BATEREA BATICULUI ÎN CAP

Recent, pe câteva bloguri evanghelice românești am asistat la o ambuscadă extrem de violentă împotriva… baticului. Începând de la sugestia că ar fi un… bat-tic nervos și până la asocierea perfidă dintre batic și o fată neserioasă dintr-o poveste cu născociri din flori de mac, lumea adamaică (sau e-vai-maică) și-a reglat măcăitul fulgerător contra bietei învelitori. Acum, vraciul, înrăit și extenuat de greutățile z-gardei pe hiper-b(o)ticul pocăinței sale de vreun fel, ne-a delectat cu un comentariu baticălos al Miei-lor sătui să mai camufleze sub zdreanță toate răutățile din lume. Bârfește? E de vină baticul! Minte? Iar baticul! Calcă pe bec? Din cauza baticului! Dacă surorile vor veni de-acum la biserică cu capul… gol, scăpăm de toate păcatele. Păi cam așa se subînțelege din pledoa-râca voastră contra baticului.

Nu, nu are rost să mergem la Scripturi că și pe acelea le-a aruncat sora Mia la un loc cu baticul. Ne-a rămas o singură alternativă: să-l lăsăm pe batic să se apere. Și o face săracul dar cine să-l audă? A rămas fără limbă (ascuțită), este leșinat de slab (subțire) ce-a ajuns și n-are loc de păr.

Da’ las’ că s-a răzbunat el! Că lui nu i-a interzis nimeni să poarte bijuterii și sclipici. Și a devenit cor(o)niță! Nici așa nu vă place?

Hai totuși să citim ce scrie, poate s-o… lega de cineva:

1 Corinteni 11:3-16Dar vreau să ştiţi că Hristos este Capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii şi că Dumnezeu este Capul lui Hristos. Orice bărbat care se roagă sau proroceşte cu capul acoperit îşi necinsteşte capul său. Dimpotrivă, orice femeie care se roagă sau proroceşte cu capul dezvelit îşi necinsteşte capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă. Dacă o femeie nu se înveleşte, să se şi tundă! Iar, dacă este ruşine pentru o femeie să fie tunsă ori rasă, să se învelească. Bărbatul nu este dator să-şi acopere capul, pentru că el este chipul şi slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava bărbatului. În adevăr, nu bărbatul a fost luat din femeie, ci femeia din bărbat; şi nu bărbatul a fost făcut pentru femeie, ci femeia pentru bărbat. De aceea, femeia, din pricina îngerilor, trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei. Totuşi, în Domnul, femeia nu este fără bărbat, nici bărbatul fără femeie. Căci, dacă femeia este din bărbat, tot aşa şi bărbatul prin femeie, şi toate sunt de la Dumnezeu. Judecaţi voi singuri: este cuviincios ca o femeie să se roage lui Dumnezeu dezvelită? Nu vă învaţă chiar şi firea că este ruşine pentru un bărbat să poarte părul lung, pe când pentru o femeie este o podoabă să poarte părul lung? Pentru că părul i-a fost dat ca învelitoare a capului. Dacă iubeşte cineva cearta de vorbe, noi n-avem un astfel de obicei şi nici bisericile lui Dumnezeu.”

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

158 răspunsuri sa “BATEREA BATICULUI ÎN CAP”

 1. He he he. Acum tre sa ferim parul ca sa vedem baticu!!
  Intrebare: aveti cumva stock in vreo fabrica de baticuri?? 🙂

  • Nu. E o industrie falimentară! 🙂
   În schimb mi-am investit eternitatea în Cuvânt și cu acesta avem de-a face!

  • Ohhh da intradevar e singurul subiect din biblie unde scrie ca;Noi nu avem un astfel de obicei nici bisericile lui Dumnezeu.Totusi din pricina ingerilor trebuie sa avem un semn al stapinirii.Nu ne place si mai mult fratii comenteaza ca acuma surorile Sarei sint dispretuite si fratilor le place mai mult Paris-Hilton style.Nu mie rusine cu batic.Stiu ca el singur nu ma duce in cer,dar ma lupt ca in toate sa-i plac Domnului.Am venit din tinerete in America Am acelasi sot de peste 20 de ani. Am multi copii prin indurarea Domnului Toti credinciosi.Ma lupt si alerg spre tinta si nu-s scutita de necazuri si incercari.Nu vreau sa ma laud VREAU DOAR SA SPUN CA SE POATE SA FII CREDINCIOS CU ADEVARAT SI IN AMERICA.Caci avem promisiuni mari din patea Celui care A FOST TOTDEAUNA CREDINCIOS si NU A MINTIT NICIODATA.

 2. Eu v-am mai intrebat intr-un post daca este vreo baza biblica pentru batic, din contextul citat reseie ca este o rusine pentru femeie sa aiba parul scurt, si mai bine sa fie rasa. Puteti elabora mai mult? Nu sunt contra baticului si in biserica unde apartin, se practica baticul, dar nimeni nu poate sa explice un citat biblic.

  „…orice femeie care se roagă sau proroceşte cu capul dezvelit îşi necinsteşte capul ei, … Pentru că părul i-a fost dat ca învelitoare a capului”

  • Orice femeie care se roaga sau prooroceste cu capul descoperit isi necinsteste capul ei . Pai nu este clar ? Ce atatea explicatii vor unii ?
   Versetul 4 din Cor.11 nu trateaza modul cum trebuie sa se roage barbatul ?, adica cu capul descoperit !!! Dar cum ? Barbatul ca si femeia nu are par pe cap. Parul barbatului nu este tot o invelitoare a capului ? Eu cred ca unii ar trebui sa-si vina in fire si sa mai lase aiurelile. Pai daca parul femeii este invelitoare a capului, parul barbatului ce este , nu tot invelitoare ? Si cum sa se roage barbatul cu capul descoperit?, sa se tunda la chelie sa-si dea jos invelitoarea de pe cap ?
   Versetul 4 cu privire la cum trebuie sa se roage barbatul este foarte clar, iar versetul 5 trateaza aceeasi problema folosind cuvantul ” dimpotriva „, care se refera ca vorbeste in continuare de acelasi subiect, adica din contra: femeia trebuie sa se roage altfel decat barbatul.
   Apoi vesetul 6 spune ca daca o femeie nu se invaleste sa se si tunda ! Pai cum adica sa nu se invaleasca? Nu este ea deja invelita cu parul de pe capul ei ? Apoi in versetul 13 se pune o intrebare care in contextul ca femeia este deja invelita, ar fi o intrebare aberanta. Cum sa mai pui asemenea intrebare, in conditiile in care aproape toate femeile care au par pe cap fie ca este lung fie ca este scurt, sant deja invelite, mai putin cele ce nu au par din cauza unei boli si cele ce s-au tuns singure la zero.

  • „Dar vreau să ştiţi că Hristos este Capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii şi că Dumnezeu este capul lui Hristos. Orice bărbat, care se roagă sau proroceşte cu capul acoperit, îşi necinsteşte Capul său. Dimpotrivă, orice femeie care se roagă sau proroceşte cu capul descoperit, îşi necinsteşte capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă. Dacă o femeie nu-şi acoperă capul, să se şi tundă. Iar, dacă este ruşine pentru o femeie să fie tunsă ori rasă, să se acopere… Judecaţi voi singuri: este cuviincios ca o femeie să se roage lui Dumnezeu cu capul descoperit? Nu vă învaţă chiar şi firea că este ruşine pentru un bărbat să poarte părul lung, pe când pentru o femeie este o podoabă să poarte părul lung? Pentru că părul i-a fost dat ca învelitoare a capului. Dacă iubeşte cineva cearta de vorbe, noi n-avem un astfel de obicei şi nici Bisericile lui Dumnezeu.” 1 Corinteni 11:3-6; 13-16.

   Aceste versete par a fi atât de greşit înţelese de mulţi, deci să ne referim la diferite aspecte ale pasajului care ar putea să fie confuze.

   Începem prin observarea că scopul învelirii capului este datorită locului femeii în ordinea naturală: Dumnezeu, bărbatul, femeia:

   „Bărbatul nu este dator să-şi acopere capul, pentru că el este chipul şi slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava bărbatului. În adevăr, nu bărbatul a fost luat din femeie, ci femeia din bărbat; şi nu bărbatul a fost făcut pentru femeie, ci femeia pentru bărbat. De aceea femeia, din pricina îngerilor, trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei.” 1 Corinteni 11:7-10.

   De asemenea putem deduce din această „călăuzire” că ea se poate aplica doar femeilor măritate, de vreme ce femeile celibatare sunt direct sub Dumnezeu, fără un soţ între ea şi Dumnezeu (decât dacă presupunem că fiecare bărbat este peste fiecare femeie, şi aceasta este o poziţie care nu se poate apăra Scriptural).

   Acestea sunt câteva pasaje care indică faptul că acoperirea capului era o practică obişnuită printre femeile căsătorite / logodite:

   „Rebeca a ridicat şi ea ochii, a văzut pe Isaac şi s-a dat jos de pe cămilă. Şi a zis robului: „Cine este omul acesta, care vine înaintea noastră pe câmp?” Robul a răspuns: „Este stăpânul meu!” Atunci ea şi-a luat marama şi s-a acoperit.” Geneza 24:64, 65

   Un alt verset care arată că practica acoperirii capului soţiei era o practică înfiinţată este cazul unei femei înaintea preotului când soţul ei o suspectează de infidelitate:

   „Preotul să pună pe femeie să stea în picioare înaintea Domnului; să descopere capul femeii şi să-i pună în mâini darul de mâncare adus pentru descoperire, darul de mâncare adus pentru gelozie; preotul să aibă în mână apele amare aducătoare de blestem.” Numeri 5:18

   Fiind vorba de o descoperire, ea trebuie să fi fost anterior acoperită. Pasajul face o presupunere că orice soţie adusă înaintea unui preot *va* fi acoperită. Din comentariul lui Saul din 1 Corinteni 11:16 „Dacă iubeşte cineva cearta de vorbe, noi n-avem un astfel de obicei şi nici Bisericile lui Dumnezeu” pare clar că el se referă la obiceiul că soţiile *îşi* acoperă capul lor.

   Acum, ce fel de învelitoare este considerată a fi potrivită? Este suficient părul femeii? Nu. Aceasta pentru că Saul a folosit cuvinte greci diferite pentru învelitoarea naturală a părului şi învelitoarea capului. Să privim la cuvintele greci din pasaj:

   Saul a spus că bărbaţii nu ar trebui să îşi acopere /katakalupto (Strong’s 2619) capul lor. Şi în versetul 11 Saul contrastează aceasta cu „Judecaţi voi singuri: este cuviincios ca o femeie să se roage lui Dumnezeu cu capul descoperit /akatakaluptos/?” (Strong’s 177) Observaţi că „descoperit” /akatakaluptos este opusul lui „a acoperi” /katakalupto. Katakalupto înseamnă în esenţă a Descoperi sau a Dezvălui. Până aici, avem o poruncă „bărbaţii descoperiţi, femeile acoperite”. Acum de unde vine confuzia: Când Saul se referă la acoperământul natural al părului femeii, el foloseşte un cuvânt total diferit: „pe când pentru o femeie este o podoabă să poarte părul lung? Pentru că părul i-a fost dat ca învelitoare / peribolaion a capului.” (Strong’s 4018). Peribolaion înseamnă ceva aruncat împrejur (arată ca un voal, o manta, un înveliş). Părul este mai mult ca o decoraţie glorioasă dată femeii. Acum dacă Saul a înţeles apariţia naturală a părului ca acoperământ şi acoperământul de tip conducere a fi unul şi acelaşi, el ar fi folosit acelaşi cuvânt pentru fiecare. În schimb, învelitoarea naturală a părului femeii (peribolaion) este contrastată cu altă acoperire (katakalupto) pe care o poartă femeile. De fapt, katakalupto înseamnă de fapt *acoperă* peribolaion.

   Saul şi-a început mesajul său arătând contrastele dintre bărbaţi şi femei în acest pasaj: bărbaţii sunt descoperiţi, femeile sunt acoperite. Apoi Saul îşi sprijină cazul său pentru acoperirea capului arătând că chiar prin natură femeii i se dă o acoperitoare – prin părul ei lung. Dar Saul nu face nici saltul că părul în sine *este* singur un acoperământ pentru cap potrivit. Dacă un astfel de acoperământ natural ar fi fost suficient, atunci Saul îşi pierde timpul învăţând aceasta de vreme ce femeile aveau un acoperământ natural din păr. Saul a folosit intenţionat cuvinte diferite pentru cele două învelitori pentru ca noi să înţelegem că ele erau complementare una faţă de cealaltă dar nu identice. Astfel că *nu* există nici o alegere oferită în acest pasaj pentru ca cineva să poată alege fie să se radă în cap şi să îl acopere, sau să îşi lase părul lung şi să rămână neacoperit. Ordinea naturală este fie să porţi o învelitoare peste păr fie să exploatezi pe deplin ruşinea de a fi descoperit prin raderea părului. Mai bine: dacă rezişti să te supui faţă de acoperirea capului obişnuită a femeii, ai putea la fel de bine să respingi de asemenea părul tău natural.

   Acum printre cei care sunt de acord că o femeie măritată ar trebui să poarte un fel de învelitoare, există întotdeauna cineva care argumentează că acoperirea capului este datorată modestiei. Că într-un fel părul este prea mult un stimulent sexual asupra bărbaţilor şi de aceea trebuie acoperit pentru a ţine libidoul bărbaţilor sub control. În timp ce părul lung poate fi atractiv, aş argumenta că porunca are puţin de a face cu farmecul, ci în schimb doar reprezintă conducerea soţului asupra soţiei sale. Să vă demonstrez de ce:

   „Maria a luat un litru cu mir de nard curat, de mare preţ, a uns picioarele lui Isus şi I-a şters picioarele cu părul ei; şi s-a umplut casa de mirosul mirului. Yochanan/” Ioan 12:3

   Dacă părul este atât de sexy încât el trebuie să fie ţinut acoperit, atunci versetul de mai sus se citeşte lipicios – ca şi când Maria încerca să îl stârnească pe Yeshua. În mod clar părul nu avea implicaţii atât de adânci sexuale ataşate lui. În plus, (presupunând că acest caracter sexual al părului era motivul pentru acoperire) porunca de a acoperi este dată doar femeilor căsătorite (din nou, observaţi că celibatara Maria nu purta astfel de învelitoare). Totuşi nu vor fi multe adolescente mai probabil să momească prin înfăţişarea lor? De fapt, nu ele ar fi cele care ar avea nevoie cel mai mult de această modestă învelitoare a capului? În timp ce cu siguranţă părul unei femei este atractiv şi o desfătare pentru soţul ei, nu pot fi de acord că porunca pentru femeie să îşi acopere capul este strictă datorită farmecului ei. Învelitoarea capului la care se referă Saul este mai puţin cu privire la înfăţişare şi modestie, şi mai mult de a arăta 1) statutul conjugal al femeii şi 2) supunerea ei faţă de conducerea soţului ei şi în fine, 3) ca dovadă pentru îngeri pentru a mărturisi acest act supus (posibil de asemenea ca un exemplu pozitiv pentru îngerii căzuţi ca să vadă – cei care au respins domnia lui Dumnezeu şi au refuzat să se supună Lui).

   Aş dori să adresez problema *când* să îşi acopere femeia capul. Sunt mulţi care simt că învelitorile capului ar trebui să fie purtate doar în timpul serviciilor întrunirilor religioase (de exemplu, de „rugăciune şi profeţie”). Saul spune că noi trebuie să ne „rugăm neîncetat” (1 Tesaloniceni 5:17) – deci aparent, nu este nici un timp în care o femeie nu ar trebui să se roage, de aceea, în nici un timp femeia nu ar trebui să fie descoperită.

   http://www.voxdeibaptist.org/Acoperirea_capului_Kavanaugh.htm

 3. FR. Ionescu imi place ca nu te lasi intimidat si nu ti-e frica in vremuri ca acestea sa mai aduci un subiect asa de ” invechit” ca baticul . DOMNUL ISUS te va binecuvinta pentru lucrul acesta .

 4. Fr pastor Ionescu, citind postarea dvs. am aflat ca se poate raspunde cu aceeasi moneda, dar folosind un limbaj mult elevat celui medical. As avea a spune doua lucruri: pentru ca m-a deranjat modul nesimtit in care nimeni-mia se referea cu nesimtire la adresa pastorului Paul Dan, am facut referire la niste pacatzele ale ei, fapt ce l-a suparat pe stapinul blogului si m-a pus la index.M-a durut acest fapt pentru ca eu inca nu sunt implicat in nici un fel de mizerie care se scoate pe taraba, in postarile mele incercind sa ma rezum strict la biblie.Cred ca lucrarea este de la Dumnezeu, pentru ca dupa citeva postari frumoase, a inceput caderea pe toboganul nesimtirii in a aprecia pe unul si altul cu pretentia ca in curtea lor totul este nufarul.Paguba-n ciuperci.Frumos ar fi fost sa publice postarea cu care efectiv imi ceream scuze, cu toate ca ma jignea apreciind ca scriu din Vatican si nu de la citeva mile de ea.Eu spunind unor lucruri pe nume, jigneam, dar faptul de a te adresa cu nesimtire la adresa unor pastori(fie buni,fie rai, cine poate judeca acest fapt intre noi?)care cu sau fara voia noastra sunt unsii Domnului, prin faptul ca tine isonul stapinului, nu este jignitor.Trist. Partea cea mai frumoasa insa, este ca eu ,ca apreciere la articularea cu care raspundeti, fiindca am satisfacut stagiul militar la zi, nu o sa va spun ca un struto-camila moldo-romano-americano-evreo-crestin cu radacini secu(lare) punct ochit, punct lovit.Este cea mai mare aberatie. Eu voi spune(iar cunoscatorii vor aprecia) tintit la baza cercului,jos -lovit in centru.
  Sunt incredintat ca urmariti scenarismul in desfasurarea lui, ceea ce vreau sa mentionez ca au inceput,incet dar consistent, sa comenteze negativ cei din jurul apropitarului.Ma refer la Doru si John, comentari super-pertinente, la care a se intreba ce este cu ei, deja depaseste zona acuta, trage spre ceva cronic.Cred ca, cuvintele bibliei nu sunt o clanta a credintei si ca Dumnezeu nu se lasa batjocorit.Si mai cred in proorocii. Nu cred ca se ajunge la indelunga rabdare.

 5. No ca acuma adamaica si vindecatorul care ne-a trimis pe toti la vaci au baza biblica.Dar,si acuma o sa incerce sa se scoata.Gasesc ei metoda.Apropo.Cum explicati ultimul pasaj din textul biblic: Dacă iubeşte cineva cearta de vorbe, noi n-avem un astfel de obicei şi nici bisericile lui Dumnezeu.”
  Ca liberalii il interprteaza prin:Daca vrei sa-l porti il porti,daca nu nu,ca oricum nu-i bai mare.O interpretare oarecm stupida.Totusi,baticul isi are avantajele sale.Fereste fetele de privirile baietilor problema din biserici,ca altfel daca esti o fata care arati bine dar nu te acoperi,acesti derbedei imediat te vor lua in primire si te vor sacai la cap.

  • Simplu!
   Așa scrie, noi așa citim și predicăm, iar voi așa ascultați și împliniți. Fără să comentați!

   • Frate Cristian Domnul sa va intareasca si mergeti mai departe . Tineti adevarul sus si Domnul sa va de’a putere . Asa este , capul femeii trebuie acoperit in biserica. Intotdeauna vor fi persoane cu reprosuri, comentarii si nemultumiri dar trebuie sa primim si sa implinim ce spune BIBLIA! Asa este calea..pe ea trebuie sa umblam in tot adevarul si in lumina. Cu Domnul inainte ….

 6. 1) Pavel a scris textul Corintenilor cu un scop precis, nicidecum că nu ar fi avut altceva de făcut.
  2) Dacă părul este învelitoare a capului, şi pentru că toate femeile au păr pe cap, atunci ce rost mai avea ca Pavel să ceară femeilor să se învelească?
  3) Dacă părul este învelitoare, şi bărbaţii au păr pe cap! Asta înseamnă că ei se roagă cu capul acoperit, necinstindu-şi astfel capul.
  4) E posibil ca textul din Corinteni să se refere şi la aranjarea părului la femei, în aşa fel încît să nu fie lăsat liber pe spate, ci în al prinde sub formă de coc. Cum ar arăta să fie rase pe cap? (Am avea „becuri” din belşug! 🙂 )
  5) „În Domnul, femeia nu este fără bărbat şi nici bărbatul fără femeie”. Asta înseamnă că şi înainte de căsătorie, Dumnezeu socoteşte pe fată „femeie”, iar pe băiat „bărbat”. (Cel puţin aşa înţeleg eu…)

  Mă opresc aici, că altfel vin surorile pe blog cu o falcă-n cer şi una în pămînt… 🙂

  • Ovidiu Marinca,

   nu fura interpretari de la cei ce scriu inainte si le poza ca, si cum ar fi ale tale ci, puneti mintea la contributie. Este limpede ca apa cristalina ca, ai copiat fraze din comentariul meu care a fost postat la 3:15 AM, iar al tau a fost postat la 3:21 AM.
   Atentie pe viitor.

 7. Penibiel, Muzica neutra, Baticul si cine stie ce mai urmeaza? Spalarea picioarelor? Intrarea femeii lehuze in biserica…?!

  Pe cand un volum cu subiecte de genul? Probabil ca o sa vanda bine. Cine stie? Cu banutii obtinuti am putea face misiune in tarile din lumea a treia: si pe deasupra mai si grabim venirea Domnului. Ati putea obtine un bestseller…

  • Da, și probabil ceva de genul „Hai să scriem despre… nimic” ca nu cumva să deranjăm pe cineva, ehhh?

   • Nu deranjati socialistii/liberalii din biserica.Ei vor sa doarma.Munca nu-i pentru ei.Sa-i lasam in pace,sa nu-i punem sa citeasca biblia,sa le dam mura-n gura totul la acesti tinerei rebeli(respectul meu pentru tinerii care se respecta si care inca reprezinta majoritatea nicidecum minoritatea),sa nu-i lasam sa faca nimicFereasca Dumnezeu sa citeasca ei singuri biblia.Sa facem entertaiment la capre nu sa pastem oile.Greu cu oamenii astia.

   • Scrieti va rog despre nimic atunmci, ca sa deranjati”pe nimeni”
    Vraciul a intrcut orice masura; locl de pe scaunul batjocoritorilor pe care si l-a ales cu buna stiinta, vorbirea de rau, defaimarea; rostirea de acuze rautacioase la adresa patorilor, lucru permis doar de fata cu doi martori, intr-un anumit context;
    ii asigua o vesnicie grea, daca nu se pocaieste.
    Termenii folositi sunt sub orice critica;
    rar am intilnit atita rautate spua sub ‘o forma literara”;
    adica un pacat premeditat nu stiu daca mai beneficiaza de iertare.

 8. Domnule Pastor, bănuiesc că aveţi şi o exegeză care să clarifice faptul că nu apăreţi în poze tuns la zero. Ar fi interesantă pentru publicul liberal, cât şi pentru cel conservator.

 9. @ Eu
  Daca spunem ca parul este invelitoarea capului atunci versetul de mai jos cum se interpreteaza?

  „Dacă o femeie nu se înveleşte, să se şi tundă! Iar, dacă este ruşine pentru o femeie să fie tunsă ori rasă, să se învelească” 1 Cor. 11.6

  Daca o femeie nu se inveleste (nu are par in interpretarea dvs), sa se tunda! Ce sa mai tunda daca nu are par ? Nu apare o contradictie in temeni daca spunem ca parul este invelitoarea capului ?

  • Caroline, ți-aș răspunde în particular, dar nu-ți știu emailul. Băștinașii americani aveau un mod mai aparte de tuns, luau freza cu pielea capului cu tot… E posibil ca această informație de factură istorică să confirme exegeza unora…

 10. Frate Ionescu,
  As avea o mare rugaminte..daca tot vorbim despre acest pasaj din Biblie,despre batic..ati putea sa explicati contextul istoric si cultural..astfel,toata lumea are sa inteleaga de ce Apostolul Pavel a scris aceste lucruri corintenilor.
  Din nefericire,subiectul acesta a fost o pricina de scandal,de rupere de biserici,a devenit o scuza excelenta pentru a arata ipocrizia si lipsa de dragoste si multe surori au fost ranite si batjocorite cu varsete biblice bineinteles..Cineva spunea o data :”Rule without relathinship equals..rebellion”.
  In acelasi timp in Matei 12 :19-20 ..”El nu se va lua la cearta…Nu va frange trestia rupta,si nici nu va stinge un fitil care fumega..

  • Textul spune „din pricina îngerilor”. Despre ce context cultural să mai vorbim?…

   • Din pricina ingerilor femeia trebuie sa aiba pe cap „exousia”. Asta spune versetul 10.
    Banuiesc ca stiti ce inseamna acel cuvant; eu vă spun ce NU inseamna: batic, mahramă, pălărie, păr, semn …
    Le puteti spune, va rog, cititorilor acestui blog ce inseamna de fapt „exousia”?

    • EXOUSIA – a sign of the husband’s authority over his wife (the veil with which propriety required a woman to cover herself)
     * un semn al autorității bărbatului peste soția sa (învelitoarea prin care buna cuviință cerea ca o femeie să se acopere)

     Bineînțeles, sunt mai multe… înțelesuri sub genericul AUTORITATE. Cel de mai sus reflectă contextul original.

     În special în 1 Corinteni, cuvântul apare de mai multe ori ca însemnând „drept”, „stăpânire”. Aceasta poate duce la confuzie: de exemplu 9:4 „nu avem dreptul să mâncăm și să bem?…”
     În versetul menționat de dvs. avem același cuvânt dar asociat cu „simbol” sau „semn” al EXOUSIA – stăpânirii/autorității/dreptului.

  • Domnule pastor Cristian Ionescu,

   O soluție ar fi să nu mai citiți în alte mahalale…

   Dar dacă recurgem la astfel de soluții radicale, pierdem, printre altele, perspectivele pe care le au ALȚII despre noi… Rămînem cu ceea ce credem, fiecare, că sîntem privindu-ne în oglinda (apei… – Narcis)…

   Cred că e mai sănătos să pricepem cît mai repede o lege care funcționează pe-acilea: În blogosfera evanghelică mai întîi (ne) dez-gustăm, apoi gustăm…

   Sînt de o bună bucată de vreme pe aceste „meleaguri” virtuale, si pot să spun ca am gustat destule bunătățuri ca să fiu hotărît să dez-gust mai întîi cîteva kg de amăreală… 🙂

   Pe care o putem trata cu… lămîi. 🙂

 11. continuare…
  Iar Domnul Isus spune in Matei 23 :23
  „Vai de voi,carturai si farisei fatarnici!Pentru ca voi dati zeciuiala din izma,din marar si din chimen,si lasati nefacute cele mai insemnate lucruri di Lege:dreptatea,mila si credinciosia:pe acestea trebuia sa le faceti,si pe acelea sa nu le lasati nefacute..”
  Din punctul meu de vedere,purtarea baticului face parte din …pentru ca am vazut „first hand”,cum dintr-o „ravna” de neexplicat pentru mine,multi frati,au uitat dragostea,mila,credinciosia si dreptatea…si au au pus pe locul 1 BATICUL,LUNGIMEA FUSTEI,PARULUI..etc
  May God give everybody wisdom & lots ,lots of love!GBU

  • „au uitat dragostea , mila si dreptatea” ..
   cind vorbesti de neascultare , HOP si vrajmasul…dragilor, ati uitat dragostea…
   oare nu ea ne spune sa ne indemnam tot timpul la fapte bune, ascultare de Dumnezeu…
   Dreptatea ne trimite cu mila la frati si surori sa le spunem : nu mai ascultati „de cele marunte” ca MINTUIREA nu se pierde;
   astea-s fleacuri penbibile…
   brrrrr.

 12. Baticul face parte dupa parerea mea din” pe acestea nu le lasati nefacute”…
  JUst make sure..regardless of „batic”…not to lose the big perspective..sa implinim porunca „Mergeti in toata lumea si vestiti Evanghelia…si faceti ucenici…”
  In Christ,Lidia J

 13. Baticul care se poarta in bisericile noastre nu este invelitoare, a devenit mindrie si nici decum smerenie si supunere. Unele sint prea transparente, unele prea sclipicioase, unele prea scumpe, unele cu nume, unele sub forma de cordelute cu tot felul de floricele, si asa mai departe…nicidecum folosite pentru acoperirea capului. Un lucru este sigur, atragind atentia barbatilor asupra baticului, ei nu vor mai avea privirea atintita la Marele Stapin si apoi se vede ce urmeaza….Pe mine ma doare sufletul..da, ma doare cu adevarat. Doamne ai mila!

  • Baticuuuuuuuuuuuuutul..un mic „semn” dar very important magnet,(conform doctrinei Al Martin).
   Imi amintesc de urmatorul episod…
   Era o seara de Noiembrie,cu o ceata foarte compacta,nu vedeam mai departe de 5m la farurile masinii.
   Eram cu cineva,care cauta pe Domnul si ne indreptam spre o casa unde se tinea seara de rugaciune.
   Nu stiam sigur nr.casei ,precum si strada,fiind o alta localitate decat cea in care locuiam.
   La un moment dat in partea stinga am zarit doua femei,ce mergeau tinindu-se de brate si cu BATICURI pe cap.Am oprit imedia si am intrebat direct”Pot sa va salut cu PACEA DOMNULUI” Raspunsul a fost PACEA DOMNULUI. Le-am luat in masina si a fost o SEARA BINECUVINTATA DE DOMNUL,de neuitat deoarece respectivul suflet la primit pe Domnul,in urma descoperirii tainelor inimi de catre Duhul Sfint.

   Concluziile si interpretarile va revin fiecaruia in parte.
   GOD BLESS EVERYBODY

   • Este foarte adevarat ca acest „semn”,cum il numiti dumneavoastra, a ajutat pe unii sa ajunga la destinatie, insa daca ar fi fost documentati cei ce cautau adresa nu mai dadeau nici o importanta „semnului”. Mi s-a intimplat si mie acest lucru, dar tot din cauza nedocumentarii.
    Acest caz s-a intimplat pe strada, ori aici se discuta doar purtarea baticului in biserica. In cazul acesta ar trebui sa purtam baticul si pe strada, nu…sau traim doua standarde, una in biserica si una pe strada.
    Ce am observat dealungul timpului, ca persoanele care au purtat acest „semn” chiar si la scoli inalte, fara sa se rusineze de el, dupa ce s-au casatorit, l-au dat jos, si-au taiat parul, imbracamintea nu a mai fost asa cuvincioasa,…presupun ca acum umbla sa placa sotilor lor (unii sint chiar pastori de biserici penticostale) care sint foarte evlaviosi…nu…Nu dispretuiesc aceste persoane ci dimpotriva le apreciez intelepciunea. Cit au fost fecioare au umblat sa placa Domnului, dupa ce s-au maritat umbla sa placa sotilor, deci ele respecta Biblia.
    Acum va rog sa-mi spuneti cine nu respecta? In cazul acesta unde este problema?
    Apoi daca acest „semn” este obiectul care ne impiedica… sau ne ajuta… sa intram in rindul sfintilor, de ce nu trebuie sa-l purtam mereu?
    Ingerii sint prezenti numai in biserica?
    Il port pentru ca aceasta este regula si nicidecum din convingere.
    Daca as fi convinsa l-as purta si pe strada. Probabil n-am ajuns inca la desavirsire, dar sint in process…

 14. Remus sa nu ne spui de dreptul de autor

 15. Foarte buna intentia de a elucida aceasta „bubita” dar ar fi bine sa ajungem la un numitor comun pentru ca altfel mai tare ne bagati in ceata. 😉

 16. Eu nu stiu, doar eu inteleg ca femeia pe baza acestor versete nu trebuie sa se acopere?

  Avem textul asa:
  Pavel vine si spune cum este randuiala atunci. Pavel nu spune cum va fi de acum incolo ci repeta traditia existenta. El nu invata ci exprima o stare de fapt. Isus nu a dat aceasta invatatura si nici Pavel, acea invatatura ERA DEJA SI PAVEL O REPETA. O repeta cu un scop.

  La mijlocul textului dupa ce le spune cum este randuiala vine si spune asa:
  „Totuşi, în Domnul”. Adica dupa ce va spun cum a fost si cum este randuiala in poporul Israel vin sa va spun cum este in Domnul. Si sa vedem ce ii invata Pavel pe frati si surori:

  „Totuşi, în Domnul, femeia nu este fără bărbat, nici bărbatul fără femeie.”

  Adica dupa ce v-am prezentat ce era randuit ca si traditie si randuiala vin si va spun ca in Domnul femeia si barbatul sunt una si nu este unul mai special ca celalat. (Veti spune ca femeia e inferioara conform lui Pavel dar aia e alta predica dar nu este asa oricum).

  Repet, Pavel vine si spune: TOTUSI, in Domnul nici unu nu este mai presus. Cand spun totusi inseamna ca fata de tot ce am spus fac o antiteza. Eu ii spun fetei mele: Lea ai venit la biserica TOTUSI degeaba ai venit ca nu ai ascultat nimic. Il intelegeti pe „totusi”? Voi il predicati pe „Ai venit la biserica” in loc sa insistati pe ce este dupa „totusi”.

  Mai departe ceea ce pare ca se contrazice are logica:
  „Judecaţi voi singuri: este cuviincios ca o femeie să se roage lui Dumnezeu dezvelită? Nu vă învaţă chiar şi firea că este ruşine pentru un bărbat să poarte părul lung, pe când pentru o femeie este o podoabă să poarte părul lung? Pentru că părul i-a fost dat ca învelitoare a capului. Dacă iubeşte cineva cearta de vorbe, noi n-avem un astfel de obicei şi nici bisericile lui Dumnezeu.”

  Aici nu incape in tagada ca se face paralela intre par lung si ras. Ce este mai clar decat:” pentru o femeie este o podoabă să poarte părul lung?”.

  Pavel vine si contreaza influentele pagane care deja ii invatau pe crestini ca barbatii pot sa umble ca femeile si femeile ca si barbatii. Pavel aduce insasi constiinta nativa a omului care il invata cum sa arate, lasata de Dumnezeu. El contreaza chiar acea libertate de care credeau ca au parte primii crestini si ajungeau pana la urma sa semene cu cei din lume.

  Crestinii din zilele noastre, nu s-au oprit acolo,si au re-adaugat acest semn, baticul, adica l-au readus in actualitate. Am auzit ca sunt care au adus obligatorie taierea imprejur.

  Oricum, baticul ar fi singurul lucru vestimentar pe care Isus ni l-ar fi adus. Nu este in spiritul noului testament obligatia specifica a unui accesoriu vestimentar. Uneori mi se pare penibil sa ma gandesc caci ca Isus a murit pentru biserica ca ea sa fie sfanta, fara pata si femeia cu batic.
  Noul testament ne invata cel putin buna cuviinta, modestia si ceea ce tine de acestea. Dar daca sora are batic nu conteaza ca hainele sunt mulate ca la strand. Am bifat ceva, nu?. Vai de noi, in loc de noi puneti „naparci”.

 17. Fr.Ionescu sint citiva comentatori care pe blogul tau sau al lui fr. Lascau scriu lucruri si pareri bune dar daca vrei sa le afli adevarata fata ii gasim pe blogul „Vindecatorul’ sau lui Alin Cristea eu le-as sugera sa deamasca jos

 18. BATICUL a fost ,este și va fi un subiect de discuție foarte arzător. Când este vorba de a-l scoate în evidență==ÎNVELITOAREA CAPULUI FEMEII==,aceasta înseamnă că oriunde ar fi femeia,trebuie să-l aibă pe cap ( din pricina îngerilor ).Într-o adunare( nu știu cum e la fratele Cristi în adunare) ca să iei o astfel de decizie ce s-ar întâmpla? Sunt așa de multe adunări care le-ar accepta cu brațele deschise. Ca persoană individuală poți lua decizia după încredințarea care o ai. Vreau să vă spun însă o întâmplare adevărată === LA STĂRUINȚĂ TOATE VENEAU CU BATIC DAR DUPĂ CE ÎNCEPUSE STĂRUINȚA , AU VENIT DOUĂ FETE FĂRĂ BATIC,S-AU PUS PE GENUNCHI ȘI AU ÎNCEPUT SĂ SE ROAGE.FOARTE INTERESANT CĂ ,REPEDE AU CĂZUT SUB PUTERE ȘI DOMNUL LE-A BOTEZAT CU DUHUL SFÂNT. FRAȚII CARE SUPRAVEGEAU STĂRUINȚA NICI NU S-AU DUS LÂNGĂ ELE SĂ SE ROAGE=== .Acest exemplu ESTE ADEVĂRAT și aș putea da mai multe exemple.
  În Statele Unite nu au de unde să se întoarcă români la pocăință (engleza nu ne place ).
  Bisericile se înmulțesc prin familiile Bisericilor, dacă arunca-ți după ele , se vor duce și ce vom spune la urmă…? Să nu uităm că Biserica se înmulțește prin Duhul Sfânt.Aceasta lipsește Bisericilor. Să ne întoarcem înapoi,să renunțăm la rânduiala pusă în Biserici de oamenii securității,să așezăm in Biserici RÂNDUIALA AȘEZATĂ DE SCRIPTURI,și să ne punem cu toții pe pocăință ca Dumnezeu să poată reveni în adunări. Cu țapi ispășitori ne vom pierde prin pustiu.

 19. “Hai să scriem despre… nimic” ca nu cumva să deranjăm pe cineva, ehhh?

  Interesant! De cand imbracamintea femeii si baticul sunt bazele doctrinale ale pocaintei si trebuiesc dezbatute cu atata vehementa? Nu cumva Biblia a fost scrisa doar pentru femei? In cele 4 evanghelii (Matei, Marcu, Luca, Ioan) unde gasim invatatura Domnului Isus, mereu si mereu ni se vorbeste de credinta, dragoste, iertare,…,

  2Apoi a început să vorbească şi să -i înveţe astfel:

  3Ferice de cei săraci în duh, căci a lor este Împărăţia cerurilor!

  4Ferice de ceice plîng, căci ei vor fi mîngîiaţi!

  5Ferice de cei blînzi, căci ei vor moşteni pămîntul!

  6Ferice de cei flămînzi şi însetaţi după neprihănire, căci ei vor fi săturaţi!

  7Ferice de cei milostivi, căci ei vor avea parte de milă!

  8Ferice de cei cu inima curată, căci ei vor vedea pe Dumnezeu!

  9Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu!

  10Ferice de cei prigoniţi din pricina neprihănirii, căci a lor este Împărăţia cerurilor!

  11Ferice va fi de voi cînd, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni, şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră!

  La nivel individual, familie si biserica ducem lipsa de dragoste, bunatate, pace, iertare, darnicie, si lista ar putea continua,…, oare de ce ne „consuma” asa de mult lungimea si latimea baticului? Sunt zeci de familii tinere si nu numai care au probleme grele si sunt in pragul divortului, iar unele s-au si pierdut, sunt tineri care vin la biserica dar afara consuma droguri, fratii care in afacerile lor se compromit la un nivel dezgustator, si a minti, a fura, a insela, a nu plati pe omul care ti-a lucrat din greu, pe motivul ca „si eu am pierdut aproape totul” si multe altele,…, oare acestea nu sunt lucruri care dauneaza si stare si prosperitatea sufletelor noastre si nu in ultimul rand al bisericii? Or doar pentru ca nu se vad, nu trebuiesc discutate? Oare ce e mai grav si are nevoie de tratament imediat o gripa (tuse, strănut cu scurgeri nazale) or o bronsita asmatica?
  Cred ca sunt asa de multe subiecte despre care am putea discuta si educa prin care am creste spiritual si ne-am schimba vietiile. Nu cred ca e cazul sa va dau teme de discutie, aveti o inteligenta, invatatura si cunoastere foarte vasta, si ca sot, tata a 10 fete, pastor la sute de suflete cred ca sunteti alert si foarte constient de lipsurile acute cu care ne framantam.

  Cu dragoste un suflet care il iubeste pe Domnul si care din pricina îngerilor poarta un semn pe cap.

  • Dacă ați urmări predicile de la Biserica Elim ați observa că predicăm toate acestea și mult mai mult. Dacă purtați semnul din conștiință atunci ce vă deranjează?…

  • Ann, nu cred ca rasvratirea, neascultarea ca si rob care trebuie sa fie supus Strapinului, e nimic.
   Fata de celelalte pe care le enumeri,si pe care le cinsideri”mai importante” are de fapt aceeasi radacina „neascultarea”
   Daca nu suntem credinciosi in cele mai mici lucruri cum vom fi in celelate.
   S-a ajuns la neacoperire tocmai din acuza ca in familii dicteaza femeia ( de acolo divorturi);
   fermitatea sotilor crestini lasa de dorit;
   femeii nu-i mai place sa fie supusa, sa asculte de sot si de Domnul;
   un semn al caderii in general este nesupunerea;
   de la ea pleaca totul.
   Diavolul face pe femei sa se creada EVE–mari si tari.
   Nimic nu este neimportant;
   ascultarea ca rob nevrednic trebuie sa fie totala; dar daca la un lucru care nu ni se cere cel mai mic efort, cautam atitea explicatii, cerem strict pasajul, apoi nici asa nu e bine, ca de fapt acolo ar vrea sa se spuna…si le tooot intoarcem..inseamna ca o facem pentru ca nu ne place ceva.
   pentru ca nu ne place ASCULTAREA>

 20. Da, e periculos cand navalesc mascatii 🙂

 21. Ascultare sau legalism (despre ”batic”), o postare din 20 iunie de pe Vestea Bună

  Îmi aduc aminte din tinerețea mea, cum la examenele practice la chimie, primeam un pliculeț cu praf alb (din grupa sărurilor) la care trebuia să-i determinăm compoziția chimică. Putea fi orice, de la sare de bucătărie la cianură. Doar o analiză riguroasă spunea adevărul.
  Iar analiza dura. Era pe etape, pe grupe de ioni. Parcă erau cinci grupe. Se mergea restrictiv de la mulți la puțini, mai întâi găseai grupa, apoi exact substanța. Nu mai țin minte multe, dar știu că era un proces de analiză care putea să dureze ore.

  Spiritual e la fel. Analiza durează! Dacă n-ai timp de ea, n-o fă. De fapt ăsta-i un sfat de bătrân: dă timp cât trebuie la tot ce faci.

  Să luăm un caz. La analiză!

  Vezi o soră care poartă batic. Motivele pentru care îl poartă pot fi diferite. În actualul context, gândul te poate duce imediat la legalism: ”ea crede că-și pierde mântuirea dacă-l dă jos”, ” se crede mai sfântă”, ”pozează doar, știm noi că în capul acoperit cuibăresc bârfe”,” am mai cunoscut pe una înnodată în față care a făcut un copil de fată”…etc, etc…..Am citat din reacțiile la capul cu batic.

  Am vizionat astă seară pe net înregistrarea nunții de duminica trecută din biserica evanghelică din cartierul vecin.
  O biserică pe care am frecventat-o destul de des acum vre-o 25 de ani, unde nu intra femeie fără cap acoperit, nici sub vârsta de 3 ani. M-a șocat ”lipsa baticului” aproape generală. Pe anumite capete feminine mai tronează ca o relicvă o cordeluță parcă tot mai îngustă.

  Abandonarea baticului s-a făcut în corul de ”anti-legalisme” descris cu două paragrafe mai sus.

  Dar oare, întreb, acoperirea capului este numai un semn de legalism? A fost dintotdeauna așa? Sau pentru multe femei creștine, acoperirea capului este un semn rânduit de Domnul care trebuie lăsat acolo.

  Să recapitulăm pe scurt logica Domnului scrisă de pana…scribului, la dictarea apostolului.
  Acoperitoarea capului femeii este un semn…PENTRU ÎNGERI.
  În Scriptură mai întâlnim semne pentru îngeri, cel puțin unul în Egipt, la omorârea întâilor născuți: ușa stropită era semn pentru înger să treacă, să nu lovească.
  Îngerii sunt duhuri slujitoare. Sluga nu știe ce face Stăpânul Său. Sluga execută.
  În cazul dat, în Egipt, Dumnezeu nu i-a spus îngerului:” tu știi care-s ai Mei, ocolește-i”, n-avea cum să-i spună pentru că îngerul nu știa. Îngerii sunt duhuri, invizibili, dar nu atotștiutori, ei știu atât cât li se trasează sarcini.

  Baticul ca semn ”pentru îngeri” ?
  Ați înțeles? Eu nu pe deplin, nu știu ce sarcini îndeplinesc îngerii, dar știu că îndeplinesc în folosul celor ce vor moșteni mântuirea. În cadrul acestor sarcini, undeva, în caietele lor de sarciuni există poate și specificația acestui semn. Nu știu ce se întâmplă când îngerul nu vede semnul! Poate nu e treaba mea să știu, e treaba lui, a îngerului.

  Știu însă în lumea de carne și țărână ce scandal e dacă e smuls un semn de circulație, sau e întors, sau nu se vede! Sau dacă e ars un bec la semafor.
  Sau dacă sunt stricate lămpile de la bordul mașinii! Semne lipsă, reacții greșite, acțiuni nedorite!

  Ce fel de semn? Semn al stăpânirii(autorității) asupra ei. Nu știu mult mai mult, sau chiar dacă mai știu câte ceva tac acum.
  Cred că divaghez de la …”ascultare sau legalism”.

  Credința lui Avram s-a arătat într-0 ascultare care l-a făcut să plece ”fără să știe” unde se duce. Credința are în sine și aspectul ”încrederii fără explicații”. Solicitarea de informații despre viitor nu e un semn de credință, ci de neîncredere. Cred că și în aspectul acesta al semnului autorității, creștinii ar trebui să manifeste credință chiar fără o înțelegere deplină a tuturor căilor tăinuite de Dumnezeu în Sine.

  Desigur limba vicleană a șarpelui cel vechi s-a clonat deja în mulți fii ai săi și fiice care vor sâsâi poezia ”ești legalist” pe diverse game și instrumente. Dar cel ce Îl cunoaște cu adevărat pe Cel ce L-a chemat nu se va speria de mistificarea ca ascultarea sa să fie numită legalism. Și dacă ar fi așa, să treacă la capitolul:”tot felul de lucruri rele și neadevărate împotriva voastră”.

  Încă ceva: nu putem vorbi de semn al supunerii decât la femeia căsătorită. Capul ei este soțul ei. Purtarea semnului de către fecioare sau văduve cred că este derutant și nefolositor, chiar un abuz.

  Mă înfior când mă gândesc de câte ori în Vechiul Testament disciplinările Domnului față de popor erau sub formă de ”molime și ciumi” adesea fulgerătoare, atribuite de Cuvânt ”Îngerului Domnului”. Nu detaliez, dar ar fi ce.

  Cine nu înțelege să nu înțeleagă, dar trebuie măcar să știe înaintea lui Dumnezeu, că nu e bine să gândească legalist de exemplu despre cineva care stă în supunere și ascultare față de Cuvântul Domnului.

  Observație: am adânci îndoieli că în biserica la care i-am vizionat astă-seară programul (era o nuntă) se predică și se practică Cristos, se cunoaște Cristos la un nivel la care cât de cât să poate primi de exemplu chiar amărâtele de rânduri care le tot scriu de vreo jumătate de oră și la care voi le dați capătul. Acolo unde Cuvântul lui Cristos este doar superficial, o spuză ca o frișcă subțire peste un strat gros de muzică și talent uman dezlănțuit, sau în cazul nunții vizionate: peste o imitație grotească a unei procesiuni catolico-păgânești, să nu ne așteptăm ca săpând în duhuri să gasim altceva decât doar ”carne de om”, adică pe Vechiul Adam nerăstignit chinuindu-se să pozeze a Cristos înviat.

  Dau detalii și linkuri pe mail: vesteabunamail@yahoo.com

  Alte comentarii la această postare aici: http://vesteabuna.wordpress.com/2011/06/20/ascultare-sau-legalism-despre-batic/
  Har și pace!

  • „Ascultarea in supunere si necunostinta „de ce din pricina ingerilor”
   Daca semnul singelui in Egipt era pentru ingeri; presupun ca si aici este „ceva’ tot atit de important.

   • Nu cred că toți cei ce au stat în spatele ușilor stropite cu sânge au înțeles semnificația sângelui de atunci, faptul că reprezenta jertfa Domnului Cristos și alte detalii, dar au ascultat. ”Prin credință”, zice în Evrei ”au făcut stropirea sângelui”. Credință în ce? În Cuvânt. De ce să avem pretenția să înțelegem tot? Ne apropiem de Dumnezeu prin credință, nu prin analiză și deșteptăciune. Dacă e vorba să analizăm, să ne judecăm!?…avem păcatele noastre: obiect de studiu vast. Cât izvor de smerenie! Mult Har!

 22. Cazu-i real, din păcate. Pot da și altele, la fel de penibile, de la baptiști, dovadă clară că nu baticu-i problema. Dezgustător sau nu incidentul reflectă, într-o oarecare măsură, o realitate pe care o știm cu toții: purtarea baticului nu-i dovada sfințeniei și supunerii – asta pe de o parte; pe de altă, problemei încă nu i s-a dat de cap precum unei doctrine fundamentale, ceea ce dovedește că nu-i o doctrină fundamentală. Ce a vrut să spună apostolul? După mine, că o femeie care nu-și acoperă capul în biserică (într-o societate în care toate femeile umblau cu capul acoperit pretutideni în public) se poartă necuviincios. Adicătelea, dacă pe stradă umblă acoperită, la biserică vine descoperită? Nu-i cuviincios, normal. De ce ne-am purta diferit în biserică decât pe stradă? Dar într-o societate în care toată lumea umblă descoperită, nu văd ce-i rău să mergi la biserică cu capul descoperit. Ideea e să nu umblăm într-un fel pe stradă și-ntr-altul la biserică.

  • Nimeni nu a spus că purtarea baticului dovedește sfințenia cuiva. Nepurtarea însă dovedește neascultarea.
   Deși chiar asocierea baticului cu orice păcat este un act forțat, ceea ce mi s-a părut urât din partea dvs. în comentariul la care m-am referit a fost batjocorirea faptului că penticostalii au mulți copii. Se poate să faceți una ca asta…

   • TREBUIE să vă contrazic. În viața vieților mele n-am batjocorit faptul că penticostalii au mulți copii. Asta, cu regret, ați înțeles dumneavoastră; mi-am recitit comentariul și nu văd de unde ar putea reieși concluzia la care ați ajuns dumneavoastră. Oricum, îmi cer scuze pentru că s-ar fi putut întrezări așa ceva în comentariul meu și repet: nu am luat în derâdere niciodată familiile cu mulți copii, penticostale sau nu. Sunt în stare de multe prostii, dar de așa ceva nici pe departe. Am vrut însă să atrag atenția asupra faptului că, la modul practic, sunt mult prea multe exemple de femei care poartă batic, iar în viața privată sunt departe de sfințenia cerută (sau crezută) de (sau prin) purtarea baticului.

   • Frate Cristian….Am citit si eu postul lui Shifu si nu am vazut „bataia de joc” de care aminteati…Ironie..poate. Este debatable…Insa am o dilema. Dati-mi 5 minute sa culeg 10 instante, pe blogul dumneavoastra, de „batjocorire” a fratilor care nu sunt in unison cu dumneavoastra & co. Sau astfel de batjocura este ok ? Daca vorbim de principii si transparente…haideti sa ne tinem de ele. If you talk „the talk” please walk „the walk”. Iertare imi cer pentru suparari….

    • Dragă Florin N.,
     poate ar trebui să faceți diferența între dezbaterea unui subiect și dez-baterea la nivel personal. Ce legătură are nașterea de copii cu subiectul tratat pe blogul vindecătorului? Este o ocară directă și menționată de fratele Shifu ca atare. Caută…

   • Florine.Cand faci o afirmatie trebuie sa ai dovezi.Ce dovezi aduce Shifu?Vreau dovezi audio video.Vreau studii specializate ca sa confirme spusele lui.

   • Shifu, situatia cu „proorocul” chiar ca a fost josnica. De tot. Cum poti dovedi caci cazu-i real? Si chair daca ai putea dovedi ca e real, ar fi o blasfemie sa-l numesti pe tipul „prooroc.” Tabloid curat.

  • Shifu, chestia aia a fost batjocora.Si sti de unde stiu? Ptr. ca ce ai postat pe blogul acela, nu ai fi postat intr-un milion de ani pe un blog penticostal.
   citat:” O chestie antologică (din păcate) din lumea tabloidismelor penticostale”
   Sint in jurul penticostalilor de zeci de ani, am avut trei pastori, unul a avut 1 copil, celelalt 3.
   Poate este antologica in satul/comuna/orasel/colt de tara de unde te-ai nascut.

   • Shifu, cu părere de rău, dar este o batjocură la adresa penticostalilor, şi în special la doctrina Biblică cu privire la lucrarea Duhului Sfînt.
    1. Vă legaţi de nr. de copii, ca şi cum acest lucru ar fi o caracteristică pur-penticostală – de avansare, de oameni veritabili şi adevăraţi, conform spuselor d-voastră.
    2. După ce a-ţi prezentat trista întîmplare, trageţi concluzia spunînd că „baticul este extrem de folositor, mai cu seamă dacă-i legat sub bărbie”. Cu alte cuvinte, bine că este batic, pentru că el acopere de ochii lumii toată întîmplarea!
    3. Menţionaţi pe blogul acesta – mai jos, de „prostia unora care sunt în stare să creadă fantasmagoriile altora, aceștia din urmă ținând cu dinții de chestiuni minore (sau chiar fără importanță teologică fundamentală) ridicate la rang de dogmă.” Aici a-ţi atacat în mod direct doctrina Biblică cu privire la lucrarea Duhului Sfînt, spunînd ceea ce a-ţi spus. Conform d-voastră, cei ce cred lucrarea proorociei sunt conduşi de „prostie”. Dacă nu vreţi să acceptaţi această lucrare Biblică ca fiind actuală oricărei generaţii şi o consideraţi o „dogmă penticostală”, atunci măcar nici nu batjocoriţi ceea ce nu cunoaşteţi!
    Este adevărat că pădure fără uscături nu este, dar asta nu înseamnă că toată pădurea e numai uscătură. Cine se ocupă de „fantasmagorii” – ruşine lor! Un prooroc al Domnului în nici un caz!

   • cunosc citiva preoti ortodocsi cu cite 5 si sase copii;
    care sunt impotriva metodeleor anticonceptie;
    care considera ca e pacat sa stai impotriva legilor lui Dumnezeu in acseta problema, par exemple.

   • Gabi, nu numai că aș posta chestia aia pe un blog penticostal, am DISCUTAT cu penticostali chestiuni legate de copii și mi-au spus (verde-n față) că nu avansezi în biserică dacă n-ai mulți copii (știu că nu-i generalizată, dar chestiunea există). Asta e problema penticostalilor, nu a mea; problema mea este că nu reușesc să conving pe vreo câțiva că n-am nimic cu familiile cu mulți copii. N-am spus așa ceva în amărâta aia de postare și, cum am mai zis, nici măcar nu mi-a trecut prin cap. A fost nasoală postarea? A fost. Nu ți-a plăcut? Foarte bine, nici mie. Dar și tu îmi pui vorbe în gură și-ți faci păcate. Îmi pare rău, dar de aici încolo nu mai am ce face.

  • Prin ce va deosebiti de cei „de afară” daca toate le faceti ca si ei ?
   În sfintele scripturi este menţionat ” dacă o femeie nu se înveleşte, să se şi tundă! Iar dacă este ruşine pentru o femeie să fie tunsă ori rasăsă se învelească” .
   Ce ziceti nu cumva textul acesta a fost scris într-o perioada istorică în care o femeie tunsă sau rasă era un semn al curvelor ?
   În final – dacă nu reuşesc unii să treacă de aceasta „pricină de poticnire” poate ar fi recomandabil să treacă la islam ca să vadă ce însemnă legalismul că si aşa de atâta libertate unele biserici nou testamentale din Europa si nu numai s-au închis si s-au deschis moschei.

 23. Am remarcat si eu ca Shifu s-a schimbat brusc si ca intra in voia celor care „blagoslovesc ” pe cei care se straduie sa duca o viata curata in temere de Domnul; care a prins gust incurajind si intrind in jocul batjocoritorilor de frati(mitocan..oare cum nu v-a fost jena sa mai comentati acolo, VAZIND TERMENII DEPLORABILI PENTRU UN OM DE BUN SIMT, NU MAI VORBESC DE CEL CARE MAI ZICE CA ESTE SI CRESTIN.)
  Altfel ii stiam comentariile; mare mirare( si f neplacuta)
  A ne aseza pe scaunul batjocoritorilor impotriva fratilor, a rosti vorbe despre care vom da socoteala (nefolositoare, jignitoare, dispretuitoare)fara pic de remuscare e o nota care spune totul despre cei care o fac.

  Daca nu ar fi fost important si ar fi fost lasat la intelegerea noastra, nu s-ar fi amintit in Scripturi acest subiect al acoperirii capului;
  nu parodiind acoperirea..prin acea bentita; daca vreti sa aveti dor un semn, de ce nu va puneti O PANA?
  acoperirea unei case nu se face cu doar doua tigle;
  cine nu vrea sa inteleaga sa nu inteleaga.
  Rasvartirea femeii (feminismul) este de sorginte satanica.
  Faceti ce vreti, ca doar Mintuirea nu merita „marele sacrificiu” de a va acoperi.
  Modestia, buna cuviinta, credinciosia nu este pentru oricine; ci numai pentru cine prefera sa se smereasca in aceasta viata;
  nu umblind dupa un look admirabil, ci dimpotriva.
  Din prisosul inimii apare dorinta de a avea o infatisare de un fel sau altul.
  Cei care cauta sa respecte Cuvintul intotdeauna vor fi etichetati de cei ne-nascuti din nou(nascuti doar odata), ori ca legalisti; ori ianpoiati, ori farisei.
  Eheeee..lauda o vor primi de la Domnul , cei batjocoriti pentru Numele Sau.

 24. Frate Cristian și frate Vechile Cărări: NU am batjocorit familiile cu mulți copii! Vreți să încetați? Puneți-mi în cârcă lucrurile pe care le-am zis și beșteliți-mă pentru ce scriu în ce fel doriți (e o lume liberă), dar a-mi pune vorbe în gură (pe care nu le-am spus)… asta e minciună. Ce am înfierat eu (nu batjocorit cum vă place să spuneți) în comentariul meu a fost prostia unora care sunt în stare să creadă fantasmagoriile altora, aceștia din urmă ținând cu dinții de chestiuni minore (sau chiar fără importanță teologică fundamentală) ridicate la rang de dogmă. Referitor la familiile cu mulți copii, provin dintr-o familie lărgită unde copiii nu-s doar 10, ci 12! Așa că, please, nu-mi spuneți mie că batjocoresc familiile cu mulți copii pentru că nu-i cazul. Vă faceți păcate aiurea mințind în privința unor lucruri care nici măcar nu mi-au trecut prin cap, darămite să le fi spus!

  • Nu la acest lucru am facut referire, ci la faptul ca , dupa ce ati citit „mitocania” acelui blogher care se crede atotstiutor, v-ati complacut in acel context al batjocoririi de pastori;
   lucru foarte condamnat de N T.
   Acolo este o oaza a celo9r care isi scot luada din batjocoritrea celor sfinte.
   Un singur gind bun macar sa fi avut, unul singur, care poate face pe cineva sa nu citeasca acolo,este „el nu se aseaza pe scaunul celor batjocoritori”PS.1 –acela va locui in Cortul Lui cel Sfint.

 25. Multa dreptate aveti scumpe frate Cristian ionescu, nu numai dand un simplu „update” pe studiul de caz CORINT ! dar este si imperios necesara o reconsiderare a bunelor maniere si a eticii crestine autentice in Biserica_trupul lui Hristos ! Si nu este vorba doar despre…50centimetri patrati de batic care nu confera nici prea multa sfintenie, nici prea multa evlavie, nici prea multa pudoare ci doar un simplu si binevenit SEMN AL SUPUNERII IN HRISTOS !
  Cu permisiunea dumneavoastra postez aici o poezie adecvata dar pe care nimeni sau aproape nimeni nu va risca declamand-o in vreo biserica si, bineinteles nu din pricina…lungimii ei ! (dar si epistolele catre corinteni sunt lungi…Oo, si daca s-ar mai fi pastrat si cea de-a treia, rupta-ntr-o „manie sfanta” de fratii sfinti care „au avut parte de (vreo) chemare cereasca din (biserica din) Corint !

  Pãstor la…Corint !

  2 CORINTENI 11:1-15;
  ( 1 Corinteni 4:15-21; 16:5,10-11;
  2 Corinteni 1:15-16,23-24; 2:1-4;
  2 Corinteni 10:1-2; 12:20-21; 13:1-5 )

  Să fii păstor la Corint
  Este-o mare îndrăzneală !
  Trebuie să fii un sfânt
  Sau, preocupat de…fală…

  Corintu-i oraş grecesc,
  O metropolă-n imperiu;
  Unde drumuri se-ntâlnesc
  Cu-un comercial criteriu !

  Voluptatea, multe vicii
  De-o mare varietate,
  Se-mpleteau sub auspicii
  Bune, în Corint cu toate…

  Idoli mii, mii de altare;
  Sacrele prostituate
  Aveau mare căutare…
  Râvnite şi adorate !

  Împletiturile de păr
  Înalte cât…turnul Babel…
  Rochii, dezgolind un umăr
  Şi surâsul adorabil…

  Poftele nesăţioase,
  Jertfe pentru Belial;
  Lumea firii păcătoase
  Cu sămânţă de scandal !

  Stacojiile hlamide
  Ascunzând vreun trup golaş;
  Din Corint, Semiramide
  Stăpâneau peste oraş…

  …Într-un an şi jumătate,
  Cam prin anii cincize’ş’trei;

  A dorit cu scumpătate,
  Pavel, ca să stea la ei…

  Şi-a-nfiinţat o Adunare
  Măreaţă şi glorioasă:
  Sfântă, dar ca o sfidare,
  Înfruntând o…firoscoasă

  Filozofie-ateniană
  Cu-nţelepti cu burţi răsfrânte;
  C-o pretenţie-ariană,
  Neam de lacomi fără minte…

  Se credeau favorizaţi
  “Că-s din neam de dumnezeu…” *
  Dar trăiau destrăbălaţi,
  Saturându-şi tristul EU…

  Cam după trei ani de trudă,
  Pavel pleacă din Corint
  La Efes; dar plini de ciudă
  Corintenii iau avânt

  În infracţiuni civile
  Şi abuzuri cu duiumul;
  Idoli vechi şi vechi Sibile… **
  Din altare urcă fumul

  De la jertfe idoleşti
  Ce se-nalţă-n largul zării;
  Cu religii păgâneşti
  Chiar în pragul Adunării !

  Destrămând o uniune,
  Părtăşia-n Sfânta Casă;
  Este o infracţiune
  Şi o hulă-atât de crasă !

  * Referire la Cuvântarea lui Pavel în areopagul din Atena, din Fapte 17:28-32;

  ** Sibila, (în limba greacă) – Nume dat în antichitatea Greco-romană unor femei cărora
  li se atribuie darul profeţiei (ca şi ghicitoarei din Filipi – Fapte 16;16-22). Cea mai vestita sibilă a fost cea din Cumae (Italia).

  Au uitat că au fost scoşi
  Din mocirla de păcate;
  Aveau de-acum alţi…hristoşi
  Şi curveau pe săturate…

  Pângăreau in Adunare
  Cina Domnului, senini !
  Era o beţie mare,
  Ca o transă la păgâni…

  Nu-l recunoşteau deloc
  Pe apostolu-ntristat;
  Şi şi-au pus pe alţii-n loc,
  “Apostoli” ce n-au mustrat

  Pentru imoralitate
  Sau beţie sau incest;
  Într-o culpabilitate
  Pân’ la cel din urmă gest…

  Umblau numai după daruri
  Toţi ca unul, tot mereu !
  Credeau că-nmulţi-vor haruri,
  Tot păcătuind din greu !

  Femeile răzvrătite
  Ruinându-şi căsnicii,
  Împletite, despletite
  Se credeau in…veşnicii…

  Şi-n Biserica locală
  Erau bune de…condus !
  Barbaţii ? Au dat in boală
  Când în locul lor le-au pus…

  De la “ai Chloei” barfitori
  Pavel,pare-se-a aflat;
  Cât erau de săritori
  Corintenii, la păcat !

  Erau aşa de… “pocăiţi”
  Cu ai Chloei pârâcioşi;
  Se credeau neprihaniţi
  Cu toţii, fraţi mincinoşi !

  Pavel, ia condeiul iute
  Şi le scrie o scrisoare;
  Prima ! Prin Timotei le-o trimite
  S-o citească-n Adunare…

  Erau oare bucuroşi
  Să audă vreo-ndemnare ?
  Plini de ură, furioşi,
  S-au unit cu mic cu mare

  Şi-o făcură mici fărâme
  Epistola cea dintâi !
  Toti voind ca să darâme
  Rânduieli de căpătâi !

  De era Pavel prezent,
  El, păstorul de…Corint;
  Viaţa-i luau urgent,
  Pentru mustrător cuvânt !

  Dar, n-a fost să fie-aşa;
  Pavel era la Efes !
  Pentru Corint se ruga,
  Inima ii dadea ghes

  Să mai scrie-o epistolă,
  Să-i mai dojeneasc-odată;
  C-o inimă benevolă
  Si c-o dragoste de tată…

  Că-i iubea ! Era gelos,
  Plin de-o gelozie sfântă !
  Îi logodise cu Hristos
  Şi îi pregătea de Nuntă !

  Dar ei, nu voiau şi pace !
  Încruntaţi se-mpotriveau;
  Parcă toţi stăteau pe ace,
  După “daruri” când umblau…

  Erau…”meniţi” ca sa fie
  Plini de daruri, negreşit
  Pentru ei ! Şi-n veşnicie
  Flămânzi de păcătuit !

  Toţi voiau să fie-apostoli,
  Toţi voiau evanghelişti;
  Un cortegiu de soboli
  Toţi neimpliniţi şi trişti…

  Toţi doreau vorbirea-n limbi
  Şi-apoi, dar de tâlmăcire !
  O, şi cât erau de strâmbi
  “Tâlmăcind” fără…iubire !

  Visau darul vindecării
  Şi puteri pentru a face
  Mari minuni, pe-ntinsul ţării;
  Tot mai răi şi fără pace…

  Toţi visau să facă semnul
  Ungerii cu untdelemn;
  Şi îşi exersau îndemnul
  De-a vorbi cu…limbi de lemn…

  Cu chimvalele in mână
  Zdrăngănind o partitură,
  Zdrăngănită-o să rămână
  Viaţa lor, plină de ură !

  Daruri voiau pentru ei
  Nu pentru fraţi din Adunare;
  Se credeau mici dumnezei
  Dar… ciuntite mădulare !

  De aceea, a doua oară
  Când Pavel dori să vină
  Înainte ca să moară,
  Biserica în ruină

  Îl întâmpină ca moartă
  Şi îi spuse desluşit:
  “Domnule, paşii ţi-i poartă
  Pe alt drum blagoslovit…

  Eşti păstor ? Noi nu te ştim
  Să ne mai fi păstorit !
  De tine-acuma auzim;
  Tu, de unde-ai răsărit ?

  Aaa, eşti Pavel ? Dar eşti, slut !
  Şi pitic pe lângă noi ! ***
  Noi, păstori am tot avut,
  Mai frumoşi şi mai de soi !

  Eşti apostol ? Dovedeşte !
  Apără-ţi şi-acum pricină !
  Vezi ? Acum te-am prins ca-n cleşte !
  Eşti intrus deci, eşti de vină !

  Păstorii noştri nu ne ceartă,
  Nu ne mustră nici in glumă;
  De păcătuim, ne iartă !
  Toţi avem aceeaşi mumă !

  Pocăinţa o purtăm
  Doar în zi de sărbătoare;
  “Să trăim şi să mâncăm,
  Asta da ! E Adunare…”

  Trist, apostolul se-ntoarce
  Înapoi, pe-a lui cărare;
  Ochii-i stinşi încep a stoarce
  Lacrimi pentru ei, amare…

  Şi îşi aminti pe loc,
  De-o expresie-arzătoare:
  “Este cineva în foc
  Iară eu să nu ard, oare ?”

  Rugăciune-nalţă-ndată,
  Caldă şi neprefăcută;
  Către Preaiubitul Tată,
  Pentru oaia cea pierdută

  Din Corintul plin de-atei,
  Din Corintul cel vulgar;
  Cu păgâni, mulţimi de zei,
  Care refuzat-a Har

  *** Se face aluzie la înfăţişarea şi statura apostolului Pavel, aşa dupa cum il descriu unii istorici bisericesti sau după cum il infăţişează chiar unele icoane bisericeşti timpurii.

  De-a se logodi-n vecie
  Cu Hristos, Mirele Sfânt !
  Vor fi scrişi pentru vecie
  “Cu un deget pe pământ…”

  “Doamne, ştii ca le-am fost lor
  Cu iubire-n viaţa toată;
  Şi apostol şi păstor
  Dar…m-au lepădat din poartă…

  Plec, gustând dezamăgirea
  De la Corintenii mei;
  Am vrut să-i invat IUBIREA !
  Acum, plini de ură-s ei…

  Mă intorc ! Să-mi iau cununa
  De slavă, nevestejită;
  Să primesc pe totdeauna
  Moştenirea pregatită !”

  Cu drepturi de autor,
  ACIDUZZU, 16.09.2010,

 26. Se vorbeste mult si bine aici despre batic si importanta lui pentru cele ce sunt madulare in Trupul lui Hristos- Biserica.
  Nu este nicio evitare a „contextului cultural” asa cum pretind unii, acuzandu-l astfel indirect pe fratele Cristian ionescu. Atata doar ca, contextul cultural cu face obiectul studiului de fata ! altfel am divaga mai mult decat constatam dej, doar „ca sa ne aflam in treaba”!
  Cred totusi ca este bine de remarcat ca fratele apostol Pavel este constient ca atat in Biserica din corint, cat si in cea din Tesalonic, are in componenta in…proportii egale, atat frati si surori (I Corinteni 9:5;7:12-15, bineinteles intr-un alt context; 7:34-35; I Tesal. 4:10;5:14-24;II tesal. 3:1-6,11-16) si barbati (oameni) si femei) care contrasteaza prin manifestare. Din cate cunosc eu din Epistolele catre Corinteni si cele catre tesaloniceni, apostolul Pavel n-are de ce „tuna si fulgera” impotriva fratilor si surorilor ci impotriva barbatilor si femeilor straini prin comportare si moralitate fata de etica crestina si viata duhovniceasca traita in partasie cu Biserica lui Hristos. (vezi I Cor.3:1; I Cor.4:18-21; I Cor. 5:5-13; I Cor.7:13-16, iarasi intr-un context dat; I Corinteni 11:1-16; I Cor.14:34-36).
  Celor care sunt madulare unii altora in Biserica lui Tristos nu mai au nevoie de mustrari si de „puneri la punct” Pe cei ce sunt ai lui Hristos ii invata „chiar si firea” adica bunul simt cum sa se poarte-n Biserica !

  Si-apoi, vorba lui Spurgeon din cartea sa „Eu si casa mea vom sluji Domnului”:

  „Niciun barbat nu va recunoaste in public daca este sau nu sub papucul (baticul…n.r.) nevestei acasa”. Cu atat mai mult pe bloguri (mai mult sau mai putin evanghelice). Iata cum se explica aceasta „abundenta de frati-barbati” comentatori la acest subiect…in timp ce surorile cu batic, tac (si fac) acasa si fara sa „napadeasca” blogurile !

  PS. Procentul surorilor cu batic de-aici, de pe acest blog, este infim, neglijabil in comparatie cu…
  Sa fie acest un semn bun ? Ma indoiesc !

 27. CORECTARE:
  „Atata doar ca, contextul cultural nu face obiectul studiului de fata ! Altfel am divaga mai mult decat constatam deja, doar “ca sa ne aflam in treaba”!

  Scuze,va rog !

 28. Stimate Dl. Ionescu,

  Va citesc postarile de multa vreme. Cred ca stiti acest lucru.
  Chiar am recomandat articole scrise de dvs. si nu regret ca am facut-o. Acele articole meritau sa fie recomandate.
  Nu sunt un comentator de profesie, asa ca rar am cate o interventie pe cate un blog.
  Un motiv este si acela ca nu ma pricep la toate lucrurile.
  Cu unele dintre luarile dvs. de pozitie pot fi de acord, cu altele nu, insa cred ca oricine are dreptul la opinie, lucru pe care il respect (nu numai in blogging).
  Ceea ce trebuie pastrat in continutul si forma postarilor este grija fata de semenii nostri, fata de personalitatea si sensibilitatile fiecaruia.
  Aici cred ca nu sunt permise scapari, iar daca apar ele trebuie reparate.
  Dumneavoastra care sunteti pastor, inainte de a fi blogger, sunteti chemat sa oblojiti rani nu sa le creati.
  Iata o mostra de exprimare pe care nu mi-as fi dorit sa o citesc pe blogul dvs.: „lumea adamaică și-a reglat măcăitul”.
  Stiu ca imi puteti replica ca era vorba de un blog, dar stiti mai bine ca acele postari sunt scrise de o doamna (sau domnisoara).
  Si stiti si ca postarile de pe acel blog au o exprimare eleganta.
  Nu va scriu ca sa apar acel blog sau pe ceea care scrie acel blog. Personal nu o cunosc, insa o respect.
  Mi-as dor ca toate blogurile sa aiba aceeasi exprimare eleganta ca Lumea adamaica.
  Pana la un punct si blogul dvs. ar fi putut fi dat ca exemplu.
  Nu vreau sa par moralizator insa pamfletul este un gen ce ar trebui folosit cu mare grija si puse in balanta beneficiile sale si daunele pe care le poate produce.
  Cu riscul de a ma repeta, ceea ce am spus in fraza precedenta este valabil in mod special pentru preoti si pastori.
  Nu intentionez o polemica cu dvs. si nu intentionez sa revin pe aceasta tema.
  A fost o interventie ce nu are decat un singur scop, acela de a incuraja pe cei ce scriu pe bloguri sa nu renunte la manusi in aceasta scrima a spiritelor.
  Altfel ajungem la concluzia lui Beni Faragau: „mi se face rău de la stomac”.
  (http://demcovaci.wordpress.com/2011/07/27/declaratii-radicale-mi-se-face-rau-de-la-stomac/)
  Linkul il puteti sterge; nu am intentionat sa fac publicitate blogului meu.

  Va rog sa ma iertati pentru mesajul meu (prea) lung!

  Cu sincera stima!
  Dem Covaci

  • Da frate Dem Covaci,
   Sensibilă și delicată s-a apucat să scrie despre cum o fată din anturajul ei purta batic dar a rămas gravidă. Un articol în care numai nu face (cu un adânc dispreț, împărtășit cu like de alți vreo 13 bloggeri delicați și sensibili) baticul responsabil de nelegiuire, insinuând că purtarea lui ar fi fost cumva zadarnică și prostească în cazul în care uite la ce rezultate s-a ajuns. Am încercat, delicat, să apostrofez această atitudine printr-un comentariu la care A.Dama și alții mi-au răspuns… nu tocmai delicat.
   Stau liniștit în dreptul acestui articol și nu îmi va fi niciodată rușine să confrunt (uneori dur) pe cei ce batjocoresc căile Domnului!
   Altfel, aprecierile mele pt. dvs.

   • Eu unul nu v-am răspuns delicat, pentru că nu se răspunde aşa unui om care are forţă, şi o canalizează conştient şi consecvent într-un scop în care crede cu tărie. Problema mijloacelor ar trebui să vă stea mai mult în atenţie, după părerea mea. Nu vă fac procese de intenţie, poate că într-adevăr nu înţelegeţi articolul respectiv. Dacă măcar unii dintre susţinătorii dumneavoastră îl înţeleg, sper că vor încerca în timp să schimbe ceva. Articolul nu condamnă purtarea baticului, nu îndeamnă la abandonarea lui şi nu are nicio urmă de dispreţ faţă de păstrătoarele acestei tradiţii cu rădăcini biblice. În schimb, atacă explicit punerea dragostei şi a iertării de fraţi mai prejos de firea care îndeamnă la judecată şi condamnare. Articolul deplânge nu purtarea baticului, ci faptul că de acea tânără nu s-a apropiat nimeni câtă vreme la exterior totul părea în regulă, iar după ce a căzut a primit numai asprime şi respingere. Aveţi dreptate să vă simţiţi atacat de acest articol doar dacă şi dumneavoastră întreţineţi o atmosferă care supralicitează forma în detrimentul fondului, dacă nu vă pasă de iertare şi recuperare mai mult decât de excludere, Dacă într-adevăr căile dumneavoastră sunt căile Domnului, veţi confrunta după dreptate şi veţi sluji cu milă şi dragoste.

   • Vă dau dreptate, baticul se apără mult mai bine singur, deşi n-a greşit cu nimic. Dar să ştiţi că în limba română acoperire nu e acelaşi lucru nici cu iertare, nici cu recuperare.

 29. Cateva intrebari pentru aparatorii infocati ai unui obiect nepomenit in text din Cor 11, adica ai baticului:
  – in versetul 10 zice ca din pricina ingerilor femeia sa aiba pe cap „exousia”, care in grexeste inseamna AUTORITATE – Irineu s-a speriat de acest verset si a inlocuit cuvantul cu ceva ce insemna „mahrama”, pentru ca versetul e prea „tare”; adica, mai pe romaneste textul din Cor 11 cere femeii sa fie acoperita dar, atentie, cu autoritate, nu cu panze
  – Din moment ce versetul 3 ne spune ce inseamna „cap”, pentru Cristos, pentru barbat si pentru femeie – cine va da voie sa va jucati cu intelesul acestui cuvant in versetele urmatoare, adica sa va referiti la o parte a corpului omenesc in loc sa folositi dictionarul din vers 3? Ati incercat vreodata sa folositi intelesul figurat al cuvantului „cap” in intreg textul, asa cum cere o hermeneutica elementara care spune sa nu schimbi sensul unui cuvant din acelasi paragraf dupa bunul plac?
  – Cum explicati ca intr-o biserica mixta – greci, iudei – in care grecii INTOTDEAUNA se rugau cu capul descoperit (chiar si zeilor), in timp ce evreii INTOTDEAUNA mergeau inaintea Domnului cu capul ACOPERIT (uitati-va la imbracamintile din VT), Pavel da un astfel de raspuns bisericii?
  – cum va explicati ca in versetele 4 si 5, in limba greaca, expresiile pentru „acoperire” nu sunt identice in cazul barbatului cu al femeii (poate au de acoperit lucruri total diferite, mai stii?)
  Mai am intrebari, daca doriti … dar ajunge deocamdata.

  • Eu cred că textul e simplu, nu are rost să-l complicăm cu greaca și ebraica.
   Irineu (cine-o fi? 🙂 ) are și el părerile lui (greșite de astă dată).

  • „pacat” ca bunicii nostrii nu au stiut ebraica si greaca si au purtat „degeaba” baticul…

   • Nu uitaţi cordeluţa! Îmi dau din oficiu 100 de dislike la comentariul ăsta, dar vechile cărări şerpuite sunt uneori irezistibile…

   • Pentru ca sa ai in maini o Biblie pe limba ta, cineva a trebuit sa stie si greaca, si ebraica … Dispretul aratat fata de cei care buchisesc cu sudoare pe paginile Scripturii mi se pare cel mai periculos fapt observabil in comentariile acestei postari … Asta in timp ce, se stie, ignoranta nu a fost niciodata o calitate a omului lui Dumnezeu. Reflectia asupra Cuvantului, care include si observarea lui, pe langa interpretare si asumarea aplicatiei, este una din calitatile omului fericit descris in Psalmul 1, dar si in alte texte biblice.
    In afara de Doru D. Ilioi nu vad ca cineva dintre voi are disponibilitatea de a se apleca cu atentie asupra textului din 1 Cor 11.
    Va mai pun o intrebare (speranta moare ultima): stiati ca decizia de a pune scrie in text „Cap” sau „cap” apartine traducatorului? In manuscrise cuvantul apare doar cu litere mici, chiar si in versetul 3.
    Ce ziceti daca in versetul 4 cuvantul „cap” l-am scrie peste tot cu „C” mare? La urma urmelor, cine imi da voie mie sa decid, ca traducator, cum sa scriu cuvantul in text, odata cu litera mare, odata cu litera mica. Haideti, macar de dragul unei reflectii pline de invataminte … incercati su voi? Ce aveti de pierdut?

    • Aici, frate Dyo, nu aveți dreptate.
     Problema pe care o avem nu este disponibilitatea de a analiza problema prin prisma originalului grecesc, etc.
     Aș putea publica un articol de specialitate al Prof. Dr. John Tipei care elucidează textul fără drept de apel și cred că o voi face. Ce văd eu aici este lipsa de disponibilitate a logicii celor care încă mai apelează la argumente depășite ca cel cultural (eliminat de specificația „din pricina îngerilor” care nu se încadrează în cultura umană) sau, mai ilogic, invocarea faptului că Apostolul Pavel se referă la faptul că învelitoarea capului este părul. Voi reveni cu o postare specifică în următoarele zile.

   • In caz ca nu ati observat, frate Ionescu, eu nu am venit nici cu argumentul ca este un text cultural (doar pentru „atunci”) nici la faptul ca „invelitoarea este parul”. Asadar, motivatia dvs de a ma repezi din doua vorbe nu sta in picioare … Oricum, oricare ar fi pozitiile exprimate, cred ca a numi „lipsa de disponibilitate a logicii” faptul ca unii nu sunt de acord cu parerile dvs – intotdeauna insotite de o logica „beton” – va plaseaza intr-o pozitie destul de inalta … inca un pic si puteti pretinde infailibilitatea Papei.

    • Frate Dyo,
     Dvs. chiar nu sesizați pericolul depărtării noastre colective de poruncile Cuvântului lui Dumnezeu?
     Eu nu pot verifica ceea ce este, invizibil, în sufletul omului, dar pot vedea ceea ce încalcă din poruncile cu aplicație vizibilă. Le abordez și pe unele și pe altele, fiecare la rând. Ceea ce nu pricep unii este că eu chiar cred în toate acestea. Le mulțumesc celor care cred că „nu sunt prost ci doar…” altfel, dar nu le mulțumesc pentru faptul ca își închipuie că am o agendă ascunsă iar temele ca cea cu baticul este doar un instrument de subjugare a maselor. Nu uitați că tema a fost deschisă subversiv și absolut dezgustător pe un alt blog în aplauzele dvs. și încă vreo duzină de blogiști entuziasmați de amețelile macerate ale unor amintiri duioase din care vinovat ieșea… sărmanul batic. La inteligența dvs. și a altora, chiar nu v-a sărit în ochi abuzul împotriva logicii? Ca să nu vorbesc de inconsecvența cu care pe de o parte sunt acuzat că am interesul clasamentelor, pe de alta mi se face socoteala steluțelor și a negativelor…
     Maaare confuzie… 🙂
     Poate voi explica, nu știu, poate nu are rost…
     PS Mi-ați dat cumva semnalul (ca în alte ocazii) că urmează o nouă postare derogatorie?… 🙂

   • Astept acel articol de specialitate al fratelui Tipei. In lipsa lui, reactii rudimentare precum cea a lui „vechile carari” ( Lui Dyo ii place sa faca pe poliglotul. practica…. De unde stie el umblarea mea cu Dumnezeu?!? ) nu fac cinste nici blogului dvs, nici credintei pe care incercati sa o aparati.

  • @Dyo, ca tot aduceti in discutie greaca, ebraica si traducerile, un studiu exegetic bine facut pe acest text are John Tipei, din punctul meu de vedere unul din putinii teologi penticostali romani. Daca va luati un pic de timp sa cititi studiul dansului, o sa vedeti ca raspunde intrucatva intrebarilor dumneavoastra si inca mai mult. Il gasiti, studiul, in cartea „Studii exegetice in Noul Testament”, editia a 2-a, editura Pleroma 2005.

 30. Vin cu o intrebare. Cum de problema asta a baticului pare a fi specific romaneasca. Sint atitea femei credincioase si capabile, sotii de pastori renumiti si recunoscuti de noi a fi oameni dupa inima Domnului- care incearca prin trairea lor sa placa Domnului si ele nu poarta batic…Sintem noi mai corecti decit alte natiuni? Avem noi o traducere mai diferita de a altora?

  • Îmi pare rău să vă contrazic dar sunt multe biserici americane și în toată lumea care practică principiul. E adevărat, nu au vizibilitatea dezmățaților…

  • Rodica draga, s-ar putea prin acest comentariu sa-ti fi dat foc la batic…fiind prin zona fierbinte…eu sint la polul opus…

   • Lidie…eu merg la o biserica americana unde nu se poarta batic. Mai sint si singura – si in afara Domnului nu am de recunoscut nici o alta stapinire. Biserica e mica si in afara citorva aspecte de forma este ca si una din bisericutele mici cu care am fost obisnuita toata viata. Ne stim durerile, necazurile, ne rugam unii pentru altii. Cind am fost la spital…pastorul si sotia lui au fost acolo de fiecare data sa se roage cu noi si sa ne mingaie…
    Nu cred ca baticul este o lege…ci o recomandare si cred ca fiecare care citeste poate sa inteleaga .
    Din cite stiu a fost un motiv special pentru care in contextul din acea vreme s-a cerut acoperirea capului. Poate ca baticul ca scop ar trebui inlocuit cu alte metehne ale imbracamintii zilelor noastre. Dar nu-s eu nici teolog si nici nu ma afecteaza in nici un fel baticul…pe vremuri si asa purtam palarie- si asta a fost o mare tragedie . Dar cind am venit in America ( cu palarie) si l-am intrebat pe unchiul meu care era pastor in San Leandro California…mi-a zis urmatoarele…
    -Rodico…si coif de ziar daca-ti faci…numai sa-ti acoperi capul. Si m-am executat. Personal cred ca e o treaba…personala. Si apoi …din dragoste poti face multe lucruri care nu-ti plac…de dragul sotului, al bisericii, al unui frate batrin care are o idee fixa dar pe care il respecti…sau chiar si numai ca sa nu fi pricina de poticnire acelora mai slabi dar iubiti de tine…

  • Fiecare va da socoteala de cum a implinit scriptura. Noi nu v’m da socoteala de trairea altora. Probabil ca ati auzit de 1000000000000000 de ori zicala ” Mantuirea este PERSONALA” deci fiecare trebuie sa se cerceteze si sa implineasca cuvantul. Nu trebuie sa ne uitam la altii si ce fac altii sa facem si noi ca apoi ne trezim mergand in directia opusa. Nevestele de pastor v’or da socoteala de umblarea, trairea lor in fata scaunului de judecata si nu numai ele, fiecare din noi asa ca Biblia trebuie implinita fie ca ne place fie ca nu..Traducerea nu este mai diferita , diferit este de cum citim si luam numai ce ne place dar baticul trebuie pe cap!!!!

 31. Andreea Corina Badoi Răspunde 29 iulie 2011 la 9:53 AM

  ofer si eu o parere nu am pretentia ca gresesc sau nu insa e o incredintare puternica in aceasta privinta in sensul in care trebuie sa privim lucrurile cultural si contextual acolo ap pavel se refera la fatul sa nu parem penibili si sa fim decenti…moda sechimba , imbracamintea difera de la zona la zona , de la cultura la cultura de la o tara la alta. In momentul cand te comporti decent si privind in contextul portului evreiesc in secolul 1 in orientul mijlociu era neaparat necesar ca femeile crestine sa fie perfect integrate in cultura vremii…nici vorba de o porunca pentru toti crestinii valabila si astazi in europa sau america secolului 21. Atunci tunderea sau raderea parului de catre femei era un lucru urat deoarece doar prostituatele din templele pagane umblau asa si s-a ajuns la clarificarea situatiei. cat despre lucrurile car ene invata firea ce este rusien si ce nu se refera exact la fatul sa nu fim penibili noi ca si crestini , credinciosi ai noului legamant nascuti din nou nu suntem robi unei traditii vestimentare sau a unor practici arhaice chiar bune unele dar nelalocul lor in societatea unde traim. Cat despre mesajul transmis acolo se refera la supunere si semnele supunerii femii fata de barbat si a barbatului fata de Cristos ceea ce nu ne aminteste nimeni pe aici prin comentarii si e ff grav , pt ca e simplu sa porti o basma in cap si sa fii nesupusa ca femeie ( nu dau exemple ) si mai ceva daca slujim Domnului intr-o tara musulmana sau o tara cu un port care include obiectele acestea vestimentare este si normal ca femeie crestina sa porti asa ceva si nu sa arati cata libertate ai tu sa te imbraci ca nu stiu unde…la fel si aici nu va lasati amagiti de unii care va spun si va impun sa purtati basmale de tot feluri in cap sa aratati impopotonate ca pomul de craciun ca nu are de a face cu viata de pocainta ci doar cu reguli omenesti intradevar deloc gresite si nu e nici un pcat daca purtati batic insa total neadevate si neavand de a face invre-un fel cu pocainta este o inselatorie ca o asa femeie este mantuita ca are batic si poarta batic sau cum mai auzem pe cineva un taliban penticostal ce nevand el prea multe cu predicatul din scriptura a inceput s aspuna miresei ca degeaba poarta batic daca nu il ar ein ziua nuntii pierde binecuvantarea toata viata….repet este opinia mea personala si cred ca NU TREBUIE PURTAT BATIC insa cine il poarta nu pacatuieste deloc , femei invatati sa va purtati frumos decent , mergeti la coafor fiti aranjate , vopsitit-va in culori naturale placute, si evitati extremele iar care nu aveti libertatea sa va simti confortabil asa purtati batic

  • Mda.. cu alte cuvinte dvs spuneti: „Luati din Biblie doar teoria si faceti cum va place”.

   Va las un singur gand care pe mine m-a marcat enorm: musulmancele, pentru un dumnezeu MORT poarta burka iar surorile noastre, cu un Dumnezeu viu, le e rusine sa faca asta…

   De la o nepurtare de batic la biserica, ajungem la fete vopsite care canta in cor si apoi, generatia care vine dupa noi o sa zica:” pai ce are daca port cercei si bluze cu spatele gol? Domnul sa uita la inima…”

   Oh Tata…ai mila de noi…

   • Andreea Corina Badoi Răspunde 29 iulie 2011 la 1:20 PM

    tu crezi ca a purta cercei este pacat? omule! revino-ti!… (…)
    –––––––––––
    Public puncte de vedere diferite dar nu tolerez obrăznicia. Care se vede de la o poștă din primele cuvinte. Deci, restul la… gunoi, unde îi stă bine!

   • cristianboariu,
    ..musulmancele nu se inchina la un dumnezeu MORT.. ci la un Dumnezeu VIU..deoarece pe Dumnezeu il recunosc ca Alah..doar ca nu-l recunosc pe Isus ca Fiul lui Dumnezeu.
    In credinta musulmanii sint mai „puternici”decat crestinii..
    Ex. .daca vreo unul se incumeta sa fure..i se taie mana..
    La crestini nu este decat o..furaciune..care .daca o marturisesti cu jumate de gura..ihi ..mda..zice ca esti iertat si data viitoare ..se repeta actiunea practica…

   • Drago spune:” musulmancele nu se inchina la un dumnezeu MORT.. ci la un Dumnezeu VIU”
    Si dupa aia spune :”doar ca nu-l recunosc pe Isus ca Fiul lui Dumnezeu”
    Si dupa aia spune una si mai mare:”In credinta musulmanii sint mai “puternici”decat crestinii..”

    CONCLUZIE:

    Singurul lucru care trebuie sa-l facem e sa-i convingem pe musulmani ca Domnul este fiul lui Alah si totul e ok??????

    Alah este inventia unui pedofil pe nume Mahomed( nici o legatura cu Dumnezeul cel viu , care EL s-a relevat omenirii)

    A nu se confunda credinta cu fanatismul….

    Domnul Isus este una cu Tatal si Duhul Sfint, nici vorba de Alah pe acolo!!

    WOW!!

   • DRAGO, doar pentru faptul ca musulmanii zic ca sunt copiii lui Avraam asta nu inseamna ca ei se inchina Dumnezeului lui Avraam.

    Ecumenismul incearca din nefericire sa ne convinga ca de fapt toate religiile indreapta spre acelasi dumnezeu, una dintre cele mai mari erezii (daca nu cea mai mare) a generatie contemporane.

    Musulmanii nu-s credinciosi, ei sunt creduli 🙂 Big difference.

   • @cristianionescu,
    ..Cu siguranta ca nu este o credinta autentica a mea dar este o descriere a unor actiuni practice ce se desfasoara „la lumina zilei” in timpul nostru.
    Chiar in adunarile neoprotestante se repeta in fiecare duminica urmatoarele indemnuri;
    ..” de astazi sa luam hotarari noi..sa nu mai.. ce am facut saptamana care a trecut…etc” si tot asa pana..vine Domnul.
    Indemnurile sant constructive dar..nu se prea pun in practica si de aici .am ajuns la „obiceiuri”

   • @Tiberiu,
    Indiferent despre ce subiect discutam sau il dezbatem(comentam) trebuie sa ne axam pe ADEVAR ori ne place ori nu ne place.
    Domnul ISUS ne-a trasat sarcina, in mod imperativ, sa iubim chiar si pe vrasmasii nostri..
    O mica -dar importanta corectura -la ce ai postat tu.
    Ai afirmat ca „Dumnezeu tradus inseamna allah(Allah)”
    Ori este tocmai-viceversa- Allah tradus inseamna Dumnezeu, asa cum Ebraica – Elohim(pe care-l rostim cu totii)inseamna Dumnezeu.Vezi..
    http://en.wikipedia.org/wiki/Allah
    Credinta mea ferma este ca Domnul ISUS sa rugat SIpentru

    MUSULMANI .(iOAN 17:20)deaceea sint trimisi misionari crestini si-n lumea musulmana. Ce diferenta este intre „femeia musulmana imbrobodita cu centura…”si crestinul norvegian ANDER BRA

    Ce diferenta este intre „persoana imbrobodita bine..pe sub haine cu centura de explosiv..'(musulmana) si.

   • Fr. Drago, scuza-ma, dar cu idei de genul ästa, ori mergi pe langa crestinismul autentic, ori esti depasit de el!!!!! Pe cat de viu este Dumnezeul-Yehova pe atat de mort!!!!! este dumnezeul Allah! Eu personal, nu as putea sa-mi imaginez mostenind Cerul, un debil mintal, cu „pedigree” de magar salbatic, care in nerabdarea lui de a ajunge in bratele a 72 de fete virgine, este gata in orice moment sa detoneze un stomac plin de explozibil, in mijlocul unei piete aglomerate sau in vreun alt spatiu public. El pretinde ca aduce o jertfa (completa) lui Allah, si la prima vedere se pare ca are o ravna mai mare decat un crestin, dar te rog sa faci diferenta dintre Adevaratul Dumnezeu si unul fals. In caz contrar risti sa dai in sincretism, ca de Ecumenism se pare ca esti foarte aproape!!!!! M-am exprimat mai dur, tocmai pentru faptul ca esti un crestin nascut din nou (sper), dar te afli in pericolul „doctorului care se confunda cu pacientul”.

   • Nu trebuie sa va mai osteniţi deoerece unor „morti” degeaba le spui ceva despre viată ca ramân tot ….”morţi…” doar zice Biblia că ..” le merge numele că trăiesc ..”
    Domnul cu voi!

   • Exact. Si eu stau si ma gandesc deseori la poporul musulman de cate ori se roaga ei pe zi si ce post strict tin si cum umbla imbracati pentru un Dumnezeu mort iar noi care am avut harul sa Il cunoastem pe Dumnezeu cum ii slujim?!? nu se mai deosebeste lumea de noi…a intrat lumea in biserici , nu degeaba scrie in Biblie: „Multi chemati putini alesi” Nu ne mai place nimic, nici fusta nici baticul, nici facutul copiilor la toate schimbam marimile si numarul….

  • „si cred ca NU TREBUIE PURTAT BATIC insa cine il poarta nu pacatuieste deloc , femei invatati sa va purtati frumos decent , mergeti la coafor fiti aranjate , vopsitit-va in culori naturale placute, si evitati extremele iar care nu aveti libertatea sa va simti confortabil asa purtati batic”

   …si poate asa o sa placeti si la altii care se uita la voi si asa o sa aveti si voi succes ca si cele din lume si poate reusit sa va pacaleasca satana de o aventura, ca una n-o fi foc. Ca doar sotul vostru oricum va cunoaste asa naturala cum sinteti, fara boieli si fara virtejuri prin par, va cunoaste asa cum veniti de la dus, si poate ca aceasta nu este destul, cine stie, poate sora va invata mai multe.Cereti adresa pentru corespondenta privata. Iarta-ne Doamne ca nu ne place cum ne-ai facut tu, vrem sa-ti aratam noi cum trebuia sa ne faci, dar, vie imparatia TA, faca-se voia TA. (Oare cind spunem adevarul?)

   • Nu te supara frate, dar dumneata nu te barberesti? Daca da, de ce o faci? Doar Domnul te-a lasat cu barba, nu?
    Asta pentru ca ai scris: „Iarta-ne Doamne ca nu ne place cum ne-ai facut tu, vrem sa-ti aratam noi cum trebuia sa ne faci, dar…„

 32. Corina, cam „libertina „se vede ca esti..numai nu mai da sfaturi aiurea, ca nu-sti sade bine , apoi faptul ca rastalmacesti Cuvintul , nu-ti face cinste;
  cauta de fa ceaa ce trebuie facut, iar daca nu poti:ascunde-te.

 33. @cristianboariu: sper ca nu vrei sa spui ca musulmancele ar trebui sa fie modelul unor oameni care considera ca sunt mantuiti prin Hristos, ci nu prin propriile realizari.

  Fanatismul religios nu are nici o legatura cu RELATIA, de aceea discutia asta despre batic mi se pare de un penibil de nedescris.

  @ fr. Cristian Ionescu: sunt foarte dezamagit de temele de acest gen pe care le abordati. sunt teme care nu intaresc nici relatia cu fratii nici relatia cu Dumnezeu. daca m-ar ajuta cu ceva baticul mi-as pune 10, dar din pacate pocainta noastra nici mu incepe nici nu se termina cu baticul.

  • Nu, dar trebuie să își găsească locul undeva între. Altfel, discutăm n-avem ce face. Ar fi penibil dacă nu am discuta…

  • Hallooo prietene Dan,

   daca discutia asta despre cum trebuie sa se roage femeile in ce priveste acoperirea capului ( care este biblica ) t-i se pare irelevanta, atunci tot irelevant s-ar parea sa discutam despre o situatie in care o femeie s-ar ruga lui Dumnezeu imbracata doar cu (…) ychiar daca rugaciunea are loc in dormitorul ei !!!
   Wake up, oameni buni !!!
   Cand vi in fata lui Dumnezeu sa te rogi, nu vi in zdremte, jegos si plin de transpiratie, cand ai posibilitatea sa imbraci haine decente si curate, sa-ti speli trupul sa fie curat si frumos mirositor, fiindca ochii Lui te vad cum areti si (…)

   • Dragul meu,

    Da, discutia asta despre batic mi (nu m-i) se pare fara sens, fara folos, deci lipsita de relevanta.

    Asta pentru ca din cate stiu eu, Iona nu era imbracat in costum (fara cravata) in pantecele pestelui si era spalat doar cu sapun, de aceea l-a ascultat Domnul.

    Evreii care erau in mijlocul luptei si strigau catre Domnul, inainte de a se ruga bineinteles, nu isi dadeau zdrentele jos si nu isi luau costumele de rugaciune…

    Da, e bine sa vii inaintea Domnului cu teama (cu respect), dar asta nu inseamna ca pe camp cand sunt transpirat nu pot sa ma rog, ca atunci cand sunt cu mainile in motor si plin de ulei pana-n cap nu pot sa stau de vorba cu Dumnezeu. Sau ce, cand fac dus nu am voie sa ma gandesc la Creatorul meu, chiar e gresit sa fac asta?

    Nu stiu cine i-a invatat pe unii sa citeasca Biblia si sa interpreteze titlurile mai mult decat textul in sine. Titlul „tinuta femeii in adunare” nu are nimic a face cu textul din 1 Corinteni 11, e un titlu de proasta inspiratie care ii duce pe multi in eroare.

    Cu postarea asta imi inchei interventiile si va invit sa nu fiti ignoranti in ce priveste textul Scripturii, cititi de 10.000 de ori daca e nevoie, tineti cont de figuri de stil, de limba originala in care a fost scris pasajul, tineti cont de context. Oare de ce in celelalte epistole Pavel nu vorbeste nimic de aceasta problema „importanta” a baticului. Sa nu-mi spuneti ca toti ceilalti erau purtatori de batic, ca o sa ma amuz copios.

    Va spun toate astea pentru a nu cadea in penibil si pentru a mai pastra o umbra de relevanta si de bun simt, daca se mai poate.

   • Prietene Dan,

    iti raspund la comentariul meu fiindca la al tau nu mai este casuta ” raspunde „.
    In primul rand iti spun ca totusi corectarea ta gramaticala pe care ai vrut sa mi-o atribui este falsa. ” M-i se pare ” se scrie despartit cu liniuta. In al doilea rand unele lucruri sant rostite de Dumnezeu numai o data in Biblie si noi trebuie sa intelegem de doua ori. In al treilea rand tot ce tine de invatatura bibliei este relevant sa fie dezbatut si inteles.
    In rest, cele bune.

   • @ Remus……in privinta gramaticii, Dan are dreptate. Mi se pare, ti se pare se scrie impreuna, unde ”mi” si ”ti” sunt pronume personale, si nu este singura greseala de gramatica. In expresia ”cind vi in fata lui Dumnezeu…..”, ”vi” este conjugarea verbului ”a veni” si se scrie corect ”vii” la persoana a doua singular ( eu vin, tu vii, el/ea vine…….). Scriem vi dacă îl putem completa cu vouă:
    ”Vouă vi s-a spus să nu mai chiuliţi de la ora de gramatică.

    In privinta interpretarii…..inteleg ca un miner (mai ales din mina de carbuni) care este in zdrente, jegos si plin de transpiratie (stiu exact ca asa este ca fiu de miner crescut in Lupeni) NU ARE VOIE SA SE ROAGE IN MINA pentru ca nu este curat, in haine decente si parfumat; si daca maninca in mina la prinz, sau daca este in pericol trebuieste sa-si infrineze rugaciunea…..pina ajunge acasa???????

    Si cind ”intinzi” controlul imbracamintii pina in dormitor…………….no comment.

   • Cornel Ilioi,

    multumesc pentru corectarea gramaticala. Eu asa am tinut minte , asa am zis. In ce priveste afirmatiiile mele eu am spus clar : daca are posibilitate sa se imbrace curat si sa-si spele trupul.
    Iar in ce priveste (…)

 34. Fratilor, eu cred cuvintele Domnului Isus:(parafraza) va rataciti pentru ca nu cunoasteti… Apoi as indemna la o meditatie: aproape toate comentariile se inscriu in lumea de astazi cu modernismul ei, cu „evolutia lui tanti mia” in conditiile in care biblia a ramas aceeasi, nu a evoluat chiar deloc. Conservator, conservativi sau cum s-ar mai putea rosti, inseamna a pastra, a conserva, deci, daca cineva „indrazneste” a pastra cuvintul lui Dumnezeu asa cum a fost dat o data pentru totdeauna (sub blestem daca se scoaate sau adauga) pai acela v-a primi rasplata direct din mina lui Dumnezeu, asa cred eu, V-a primi cununa care nu se vestejeste si nicidecum lauda unor fii ai plaiurilor lui Stefan (care cu cei vreo 50 de copii, dupa parerea lui Shifu era bun de popa) pe care asa la o sedinta de partid l-au si sacralizat, urmasii lui acuma fiind tari in „clanta credintei” si daca au citit trei biblioteci si au vizionat 666 de filme trebuie socotiti ca mari autoritati. Fratilor, veniti-va in fire, este vreme putina, sa nu o irosim, sa ne cerem iertare de la Dumnezeu daca unii au indraznit sa faca femei soferite de RABA,minerite, buldozeriste, strungarite, scularite, si cite si mai cite.A munci nu este o rusine dar, iesind din perceptele biblice, iaca unde am ajuns, sa fie luate la filozofie problemele de ascultare ale bibliei.Si nu se pling sotii, ci cele care, dupa ce au condus RABA au pretentii de a fi … si numai sa ai rabdare sa le asculti. Pai nu asa avem Conferinta femeilor? cind biblia spune : femeii nu-i dau voie sa dea invatatura! (Cui?) Nu se mai recunoaste versetul (sau sa asculti ce interpretari poti auzi) este o rusine pentru femeie sa vorbeasca in biserica, sau ce crezi ca vei auzi daca spui la o femeie sa intrebe pe sotul ei acasa daca are nelamuriri.Ce vei auzi cind spui cum a scris apPetru: si femeia sa se teama de barbat.Ce vorbesti frate? Si femeia sa se roage pentru sotul ei ca sa aiva biruinta in familie si in toate, auzi tu.Cum sa faca acest lucru daca EA este egala cu capul ei, barbatul care, sigur,trebuie sa fie supus lui Isus?Am ajuns sa ne fie greu sa citim aceste versete din biblie, nici vorba de predici din aceste invataturi si ne miram…de aceea sunt bolnavi intre voi si unii chiar dorm! Ei plecarea de la aceste neascultari dau roadele pe care le vedem(sa nu fiu gresit inteles, nu numai aceste neascultari, dar acuma despre acestea este vorba).Si este doar inceputul, sunt primii vreo 20 de ani de cind s-a inceput cu „evolutia” In acest context (chiar daca am fortat putin lucrurile) strig in gura mare DA, FRATE PASTOR IONESCU, IUBESC CONSERVATORII, IUBESC FRATII CARE PASTREAZA NEALTERAT CUVINTUL LUI DUMNEZEU .Declar sus si tare ca nu-mi foloseste la nimic filozofiile si toate stiintele satanei care vin sa-mi altereze apa vie din sfintele scripturi,(stiinte pe care la vremea potrivita ap Pavel le socotea ca pe un gunoi ce trebuie aruncat pentru a-L cistiga pe Cristos)sfinte scripturi lasate mie si la orcine vrea sa guste, lasate de Dumnezeu prin insuflarea prin Duhul Sfint, iar acum toti „scolitii ” dau lectii de cum trebuia scrisa si traita biblia.Ce frumoasa credinta au trait inaintasii nostri daca nu au avut cine sa-i filozofeasca toata ziua la cap! Singura cale de a nu pieri pe drumul spre imparatia lui Dumnezeu este pastrarea si trairea cu sfintenie a acestui CUVINT.Domnul sa aiva mila de noi.Fiti binecuvintati.

 35. PS.Sa fiu iertat daca cineva se simpte lezat de pererile mele.Sunt ale mele si voi da socoteala de fiecare vorba rostita sau scris inaintea Celui pe care-L iubesc si care ma poate judeca. Nu m-am gindit la nici o persoana anume , am inaintea ochilor strict cuvintul biblie, care este INTREG nu numai in partile ce ne convin.Am revenit pentru ca luat de valul de ginduri, am omis parerea mea despre batic. Daca nu ar fi in aceasta lume fratele pastor penticostal Ionescu Cristian, credeti ca s-ar fi putu renunta usor la orice ascultare ceruta sau poruncita de biblie? Bunul Dumnezeu sa ne dea intelepciune si rivna pentru o viata smerita inaintea LUI.

 36. Dan,
  daca spuneati „tineti cont de Duhul Sfint” ma-nclinam a reverenta!
  restul incercarilor de a ne trimite „spre figuri de stil…” sunt „mai omenesti” decit pebibilitatea insinuata.

 37. @ Drago
  Drago, frate scump, cred că ai alunecat departe să crezi că DUMNEZEU, tradus înseamnă alah. Dumnezeul în care credem noi ,este Creatorul tuturor lucrurilor , văzute și nevăzute și văzând o lume pierdută, L-a trimis pe Fiul Său să-Și dea viața ==CA JERTFĂ DE ISPĂSIRE A PĂCATELOR TUTUROR CELOR CE CRED ÎN EL==. Dumnezeu Însuși a mărturisit din cer ==ACESTA ESTE FIUL MEU ÎN CARE Î-MI GĂSESC PLĂCEREA,DE EL SĂ ASCULTAȚI==
  alah nu are fii. Uită-te atent cum descrie Scriptura pe Dumnezeu , și cum descrie koranul pe alah. Fă diferența. Pentru islamici , ISUS,este un profet dintre profeții lor( uită-te ce au făcut in Sidney cu aprox. o lună in urmă), pentru noi este FIUL ( MIELUL) LUI DUMNEZEU CARE RIDICĂ PĂCATUL LUMII ,singura CALE PRIN CARE CINEVA POATE SĂ FIE MÂNTUIT( Fapte 4 V 10 – 12 ) Mă mir unde ne-a adus ambiția baticului. A te îmbrobodi bine ,pe sub haine a pune o centură de explosiv și a o detona pentru a omorâ oameni nevinovați, o consideri o lucrare a Domnului? Dacă da înseamnă că-ci ai îmbrățișat deja chrislamul.
  Domnul să aibe milă de noi.

  • Tiberiu,
   cred ca musulmancele fac mai mult pentru un dumnezeu mort, decit noi, pentru Dumnezeul Cel Viu;
   asta era ideea.
   Altii nu precupetesc nimic, crezind ca asa vor obtine bunavointa Cerului, noi ne vedem deja stapini pe vesnicie si vrem mereu explicatii pentru ceea ce avem de facut, desi ESTE SCRIS( ceea ce avem de facut)
   Insa Dumnezeu ne vrea cu gelozie numai pentru El, nu traind in rasvratire, nesupunere, neascultare.

  • @Tiberiu,
   Indiferent despre ce subiect discutam sau il dezbatem(comentam) trebuie sa ne axam pe ADEVAR ori ne place ori nu ne place.
   Domnul ISUS ne-a trasat sarcina, in mod imperativ, sa iubim chiar si pe vrasmasii nostri..
   O mica -dar importanta corectura -la ce ai postat tu.
   Ai afirmat ca „Dumnezeu tradus inseamna allah(Allah)”
   Ori este tocmai-viceversa- Allah tradus inseamna Dumnezeu, asa cum Ebraica – Elohim(pe care-l rostim cu totii)inseamna Dumnezeu.Vezi.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Allah
   Credinta mea ferma este ca Domnul ISUS sa rugat SIpentru
   MUSULMANI .(iOAN 17:20)deaceea sint trimisi misionari crestini si-n lumea musulmana. Ce diferenta este intre „femeia musulmana imbrobodita cu centura…”si crestinul norvegian ANDER BREIVIK-..sper ca nu-l aprobi ca si-a omorat 76 de conationali,luptand impotriva islamului(paganismului)

   Ce diferenta este intre „persoana imbrobodita bine..pe sub haine cu centura de explosiv..'(musulmana) si.

   • @ DRAGO
    Dumnezeu ARE credincioși între musulmani. Și ei sunt acoperiți de rugăciunea Domnului Isus, dar trebuie să creadă în EL,altfel de ce mai trimitem misionari în țările islamice ? În Iran o creștină este condamnată la moarte pentru simplul fapt că atunci când colegele ei de muncă își băteau joc de ea,ea a răspuns,,=Hristosul nostru Și-a sacrificat viața pe cruce pentru păcatele noastre. Hristosul nostru e viu=,, (citiți Vocea Martirilor) .A fost încadrată în BLASFEMIE și condamnată LA MOARTE. Fetele ei și soțul se roagă Domnului să o elibereze și să vină acasă la copii.Dacă astfel de metode ar trebui să aplicăm în adunări, din pricina baticului, atunci suntem greșiți.
    Nu-mi place libertinismul și nu-i cânt în strună, dar a depăși anumite limite…. este greșit. Cât despre norvegianul acela , eu știu că a avut legătură cu ceva organizație teroristă( urmăriți HALLINDSEY REPORT din Iulie 29,2011).Frate Drago, in zona unde locuiesc eu este o biserică care a practicat metoda aceasta și s-a predicat despre aceasta de la amvon ( și o soră de acolo spunea ,,așa am fost învățați și așa am crezut că, nimeni înafară de noi ,nu-i mântuit ) . Fratele păstor și-a ordinat băiatul – păstor , și pe cei doi gineri diaconi și adunarea a rămas numai cu ei.
    Eu deci, sunt de acord cu o stare smerită dar nu impusă forțat. Nici LEGEA N-a rezolvat nimic cu aceasta.

   • Drago, spui ca Ander Breivik este crestin?
    „Regarding my personal relationship with God, I guess I’m not an excessively religious man,” he writes. „I am first and foremost a man of logic. However, I am a supporter of a monocultural Christian Europe.”

 38. vechile cărări,
  Am înțeles exat ce spuneți dar , să spui că cele ce se închină lui alah nu se închină la un dumnezeu mort, mi se pare o exagerare grosolană,. Dacă alah este un dumnezeu viu , însemnă că nu are cine fi decât LUCIFER,despre care știam că Domnul ISUS a spus că l-a văzut căzând din cer. Noi facem ce putem pentru Domnul ( cât mai putem ), dar nici intr-un caz nu putem renunța la acest nume ISUS și să-L coborâm atât de jos.
  Să nu uităm ce a spus Domnul ISUS în Marcu 13 v 13 == Ve-ți fi urâți de toți pentru Numele Meu,, dar cine va răbda până la sfârșit , va fi mântuit=== Aceasta ia deja contur în cea mai mare parte a lumii, ce vom face ? Nu mai răbdăm ? Să aduci prin exemplu ,, un dumnezeu străin ,, ca să-ți poți îndreptății punctul de vedere, mi se pare ieșit din comun.
  Acum când în lume NUMELE DOMNULUI ISUS este coborât la nivelul unor prooroci care nu sânt în realitate prooroci, mi se pare DISPREȚ LA ADRESA DOMNULUI. Citiți vă rog
  ==== BEHIND THE VEIL, UNMASKING ISLAM====

 39. Draga Rodica Botan, sint cu totul deacord cu ce spui. Ma bucur ca ai gasit un loc unde poti sa te simti bine si doresc ca Dumnezeu sa-ti dea multa sanatate si putere.
  Domnul sa-ti ajute sa fii placuta Lui in toate.
  Cind am scris, credeam ca este o prietena de-a mea care locuieste la Chicago, dar am confundat numele de familie, de aceea te rog sa ma ierti daca te-am suparat cu mesajul meu.
  Iti multumesc pentru raspuns.
  Dumnezeu sa te binecuvinteze!

 40. FRATILOR,

  FRATILOR vin si eu in ultimul moment dupa ce am citit aproape toate comentariile, am si eu o ideie daca ai rabdare sa o citesti:
  O femeie fără batic în biserică sau pe stradă un ateu o vede cu capul gol-descoperită iar un pastor liberal o vede acoperită. Problema în sine este numai o diferenţă de vederi. Astfel s-a stricat cuvîntul pentru un grup de oameni, pentru o biserică liberală iar la scară naţională a rămas acelaş. Probabil pastori liberali nu suportă baticul pentru că este înrudit cu eşarfa musulmană (turcească). Eşarfa purpurie a fost aruncată pe capul lui Constantin Brâncoveanu Domnul Ţării Româneşti de către trimisul musulman la Bucureşti după care a fost arestat şi decapitat la Constantinopol la 15 August 1714. Baticul şi boneta militară sub diferite forme se vor folosi pentru acoperirea capului la femei cât vor ţine veacurile. Vara ne protejază de soare iar iarna de frig pe orice continent al globului.
  Doamne ajută-ne „să nu stricăm Cuvântul lui Dumnezeu cum fac cei mai mulţi (liberali) ci să vorbim cu inimă curată, din partea lui Dumnezeu înaintea lui Dumnezeu în Hristos.” 2Cor 2/17.
  Amin.

 41. FRATILOR,

  FRATILOR vin si eu in ultimul moment dupa ce am citit aproape toate comentariile, am si eu o ideie daca ai rabdare sa o citesti:
  O femeie fără batic în biserică sau pe stradă un ateu o vede cu capul gol-descoperită iar un pastor liberal o vede acoperită. Problema în sine este numai o diferenţă de vederi. Astfel s-a stricat cuvîntul pentru un grup de oameni, pentru o biserică liberală iar la scară naţională a rămas acelaş. Probabil pastori liberali nu suportă baticul pentru că este înrudit cu eşarfa musulmană (turcească). Eşarfa purpurie a fost aruncată pe capul lui Constantin Brâncoveanu Domnul Ţării Româneşti de către trimisul musulman la Bucureşti după care a fost arestat şi decapitat la Constantinopol la 15 August 1714. Baticul şi boneta militară sub diferite forme se vor folosi pentru acoperirea capului la femei cât vor ţine veacurile. Vara ne protejază de soare iar iarna de frig pe orice continent al globului.
  Doamne ajută-ne „să nu stricăm Cuvântul lui Dumnezeu cum fac cei mai mulţi (liberali) ci să vorbim cu inimă curată, din partea lui Dumnezeu înaintea lui Dumnezeu în Hristos.” 2Cor 2/17.
  Amin.

  • Baticul dupa parerea mea trebuie purtat in biserica si cand te rogi pentru ca rugaciunea ta sa poata fi luata de ingeri de aceea scrie ca trebuie purtat din pricina ingerilor . Pe strada eu nu cred ca trebuie purtat sau in alte locuri numai cand te rogi sau in biserica unde stai in prezenta lui Dumnezeu. Acum sa nu facem o lege si din asta ca musulmancele cum il poarta toata ziua bunaziua, nu asta se cere de la noi…..Nu imi pot da seama de ce pentru unii este asa de greu sa inteleaga…scrie clar in Biblie , nu vad rostul la atatea comentarii negative. Frate Cristian, inca odata Domnul sa va rasplateasca ca a-ti decshis subiectul despre batic. Dar cum este moda in ziua de azi sigur o sa fie „bine” primit de multi :))

   • Eu sunt avansat in virsta, nu sunt prea tinar si de cind ma stiu la pocainta, sotia mea poarta baticul pe cap,nu numai la adunare ci si acasa cind ne rugam ( chiar daca suntem numai amindoi), insa , niciodata nu am crezut ca aceasta este ceva care ar trebui apreciat de cineva. Cugetul sotiei este impacat cu el insusi, chiar daca ne rugam in graba , ea isi acopera capul cu ce gaseste mai repede.Nu consideram insa ca aceasta este un act de vitejie si nici nu dispretuim pe cele care se poarta altfel. Ne putem ruga cu oricine.
    Pavel spunea „Cugetul meu ,luminat de Duhul Sfant……” si cred ca este potrivit ca cugetul nostru sa fie luminat de Duhul Sfant si in aceasta privinta.

 42. Asa imi place mie sa cred, ca daca acuma nu vorbim, vor vorbi pietrele, nu? As face o paralela intre cuvintele lui Isus cind spunea ca cine se va rusina de EL, … dar cred ca este acelasi lucru daca ne rusinam de cuvintul LUI. Si in acest caz, eu stiu una si buna: biblia trebuie citita, acceptata ,crezuta si traita INTREAGA. In acest sens, daca este cineva care cunoaste biblia, as dori sa scrie cu cuvinte versetele : 1 Corinteni 14 cu 34 si 35: 1 Timotei 2 cu 11 si 12: Efeseni 5 cu 22-24: Coloseni 3 cu 20-22: Tit 2 cu 5 si pentru ca ma gindesc ca va vine greu sa scrieti asa ceva, Efeseni 5 cu 33, va ajut eu: Incolo fiecare din voi sa-si iubeasca nevasta ca pe sine;si nevasta sa se teama de barbat. De ce ne vine greu sa recunoastem aceste versete? Va rog spuneti-mi unde pot gasi sau citi macar o cit de mica predica sau o cit de mica dezbatere fie ea si facuta de doctori si alti filozofi crestini,bazat pe aceste versete? De ce ne vindem asa de usor locul stabilit de Dumnezeu in lumea aceasta? Sa nu ne miram de ce sunt mai multe femei in misiune decit barbatii. Si aceasta este o explicatie.Daca barbatii renunta, accepta comoditatea sigur ca Dumnezeu nu asteapta, El trimite in lucrare pe cei care se pun la dispozitie, dar, plata este pe masura.Se intorc cu susul in jos rinduielile puse de Dumnezeu in aceasta lume, si nu este putin lucru. M-as bucura sa vad postarile de versete, ca cele cu critica la adresa mea, sigur vor fi (daca este curaj in acest sens, daca nu, dati cu votul, este la umbra, la adapostul anonimatului dar ma bucura si doar ca se citeste postarea.Trezirea vine ea la vremea rinduita de Dumnezeu)Cit despre mine, asa cum sunt, cred ca slujesc unui Dumnezeu viu de la care am primit Cuvintul INTREG si ma straduiesc sa-l traiesc asa cum este dat.Daca sunt gresit, va rog spuneti-mi ce gresesc, dar daca este adevarat ce scriu, atunci este vremea sa ne temem ca traim cu jumatati de masura.Si Domnul Isus s-a exprimat foarte clar si limpede la adresa fariseilor.Fiti binecuvintati.

 43. calator spre vesnicie Răspunde 2 august 2011 la 1:49 PM

  ….cand ne decidem sa venim la pocainta ,venim ptr a ne mantui sufletul ….ori care alte scopuri pe care le-am avea ,ar fi doar interese ,(gen pocaiti se ajuta .,..merg la pocaiti sa caut perosan ptr casatorie ca tineri de acolo sunt seriosi ,….etc….)cunoiastem toti ca uni vin cu scopuri si interese in biserica …dar eu cred ca un credicios adevarat ar tr sa vina ptr mantuirea sufletului ….cu alte cuv . ptr a ajunge la centrul subiectului pe care doresc sa-l relatez ,este uramtorul …ca un bun crestin tr sa fiu atent la doua chesti…1ce tr sa fac ptr a fi mantuit …si 2. sa ma feresc de acele lucruri care ar putea sa ma faca sa -mi pierd mantuirea….si as vrea sa lamurim acum subiectul baticul….daca acest lucru im aduce mantuire ….sau daca ma face sa-mi pierd mantuirea …?????cand fac un lucru nu tr sa ma gandesc daca sa-l fac sau sa nu-l fac ptr ca ce va spune frati ,pastorul ,prieteni…etc….tr sa ne gandim daca acel lucru im va afecta mantuirea sau nu ….ca in cer nu ne vom raporta la ce vor spune oameni sau la ce au gandit oameni despre noi …etc…..bun sa revenim la ,,batic”>>>>VINE ISUS si in toata invatatura pe care o da crestinilor <si celor ce ascultau <si avem $ evangheli<in care foarte interesant ISUS nu vorbeste nici o data despre imbracaminte!?!?!!?!?!?pe cand noi cei din ziua de azi punem atata accent pe tinuta (sa nu intelegeti ca sunt deacord cu o tinuta provocatoare<nici decum)dar as dori sa pun o intrebare <daca noi consideram ca e asa de importanta tinuta <unde e inclus si baticul<ptr ca controverse sunt nu numai la purtarea baticului deci cum spuneam daca e asa de important <tinuta <pana acolo ca uni au ajuns sa spuna ca nepurtarea unui batic <sau a rochiei <te face sa mergi in iad <ma intreb eu de ce nu a adus in discutie acest subiect ISUS<sau noi stim mai bn decat ISUS.,sau credeti ca ISUS o fi uitat acest lucru ?????cu siguranta ca nu a uitat ,dar acest amanunt nu la considerat un amanunt important ptr mantuirea sufletului ….sunt multi frati din bisserica care ptr ne purtarea unui batic ,sau unei rochi ,te-ar tr in iad ,,,,si ma gandesc la cum o fi aratat acea femeie care a fost prinsa savarsind pacatul curviei ,si cand toti erau gata sa o omoare ,isus ii ofera iertarea de care avea nevoie ….ptr ca in a fi mantuit ai nevoie de iertare ,si nu de predici cum sa porti un batic ,daca sa fie legat in fata ,sau in spate ,daca sa fie bentita ,sau transparent ,luciu sau mat …etc….deci cu alte cuvinte ,isus in toata umblarea lui pe pamant si in contactul care la avut cu oameni ,nu gasim scris ca ar fi discutat acest subiect ,dar in schimb noi il despicam in zeci de fire…o alta chestie ,,,,la predica lui petru care nu a fost despre imbracaminte ,,,se intorc multe suflete si numarul il cunoasteti ,ne-am bucura ca la predicile noastre sa se intoarca 10%din cati sau intors la predica lu Petru, doar ca diferenta e ca noi predicam in biserica imbracamintea ,si Petru la predicat pe Isus,si mantuirea sufletului si iertarea de pacate ,la un momendat se ia o ,,hotarare"in biserica primara fapte 1528,29….caci s-a parutnimeritDuhuluiSfantsi noua ,sa nu mai [unem pestevoi nici o altagreutatedecat,,ceea ce trebuie(cu alte cuv ,nu fleacuri despre batic si alte lucruri fara valoare)versetul 29…adica,sa va feriti de lucrurile jertfiteidolilor,de sange,de dobitoace zugrumate,si de curvie,lucruri de care ,daca va veti veti pazi,va fi bn de voi ,punct ,nu zice nimica de batic sau alte lucruri fara valoare….da an fiecare sa inteleaga ce doreste,dar noi azi primul lucur le spunem la oameni cum tr sa vina imbracati in Biserica ,,,si nu aceste lucruri …si daca tot o tinem asa de sus si tare cu tinuta in care e inclus si baticul ,pai sa-mi fie cu iertare ,daca ar tine mantuirea de tinuta noastra ,pai nu seamana deloc cu ce purtau in acea vreme crestini de atuni …cu alte cuv ,ne luam gandul ca am avea sanse sa ajungem in rai ….ca daca ne raportam la tinuta biblica,sau a tinutei din israEL….BUN SA MERGEM MAI DEOPPARTE PTR ACEI CE NU IAM PLICTI DEJA….SI AJUNGEM SI LA PAVEL CARE PRIN CE A SPUS A ADUS POSIBILITATEA ATATOR CONTROVERSE,SI INTREBAREA SE PUNE DACA A FOST CALAUZIT DE de duhul,SI DACA AR FI FOST VITAL PTR MANTUIREA NOASTRA A TUTURORA ,INTREBAREA SE PUNE ASTFEL ,DE CE NU SPUNE ACEST LUCRU TUTUROR BISERICILOR ,DE CE NUMA CELOR DIN CORINT?????SAU CE PE CEILALTI II IUBEA DOMNUL MQAI PUTIN????SAU PAVEL AVEA UN ANUME SCOP FIIND CALAUZIT DE dOMNUL SA O SPUNA SPECIFIC DOAR CELOR DIN CORINT????eu cred ca a avut un motiv bn intemeiat de a spuso doar celor din crint ,si nu intru in detali cercetati si veti descoperi motivul …de ce nu le spune si celor din roma la fel ,ca doar nu erau aceia mai sfinti caca im inchipui cum veneau femeile de romani in biserica ,si cred ca ar fi avut tot motivul sa le spuna si lor la fel si totusi nu o spune oare de ce?????oare nu era ceva special in corint ???cercetati si veti afla…si la incheiere vreau sa fiu in viteza sa nu plicti pe nimeni …daca mantuirea noastra tine de batic ,si alte lucruri asemanatoare acestui obiect…intrebarea se pune im pot cumpara mantuirea prin purtarea baticului …sau o alta intrebare ,isus nu a murit suficent ,incat tr sa completez mantuirea mea prin purtarea de batic????adica a murit isus ptr pacatele mele iar eu im pastrez mantuirea in functie de un batic ,si multe alte lucruri care nu au nici o valoare raportate la mantuire….daca suntem mantuiti prin ceea ce purtam ,sau nu purtam dupa caz ….mai e mantuirea prin har ????sau o numim mantuirea prin purtarea de batic ,si alte lucruri ce tin de imbracaminte?????…talharul era aproape gol pe cruce ,si a fost mantuit ,nicodim era acoperit din cap pana in picioare …….ca tot o tinem sus si tare cu tinuta in biserica ,,,ointrebare de final …cine a inventat imbracamintea????ca domnul cu siguranta ca nu ….adam si eva …..ei au fost …daca era asa de importanta imbracamintea ii imbraca Domnul de cand ia creat….o alta intrebare ….cate frunze si-a pus pe cap Eva,asa ca invelitoare?????o alta intrebare ,evrei barbati se rugau cu capul acoperit …stiati …????cine le-a cerut acest lucru?????,,,si ar fi multe de spus si de intrebat …dar ma opresc aici si doresc sa-mi cer scz ptr greseli gramaticale ,am scris in graba ,ne find atent la toate detalile ,si inca ceva scz celor care poate sau suparat …fiti bncv

  • Probabil ca noi, penticostalii, sintem in situatia celor din Corint, deacea este nevoie sa se dezbata atit de mult textul acesta.
   Intrebare mea este, cine sint cei ce au pastorit bisericile de au ajuns in situatia aceasta ? Dupa atita invatatura cum de am ajuns aici? A cui este vina?
   Probabil tot femeile sint vinovate… ca n-au lasat barbatii sa fie responsabili. Se pare ca in Imparatia Lui Dumnezeu vor fi doar femei de la penticostali, asa ca am toate sansele, daca nu cumva ma razginesc si trec la alta ceata.

  • Roaga-te si vei avea raspunsul referitor la importanta imbracamintii, si a a ltor lucruri.
   Apostolul Pavel a scis tot ce a scis numai sub influenta Duhului Sfint;
   iar un lucru care se cere in Corint, se cere si la Roma si la Bruxelles si la Bucuresti.
   Daca vrei sa faci ascultare , bine,, daca nu vrei sa intelegi;
   apoi nu intelege.
   Ai atita rivna sa explici..CE?
   Ia-ti o zi depsot te rog, si roaga-te pentru cele scrise de tine.
   Apoi mai scrie.
   Domnul sa ne lumineze, ca mare nevoie avem.
   Daca nu scrie despre imbarcaminte , scrie despre rusine si sfiala, si acoperire.
   Daca esti sincer, cu siguranta Domnul te va raspalti cu raspunsul la aceste probleme pe care le calci in picioare.

 44. Frate calator,Domnul sa-ti dea biruinta sa ajungi pina unde ai biletul, un lucru sa-ti fie clar: tot cuvintul scris in biblie, vorbit de isus, de apostoli de prooroci sau alte personaje, inclusiv animale, este scris sub influenta sau sub insuflarea Duhului Sfint. Dupa tine, la vremeaa noastra nimic nu ne este adresat, Isus vorbea noroadelor, apostolii bisericilor din Corint, Efes, Tesalonic si inca ceva orasele, deci noi am scapat, slava Domnului. Prietene, esti cam in ceata, eu asa te inteleg, poate daca o tai pe scurtatura si accepti ca biblia ne vorbeste si noua si ca exemplele au fost folosite pentru a ilustra situatia si masurile necesare, pildele fiind exercitii bine alese de Domnul pentru cei din toate vremile, atunci mai ai ceva sanse.Dar curajos cum esti, te rog frumos scrie cu cuvinte versetele indicate de mine cu cifre si daca se poate si putin comentariu personal cu ce iti spun tie aceste versete. Domnul sa te binecuvinteze si sa-ti deaa intelepciunea de sus.

 45. PS. Iertare mi-a scapat ISUS cu ” I „(mare) 2. Frate calator, daca esti casatorit si situatia familiei tale nu este prea biblica, te rog sa nu faci greseala sa scrii.S-ar putea sa regreti si nu as vrea sa fiu eu pricina.Este situatia pe care o inteleg si nu esti numai tu in aceasta situatie.Aceasta arata cit si cum este inteles si trait cuvintul bibliei,in ce priveste familia.Si sa nu te miri de ce ap Pavel a ramas necasatorit iar Isus spune ca nu toti pot primi acest lucru si este limpede ca nu priveste pe toti.Intervine si indemnul „inmultiti-va” si alte aspecte, doaar ca trebuie coroborate corect.Deci toate au un rost in cuvintul lasat pentru noi. Fii binecuvintat.

  • calator spre vesnicie Răspunde 3 august 2011 la 9:16 AM

   fi bncv,fr.Mihail,de la inceput vreau sa spun ca nu doresc sa ma ,,cert”,cu nimeni ,tot ce am spus a fost o parere ,personala ,si nu m-am adresat cu cuv .jicnitoare la adresa personala a cuiva ,asa cum o faci tu …gen ,,esti in ceata”….nu e obligatoriu sa fi deacord cu ce am scris ,dar pana la a folosi cuv jignitoare directe la adresa cuiva e cale lunga ,si pot sa-ti spun sigur ca nu ai fost calauzit de DSF,cand ai spus acest lucru,cand ISUS ia spus ,,PRIETENE”…lu iuda vanzatorul ,ce a urmat dupa cuv PRIETENE ,nu a fost jignire,daca tot vrei sa folosesti ex DOMNULUI in a te adresa cuiva cu cuv ….,,PRIETENE”…fi atent si la cuv ce le spui dupa acest cuv ….
   O alta chestie este faptul ca nu am mentionat nici.,.
   unde .in .comentariul .meu ca biblia nu ne vorbeste noua celor din ziua de azi ,e o deducere a ta ,si nu ai suport la aceasta afirmare,….im-i ceri sa fac ceva,ce tu nu ai facut ,asa ca im pare rau ca nu i-ti voi indeplini aceasta dorinta,defapt tu im ceri sa-ti raspund la ce ai scris tu ,dar tu ai facut acest lucru la ce am scris eu?????dar ma indoiesc ca ai putea sa ti o conversatie civilizata ,fara sa folosesti cuv jignitoare directe ,asa ca te-as sfatui sa te abti sa mai faci comentari care jignesc ,in direct pe cineva ,ptr ca scopul discutilor pe forum este de a ne spune parerea cei ce doresc nu sa ne jignim uni pe alti ,in mod direct ,i-ti doresc o seara cat mai placuta…gbu

   • Fr calator, daca expresia „in ceata” socoti ca este jignire, INCA O DATA TE ROG SA MA IERTI! In acceptiunea mea ,faceam referire la modul in care trimiti scrierea ap Pavel . Din ce tu spui reiese ca le-a vorbit doar Corintenilor.Deci mi se pare pierdut firul intentionat de Dumnezeu prin cuvintul care ne este dat(este si pentru noi, cei de acuma, nu?) Asta am inteles, asta am atentionat. Referitor la cele scrise de mine in cifre, si despre care ceream ,cine are curaj sa scrie cu versete, aceste texte sunt ocolite in toate bisericile,de catre toti fratii,si si de catre tine acum, si eu cred ca de fapt se accepta o ratacire imensa.Atita tot.Este vorba de fariseismul nostru cind comentam biblia. si nu in ultimul rind de mult-batuta moneda a emanciparii femeii.Eu cred in viata crestina dupa poruncile Domnului si nu dupa modernismele si vremile care mai nou ne dicteaza mersul vietii. Daca crezi ca este necesar sa mai cer scuze, o fac cu toata dragostea crestina de care Dumnezeu m-a invrednicit, si pe viitor, daca o fi sa fie, te rog sa nu mai iei nimic personal din cuvintele mele.Nu am nimic de impartit cu nimeni, nu ma supara nimeni, iubesc fratii si si oamenii, ma straduiesc sa implinesc porunca aceasta asa cum pot, si poate ca pot fi si ajutat la aceasta.Pace tie.

 46. @ calator ,… nu am liniste daca nu pun si o intrebare.Inainte de aceasta vreu sa-ti spun ca sunt crestin penticostal, venit la Isus mai la batrineata.Slava sa fie numai a Domnului nostru Isus. Vreau sa te sfatuiesc sa eviti pe viitor sa faci referire la calauzirea de catre Duhul Sfint.Este periculos sa-ti asumi o asemenea afirmatie, doar daca ti-a vorbit Dumnezeu, atunci, repet, te rog sa ma ierti. Dar, sa revin la subiect. Fiind crestin, avind un legamint cu Dumnezeu, o juruinta sa-L slujesc pe Isus pina cind voi trai, avind ca ghid de viata biblia, si…acuma revin la postarea anterioara, daca ti-am spus prietene…si Isus ne spune in Ioan 15 cu 13, tu crezi ca eu as face-o? Este asa o intrebare care ma framinta pe mine de a stii cum gindesti tu lucrul acesta cind este vorba de frati.Sinceritatea are si ea locul ei,cred..Am simtit mult prea multa suparare din comentarea ta, si de fapt eu nu acest lucru l-am dorit.Recunosc ca-mi simpt vinovatia dar, parca este prea tare supararea ta, iar ap Pavel vorbeste si el sub calauzirea si insuflarea Duhului Sfint, deci nu ma opresc numai la ce a spus Isus (apropo de tinuta)Fii binecuvintat

 47. calator spre vesnicie Răspunde 3 august 2011 la 1:42 PM

  ptr.FR,MIHAIL….personal ,apreciez faptul ca ti-ai cerut scz,macar ca nu am pretins sa faci acest lucru ,ptr ca nimeni nu este perfect ,fiecare suntem supusi greseli,…cand m-am referit la scrierea lui PAVEL,scrise catre bis.din Corint,am spus ca a fost specifica corintenilor ,ca doar nu putem pretinde ca a scris-o ,corintenilor ,ca sa priceapa cei din Efes…etc….eu am pus problema sub o alta forma ,intrebam ca de ce nu spune acelasi lucru si celorlalte biserici ,si mentionam in mod special biserica din ROMA de ex….etc…de aici si intrebarea care era ceva de genul ca nu cumva aceasta invatatura a fost specifica celor din Corint????,ptr ca e singura locatie unde pavel spune acest lucru ,nici in invataturile care le lasa lui Timotei nu pomeneste de ,,batic:…ci doar de o tinuta decenta,si nu putem sa spunem ca celalate biserici nu ar fi avut nevoie de o astfel de incatatura ,ptr ca vedem ca unele lucruri care tin intradevar de mantuirea sufletului ,Pavel ,le repeta tuturor bisericilor ,pe cand despre acoperirea femei nu o mai repeta in nici o biserica ,si sunt sigur si bn incredintat ca daca avea o importanta majora acest lucru ,ar fi spus-o ,ptr ca la un momendat Pavel spune ,,,,,,mie nu im este greu sa va repet unele lucruri ,dar voua va este de folos…”asa ca acele lucruri care erau foarte importante Pavel lea spus la fiecare biserica ,iar unde a considerat de bine le chear repeta de mai multe ori ,pe cand in corint in a doua scrisoare ,nici macar nu mai repeta aceasta invatatura ,macar ca privind starea biserici ,PAVEL ar fi tr. sa repete multe lucruri spuse in prima scrisoare ….si cum spuneam si in prima mea interventie ,cum ne explicam faptul ca Pavel spune ca femeia sa se roage acoperita *batic)…iar barbati descoperit,adica fara a avea ceva pe cap ….contrariul e faptul ca in toata istoria ISRAELULUI barbati se rugau acoperiti ,adica cu ceva pe cap ,si nu ma refer la par,si ptr cei ce nu stiau acest lucru ,intrebati pers din ISRAEL,sau studiati istoria poporului Israel…tot Pavel spune ca orice marturie cu alte cuv orice lucru spus despre cineva sau orice lucru spus despre ceva sa aiba sa fie insotita de marturia a 2 sau 3 marturi,sau altfel spus ,lucrul acela sa fie spus de cel putin 2 pers sau 3 persoane…pe cand ce spune Pavel nu mai spune nimeni ,si nici chear el nu mai intareste ce a spus ….de aici am tras concluzia ca ce a spus a spus in contextul situatie din acel moment din biserica Corint,sinu era ceva la general ,cine doreste sa vada si sa studieze lucrile care sunt la general ptr noi toti si ptr cei din acea vreme ,pavel nu se fereste sa le repete de mai multe ori ,dar Pavel ERA PREA DESTEPT ,SI PLIN DE DSF,IN ASA FEL INCAT SA SPUNA CEVA SI ALTOR BISERICI ,CARE SA NU LE FIE DE FOLOS,CACI DACA LE-AR FI DE FOLOS SI LOR ,SA FIM SIGURI CA DUHUL DOMNULUI DE CARE ERA CALAUZIT ,LAR FI INSTINTAT SA LE SPUNA SI LOR …….CAT DESPRE CE SPUI CA NU VREAU SA SCRIU IN CUVINTE VERSETELE PE CARE TU LE DAI IN CIFRE ,NU IM ESTE GREU SA LE SCRIU ,SI NICI NU IM ESTE RUSINE DE CV DOMNULUI ,SI CAND SCRIU VERSETE DIN bIBLIE ,O FAC CA VREAU EU SI NU ATUNCI CAND MI-O CERE CINEVA ,PTR CA DORESC SA INTELEGI CA INCREDINTAREA PE CARE O AM IN CUV DOMNULUI NU SE RAPORTEAZA LA FAPTUL CA DACA NU FAC CE SPUI TU NU IUBESC CUV ….E O PARERE A TA ,….si fiecare e liber sa aiba o parere ,daca este buna sau nu nu mai conteaza ……cat despre presupusa emancipere a femei ,hai sa nu exageram ,dar hai sa sa fim cu toti realisti sa sai dam cinstea cuvenita ,nu una mai inalta decat se cuvine ,dardoar cea cuvenita,dar prea am considerat multi ani,femeia doar unealta care sa ne creasca copii ,sa ne ingrijeasca ,cu alte cuv un obiect numa bun de folosit..si atata tot ,si in rest iam ingradit orice drept si nu vreau sa intru mai adanc in situatie ,dar se pare ca ne ajung din urma si ma refer la surorile cu adevarat credincioase ,si acest lucru ne deranjeaza ,si o spun cu tarie ca am auzit femei care dau invatatura si tin seminare ,mult mai ,,sanatoase „decat a multora dintre barbati ,dar ne este foarte greu sa recunoastem acest lucru ,am avut ocazia sa vad cu ochi mei o femeie care nu avea batic pe cap ,si care a fost lasata de frati penticostali de la cea mai mare biserica din Timisoara ,sa aiba o marturie,sa spuna ce a facut DOMNUL de la amvon ,la un program de duminica IN ACEA dUMINICA NU SA PREDICAT ,MA REFER LA PRG DE DIMINEATA,MARTURIA EI A FOST MAI TARE DECAT O PREDICA,CHEAR SI DESPRE UN ,,BATIC”SI FUSTA ,PALTALONI ,SI MULTE ALTELE ….,si vb de o biserica care este sub cultul penticostal ,nu vb de o biserica ratacita ,diferenta este ca aceasta femeie este acceptata de cultul Penticostal ,ptr ca faptele ei si felul in care a lucrat DOMNUL,sunt de netagaduit,a inviat pana la acel moment cinci persoane,din care trei in stare de putrefactie,,,inainte de a fi duse la mormant…si multe alte,…. si de astfel de femei am mai auzit si prin China ,din biserica subterana,…ne este greu sa auzim si sa vedem astfel de lucruri ,ca nu putem sa acceptam ca Domnul poate lucra si prin femei ,si deaia nu le dam voie in biserica sa lucreze de teama sa nu ne faca de ras ,ca avem uneori orgoliu acela masculin …si nu ma refer la toti frati ,ca sa nu supar pe nimeni …uneori uni consideram ca DOMNUL lucreaza prin sotiile noastre ,doar la o buna ingrijirea a copiilor ,si la a face mancare buna ….gresit ,dar na asta e ,cine doreste sa-si tina sotia doar ptr a face macare si a creste copii ,asta e …poate daca ne-am documenta si am citi despre lucrarile de misune a unor surori ,si despre cat poate face DOMNUL si printr-o femeie ,poatre uni dintre noi ne-am mai schimba felul de gandire, acel sot care stie sai explice locul ei in ierarhia pe care a mentioneaza cuvantul este un sot intelept ,iar acela care i-si lasa sotia sa fie la dispozitia DOMNULUI ,e si mai intelept…daca ne invatam sotiile ca barbatul e capul nevestei si Isus capul barbatului ,si nu ca si cum a fi femeia sclava barbatului ,atunci ne putem numi barbati calauziti de DSF….la incheiere doresc fr ,,Mihail „.sa -ti spun fi pe pace ,nu mai suparat cu nimica ,eu doar am incercat sa te atentionez ,referitor la faptul ca nu poti sa-i spui cuiva ,,prieten”…si pe urma sa folosesti cuvinte care sa coontrazica ce ai spus mai inainte,Isus LE-A SPUS UCENICILOR ,SUNTETI PRIETENI MEI ,SI MACAR CA IUDA ,AM ZICE NOI CA NU ERA ,ISUS NU FOLOSESTE CUVINTE ,AM ZICE NOI PE BUNA DREPTATE ,PUTEA SAI SPUNA ,…BA TRADATORULE….BA TURNATORULE…TE-AM CONSIDERAT UN PRIETEN SI TU CE FACI ….iar acelora care le-a adresat cuvinte ,,dureroase”nu ia considerat nici o data ca fin prieteni LUI….gen farisei …etc…..asa ca fr Mihail ,macar ca nu te cunosc personal ,te iubesc in drg DOMNULUI mai mult decat un prieten ,chear daca ai pareri diferite fata de ale mele,au fost pareri diferite intre ucenici ,intre apostoli ,sunt pareri diferite si azi intre pastori ,sunt pareri diferite in familie ….si atunci de ce sa ma supar ca tu ai pareri diferite de ale mele ,ptr ca in final nimeni nu va da socoteala ptr parerile altora ,ci doar de parerile ,faptele si umblarea lui personala cu DUMNEZEU….uneori nu putem intelege un lucru real ,ca suntem fiecare unici ,in toate felurile ,de la gandire si pana comportament….deaceea si atata de diferiti ,si ori de cate ori cineva va incerca sa gandim toti la un fel nu va reusi ,ptr ca nu suntem copi trase la xerox,ci suntem finte individuale ,deaici si felul meu de gandire ….,,daca cineva nu-i ca tine ,nu inseamna ,ca automat ,e si gresit ,doar ptr faptul ca nu e ca mine …”uneori ne luam postul care e a DOMNULUI si incepem sa triem noi de pe acuma care sunt caprele si care sunt oile…uitam ca aceasta separare o va face DOMNUL…dar uneori noi dam verdicte ,mai ceva ca DOMNUL …ceva gen ….o aia nau nici o sansa ,aia in iad ajung ,aia nu-s pe placul DOMNULUI …si asa subtil incepem sa judecam ,sa separam noi in lokul DOMNULUI ,si uni se vor trezi cu intrebarea ,,,cine te-a pus ,pe tine judecator ,in sion…???/daca am analiza adevaratele lucruri care ne pot impiedica sa ne pierdem mantuirea ,si nu un batic ,ca tot e vb de batic ,am fi oameni cu adevarat intelepti ,nimeni nu discuta despre cum am putea sa ne imbunatatim umblarea in roada DSF,care e eticheta crestinului adevarat ,si nu baticul ,ptr ca ptr baticul nepurtat nu am gasit scris ca cineva si-ar pierde mantuirea ,dar ptr curvie am auzit si este scris ,in cuv ,…apropo cand ai asc ultima data o predica despre curvie ????ca moralitatea trupeasca a ajuns din pacate si in biserici sa fie imorala….dar nu vb despre aceste lucruri ,nu le explicam tinerilor aceste lucruri cu care se confrunta ,dar in schimb ii borbandam cu baticul si celalte parti a vestimmentatiei,si nu pulte cazuri au fost semnalate ,la conducerea biserici ,de parinti care au venit la pastori si au spus ,fata mea sa schimbat ,era o fata tare cuminte (avea fusta ,avea batic…etc)si a intalnit un baiat nepocait ,,,si sa pierdut ….la ce ajuta aceste predici ,daca nui invatam cum sa se fereasca de pacat ….acu s anu intelegeti ca ii lasam sa umble cum vor ,dar la ce folos ,aceste invataturi daca numa asta le spunem …si cele batrane sa invete pe cele tinere cum sa-si iubeasca soti …etc….acu sa nu mi-o luati in nume de rau ,nu generalizez ,dar daca sar intampla astfel de lucruri doar cu tinerele din lume as spune ca e bn cum ne educam tineri ,doar cei ce sunt intr-un comitet al biserici ,acolo unde se acepta ca la consiliere sa fie comitetul ca in unele biserici doar pastorul consileaza ….doar acei inteleg ce spun eu referitor la pericolul care a ajuns si in biserica ,dar uneori de antrebnam in unele discuti gen batic ,paltaloni ….etc…si ne este distrasa atentia asupra lucrurilor cu adevarat importante…si ptr ca nu sunt un adept al contrazicerilor ,nu mi se pare intelept sa ne contrazicem pe anumite teme ,ptr ca avem lucruri mult mai importante de facut in acest timp ,pe care il alocam contrazicerilor ,care de multe ori ajung la jigniri ,de unde numai cel rau are de castigat ceva ,doresc sa inchei spunandu-va tuturor ,ca mai putin are importanta cine are dreptate ,in ceea ce spune ,cine crede ca tr sa poarte batic ,sa poarte ,cine nu crede ca tr ,ce sa va spun sa nu purtati ,oricum nu-l veti purta ,asa ca fie ca facem un anumit lucru fie ca nu-l facem acel lucru ,un lucru e cert ,fiecare vom da socoteala de lucrul facut sau nefacut care ar fi tr sa-l facem ….un singur gand mai am ,acela de a ne focaliza pe lucrurile adevarate care ne pot face sa ne pierdem dreptul la mostenirea vesnica.urez tuturor o seara cat mai bncv alaturi de cei dragi ,si DOMNUL sa ne dea fiecaruia intelepciunea necesara de a constentiza ce tr sa facem ptr a primi premilul alergari …fiti bncv

 48. calator spre vesnicie Răspunde 3 august 2011 la 2:34 PM

  raspuns ptr fr.MIHAIL,la comentariul postat in ,3 august 2011 la 1:42 PM…la mine a aparut doar de cateva minute ,chear daca tu lai trimis la ora 1:42….iar acum cand i-ti scriu este ora 22:06,cand am scris comentariul cel de sus acesta inca nu im aparea ,probabil ceva prb tehnice ,dar am sa incerc sa-ti raspund acuma …….nu are importanta cand ,la ce varsta ai venit la DOMNUL ,ma bucur ca ai venit si te-ai impact cu DOMNUL,asta e mai important ,si nu varsta la care ai facut acest pas ,eu personal va felicit,ptr acest lucru ,la fel ptr mine nu are importanta din ce denumire a cultului faceti parte ,si nici nu vas fi cerut vreo data acest amanunt ,ptr ca ptr mine a fi crestin nu inseamna sa porti eticheta de ,penticostal ,baptist,sau crestin dupa evanghelie ,sau mai stiu eu ce alt nume ,in biblie nu gasim scris nici un fel de nume dat crestinilor ,decat numele de ,,CRESTINI”…asa ca ptr mine personal mai putin important din ce parte sau nume de biserica face parte un crstin ,,,am prieteni si frati iubiti care ne iubim in drg frateasca ,din multe bisaerici si nume …ptr ca nu eticheta sau numele pe care il purtam ne va mantui ,daca ceea ce facem nu dovedeste ca suntem ,,CRESTINI:…atunci putem sa purtam orice nume am dori ca nu ne ajuta cu nimica ,aceste denumiri vin de la oameni ,si au fost concepute ptr a face diferenta ca noi suntem altfel …decat voi ….dar toate aceste denumiri ,nu au suport biblic ,decat una singura acea de ,,CRESTINI:…:dar in fine asta e …asa suntem noi oameni stim sa dam tot felul de denumiri ,la orice…dar asta e un alt subiect si nu intram in detali ,
  cat despre intrebarea care doresti ,banuiesc sa mi-o pui ,este cred ca daca cred ca ,a-ti putea sa va jertfiti ptr frati ….cred ca asta e intrebarea sper sa nu gresesc ,daca gresesc im cer scz…..DA eu cred ,de fapt asa vreau sa cred ,ca a-ti putea face acest lucru ,ptr ca eu vreau sa cred ca sunteti o persoana deosebita ,si asa va voi simti eu in inima mea ,ca find un frate deosebit ,asta pana in situatia in care mi a-ti dovedi ca nu -i asa si ca m-am inselat …dar pana atunci nu am dreptul mai ales ptr ca nu va cunosc personal ,sa spun ca nu a-ti fi o persoana minunata ,asta in ciuda faptului ca avem idei si principi in a intelege unele lucruri diferite,valoarea unui om nu creste ,cu cat seamana mai mult cu un om ,ci cu cat seamana mai mult cu isus,si eu vreau sa cred ca daca il aveti pe Isus in inima ,semanati cu EL…si cum am spus si in comentariul celalt ,fiti linistit ,nu sunt suparat ,toti gresim in multe feluri ,si daca nimeni nu near mai gresi am uita sa mai iertam ,nu sunt suarat pe dumneavoastra ,si cum am spus va respect si va iubesc in drg lu ISUS,nu tr sa fiti ca mine ptr a va putea iubi ,la fel cum nici eu nu tr sa fiu ca dumneavoastra ,ptr a ma putea iubi ,drg, Domnului este o drg.,,agape:.(..adica o drg,neconditionata)…si eu va iubesc cu aceasta drg ,neconditionata ,de felul cum ganditi sau va raportati la unele lucruri ,la care avem pareri diferite …va doresc o seara bncv…si im doresc din toata inima ,ca tot ce sa spus ,sa nu duca la sparturi …ci la o zidire sufleteasca …va doresc o seara minunata si bncv alaturi de familie

  • Fr calator, ma bucura postarea ta, ma face sa cred ca am fost putin alarmat, dar, Dumnezeul nostru stie sa mingiie cind noi mai bijbiim.Asa esta EL , nespus de bun. Vreau sa intelegi de ce de fapt am spus denominatia.Am cautat multa vreme sa inteleg ceva.Am descoperit destul de tirziu Calea, a fost minunat, dar, „multul” din mine imi rapea mereu din pacea care incerca sa se stabileasca in inima mea.In aceste conditii mi-a ramas o singura intrebare: Calea o stiu, o vreau dar… unde imi este locul? Intelegi tu framintarea mea? Si felul meu de a percepe lucrurile este un pic deformat de vietuirea de dinainte de a veni la Isus.Nu stiu daca se cade sau nu sa rostesc asa ceva dar, multe lucruri le-am socotit ca si ap Pavel, gunoi ce trebuie aruncat pentru a -L cistiga pe Isus. Si dupa vreo 6-7 ani de umblat pe Cale, fara prea multa limpezime, ei bine, am ales biserica penticostala. In mintiuca mea , atit cit Dumnezeu a ingaduit, gasesc citeva lucruri importante pentru mine: 1.Se cauta a se trai cuvintul IN INTREGIMEA LUI BIBLICA ; 2.este extraordinara viata sub calauzirea Duhului Sfint,dar mai ales roadele lui si …extraordinar, DARURILE LUI. 3.In aceasta biserica inca mai gasesti naivi care sa consrve invatatura apostolica asa cum a fost data din primele timpuri. 4.Si nu in ultimul rind, la penticostali nu este asa mare densitatea de „destepti”pe metru patrat, sunt majoritatea oameni cu frica de Dumnezeu si ii recunosc puterea. Din cele traite de mine si vazute pina in prezent, am credinta ca la penticostali vei gasi crestini care sa fie atit de indragostiti de Isus incit sa poata implini Ioan 15 cu 13, in ceea ce ma priveste am mai spus: daca am jurat pe drapelul tarii sa nu-mi precupetesc singele si viata pentru (ce) patrie (?!) pai vreau sa cred ca cu atit mai mult se poate acuma cind stim ce fagaduinte avem, stim unde mergem, stim cine ne asteapta, stim mult mai multe. Daca se cunosc oameni care si-au dat viata pentru o insigna si o mingiiere a comandantului lui, om ca toti oameni, pacatos ca toti pacatosi sau si mai si, atunci, noi ce vom spune? Sigur, bunul Dumnezeu sa ne ajute prin Duhul Sfint sa putem sta tari pe cale si sa implinim cu putere poruncile lui.Cine va duce pina la capat… sigur, nu am treaba cu alte denominatiuni dar uita-te de ce „dragoste „sunt in stare cei de pe la alte „case”zis mari..Pot da foc la bloguri numai sa demonstreze ca fratele este „bita de oina”, smecher, profitor, ingust si cite si mai cite.Doamne te rog frumos sa ma aperi de o asa dragoste. Domnul sa te binecuvinteze cu har si intelepciune si sa nu te mai lasi suparat de „copii batrini”. Pace tie.

 49. calatorule spre vesnicie,
  Roaga-te si vei avea raspunsul referitor la importanta imbracamintii, si a a ltor lucruri.
  Apostolul Pavel a scris tot ce a scris numai sub influenta Duhului Sfint;
  iar un lucru care se cere in Corint, se cere si la Roma si la Bruxelles si la Bucuresti.
  Daca vrei sa faci ascultare , bine,, daca nu vrei sa intelegi;
  apoi nu intelege.
  Ai atita rivna sa explici..CE?
  Ia-ti o zi depsot te rog, si roaga-te pentru cele scrise de tine.
  Apoi mai scrie.
  Domnul sa ne lumineze, ca mare nevoie avem.
  Daca nu scrie despre imbarcaminte , scrie despre rusine si sfiala, si acoperire, dar mai ales despre ascultare(fara ca sa ni se spuna sa o facem doar cind ni se spune de citeva ori in Cuvint. 😦
  Daca esti sincer, cu siguranta Domnul te va raspalti cu raspunsul la aceste probleme pe care le calci in picioare.

  • calator spre vesnicie Răspunde 4 august 2011 la 2:10 AM

   ptr .,,vechile carari”…..inprimul rad obser o arecare iritatie din partea unora ,atunci cand citesc ,comentari care nu sunt pe placul lor,e greu sa intelegem ca fiecare suntem unici ,si nu suntem copii xerox,si ca avem diferite feluri de a percepe unele lucruri ,uneori diferit de ceilalti ….asa au venit si la ISUS uni care aveau un fel de a intelege un anumit lucru ,si ma refer la femeia prinsa in curvie ,si ei intelegeau ca acea femeie tr omorata ,si vine isus si face opusul a ceea ce gandeau ei ….si atunci ei ce tr sa faca sa dea cu piatra in ISUS???ca nu gandeau ca ei …o alta intamplare ,ucenici spun nu-l deranjati pe isus cu copii ,nu are timp de ei cu alte cuv,ptr ca asa gandeau ei ,iar ISUS face contrariu,se aseaza si mai mult de atat ii ia in brate si ii bncv….la orbul bartimeu …uni au inteles ca el ar tr sa taca ,ca il deranjeaza pe isus ,si etc…da el orbul striga si mai tare ,si isus ce face face contrar a ceeia ce credeau ei …merge la el si-l vindeca …ucenici ,,fii tunetului „…la un momendat intr-o imprejurare cersi-ar fi dorit ca DOMNUL sa ceara foc din cer sa-i mistuie …na ei asa credeau ca e bn ,,,si DOMNUL ce face …ii asculta…nu normal …face contrariu..ba mai mult trece prin samaria ,se opreste la o fantana si cunoastem povestea ce urmaeaza…contrar a ceea ce se asteptau ucenici ….si as putea sa va dau multe ex …asa si noi in ziua de azi daca cineva nu e asa cum suntem noi ,il cosideram automat gresit ,ratacit,pierdut,doar ptr faptul ca nu gandeste si nu se comporta asa ca mine ..mi se pare o mare greseala acasta atitudine,dar in fine fiecare e liber sa gandeasca cum doreste.Cat despre a ma ruga .multumesc de sfat ,am facut-o fi pe pace ca altfel nu as fi avut curaz sa-mi dau cu parerea,si fara sa sune ca o lauda ,ptr ca lauda este A DOMNULUI ,dar eu personal am avut experiente cu DUMNEZEU la care poate tu inca visezi la astfel de experiente,,dar in fine ptr cei din jurul meu poate conteaza mai putin acest lucru ,deaceea ma abtin sa spun mai multe ,importante au fost ptr mine ,dar am vrut doar sa-ti spun ca daca cineva nu e ca tine nu inseamna ca nu are experiente cu DUMNEZEU ,nu am avut nici o data pretentia ca cineva .sa devina ce sunt eu …fiecare sa devina ce ce vrea DUMNEZEU ,dar uni prea isi doresc ca sa-i faca pe oameni sa semene cu ei ,ceva de genul ,daca nu esti ca mine ,esti gresit…si as dori sa ma opresc aici ,ca restul le-am dezbatut suficent si ar fi o pierdere de timp ,sa ma apuc iara sa-ti explic si tie unele lucruri ,ca ma gandesc ca oricum nu le-ai primi …asa ca nu ma obosesc sa fac acest lucru ,atata timp cat suntem ne toleranti si nu putem accepta ca suntem diferiti si ca avem dreptul la opini diferite ,atunci ma intreb la ce folos intram pe un anumit blog si lasam comentari ?????daca nu acceptam ca alti sa-si expuna punctul lor de vedere,ca incepem sa-i punem la zid ,doar ptr ca nu doar ptr ca nu gandesc asa cum neam dori noi sa gandeasca .,eu va doresc tuturor o zi minunata si cu multa pace si drg in inima tuturor…..

 50. @vechile carari, darul lui Apollo nu este chiar pentru toti,dar intelepciunea lui Dumnezeu eu cred ca EL nu o da cu partinire, nu-i pe p.c.r.Propun sa ne rigam impreuna ca Domnul sa ne intelepteasca mai mult si sa ne umple inimile de dragostea cereasca.Stii, nu prea imi place ,dar, pe un alt blog am citit o afirmatie foarte faina: cind vrei sa critici pe cineva, gindeste-te ca tie ti-a dat Dumnezeu mai mult decit acelei persoane.Fii binecuvintat.

 51. Poate ajuta pe cineva…
  Ma numesc Ciprian Burghelea si sunt pastorul Bisericii Baptiste din Carani, RO.
  Am o marturie despre noi ca biserica si sper sa fie incurajatoare pentru altii..

  Suntem o bisericuta micuta de sat dar aproape de Timisoara si deci influenta orasului este foarte mare in comunitatea noastra. Acum cativa ani, cam 4, am avut ca biserica provocarea acestui subiect extrem de greu. Existau doua tabere la fel cum este si pe blogul acesta. Nu stiam ce sa fac: eu ii iubeam si pe unii si pe altii. Eram intr-o situatie delicata. Am inceput sa ma rog.
  Stiam din Scripturi ce trebuie sa faca femeia cand se roaga sau proroceste.
  Dar nu aveam pacea Duhului Sfant. Aveam nevoie de ungerea Lui pentru ca problema depasea informatia Bibliei (adica cei implicati nu erau neaparat interesati de litera sau spiritul Scripturii, ci de altele, nu intru in detalii cred ca cunoasteti la ce ma refer).
  Ce era de facut, ca nu vream sa intristez pe nimeni, dar nici barfele si privirile rautacioase (din partea ambelor tabere) nu le mai puteam indura.
  Am inceput sa ma rog sa mai citesc textul a nu stiu cata oara, sa mai citesc si comentarii, sa strang cat mai multe informatii. Totodata m-am rugat mai aprins pentru subiectul asta dar mai ales pentru fratii si surorile mele. Am intrebat in stanga, in dreapata pe alti pastori ce era de facut si am primit destule sfaturi.
  Intr-o zi am primit gandul acesta: barfa si rautatile nu le voi birui numai daca le confrunt. Aproape instantateu am inteles ce trebuia sa fac: duminica am anuntat comitetul dupa cum era obisnuita biserica mea dar am anuntat si subiectul pe care vreau sa-l discut. Aveam pacea Domnului in inima. Stiam ca trebuie sa discutam subiectul.
  La comitet au venit toti fratii care doreau sa particile si au fost bine primiti. Am stabilit doua reguli foarte importante:
  1. plecam de la prezumtia ca toti dorim sa facem voia Domnului (traim pentru El)
  2. nu ne certam, chiar daca avem opinii diferite nu ridicam tonul si nicidecum nu ne jignim
  Multumesc lui Dumnezeu pentru fratii mei, dar chiar au respectat ambele reguli. Chiar daca avem pozitii diferite ne-am ascultat unii pe altii cu argumentele de rigoare atat din Biblie , atat din practica bisericii din anii trecuti cat si alte argumente. Eu am avut ocazia sa ascult toate parerile.
  In acel moment nu stiam ce solutie vom adopta, dar aveam pacea Domnului ca facem bine: DISCUTAM UN SUBIECT DIFICIL FARA SA NE CERTAM.
  Nu am ajuns la o concluzie, dar am plecat toti acasa cu gandul sa reflectam asupra celor discutate si saptamana urmatoare sa ne intalnim iarasi sa discutam. Duminica am anuntat iarasi comitetul si subiectul si le-am informat pe surori ca am avut o discutie constructiva si le-am indemnat sa se roage pentru noi.
  La urmatoarea intalnire discutiile au fost si mai constructive decat primele. Ni-a fost totusi greu sa ducem discutia numai pe un singur subiect: purtarea sau nu a baticului. Se incepeau discutii despre podoabele femei, despre pantaloni. Atunci am simtit ca mai bine le discutam pe toate dar organizat. Si asa a fost o alta intalnire de comitet constructiva: 3 ore de argumente frumoase si calde. La toti ne era clar ca subiectul nu trebuie sa ramana doar la nivelul barbatilor si trebuia sa convocam Adunarea Generala. Subiectul era prea serios. Dar cu ce concluzie ca nu ajunseseram la niciuna…
  Duminica am anuntat Adunarea Generala peste doua saptamani cu subiect unic: Tinuta femeii in adunare. Aveam pace caci stiam ca fac ce trebuie sa fac, dar totodata imi era teama cum va iesi. Le-am spus in plen ca deocamdata nu am solutie, dar macar sa vorbim despre ce ne doare, precizand totodata cele doua reguli:
  1. plecam de la prezumtia ca toti dorim sa facem voia Domnului (traim pentru El)
  2. nu ne certam, chiar daca avem opinii diferite nu ridicam tonul si nicidecum nu ne jignim
  Urmatoarea intalnire de comitet a avut tot acest subiect . Trebuia sa pregatim terenul pentru Adunarea Generala. In toata perioada aceasta ne-am rugat pentru unitatea noastra. Aveam emotii mari…
  Nu mai imi aduc aminte exact detalii dar intr-o zi in timp ce ma concentram asupra subiectului si vorbeam cu Domnul am deschis la Romani 14. Acolo iar doua subiecte fierbinti in biserica din Roma: ziua de odihna si mancarile curate/necurate. Solutia Duhului Sfant in aceste doua subiecte dificile a fost fiecare sa faca ce este incredintat, dar fara sa judece pe altii. Aveam in minte clar si textul din Corinteni: femeia este slava barbatului ei.
  Atunci am inteles ce solutie putem sa avem:
  Fiecare barbat, ca preot in familia lui, sa hotarasca cum trebuie sa se imbrace slava lui adica femeia, iar ea sa se supuna hotararii lui.
  Urmatoarea intalnire de comitet le-am spus solutia pe care o primisem. La inceput nu ia impresionat, dar dupa alte 3 ore de discutii am ajuns la unanimitatea ca aceasta ar trebui sa fie propunerea noastra Adunarii Generale.
  La Adunarea Generala am lasat sa ia cuvant cine doreste si sa se prezinte cat mai multe solutii la probleme. Eu am prezentat solutia de mai sus. Am trecut la vot prin biletele dupa cum obisnuim noi, nu cu ridicare de mana. Au fost doua sau trei abtineri, in rest, toti au votat propunerea ca barbatul sa-si faca randuiala in curte. Vaduvele sa asculte de pastor. Fetele nemaritate din familie de pocaiti sa asculte de tata lor. Cele care nu sunt din familie sa asculte de pastor.
  Aceasta a fost hotararea bisericii noastre dupa lumina pe care am primit-o de la Domnul…

  Ar mai fi si alte detalii dar pentru cei care sunteti interesati de mai multe va stau la dispozitie cu smerenie si drag.
  Ciprian Burghelea
  burgheleacc@yahoo.com
  004,0723.684.270
  Toata lauda sa fie a DOMNULUI!!!

  • Mă bucur că ați reușit să aveți pace, deși metoda nu poate fi numită nici sub călăuzire nici înțeleaptă. Ce facem când vor apare subiecte de ordin moral, votăm Scriptura? Acoperirea capului nu este un subiect despre care Biblia n-ar vorbi (mie chiar mi se pare clar). În situația dvs. ați realizat elegant o eschivare de responsabilitatea conducerii bisericii și pasarea ei la nivel de familie. Chiar dacă pe moment pare bună, rezultatele pe termen lung s-ar putea să fie triste…
   Cu drag.

   • Frate Ionescu

    Stiti cat de mult m-a urmarit gandul ca decizia poate sa fie un semn de slabiciune si nu de dragoste? Sau poate un semn de eschivare si nu de blandete! Sau poate lasitate si nu intelepciune! A fost o lupta in mine …
    Ce am cautat (si voi cauta) tot timpul a fost calauzirea Duhului Sfant. La urma urmei este biserica Lui si nu a mea. El este PROPRIETARUL ei. Si eu iubesc proprietatea Lui.
    Mai imi aduc aminte de o rugaciune pe care am facut-o in perioada aceea: „Doamne Isuse, daca tu ai fi aici la noi in Carani, asa cum erai cu ucenicii pe pamant ce ai face?? Ai lua un bici si ai lovi? Ai scrie pe pamant ca atunci cand au venit cu femeia prinsa in preacurvie? Ne-ai certa ca atunci cand ucenicii au cautat functiile si nu slujirea? Ai avea vorbe de intelepciune si dragoste ca si cu Petru dupa inviere? „
    Mi-e greu sa descriu in cateva randuri o stare atat de complexa ca cea pe care am avut-o atunci.
    Sunt convins ca ce am facut noi nu poate fi copiat. Si nici nu trebuie. Toti trebuie in schimb sa cautam pacea Domnului sa fie in inima noastra.
    Biruinta noastra a fost ca nu ne-am certat. Duhul Sfant a fost Cel care ne-a dat puterea aceasta. Eu m-am mirat de lucrarea Lui atunci. A fort primul subiect tratat in aceasta maniera si nu ultimul. Am mai avut si alte subiecte firebinti pe care le-am tratat cu blandete si rabdare.
    A fost experienta noastra cu Duhul Sfant… Este asa de bine sa fim cu El.

    Pacea LUI sa fie cu noi cu toti
    Cu dragoste in Cristos
    Ciprian Burghelea

    • Dragă frate Ciprian,
     Vă consider un om scump, de pace și nu îmi propun să vă întristez în vreun fel. Totuși, suferiți câteva observații:
     1. Nu toți bărbații au același nivel de spiritualitate și discernământ duhovnicesc
     2. Niciodată nu a fost dată bărbatului și nici vreunui om autoritatea de a stabili principii pentru Împărăția lui Dumnezeu
     3. Modul în care s-a procedat în cazul menționat a fost subtil în favoarea celor mai libertini. În timp, cei care au vederi mai înguste vor fi sub o constantă presiune din partea familiei: „de ce alții… iar noi…”
     Vă doresc mult Har!

Trackbacks/Pingbacks

 1. 6 postări în Top 20 WP (28.07.2011) « România Evanghelică - 28 iulie 2011

  […] Baterea Baticului În Cap (popaspentrusuflet) 6. Luni – Coasa (mariuscruceru.ro) 11. 1 Mai 2011 – la Los Angeles […]

 2. 6 postări în Top 20 WP (28.07.2011) « România Evanghelică - 28 iulie 2011

  […] Baterea Baticului În Cap (popaspentrusuflet) 6. Luni – Coasa (mariuscruceru.ro) 11. 1 Mai 2011 – la Los Angeles […]

 3. 3 postări în Top 10 WP (29.07.2011) « România Evanghelică - 29 iulie 2011

  […] Baterea Baticului În Cap (popaspentrusuflet) 4. După Atlanta: Daniel Brânzei versus Iosif Țon (romaniaevanghelica) 7. […]

 4. 2 postări în Top 3 WP (29.07.2011) « Romanii Evanghelici - 29 iulie 2011

  […] Baterea Baticului În Cap (popaspentrusuflet) 3. După Atlanta: Daniel Brânzei versus Iosif Țon […]

 5. 2 postări în Top 3 WP (29.07.2011) « România Evanghelică - 29 iulie 2011

  […] Baterea Baticului În Cap (popaspentrusuflet) 3. După Atlanta: Daniel Brânzei versus Iosif Țon […]

 6. 4 postări în Top 10 Wp (29.07.2011) « România Evanghelică - 29 iulie 2011

  […] După Atlanta: Daniel Brânzei versus Iosif Țon (romaniaevanghelica) 4. Baterea Baticului În Cap (popaspentrusuflet) 5. Joi – Şcoala (mariuscruceru.ro) 10. Dumnezeu ne-a răsfățat azi cu […]

 7. 8 postări în Top 25 WP (30.07.2011) « România Evanghelică - 30 iulie 2011

  […] 9. După Atlanta: Daniel Brânzei versus Iosif Țon (romaniaevanghelica) 11. Baterea Baticului În Cap (popaspentrusuflet) 13. Declaraţii radicale: … mi se face rău de la stomac (demcovaci) 18. […]

 8. 8 postări în Top 20 WP (30.07.2011) « România Evanghelică - 30 iulie 2011

  […] (lascaupetru) 9. După Atlanta: Daniel Brânzei versus Iosif Țon (romaniaevanghelica) 10. Baterea Baticului În Cap (popaspentrusuflet) 14. Călăreţul fără cap (dar cu batic regulamentar!) (dyobodiu) 15. […]

 9. 100 de comentarii la: Baterea baticului în cap « România Evanghelică - 30 iulie 2011

  […] Baterea baticului în cap – postarea de pe blogul lui Cristian Ionescu a adunat peste 100 de comentarii. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: