REȚETE SPIRITUALE PENTRU CRIZA ECONOMICĂ

Majoritatea economiștilor și investitorilor transmit un pronostic sumbru pentru economia globală. Cu toate eforturile guvernelor marilor puteri, se pare că sunt în criză de petice. Guvernul american reprezintă cel mai acut sindrom al falimentului: atunci când te împrumuți ca să îți plătești… dobânda la datorii, lucrurile nu sunt roze.

Actuala criză economică are și o dimensiune spirituală. Atunci când oamenii ignoră Biblia chiar și în acest domeniu, au numai de pierdut. În special în cartea Proverbelor, găsim câteva principii de administrare a resurselor financiare pe care dacă le-am fi băgat în seamă, am fi stat cu toții mult mai bine.

1. Aviz împotriva lăcomiei: Proverbe 1:19 ”Aceasta este soarta tuturor celor lacomi de câştig, lăcomia aduce pierderea celor ce se dedau la ea.” Mai degrabă să fim darnici: Proverbe 3:27,28 ”Nu opri o binefacere celui ce are nevoie de ea, când poţi s-o faci. Nu zice aproapelui tău: „Du-te şi vino iarăşi; îţi voi da mâine!” când ai de unde să dai.” Proverbe 11:24,25 ”Unul care dă cu mâna largă, ajunge mai bogat; şi altul, care economiseşte prea mult, nu face decât să sărăcească. – Sufletul binefăcător va fi săturat, şi cel ce udă pe alţii va fi udat şi el.”

2. Atenție la garanții: Proverbe 6:1-5 ”Fiule, dacă te-ai pus chezaş pentru aproapele tău, dacă te-ai prins pentru altul, dacă eşti legat prin făgăduinţa gurii tale, dacă eşti prins de cuvintele gurii tale, fă totuşi lucrul acesta, fiule: dezleagă-te, căci ai căzut în mâna aproapelui tău! De aceea du-te, aruncă-te cu faţa la pământ şi stăruie de el. Nu da somn ochilor tăi, nici aţipire pleoapelor tale! Scapă din mâna lui cum scapă căprioara din mâna vânătorului şi ca pasărea din mâna păsărarului…” Proverbe 17:18 ”Omul fără minte dă chezăşie, se pune chezaş pentru aproapele său.” Proverbe 22:26,27 ”Nu fi printre cei ce pun chezăşii, printre cei ce dau zălog pentru datorii. Căci dacă n-ai cu ce să plăteşti, pentru ce ai voi să ţi se ia patul de sub tine?”

3. Nu risipi banii pe căile păcatului: Proverbe 10:16 ”Cel neprihănit îşi întrebuinţează câştigul pentru viaţă, iar cel rău îşi întrebuinţează venitul pentru păcat.”

4. Nu te lăsa influențat să intri în afaceri pe bază de zvonuri: Proverbe 14:15 ”Omul lesne crezător crede orice vorbă, dar omul chibzuit ia seama bine cum merge.”

5. Nu încerca să trăiești deasupra venitului tău: Proverbe 13:7 ”Unul face pe bogatul, şi n-are nimic, altul face pe săracul, şi are totuşi mari avuţii.” Proverbe 12:9 ”Mai bine să fii într-o stare smerită şi să ai o slugă, decât să faci pe fudulul şi să n-ai ce mânca.” Proverbe 17:19 ”…cine-şi zideşte poarta prea înaltă, îşi caută pieirea.”

6. Hărnicie și răbdare: Proverbe 12:11 ”Cine-şi lucrează ogorul va avea belşug de pâine, dar cine umblă după lucruri de nimic este fără minte.” Proverbe 13:11 ”Bogăţia câştigată fără trudă scade, dar ce se strânge încetul cu încetul, creşte.” Proverbe 15:19 ”Drumul leneşului este ca un hăţiş de spini, dar cărarea celor fără prihană este netezită.”

7. Averi câștigate cu cinste (nu cu înșelătorii): Proverbe 16:8 ”Mai bine puţin, cu dreptate, decât mari venituri, cu strâmbătate.” Proverbe 22:1 ”Un nume bun este mai de dorit decât o bogăţie mare, şi a fi iubit preţuieşte mai mult decât argintul şi aurul.”

8. Nu fi risipitor/cheltuitor, fi cumpătat: Proverbe 20:14 „Rău! Rău!” zice cumpărătorul, şi plecând, se fericeşte.” Proverbe 23:20,21 ”Nu fi printre cei ce beau vin, nici printre cei ce se îmbuibă cu carne. Căci beţivul şi cel ce se dedă la îmbuibare sărăcesc, şi aţipirea te face să porţi zdrenţe.”

9. Nu uita de pacea familiei: Proverbe 17:1 ”Mai bine o bucată de pâine uscată, cu pace, decât o casă plină de cărnuri, cu ceartă!”

10. Nu te baza pe bogății, nu le dori cu orice preț și să nu-ți pară rău după ele dacă le pierzi: Proverbe 23:4,5 ”Nu te chinui ca să te îmbogăţeşti, nu-ţi pune priceperea în aceasta. Abia ţi-ai aruncat ochii spre ea şi nu mai este; căci bogăţia îşi face aripi şi, ca vulturul, îşi ia zborul spre ceruri.”

Mai sunt multe alte îndemnuri, dar poate vă luați timp și citiți toată cartea Proverbe! Ar fi un mare câștig!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

7 răspunsuri sa “REȚETE SPIRITUALE PENTRU CRIZA ECONOMICĂ”

  1. Cuvintul Domnului ISUS in Luca cap12 vers 22 acopera toata teologia dumneavoastra, banii sunt ochiul satanei aduceti-va aminte de prima Adunare cind totii i-si puneau la un loc si i-si luau cu frica de Domnul, in momentul cind a intervenit satana sa sparga Adunarea a introdus banii.si nu a mai fost frica de Domnul, nu stiu cit a durat aceasta adunare dar vad si vedeti cultul de AMISII, care nu vor sa aibe legatura cu statul, cu electricitatea cu viatza lumeasca ci acolo in comunitatea lor muncesc si se roaga, eu cred cind va veni Domnul va gasi multe comunitatii de AMISII?

    • „Dar cand va veni Fiul omului, va gasi El credinta pe pamant ?”(Luca 18:8). Nu AMISI, nu baptisti, nu penticostali, nu ortodocsi, nu catolici…Ca de mormoni, biserica scientologica, New Age, Kabala, Chrislam, nu mai discutam ! Ci doar de Credinta data sfintilor odata pentru totdeauna. Adica, „Credinta in Mine”, preciza Mantuitorul !

      Ca…si dracii cred si se infioara ! (Iacov 2:19)

  2. Punctul 2 si 10 cele mai tari si adevarate.Ar trebui discutate mai mult,si explicate .Foarte multi cad in mana celor rai iar alti se incred prea mult in bogati.

  3. Fiindcă noi suntem ființe spirituale cu experințe în lumea fizică și nu invers, (mă) întreb dacă este măcar o criză în viață la care să nu fie o rețetă spirituală?

  4. Nu mi-au vorbit niciodata atat de clar aceste versete de la primele puncte … pacat … prea tarziu … si totusi ma intreb daca as fi citit acest articol acum patru ani, ce-as fi facut?! Mister. Cu tot respectul, una ce a luat plasa 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: