trist ca se intampla chiar in CASA LUI DUMNEZEU, nu de putine ori.
    Cu tot respectul, acest material este interzis persoanelor care nu traiesc pe pamant!

   • CBogdan,

    Dacă în America mai sunt încă anumite hotare în ce priveşte moralitatea (la îmbrăcăminte, limbaj, comportament), în România e dezastru. Trist e că ideile libertine din Europa iau amploare şi la noi, graţie globalizării şi a lipsei de discernămînt din partea oamenilor fireşti.

   • Ovidiu Marinca, nu vreau sa ne contrazicem pe undeva ai dreptate dar am si eu pentru tine o intrebare, unde este cea mai mare industrie pornografica din lume, industria filmului, a muzici, reclamele la produse care in mare parte au conotatii eroatice ?
    Ma cam indoiesc ca stricaciunea a mers de la Romani spre Americani… traiesc in Romania si nu pot decat sa recunosc cu parere de rau ca Romania copiaza America cam in toate domeniile existentiale, si ce este dureros fie ca ne place sa recunoastem sau nu chiar si in biserici de cele mai multe ori copiem lucrurile negative. De obicei frati mai mici se uita la frati mai mari si mai copieaza de la ei cate ceva, rar se intampla invers…

 2. Dacă vreun tânăr din biserică ţi-ar face o propunere indecentă, nu ţi-ar place, dar e ciudat că îţi place să fii seducătoare! Tu ştii ce le face bărbaţilor o fustă strânsă, şi se pare că-ţi place! Sau dacă nu-ţi place de ce nu renunţi la ea?
  Comentariu. Ea stie bine de ce face ceea ce face.Sa nu ne inselam.Aici e vorba de economics si easy life.Ea intradevar se simte deranjata daca un tanr i-ar face o propunere indecenta,atata vreme cat tanarul provine dintr-o familie saraca,dar daca vine din una bogata,nu se simte deloc deranjata.Fata vrea easy life,casa mare,liniste si pace si cauta baiatul care sa-i ofere asa ceva.

 3. Da, chiar asa este asa gandeste barbatul, este rodul rebeliuni omului fata de Dumnezeu… unele fete si femei vor profita de aceste postari si comentarii pentru a se schimba iar altele in rebeliunea lor vor sti ce sa faca, cum sa sa imbrace daca nu au stiu pana acum ca sa ispiteasca si macar ca stiu consecintele nimic nu le va opri din a distruge puritatea mentala a baietilor si barbatilor…
  Aceasta se intampla pentru ca avem convertiri false sau cazuri de „domesticire spirituala” in bisericile noastre in loc de nasteri din nou. Cineva spunea este ca si cu domesticirea animalelor salbatice. De pilda ganditi-va la un leu sau tigru, este mare, fioros si puternic, cu o lovitura ar putea sa provoace moartea dresorului sau „stapanului”, si nu de putine ori o si face… de ce? pentru ca doar de frica, salbaticiunea ramane supusa, dar cand prinde momentul se rasvrateste, pentru ca nu face, ce face din dragoste ci o face din obligatie. Chiar daca este crescut de om inainte ca sa-si vada mama, leu tot salbaticiune ramane, el tot aceleas instincte le are, pentru ca mediul nu-l schimba, chiar daca este intr-o cusca si hranit de oameni, tot carnivor si vanator o sa ramana. Hrana lui preferata ramane carnea cu sangele… Cu siguranta ati vazut clipuri cand omameni care au crescut un leii, tigrii, serpi sau alte salbaticiuni pe care le-au dresat si s-au ocupat de ele cum au stiut mai bine, intr-un anumit moment au fosti atacat de acele salbaticiune, daca nu sunt ati vazut nu va recomand sa vedeti pentru ca este tulburator… Din natura lor asteapta momantul sa te prinda si sa te rupa ca sa fie liberi, pentru ca acela este salbaticiunea, domesticirea omului n-o schimba. Acest exemplu l-am dat ca sa intelegem mai bine ce se intampla azi in Bisericile noastre, cand avem atat de multe convertiri superficiale si oameni care nu sunt nascuti din nou care accepta botezul ca sa aiba o religie. Cand cineva devine membru intr-o biserica si nu experimenteaza nasterea din nou ramane o „salbaticiune”… Chiar daca pastorul si Biserica au standarde de invatatura si disciplina care se ridica la standardul lui Dumnezeu, pe un om care nu a experimentat nasterea din nou nu-l va schimba nici doctrina si nici disciplina. Se poate ca omul care este nenascut din nou sa imbraciseze un limbaj evanghelic, sa fie nelipsit de la Casa Domnului, sa cante, sa predice, sa dea din banul lui pentru lucrarea Domnului, chiar sa recunoasca ca invatatura si disciplina Biblica, sunt bune, necesare si sa le prpmoveze dar cu toate acestea este este doar un caz de „domesticire spirituala”. Cand prinde momentul „salbaticiunea” sau firea din el, arata adevaratele sale porniri care izvorasc din inima, uita de toate principiile lui Dumnezeu si creatura hidiosa care una sune si alta face in norma de credinta isi urmeaza pornirile. Multele „domesticiri spirituale” sunt efectul pervertit al gandiri umane, ma fac penticostal, ma fac baptist sau ma pocaiesc ca sa nu merg in iad. Omul, precum salbaticiunea de frica accepta o religie dar nu schimbarea vieti prin inoirea mintii lucrata de Duhul lui Dumnezeu prin pocainta si Cuvantul lui Dumnezeu. Rastignirea inseamna suferinta, rastignirea firii este nastere din nou dar aceasta presupune zdrobirea eului prin lucrarea Harului lui Dumnezeu. Omul nu se poate regenera singur de aceea trebuie sa moara impreuna cu Hristos si sa invieze impreuna cu Hristos la o viata noua, nu una mai buna sau mai morala, LA O VIATA NOUA, in care nu mai traim noi ci Hristos traieste prin noi. Nici un om nu ar trebui sa se pocaiasca ca sa nu mearga in iad si nici macar ca sa mearga in rai, el trebuie sa se pocaiasca ca sa se accepte planul lui Dumnezeu… Acceptarea planului sau voi lui Dumnezeu inseamna cinstirea lui Dumnezeu si omul este fiinta creata de Dumnezeu cu scopul de ai aduce Slava, dintr-o vointa libera!!!
  Atat timp cat o mare parte membrilor din bisericile sunt doar „domesticiti spiritual”, oricat de mult ne-am stradui noi ca prin disciplina noastra Biblica sa-i schimbam, noi n-o putem face, ei TREBUIE SA FIE NASCUTI DIN DUMNEZEU. Nu este de mirare ca in Biserica unii sunt razvratiti si noi de multe ori le zicem mai in gluma mai in serios „capre”! Schimbarea o lucreaza Duhul lui Dumnezeu in noi, daca-L acceptam si ascultam de El. Cat timp in Bisericile noastre vom avea pastori, invatatori, lideri muzicali, oameni din comitete, cantareti si chiar „proroci” care nu sunt nascuti cu adevarat din nou trebuie sa ne amintim de epistola lui Iuda si sa luptam pentru credinta sfintiilor o data pentru todeauna, iar atitudinea noastra fata de cei ce sunt intr-o astfel de situatie o gasim in invatatura lui Isus Hristos, in Epistola lui Iacov si in cea amintita a lui Iuda. Trebuie ca Biserica sa ramana exclusivista, adica sa tina la disciplinarea celor ce nu accepta standardele lui Dumnezeu, pentru ca noi mai predicam ca Dumnezeu nu vrea cantitate ci calitate, dar oare noi ce ne dorim? Domnul Isus ne-a invatat ca sunt putini cei ce ce intra pe poarta cea stramta si merg pe calea ingusta! Ma rog ca acest concpet sa vorbeasca tuturor celor ce-l vor citi si Duhul lui Dumnezeu sa lumineze si sa dea putere pentru decizii noi in ce priveste umblarea noastra cu Dumnezeu. Poti sa fi „domesticit spiritual” sau poti avea O VIATA NOUA in Hristos, in care sa cauti sfintenia prin ramanerea in El. Nu fac Evanghelizare pe Blog, dar ma rog ca Duhul Domnului sa ne intareasca ca se ne schimbam vietile in asemanare cu Hristos, aceasta v-a aduce racoare sufletelor noastre, mesajele predicatorilor nu vor mai fi de divertisment, sau fara viata, cantarile noastre nu vor mai fi cantarile firi ci cantarile sacre care aduce pe om in prezenta lui Dumnezeu, rugaciunile noastre nu vor mai fi bolboroseli, in sensul ca avem aceleas rugaciuni standard, sau tipice, cand vom sta in rugaciune vom constientiza ca stam in prezenta lui Dumnezeu, ca El ne vede, ca el ne cunoaste si ca El ne asculta. Lipsa Duhului Sfant din Biserica nu o sa mai fie inlocuita de divertisment si spectacol, acesta este din lume si pentru lume cu scopul ca oameni sa dea slava. Cand oameni vor intelege Psalmul115 „…nu noua Doamne ci numele tau dam slava..”, atunci cunoastem ca Duhul lui Dumnezeu este in noi si cu noi, pentru ca doar atunci nu mai avem nevoie de valorile pervertite ale lumi pentru ca nimic nu se compara cu bogatia valorii de a fi in Hristos!

 4. In zilele trecute am avut ocazia sa vorbesc ceva timp cu un „artist crestin”, nu o sa ii dau numele pe Blog, dar vreau sa va zic ca am invatat ceva nou de la el…
  L-am intrebat de ce promoveaza o astfel de muzica (muzica ce o interpreteaza). Raspunsul la inceput a fost ca simte ca aceasta este lucrarea la care la chemat Dumnezeu… A luat cateva versete bineinteles care cam erau in afara contextului ca sa le foloseasca de argumente pentru ca sa isi justifice mdoul de inchinare, cu care eu nu puteam sa fiu de acord si am incercat sa-i explic cum sta treaba cu textele scoase din contest si cu textele neclare, ceva hermeneutica dar nu prea am avut cu cine… Dupa ce am vorbit cu El din Biblie si despre cum se interpreteaza Biblia am ajuns la concluzia ca este cat se poate de slab in cunoasterea Bibliei, mi-a si marturisit ca nu prea are timp sa citeasca Biblia din cauza programului foarte aglomerat. Este venit din lume ca majoritatea artistilor crestini din Romania, care au venit din lume, cu muzica din lume in Biserica, si canta ca-n lume, au lucrat pe la text cate ceva dar asa cum am citit pe un Blog de multe ori cantarile de lauda si inchinare ale lor poti sa le dedici ei sau lui, pentru ca de multe ori ar merge ca si o declaratie pentru o persoana… Ok, trec la subiect probabil cand o sa mai fie ceva legat de muzica o spun mai multe dar pana atunci sa va zic ce am invatat. Intr-un final am reusit sa ajung cu el la un anumit numitor comun si anume ca nu tot ce canta este duhovnicesc si ca mult repertoriu ar trebui sa renunte si sa faca un alt repertoriu Hristocentric i-am explicat ce inseamna aceasta, nu l-am lasat in ceata ca nu cumva sa creada ca-l chem sa-i ia ca exemple pe Cristocentric era o mare gresala. Pentru ca acolo nu este Hristos in centru, scopul nu este sfintenia pentru poporul lui Dumnezeu si interesul si castigul omului nu este substituit ascultari de Hristos si invataruri Sale. pentru ca aici se schimba tot de la text, muzica, armonie, ritm pana la imbracaminte si comportamentul interpretului crestin in Biserica sau in locurile unde este chemat sa slujeasca Domnului si intereselor Sale si in viata de zi cu zi. Din nou domesticirea siprituala vs nastere din nou… Ce am aflat nou desi poate nu este nou pentru uni dintre dumneavoastra.
  Eu scriu si cant muzica care o indragesc bisericile si oameni pe unde merg in lucrare. Nu pot sa scriu si sa cant ceva ce nu este acceptat in biserici. Lumea evolueaza, ce a mers ieri, azi nu mai merge de aceea trebuie sa cauti tot timpul noul, muzica care prinde la public si pe aceea s-o promovezi ca sa ai succes. In fine eu i-am replicat ca si crestin ai doua alternative sa traiesti pentru succesul tau si ca aceea ramai, succesul omului sau sa traiesti pentru succesul imparatiei lui Hristos si te alegi din toata truda ta rob netrebnic cu odihna si rasplata lui Dumnezeu pentru ca ai luptat pentru interesele sale vesnice, nu pentru gloria omeneasca care ai este si maine nu este.

 5. Concluzia pe care pot sa o trag din toate discutiile din zilele acestea, este ca in rai mai sint locuri libere doar pentru femei. Barbatii daca nu vor pacatui in biserica, vor pacatui oriunde se vor gasii, iar in biserica petrec foarte putin timp. Barbatii trebuie sa se incuie in camaruta si sa nu mai iasa deacolo pina va veni Domnul, daca totusi vor sa ajunga in Imparatia Lui Dumnezeu.
  Surorilor trebuie neaparat sa trecem la post si rugaciune, sa staruim pentru barbatii nostri ca sa mostenim impreuna Imparatia. Trebuie sa ne imbracam cit de cuviincios posibil ca nu cumva sa fim raspunzatoare de pierderea lor.

  • Drept răspuns, Isus le-a zis: „Vă rătăciţi! Pentru că nu cunoaşteţi nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.( Matei 22:29)
   … În ele sunt unele lucruri grele de înţeles pe care cei neştiutori şi nestatornici le răstălmăcesc ca şi pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor. (2 Petru 3:16)
   Din această pricină, Dumnezeu le trimite o lucrare de rătăcire, ca să creadă o minciună,
   pentru ca toţi cei ce n-au crezut adevărul, ci au găsit plăcere în nelegiuire, să fie osândiţi. (2 Tesaloniceni 2:11, 12)
   Înainte de toate, să ştiţi că în zilele din urmă vor veni batjocoritori plini de batjocuri, care vor trăi după poftele lor (2 Petru 3:3)
   Dar Duhul spune lămurit că, în vremurile din urmă, unii se vor lepăda de credinţă, ca să se alipească de duhuri înşelătoare şi de învăţăturile dracilor,
   abătuţi de făţărnicia unor oameni care vorbesc minciuni, însemnaţi cu fierul roşu în însuşi cugetul lor.( 1 Timotei 4:1-2)
   Tu crezi că Dumnezeu este unul şi bine faci; dar şi dracii cred… şi se înfioară! (Iacov 2:19)
   Isus le-a răspuns: „Făţarnicilor, bine a prorocit Isaia despre voi, după cum este scris: „Norodul acesta Mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine.
   (Marcu 7:6 )
   Nu oricine-Mi zice: „Doamne, Doamne!” va intra în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri.
   Atunci le voi spune curat: „Niciodată nu v-am cunoscut; depărtaţi-vă de la Mine, voi toţi care lucraţi fărădelege.” (Matei 7:21, 23)
   Afară sunt câinii, vrăjitorii, curvarii, ucigaşii, închinătorii la idoli şi oricine iubeşte minciuna şi trăieşte în minciună! (Apocalipsa 22:15)

   „Dacă rămâneţi în Cuvântul Meu, sunteţi în adevăr ucenicii Mei;
   veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi.”( Ioan 8:32)

  • E adevărat ca femeile trebuie sa se imbrace cuviincios si modest, dar si bărbații sa facă bine si sa își controleze gandurile pacatoase! După ce am citit acel exemplul cu tânărul sfânt si evlavios care a pacatuit in gand cand a vazut o „situatie” la o femeie, mă întreb ce ar face acel tânăr când merge la magazin, sau la școala si este expus la ceva mai stimulant? Deci si surorile si frații sa dea dovada ca sunt născuți din nou!

 6. Este spus un mare adevar in acest articol cu privire la imbracaminte. Domnul Isus spune :”Vai de cel prin care vine prilejul de pacatuire”. Domnul sa ne cerceteze , sa ne lumineze si sa ne ajute sa ne lasam transformati de El.

 7. Fiecare cu părerea lui; desigur, fiecare își stabilește singur limita picanteriei. Ce am vrut să scot eu în evidență a fost simplul fapt că, nu de puține ori, în biserică am fost oarecum împins să mă gândesc la tot felul de detalii anatomice fără să mă fi gândit la ele atunci sau în trecutul (pe atunci) foarte recent. Din nou spun, nu vreau să pozez în postura unuia care se ascunde după deget: sunt un bărbat normal și cine-i bărbat normal știe ce vreau să zic… Doar că uneori, gândurile îmi sunt îndreptate spre lucruri care-mi distrag atenția de la cele sfinte, să zic așa, chiar de unele predici, în biserică. Pe de altă parte, dacă am căuta buna cuviință NU prin astfel de exemple, ci pornind de la îndemnurile Scripturii (care, deși nu o dată folosește cuvinte tare, nu le folosește în privința purtării hainelor) se poate ajunge la bună cuviință și fără exemple de genul celor vehiculate prin biserici. Pe de altă parte, cred că bărbații (și femeile în egală măsură) trebuie să-și educe mintea într-o manieră duhovnicească nu făcând apel la alții să-și acopere anumite părți ale corpului (deși bine-ar fi ca fiecare să-și expună doar ce trebuie expus!), ci învățând să-și pună gândurile în robia Duhului. De ce? Pentru că, în timp ce unora le fuge gândul la prostii vâzând cât mai multă piele umană, altora aprecierea – sa-i zicem cu conotații sexuale – a unei alte persoane li se declanșează văzând o îmbrăcăminte după toate canoanele decentei. Și, ca să mai pun paie pe foc, cine a studiat un pic de psihologie/anatomie știe că ochii unei persoane pot declanșa o reacție psihologică și chimică în organismul unei alte persoane fără să se ajungă la tot felul de priviri languroase aruncate feluritelor organe interzise în spațiul public. Desigur, vorbesc despre oameni normali, nu despre indivizi cu patologii psihologice de tot felul…

 8. Cind vom ajunge la o unitate desavirsita asa cum cere Cel ce este desavirsit vom reusi sa realizam ceva. Atit timp cit separam barbatul de femeie, care are trebui sa fie una in Hristos, nu vom realiza nimic. Vom ramine in continuare uni goi pe dinauntru si unele goale pe dinafara. Totusi, parerea mea, capul are mai multa responsabilitate. Daca capul este stricat sau bolnav ce se va intimpla cu tot trupul? Si daca vreti sa vedeti cum este capul priviti in jur.

  • Cred că înțeleg ce ați vrut să spuneți, însă ar trebui să fim mai atenți când vorbim despre cap. Capul bisericii și al bărbatului este Domnul Isus, iar Domnul Isus arată bine. Problema e la trup, nu la cap…

   • Ca sa nu fie nici o confuzie, m-am referit la capul femeii (poate fi fizic sau partea masculina, omul) …
    Aici se poate incadra numai cei ce sint in situatie.
    Nicidecum n-am vrut sa supar pe nimeni, dar adevarul nu se poate ocolii. Si Adam a runcat vina pe femeie. Singurul Cap care a luat asupra Lui toate pacatele omenirii este Hristos Domnul.
    Daca pacatele femeilor ar fi trebuit sa le poarte barbatii, cu sigurata ar fi ajuns toate in iad. Dar multumiri fie aduse Lui ca le-a luat si ale femeilor, asa ca au si ele o sansa daca vor trai dupa indreptar (Sfinta scriptura).

 9. În urma tuturor comentariilor legate de problema purtării hainelor în biserică și nu numai, nu pot spune decât că cea mai mare problemă cu care se confruntă fiecare dintre noi (fără excepție) nu e haina (sau lipsa ei), ci mintea, aia proprie și personală. Acolo-i problema… Nu de alta, dar dacă mâine o mână de zănatici hotărăsc să iasă în pielea goală pe stradă doar pentru că așa văd ei libertatea de exprimare (și nu m-aș mira să vedem așa ceva în viitorul apropiat la cât de nebună e lumea), noi ce facem? Ne scoatem ochii, ne tăiem anumite organe sau ne facem seppuku? Nu, dimpotrivă: ne educăm mintea după Scripturi.

 10. Se cunoaste ca barbatul este altfel construit; femeile nu sunt ispitite de barbati, doar cele hipersexuale, cele cu temperamente nestavilite;
  care nu ar mai trebui sa fie o problema la un om nascut din nou;
  problema care este pusa aici, este pricina de pacatuire care vine prin femeile credincioase,prin indecenta cu care se imbraca, pina si in adunare.
  Nu avem voie sa facem nimic care sa fie pentru altii o pricina de pacatuire.
  In acest context sa vedem care este Voia lui Dumnezeu, nu voia firii noastre( de a arunca vina pe altii)
  Daca un barbat este ispitit si de hainele decente, este doar problema lui,(aici etse alta problema desigur) dar cita vreme suntem pricini, mai bine ni s-ar lega o piatra de moara, ca sa nu mai fim.
  Deci: ce preferam?
  Barbatii au Cap pe Hristos, dar ei iubindu-si nevasta precum Hristos Biserica, trebuie sa o invete, daca inca nu cunoaste niste lucruri;
  desi de la 12 ani fetitele stiu cum sa se faca iesite din comun, ca sa placa baietilor.
  Daca in predica ti se atrage atentia, iar tu, ca barbat esti tulburat, roaga-te sa fie mustrate duhurile de curvie; pentru ca e normal ca ele sa apara;satana fiind unul neobosit;
  asta nu inseamna ca in predica nu mai este voie sa spui nimic, pentru ca fratii pacatuiesc apoi;
  dimpotriva , trebuie infierat pacatul, nu sa dsepicam firul in patru, cind vrem sa dovedim cita exegeza si hermeneutica cunoastem, ca tot nu ajuta la nimic;
  poate la dilaurea mesajului, facindu-l fara putere.
  Lupta cea mare este impotriva PACATULUI cu care avem de luptat.
  E mare nevoie de indemnuri si invataura;
  degeaba mai studiem, daca nu ne-am pus in regula cu tinerea in stapinire a trupului, cu care fiind Templul Duhului Sfint, trebuie sa ne purtam cu toata grija.
  E mare uriciune sa facem din templul acseta pentru care a murit Hristos o priveliste tocmai buna pentru draci, indemnind la desfrinare.
  Sa ne ajute Dumnezeu pe toti ;
  cautind Voia Stapinului , sa traim frumos.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hawt Post – 21 iulie 2011 « România Evanghelică - 21 iulie 2011

  […] https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/07/21/diamant-calcat-de-fiare-modestia-sub-talpa-designe… […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: