NU POT, NU ȘTIU, NU VREAU: PENTRU PĂRINȚI EXASPERAȚI

Indolența, ignoranța și insolența sunt cei mai mari dușmani ai relației dintre părinți și copii și, generalizând, între șefi și subordonați. Când eram în armată, un locotenent major ne-a avertizat că ”dacă nu poți te-ajut, dacă nu știi te-nvăț, dacă nu vrei te oblig. Dar de făcut, trebuie să faci ce trebuie!”

De fapt, primele două (nu pot și nu știu) sunt stări destul de obișnuite, care implică o anumită disponibilitate pentru a fi ajutați sau învățați. Problema este atunci când a nu putea sau a nu ști sunt scuze în spatele cărora stă nu vreau. Totuși, ce înseamnă nu vreau! De la inocenta frică de insucces și până la neascultare ca trăsătură de caracter, nu vreau este o formulă generatoare de conflict. Ce faci atunci când copilul, studentul sau subalternul îți răspund cu… nu vreau? Sau, mă rog, cu nu știu sau nu pot… Ce-i de făcut?

Un articol excepțional de Megan Devine, consilier pentru părinți, arată că cea mai comună capcană este să încerci să-l faci pe copil să înțeleagă cât de importante sunt mersul la școală, lecțiile, viitorul lui etc. Sau, mai rău, să-l faci pe copil să-i placă ceea ce trebuie să facă. Niciodată!

Atunci ce soluție propune autoarea? Simplu!

 1. Acceptă și exprimă-ți înțelegerea cu privire la faptul că activitatea respectivă nu este o preferință a copilului: ”Știu că nu-ți place să…”
 2. Explică în modul cel mai ferm, de pe poziția clară de autoritate incontestabilă că activitatea respectivă nu este o opțiune: ”Sunt părintele tău și cât stai în casa mea trebuie să faci acest lucru”.
 3. Trasează delimitări și un program strict de încadrare a copilului în activitatea cerută. Avertizează și execută cu promptitudine consecințe neplăcute: accesul la internet, mașină, vacanțe etc.

Adică, în termeni oarecum elevați, ecuația propusă de ofițerul nostru: nu poți te-ajut, nu știi te-nvăț, nu vrei te oblig! Sau, mai drastic, deși în șșșoaptă 🙂 :

Proverbe 23:13 ”Nu cruţa copilul de mustrare, căci dacă-l vei lovi cu nuiaua nu va muri.”
Proverbe 29:15 ”Nuiaua şi certarea dau înţelepciunea, dar copilul lăsat de capul lui face ruşine mamei sale.”

Puteți accesa AICI articolul menționat.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

5 răspunsuri sa “NU POT, NU ȘTIU, NU VREAU: PENTRU PĂRINȚI EXASPERAȚI”

 1. Nuiaua scapă pe copil de urticare, mai ales cînd î-l mănîncă pielea şi are viermi în „fotoliu”!
  (Ţin minte că loviturile de joardă a lui taică-meu usturau mai tare. A lui maică-mea nu pişcau chiar aşa. Nu ştia ea, săraca, cu ce pramatie de copil avea de-a face! 🙂 🙂 🙂 )

  Ori să aplicăm disciplina folosită de preotul Eli în casa lui…

 2. Oricum, important e să ştir bine copilul motivul concret pentru care ia pedeapsa. Cîteodată întreb copilul dacă trebuie sau nu să ia bătaie, să judece el situaţia, după clipe de gîndire evaluează corect situaţia.

 3. În copilărie, cele mai nedorite momente erau atunci când părinții ne impuneau ce să facem și dacă nu se făcea ce spuneau eam pedepsiți în diferrite feluri. Pe atunci era greu de găsit logica ”brutalității” de care dădeu adesea dovadă.
  Acum, când eu ai copii, cele mai bine întipărite momente ale copilăriei nu sunt cele în care primeam cadouri sau ni se făceau anumite favoruri ci acele momente când părinții ”nu curțau nuiaua”. Se pare că totuși este ceva sănătos în autoritatea părintească exercitată adesea cu ”brutalitate”.

Trackbacks/Pingbacks

 1. UNDE LOVEȘTE DIAVOLUL FAMILIA | Popas pentru suflet - 24 noiembrie 2015

  […] Citește și AICI. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: