CUM AR PUTEA SĂ ARATE BISERICA ÎN 20 DE ANI

Supraviețuirea bisericii de tip instituțional devine din ce în ce mai puțin probabilă. Întreținerea clădirilor pe care le-am achiziționat devine o problemă acută pe fondul crizei economice, scăderea venitului lunar și creșterea exponențială a costurilor. Deja, câteva mega-biserici americane crezute a fi prospere au falimentat. În contextul îngrădirii drepturilor religioase (culminând cu prigoana) și emanciparea segmentelor sociale aflate altădată sub oprobiul public, guvernele occidentale distrug creștinismul la el acasă. Ecumenismul devine mai intransigent și mai intolerant decât formele denominaționale radicale. Întrevăd reactualizarea conceptului bisericii în case, dar nu ca un moft răsărit între bălăriile post-modernismului ci ca o necesitate.

Avantajele unei biserici de casă sunt atmosfera relaxată, stilul ad-hoc, programul nedefinit și spiritul obștesc. Vulnerabilitatea unui asemenea sistem este posibilitatea afirmării unor impostori eretici care să ducă o parte din popor în rătăcire. Apariția unor lideri cu autoritate incontestabilă (cu rang… apostolic?) va fi obligatorie.

Personal nu cred într-o tranziție forțată de la sistemul actual la sitemului de închinare în case. Schimbarea trebuie să apară ca o necesitate obiectivă. Aproape orice curent protestatar a devenit el însuși corupt și contestat. Bine eram îndemnați atât de Domnul cât și de sfinții apostoli să fim veghetori. Totuși, o privire de ansamblu asupra conceptului nu strică. În acest sens puteți citi un articol apărut în revista TIME AICI.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

34 răspunsuri sa “CUM AR PUTEA SĂ ARATE BISERICA ÎN 20 DE ANI”

 1. Biserica dupa 20 ani va fi o discoteca.

  • M-am referit la cea adevărată… 🙂

   • Cred ca biserica adevarata va trai in padure sau in catacombe sau in pesteri.Va fi o intoarcere in secolul 1.

   • Conform spuselor Scripturii şi a semnelor vremii, cred că Biserica adevărată va fi răpită în această perioadă – deci între acum şi 20 de ani… (Data exactă nu o cunoaşte nimeni.)

    DOAMNE, FĂ-NE PARTE DE RĂPIRE!

   • Frate Cristian,
    am urmarit mai multe descoperiri despre zilele din urma ale unor persoane.
    Biblia ne invata sa cercetam tot si sa luam ce este bun. Eu le postez aici si daca dumneavoastra stiti cate ceva despre ele, personal mi-ar fi de mare folos. Cred ca aceste descoperir merita sa fie luate in considerare mai ales pentru ca aici isi gasesc locul, ca postare pentru ca au legatura cu mersul si viitorul bisericilor.
    ––––––
    Aș fi pus legăturile pentru că mesajele sunt interesante, dar unele imagini sunt cel puțin discutabile. Cei care le-au compilat au mers puțin prea departe cu… Imaginația.

   • Am inteles, dar daca mesajele acestea sunt de la Dumnezeu si oameni nu le vor auzi?
    Facand rabat de la acele imagini cred ca mesajele trebuie luate in considerare pentru ca fiecare sa le poata cerceta prin prisma Scripturii si astfel sa poata lua ce este bun.
    Am vazut ca este si fratele Cristi Boariu pe Blog si din canstiu dansul este administrator la siteul „resurse crestine”, cu aceasta ocazie il rog daca poate sa faca rost de acele mesaje inregistrate in format, mp3, fara acele mesaje sa le puna la dispozitia fratilor.
    Mesajele se afla pe youtube, sunt 3 mesaje, prin 3 persoane diferite care mi-au atras atentia si va recomand sa le ascultati dar nu uitati mai presus de orice descoperire a oamenilor, fie ca pretind ca sunt ai lui Dumnezeu sau nu, este BIBLIA si mesajul Ei!
    Pe youtube veti gasi daca o sa cautati:
    1. Urgiile lui Dumnezeu peste lumea intreaga (1)
    Urgiile lui Dumnezeu peste lumea intreaga (2)
    2. Profetie zguduitoare pentru America
    Descoperire de la Dumnezeu pentru pastori .
    3. 1_Descoperire vremea sfarsitului-Vetuta Hanis
    2_Descoperire vremea sfarsitului-Vetuta Hanis
    3_Descoperire vremea sfarsitului-Vetuta Hanis
    4_Descoperire vremea sfarsitului-Vetuta Hanis
    Probabil asa este imaginile, sunt exagerate si nu prea isi merita locul alaturi de aceste descoperiri, dar daca cineva poate sa le faca intr-un alt format si sa elimine imaginile este foarte bine venita aceasta slujba.

  • Da, asa este. Pentru ca voi doar trebuie sa va uitati putin in cutrea Bisericilor Evanghelice Americane…. Ce este azi la ei maine este si la noi (daca nu cumva luam doar ce este rau ca la asta ne pricepem cel mai bine…) Cand ma uit si vad cate se intampla si cat de jos coboara din zi in zi, standardele divine bisericile, romane si din diaspora nu pot decat sa ma rog ca Domnul sa grabeasca ziua cand Biserica Sa sa fie luata acasa. Mai este putin si trebuie sa vina urgiile lui Dumnezeu pente lumea intreaga pentru ca omul sa-si aduca aminte de Dumnezeu si cine este El.

  • Mă-ntreb dacă biserica a fost vreodată instituţionalizată. Mă refer la sistem (forma de cult) oricare-ar fi, că nu constituie biserica. Deşi practic se cam confundă, instituţia ca şi cult şi biserica sunt distincte chiar dacă se intrepătrund aparent.

  • Un raspuns de manelist spiritual!

 2. 1. Deoarece creştinii adevăraţi au ajuns „să-şi chinuiască sufletele” în biserici, precum Lot în Sodoma, atunci ce rost mai au clădirile care şi aşa servesc unei grupări de oameni din ce în ce mai lumeşti? Nu ar fi mai bine să lăsăm lumea să-şi plătească singură cheltuielile de întreţinere a clădirilor, că şi aşa nu se pune preţ pe valorile sfinte?!
  2. Probabil că, în viitorul apropiat, aceste „biserici” (în ghilimele zis) vor deveni şi centre unde se va administra semnul fiarei, atît enoriaşilor cît şi populaţiei seculare.
  3. Cei care s-au vîndut regimului comunist, fiind şi cunoscători de Biblie, ştiau să folosească versetele din Scriptură pentru a pune enoriaşilor „ochelari teologici” (cum spunea cineva), ca oamenii să accepte mai uşor anumite dispoziţii primite de la partid. În zilele noastre, „învăţătura lui Balaam” procedează la fel: Introduce în biserici ecumenismul şi tot felul de învăţături şi de practici lumeşti, amestecîndu-le subtil cu o „tematică teologică” cît mai prezentabilă, şi în felul acesta, răului i se dă o înfăţişare de „bun gust” pentru a fi mai uşor acceptat de către masele de oameni.

  Şi uite aşa, trăim lepădarea de credinţă în vieţile noastre, în timp ce cîntăm „Măreţul Har m-a mîntuit”…

  • E mult să spunem ce va fi mâine dar peste 20 de ani. Biserica este a Domnului și EL o va ajuta, dar să nu uităm ce a spus Domnul Isus == Din pricina înmulțirii fărădelegii , dragostea celor mai mulți se va răci . Dar CINE VA RĂBDA PÂNĂ LA SFÂRȘIT VA FI MÂNTUIT== Matei 24 v 12,13. Așa că , frate Ovidiu , mai trebuie ARMĂTURĂ din Efeseni 6 v 10 – 18.
   Domnul nu vine să stea împotriva fiarei. Va veni LA FINAL , când fiara va fi prinsă ( APOC. 19 v 20 ),dar până atunci , SFINȚII trebuie să-I țină mărturia Domnului. Care sfinți,cine sunt sfinții ?
   FRAȚII din Biserici sunt sfinții. Aproape toate Epistolele sânt adresate SFINȚILOR. Dacă noi nu credem așa , nu înseamnă că Domnul Își schimbă planul.

  • @ Fr. Ovidiu
   Desigur că ,uitându-ne la atâtea lucruri pe care le vedem astăzi prin adunări, este greu să credem că FRAȚII SUNT SFINȚII. Am multe dovezi din Cuvântul Domnului pentru a dovedi aceasta , dar îți scriu doar două versete , și când ne vom întâlni, îți pot da peste douăzeci de dovezi din Noul Testament ( înafară de cartea lui Daniel ).
   Evrei 3 v 1 și 1 Cor 6 v 11
   FII BINECUVÂNTAT DE DOMNUL !

 3. Andreea Corina Badoi Răspunde 8 august 2011 la 2:58 AM

  Biserica lui Dumnezeu va fi aceeasi…si peste 20 de ani si peste 200 de ani…pana la revenirea Domnului nostru Isus Cristos! El a zidit Biserica Sa si nici macar Portile Locuintei Mortilor nu o vor putea birui (invinge)!!!!! Ea nu va fi altceva decat ceea ce
  Dumnezeu a intentionat sa fie pentru ca El conduce Biserica Sa , Isus este Capul, si nu trebuie sa ne temem de ce va fi, cum va fi , chiar daca unii de pe acum se sperie de modul cum El o va purta din biruinta in biruinta!!!!!!

 4. Recomand citirea carti: Reimaginarea Bisericii de Frank Viola… Se arata avantajele modelului de inchinare „in case”.

 5. Biruinta fara ascultare?
  fara predici care indeamna la o viata sfinta?
  ca sa avem parte cu Domnul in Tara Sfinta.
  Mila si indurarea Ta Doamne sa fie peste cei
  care vor fi iubit venirea Ta, cautind sa traiasca cu temere
  in sintenie; desi uneori obosim vazind nelegiuirea din jur.

 6. Răspunsul este simplu: La Marcu 4 este o pildă, de la versetul 26 la 29. Atenţie la versetul 28. Sămînţa a fost aruncată la rusalii, boabele fiind puternice, tari; După primul secol creştin, parcă tăria bisericii a scăzut treptat, ca firul verde, fragil. În zilele din urmă secerişul este copt, deci biserica va fi exact ca la-nceput, plină de puterea Duhului Sfînt, poate prigonită, nicăieri oficială, adică străini acestei lumi tot mai ostile. La seceriş, grîul nu mai este un fir verde, ci unul puternic, rezistent, dealtfel nici neghina nu mai este un fir fragil, verde, ci va fi tare, plină de ostilitate. Sfinţenia multora se va desăvîrşi, deasemenea şi nelegiuirea va creşte la cote înalte. Aşa am dedus eu din Biblie că va fi, nu sunt profeţiile mele. Cine are urechi să asculte, să-nţeleagă

 7. I perspectiva mai diferita: Toata lumea se asteapta la o prigonire a bisericii de genul „Nero si arenele Romane”. Eu nu sint chiar asa de sigur. Sa nu fie prigoana la nivel spiritual, in care de fapt majoritatea nici macar sa nu „simta” ca este prigoana. Nu cred ca diavolul o sa faca aceiasi greseala ca si la inceputul crestinismului cind omora crestinii in stinga si dreapta.O fi el rau da nu cred ca este idiot. Prigoana niciodata nu a slabit puterea bisericii. Biblia spune (cred) ca din pricina celor alesi( 🙂 ) zilele acelea vor fi scurtate si „oare va mai fi credinta pe pamint……” ? Nu mai este mult si clonarile de oameni, homosexualitatea, pedofilia vor ajunge sa nu mai fie controversate de loc( nici macar de biserici).

  Dar daca am dreptate, o gramada de cintari o sa trebuiasca sa fie schimbate din nou,,,,sa nu mai vorbim de teorii apocaliptice.

  • Biserica universala va trece prin cea mai grea prigoana din istoria ei, care se va desfasura in timpul Apoc.13. Dupa instituirea semnului fiarei, la un timp oarecare va avea loc rapirea Bisericii. Apoi cat despre prima inviere conform Apoc.20:4-6, vor invia numai martiri. Acesti martiri reprezinta o categorie speciala de credinciosi care, conform Cuvantului, moartea a doua nu n”are nici o putere asupra lor, asta insemnand ca asupra altor oameni care vor invia ulterior, moartea a doua va avea putere si ca atare unii isi vor pierde mantuirea la judecata.

   • Biserica din zilele acestea a fost pregătită pentru răpire nu pentru suferință. din această cauză…. =stelele vor cădea din cer ca smochinele necoapte ( verzi ) ( Apoc.6 v 13 ).Oare ce se va întâmpla cu cei ce au predicat de răpire și în schimb, vor întâlni prigoana?
    Fr. Remus, acolo în Apoc 20 v 4, mai este o categorie de oameni, înafară de martiri…. = cei ce nu se închinaseră fiarei și icoanei ei, și nu primiseră semnul ei pe frunte și pe mână===
    Cei care susțin răpire înainte de necaz , spun că atunci când vor învia cei din Apoc. 20 v 4,Biserica este deja răpită. În versetul 5 din Apoc 20 ,spune că …ACEASTA ESTE ÎNTÂIA ÎNVIERE , deci înaintea ei nu mai putea fi una , dacă aceasta este PRIMA și ÎNVIEREA MORȚILOR ÎN HRISTOS, SE REALIZEAZĂ … LA VENIREA LUI ( 1 Cor. 15 v 22,23 ). Mai este încă un punct foarte important, că-ci din Apoc . 20 v 4, este scos în evidență că…..= aceștia AU ÎMPĂRĂȚIT CU HRISTOS 1000 DE ANI.=== Dacă răpirea ar fi avut loc înainte de această ÎNVIERE ,aceia cu cine vor împărăți?
    Ce simplu este CUVÂNTUL DOMNULUI. Un singur lucru putem face, acela pe care l-a spus Domnul în Luca 21 v 33 – 36.

 8. Inotdeauna Dumnezeu a avut o ramasita care i-a urmat cu credinciosie PLANUL!Nu vom fi noi…vor fi altii!

 9. Isus a spus :Eu imi voi zidi biserica …..ea va ramine pina cind Isus o va duce in slava[asa zis biserici au fost si vor fi]Biblia spune numai una e aleasa Mea…biserica a fost si va ramine biserica chiar si fara ziduri..

 10. Daca articolul din TIME este din 2006, CITITI va rog unul de actualitate, 8 AUGUST 2011, aparut in The Arizona Republic: Phoenix-area churches deliver message in non-traditional ways

  17 comments by Weldon B. Johnson – Aug. 7, 2011 08:42 PM
  The Arizona Republic

  In Chandler, a fledgling United Methodist Church has been meeting in bars and restaurants, hoping to prove that a pulpit isn’t the only place to spread the Gospel.

  In Anthem, 10 families are applying the principles of homeschooling to church worship, valuing simplicity over the corporate structure of larger churches.

  And at the Church in the Wind in Glendale, a pastor has been reaching out to fellow bikers in a place where people never wear suits and ties.

  „The church is the people. When you gather, it’s called fellowship,” said Michael Weymouth, pastor of the Glendale non-denominational church. „We gather for fellowship and hang out.”

  Throughout the Valley, worshipers are experimenting with new approaches to practicing their faith.

  Rather than gathering at a set location on Sunday mornings to hear hymns and a sermon, some meet on different days of the week in homes, schools or wherever they can find space.

  They’re using innovative ways to deliver the message to people who want to worship but don’t feel connected to a traditional church.

  Jacob’s Well Church, a new United Methodist fellowship based in downtown Chandler, is dedicated to spreading the Gospel. Beyond that, it’s open to new ideas.

  The church doesn’t have a permanent location. It held its first worship service July 31 at Gangplank, a collaborative workspace in downtown Chandler. It can’t even have members until it’s officially chartered later this year.

  The Rev. Jay Cooper has been in town since January trying to assess the needs of the community and holding informal meetings such as the God on Tap gatherings that take place at local bars and restaurants.

  Cooper said they’re not trying to „re-create the wheel” when it comes to the message. They’re just looking at different ways to get that message out.

  „I think you can still do things very differently while maintaining the integrity of the Gospel,” Cooper, 36, said. „There is a loving God who wants a relationship with each of us. That doesn’t just have to be said from behind a pulpit with an organ blaring. It can be said in many different ways in many different places.”

  ‘Simple church’

  On an even more informal level, many families in central Arizona have been creating microchurches, where two or more people open up their homes to worship services designed to emulate the early Christian church.

  In Anthem, Eric and Kathy Moore have been working with about 10 families to create the Church of Anthem, part of the national house-church movement. The Moores homeschool their children and wanted a church that would allow parents to be instrumental in their children’s religious education. A goal is to return to the principles of the early Christians and away from the establishment value of larger churches.

  „Churches became very political. They became very much like a corporate structure,” Kathy Moore said.

  Similarly, in Gilbert, Gary Keating has organized two families into a group known as the Church Meeting at Keating.

  „We call what we do ‘simple church,’ ” he said. „You don’t have the issues of the corporate church.”

  Rather than listening to a minister preach on Sunday mornings, everyone in the two families, including the teenagers, takes part in leading church services.

  No suits and ties

  Church in the Wind, started 22 years ago by Weymouth to reach out to fellow bikers, meets on Wednesday and Saturday nights. It uses different ways to reach out to those who attend, including rock music.

  The church even has a booth emblazoned with the words „Stinkin’ Jesus Freaks” that it sets up at motorcycle and hot-rod events.

  „The bikers for years used to call me that when I showed up for their events,” Weymouth said with a laugh. „About two years ago, I said, ‘We’re just going to own it.’ ”

  Weymouth said the church is only untraditional in the sense that „it ain’t suit and tie.” But he said it embraces the idea of meeting people where they are.

  Jazz and technology

  From the outside, Scottsdale Congregational United Church of Christ has all the trappings of a traditional church and holds traditional services.

  But on Sunday mornings, it has an 11 a.m. service known as the Studio, which blends visual arts, performance and technology with a live jazz-music score and changes from week to week. The Studio began in fall 2000 and was part of what attracted the Rev. Doyle Burbank-Williams when he became pastor in January.

  „The approach, the kind of foundational idea behind the Studio, is to find God out in everyday culture,” Burbank-Williams said. „The idea is that we really ought to be able to lift up the places we find God in our everyday lives, and not just in some idealized venue on Sunday morning.”

  Other churches offer their members variety in ways to worship.

  At the Church of the Beatitudes, a United Church of Christ congregation in Phoenix, there is a mix of services throughout the week. In addition to traditional services on Sunday morning, the church offers a more meditative service on Saturdays and an interactive, contemporary service led by laypeople on Sunday mornings.

  CrossWalk Church, a Lutheran church based in Laveen, meets on Sunday mornings at Cesar Chavez High School but has other outreach throughout the week.

  In an effort to take church to where the people are, members gather on Thursday evenings and walk throughout their neighborhoods to interact with the community. The church also has weekly growth groups that meet in homes to discuss issues of faith.

  The people at Jacob’s Well in Chandler are still determining what approach they want to take to get where they want to go as a congregation.

  Cooper, the pastor, expresses a strong desire for the church to be involved in the community and has organized several service projects to establish that pattern. But there is room to be flexible and creative. The church hasn’t decided if it will call those who join „members” or if it will pursue the purchase of a permanent location.

  „As the church changes,” Cooper said, „it will be important to be creative in the ways we reach out to others without selling our souls or just saying, ‘Anything goes.’ ”

  Read more: http://www.azcentral.com/arizonarepublic/local/articles/2011/08/07/20110807phoenix-churches-new-approach.html#ixzz1UU8ooleB

 11. Mai desteapta, mai frumoasa, mai putin crestina!Mai mult evreiasca!

 12. Pastor Ionescu

  Danger of non traditional churches? Please explain what the dangers are. What is the definition of traditional church anyways?
  I’m almost certain your church doesnt qualify as a traditional church if you compare it to the first so called church in the bible.
  Too many different things that don’t look like church? That’s scavenging problem. You are making your own standard and image of what a church should look like. The problem with that is that the church is nota building or program. The church as defined by scripture is people. You are putting God in a box if you think that your standard or guidelines for a church are that it has to look like a traditional church ( whatever that means)

  • Mr. John,
   It is true that defining what a traditional church means can be difficult.
   What I was referring to was not a contradiction between a classic and a modern style but rather between a formal vs. informal church. Even contemporary style churches, as informal as they may seem, are not a match for the house churches in the first centuries. That was the distinction I was making and nothing else. In that setting where everybody is at ease and could have a say or a direct access to the other members of the group or other groups, could some heresies be infiltrated in the church. It is a bit harder though not impossible with the style of church we got used to. The context of the article as a whole would have been self explanatory but I was glad to further clarify things for you.
   God bless!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: