DIAMANT CĂLCAT DE FIARE: MODESTIA SUB TALPA DESIGNERULUI – 5

Continuăm publicarea broșurii (partea a 5-a) alcătuite de pastorul Cornel Avram de la Biserica Happy Valley, Phoenix – AZ, având la bază predica pastorului Al Martin de la Biserica Baptistă Trinity din New Jersey, SUA:

PROVOCARE LA POCĂINŢĂ

Invit pe bărbaţii şi băieţii care citesc acest mesaj, să recunoască dacă consideră unul sau mai mulţi din aceşti magenţi pentru ochii lor, un prilej de luptă spirituală în dorinţa de menţinere a unei gândiri curate. Dacă da, te rog vorbeşte cu soţia ta (dacă eşti căsătorit), şi cu fetele tale, cu surorile tale (dacă eşti băiat), şi expică-le cât de adevărat este ce caut să subliniez în acest mesaj.

Modestia distinsă e portretizată de lume ca un instrument prin care femeia se face neatractivă.

Designerii acestei lumi, sunt foarte conştienţi de modul în care gândeşte un bărbat, de aceea au reuşit să calce în picioare diamantul modestiei. Modestia distinsă, e portretizată de lume, ca un instrument prin care femeia se face neatractivă. Dacă tu ca femeie, vei fi convinsă că atunci când te îmbraci modest nu araţi bine, elegant, plăcut şi frumos, vei fugi de modestie şi simplitate cu paşi foarte iuţi. Îmbrăcămintea provocatoare a înghiţit modestia şi o calcă în picioare, deoarece din firea ei pământescă femeia vrea să atragă privirile bărbaţilor, iar bărbaţii din dorinţele firii pământeşti vor să fie atraşi de frumuseţea femeii. Pofta firească a bărbatului, se întâlneşte cu dorinţa firească a femeii, în îmbrăcămintea provocatoare. Cele două coordonate ale slăbiciunii umane se intersectează în moda aceasta promovată de porcii şi câinii spirituali care distrug valorile noastre sfinte.

Deşi acoperă, şi unele sunt chiar largi şi lungi, felul în care sunt croite, şi caracteristicile materialului, revelează părţi şi forme ale trupului care sunt atractive şi stârnesc curiozitatea bărbatului.

După cum putem observa analizând tiparele lumii, sexy nu înseamnă dezgolire totală a trupului femeii (asta e pornografie), ci doar o dezvelire parţială aşa încât curiozitatea firească a bărbatului să fie declanşată. Se oferă doar atât cât e suficient pentru a incita mintea bărbatului. Textilele folosite în acest tip de îmbrăcăminte au şi ele secretul lor. Deşi acoperă, şi unele sunt chiar largi şi lungi, felul în care sunt croite, şi caracteristicile materialului, revelează părţi şi forme ale trupului care sunt atractive şi stârnesc curiozitatea bărbatului.

Surorilor, fraţii voştri în Christos se luptă neîncetat cu acest tip de provocări. Nu sunt un bărbat cu mintea stricată şi murdară, cum diavolul ar încerca să vă corupă să credeţi. Nu doresc nici să vă fur de libertatea voastră creştină. Sunt doar un pastor umil, hotărât ca în Casa lui Dumnezeu, şi nu numai, femeile să apară îmbrăcate modest, pentru gloria lui Dumnezeu şi spre binele fraţilor lor preţioşi! Ce ar trebui să accepte femeile este faptul că modestia nu e sinonimă cu sărăcia, demodarea sau urâţenia, ci este o nestemată de mare preţ aşezată la loc de cinste în inima femeilor evlavioase.

Aşadar, după ce în primul rând am prezentat bazele biblice ale îngrijorării noastre, şi după ce în al doilea rând, am identificat cei zece magneţi otrăvitori pentru privirile bărbaţilor, ce trebuie să faci tu ca femeie?

Vă rog urmăriţi şi analizaţi sfatul meu:

1. Pocăieşte-te de modul în care ne-înţelept şi neglijent, te-ai lăsat înghiţită de standardele lumeşti şi ai fost un prilej de poticnire pentru fraţii tăi. Cere-i iertare lui Dumnezeu! Mergi în faţa Domnului Isus Christos şi spunei: “Doamne, spală-mă în sângele Tău preţios! Habar n-am avut că rochia aceea strânsă, care părea aşa confortabilă, i-a făcut pe fraţii mei să păcătuiască. O Doamne Isuse, iartă-mă!”  “Doamne Isuse, habar n-am avut că bluza aceea care-mi stătea mulată pe corp a fost un prilej de poticnire! Spală-mă, curăţeşte-mă şi iartă-mă Doamne!”

Nădăjduiesc că multe dintre voi veţi sta de vorbă cu Domnul şi vă veţi pocăi…

Nădăjduiesc că multe dintre voi veţi sta de vorbă cu Domnul şi vă veţi pocăi, experimentând puterea Sângelui curăţitor al Mielului. Cuvântul Domnului este încurajator în această privinţă: “Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele, şi să ne curăţească de orice nelegiuire.” (1Ioan 1.9.)

2. Apoi, faceţi roade vrednice de pocăinţă! Mergi la şifonierul tău, dute la dulapul tău, şi îndepărtează orice vestimentaţie, şi toate articolele de îmbrăcăminte exterioară ce au vreunul din aceşti zece magneţi ascunşi în ele. Probabil vei spune: “Frate pastor, dar o să apar în aceeaşi costumaţie în mai multe săptămâni la rând”. Aleluia! Nu e nici o problemă cu aspectul acesta! Nu te îngrijora deloc, dacă e modest ne vom bucura! Ţine cont de faptul că atunci când vii la închinare te întâlneşti cu Domnul. În modul cel mai serios, gândeşte-te cum ai vrea să te prezinţi înaintea Lui, dacă în mod fizic ai avea o întâlnire personală cu El! Dovedeşte prin exemplu personal, că Evanghelia are putere să rodească şi în acest domeniu. Destul timp ai lăsat acest mărgăritar al modestiei să fie călcat în picioare de fiare!

3. Rugaţi-vă, şi cultivaţi o conştiinţă sensibilă şi bine instruită înaintea lui Dumnezeu, cu privire la acest aspect. Eu vreau să cred că marea majoritate dintre voi, femeile, pe măsură ce aţi citit acest mesaj, v-aţi spus: “Dar eu niciodată nu mi-am dat seama şi nu m-am gândit la aşa ceva! Eu nu am realizat niciodată că în acest domeniu situaţia este aşa de gravă! Eu am privit această problemă mult mai superficial! Tot ce am dorit eu a fost să arat frumoasă, să mă simt bine, şi să nu fiu demodată!” Consider că până acuma nu ai ştiut, şi prin urmare ai avut o scuză, dar acum ai primit învăţătură!

Deci, cine ştie să facă bine, şi nu face, săvârşeşte un păcat!

Cuvintele lui Iacov sunt foarte tranşante: “Deci, cine ştie să facă bine, şi nu face, săvârşeşte un păcat!” (Iacov. 4.17). Începând de acum, nu mai poţi spune că n-ai ştiut. Nu trebuie să te ofensezi, nu aceasta a fost intenţia mea cu acest mesaj, dar vreau să ştiu că ţi-am atins conştiinţa. Rugăciunea mea este ca Duhul Sfânt să-ţi prelucreze inima, şi să te conştientizeze cu privire la responsabilitatea pe care o ai înaintea lui Dumnezeu şi faţă de cei din jur; să te porţi într-un mod demn de numele pe care-l porţi şi calitatea pe care o ai: Fiică a Celui Prea Înalt şi respectiv Templu al Duhului Sfânt. Rugaţi-vă Domnului ca El să vă dea o conştiinţă sensibilă şi bine cultivată, după voia Lui.

Noi nu vă spunem acum să mergeţi toate la Walmart şi să vă cumpăraţi câte un sac, să-i faceţi o gaură şi să-l trageţi pe cap, acoperindu-vă trupul astfel. Absolut deloc! Există însă, posibilităţi de selecţie a unui stil de vestimentaţie elegant, frumos, curat, îngrijit, dar decent şi sfios, chiar dacă această acţiune, necesită mai mult efort şi mai multă căutare. Vei fi plăcută Domnului în felul acesta, şi vei păstra frumuseţea sexualităţii tale doar pentru soţul tău. Cred că atât partenerul conjugal, cât şi Domnul se vor bucura de lucrul acesta.

Nu ne interesează să stabilim moda, stilul, culorile, şi alte aspecte legate de îmbrăcăminte. Aici fiecare credincios se bucură de libertatea lui în Christos. Cuvintele cheie şi esenţiale ale acestui mesaj sunt cuviincios, modest, ruşine şi sfială. Ţineţi de asemenea cont de faptul că modestia vizează stilul nostru de viaţă în orice împrejurare şi în orice loc ne-am găsi, nu doar la Casa Domnului.

 Ai încercat, dar nu ai fost băgat în seamă…

Bărbaţii trebuie să aplice un control de calitate. Voi bărbaţii ştiţi foarte bine care sunt magneţii care vă atrag privirea. Dacă voi sunteţi de acord ca soţiile şi fiicele voastre să se poarte provocator înseamnă că aţi devenit foarte fireşti şi vă face plăcere o astfel de imagine (asta mi-e foarte greu să cred şi să accept). În această situaţie şi tu trebuie să te pocăieşti alături de soţia ta. Cuvintele Domnului Isus revelează gravitatea acestor păcate din perspectiva lui Dumnezeu: “Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: ‚Să nu preacurveşti.’ Dar Eu vă spun că oricine se uită la o femeie, ca s-o poftească, a şi preacurvit cu ea în inima lui. Matei 5.27-28.

În cazul în care, tu ca bărbat, nu eşti de acord cu felul lumesc în care se poartă soţia şi/sau fiica ta, atunci au rămas trei variante:

i) nu ţi-ai făcut datoria de preot şi responsabil în casă, adică ai fost prea tolerant, sub pretextul iubirii şi al păcii;

ii) ai încercat, dar nu ai fost băgat în seamă, adică ai vorbit fără ca soţia sau/şi fetele să te asculte;

iii) nu ai fost conştient de gravitatea acestor păcate, văzând că toată lumea le acceptă, în timp ce standardele spirituale au fost eliminate sau călcate în picioare;

Indiferent de punctul la care te încadrezi, controlul de calitate trebuie să-l aplicaţi cu fiecare vestimentaţie pe care soţia sau fetele o poartă. Este responsabilitatea dumneavoastră înaintea lui Dumnezeu, să vă ajutaţi soţia şi fetele la procesul curăţeniei în dulap.

Femeia nu este bărbat, ea nu poate gândi ca un bărbat!

Ce să faci oare, cu privire la fiica ta care te forţează să impingi mereu limita în ceea ce priveşte un anume standard? Avem şi pentru ea un sfat potrivit! Biblia cere copiilor să asculte în Domnul de părinţii lor. Voi sunteţi mama şi tatăl ei, staţi fermi pe poziţie şi spuneţi-i: “În casa noastră, acest tip de comportament nu se tolerează! Noi suntem credincioşi ce aderăm la un standard moral şi spiritual mult mai înalt decât restul lumii. Noi suntem oameni temători şi ascultători de Dumnezeu. Nu se poate accepta aşa ceva la noi în casă!” Toleranţa şi îngăduinţa la nesfârşit nu sunt soluţia pentru acest aspect al vieţii de credinţă.

Femeia nu este bărbat, ea nu poate gândi ca un bărbat! Supunerea soţiei faţă de bărbatul ei, se vede şi aici. Vorbeşte cu ea frumos, politicos, iubitor ca să te înţeleagă, nu ca să vă certaţi, ci ca să vă ajutaţi, şi împreună să faceţi voia lui Dumnezeu. Dacă sunt soţii care nu concep ca bărbaţii lor să-şi spună cuvântul vis-a-vis de îmbrăcămintea lor, atunci acestea au ieşit de sub autoritatea bărbatului, şi implicit şi de sub autoritatea lui Dumnezeu, în timp ce au intrat sub autoritatea modei, adică a dumnezeului acestui veac. Dacă te vei certa cu soţul tău pe marginea acestui subiect, aceasta va confirma în plus stăpânirea duhului lumii sub care ai intrat. Într-o astfel de situaţie, şansa de salvare şi îndreptare a fetelor, adică a fiicelor acestei mame, este nulificată. Fără o pocăinţă sinceră şi curată, nici tu nici fetele tale, nu veţi putea ieşi dintr-o astfel de încătuşare.[1]


[1] Te invit să citeşti capitolul ‘Ţinuta vestimentară’ (dacă l-ai citit, te rog mai citeşte-l odată) din cartea Familia sub stare de asediu, în care am prezentat mai pe larg importanţa manierei în care ne îmbrăcăm.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

5 răspunsuri sa “DIAMANT CĂLCAT DE FIARE: MODESTIA SUB TALPA DESIGNERULUI – 5”

 1. Desi sunt f deacord cu pozitia fr Avram, cred ca motivul principal pt care (in bise traditionale)nu prea se mai iau in seama astfel de mesaje este pt ca mai toata pocainta e dusa pe rapa, si se tine de imbracaminte ca ‘orbu de bata’.

  Am crescut intr-o bise americana unde niciodata nu s-a predicat despre imbracaminte, si, totusi, nu am vazut niciodata imbracaminte indecenta. De ce? pt ca femeile din frunte erau exemple de imbracaminte decenta si „predica” lor schimba pe cele mai frivole. In plus, pocainta era predicata si traita, nu doar la capitolul haine….

  • Cine citete biblia singur,fara intermediari(scoala biblica,pastori de tineret,campinguri crestine nu e nevoie sa i se spuna cum si cu ce sa se imbrace in biserica.
   Intrebare:Cati oameni mai citesc biblia?Cati mai vin cu ea sub brat,de cand s-au introdus proiectoarele in adunari?

 2. Bineinteles frate Val, ca predica nu se opreste la capitolul haine;
  aici nu se predica, ci se discuta. 🙂
  numai ca acum, desi sunt atta de multe pe piata, nu ne mai place sa ne imbracam cu ele;
  ci sa ne desbracam de ele.
  Frivolitatea este un sacrilegiu in Biserica.
  Daca nici macar atit nu am invatat, cum sa se predice pentru maturi, cind noi raminem in stadiul de copilasi?
  ce sa facem cu subiectele care cer o viata schimbata, o minte schimbata, o marturie curata?
  Dealtfel nu cred ca predicile se opresc doar aici, desi, daca as fi pastor, as predica aceeasi predica , citeva duminici la rind, pina voi vedea ca , in sfirsit s-a schimbat ceva. 🙂
  pentru ca de fapt DE SCHIMBARE avem nevoie.

 3. Val, nu stiu ce biserica romana frecventezi, da prin vecinatatea mea nu se mai predica decenta in nimica. Auzim toata duminica ” fratilor tre sa ne pocaim ” urmate de o serie de clisee religioase, dupa care o intimplare din VT, dupa care inca o serie de clisee, dupa care iarasi ” fratilor trebe sa ne pocaim cu adevarat”. Este prima data cind am citit in romaneste o explicatie de genul acesta. Fr. Avram ar trebuii sa tipareasca aceste articole intr-o brosura, sa poata fi distribuita bisericilor romanesti.

  • Gabi,
   Nu frecventez (pt motivele insirate de tine–credinciosii isi sfarsesc viata umbland prin pustie, in cercul „pocaintei”, fara directie si fara viziune)…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: