GATA DE REVOLUȚIE… DIN NOU?

Ca de obicei în lingvistică, interpretarea termenului revoluție poate fi subiectivă și vastă. De la sensul politic, social, economic, cultural și chiar religios, într-un mod istoric sau mai mult simbolic, revoluțiile au devenit adevărate panoplii muzeistice, formative și aducătoare de inspirație pentru noi generații de revoluționari. În general, o revoluție devine iminentă pe fondul unei nemulțumiri generale cu privire la un sistem îmbâcsit, stagnant și insensibil, cum riscă să devină în timp tot ceea ce este omenesc. O revoluție în puritatea ei ideologică și în circumstanțe ideale, este darul lui Dumnezeu pentru revitalizarea periodică a spiritului uman. Necazul este că revoluțiile sunt concepute, instigate și purtate de oameni. Iar oamenii sunt coruptibili. Așa se face că sisteme opresive, corupte și decadente au fost înlocuite cu altele care, în scurtă vreme le-au imitat. Așa a apărut termenul de contrarevoluție, dintre care cea mai recentă a fost încercarea restaurării structurilor comuniste în spațiul est-european. Această reversie (cel puțin în faza de tentativă) se datorează unei combinații de insucces a noilor forme de guvernământ și nostalgiei celor care o duceau (puțin) mai bine altădată. Tipic uman.

În plan religios, revoluțiile sunt cu mult mai interesante deoarece acestea nu sunt îngrădite într-un spațiu rigid cum ar fi cel al granițelor naționale. Ele pot genera mișcări paralele, în competiție unele cu altele și care complică foarte mult dinamica noțiunii de revoluție. Creștinismul în sine a apărut cu acest ton de revoluție (cel puțin spirituală), protestantismul și neo-protestantismul la fel, ca să nu mai vorbim de apariția transcendentă (în toate denominațiile religioase) a conflictului liberal vs. conservator (revoluție/contrarevoluție).

Scopul meu nu este să alerg după fiecare fir ideologic a ceea ce înseamnă revoluție și nici să epuizez subiectul. Spiritul revoluționar este întotdeauna prezent în toate sferele civilizației umane. Pe mine mă interesează cadrul religios. Aici, conflictele pot apărea pe coordonatele personalităților, principiilor și preferințelor. Segmentul cel mai ușor de instigat este generația tânără. Beneficiarii sunt foarte rar oamenii de bine. Pentru ca o revoluție să aibă succes (să aducă după sine mai binele) ea trebuie să întrunească câteva condiții sine qua non:

 1. O platformă concretă, bine elaborată, echilibrată și bazată pe valori și nu interese personale sau de grup; dacă se recurge la manipulare, în timp meschinăriile vor fi demascate iar reacțiile vor deveni extreme (contrarevoluția franceză);
 2. O bază largă de susținere în toate segmentele și din partea tuturor curentelor (sociale, politice, culturale, religioase…); orice revoluție care începe de pe extreme, este sortită falimentului (vezi comunismul);
 3. O implicare a tuturor elementelor constitutive ale spațiului în care se propune schimbarea; atunci când totul devine noi și ei sau care pe care, se ajunge la dezbinare și război civil.

Nimeni nu contestă că din când în când este necesară o schimbare mai dramatică, chiar și în cadrul denominațiilor religioase și a bisericilor. În mod normal, conducerile instituționale ar trebui să sesizeze momentul și să genereze schimbările. Dar, chiar dacă nu o vor face ei, o revoluție nu poate îmbrăca forme distructive, metode subversive și scopuri insolente, ca apoi să se mai și declare legitimă și cu dorință de mai bine. Curentele destul de gălăgioase, care cer schimbări în actualele forme instituționale evanghelice din România (și nu numai) trebuie bine evaluate. Faptul că unele dintre ele se erijează în catalizatori pentru generația tânără, este cel puțin suspect pentru mine, deoarece cu tineretul poți face revoluție dar nu biserică. Biserica se clădește pe supunerea tinerilor față de cei bătrâni!

Proverbe 20:29 ”Slava tinerilor este tăria, dar podoaba bătrânilor sunt perii albi.”

Ieremia 6:11 ”Eu sunt aşa de plin de mânia Domnului, că n-o pot opri. – „Toarn-o peste copilul de pe uliţă şi peste adunările tinerilor. Căci şi bărbatul şi nevasta vor fi prinşi, şi bătrânul şi cel încărcat de zile.”

1 Petru 5:5 ”Tot aşa şi voi, tinerilor, fiţi supuşi celor bătrâni. Şi toţi, în legăturile voastre, să fiţi împodobiţi cu smerenie. Căci „Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar celor smeriţi le dă har.”

Așa că, pentru cei care sunt gata de revoluție (din nou!), spuneți-ne și nouă cine sunteți, ce vreți și ce vreți să faceți după ce se termină revoluția. Are cineva vreo idee?

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

11 răspunsuri sa “GATA DE REVOLUȚIE… DIN NOU?”

 1. Nu vreau să generalizez, dar prioritatea tinerilor e muzica şi buna dispoziţie a eului. Predicile să fie captivante povestiri, nu studii biblice. Asta vrem? Vezi priorităţile din Fapte 2:42. Ei stăruiau… aici nu-i vorba de repetiţie la fanfară, e important şi asta, dar care-s priorităţile?: studiu Biblic, părtăşie, proclamarea jertfei şi cooperarea permanentă cu cerul, cu Marele nostru Preot. Dacă asta-i platforma program a revoluţiei în biserică, ok.

 2. iar cand revolutia o face insasi Dumnezeu se cheama; revival = )

 3. Frate Cristian,

  Frumos spus !
  „O revoluție în puritatea ei ideologică și în circumstanțe ideale, este darul lui Dumnezeu pentru revitalizarea periodică a spiritului uman.”

  Cu alte cuvinte, „la Lege si la marturie !”
  Adica, o intoarcere la normalitate ! Un binecuvantat RELOADED in chip spiritual ! Pentru omul cel nou, in Hristos, ca faptura noua !

 4. Puneti copiii sa citeasca biblia.Dupa ce am vizionat filmul divided, si nu numai,am cautat sa vad cat de bine cunosc biblia copiii din biserica noastra.Am constatat ca cei care merg la scoala biblica, sunt in mare majoritate straini de cuvant(culmea,nu-i asa).Am invatat de la ei ca Vasti era o imparateasa ascultatoare.Ca Estera este o fata rea si ca Iosif a fost vandut ca si sclav in URSS.
  Evident,copiii se gandesc cu totul la altceva cand sunt in clasa,in loc de lectie.Asa ca nu stiu cat de eficient va fi studiul biblic,fara lecturare individual a tinerilor si copiilor ,din cuvant.

 5. Dar vine și vremea când e gata și cu revoluția, nu-i așa? Marea durere a unora, atât în sfera politică, socială cât și cea religioasă este că odată cu sfârșitul revoluției își pierd pretinsa lor relevanță. Aceștia sunt revoluționari nostalgici. Expresii de genul ”atunci eram toți uniți…”, ”atunci era așa de bine și frumos în biserică….”, ” dacă făceam cum am spus eu atunci, nu mai ajungeam aici..” le sunt specifice.
  Intențiile lor sunt tot timpul să aprindă din nou flacăra revoluției. Adesea lovesc două pietre lângă o buturugă de lemn, cu speranța să se aprindă.Din ce motive?…ei asta-i bună, știu ei… Criza de relavanță.
  Oare revoluția este pentru a aduce relevanță unora?

 6. Fr.Ionescu am auzit ca aveti noapte de veghe next week este live?

 7. Cu ajutorul Hegel si a triadei , teza , antiteza si sinteza putem explica drumul crestinatatii. Cineva propune o TEZA( idee noua), imediat aceasta idee este negata si contrazisa, dupa care care se face o reconciliere , dind nastere la o SINTEZA,
  La rindul ei, dupa un timp devine TEZA , si asa mai departe.

  Teza ORIGINALA este Biblia, liberalii vin cu o ANTITEZA, dupa care se incearca sa se impace TEZA(Cuvintul) cu ANTITEZA ( placerile omului) dind nastere la o idee care se poate fi chemata „calea de mijloc”.

  La rindul ei,aceasta „cale”, in citiva ani, devine calea conservatoare , si iara liberalii apar cu o antiteza. Si tot asa, „te du mereu mai jos”, mai jos , si mai jos.

  Pina se descopera, din nou, ADEVARATA TEZA (CUVINTUL) , oamenii se intorc la ea (trezire) , dar numai ptr. o perioada, ca LIBERALII apar din nou cu ideile lor. Si iara o luam de la capat…

  Pacoste mare liberalii astia.

 8. thanks o sa ne bucuram impreuna

 9. Multa pace! , Am urmarit predica de duminica dimineata,,COPII ASCULTATI DE PARINTII VOSTRII…”, multumesc Domnului pentru acest mesaj, foarte actual si de folos pentru copii si parinti deopotriva. Va rog, daca se poate sa fie postat, asi vrea s-o mai ascultam impreuna in familie, chiar am recomandat si altora. Traim vremuri cand prea multi s-au strecurat in adunarile nostre, oameni-invatatori neevlaviosi care prin sfaurile lor nu fac altceva decat sa indreptateasca copii la..pornirile lor, prapastia dintre inima parintilor si a copiilor se mareste, si….vai!!!!,,,,in loc sa vina binecuvantarea, riscam ca tara sa fie lovita de blestem.domnul sa binecuvinteze biserica Elim, familia dv,sa va daruiasca multa putere de sus in slujire!
  Va multumesc!

Trackbacks/Pingbacks

 1. 10 postări în Top 100 WP (18.08.2011) « România Evanghelică - 18 august 2011

  […] Gata De REVOLUȚIE… Din Nou? (popaspentrusuflet) 9. Vasilică Croitor: În CULTUL PENTICOSTAL „se votează un articol de lege […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: