DE CE (SĂ) MERGEM LA BISERICĂ

Un om care frecventa biserica a scris o scrisoare editorului unui ziar plângându-se că nu are niciun rost să meargă la biserică în fiecare Duminică. ”În 30 de ani de când fac acest lucru cu regularitate, am ascultat aproximativ 3,000 de predici. Dar, pe viața mea, continuă el, nu-mi aduc aminte niciuna. Cred că și eu și predicatorii ne pierdem vremea degeaba”. La rubrica de scrisori către editor publicată în acel ziar s-a stârnit o dezbatere furtunoasă (spre mulțumirea editorului, a continuat câteva săptămâni). În sfârșit, cineva a scris aceste rânduri tulburătoare:

”Sunt căsătorit de vreo 30 de ani. În tot acest timp, soția mea a pregătit în jur de 32,000 de meniuri. Nu îmi amintesc vreunul dintre ele. Dar știu un lucru: fiecare dintre aceste feluri de mâncare m-a hrănit și mi-a dat energia necesară pentru a munci. Dacă soția mea nu mi-ar fi oferit acea hrană, aș fi mort din punct de vedere fizic. În același fel, dacă nu aș fi mers la biserică pentru a-mi primi hrana, aș fi mort din punct de vedere spiritual!”

Preluat și tradus din engleză de AICI.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

27 răspunsuri sa “DE CE (SĂ) MERGEM LA BISERICĂ”

 1. ” soția mea a pregătit în jur de 32,000 de meniuri. Nu îmi amintesc vreunul dintre ele.” Sper ca sotia domnului asta nu a citit randurile citate, ca altfel nu-l vad bine pe acel comentator. 🙂
  Auzi, sa nu tina minte ce i-a gatit sotia!

 2. Nu numai că mergem, ci alergăm cu pletele în vînt şi zîmbetul pe buze! 🙂

  Aşa cum sunt la templu vin,
  Şi tot la fel acas’ mă-ntorc.
  Avem clădiri, bugetu-i plin,
  Dar dăm cu bîta-n calul mort!

  • Dureros de de…buna remarca ! Parca l-ati parafraza pe eminescu cu…”ai nostri tineri la paris invata…”
   Evident ca…”te intorci la fel cum ai venit !” Macar la ortodocsi, intratul (fie macar pentru cateva clipe cat sa-ti inmoi degetele in apa din aghiasmatar si… sa iesi afara sfintit ) La noi…la…”Mystic Club” (nici macar templu), dupa cum se exprima o tanara „jupaita” (adica…stiti ce vreau sa spun, inchinarea n-are niciun efect…
   Da, aveti dreptate,
   Ne ducem la…Templu doar pentru…”biznis” (bussines).
   Imi aduc aminte ca prin anii 1974 (!!!), era o seara de evanghelizare intr-o biserica „de centru” si eu imi „ranjasem casetofonul sa-l inregistrez pe fratele Tzon care citise textul din Evrei 12:1-14;1 Petru 2:20-25, si care urma sa predice despre conditiile ce trebuiesc indeplinite de fiii lui Dumnezeu rascumparati.
   In fata mea erau asezati doi frati marcanti (retineti, marcanti) si prezbiteri din doua biserici rurale invecinate care „batura palma afacerii incheiate” in fata amvonului pe o pereche de…bivolite !
   Ce sa mai zicem de generatia…”net” ?, Au transformat „netul” intr-un „mystic club”, intr-o biserica virtuala ! Dar parca numai acestia…? Nu le suntem noi oare „pilde vrednice de urmat „?

 3. Este un subiect foarte actual.De aceea as vrea sa sugerez celor preocupati de acest subiect sa citeasca o carte ce-i va ajuta in rezolvarea acestei dileme. Cartea se numeste Credinta Proaspata ,autor Jum Cymbala.Mi-a dat o noua perspectiva asupra mersului la biserica.Poate o sa va ajute .Domnul sa va dea izbinda.

 4. Mai recomand inca una tot asa de buna ;Fresh Wind,Fresh Fire. Exista pe CD citita foarte frumos ,iar mai nou am cumparat una citita chiar de autorul ei.Domnul sa ne binecuvinteze cu o viata dupa voia Sa.

 5. Nu mergem numai pentru predici sau preferinţe muzicale, ci mergem la biserică aşa, ca un fel de reîntregire a trupului spiritual al Lui Hristos. Fiecare este mădular în trupul Lui Hristos; dacă nu este… merge degeaba la biserică. Cei din megabiserici nu-şi văd rostul acolo şi vin rar, sau aproape deloc. Vezi şi 1 Corinteni 14:26

 6. „as fi murit spiritual” daca nu mergeam la biserica zicea cineva;
  acum murim ducind-ne. 😦
  Invidiez pe cei care sunt la Chicago. 🙂
  penti sau bapti…
  v-a dat Domnul hrana…
  ma duc la biserica, ca sa cint cu fratii (numai ca, cateodata cinta de 7 ori Corul si de 3 ori biserica)
  sa ma rog si…citeodata ma bucur cind prezenta Domnului este acolo, nu programele rigide.(cind s-o termina cu ele?)

  • cam asa-i peste tot, din pacate. si tot din pacate, pastorii nu sesizeaza aceasta problema, ori le convine asa, dar nu inteleg de ce. daca vrei mai mult, cauta o alta biserica, una care nu-si spune nici penti, nici bapti, ci simplu: crestina. ; )

  • Vechile carari: da de unde esti, frate?

   • Romania,
    nu mai spun de unde,
    sa n-am probleme. 🙂
    La voi e altfel?
    M-as bucura sa fiu pe-acolo, nu pentru tara, ci pentru cei citiva pastori faini pe care -i stiu …
    Ne intrebam unii pe altii: ce ne facem?
    Durere mare.

  • De ce nu te inscri in cor? Cere timp in plus de repetitii?
   Dar ca de obicei…. vina este la ei, eu sunt persecutatul perfect si singurul care mai tine calea curata!
   Vi se pare cunoscut sindromul?

   • Corul,scoala biblica,campuri crestine.HMM.Parca e statul socialist nu biserica.Hranit mura-n gura.Oare ce interes mai are omul sa-l laude pe Dumnezeu,sa citeasca cuvantul,daca totul i se ofera pe tava?Si ne mai miram de fariseismul unuia sau altuia.Cunoasteti sindromul?

   • @vaduvadanielconstantin,

    Cu tot respectul, dar ce va indreptateste sa catalogati trairea drept sindrom ? Este dreptul la exprimare a unui om a carei neimplita partasie naste refulari…

    Cred ca nu avem dreptul de a ne pripi macar !
    Chiar sunteti „satisfacut” de partasiile realizate si regizate cu migala dupa un anumit tipar…stereotip ?

    Eu, nu ! In niciun caz nu !

    Sa fiti binecuvantat !

   • adica solutia pt cei nemultumiti din banci ii inscrierea in cor si fanfara? tare! asta zic si pastorii cand iti spun sa te implici si tu in biserica. altceva nu stiu. si daca nu ne place muzica de fanfara si cea corala, ce facem?
    nu e vba de nicio persecutie si de nicio cale, ci ii vba ca ne-am saturat, ne-am plictisit s-auzim in fiecare duminica fanfara si corul si ceva cantaciosi, iar cei din banca sa cante numai la inceput si la coleta o cantare, sau un vers de cantare : )) ca nu iasta timp, si s-ai pretentia de la ei c-or avut partasie (lauda si inchinare). rugaciune la fel: una la inceput si alta la sfarsit. daca tie-ti convine asa, f bine. mie nu mai.

   • Nu frate, n-ai prea inteles;
    eu nu execut nimic, ca sa ma consider perfectul-persecutat;
    doar ca mi-ar place sa fie cintari in comun cu fratii cit mai multe; sa simti partasia.
    Ironia e cam nepotrivita; nu in biserica se vad CARARILE. 🙂
    Acolo toti suntem sfinti.
    Corul cinta bine si are un repertoriu duhovinesc, dar se intimpla ca, au cite SAPTE (exact) si biserica cite treicintari, ceea ce este obositor ;
    stai ca un castravete in banca; asa pot sta si acasa.
    Ce e gresit ca nu ne place?
    Mergem sa-l laudam cu totii pe Domnul, impreuna;
    nu mergem la spectacol.
    Da, voi spune sorei care conduce; am mai facut-o.
    Nu i se pare ca”eu sunt pesecutatul perfect” . 🙂
    tine cont in general..apoi dupa o vreme, trebuie din nou
    sa-i atragem atentia.

 7. Dragilor eu nu pot sa dau dreptate celor care dau vina pe pastori sau pe știu eu câte alte lucruri ca unora nu le place sa meargă la biserica sau merg doar sa nu stea acas dar nu au dragoste de biserica si tot ce se intampla acolo e plictisitor. Eu știu un verset din Biblie si știu ca e adevărat chear de asta ca e din Biblie.
  Efeseni 4: 16 Din El tot trupul, bine închegat şi strâns legat, prin ceea ce dă fiecare încheietură, îşi primeşte creşterea, potrivit cu lucrarea fiecărei părţi în măsura ei, şi se zideşte în dragoste.
  eu sunt cam tânăr dar pot sa spun ca am trăit atât cât sa vad ca versetul asta e adevărat. Multumesc Domnului pt sistemul asta frumos in care a conceput biserica. Mă rog sa înțeleagă si cei ce nu simt nimic La biserica.

  • Da, Efeseni 4: 16 ! Si 1 Corinteni 12:12-27 ! Atata ar fi suficient pentru o „functionare” armoniasa ca Trup al Lui Hristos !

 8. Intrebarea asta a fost abordata in 2007 de firma Gallup unui grup de 562 adulti care frecventeaza biserica regulat. Raspunsurile sunt socante. Numai 15% au pus pe primul loc inchinarea lui Dumnezeu ca motiv principal pentru participare la biserica! Si numai 13% au raspuns partasia frateasca! Raspunsurile acestea cred ca arata destul de clar problema bisericii (cu b mic!) din timpurile noastre. Accesati link-ul pt detalii.

  http://www.gallup.com/poll/27124/just-why-americans-attend-church.aspx

 9. Pe undeva le dau drepatate si celor ce sunt putin deranjati de faptul ca in bisericile noastre programele sunt asa de previzibile si de multe ori nu incercam sa-L lasam pe Duhul Sfant la lucru ci sa multumim pe sora, fratele, grupul, corul, fanfara, orchestra si asa mai departe, dandu-le loc sa participe la „program”. Sugestiile ar putea sa para absurde pentru unii dar din dorinta de a dialoga doresc sa spun urmatoarele:
  – Putem avea in bisericile noastre, ori pe la casele fratilor, studii biblice care sa nu se limiteze la „ce nu trebuie sa facem” si „ce trebuie sa facem”; este atata diversitate de discutat in studii biblice
  -Putem avea studii biblice cu familia noastra, copiii, vecinii, prietenii (vacanta de vara am avut un mic studiu cu copiii nostrii despre: „decizii si urmari, familie, prieteni si influente, muzica ce-o ascultam, modestie, preintampinand pericolul pornografiei-sexului-imoralitatii, vicii in societatea de azi-droguri si alcohol, cum sa ne rugam, cum sa citim Biblia si sa fim devotati promisiunii de ai sluji Domnului…” – La inceput copii si-au pierdut rabdarea dar cu a 2-a lectie si implicarea ce fiecare a avut-o i-a facut curiosi si-I multumesc Domnului ca a lucrat la inimile lor prin acest studiu dar si ale noastre)
  -Putem rezerva o seara din saptamana (in fiecare luna) doar pentru rugaciune sau doar pentru lauda si inchinare la biserica; daca e rugaciune sa fie rugaciune nu „sfaturi” interminabile intre rugaciuni
  -Pe langa aceste lucruri fratii se pot intalni pentru o „vineri seara” la fotbal, toti barbatii care doresc, si sambata dimineata la un „breakfast” impreuna la biserica dupa care se pot organiza diferite activitati impreuna – cel putin o data pe luna- sa ne cunoastem mai bine, ca ne vedem la biserica, ne salutam din mers si de multe ori nici nu ne cunoastem dupa ani de zile cu cine am fost in biserica….
  Dumnezeu trebuie sa fie liantul care ne leaga impreuna si biserica trebuie sa fie magnetul care ne atrage spre El unde noi trebuie sa mergem cu bucurie pentru a ne intalni cu Isus si cu cei cu care vom petrece o vesnicie impreuna.

Trackbacks/Pingbacks

 1. 2 postări în Top 5 WP (22.08.2011) « România Evanghelică - 22 august 2011

  […] De Ce (sĂ) Mergem La BisericĂ (popaspentrusuflet) 5. Ironia lui Isus – John Piper (mariuscruceru.ro) Like this:LikeBe the […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: