GÂNDIREA GLOBALĂ: PRO ȘI CONTRA!

Omul din zilele noastre a fost condiționat să gândească global. Mi se pare normal de vreme ce în mai puțin de 24 de ore poți să ajungi oriunde venind de oriunde pe această planetă. Dacă nu vrei să mergi nicăieri, nici o problemă. Afli ce se întâmplă peste tot cu o simplă apăsare pe butonul telecomandei. Astfel, ceea ce facem în fiecare zi, deciziile pe care le luăm, modul în care ne raportăm la situațiile cotidiene este dependent de și, în același timp, influențează ceea ce se petrece în restul lumii. Printre cele mai nefaste rezultate ale globalizării este pierderea focusului local, transferarea priorităților vieții normale într-un cadru prea complex, în care familia, relațiile și, în general, toate lucrurile care compun viața. devin disfuncționale. Gândirea globală își capătă aplicativitatea mai degrabă prin intermediul spațiului virtual decât în realitate. Aici intervin forțele întunecoase ale manipulării în masă. Dacă mediul familiei, cercului de prieteni și bisericii locale este mai greu de atins, în spațiul virtual acest lucru devine posibil.

Și totuși, înainte de înălțarea Sa la cer, Însuși Domnul Isus a încurajat ucenicii să dezvolte o astfel de gândire:

Matei 26:18-20 Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei şi le-a zis: „Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ. Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului.” Amin.

Da, o gândire globală în ce privește evanghelizarea, dar locală atunci când este vorba de edificare. Dacă stai de vorbă cu credincioși care au o predispoziție pentru misiune îți vor spune că am stăruit prea mult în această dimensiune a focalizării pe edificare în plan local dar am pierdut din vedere orizontul larg al răspândirii Evangheliei în toată lumea.

Am auzit și voci care consideră că prea mult vorbim acum de ”marginile pământului” uitând de ”Ierusalim, Iudeea și Samaria”… Depinde de chemarea fiecăruia!

Revenind la viața de zi cu zi, sfatul meu este să o trăim în realitatea relațiilor comunitare. Excursiile în lumea virtuală trebuie să fie doar atât: excursii! Mai mult de o oră pe zi cu totul (tv, bloguri, email, facebook, etc.) este în detrimentul familiei, adevăraților prieteni și, în cele din urmă, pe socoteala relației cu Dumnezeu! Fiți liniștiți, dacă vom avea ceva mai puține vizite, mai rare și mai scurte, cel puțin eu nu mă supăr! Este weekend (zi liberă) de vară (timp frumos). Ia-ți soția sau soțul și copiii (dacă vor să vină 🙂 ) și ieșiți undeva, stați de vorbă, uitați-vă unii la alții și zâmbiți-vă unii altora! Gândiți-vă la Dumnezeu, ziceți o rugăciune și citiți Biblia! Dacă vă rămâne timp, citiți vreo carte bună, sănătoasă.

Lăsați pentru câteva ore internetul și tv-ul. Înțelegeți că, în acest timp, ceea ce se întâmplă în colțul dumneavoastră de lume este mai important decât economia, politica și chiar… dezbaterile teologice! Pentru aceasta, faceți-vă timp mâine (toată ziua)!

La revedere!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

3 răspunsuri sa “GÂNDIREA GLOBALĂ: PRO ȘI CONTRA!”

  1. Oricum, acesta e singurul blog pe care-l consult, şi aşa mi se pare că ia mult timp. Nu prea-mi place să stau pe net. Probabil peste-o săptămînă părăsesc blogosfera din motive tehnice, vreo cîteva luni.

    Referitor la globalizare, se presupune că reţelele de socializare au adunat popor revoluţionar în ţările nord-africane, au adunat infractori la Londra şi nu numai, oare ce va urma…

    Apocalipsa 11:9-10 dă impresia de globalizare, adică un eveniment local îl va şti toată lumea imediat.

    Turnul Babel a unificat toată lumea-ntr-un singur loc, un singur plan, o singură lucrare. Mă gîndesc şi la „lucrarea de rătăcire” – vezi 2 Tesaloniceni 2:11. Oare mijloacele de comunicare „transport, media, internet” sunt şantierul noului turn Babel?

    Spunea bunicul meu că-i zicea bunicul lui că vor veni vremuri grele, anume vor apărea cutii de unde vor vorbi regi din toată lumea, vei vedea şi vei auzi la tine-n casă ştiri din toată lumea. Toţi se mirau de ce zicea omul acela prin 1920 într-un sat din judeţul Neamţ.

  2. Multumesc Domnului ca fratii si surorile de pe blog-ul dumneavoastra va asculta ad literam! Ne-ati rugat, astazi, sa iesim la soare cu sotiile, prietenii, familia, copiii si fratele Lascau… cu cainele lui, credincios, socialist-democrat si uite ne-am conformat. Cateodata e bine sa ne mai dati si cate un jolt „sa ne trezim frati si surori, sa nu ne prinda somnul…” ca ne amorteste gatul de cat stam pe blog-uri sa vedem care pe care…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: