ÎNGRIJORĂRI

Trebuie să recunosc un fapt pe care, de multă vreme, am încercat să nu îl văd ca un pesimist. Probabil și tributar modului în care am fost crescut și învățat (și de care nu-mi este rușine), consider că biserica locală trebuie să păstreze și să exprime cu intransigență un set de valori care se potrivesc în literă și în spirit cu învățăturile Scripturii. Constat cu îngrijorare cum, rând pe rând, aceste valori sunt desconsiderate și chiar discreditate.

Este foarte greu în ziua de azi să promovezi aceste valori fără să fii numit ”fariseu”, ”legalist” sau ”extremist”. La polul opus, etichetele de ”liberal” și ”libertin” suferă un proces de abstractizare până acolo încât nu mai pot fi atribuite nimănui și niciunui demers fără un studiu etimologic aprofundat.

Sunt îngrijorat de îngăduința din ce în ce mai mare (în numele dragostei) față de cei care calcă în picioare Cuvântul Sfânt, dar și de lipsa de îngăduință față de cei ce apără identitatea noastră bazată pe crezul apostolic. Arsenalul de interpretări academice, punerea la îndoială a ceea ce am crezut, atribuită fiind unor ”greșeli” de traducere a Scripturilor, diluarea proclamării Evangheliei prin eliminarea factorilor de responsabilitate, rânduială și consecințe sunt metodele de atac susținut împotriva acestor valori.

Mă uimește faptul că toate aceste lucruri au fost experimentate deja în context vest-european și repetate în Statele Unite (consecințele fiind dezastruoase) dar iată, sunt încercate acum și în mediul evanghelic românesc (crezând că rezultatele vor fi diferite).

Sunt îngrijorat de faptul că mulți sunt gata să apere și să justifice apariția firii pământești pe scenele noastre în forme din ce în ce mai ostentative. Aceeași oameni atacă pe cei ce doresc să trăiască evlavios, insinuând că ar fi doar o mască a fățărniciei.

Sunt îngrijorat de faptul că în perimetrul academic al evanghelicilor români se promovează (cel puțin în ultima vreme) un elitism pus în slujba unor demersuri ideologice care, aici în America, sunt patronate sub steagul liberalismului. Conservatorismul american (fie el religios sau politic) privește cu dezgust și, încă, se opune ferm acestor ideologii.

Sunt îngrijorat de faptul că păstorii și predicatorii care încă mai iau poziție față de toate aceste aberații sunt ridiculizați, etichetați ca ”demagogi”, ”populiști” și ”reduși”. Mulți renunță să se mai implice fiind intimidați de aceste tactici. Atunci când sunt ironizați și ocărâți în toate felurile, tribunele vuiesc cu entuziasm, dar atunci când unii au capacitatea de a răspunde pe măsură și par a câștiga argumentul, li se aduce aminte că sunt… păstori, încercându-se (și) în acest fel neutralizarea lor. Din nefericire, unii păstori au îmbrățișat o teologie mai… relaxată și datorită compromisurilor din propria lor viață.

Sunt multe alte îngrijorări care mi-au frământat mintea și sufletul în ultima vreme. Partea bună este că am uitat de ale mele, împlinind mai mult Filipeni 4:6,7. Partea rea este că bisericile noastre se apropie vertiginos de apostazia lepădării de credință și a lepădării lor de către Dumnezeu. Încet, încet…

Compromisurile dincolo de linia de demarcare între duhovnicesc și firesc ne-au făcut vulnerabili. Am renunțat treptat la ceea ce spunea clar și absolut Cuvântul, iar acum, intrați pe făgașul relativismului, am rămas fără acoperire biblică. Cu Biblia putem argumenta TOT ori DELOC dar ne părăsește atunci când încercăm să distingem între MAI MULT sau MAI PUȚIN.

Ne mai putem oare întoarce la simplitatea acelor zile când trăiam pentru Domnul, pentru cer și pentru semeni? Greu, dar nu imposibil. Mă tem că nu mai vrem…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

29 răspunsuri sa “ÎNGRIJORĂRI”

 1. Frate Cristi,

  D-voastră ştiţi mai bine, pentru că slujba de păstor vă oferă o privelişte panoramică mult mai clară asupra cîmpului Evangheliei!
  Din unghiul meu mai îngust, „sectant” şi „sionist”, văd că toţi împing la Carul Evangheliei – unii împing să propăşească carul, pe cînd alţii împing să-l răstoarne-n şanţul lumii acesteia! În orbirea lor, şi probabil datorită compromisurilor de care aminteaţi mai sus, cei cu direcţia spre şanţ nu văd pericolul, ci împing cu zel crezînd că merg bine. Şi nu vor, dom’le, să se raporteze la Scriptură şi să-şi schimbe traiectoria, ci mai degrabă etichetează cu lozinci ieftine pe cei ce luptă pentru credinţă, adăugînd astfel încă un strat de vopsea rafinată peste vechea mîzgăleală.

 2. Vă îngrijorați degeaba… mântuirea e mult mai simplă decât lăsăm noi să se vadă: credința în Domnul Isus ca Domn (adică Dumnezeu) și Fiu al lui Dumnezeu. Atât. Ne place, nu ne place, asta e temelia mântuirii. Cine crede în Domnul Isus are viața veșnică. Mai simplu nu se poate. Noi însă discutăm o grămadă de lucruri care sunt lipsite de importanță pentru mântuire: problema evreilor, a baticului, calvinism vs. arminianism și altele din astea. Cu Scriptura poți aduce argumente exclusiv în favoarea mântuirii. Alte chestiuni nu pot fi analizate exclusiv pe baza Scripturii. Scriptura este revelația lui Dumnezeu pentru mântuirea noastră, nu pentru rezolvarea problemelor de fizică nucleară, politică mondială și mai știu eu ce. Scriptura nu e cartea cărților pentru că ne răspunde la orice întrebare din lumea asta, ci pentru că, citind-o, găsim mântuirea. Nici măcar în privința tuturor detaliilor privitoare la mântuire sau la ființa lui Dumnezeu nu găsim toate răspunsurile citind Scriptura. Scriptura ne descoperă cine este Dumnezeu și cum lucrează El pentru mântuirea noastră. Tot Scriptura ne spune că există lucruri descoperite și lucruri ascunse, așa că degeaba căutăm răspuns la toate în Scriptură. Cine vrea să fie mântuit să citească Scriptura. Cine vrea să afle și alte cele, să citească și alte cărți fără a uita că, fără Scriptură, cunoașterea lui Dumnezeu (atât cât ne-a fost descoperită) și rămânerea pe calea mântuirii sunt imposibile.

  • Frate Shifu,
   Primirea mântuirii este relativ simplă.
   La trăire și păstrare se complică puțin.

  • Mantuirea e simpla? Ce spui de intrarea pe Poarta cea stramta si Calea cea ingusta ,despre care Domnul insusi spune ca sunt putini cei ce le afla.Pentruca aceasta implica o adanca parare de rau fata de viata traita pana atunci in pacat .Neputinta de a scapa de patimile pacatului.Capitularea in Bratele Mantuitorului ,cu pocainta si credinta .Apoi vine primirea mantuirii ,iertarea pacatelor si celelalte lucruri promise de Mantuitorul .La urma poti sa-L proclami pe Isus ca Domn cu toata bucuria. Daca il proclami inainte de pocainta ….”si dracii cred si se infioara…”,dar nu se pocaiesc!

  • @Shifu, pentru ca tu nu indeplinesti IOAN 14 cu 12-14, eu nu cred ca tu ai credinta care te va mintui.Cu dragoste si foarte sincer te rog sa-mi dovedesti ca este altfel.Vreau sa aud sau sa vad ca faci ceea ce Isus a spus ca vor face cei ce cred in EL. Altfel, cel putin in cazul tau teoria cu mintuirea garantata cade fara sorti de izbinda. Deci nu primirea mintuirii este problema ci asigurarea ei prin a implini cele cerute de Dumnezeu si scrise atit de clar pe paginile sfintelor scripturi. Ramine eterna problema : „DACA” vei face, vei zice, vei crede, vei implini, vei renunta, vei omori eul, vei si vei si vei si grija sa nu fie VAI.Credinta este data o singura data pentru totdeuana sfintilor… cine o pierde, o poate pierde numasi o singura data

   • Mihail , da versete de mai jos cum le explici?? ( citat din versiune ortodoxa, originala, 🙂 )
    37. Tot ce-Mi dă Tatăl, va veni la Mine; şi pe cel ce vine la Mine nu-l voi scoate afară;
    38. Pentru că M-am coborât din cer, nu ca să fac voia mea, ci voia Celui ce M-a trimis pe Mine.
    39. Şi aceasta este voia Celui ce M-a trimis, ca din toţi pe care Mi i-a dat Mie să nu pierd nici unul, ci să-i înviez pe ei în ziua cea de apoi.
    40. Că aceasta este voia Tatălui Meu, ca oricine vede pe Fiul şi crede în El să aibă viaţă veşnică şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi.

    Si o intrebare ajutatoare: Care este voia Tatalui?

   • Mihai, nu știu ce-ți veni, dar – din câte am citit eu din Scriptură – calitatea de creștin nu se dovedește pe bloguri… Nu te supăra, dar emiți o judecată aspră în privința unui frate pentru care Domnul te poate judeca la fel de aspru. Atenție la cuvinte… mi-o spun în primul rând mie.

 3. Preamärit sä fie Dumnezeu!

  Filipeni 6:12

  Cäci noi n-avem de luptat impotriva cärnii si sängelui,ci impotriva cäpeteniilor,impotriva domniilor, impotriva stäpänitorilor intunericului acestui veac,impotriva duhurilor räutätii care sänt in locurile ceresti.

  Cuväntul se implineste azi mai repede ca oricänd.
  Semnele ne vestesc cä Domnul Isus este gata sä vinä.
  Eu cred cä am avut un timp in care am risipit harul.Ne-am läsat furati de tot felul de ,innoiri” (de la muzica, predici cosmetizate,organizatii etc.) care ne-au adus asa de apropape de träirea in firea lumeascä.Pe alocuri chiar ne-au amestecat cu lumea.Am uitat ca lupta nu s-a terminat cä mai avem nevoie de armätura lui Dumnezeu cu care sä ne putem impotrivi in ziua cea rea.S-a numit räul bine si binele räu iar potrivnicul n-a dormit.Satan si-a reinoit metodele cu care insalä poporul. El si lucrätorii lui s-au imbräcat in haine bisericesti,a creat scoli unde fabricä farisei inmultindu-si astfel lucrätorii.In poporul Domnului este tot mai multä dezbinare si tot mai multi din turmä se iau dupä sträinul care-i duce la pierzare.Ereziile sint tot mai multe iar Scripturile sänt rästälmäcite mai mult ca oricänd.Cine este a lui Hristos Isus nu se va pierde .Ce-i de fäcut?:::;;Ccine este intinat,sä se intineze si mai departe; ….si cine este sfint sä se sfinteascä si mai departe! Adicä dacä vrei sä vezi un sfänt sfinteste-te.Iar dacä vrei sä vezi un om pocäit pocäieste-te.Cäci si eu si tu ne putem cerceta pe noi insine si putem sä stim cät de sfinti si cät de pocäiti säntem.Doamne ajutä-ne!………………………………..

 4. „Sunt îngrijorat de faptul că în perimetrul academic al evanghelicilor români se promovează (cel puțin în ultima vreme) un elitism…”

  Frate Cristian, am înţeles că doriţi să curmaţi dialogul surzilor cu un anumit domn din lumea academică, domn care, întîmplător sau nu, e frate în biserica vie altături de alţii, mai neghiobi la carte decît el.
  Spun şi repet, fără portocale mecanice de data asta 🙂 : a fost o decizie înţeleaptă.
  Apoi, dacă tot v-aţi asumat-o, duceţi-o pînă la capăt, pentru că indiferent cum aţi bate şeaua, iapa tot acolo se gîndeşte.
  Dacă-mi permiteţi să vă sugerez ceva, să vă dau un sfat, pentru ca percepţia dvs. să nu mai fie atît de sumbră cînd priviţi lumea din jur: nu citiţi acolo unde ştiţi sigur că sunteţi înjurat, batjocorit, ironizat.
  După opinia mea, este imposibil pentru un om al amvonului, cu reală chemare în acest sens, să mai reziste multă vreme în tensiunile de pe bloguri şi să nu-i afecteze lucrarea din viaţa reală sau imaginea din biserică.
  Postările dvs. vorbesc de la sine. Puneţi prea mult suflet în ce nu merită, iar blogurile, pînă la urmă, sunt ca un fum: după o săptămînă de tăcere, aţi plecat din topuri şi lumea caută altceva, alt scandal.
  Scrieţi orice, oricum vă dă Dumnezeu îndemn, dar dacă o faceţi nu mai priviţi peste gardul vecinului, indiferent dacă vă înjură sau aruncă găinile lui în stratul dvs. cu flori.
  Aveţi cititori fideli? fidelizaţii în continuare, dar aici, nu în altă parte…
  Să aveţi binecuvîntări cereşti, curaj şi har de Sus.

  • Mulțumesc pentru sfaturile frățești și binevenite! Și primite cu tot sufletul!
   Mult Har și binecuvântare!

   • Frate Cristian,
    Domnul v-a dat ceea ce foarte putini pot, si mai si FAC.
    Inima pe care o puneti este pentru Lucrarea Domnului;
    multi avem ce invata de pe acest blog, desigur sunt inerente insultele, ca intre pocaiti, nu-i asa?. 😦
    Bag seama ca ati fost injurat f.mult si de altii, care v-au cadorisit cu postari intregi si epitete pina-i HAUL.,
    Nu va ingrijorati, fiecare cu rasplata lui.
    Tineti-va TARE in Domnul; cu El veti izbindi calcind peste „serpi”(eheeee)in NUmele Domnului taiati in bucati orice duh.
    Cei care vor sa strice Lucrarea lui Dumnezeu, care se cred ei insisi mai ceva decit marele apostol Pavel, care le-a socotit pe toate ca pe un gunoi, vor merge din rau in mai rau.
    Cred cu tarie ca Diavolul a vrut sa va descurajeze si cind altii v-au ciocanit cu portocalele mecanice;
    veti mai fi tinta batjocoritorilor , insa SLAVA lui Dumnezeu se odihneste peste dvstra.
    Slavit sa fie Domnul ca are oameni care lupta.
    „LUPTA frate LUPTA
    hai lupta nu te da batut”

    faina cintarehttp://disa-amestecate.blogspot.com/2009/03/hai-lupta-frate-speranta-toflea.html

  • Frate Cristian.Aici dau dreptate vindecatorului.Alin Cristea si cohortele sale va ataca non stop.Daca Dumnezeu va da putere continuati,dar altfel,daca nu aveti un simt al umorului bine dezvoltat mi-e teama sa nu cumva sa patiti ceva.
   Totodata,sa nu credeti ca blogurile arata realitatea crestinismului.Credeti ca toti baptistii sunt ca si Alin Cristea?Credeti ca toti penticostalii sunt ca si Penielicii?Principii sanatoase nu exista pe internet(mai putin resursecrestine.ro.Felicitari in acest caz lui Ben hur,Cristian Boariu si echipa) dar asta nu inseamna ca nu exista in realitate.

 5. Draga Cristi
  Eu cred ca nu avem motive de ingrijorare.Asa ca pe timpul lui Ilie el are si astazi multi urmasi sinceri car-l slujesc in tacere.Si Ilie credea ca a ramas singur, iar D-zeu nu numai ca-i spune ca mai are 7000 de barbati, dar il si inlocuieste cu Elisei.Ce dorea D-zeu sa-i demonstrze era ca EL nu depinde de un om.
  1Ki 19:14 El a răspuns: „Am fost plin de rîvnă pentru Domnul, Dumnezeul oştirilor; căci copiii lui Israel au părăsit legămîntul Tău, au sfărîmat altarele Tale, şi au ucis cu sabia pe proorocii Tăi; am rămas numai eu singur, şi caută să-mi ia viaţa.”
  1Ki 19:15 Domnul i-a zis: „Du-te, întoarce-te pe drumul tău prin pustie pînă la Damasc; şi cînd vei ajunge, să ungi pe Hazael ca împărat al Siriei.
  1Ki 19:16 Să ungi şi pe Iehu, fiul lui Nimşi, ca împărat al lui Israel; şi să ungi pe Elisei, fiul lui Şafat, din Abel-Mehola, ca prooroc în locul tău.
  1Ki 19:17 Şi se va întîmpla că pe cel ce va scăpa de sabia lui Hazael îl va omorî Iehu; şi pe cel ce va scăpa de sabia lui Iehu, îl va omorî Elisei.
  1Ki 19:18 Dar voi lăsa în Israel şapte mii de bărbaţi, şi anume pe toţi cei ce nu şi-au plecat genunchii înaintea lui Baal, şi a căror gură nu l-au sărutat.”

 6. Frate Cristi,
  Am citit de multe ori pe blogul dvs. Nu stiu cum predicati insa articolele de pe blog au fost de folos, chiar daca nu am comentat. Poate ca ar trebui sa apreciez mai mult lucrurile bune.
  E destul de greu sa identifici normalul in crestinismul actual, din motive subiective, personale dar si din cauze obiective, exterioare. Consider ca nu e putin lucru sa scrii adevarul cand ni se servesc atatea minciuni din scoala si media riscand sa acapareze chiar Biserica.
  Cred ca ati facut ce trebuia pana acum, cu sinceritate, ca si in articolul acesta, de incadrat la categoria ”luminoase” (daca o aveti 🙂 ). Pentru mangaiere va trimit o scriptura, Ezechiel cap 9: http://rom.scripturetext.com/ezekiel/9.htm.

 7. Poate ca problema este si (mai ales) faptul ca noi ne etichetam si aparam embleme–conservatori, liberali, etc…mai mult decat Adevarul. Nu cred ca suntem chemati sa fim nici C nici L, ci iubitori ai Adevarului care nu se incadreaza (neaparat) in categoriile mentionate.

  • @Val
   In sfirsit, pe acest blog am avut liberali, am avut conservativi, acum avem un centrist, independent, Ross Perot in persoana. 🙂
   problema cu cei care sint in centru drumului , de obicei sint „run over” .
   Nic o data nu sti cu cine voteaza, depinde de o multime de factori, ca si vremea, de micul dejun, nevasta, etc. etc 🙂
   Si de obicei ( cel putin in USA) nu cistiga nimica. Numai ai ajuta pe liberali sa ia puterea!

   • Gabi,
    Nu e vb de centrist, ci chiar nu cred ca scopul e sa aparam convervatorismul, republicanismul, etc… ca ajungem sa tinem mai mult la eticheta/partid decat la adevar…Isus n-a fost nici conservator nici liberal–cel putin nu pare sa se fi identificat cu nici una din partide–a condamnat ambele partide (si, da a fost si El „run over” pana la urma)..

   • Gabi,
    Apropo, Ross Perot ar fi avut sanse mari sa castige daca nu ar fi fost nestatornic (a dat inapoi la un momendat)–a pierdut pt ca a fost nestatornic, nu pt ca a fost centrist 🙂

 8. Nu știu ce-i Alin Cristea, dar nu-i baptist. Din câte știu, nu mai e membru în nici o biserică baptistă din România.

 9. In trecerea zilelor una dupa alta se apropie implacabil evenimentul venirii Mantuitorului pe norii cerului pentru recolta promelor roade.Se pare ca nimeni nu se gandeste la asta.A intra in categoria primilor acceptati pentru locul promis ce-l va fi pregatit El intre timp, este o problema de competente (din partea candidatilor) si de acreditare din partea Imparatului inaintea Tronului lui Dumnezeu,Tatal. Acum este timpul acumularii competentelor.Cand va veni pe norii cerului acest lucru va fi de domeniul trecutului (acumularea competentelor).Cine candideaza la un loc in Templul lui Dumnezeu sa-şi puna acum la incercare relatia personala cu Domnul Isus.Acesta este singurul autorizat sa emita certificatele de intrare in Sala Tronului.Singura verificare valabila este in ps.91:””il voi izbavi; il voi ocroti, Cand Ma va chema, ii voi raspunde; voi fi cu el in stramtorare, il voi izbavi si-l voi proslavi.”.Cine este bazat pe convingerea sa proprie, să incerce aceste lucruri.Daca se adevereasc , poate spera pentru un loc pe norii cerului, daca nu, inca mai este timp …

 10. Va felicit pentru postari si ma rog sa ramaneti acelasi Om al lui Dumnezeu in continuare in tot ce faceti si scrieti ,avem nevoie de oameni ca si dumneavoastra.Nu va cunosc,abia de cateva luni va citesc postarile si ma rog Domnului sa va pazeasca in continuare.
  Multe binecuvantari si ramaneti tare langa Domnul.

Trackbacks/Pingbacks

 1. 10 postări în Top 100 WP (29.08.2011) « România Evanghelică - 29 august 2011

  […] ÎngrijorĂri (popaspentrusuflet) 6. “Autojustificarea – cel mai adînc impuls în inima căzută a […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: