FEMEIA ÎN FAMILIE ȘI ÎN BISERICĂ

Rolul femeii în societate este, indiscutabil, unul dintre cele mai importante subiecte. Doar pentru că ar fi avut mai multă forță fizică, bărbatul și-a impus ”drepturi” odioase asupra femeii, desconsiderând-o până la nivelul la care să o trateze ca pe o roabă și a avea drept de viață și moarte asupra ei. ”Reculul” nu s-a lăsat așteptat. Mișcarea feministă a reușit într-o mare măsură să răstoarne clișeele tradiționale, ajungând la extrema de a nu mai recunoaște diferențele naturale între bărbați și femei. Totuși, pentru bărbați și femei, cum trebuie să înțelegem biblic valorile acestei instituții divine, familia, dar și modul în care femeia devine relevantă în biserică și societate. Studiul următor l-am pregătit și prezentat în detaliu la conferințe de familii începând cu anul 2004. Aveți aici o schiță, dar cu suficiente informații pentru a clarifica într-o mare măsură acest subiect.

1. Principiile biblice ale rolului și poziției femeii în context existențial:

 • PRINCIPIUL IDENTITĂȚII (Cum văd Scripturile aspectele de ordin interior și exterior care definesc identitatea femeii):

1 Timotei 2:9:10 ”Vreau, de asemenea, ca femeile să se roage îmbrăcate în chip cuviincios, cu ruşine şi sfială; nu cu împletituri de păr, nici cu aur, nici cu mărgăritare, nici cu haine scumpe, ci cu fapte bune, cum se cuvine femeilor care spun că sunt evlavioase.” 1 Petru 3:3,4 ”Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu.”

 • PRINCIPIUL IERARHIEI (Care sunt motivele pentru care bărbatului i s-a dat întâietatea):

a. Prin cronologia creației (femeia după bărbat): 1 Timotei 2:13 ”Căci întâi a fost întocmit Adam, şi apoi Eva.”

b. Prin căderea în păcat (femeia a fost amăgită): 1 Timotei 2:14 ”Şi nu Adam a fost amăgit; ci femeia, fiind amăgită, s-a făcut vinovată de călcarea poruncii.”

c. Prin modul și scopul creației (femeia din și pentru bărbat): 1 Corinteni 11:8,9 ”În adevăr, nu bărbatul a fost luat din femeie, ci femeia din bărbat; şi nu bărbatul a fost făcut pentru femeie, ci femeia pentru bărbat.”

 • PRINCIPIUL INTERDEPENDENȚEI (De ce bărbatul și femeia nu se pot lipsi unul de celălalt):

a. Prin procreere (femeia luată din bărbat, dar bărbatul născut prin femeie): 1 Corinteni 11:12 ”Căci, dacă femeia este din bărbat, tot aşa şi bărbatul prin femeie, şi toate sunt de la Dumnezeu.”

b. Prin nevoia de intimitate (femeia și bărbatul stăpâni unul pe trupul celuilalt): 1 Corinteni 7:4,5 ”Nevasta nu este stăpână pe trupul ei, ci bărbatul. Tot astfel, nici bărbatul nu este stăpân peste trupul lui, ci nevasta. Să nu vă lipsiţi unul pe altul de datoria de soţi, decât doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea; apoi să vă împreunaţi iarăşi, ca să nu vă ispitească Satana, din pricina nestăpânirii voastre.”

c. Prin legământul și unirea în mântuire a căsătoriei (femeia și bărbatul, împreună în Domnul): 1 Corinteni 11:11 ”Totuşi, în Domnul, femeia nu este fără bărbat, nici bărbatul fără femeie.” 1 Petru 3:7 ”Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre.” Galateni 3:28 ”Nu mai este nici iudeu, nici grec; nu mai este nici rob, nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toţi sunteţi una în Hristos Isus.”

2. Principii biblice cu privire la rolul și poziția femeii în biserică:

 • LIMITE ȘI RESTRICȚII

a. În slujire: 1 Corinteni 14:34-38 ”Femeile să tacă în adunări, căci lor nu le este îngăduit să ia cuvântul în ele, ci să fie supuse, cum zice şi Legea. Dacă voiesc să capete învăţătură asupra unui lucru, să întrebe pe bărbaţii lor acasă; căci este ruşine pentru o femeie să vorbească în biserică. Ce? De la voi a pornit Cuvântul lui Dumnezeu? Sau numai până la voi a ajuns el? Dacă crede cineva că este proroc sau insuflat de Dumnezeu, să înţeleagă că ce vă scriu eu este o poruncă a Domnului. Şi, dacă cineva nu înţelege, să nu înţeleagă!”

b. În închinare: 1 Corinteni 11:3-16 ”Dar vreau să ştiţi că Hristos este Capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii şi că Dumnezeu este Capul lui Hristos. Orice bărbat care se roagă sau proroceşte cu capul acoperit îşi necinsteşte capul său. Dimpotrivă, orice femeie care se roagă sau proroceşte cu capul dezvelit îşi necinsteşte capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă. Dacă o femeie nu se înveleşte, să se şi tundă! Iar, dacă este ruşine pentru o femeie să fie tunsă ori rasă, să se învelească. Bărbatul nu este dator să-şi acopere capul, pentru că el este chipul şi slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava bărbatului. În adevăr, nu bărbatul a fost luat din femeie, ci femeia din bărbat; şi nu bărbatul a fost făcut pentru femeie, ci femeia pentru bărbat. De aceea, femeia, din pricina îngerilor, trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei. Totuşi, în Domnul, femeia nu este fără bărbat, nici bărbatul fără femeie. Căci, dacă femeia este din bărbat, tot aşa şi bărbatul prin femeie, şi toate sunt de la Dumnezeu. Judecaţi voi singuri: este cuviincios ca o femeie să se roage lui Dumnezeu dezvelită? Nu vă învaţă chiar şi firea că este ruşine pentru un bărbat să poarte părul lung, pe când pentru o femeie este o podoabă să poarte părul lung? Pentru că părul i-a fost dat ca învelitoare a capului. Dacă iubeşte cineva cearta de vorbe, noi n-avem un astfel de obicei şi nici bisericile lui Dumnezeu.” 1 Timotei 2:11,12 ”Femeia să înveţe în tăcere, cu toată supunerea. Femeii nu-i dau voie să înveţe pe alţii, nici să se ridice mai presus de bărbat, ci să stea în tăcere.”

c. În relație: 1 Corinteni 7:8-11, 39”Celor neînsuraţi şi văduvelor le spun că este bine pentru ei să rămână ca mine.Dar, dacă nu se pot înfrâna, să se căsătorească; pentru că este mai bine să se căsătorească decât să ardă.Celor căsătoriţi le poruncesc nu eu, ci Domnul, ca nevasta să nu se despartă de bărbat.(Dacă este despărţită, să rămână nemăritată sau să se împace cu bărbatul ei.) Şi nici bărbatul să nu-şi lase nevasta… O femeie măritată este legată de lege câtă vreme îi trăieşte bărbatul; dar, dacă-i moare bărbatul, este slobodă să se mărite cu cine vrea; numai în Domnul.”

 • LIBERTĂȚI ȘI DREPTURI (vă rog să luați pe îndelete versetele recomandate și să le citiți direct din Biblie)

a. Femeia trebuie tratată cu respect: Efeseni 5:25-31, 1 Petru 3:7

b. Femeia are dreptul la propria conștiință spre sfințenie: 1 Timotei 2:15, Romani 1:26, Coloseni 3:18

c. Femeia are libertatea să se căsătorească în Domnul, cu cine dorește: 1 Corinteni 7:25-36, 39

d. Femeia are oportunități și proeminență în slujire: Tit 2:3-5, 1 Corinteni 16:15-19, Romani 16:1-16

e. Femeia are parte de făgăduința darurilor spirituale: Fapte 21:8,9, 1 Corinteni 11:4,5

f. Femeia (văduvă) are dreptul la sprijinul material al bisericii: 1 Timotei 5:3-16, Filipeni 4:1-3

g. Femeia are promisiunea reabilitării finale și totale în eternitate: Matei 22:23-30

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

162 răspunsuri sa “FEMEIA ÎN FAMILIE ȘI ÎN BISERICĂ”

 1. Slavit sa fie Dumnezeu pt creatia asta CEA mai minunata. Îmi place sa vad cum Dumnezeu era „Olaru” cand La făcut pe Adam, si cand a făcut-o pe Eva deja era „Medic Doctor Suprem” a făcut cea mai minunata operație din univers.
  Dar …(sa mă iertati) se pare ca atunci cand a adus-o La Adam , si Adam si sarpele au zis in unison …. „IN SFÂRȘIT ….” amândoi au avut „planuri” cu ea …. Saraca…:(
  Din cauza asta trebuie avut si mai MARE grija de ea. Dumnezeu sa ne ajute.

 2. Femeia trebuie tinuta in hat, caci altfel o ia razna, asa cum a luat-o si in Eden si face mari nenorociri. Din cauza unei femei care a pacatuit, sufera omenirea intreaga azi. Azi pe oriunde te uiti, vezi femeia afisandu-se tot mai goala si in interior si in exterior. Da, femeia de azi e mai criminala ca orisicand in istoria omenirii. Da, femeia de azi umple cerul cu milioanele de copii omorati prin avort. Da, femeia de azi se ridica deasupra barbatului si isi da aere de conducatoare. Da, femeia de azi corecteaza pe Dumnezeu cu privire la felul cum El a creat-o. Da, femeia trebuie atent monitorizata in orice clipa. Mai vreti ……. ?
  Sa vezi acum ce acuzatii de misogin o sa primesc !!!

  • Păi ați cam căutat-o cu lumânarea! 🙂
   Aș agrea dar pe un ton (mult) mai îndulcit.
   La mine acasă sunt într-o mare minoritate, așa că trebuie să mă port frumos. 🙂

   • Fr. Ionescu,

    si Penicilina sub forma de injectie doare, dar il face sanatos pe cel atacat de infectie. Deasemenea si taierea cu bisturiul doare, dar il scapa de la moarte pe cel atacat de tumoare.
    V-as sugera sa mergeti la un crematoriu din Chicago sa intrebati cam cati copii se ard in fiecare zi in orasul dvs. si apoi faceti o evaluare daca merge mai ” moale „.
    Sau poate vreti sa priviti aici:

    http://www.provitacraiova.ro/copii%20avortati/5.html

  • @Remus…….nu cred ca esti misogin, cred doar ca ai o ”doctrina” total falsa si gresita despre acest subiect. Daca esti insurat, cred ca nevasta ta plinge mult iar daca nu esti insurat, te sfatuiesc sa nu te insori; vei face nefericita ”darul” lui Dumnezeu pentru tine.

   Psalmul 128 :3a…..”Navasta ta este ca o vita roditoare inlauntrul casei tale;……”
   Caracteristica cea mai deosebita a vitei este ca nu are tulpina si din acest motiv SE AGATA de orice sau de „oricine”…..femeia, ca si vita se intinde atit cit i se permite, si daca nu se poate ”agata” se tireste pe pamint, fara nici o putere de a se ridica. Cind gaseste ceva pe ce se poate infasura, se duce dupa acel …ceva. Daca vrei ca femeia, sotia sa fie perfecta, ghideaz-o perfect. Daca sotul este cu sira spinarii dreapta atunci si sotia va fi la fel, daca sotul este vai si amar, atunci si sotia va fi…..le fel. Daca intr-o biserica pastorul este drept, sotia lui va fi dreapta si celelalte femei din biserica vor incerca sa copie sotia pastorului dupa cum si barbatii lor for copia…liderul.

   Genesa 3: 6b……” A luat deci din rodul lui, si a mincat; ”
   6c……” a dat si barbatului ei, care era linga ea, si barbatul a mincat si el.”
   7a….”ATUNCI LI S-AU DESCHIS OCHII LA AMINDOI;……”

   Nu o mai acuzati pe Eva de caderea omului din Rai. Porunca sa nu manince din pom a primit-o Adam ( GENESA 2:16-17)…..Adam este singurul responsabil de pacat…..CIND S-AU DESCHIS OCHII LUI EVA???????…..citeste din nou Genesa 3: 7a…….””cind a mincat Adam, LI S-AU DESCHIS OCHII LA AMINDOI….””………surpriza…….citeste din nou……”” cind a mincat Adam, LI S-AU DESCHIS OCHII LA AMINDOI…..””. Daca Adam nu minca din pom, opinia mea este ca Eva putea sa manince tot pomul cu frunze cu tot si tot nu ar fi cazut din Rai.

   Citeste mai departe, Genesa 3: 9……cind Dumnezeu cheama pe om, intreaba…..”UNDE ESTI?”……nu ….”UNDE SUNTETI?”…..

   Femeia a fost CADOUL lui Dumnezeu pentru Adam si ea a fost doar victima neascultarii lui Adam…..citeste mai departe Genesa 3: 24……… „Astfel a izgonit El pe Adam;…..”. Dumnezeu l-a izgonit pe Adam din Rai, Eva fiind numai ”collateral damage”, urmindu-l pentru ca a fost facut-a pentru el.

   Sunt surprins ca si dupa mii de ani, barbatul inca nu-si revine sa-si ia cu raspundere responsabilitatile pe care i le-a dat Dumnezeu si tot se plinge ca Eva l-a distrus. Vrem femeii in jurul nostru de caracter????…sa fim de caracter noi in primul rind si apoi ele se vor ondula dupa noi; si stiu ce vorbesc, tocmai am aniversat 30 de ani de casatorie.

   • Dacă fratelui Remus i-am reproșat tonul, același lucru vi-l reproșez și dvs. Doar că la polul opus…

   • Frate Cornel, excelent post.
    REMUS :acum stiu din ce cauza Remus (cred) nu este un nume real, ca daca afla nevasta-sa ce scrie, ajunge pe drumuri. 🙂
    Si ar fi bine ptr. REMUS sa nu se mai „uite” pe „oriunde”
    Se prea poate ca Remus sa fie insurat cu o iapa, daca trebe sa o tina „in hat” 🙂
    I like Remus !

    • Remus gândește cu voce tare ceea ce este în mintea unor bărbați care nu au curajul să zică așa ceva nici în șoaptă, nici când nu este (ea) de față… 🙂
     Eu niciodată nu am gândit așa, pentru că soția mea este într-adevăr specială și… citește toate postările mele! 🙂
     Și tu, bade Gavrilă, ai uitat de treaba cu Veta (pe care cândva nu o considerai prea deșteaptă)?… 🙂

   • Frate Cornel Ilioi,

    Tot Charles Haddon Spurgeon, in aceeasi carte semnata de el afirma: „Sunt unii barbati care se simt tare nefericiti ca sunt singuri; dar dupa ce se casatoresc, mai nefericesc si pe altii !”

   • Veta i fimeie supusa cu naframa , fara aifon sa stie ce se graieste pe aceste locasuri!. Si i mai bini asa ca daca afla ce drepturi are o sa vrea sai cumpar nadragi si inele de urechi,si mi se duce pe copca stina co oi cu tot , ca se duce la Oradea la jucat si nu mai are cine sa faca urda. Fereasca sfintul ce am vazut la bilciul de la Oradea.! Era sa cad de la pocainta bre!

   • @Cornel, din postarea ta rezulta clar ca Dumnezeu trata doar cu barbatul, femeia ca si cind nu ar fi existat.Mai sa fie?

   • @Mihail…..and everyone who still have questions about the man responsabilities and duty…please watch and listen follow message to the end, and after that….I will be ready to any dialog:

    http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fmarshill.com%2Fmedia%2Ftrial%2Fmarriage-and-men&h=iAQAwbTHAAQC5DS4N3rnaFCGkXJOfhb7cUqshUAJ1k9nrkw

    Just COPY and PASTE in your browser….ENJOY!!!!!!!!!!!!

  • Stimate domn. Va apropiati vertiginos de o discriminare periculoasa (suna mai frumos decat misoginism). Sunteti casatorit?
   Copiii avortati nu i-a facut singura (femeia)… ci cu ajutor … barbatesc.
   Femeia goala in interior? Numai Dumnezeu stie… goliciunea omului.
   Femeie monitorizata? Banuiesc ca de catre barbat!
   Daca sunteti casatorit… inseamna ca aveti probleme cu sotia. (…)
   Reactia dvs vis a vis de femeie in complexitatea ei… e un efect si are o cauza.
   Femeia trebuie tinuta in HAT?
   Hmmmm… o astfel de mentalitate ar trebui sanctionata. Daca mergeti la biserica, imi permit sa afirm ca riscati ca o astfel de gandire sa treaca pe taramul pacatului.
   Femeia corecteaza felul in care a facut-o Dumnezeu?
   Dvs va barberiti? La sub brat lucrati? Unghiile viiii le taiati? Dimntii viiii spalati?
   Si esecurile dvs cu cateva femei… nu va da dreptul sa generalizati.
   Faceti parte cumva din acea specie umana care atat in gandire cat si in practica sunt de acord cu TUPAIALA femeii?

   Cu respect, un sot care-si iuibeste sotia … cu cercei cu tot.

   • Exagerare la polul opus fratelui Remus…

   • Iubiti-a FEMEIA fara cerceii pe care Domnul nu i-a pus in ureechi, caci i-ar fi lasat si gaurile pentru ei. 🙂
    Iubiti-va femeia si aratati-i Cuvintul in dragoste bine inteleasa.
    Se vede ca ea iubeste cerceii, mai mult decit ascultarea. 🙂
    Hai sa fim seriosi:
    postarea e de nota ZECE, faceti-o „activa” in familie. 🙂
    sa nu mai stam sub papuc!

  • Remus…asa cum le spui tu coane…seamana cu strinsul latului(hatului) de catre „rebeli”in jurul lui Gadafi. Lansezi cate un ‘TOMOHAWK-CUGETARE” care-i ameteste pe comments de asa natura ca badea Gavrila te vede langa o „iapa”. Amaizing interpretari a Bibliei tradusa de ..Cornilescu sau mai stiu eu cine..de care se impiedica „teologii”mileniului trei.??/

  • Frate Remus…cind vorbiti atit de frumos despre femei…nu uitati ca ati avut probabil si dumneavoastra o mama sau o bunica. O mama care v-a adus pe lume si a varsat lacrimi poate linga patutul unui baietel bolnav…pe nume Remus…

   Uite…ma gindeam astazi la Izabela, ca nu este un nume mai urit in Biblie ca al acestei fete. Nu pornise fata aia la dans cu gindul sa faca o crima…Atita invatase de la mama ei. Eu gasesc ca mama ei si tatal ei vitreg au avut o vina chiar mai mare decit a ei. Impreuna au devenit ucigasii lui Ioan Botezatorul – nu a fost numai ea vinovata.

   Linga Pilat a fost o sotie care i-a spus sa nu se atinga de „Neprihanitul” acesta. Dar interesele lui erau mai importante decit sa fie drept. Si cite alte exemple…

   Este strigator la cer ca se fac atitea avorturi in ziua de azi…dar pentru fiecare copil aruncat la gunoi sint doi oameni responsabili: unul de genul feminin si altul de genul masculin.

   „Femeia de astazi se ridica deasupra barbatului si isi da aere de conducatoare”. ??? Un adevarat conducator impune respect prin prezenta lui si dezumfla toate baloanele fara mare ceremonie. Aerele cuiva- indiferent de gen- nu pot sa conduca pe nimeni. Nimeni nu merge dupa un balon umplut cu gaz…

   Poti sa-mi spui de ce nu te infurie mai degraba Adam si te superi asa tare pe Eva? Lui Adam ii daduse Dumnezeu asa o capacitate intelectuala ca a dat nume la tot regnul animal si vegetal….avea creierul cred ca mai ceva ca un computer al zilelor noastre ca putea sa retina tot. De ce n-a luat Adam fructul din mina Evei, cu exact dispozitia pe care o arati dumneata aici si nervos sa-l fi aruncat cit colo si sa-i spuna…
   -Asculta draga…ti-ai pierdut mintile? Vrei sa mori sau ce te-a apucat? Trebuie sa ma duc sa vorbesc cu Dumnezeu sa vad ce putem face sa reparam prostia ce ai facut-o…

   Nu crezi ca omenirea ar fi fost intr-o situatie mai buna astazi daca Adam s-ar fi indignat atunci pe loc si nu te lasa pe dumneata sa te indignezi dupa citeva mii de ani pe Eva?

  • @Remus
   Am si eu o intrebare. Bine bine, femeia e rea, dar cu cine o facut copilul ala? Singura? Cat despre avorturi, eu am o alta parere: nu e vinovata doar femeia, ci si barbatul. daca „procesul tehnologic” e dulce, sa fie si responsabilitatea fata de cresterea copiilor dulce.

   Si sa nu uitati frate Remus ca si pe dvs, tot o femei va nascut. banuiesc ca si ea era tinuta in hat, ca asa ati precizat mai sus…

   PS: ma uimesc in vremea aceasta, sa mai aud astfel de opinii, din partea unui barbat. Binecuvantat sa fie Dumnezeu ca nu gandesc toti ca el…

  • io ma mir cum te rabda nevasta-ta, remus. si ei ii faci asa declaratii?
   acuzatiile pe care le primesti, le meriti. ce samana omul, aia culege. dar tu te crezi mare sfant sustinator al adevarului, chipurile, iar apoi o sa te lamentezi ca esti prigonit din pricina adevarului.

   • @eLioR
    nu va mirati,deoarece „haturile (si ale lui Remus)sant legate de „un capastru care are zale introduse in gura..”
    Asa ca ,de aici vine „rabdarea” ..de voie sau de nevoie..
    Stie ..Remus ce stie..

  • Imi cer scuze domnule, daca femeile care fac avort sunt vinovate, si groaznice, interesant ele au ramas insarcinate din plop, acolo nici un barbat nu a participat? oare nu barbatii violeaza femei, sau le seduc si apoi cind ramin gravide le lasa si cata fete cuminti. Cred ca sunt vinovati ambii cind se face un avort. Dupa spusele dumneavoastra femeile sunt cele mai rele, nu uitati Dumnezeu ne iubeste si pe noi si doreste sa ne dea mintuire din pacat. Ati uitat viata Domnului Isus, mai erau de acestia care socoteau femeile un nimic, uite cazul cind s-a apropiat o femeie usuratica de El, Isus i-a dat o sansa. Cine sunteti dumneavoastra ca judecati toate femeile din lume. mai bine le-ati vesti Evanghelia, ca sa se pocaiasca de pacatele lor, dar nu va ocupati de judecata numai. E usor de judecat pe altii, nestiind cazul respectiv, si niciodata nu stii singur cum ai proceda in unele cazuri. LASATI JUDECATA E A DOMNULUI>

 3. Ar trebui să luăm acest studiu, să-l scoatem la printer şi să-l distribuim în bisericile din care facem parte!

 4. Remus nici talibanii nu o ziceau mai bine

  • Ia mai coborati, stimabile, de pe piedstal, ca habar n-aveti prin ce trece femeia. Mii de ani a fost tratata ca pe ultimul gunoi si a fost fortata sa se comporte ca o servitoare a barbatului, si tot dvs. sunteti cu gura mare.

   • Daca si-acasa aveti gura asa de mare, ma-ndoiesc ca sunteti asa de…prigonita precum protestati p’acilea ! Ce zice despre asta barbatul din dotare ? (sotul, daca-l aveti …) El are gura mai mica sau chiar deloc ? Ca de „veioze” pe care sa le-aprinzi sau sa le stingi…este plina lumea !
    M-ati convins ! In propria casa dumnaevaostra sunteti cea cu…’gura mare” deoarece v-ati invatat sa puneti la punct pe oricine. Numai ca pe-aici, se vorbeste in soapta ceea ce va si sfatuim s-o faceti incepand de-acum.
    Dictonul dumneavoastra „Ciocu’ mica si…pasu’ mare”, tineti-l pentru acasa ! Aici noi incercam (si uneori reusim) sa restauram statutul femeii. Cu exceptia celor care poarta cioc…. Asa ca…”ciocu’ mic, madam !”

   • @aloe vera, tare m-as bucura daca ai sta bine cu istoria si ne-ai spune cite ceva despre perioada MATRIARHATULUI, ce zici?Vedeti ca cineva spunea ca nimic nu este nou sub soare, mai aveti nitica rabdare ca se vor intoarce.In ritmul in care isi fac comitete si comitzi, cum candideaza din Alaska la Washington, cum merg catana fara sa se gindeasca pentru ce au fost create, eu as spune sa va mai ginditi si… cititi toata biblia, nu numai pe ici pe colo ca sa iasa bine.Fratele pastor v-a spus de ce a scris doar partial, asta pina o sa aiva zece gineri unul mai vrednic decit celalalt si atunci se schimba calimera.Domnul sa va binecuvinteze si sa ne intelepteasca pe toti.

   • @Aloe V, exagerati cu cuvinte tari, dar as intreba si eu: pentru ce a fost facuta femeia? Ce spune raspicat biblia?(nu filozofii sau ce mai adaugam noi ca oameni de bun simt) Si stii ce este interesant? Pina la Sara, lucrurile au stat la locul lor, exceptie fiind amestecul fara rost al Evei in treburile lui Adam, punind la indoiala ce a spus Dumnezeu.Si ar mai fi ceva: de ce trece femeia prin ceea ce trece? Ca doar nu a pus-o Adam, iar regulile le-a stabilit Dumnezeu, nu? Hai sa fim mai buni!Domnul sa te binecuvinteze.

   • mihaile, nu vrei tu sa ne spui de ce o fost facuta femeia?

   • eLior, m-as fi bucurat poate prea tare ca sa-mi fi fost lasat mie acest raspuns.Si precis era unul omenesc. Asa ca eu ma supun ,dar nici nu pot neglija, ca a raspuns foarte frumos Dumnezeu. Aceasta era si invitatia mea. Sa vedem deslusit si nu prin „interese” sau prin filfizonarii sentimentale si carnale, ceea ce este cu adevarat femeia. Daca raminem la ce a spus Dumnezeu, ea este o bijuterie, doar ca eu vad ca tot Dumnezeu a lasat o slobozenie prin care ea se poate expune sau prin care noi o determinam sa se expuna. orice alta fateta de relationare ramine valabila si ne poate defini FEMEIA cit mai aproape de ceea ce Dumnezeu a lasat-o sa fie. Personal, imi pare rau ca nimeni nu vrea sa fie abordata perioada de matriarhat cind femeia era „sefu”! Parca aceasta perioada nu ar fi din timpul creatiei lui Dumnezeu.
    Mie acest subiect mi se pare mult mai frumos decit a afrma doua -trei cuvinte(fie si biblice) despre ceva ce prezinta cea mai complicata , cea mai fascinanta, cea mai tentanta, cea mai interesanta, cea mai rivnita, cea mai „bogata” in frumuseti si taine, cea mai surprinzatoare, …etc…fiinta ce cunoaste si preocupa omul.Cit ,despre ce are Dumnezeu cu aceasta fiinta, asta nu mai este treaba mea. Domnul sa te binecuvinteze.

   • f frumos, mihail. 🙂 binecuvantari si tie, multumesc. si pt raspuns.

 5. Frate Cristian,

  Personal va multumesc in Numele Domnului Isus, Mirele nostru scump si drag, pentru superba postare atat de plina de argumente pur biblice si care nu frizeaza nici logica si nicio ratiune sanatoasa si care are intreaga noastra acceptiune duhovniceasca ! Sa fiti binecuvantat !

  As vrea sa subscriu doar la finalul postarii, punctul…
  „g. Femeia are promisiunea reabilitării finale și totale în eternitate: Matei 22:23-30”

  Dupa o istorie specifica atat de zbuciumata si impletita cu ispitiri si caderi, nedreptati si discriminari, aprecieri laudative si apoi iar dispretuiri ce tin de mentalitatea misogina a „falnicilor purtatori de nadragi…”, da, femeia are in sfarsit dreptul la o promisiune finala, cereasca: DREPTUL DE A FI MIREASA, cu implicarea si implinirea tuturor calitatilor sfinte si neprihanite ce decurg din acest drept ! (Apocalipsa 19:6b-9).

  Desigur ca, aceasta „repunere in drepturi”, aceasta promisiune de reabilitare finala cuprinde amandoua laturile:
  a) Latura umana :
  -cu reabilitarea prin recuperare a dreptului care l-a avut la creatie, adica „os din oasele melesi carne din carnea mea…” si, „un singur trup”!
  b) Latura spirituala:
  -Unirea lui Hristos cu Biserica Sa, iar la acesta bucurie cosmica a unirii participa, asista creatia intreaga, tot asa cum a participat la unirea de la inceputul creatiei initiale.

  Caci Biblia incepe cu o nunta, cu un mire si cu o mireasa aici pe pamant,si se incheie cu UN MIRE SI CU O MIREASA IN CERURI ! (Apocalipsa 22:17) Doar conditiile de „convietuire”
  difera ! „Caci mare si pamantul dintai pierisera si nu mai erau…”(Apocalipsa 21:1);
  ( I Corinteni 15:45-50, care se refera si la conditiile unei noi creatii tot „in Hristos”) „Caci Dumnezeu era in Hristos, impacand lumea cu Sine !”(2 Corinteni 5:17-19a).

  • Genesa 2:
   15. Domnul Dumnezeu a luat pe om şi l-a aşezat în grădina Edenului, ca s-o lucreze şi s-o păzească.(Gen 2.8);
   16. Domnul Dumnezeu a dat omului porunca aceasta: „Poţi să mănânci după plăcere din orice pom din grădină;
   17. dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el vei muri negreşit.”
   (Gen 2.9; Gen 3.1-17; Gen 3.3-19; Rom 6.23; 1Cor 15.56; Iac 1.15; 1Ioan 5.16;)

   Este adevarat ca suntem predispusi intotdeauna la un transfer de vinovatie personala (este un adevarat procedeu „tehnic” bine regizat de…Satana „sa te vezi neprihanit in ochii tai !” Judecatorii 17:6; 18:1;19:1; 21:25; Deuteronom 12:8;Ioan 9:41; Matei 5:20).
   Porunca Domnului era pentru om (pentru barbat aici) de a pazi, de a lucra de a nu manca (doar din pomii interzisi de Dumnezeu !)
   Cine este vinovat de neindeplinirea acestei porunci ?
   Cand Dumnezeu il intreaba pe Adam : „Ce-ai facut ?”, atunci Adam isi transfera vinovatia su atata seninatate: „Femeia…!”. Apoi urmeaza acelasi transfer de vinovatie in momentul in care femeia ia exemplu de la sotul ei, de la…preotul familiei ei si transfera si ea vinovatia asupra: „Sarpele m-a amagit !”

   Daca femeia a fost amagita, a vazut, a luat a gustat si a constatat ca „e bun” inchizand ochii de placere, atunci ce sa mai spunem despre barbatul ei care „era langa ea” (nu prin gradina la lucru sau veghind la hotare…, ci „langa ea” – Genesa 3:6- a pacatuit cu ochii deschisi ?!!
   (Chiar daca femeia „a gustat” din pacat, prima, barbatul a savarsit un indoit pacat: acela ca mai intai nu a vegheat, nu a pazit, asa cum era porunca data initial. „Fiindca toti au pacatuit…”)

   Si apoi, a fi misogin inseamna a vorbi despre femei numai de rau !

   Charles Haddon Spurgeun, in cartea sa „Eu cat si casa mea vom sluji Domnului” spune ceva dur si fara precedent la adresa…misoginilor:
   „Cine vorbeste prea mule de rau despre femei, sa-si aduca aminte de mama lui, sa taca si sa-i fie rusine !”
   (Incheiat citatul !)

  • Mihail,
   frumos spui ca femeia este ca si o bijuterie;
   e atita fragilitate intrinsa, incit trebuie menajata,
   precum spune proverbul” sa n-o atingi nici cu o floare”
   chiar daca ii plac florile. 🙂
   sentimnetele ei pot ii ranite prin cea mai mica nedilecatete;
   si daca este si credincioasa Domnului, cu atit mai mult.
   A o numi SEFA , mi se pare total lipsit de bun gust. 🙂

 6. Pe cand propuneri pentru dezlegarea femeiei la conducerea bisericii locale, la indeplinirea actelor de cult, desigur toate propunerile vor veni insotite de argumente si versete biblice.In fapt, se practica deja in multe activitati crestine, dar la noi inca nu au iesit in fata.Cine sparge gheata?

  • Frate Mihai,
   Tot Spurgeon spunea ca „niciun barbat nu va recunoaste niciodata in mod public cat de mult este sub papucul nevestei acasa !”
   Evident ca nu asta am vrut sa spun dar asta a reiesit ! Ma simt dator cu o completare , ba chiar doua:

   1) Este referitor la ceea ce spuneam legat de afirmatia lui Spurgeon: adica, daca tot suntem „sub papuc” acasa, la ce ne mai trebuie si-n Biserica ? (bineinteles ca am parafrazat afirmatia);

   2) In Efeseni 4:11 apostolul Pavel spune: „Si El (Hristos) a dat pe unii apostoli (nu apostolite); pe altii prooroci (si aici as vrea „sa despic putin firul in patru” :
   a) inca n-am vazut, n-am auzit, nu stiu ca sa existe vreo sotie de pastor care sa prooroceasca…Oare de ce ? Din motive de concurenta sau ca…”duhurile proorocilor sunt supuse proorocilor”? Nu cred ! Sunt pentru rpoorocie dar cot la cot cu sotii acestora ! Caci pastorul propovaduieste „marturia lui Isus care este DUHUL PROOPROCIEI” ! (Apocalipsa 19:10) De ce sa dea navala doar surorile singure si…uneori chiar din cele fara barbat ?
   b) Sotia proorocului Isaia era proorocita, i-a nascut doi fii cu care Isaia in capitolul 8:16 se „faleste” cu ei inaintea natiunii(vezi si cap.8:3; cap.7:3) Desi proorocita fiind, pentru nevasta lui Isaia a fost de o deosebita importanta, de prima indeplinire, datoria de a-si creste copiii (incepand prin a le pune nume doar cu rezonanta profetica) in frica si temere de Domnul (2 Timotei 2:11-15) pentru ca acestia sa fie cu adevarat niste „semne si minuni in Israel (2 Timotei 2:15).

   Prin aceasta afirmatie, profetul Isaia si tatal copiilor sai aduce laude si multumiri in mod indirect si sotiei sale, proorocita de-acasa !

   Cu toate ca Isaia o remarca pe nevasta-sa ca fiind proorocita de drept, de fapt insa nu gasim nici macar un verset descoperit prin proorocie in cele 66 de capitole ale cartii Isaia ! Asta da, modestie, asta da, smerenie, sa nu treci inaintea sotului tau !

   Si-apoi, pentru ce atata imbulzeala doar la primele daruri care sunt exclusive fratilor ,barbati si soti in camine, cand lista cu „oferte” de slujire in biserica si-n afara ei (in special acasa unde esti inima caminului…) este suficient de lunga pentru a da navala !

   Draga frate Mihai, trag nadejde ca am fost suficient de explicit acum, chiar cu riscul sa mi „se ingramadeasca carbuni aprinsi pe capul meu”, ingramadire care provine tot de la unii frati scumpi scumpi care au parte de aceeasi chemare cereasca, dar care probabil ca au fost „trimisi” de sotiile lor sa conteste cele spuse de mine aici si care isi au temelia pusa in Scripturi.

   Eu sunt pentru daruri, dar nu de…talcioc, ci din acelea de valoare si care sa coste ceva ! Domnul Isus nu a facut Bisericii Sale, Miresei Sale cadori de la…”second-hand” ci „in subtire si stralucitor, (care sunt faptele neprihanite ale sfintilor” -Apocalipsa 19:8)
   Faptele neprihanite ale sfintilor au fost randuite de Domnul inca inainte de intemeierea lumii (Efeseni 1:4-14; Ioan 15:1-5; Efeseni 2:8-10).

   Mantuirea nu-i prin fapte dar existenta faptelor „randuite inca de la intemeierea lumii” dovedesc afilierea, infierea si invierea cu Hristos (Efeseni 2:4-10).
   Asa ca sunt destule slujiri avand in vedere „nevoile sfintilor” incepand cu saracii, orfanii, bolnavii, „sfatuirea surorilor tinere cum sa fie supuse Domnului si sotilor lor…”( Tit 2:3-5) si multe altele ca acestea dar care inca nu sunt enumerate aici, ca nu este cazul.

   Sa fiti binecuvantat in Domnul, impreuna cu toata casa dumneavoastra!

   • @fratele meu scump,Aciduzzu, prea selectiv si se ocoleste scrierea biblica in intregul ei cind este vorba despre femeie. De ce nu citam din Eclesiastul, de ce nu luam in considerare ce spune ap Pavel si Petru, cine este Spurgeon comparat cu apostoli Domnului Isus? Ma asteptam sa vorbesti despre MATRIARHAT, dar daca numai istoria ne aduce dovezi si biblia nimic, asta este.Mai avem nitica rabdare si daca acuma cunoastem in parte (si nici asta nu recunoastem in intregime) va veni o vreme cind le vom sti pe toate, Domnul sa aiva mila de noi, ca femeile au ele grija sa intoarca cu susul in jos rinduiala lui Dumnezeu.Priviti doar in adunarile din care faceti parte si mai apoi in jurul dvs si …nu este cazul sa scrieti, meditati doar.Si scriu toate acestea din pozitia celui care a iubit femeia multa vreme mai mult decit pe Domnul, numai indurarea lui mi-a deschis cred ,ochii mintii si a inimii pentru a imi veni in fire, Domnul sa fie binecuvintat si slavit.

   • @Mihail,

    Nu vreau sa polarizam discuta doar in jurul „patriarhilor” moderni, dar daca bagati bine de seama, chiar in MATRIARHAT, Biblia vorbeste tot despre „patriarhi” in adevaratul sens al cuvantului, adica pe drept cuvant, ca si CAPI DE FAMILIE ! Nu ca s-ar parea ca Biblia face „discriminare”.
    De pilda in genealogia („Cartea neamului…”) Domnului Isus Hristos, atat in cea „descendenta” din Matei 1, care incepe cu…”Avraam „a nascut” pe Isaac, Isaac „a nascut” pe Iacov…”, cat si in genealogia „ascendenta” din Luca 3, in care se spune: „Isus, fiul lui Iosif…fiul lui Avraam, fiul lui Enos, fiul lui Adam, fiul lui Dumnezeu”, se vorbeste (iarasi, in toata perioada matriarhatului) doar de patriarhi, nu din cauza ca este nedreptate in Dumnezeu ci din cauza ca „Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca sa faca de rusine pe cele tari…”(I Corinteni 1:27)

    In toate relatarile Biblice, se face referire directa sau indirecta.la „contributia” femeii la dezvoltarea lumii.
    Astfel interventia femeii in istorie straluceste ca luceferii pe cer, incepand chiar cu Rebeca, Rahela si idolii ascunsi sub saua…,cele doua moase evreice din Egipt, Sifra si Pua, apoi cu Maria, sora lui Moise (dar tot ea este remarcata si ca fiind partea intunecata de cartire impotriva lui Moise…);
    -cele doua femei contrastante, Ana si Penina, , mama lui Samson (Dalila…are a ne spune ceva), Debora, fiica lui iefta, Naomi si Rut, curva Rahav;
    -Iael si Sisera, Mical, fata lui Saul, Batseba (care iarasi are a ne spune ceva), Isabela (care iarasi…), Atalia, nevasta lui Ieroboam…;
    -sotia proorocului Isaia, proorocita care…vorbeste doar prin educatia copiilor ei, Gomera, dromadera lui Diblaim;
    -Maria , mama Domnului Isus si Elisabeta, rudenia ei;
    -samariteanca viitoarea evanghelista, femeile de la mormant;
    -(sa mai vorbim oare si despre Safira si „matriarhatul” ei din Fapte 5?), Lidia, vanzatoarea de purpura din Tiatira, (si iarasi o eclipsare cu slujnica ghicitoare…), diaconita Fivi din biserica din Chencrea, mama lui Alexandru si Ruf, o mama pentru apostolul Pavel;
    -„prea aleasa doamna si copiii ei (atat ca femeie, sotie si comportament de adevarata „doamna”, cat si ca biserica remarcata si apreciata de apostolul Ioan);
    -Isabela, proorocita din Apocalipsa, marea pangaritoare de biserici;
    -si in final, Biblia culmineaza apoteotic cu MIREASA, SOTiA MIRELUI CERESC !

    Vi le-am insirat aproape pe toate femeile remarcate de Sfanta Scriptura atat pentru contributia lor binecuvantata in istoria omenirii cat si in istoria primei biserici, cat ci celelalte, adevarate calamitati…

    MIELULUI ! Nu-i de-ajuns, frate Mihail ?

  • Care gheata trebuie sparta? cea a Cuvintului care spune limpede ce rol are femeia in biserica, in familie.

  • ……@Mihai……daca ati stii cite femei conduc bisericile prin marionetele de soti (lideri spirituali si membrii in comitet) pe care ii au…..

 7. de ce nu se vorbeste despre gingasia… taria … blandetea… capacitatea de a iubi, ajuta … a femeii? De ce nu vorbiti despre femeile invatatoare la grupel de de copii, despre proiectele in care se implica… etc?
  Misoginismul neoprotestant, lipsa de bune maniere si … de bun simt … ne plaseaza in categoria animale evoluate. ()

  • Ați citit postarea? Sau numai un comentariu?

   • Am citit si postarea si comentarile.
    Ideea era… aceea de a surprinde caracterul rascumparat al femeii (si al barbatului)

  • Romeo, imi cer iertare de la Dumnezeu si toti fratii si surorile mele in credinta, apoi , ca un om de lume(pentru 5 secunde) inainte de a fi scris comentariul tau in partea a doua, era bine sa te documentezi prin persoanele care cunosc, daca in dreptul meu este potrivit cuvintul „misogin”.Cred ca ai citit ceva carti si ai fi auzit cite ceva prin cele consilieri la moda si tie ti se pare ca pot fi folosite „o sama de cuvinte” ca sa aratam „cool” Nu este cazul. Si au trecut cele 5 minute. Daca inainte foloseam 37 de complimente ca sa fac o cerere sau sa port o discutie, la toate acele cuvinte frumoase, acum pun inceputul cu Dumnezeu.
   Incearca si tu ,iar daca poti sa pui pe Dumnezeu inaintea tuturor gindurilor si exprimarilor tale, ai sa ajungi sa „iubesti” neconditionat ,iar cuvintele de judecata or sa-ti dispara din vocabular.Daca nu crezi, ma poti intreba.Eu experimentez acuma aceasta si sunt extraordinar de bucuros, acea bucurie in pacea ce o da Domnul Isus. Si sa stii ceva: nu mai fi atit de badaran sa compari ceva ce a fost facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu….cu animale, fie oricit de evoluate.Iti da o nota sub …sub…sub…. Domnul sa te binecuvinteze.

 8. Dacă Remus e căsătorit, aș fi curios să știu cum își ține soția în laț… mă rog, cum o monitorizează. Dacă nu e căsătorit, atunci NU vreau să știu cum monitorizează femeile în orice clipă…

 9. Fara o nevasta inteleapta, vai de barbat. Nevasta trebuie sa-si cunoasca rolul in familie si acest rol trebuie sa fie implementat de la inceput, nu dupa ani de casnicie. La fel si cu barbatul. Mai sunt unii barbati care nu sunt capabili sa fie „cap” in familie…atunci ce te faci?..

 10. Aroticolul cuprinde lucruri frumoase, înțelepte, biblice, dar totuși, din 30 de comentarii nici unul nu aparține unei surori (femei).

  • Cornelius: se pare ca femeile sint „atent monitorizata in orice clipa.”(expresia lui Remus) pe acest blog. 🙂

   • Cred că ele monitorizează mai mult decât barbații… 🙂

   • Gabi Bogdan,

    numele Remus este real. Acest lucru poate sa ti-l confirme si fratele Ionescu. Expresia ” hat ” inseamna ” a fi tinuta din scurt „, ceea ce inseamna ca barbatul ca, si autoritate a familiei, are dreptul de a corecta inclinatiile femeii care isi atribuie uneori functii de ” sefa sau conducator „, care isi au radacina in rebeliune si mandrie.
    Acest germene exista in femeie de la caderea in pacat a Evei. Problema este ca, oridecate ori incolteste acest germene si vrea sa creasca spre a aduce roada , el trebuie curmat fara mila de la radacina, altfel ajunge sa faca ravagii.

   • Probabil frate Cristian Ionescu, se curma tot dupa „prevederea legala” stipulata in Deuteronom 25:11-12, si aplicata „ad literam” chiar sub Har, chiar in Hristos !:

    ” Cand doi oameni se vor certa unul cu altul, si nevasta unuia se va apropia sa-l scoata pe barbatul sau din mana celui ce-l loveste, daca intinde mana si apuca pe acesta din urma, de partile (lui) rusinoase, SA-I TAI MANA, SA N-AI NICIO MILA DE EA !” (Deteronom 25:11-12).

    Cam aici se „curma germenele”, cam aici se termina (cu) imaginatia…”

    Deci, recapituland spre o mai buna intelegere:

    Daca fratele Remus se cearta cu vreun frate (chiar aici pe blog) si vine scumpa lui sotie si-l apuca de…, in ciuda „hatului” din care a fugit (si chiar asa, in vazul lumii ?) fratele „sa n-aibe nicio mila de
    dansa! Sa-i taie mana” !
    Sau mai bine, sa-i taie hatul decat sa convietuiasca cu o nevasta ciunga…?
    Oare asa „se curma germenele”?

  • Excelent ! Postare care se merita a fi multiplicata, in format de brosura,
   si data cadou, fiecarei fetite, de mama ei, la varsta de 12 ani.
   Educatia, educatia si iar educatia lipseste, si toti platim pentru ca nu investim in educatie.
   Este o investitie de dragoste pentru sufletul copilei, care la varsta adolescentei absoarbe ca o sugativa, tot ce vede si ce aude.
   In cate Sundy school, se prezinta fetelor educatia morala si estetica ?
   Daca mama cumpara barby doll si printese de papusi, ce rezultat v-a avea din comportamentul ficei ei ? Oare nu vom da socoteala ?
   La birthday, la wedding shower, e o rusine sa te uiti la unele „cadouri ”
   facute cu haz, dar intineaza cugetul.
   As intreba pe Remus cat investeste in educatia la Sundy school ?
   Gura vorbeste din prisosul inimii si vestimentarea arata „frumusetea interioara,omul ascuns”, la care capitol,Remus este restantier.
   Remus,daca prezinti problema, investeste in solutie, dar sa o faci numai in dragoste si respect , pentru cele pentru care a murit Hristos.

   • Sora Elisabeta,

    „si data cadou, fiecarei fetite, de mama ei, la varsta de 12 ani.”

    Chiar de la doisprezece ani nu, dar cadou de nunta, da ! Doar se cununa „in Hristos”, nicidecum in afara de El, nu ?

   • Fr. Ionescu,

    va raspund in casuta aceasta fiindca mai sus nu este loc. A curma inseamna a nu-i permite femeii sa se aseze in locul nepermis, care se aseamana ce ceea ce spunea fr. Al Martin in predica sa, adica, daca femeia a avut inclinatia sa se imbrace cam indecent pentru a merge la Biserica, tu ca sot sa-i impui sa-si schimbe imbracamintea sau pur si simplu sa-i interzici iesirea din casa cu acea imbracaminte.
    Unii spun ca, barbatul trebuie sa fie lumina ca, femeia sa asculte de el ! Dar eu va spun ca barbatul daca ar straluci cat 7 stele, femeia tot are inclinatia sa pacatuiasca si sa nu asculte. Nu era Iov un om neprihanit ? Si care a fost inclinatia femeii lui atunci cand ea trebuia sa fie lumina ?
    Starea pe care am vazut-o este ca, atunci cand barbatul alege calea smereniei si este bland, femeia il ia de fraier si se ridica deasupra lui.
    Da frate Ionescu, femeia trebuie tinuta in control, altfel germenele rebeliunii care zace in ea, va incolti si va face numai ravagii.
    In ce priveste starea natiunii germane, aici barbatii au infiintat niste cuvinte, ca: in vreme si in femei nu poti avea incredere. Barbatul german in cea mai mare parte nu are incredere in femeie. Credeti ca in America este altfel ?

   • @Remus,
    ..”germenul rebeliunii zace in femeie.”bun…!!diagnostic.!!
    Dar de unde a venit acest germene,unde sant radacinile lui..??
    Nu cumva din Adam,de unde purcede femeia..??
    Remus,tu nu te tragi din Adam..??
    Mergand pe aceasta linie,Remus ..cred ca mai este nevoie de inca un diagnostic,aplicat la alta persoana..??
    In consecinta se impun SE IMPUN MAI MULTE HATURI (cu capestrele si zabalele respective). Ce zici..??

 11. Foarte posibil 🙂

 12. O intrebare: ce atitudine are la indemana un sot credincios in situatia in care sotia credincioasa nu se supune.Precizez, in situatia in care este evident pentru toata lumea ca opinia ei nu este biblica.
  Alta intrebare: Sotia trebuie sa asculte de sot.Asa scrie.Veti zice: „In Domnul”.Asa este, dar care este limita, până unde se poate împinge împotrivirea.Ierarhia este clara: Hristos,bărabatul,femeia: dar daca Hristos nu inseamna acelasi lucru pentru barbat si pentru femeie.
  Oare a reusit cineva sa-şi impuna punctul de vedere biblic in fata sotiei sale, sau a abndonat orice atitudine activa inainte de asi forma orice opinie

  • Frate Mihai,
   Incerc sa va vin in ajutor, vis-a-vis de intrebarea fromulata:

   „Alta intrebare: Sotia trebuie sa asculte de sot.Asa scrie.Veti zice: “In Domnul”.Asa este, dar care este limita, până unde se poate împinge împotrivirea.Ierarhia este clara: Hristos,bărabatul,femeia: dar daca Hristos nu inseamna acelasi lucru pentru barbat si pentru femeie.”

   Pana unde „se poate impinge ierarhia” ? Doar in limitele ramanerii in Domnul ! Afara de El este RAZVRATIRE !
   Daca sotul este „in Domnul”, garantat, si sotia va ramane „IN DOMNUL” (daca este intradevar „in Domnul”) si va incerca „sa-l copieze pe sotul ei”, intrucat este un singur trup cu el ! Nu intra in discutie divagatiile pe aceasta tema, afara de cazul in care esti insurat cu o necredincioasa ! ! Dar si atunci trebuie sa fii pilda ca esti „in Domnul” ! (I Corinteni 7:8-16; I Petru 3:1-7).Punct ! Nicidecum „dar daca”, ci doar PUNCT ! Argumente va aduce doar cel care nu este in Hristos !

 13. Cind esti insurat cu o necredincioasa e si mai si…pentruca trebuie ca prin purtarea ta sa o cistigi pentru Hristos!
  Daca sotia ta „credinciosa” are „alte idei”…cistig-o si pe ea pentru Domnul;
  atunci si tu vei fi mai fericit aici pe pamint. 🙂

 14. Pentru barbatii „victime” precum Remus:
  O vai s-amar, interesant ca femeia e vinovata pt toate, nu? Si voi, barbatilor, sarmanii de voi, voi sunteti victime ale diabolicei femei (?!?!).
  Femeia va face voua mancare, curatenie, spala, calca, va implineste nevoie sufletesti si fizice, poarta copii, naste copii, are grija de ei, are grija de voi, trebuie sa asculte de voi si totusi VOI NU DATI DOI BANI PE EA! VAI S-AMAR!!!

  Femeia trebuie tinuta in hat, Remus? Ia-ti, domn’le, un caine! O femeie duhovniceasca stie ce poate si ce nu, nu trebuie s-o ti in hat, ca Dumnezeu nu ti-a incredintat tie haturile femeii, stimabile, ci ti-a poruncit, domn’le, s-o iubesti cum a iubit Hristos Biserica, incat sa-ti dai si viata pt. ea. Daca Hristos vorbea asa despre tine cum ai vorbit dvs, (…) „nu v-ar fi convenit” e putin spus.

  • Dac-ati fi atat de oropsita-obosita-prigonita, precum pozati, sunt sigur ca n-ati avea gura asa mare ! Si nici spirituala nu-mi pareti a fi, cel mult incercati niste inedite vorbe de duh, strain de ascultare….Purtati cumva o lupta pentru emanciparea femeii ? Sunteti noul model de…Ana Ipatescu ? Incercati sa vociferati mai cu mana la gura, ca asa veti fi mai simpatica daca nu chiar credibila !
   N-aveti barbat acasa de loviti in barbatii altora ? Pe acestia si-i „disciplineaza” cele pe ale caror „inventare” sunt acesti „barbati victime precum…” ati spus ! Vor da socoteala doar in fata nevestelor legitime nicidecum in fata celor…virtuale !
   Daca suntem in apararea femeii dupa cum , daca mijiti putin ochii veti vedea chiar din titlul postarii nu v-ati da drumul la ventilator intr-un mod atat de lipsit de chibzuinta !

  • @aloe vera, de ce femeia nu a slujit NICIODATA la cortul intilnirii sau in templu? De ce femeii nu-i dau voie sa dea invatatura (cred ca despre cea biblica este vorba, cit despre copii ar fi chiar nimerit sa dea invatatura) ? De ce femeia trebuie sa taca?Iar cind proroceste spune „asa vorbeste Domnul…”!Deci nu ea. De ce femeia trebuie sa intrebe acasa pe sotul ei? De ce femeia trebuie sa se teama de barbat?De ce a fost nevoie ca sa fie trecuta pe paginile bibliei o ierarhie, Isus, barbatul si femeia? De unde crezi ca sunt scoase aceste intrebari?Bunul Dumnezeu sa te binecuvinteze.

   • scuza-ma, mihaile, dar matale incurci borcanele. nu vorbim de rolul femeii in adunare (care nici ala bine nu-l cunosti), ci de cel in familie si societate.
    si de ce sa se teama femeia de barbat? ca-i articuleaza una daca n-asculta de el, sau cum?

   • pardon. eu am incurcat borcanele. 😀 am crezut ca sunt pe alt subiect. intrebarea ramane.

  • Aloe Vera,

   femeia de azi isi avorteaza copilul in WC fara sa-i ceara nimeni acest lucru, femeia alimenteaza crematoriul care arde copii zilnic, femeia deschide usa catre pacatul de curvie si populeaza bordelele, femeia nenoroceste barbatii, oferindu-le curvia pe tava, ca prajiturile la cofetarie.
   Mergi pe strada si vezi femeia aratandu-si sanii cu nerusinare in plina lume, etalindu-si picioarele goale, etalindu-si burta goala, etalindu-si fundul la vedere, facand pe cei mari si pe cei mici sa pacatuiasca. Da, femeia de azi isi inseala barbatul in ziua nuntii lor.
   Te uiti la televizor, vezi femeia goala, mergi in oras, vezi femeia goala, intri in farmacie, vezi femeia goala, intri in magazin vezi femeia goala, navighezi pe net , vezi femeia goala, citesti un ziar , vezi femeia goala.
   Nu mai poti sa iesi azi in societate , fara sa vezi femeia goala pretutindeni, care intineaza ochii celor mari si celor mici !!!
   Da, femeia goala pretutindeni, in reclama de sapun , de sampon, de crema de corp, de medicamente. Da, femeia de azi promoveaza curvia cu nerusinare.
   Da, femeia secolului 21 se lasa prostita si modelata ca plastelina, fiindca a luat-o razna si reprezinta un mare pericol pentru societate.

   Stimate femei care va iritati de adevar, unde ati vazut voi barbati goi pozand pe toate gardurile in pielea goala, asa cum face femeia contemporana ???

   Aloe Vera, mai vrei ? Daca nu, atunci inchide gura si taci. Din cauza femeii care a pacatuit in Eden sant azi toate nenorocirile pe pamant.
   Ea , a adus moartea in lume si germenele mortii si al pacatului de care santem atinsi chiar din ziua conceptiei noastre in pantece.

   Frate Ionescu, va rog sa lasati comentariul asa cum este. El nu este o ofensa adusa femeii ci, exprima o realitate a starii in care se gaseste femeia de azi, realitate pe care nu o poate contesta nimeni.

   • Dar și bărbații sunt de condamnat tot atât de mult, nu?

   • Fr. Ionescu,

    eu vorbesc la modul cel mai serios. Eu nu vad barbatii pe strada, in magazine, in reclame, la TV, etc,etc, in starea cum vad femeile. Bineinteles ca, si barbatii sant greu vinovavi, fiindca de multe ori ei manipuleaza femeia in vederea pacatului de curvie si a goliciunii fizice.
    Problema se pune: de ce femeia se lasa vanduta satanei si produce atata pacat de curvie si intinare a ochilor si a gandurilor, celor mari si celor mici ??? Eu zic ca, asa cum este barbatul, totusi se gaseste mai multa rusine decat la femeie.
    Raman la concluzia ca, femeia secolului 21 reprezinta o mare problema pentru curatia societatii in care traim, care este vinovata de deschiderea usii spre pacatul de curvie si care aduce moartea in viata multor suflete barbatesti.

   • Stimabili domni si frati, poate n-o sa va vina sa credeti, dar de obicei sunt o persoana calma 🙂 Imi cer scuze pt. surplusul de asprime.
    Am reactionat asa de dur pt. ca am fost foarte suparata din cauza nerecunostiintei dvs. pt. femeie, in special Remus.

    Mihail, apreciez calmul dvs. Domnul sa va binecuvinteze! Nu am zis ca femeia nu trebuie sa se supuna si sa asculte de barbat. Ce v-a facut sa credeti opusul? Sunt pur si simplu indignata ca nu consider ca apreciati femeia la adevarata valoare. Aruncati toate pacatele lumii pe ea. Barbatii, saracii, stau neputinciosi, sau cum?

    Da, Sara a gresit. DAR Avraam putea sa se opuna, atunci cand Sara i-o adus-o pe Agar. So, nu era vina doar a ei.

    Aciduzzu, da, am observat ca incercati sa ridicati statutul femeii, dar Remus incerca s-o „coboare”, si m-am luat de el, dar nu inteleg de ce DVS. m-ati atacat atat de aprig. Nu aveam nicio treaba cu dvs, stimabile. In afara ca mi-am exprimat ideile mai acid 🙂 decat era, poate, necesar, nu vad nimic gresit in ce am zis. Aratati-mi please 🙂
    Spuneati ca aloe vera inseamna balsam, nicidecum urticarie. Nu stiu de ce-mi faceti mie morala, stimabile, daca si dvs. procedati la fel. Unde e exemplul de „om duhovnicesc” de la care ar trebui sa invat? 🙂 Nu pretindeti blandete daca nu oferiti blandete.

    Remus, revin la dumneata. Da, domn’le, femeia se dezbraca pe toate gardurile, femeia omoara copii etc. Dar oare barbatul n-are nicio vina? El, saracul, e o victima? 🙂 Sa fim seriosi. Nu te obliga nimeni sa te uiti la dudui dezbracate. Amintiti-va ca nu primim ispite mai mari decat puterea noastra. Daca barbatului nu i-ar placea si n-ar cere ca disperatul sex si nuditate pe toate gardurile, n-ar exista, domn’le, nici prostitutie, nici reviste pt. barbati, nici filme porno sau reclame cu sex/nuditati. Dar cum exista cerere pe piata….. Daca barbatul ar avea caracter, nu ar mai exista porcariile alea. Dar cum exista cerere, este oferta.

    Departe de mine gandul de a absolvi femeia de orice vina, vroiam doar sa arat ca vina e impartita. Nu dati vina totala pe femeie, cand si barbatul accepta pacatul.

    Habar nu aveti prin ce trece o femeie obisnuita, cate greutati are si ce lupte duce si ea. Pe langa ca face de mancare, curatenie, spala, naste, are grija de copii etc. mai trebuie sa si munceasca. Barbatul doar ultima parte mai mult.
    Ce-ar fi, Remus, sa mai vezi si partea buna a femeii, nu numai defectele si slabiciunile ei, ca numai de ele vorbesti.

   • Culmea ca acesta femeie -goala, intra si in adunare, desi e crestina, nu stie cum sa-si etaleze „calitatile”
    Iti vine sa o iei de mina si sa o scoti afara, iar acolo sa-i spui: du-te acasa si te imbraca, arati ca o c…..
    Femeia a fost transformata in carne de animal de reproducere, iar ea se supune cu entuziasm.
    Daca bisericile nu vor lua atitudine, impotriva acestui sacrilegiu, de a veni dezgolita la intilnirea din Casa lui Dumnezeu, Va fi mare jale.
    Pentru ce se „imbraca(des)” ele asa? pentru ca sa-i aduca slava Domnului?

   • vai elisuta ce urat vorbesti! nu-i spune in adunare, ca-l aud fratii si-si schimba parerea despre ce pocait e el, dar (ii) zice acasa. 😉
    repet: eu nu am vazut indecenta in biserica. cred ca unii sunt cam bolnavi si-i inchipuie daca nu vad si apoi zic ca vad.

 15. Remus tu cred ca ai avut in viata ta o mare dzamagire cu vreo fata sau femeie sau poate ai luat bataie de la ceva rude feminine ,ca tare esti pornit impotriva femeilor. frate schimbati atitudinea aceasta ca nu este crestineasca ,femeie daca nu se teme de Dumnezeu de tine nici atit

  • @pete, tu crezi ca este vreo problema neadevarata in cele scrise de Remus? Eu cred ca forma de exprimare este putin mai „neacademica”dar orice exagerare are darul de a arata spre realitate(dintr-un sens sau altul cum bine puncteaza fratele pastor)Dar nici asa , cind vine la amvon cite un pastor si in loc sa ni-L arate pe Isus cere sotiei sa se ridice sa o vedem, parca ar fi de dat, nu-i mai trebuie sau ce? Eu ma duc la adunare sa-L vad pe Domnul meu, sa ma intilnesc cu Dumnezeu,nu? La tine in adunare vin surorile cosmetizate, vopsite, cheltuind mereu pentru imbracaminte tot timpul diferita? De ce? Pentru cine?ca doar sotul le cunoaste asa cum ies de la dus,nu? Ce ne spune biblia despre cele evlavioase, sau acuma nu mai avem evlavie, s-a terminat, avem doar programe de prezentare de moda, iertate sa-mi fie cuvintele cele mai de la urma.Cel putin in adunarea unde eu ma duc, vin cu niste rochii de nu pot urca cele citeva trepte spre cor sau daca mai si cinta sau recita cite ceva.Cred ca asa este si la tine.S-au dus vremile de smerenie si sfiala, cit despre frica de sot, testeaza tu singur.Nu vreau sa stiu raspunsul.Fii binecuvintat.

   • @Mihail,
    Fratele meu, ai folsit niste expresii cu bataie dubla (ca pusca nemteasca „Schneiper”, cu luneta) dar bine tintite !:

    „Dar nici asa , cind vine la amvon cite un pastor si in loc sa ni-L arate pe Isus cere sotiei sa se ridice sa o vedem, parca ar fi de dat, nu-i mai trebuie sau ce? Eu ma duc la adunare sa-L vad pe Domnul meu, sa ma intilnesc cu Dumnezeu,nu?”

    Ingaduie-mi sa „impart” paragraful citat in doua:

    1. Fratele pastor care-si „pune” sotia sa se ridica in biserica (dar atentie, nu toti), o face din trei motive:

    a) Pur si simplu sa-l admire biserica ce sotie frumoasa are (caci deh, sotia este oglinda sotului si, mai putin, invers…); si asta chiar inainte de…introducerea in predica prin care ar trebui sa-l arate pe Domnul Isus.

    Oare se uita anuntul : „Masa si felicitarile, la casa…miresei !” ? Apostolul Pavel, folosea saluturile si „anunturile” doar la sfarsitul fiecarei epistole si DOAR DUPA ce l-a predicat „pe Hristos Cel Rastignit !” El spunea cu mare sobrietate si responsabilitete: „Vai mie daca nu vestesc Evanghelia !”

    b) Dovedeste astfel (prin ridicarea in picioare a sotiei) ca ea, saraca este sub…”papucul” lui de cap al familiiei sau,

    c) Asa i-a poruncit ea de-acasa, sa o prezinte-n biserica, sa sestie astfel ca pastorul nu-i…un „nimeni in drum !” Sa ase stie ca a ajuns asa din cauza nevestei !

    DESIGUR, FRATE MIHAIL, CA NU GENERALIZAM ! Sunt unii care fac asa ceva chiar daca sunt simpli membri in biserica ! Dar o fac, din aceleasi considerente de…emancipare !

    2. „Eu ma duc la adunare sa-L vad pe Domnul meu, sa ma intilnesc cu Dumnezeu,nu?”

    Da, desigur, doar de asta ma duc si eu la biserica> Sa-l vad DOAR pe Isus. Prezentarile si strangerile de mana au locul dupa terminarea partasiei. Atunci si acolo, afara din biserica au loc discutiile oricat de lungi ar fi.
    …Si ar mai putea continua si-acasa, daca intr-adevar il admiri, il cinstesti si il iubesti sincer pe fratele pastor si pe sotia lui, sora noastra in Hristos, invitati ca oaspeti dragi in casa ta, in jurul unei mese de dragoste, la o agapa !
    Dar nu inainte de a auzi ce spui depsre Domnul Isus Hristos !
    Ca s-ar putea „sa ne alegem’ doar cu prezentarile si…ridicatul sotiei in picioare si-atunci ar fi un moment penibi, nu ?

   • Mihail , intrebare , cum putem baga frica in neveste?? Ai vreo idee??

   • aciduzzu:
    d) Predicatorul a devenit una cu sotia s-a si nu concepe sa nu o scoata in evidenta, deoarece ei sint una. Ca doar o iubeste ca pe sine insusi?????
    Daca incepe sa-si predice nevasta, da, are o problema. Dar numai daca o introduce, sa fim seriosi.Nu uitati, inaintea Domnului nu exista deosebire. Limitarea este in rolul pe care fiecare( femeie sau barbat) il are.

   • Corect, frate Gabi Bogdan !
    Asta da, gandire sanatoasa si de om insurat cu adevarat !

  • @Gabi Bogdan,

   „Nu uitati, inaintea Domnului nu exista deosebire. Limitarea este in rolul pe care fiecare( femeie sau barbat) il are.”
   Si aici aveti dreptate dar am un…”amendament” :
   Nu exista depsebire in hristos ! Si totusi exista ! Intre a-L prezenta (mai intai) pe Hristos si, in a-ti prezenta (mai apoi) nevasta. Biserica are nevoie dopar de hristos, nicdecum de nevasta ta !
   Aici este deosebirea.
   In celelalte, „UNA IN HRISTOS” !

 16. Tot ati zis aici…ca nu vorbeste nici o femeie…Ce ziceti de Debora? Prorocita, poeta, judecatoare, sotie, mama si…soldat! Eu cred ca Dumnezeu are de lucru pentru fiecare( barbati si femei)…doar sa vrem sa-L ascultam. Debora nu s-a sculat intr-o dimineata si a zis…
  -Gata…dragule…m-am saturat de spalat vase . Azi m-am gindit sa ma duc la razboi…unde ti-ai pus sabia si platosa ca am nevoie de ele…
  Cred ca si astazi sint femei, sotii, surori…care fac pe linga barbatii lor tot ce pot ca lucrarea in casa lor si in casa Domnului sa mearga inainte. Si nimeni nu-i perfect…si toti am pacatuit…si pentru toti a murit Christos. Cred ca versetul asta spune tot…”Ce voiti sa va faca voua oamenii- faceti-le si voi la fel”. Si daca un barbat vrea sa fie respectat…trebuie sa respecte si el. Si o femeie la fel.
  Ce spun aici nu spun dintr-o experienta fericita. Dar se poate invata si din greseli. Si cred ca sint multe lucruri pe care le invatam aici pe pamint cu un scop special…pregatindu-ne pentru adevarata viata. Si parca zice undeva ca fiecare sa dam intiietate…Eu cred ca daca citim Scriptura stim si noi femeile si stiu si barbatii care le sint atributiile. Cum ar fi ca pe blogurile crestine care apartin …surorilor…sa ne apucam sa-i vorbim pe fratii nostrii asa cum ne vorbesc dinsii? Ca sint multe femei care la fel ca si Debora trebuie sa se incinga si sa-si puna armura ca sa mearga la razboi- fie el social sau spiritual…ca barbatii sint prea moi sau comozi sa fie barbatii care trebuie sa fie; cei care se supun Domnului mai inainte de a cere supunere sotiilor lor..
  Si in final…sa va amintesc felul cum a cucerit Dumnezeu lumea…ca ne-a iubit atit de mult ca a dat ce a avut mai scump ca sa ne rascumpere. Nu cred ca exista o femeie care sa fie in toate facultatile mintale si sa nu raspunda pozitiv cind este iubita. Si cind o femeie se simte iubita…supunerea nu mai este o problema…ci un raspuns!

  Nu am scris sa dau lectii nimanui…mi-am spus doar parerea.

  • Sora Rodica,

   „Nu am scris sa dau lectii nimanui…mi-am spus doar parerea.”

   O parere la locul si la timpul ei, din gura unei femei care-si cunoaste locul ! Stiti dumneavoastra mai bine de la cine ati invatat !
   Eu va stiu doar din auzite, asa dupa cum v-am mai marturisit cu ceva timp in urma !
   Sa fiti binecuvantata cu intelepciunea care vine de sus si care ne invata pe toti (nu numai pe surori, ci pe toti „fara deosebire”) cand trebuie sa tacem si cand trebuie sa „cascam gura” cu intelepciune nu numai asa, ca sa ne aflam „in treaba !”

   Caci, „cel intelept tace primul !” spune un proverb de-al nostru, romanesc !

   • Sora Rodica,
    Despre Debora ca personaj istoric, as dori sa subliniez ca aceasta femeie era si ea o sotie credincioasa Domnului Dumnezeu si sotului ei.
    Despre casnicia ei se spune doar atat ca „era nevasta lui…Lapidot” !” Cine-o fi fost si acest Lapidot, nu prea stim ! Incercam sa-l cunoastem insa din etimologia numelui sau, dupa insemnatatea numelui pus de parintii lui la nasterea acestuia, ca flacau in familie…

    LAPIDOT, inseamna…”miriste arsa”, „faclie aproape stinsa”, „foc de paie”, si cea din urma insemnatate…”cel care umbla cu caprele”! Nu-i de mirare ca Domnul Dumnezeu o alege tocmai pe aceasta „nevasta a lui Lapidot”, in momente de grea cumpana pentru Israelul divizat in douasprezece triburi…
    In vremuri de criza, DOAR DUMNEZEU SPARGE TIPARELE !
    El, Datatorul Legii are dreptul absolut de a „modifica” Legea, de a-i aduce „amendamente” si imbunatatiri doar dupa cum „crede El de cuviinta” ! Oare s-a sfatuit El vreodata cu cineva ? Sau iL poate trage cineva la raspundere :”Ce faci „?
    In momente de criza se foloseste de o femeie eroina in Israel, care uneste cel douasprezece triburi imprastiate, in timp ce barbatii din Israel, in frunte cu Barac, toti nu erau decat niste..”Lapidot” multiplicati in serie… de-abia i-a „urnit” Debora !
    In rest, Debora, eroina, Debora, prororocita, a fost femeie la casa ei, mama a copiilor ei, pilda buna „in purtare, in credinta, in dragoste…”, supusa barbatului ei, Lapidot, chiar daca acesta s-a dovedit a fi doar…”foc de paie, miriste arsa, si care, mai tot timpul…umbla cu caprele !”

 17. Remus a mai gasit un aliat bravo.

  • @pete, bravo ca a gasit sau bravo aliatului? In alta ordine de idei, cred ca acest subiect ofera o posibilitate extraordinara de a ne verifica starea inimii, starea simturilor, starea fariseismului din noi, cred ca este o provocare care, alaturi de subiectul „batic” o sa „dezveleasca” mult din sufletele noastre. Sa multumim lui Dumnezeu ca avem pentru ce, si as spune Domnul sa binecuvinteze pe fratele pastor Ionescu Cristian, pe el si casa lui in care Dumnezeu este la loc de cinste.

  • Frate Pete, toti ne-am aliat, doar ca unii s-au raliat…surorilor !

 18. Fratele meu ardelean GABI Bogdan, ceva posibilitati sunt, dar…depinde de motivatia actiunii.Cel mai simplu este citind si explicind biblia.Asa poate o sa prinda frica de Dumnezeu care…este inceputul intelepciunii. Ar mai fi si dragostea la maximum, daca poti sa-i dai asa ceva, poate o sa-i fie frica sa nu piarda ce a vazut ca pate avea.Si nu in ultimul rind, o poti speria cu (…)
  Multe sfinte binecuvintari mai de la nord un pic.

 19. Sora scumpa Rodica, aveti foarte multa dreptate si o spuneti cu destula gingasie.Mi-a placut partea in care afirmati foarte frumos ca se poate primi cel mai bun raspuns, iubind neconditionat.Pai aceasta ne cere si Dumnezeu! Eu cred ca pentru aceasta este toata invatatura biblica.Sa ajungem sa iubim.Daca aceasta dragoste v-a fi in noi, restul se aseaza de la sine, vine ca o manusa. Cit despre Debora, eu cred doar ca Dumnezeu a vrut sa arate ca EL poate orice.Asta cred.Situatii de acest fel mai sunt vreo 3-4 in toata biblia, dar despre celelalte femei care doar au dus la ce au dus, ce spunem? Ce ne invata de fapt aceste exemple?Credeti ca degeaba s-a scris in Eclesiastul despre o mie de femei-una?Si cred ca in vremile noastre au ajuns si mai rare.Am inteles ca traiti in USA.Priviti in jurul dvs si o sa vedeti.Cuvintul „supunere” in cazul lor poate fi scos din dictionar, or biblic supunere nu inseamna sclavie, dar trebuie sa fie. Eu spun ca toate ne duc din nou la prima: se poate corecta sau se poate preveni cu cel mai simplu medicament – dragostea.Bunul Dumnezeu sa va binecuvinteze cu pace in inima si mult har.

 20. Frate Mihail…fiindca tot m-am bagat sa reprezint pe surorile mele ( desi nu m-a rugat niciuna)- s-ar cade sa o fac pina la sfirsit; si sper sa nu se supere nici ele pe mine si nici dumneavoastra. 🙂 . Tot ce s-a spus in Vechiul Testament a fost dus si implinit la cruce. Poate de aia Domnul Isus spune ca nu mai exista diferente intre femeie si barbat, iudeu si grec…Asta nu inseamna ca iudeul a devenit grec sau femeia trebuie sa fie barbat. Ca o femeie adevarata nici nu vrea sa fie altceva decit ceea ce a fost creata sa fie. Psalmul 139 spune ca zilele ne-au fost rinduite mai inainte sa fi fost vreuna din ele- si pentru barbati si pentru femei este valabil. Problema este sa traim ceea ce ne-a fost dat de Dumnezeu…asa cum ni s-a dat.

  Cautam sa-mi amintesc din Biblie daca Domnul Isus a facut deosebire intre felul cum s-a purtat cu barbatii si felul cum s-a purtat cu femeile. Nu cred ca Domnul Isus nu stia ce spune Eclesiastul…dar niciodata…niciodata…nu a amintit nici prin vorba si nici prin atitudine. Niciodata n-a pus femeia in dezavantaj pentruca Eclesiastul spune…si astfel a dat sansa citorva Marii sa-si schimbe viata. Pentruca El nu vrea moartea pacatosului…si nici a celor o mie de femei din care Eclesiastul n-a gasit una…
  Si daca stam si ne gindim un pic…ar fi fost Solomon un pic mai intelept daca nu amintea de 1000 de femei. Eu nu as fi ales argumentele lui Solomon la subiectul asta despre femei…
  Exista o fraza pe care o auzim adesea…dar a carui scop ar trebui sa aiba rezonanta in inimile noastre – „fiecare , sa se cerceteze dar pe sine insusi…” Cred ca sintem vinovati toti de situatia amara in care se afla rasa umana…Am putea noi femeile sa zicem ca de vina sint barbatii ca ei poarta responsabilitatea familiei…nu?
  Conduc un mic grup de tehnicieni care fac harti electrice. De acuratetea acestor harti depinde viata electricienilor care lucreaza in 8 orase din California. Adesea apar greseli…ca oamenii totdeauna fac greseli- este imposibil sa nu gresasca. Am invatat in timp ca cea mai destructiva activitate pe care o poate avea grupul meu este sa se arunce vina de pe unul pe altul. Si cind incepe treaba asta…nimeni nu se mai intelege si nimic nu se rezolva si se fac si mai multe greseli ca oamenii isi consuma energia sa isi gaseasca nevinovatia. Am invatat ca persoana responsabila in cazul asta trebuie sa elimine problema mai intii…si sa corectam ce s-a gresit- ca sa nu avem pe cineva pe constiinta. Ca in timp ce noi ne certam si ne aruncam vinovatia de la unul la altul…cineva care lucreaza la liniile electrice si n-are informatii corecte, poate sa-si piarda viata.
  In cazul credinciosilor cred ca este mai grav…avem copii si nepoti care se pierd in lume in timp ce noi cautam sa dam vina pe cineva. Ne trebuyie oameni care sa-si asume responsabilitatea pentru aceasta situatie – nu avem neaparat nevoie sa gasim vinovata…ca nu foloseste nimanui.
  Daca spui unei femei ca din 1000 de barbati s-a gasit unul dar dintr-o mie de femei niciuna…spune-mi mie frate Mihai…cum crezi ca o sa se simta si ce atitudine va lua? Daca vrem rezultate bune, poate o alta metoda da randament mai mult…Mai mult har?

  • Sora Rodica.Nu are voie sa apuna soarele si sa nu recunosc ca am avut in minte un gind un pic provocator.Reminiscenta de la o postare mai veche.Dar, din toata inima recunosc ca nici eu nu sunt de acord cu cifra 1000. Eu chiar am gasit mai multe femei vrednice si nu cred ca dintr-o mie.Problema, asa cum o spui, problema a fost la mine.Poate ele nu m-augasit bun, cine stie? Cit despre responsabilitati, in vremile noastre sunt impartite absolut fara nici un criteriu legat de genul masculin sau feminin.Stiu despre aceste griji, am fost pina la pensionare in „capul”liniei, si la noi greseala insemna vieti, de regula, nu viata. Am tremurat destul pina am iesit la capat si ce a fost mai greu si mai rau este ca nu prea pomeneam eu pe Isus decit in formele cele mai rusinoase pentru un barbat.Dar, a venit o zi in care Dumnezeu s-a indurat si de mine si…ehe, acuma sa mai fiu in linie de bataie, cred ca toate deciziile ar fi luate altfel.Asa a vrut Dumnezeu, asa s-a intimplat. Va rog sa ma iertati daca v-am pricinuit momente mai putin placute, dar durerea mea ramane ca ,venind in biserica am aflat ca Dumnezeu are o rinduiala a lui, rinduiala care este de cele mai multe ori lasata la o parte pentru niscai interese si …Ioan 11 cu 35.Ma rog bunului Dumnezeu ca niciodata sa nu fiu eu motivul.Din frumosul nord, multe binecuvintari si salutari sfinte.

  • Sora Rodica,
   Ati pronuntat o vorba maaare ! „MAI MULT HAR” !

   Prin comentariul dumneavoastra permiteti-mi sa remarc cum trebuie sa vorbeasca o femeie SUB HAR ! Chiar si…PATRIARHII !

   Cat despre Solomon (Eclesiastul) cu „palmaresul” sau bogat in materie de femei, cu siguranta ca Domnul Isus a stiut, intrucat „mai inainte de a fi…(Avraam) Solomon , este El !” A stiut, dar nu l-a apreciat ca modeul ideal de barbat ! De aceea, l-a si lasat sa marturiseasca pana la capat: „…dar mai amara decat moartea este femeia” (nu sotia, nu nevasta legitima ci femeia ! una dintre cele peste o mie, care „i-au sucit gatul” ducandul „ca boul…” la idolatrie…

   Apropos, apostolul Pavel , nu are de lucru cu fratii si surorile in adevaratul sens al cuvantului, din biserica din Corint, ci cu „femeile venite cu pretentii de „dive” la templele paganesti ale Corintului, foste prostituate „sacre” si cu „astfel de oameni” din I Corinteni 5: 1-5).

   In Biserica din Corint, fratiii adevarati slujeau Domnului cu frica si cutremur si cu toata curatia, iar surorile vedeau de nevoile sfintilor…

   Doar femeilor cu pretentii de „diva” (intelegeti contextul epistolar al adresarii ?) apostolul le spune sa taca in biserica !
   Iar „astfel de oameni (barbati) sunt dati pe mana satanei „pentru nimicirea carnii”…

 21. mihai hai sa fim seriosi uitate la felul cum trateaza remus problema si fa o comparatie cu tine m-a deranjat faptul pentru ca i-ai dat apa la moara , au mai fost subiecte de acestea si tot la fel s-a exprimat poate chiar mai rau asa ca lasati-l in pace ca are ceva foarte serios impotriva partii feminine

  • @pete, sigur ca-l las, fiecare este responsabil de ceea ce zice si face, dar partea cu femeia „goala” sa stii ca eu o vad ca o strigare disperata fata de situatia care o avem in jurul nostru in 2011!!! Nu pentru mine si tine este de rau, poate avem suficienta putere si ajutor de la Dumnezeu sa ne opunem ispitelor aduse de satana prin acest mod de prezentare, dar este un pericol extrem de mare pentru tineretul si copii care vin in n umar destul de mare ca generatie dupa noi. Cu asta cresc, asta vad peste tot, asta aud tot timpul. Ori unde privesti lucrurile sunt sub amprenta femeii destrabalate sau macar expozata pentru rau, ea afirmind „ma descurc”: serviciu, casa, bani, masina, imbracaminte, stare sociala, toate la picioarele ei „dezbracate” Daca mai este cite una cu scoala sau mai serioasa, trebuie sa se ascunda, sau, mai nou cele serioase cauta sa le imita pe cele goale, acetea sunt modelul de succes. In Eden a avut satana succes prin femeie, a mai trecut ceva timp si din nou incearca sa acceada la succes tot prin femeie. Deci femeia trebuie sa inteleaga CA TREBUIE SA SE OPUNA ACESTEI INCERCARI A SATANEI SI NU BARBATULUI, pe care de cele mai multe ori il subjuga fara drept de apel.,il momeste cu o usurinta mare tocmai pentru ca barbatul o iubeste.Asa vad eu lucrurile.Pace tie.

   • Cuvintul lui Dumnezeu ne spune limpede prin apostolul Pavel, ca femeia este luata din barbat, ca nu doar pina la femeie a ajuns invatatura, deci sa n-o ia inaintea barbatului; ca ea a fost cea ispitita de Diavol.
    Femeile din smerenie n-ar trebui sa se simta mai prejos, ci chiar sa si FIE.
    Barbatii nu ar trebui sa se simta vinovati in acesta postura in care i-a asezat istoria si sa caute sa indrepte din complezenta, ceva care nu se mai poate indrepta. 🙂
    Biblic, avem ficare roulul nostru, sa dea Domnul sa ne intelegem fiecare menirea.
    Doar in mintuire nu exista diferenta intre barbat si femeie; ceea ce inseamna ca smerenia fiecaruia va face sa vedem fiecare unde sa ne asezam.
    Feminismul si alte miscari venite din rasvratire(care intotdeauna inseamna Satan) cauta sa reabiliteze femeia in termenii lumesti intelesi asa cum „firea, carnea” o cere.
    Dcaa numai la acoperirea capului, care e lasata in Scriptura s-au razvratit atitea mii de femei, punindu-si ca acoperitoare o simpla banda, sau funda, sau te miri ce diadema cu strassuri, nedorind sa-si insuseasca in smerenei Cuintul; netinind cont ca privelistea femeii neascultatoare, razvratite, pentru ingeri inseamna ceva teribil;
    pentru ca ei nu pot intelege cum pacatosi iertati fiind prin Singele Sfint al Domnului Isus, nu ascultam de El.
    Orice neascultare inseamna razvratire-diavoleasca.(niciodata nu va fi crestineasca , razvratirea).
    Si tousi de cite ori o femeie intra neacoperita in biserica se razvrateste ; desi nu pare a fi chiar razvratire.
    Si asa lista poate continua.

   • Ma gindeam sa spun ca daca ochiul sau mina…sint de vina, alea trebuie scoase. Ca fara audienta …nu exista spectacol. Dar mi-am amintit de Lot …si de alegerea lui. El a ales Sodoma. Si pentruca a ales Sodoma, noi nu ne miram de loc de educatia copiilor lui…ca a fost facuta in Sodoma. Nu-i asa?

    Nu mi-ar place sa traiesc ca amesii…ca n-am fost invatata asa. Dar amesii isi cresc copiii in mediul lor restrins. Nu stiu exact la ce virsta – 18 ani cred- le da drumul sa plece pentru un an si sa locuiasca afara din teritoriul lor. Peste 90% din copiii se reintorc. Fiecare lucru nou pe care vor sa-l introduca in viata lor este discutat de batrinii adunarii. Unele lucruri sint respinse nu pentruca sint pacatoase- ci pentruca prezinta „potential” sa devina pacat.

    Aceste decizii sint luate de fiecare grupare in parte asa ca unele grupuri au acceptat unele conveniente aduse de tehnologie chiar, altele nu. Muzica de pilda care in sine nu este un pacat, este acceptata doar sub forma de cintare – asa cum cintam noi la cintarile in comun- fara acompaniament instrumental.

    Cum am zis…ar fi greu sa ne schimbam stilul de viata acuma…dar banuiesc ca oamenii astia care au ales viata simpla, sint mai fericiti decit noi care am ales sa locuim in orase mari si sa avem acces la tot ce a inventat mintesa omeneasca. Turnul Babel pe care l-a construit omul modern este mai sofisticat decit celalalt proiectat de Nemrod. Sa ma intorc la Lot. Nu nevasta sau fetele lui Lot l-au pus sa alege Sodoma…Lot a ales-o…Si intreaga lui familie a suferit consecintele alegerii lui…

    Avem tendinta sa ne uitam mereu la efect…si nu la cauza.

 22. Domnul indeamna femeia la supunere, asa cum ii sade bine unei sotii credincioase.
  Cea mai mica nesupunere este un inceput de la care deriva atitea altele.
  Am vazut „N” barbati crestini, care nu stiu sa aiba utoritatea barbatului crestin, care isi iubeste nevasta, ca ointre ei ei sa fie o armonie ceresc inteleasa.

  • @vechile carari, deja se filozofeaza si inca ce frumos, fara nici un conti nut.Si stii de ce? Pentru ca s-a parasit linia biblica. TEMELIE : Dumnezeu a vazut ca omul singur e …singur si s-a gindit sa-i faca un AJUTOR! Asta era de la inceput, ajutor.Pai daca este ajutor, toata biblia are scris ce trebuie pentru un ajutor.Si ajutorul potrivit nu v-a fi niciodata seful potrivit.Societatea a evoluat, ajutorul vrea si el evolutie.Partea mai grea este ca BIBLIA nu a evoluat, este data odata pentru totdeauna, este o scriere finita, mai putin cap Faptele apostolilor intrucit istoria bisericii v-a continua pina la venirea Domnului ISUS in slava.Ramine de identificat care este rinduiala pusa de Dumnezeu, nu de predicatori si simbriasi care nu stiu nici macar care este locul lor prea bine,si cel mai important, A TRAI CUVINTUL ASA CUM ESTE SCRIS, IN DRAGOSTE SI ADEVAR IUBIND FEMEIA CA DOAR TREBUIE SA NE IUBIM SI VRASMASII, NU-I ASA? Tocmai am ascultat o predica a fr Vladimir Pustan, text din Osea.ADMIRABIL.Domnul sa ne binecuvinteze cu harul si dragostea lui.

   • @Sora Rodica, ma gindesc cu cita gingasie mai scrieti pe blogul personal lucruri intr-adevar despre viata, va preocupa sau macar va ginditi, si… cind ma uit si compar cheltuiala de energie de la aceste postari, parca nu pot sa cred. Oare ne-am pierdut chiar asa de rau? Ori si zbaterea aceasta, unii DA, altii NU, arata starea destul de grea in care se afla omenirea. Cel mai cumplit mi se pare ca nu vrem sa gindim „putin” crestineste.Cel putin amisii au hotarit in dreptul lor si se tin cu mare strictete de niste reguli.Pe linga partea de inchinare, eu cred ca modul moral de traire a vietii lor macar ii fereste de o sama de pacate, in colo stie Dumnezeu si despre ei cita dreptate au sa stea asa retrasi de lume.Isus se ruga pentru apostoli nu sa fie luati din lume ci paziti ! Fiti binecuvintata

 23. Frate Mihail…si cu toate astea…am fost trimisi in lume – nu sa stam izolati. Ci sa le spunem oamenilor ce ne-a facut noua Domnul. Si cei carora li s-a iertat mult au mai multe de spus…
  Dar cei mai multi vor sa spuna numai ce li-i se potriveste altora – cum trebuie altii sa fie, cum sa se poarte; desi ar trebui sa ii indemne sa citeasca Scriptura sa se convinga singuri. Sa lase Cuvintul Domnului sa le vorbeasca ca El are putere. Noi nu putem sa schimbam oamenii ci numai Dumnezeu poate.

  Nu cred ca poti de exemplu sa faci cu forta pe o femeie supusa. O poti face insa sa recunoasca autoritatea – cind ea exista. Nu poti sa faci pe nimeni sa fie smerit. Smerenia vine dinauntru din cea mai sincera si reala convingere- convingerea ca esti mic de tot si ca gratia, mila, dragostea cuiva te-a coplesit- si aceea dragoste sau mila sau sacrificiu te face sa-ti vezi micimea. Dar cind cineva se imbraca numai ca sa simuleze sfintenia, sau se poarta smerit- dar nu este intr-adevar smerit cu inima…imaginea aia este dezgustatoare. Domnul Isus s-a purtat cu gingasie cu pacatosii de tot felul dar fariseii si cei care se prefaceau i-au fost tare nesuferiti…

  • Sora Rodica, pentru nimic in lume nu as vrea sa gresesc cu dvs, dar, nu stiu de ce va simpt un pic in afara liniei logice crestine.De ce spun acest lucru? Eu vad ca dumneata relationez comportarea fratilor si surorilor la felul in care ei cauta la fata omului.Un crestin veritabil nu are nimic de prezentat pentru a impresiona pe cel de linga el.Noi trebuie sa ne purtam in asa fel in care sa dovedim ca ne temem de Dumnezeu, care NE VEDE TOT TIMPUL.Ba mai mult, el ne cunoaste fiecare zi inca inainte de a ne naste.Si atunci cum pot eu sa fac o analiza despre comportament, luind mereu in calcul ce vad fratii, ce vor vedea daca… cum sa arat ca nu sunt vestejit sau vesteda….si de fapt ce am eu de aratat? Sigur, aceste lucruri au limita de a nu sfida bunul simt si respectul pe care il impune smerenia si umilinta sfinta, cit despre cele lumesti, sa le lasam ca ajunge zilei necazul ei… Citind comentariile Manuelei veti intelege si mai bine ceea e eu incerc sa spun.Ea a inteles ca noi nu ne raportam la lume, la semeneii nostrii ci ramine fundamentala viata nostra traita cu Domnul nostru Isus. By the way, a facut ceva Domnul Isus tinind cont de ce se vorbea in jurul lui? sau sa incerce sa impresioneze pe cineva, sau sa-l atraga prin aceste semne si minuni?EL, care era Dumnezeu intrupat nu a avut doua parale sa plateasca birul?(ma gindesc desigur la simplitatea felului LUI de vietuire)Si noi vorbim de binecuvintari materiale ca de niste obligatii ale lui Dumnezeu! Si cind vorbim despre rinduiala lui Dumnezeu uita-te ce filozofii facem!A facut ceva Isus privind la fata oamenilor? NICI VORBA!!!! EL a spus ” daca vrea cineva sa ma urmeze….”Aceasta este LIBERTATEA in Isus, despre aceasta slobozenie trebuie sa vorbim si sa nu facem din ea o haina a rautatii.Of cit este de simplu de trait daca avem ca limite strict cuvintele biblice si invataturile Domnului nostru Isus Hristos, ori noi , impinsi de cine stie ce resorturi, o tragem pe interpretari, pe subintelesuri, pe mestesugiri de vorbe ca la un moment dat nici numai pastram sensul postarii fratelui pastor.Sa fii binecuvintata.

 24. Ce incurajezi,asta primesti.Vreti femei cu cap?Promovati femei cu cap si asta inca de pe vremea copilariei lor.Aveti grija pe cine primiti in cor,fanfara,orchestra,pe cine lasati sa cante,pe cine duceti in tabere biblice.Daca pentru astfel de activitati exista un stand ridicat al sfinteniei atunci nu cred ca trebuie sa va faceti griji intrucat biserica nu se va alege cu femei emancipate si diabolice care trebuie tinute in hat(vorba lui Remus) Dar daca primiti pe oricine in tabere,orchestre,cor,fanfara,atunci sa nu va mirati de ceea ce iasa.

 25. Vechile carari, da, si femeia crestina intra in biserica imbracata foarte nepotrivit si „dezgolita”, si ma intreb: oare sotii lor cum de nu le spun asta? Iar la cele fara sot, pai… una dintre explicatii ar fi ca nu stiu ce impact are imbracamintea lor.

  • Oh, chiar nu știu?…
   Glumiți, desigur!

  • Aloe vera.Hmm.Cum sa nu stie de impactul pe care il are imbracamintea lor?De fapt stiu prea bine.Exista un motiv pentru care vin imbracate cum vin.Nu e nici un secret ca exista surori tinere care vor sa o duca bine-n viata.Pentru asta isi cauta sot care are bani ori ca sa-i atraga pe astia mai folosesc diverse scheme de seductie.Altfel,daca vine un baiat sarac si se da la ele,imediat fac pe sfintele(cum indraznesti sa bati apropouri frate.Nu-ti este rusine) dar daca e bogat imediat schimba foaia(ei no,doar trebuie sa fim iertatoare cu saracul baiat).

   • Va inteleg, dar totusi… stiu fete care spun ca-s crestine si merg pe strada cu bluze decoltate, pantaloni scurti sau mulati etc. si ele cred ca-i ok.
    Un caz concret: am iesit cu o prietena in oras, iar ea era imbracata intr-o fusta foarte scurta cu colanti negri (un fel de ciorapi cu pantaloni mai grosi). I-am zis ca nu-i ok, am vorbit cu blandete si dragoste, ii spun ca-i poate face pe frati sa pacatuiasca etc. Ea nu si nu: eu exagerez (desi in timp ce-i ziceam, s-o dat la ea un strain) si parea ca ma crede inchisa la minte. Imi zicea: „Pai eu am colanti. Daca nu-i aveam, mai ziceam…dar asa?!”
    Mereu le spun prietenelor si cunostiintelor apropiate ca nu-i ok deloc pt. o fiica a Domnului sa se imbrace asa mulat/decoltat/scurt etc. Sigur ca nu spun acelasi lucru acelorasi persoane, dar cu toate e la fel: nu sunt luata niciodata in seama si sunt considerata exagerata!
    Nici nu stiu daca sa mai spun sau nu vreodata ceva cuiva, ca pare sa fie la fel cu toate. Si totusi, cred ca-i de datoria mea ca sora in Hristos. Ce sa fac?

    Cu femeile maritate cum ramane? Sotii de ce nu spun nimic?

   • http://www.resursecrestine.ro/editoriale/74700/voluptate-otrava-dulce

    Recomanda-i prietenei tale acest link.Autoarea sigur purta colanti si fuste mini.
    Problema e ca daca te imbraci in fusta mini si haine mulate risti sa trezesti atentia golanilor din biserici.Ori cum mai nou golanii au acces la tineret,in orchestre,in excursii si-n tabere biblice,sansa ca ea sa o pateasca e mare de tot.

   • Referitor la femeile maritate si la faptul ca sotii lor nu zic nimic,ei bine aici e vorba de mentalitatea barbatului lumesc(care se instaureaza in creierul asa zisului pocait) care isi etaleaza trofeul.Un fel de :Ia uitati-va toata lumea ce sotie frumoasa am eu.Uitati-va ce ma asteapta seara tarziu.Vedeti cu cine impart eu patul!
    Este vorba de good all fashion pride getting in the way.
    Daca cineva crede ca ma insel,il rog sa vina cu doveyi in acest sens.

 26. Este foarte trist ca acest subiect trebuie dezbatut atat de mult, dar din pacate este o realitate foarte dureroasa cu care ne confruntam our days!
  Eu cred ca tine in primul rand de relatia noastra proprie a fiecarei femei cu Dumnezeu. Trebuie sa ne punem intrebarea constant ca si femei atunci cand ne imbracam fie pentru biserica, fie pentru locul de munca, oras, vacante…etc ( ORIUNDE ), cum ne prezentam in fata Domnului mai intai ( EL ne vede! ), si apoi in mijlocul celor around us. Cu ce intentie facem lucrul acesta?
  Cand il luam pe Dumnezeu in mod serios in vietile noastre, fiinta noastra e schimbata total- gandirea, atitudinea… si dorim acea reverenta pe care Domnul o asteapta de la noi zilnic!!! Cred ca pentru oricare dintre noi femeile tinere care citim Biblia zilnic, este imposibil sa NU realizam ca Dumnezeu ne cere sa fim diferite!

  Sa ne ajute Domnul sa ne evaluam zilnic si sa fim mai intai supuse in totalitate LUI, apoi sotilor nostri ( daca suntem casatorite ) si daca suntem necasatorite tot Domnului mai intai si apoi parintilor! Respectul si reverenta noastra i se cuvin in primul rand lui Dumnezeu in fata caruia vom sta intr-o zi!
  Leviticul 20:7
  Voi să vă sfinţiţi şi să fiţi sfinţi, căci Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.

  • Fain spus…Manuella.
   Uite…sa nu mi-o ia in nume de rau Aloe Vera…dar nu cred ca procedeul ei va da randament . Amintiti-va de femeia prinsa in pacat si adusa la Domnul Isus. Cit de gentil o intreaba El…”unde sint pirisii tai?”…nu-i face morala desi problema ei era dintre cele mai grave. Domnul Isus ii da sansa sa il cunoasca pe El personal…mila si dragostea Lui. Cin il cunosti pe El in mod personal, abia atunci incep schimbarile; dinauntru spre dinafara si nu invers!

   • Și totuși, ce facem atunci când oameni care nu sunt schimbați pe dinăuntru (se vede, nu? după cum arată pe dinafară) vor să pară că sunt dintre ai noștri, în formațiile noastre muzicale, pe scenele noastre etc.
    Femeii păcătoase Domnul i-a salvat viața nu a pus-o să cânte solo în sinagogă…

 27. Aloe Vera,
  spune-le pentruca Scriptura spune ca „vor straluci ca stelele” cei care invata pe altii sa umble in neprihanire.
  Colantii vara….sunt luati ca sa marcheze mai bine liniile trupului;
  acele bolerouri „inocente” marcheaza si ele bustul;
  cordoanele lasate in diferite zone, nu cele care se puneau pe talie;
  am vazut o tinara in cor, cu un cordon cu o floare mare, asezata fiind (floarea) taman in dreptul zonei rusinoase.
  Iti vine sa mori…nu de ris..de rusine…
  Au inebunit toti?
  Ori numai eu?
  Pastorii, doi la doua salarii,bunicele pentru romini(500E), nu vad?
  cel care se ocupa cu tinerii, nu vede?
  Conducatoarea corului, nu vede?
  Prezbiterii, diaconii?
  Ma intreb ce fac toti acestia vazind „rochitele” cu diferite marcaje inocente(chipurile) cu miinile dela umar goale;
  astea toate intr-un lacas de inchinare;
  este un sacrilegiu sau nu?
  Sa nu mai vorbim de preferta modei culoare NEGRU..culoarea de doliu;
  in plina vara…cind Domnul a lasat atitea si atitea culori frumoase…
  Culoarea la moda e negru(„ca ma face mai sexy”)
  Ce inseamna sexy pina la urma?
  Ma face sa fiu poftita?
  Pai daca sunt credinciosa si cint la cor, nu-mi iau bluza alba( in curat )ca e demodata.
  Ce frumos arata un Cor cu partea feminina imbracata cu bluze albe;
  acum doar barbatii se imbraca cu camasi albe;
  cred ca trebuie sa existe o tinuta, pina si corurile din lume se respecta, avind o tinuta adecvata.
  Bineinteles ca nimeni nu baga de seama toate aceste aspecte.
  Doamne ai mila!
  De ce am involuat civilizindu-ne?

  • Since we’re at this subject about ladies/women, as dori sa accentuez profund problema Facebook-ului!!! Este beyond ingrozitor cate fete din biserica posteaza poze extrem de indecente ( in imbracaminte si posing! ) avand pe pastori ca ‘friends’ and hundreds of guys from church or other churches si fara sfiala iau parte la toate programele din cursul saptamanii si duminica! Baietii tineri dupa ce le vad in costume de baie ( very skimpy ones ), le vad rugandu-se, cantand…in church.
   Deja in Romania s-a inceput o campanie puternica in a predica direct tinerilor cu privire la aceasta si speram mult ca aceasta se va extinde tot mai mult atat in Romania cat si aici dar este extrem de problematic aici in America!
   Eu ( si casa mea ) dorim din toata inima sa facem slujitori pentru Domnul din copiii nostri, NU unelte ale Diavolului, nu fii ai veacului acestuia!

   „Domine, miserere nobis”.

 28. Frate cristianionescu…corect. Dar ca sa faci o slujba in Biserica mai intii trebuie sa fi schimbat pe dinauntru – ca altfel n-ai cum sa slujesti – sau n-ai de ce sa slujesti… zic eu. Si schimbarea aia pe dinauntru va iesi si afara si no sa mai fie probleme de genul celor discutate aici.

  Ma mira insa cite detalii ofera „vechile carari”. Ai zice ca daca o femeie vine la biserica intr-o stare atit de jalnica, un barbat credincios isi va lasa capul in jos , va inchide ochii si va spune o rugaciune: pentru femeia respectiva si poate si pentru…ochii lui.
  Dumnealui insa a examinat in asa detalii amanuntite femeia respectiva…incit ne-a putut-o reda cu asa lux de amanunte ca as putea sa o pictez… din descrierea facuta. Citind ce scrie…nu pot sa nu-mi pun ceva intrebari despre starea dinsului…si de ce se straduie sa tina un astfel de inventar mintal…Este imposibil sa nu vedem scene din astea – ca oriunde te duci dai de astfel de tinute. Cum isi apara fratii nostrii ochii…cind sint atit de atenti sa nu le scape nici un detaliu? Ce preocupari au?

  Ceva mi se pare dus la o extrema periculoasa…sa te legi de culoarea pe care o imbraca cineva. Si de cordon…

  Pe un alt blog cineva era impotriva tinutei coristilor de la Congresul Baptistilor de la Sacramento. Ca au purtat fuste negre cu bluze albe si barbatii cravata rosie. Doamne iarta-ma dar sfintenia noastra sta in latimea cordonului si in lungimea fermoarului sau culoarea cravatei…?! Chiar ca „Doamne ai mila!!!”

  • #Sora Rodica, iar ne mai punem un pic la vorbe. Oare ce spune biblia cu privire la a vedea sau nu si ce spune cu privire la cel (cea) prin care vine poticnirea. Dumneata cred ca ai crescut direct poacaita, dar eu, care pina la niste zeci de ani buni, ca aproape sunt gata, unde crezi ca am trait? Si sa stii ca am TRAIT nu gluma. Un prieten neamt din Viseu de Sus imi spunea mai ingluma mai in serios ca pentru toate lucrurile in viata avem o cota.Ei , eu am raspuns ca in acest caz am consumat cotele mele, ale jumate din neamul meu si si la citiva vecini, bloc cu 120 apartamente. Daca ar fi sa ma fi intrebat pe mine in urma cu 6-7 ani, pai Remus si vechile carari sunt mici ingerasi.Si sa nu fac greseala lui Ezechia, prin mila si indurarea lui Dumnezeu, cred ca am primit cea mai frumoasa sansa.Deci, eu zic sa raminem sa plingem starea dezastruoasa dar adevarata prezentata de Remus si sa cautam calea de salvare ,ceva de felul in care se exprima Manuela.Este prima (si mi se pare singura) care a inteles ca lupta nu este intre femeie si barbat, ci intre noi toti si satana, biruinta fiind posibila numai cu ajutorul lui Dumnezeu,vom birui numai prin sfintenie , prin rugaciuni si la picioarele Domnului Isus pina vom sfirsi alergarea.Altfel, biblia ne spune cite ceva despre credinta degeaba, Dumnezeu sa aiva mila si indurare de noi.

  • Sora Rodica, „de gustibus et coloribus non est disputandum” este lozinca romanilor, nu a evreilor (sau a crestinilor). Faptul ca „vechile carari” a observat acele detalii nu ma face sa presupun ca a privit … pofticios la respectivele tinere. Imi spune insa faptul ca nu sufera de „orbul gainilor” (pardon, al … cocosilor) care ar trebui sa fie episkopos (pazitori ai turmei).
   Daca veti cauta in fisa postului la „episkopos” nu veti gasi nici „plecatul feciorelnic al ochilor”, nici „rugaciunea instant”, in timp ce respectivele canta de „mama focului” pe scena.
   Acele „detalii” indica ca se incalca in mod flagrant principiile lui Dumnezeu cu privire la comportamentul femeii:
   – DA simplitate, NU parada modei
   – DA cuviincios, NU pricina de poticnire
   – NU pentru orice “se pare rau”
   – etc. (re-cititi versetele din articolul fr. Cristian Ionescu)
   “Coloribus” chiar are de-a face cu sus-mentionatele principii. Ap. Pavel nu si-a propus sa stabileasca care (combinatii de) culori sunt “cuviincioase”. Eu zic sa lasam pe “presbuteros” sa stabileasca «normele metodologice de aplicare » ale principiilor divine. Asta ne-ar scuti de multe indignari si ar dovedi ca Dumnezeul nostru “nu este un Dumnezeu al neoranduielii” (1 Cor.14:33).

 29. Frate Cristian Ionescu, mi-as permite sa adaug la PRINCIPIUL IERARHIEI (Care sunt motivele pentru care bărbatului i s-a dat întâietatea) urmatoarele doua evidente:
  – d. Prin statura stabilita la creatie. Este evident pentru oricine ca femeia este su(b)pusa barbatului (cam cu un …cap) prin insasi statura sa.
  – e. Prin responsabilitatea cu care a fost investit. Dupa incidentul din Eden, Dumnezeu cere socoteala celui investit cu autoritate/responsabilitate/intaietate, adica lui Adam, nu Evei. La fel, atunci cand Sara a ras, Dumnezeu i-a cerut explicatii lui Avraam, nu Sarei.
  Dumnezeu a stabilit un SINGUR purtator de cuvant pentru familie – barbatul.
  Domnul sa va binecuvinteze pentru fidelitatea pe care o dovediti fata de principiile Sale!

 30. Mihail,
  ai dreptate; ne rugam mereu pentru tineri si tinere;
  puneam problema neinvatraii lor, de catre cei care vor da socoteala de asta.
  La urma urmei, e vorba de viata si de moarte;
  Viata Vesnica cu sfintii, sau iazul de foc.
  Ne doare( uneori crdem ca nici rugaciunea nu mai ajuta) si unii incearca sa nu se lase ispititi de cele ca vad in fata la Cor, fiindca nu sufera de cecitate;
  paote doar sa stea cu ochii inchisi.
  Aerul si tendinta de a scoate cu orice pret in evidenta acele parti ale trupului, care stirnesc, nu trebuie nici sa existe intre noi.
  Sacrilegiul care se consuma sub ochii nostri(repet, nu suntem orbi, nefiind posibil sa nu vezi ceea ce se expune direct in fata linga amvon);
  fatele mai amricele, cu mamaele lor si pe strada umbla imbracate fara rusine.
  Odat i-am spus unei bunci, fetita avea vreo12 ani, dar fiind mai desvoltat, parea o domnisora.
  Ce m-au auzit urechile din partea”sorei”..cine invata tinerii, fetele?
  Cine cauta sa le duca pe o cale buna.
  Da, nu mai vorbim de prilejul de a pacatui , poftindu-le taman in Casa lui Dumnezeu.
  Cum „nu voiti sa va temeti de mine?
  nu voiti sa tremurati inaintea Mea?”ieremia5-22

  „Taiati-va imprejur pentru Domnul, taiati-va imprejur inimile;
  ..ca nu cumva sa izbucneasca Minia mea.”
  Oare cui a vorbit Domnul Savaot?
  nu noua?
  nu noua celor care purtam ginduri nelegiute in inima noastra si facem dupa buna palcere…ceea ce este interzis in Casa lui Dumnezeu.
  (oricum vom da socoteala si in afra Casei Sale, dar aici, cu atit mai mult)
  „ce bine stii sa-ti intocmesti caile, cind este vorba sa cauti ce iubesti!(ierem 2-33)”
  cu buna stiina ma duc la Casa lui Dumnezeu sa trezesc poftele, cind imi subliniez fiecare detaliu al fiintei mele;
  accesoriile toate ajuta la asta.
  Ma port „aspru” cu trupul meu?
  Nu!
  Deci draga sora Rodica,
  lucrurile sunt darimate rau de catre cei care merg la Casa Domnului si au facut din ea o pestera de tilhari.
  Ar fifost mai bine sa”li se lege o piatra de moara de git si sa fie aruncati in mare, decit s afca pe acseti micuti , pentru care a murit Hristos sa pacatuiasca”
  Da, capul in barba fratilor si rugati-va cind mergeti la Adunare sa va inchinati; nu priviti nici inainte, dar nici in dreapta , nici in stinga;
  cel mai bine e sa inchideti ochii. pentruca mamicile si taticii, sotii surorilor nu vad si nu aud; avind o marama pe fata.

  PS si mai este o problema: daca spui cuiva despre pocainta si omul vine la biserica, ce vede el?
  Pe satana facindu-si temele.
  Pentruca dormim si nopatea asta ne va costa scump, pe noi si pe ai nostri din familie paote, din jur, dintre vecini si colegi.

 31. George,
  desigur ca nu adoptam calege o anumita culoare(normal ar fi sa nu fie tipatoare. 🙂
  Insa negrul acela care l-am vazut mai noi la multe formatii de muzica; este ales cu un gind.
  Cum spuneam, o reportera (in lume deci, se mira si ea)a intrebat citeva tinere, cum de le place negrul, la care unele au raspuns”ma fac mai sexy”
  Trece asa o boare ca la Vatican, care te infioara neplacut.(daca gresesc
  Domnul sa -mi arate)
  Ar mai fi inca o cauza:
  nu trebuie spalate asa de des, ca nu se vede murdaria. 🙂
  Sa ma pazeasca Dumnezeu sa ajung intrun Cer unde toti sunt imbracati in negru”
  Brrrrr!
  asa cum spune pe blogul sau, fr Marius Cruceru referitor la muzica:

  „Am impresia că versificatorii noilor cîntece “creştine” simt o plăcere deosebită în chinuirea limbii engleze, limba maicii lor, iar traducătorii, în chinuirea limbii române, limba maicii noastre, după care ne trag pe roată şi ne crucifică neuronii prin tot felul de metafore expirate, lozinci fără sens, epitete lăbărţate şi versuri de şotron. Aia cu “aripa închinării” pe picioare, iar pe sărmanul vers “Dumnezeu atoatevegheator” nu-l pot ierta deloc.

  Simt că fac diabet de la dulcegăriile pe care le ascult pe la unele trupe de Praise and Worship. Melodii anemice, versuri de doi bani, într-o punguţă de voci obosite, nişte simple miorlăieli care îl fac de ruşine pe Isus şi Biserica Sa. Dacă aşa se va cînta în ceruri, îl voi implora pe Domnul să mă ducă surd în Rai. Voi mirosi florile de pe lîngă aleile de aur.”(Marius Cruceru)

  • @vechile carari, la ceea ce avem in mijlocul si in jurul nostru, mai ramine o sansa: sa mergem in RAI orbi, surzi si muti, altfel, oricare din cele simturi ne pot face sa ne pierdem mintuirea.Sigur, este si aceasta o forma de gindire.

 32. Un lucru interesant aici…Am discutat toti aducind tot felul de argumente- pina si in latineste…si s-a oprit discutia pentruca inca fiecare din noi are convingerea ca sta pe pozitie buna si ca intelegerea lui este cea adevarata. Eu zic ca si acest mic experiment ne poate arata ca numai Cuvintul Domnului poate sa schimbe pe cineva…Unii nu sint nascuti din nou si mai au nevoie de rugaciune, altii sintem imaturi si in crestere inca…Daca Domnul are mila de noi si ne iarta, daca Duhul Sfint se roaga cu suspine negraite pentru fiecare din noi, cred ca si noi trebuie sa avem rabdare si sa ne rugam unii pentru altii; si daca mustram sa o facem cu blindete ca sa nu alungam pe cineva pentru totdeauna . Unii dintre cei care se pierd sint copiii si nepotii nostrii. Am vazut oameni care au criticat pe copiii altora si i-au umilit pe parinti ( puteau la ora aia ,ca copiii lor erau inca mici si ascultau de ei) , dar cind le-au crescut copiii s-au aflat si ei in aceeasi pozitie. Atita vreme cit sint acesti copiii tineri inca in biserica, mai este speranta ca auzind Cuvintul Domnului sa se schimbe. Ce putem face noi este sa ne rugam pentru ei si sa fim noi exemple vii…si sa iertam cu iertarea cu care am fost iertati. N-am eu treaba cu tinuta coristilor, ca aia o discuta probabil dirijorul cu ei…si n-am spus inca nicaieri ca e bine sa lasam fetele sa fie parte din program imbracate dezbracate.

  Din nou imi exprim parerea…Ati spus aici…”Femeii păcătoase Domnul i-a salvat viața nu a pus-o să cânte solo în sinagogă…” Nu vreau sa fiu obraznica, dar nu ma pot oprii sa intreb:
  -Daca Domnul Isus a iertat-o pe aceasta femeie si i-a schimbat viata…nu numai i-a salvat-o…ce obiectiune mai pot avea oamenii asupra ei? Asta este un lucru pe care nu-l inteleg. Stiu ca conducatorii bisericilor ( pastor, diacon au anumite cerinte in ce priveste slujirea)…dar era vorba de solo si de un om nou nout…salvat, iartat si primit de Domnul. Cine poate indrazni sa aiba obiectiuni la o faptura noua?

  • Pentru că mai întâi Domnul i-a zis „Du-te și să nu mai păcătuiești!”
   Dacă are voce 🙂 vine și vremea cântatului!

   • Iar tilharului i-a spus…”astazi vei fi cu mine-n rai”.

   • Rodica, sa nu fim prea „loose”, usori…si lesne de crezare…
    Talharului i s-a dat mantuirea in ultima clipa; el a fost primul rod al harului, jertfei Domnului Isus.
    Maria Magdalena a iubit mult, pentru ca i s-a iertat mult.
    Noi toti, care venim si stam pe scaunul adunarii, ani de zile, cu datina obisnuintei, aprox 6 ore pe duminica x 52 duminici pe an x cu ? zeci de ani, totalul este „du-te si sa nu mai pacatuiesti” ori, „astazi, vei fi cu Mine in rai” ??? Nu, Nu, sora mea !
    Cum vrea diavolul sa insele , chiar pe cei alesi…
    Decat un cor plin de „ciori” , mai de pret o adunare care lauda pe Domnul la unison, cu cantari venite prin Duhul, care pune pe fuga
    duhurile intunericului.
    Intreb: de ce prin case , harul este mai bogat ?pentru ca „vedetele”
    lipsesc, nu le place nivelul egal, unison.

  • Sora Rodica, aveti dreptate, talharului de pe cruce i s-a spus: ”astazi vei fi cu mine-n rai” (NU „astazi vei fi cu ei in cor”). Unul din principiile slujirii este cel al ASTEPTARII (exprimat asa de bine de fr. Cristian Ionescu care spune:”vine si vremea cantatului …”). Il gasim in nenumarate cazuri in Scriptura, printre care:

   1. (1Tim.3:6) „Sa nu fie intors la Dumnezeu de curand, ca nu cumva sa se ingamfe si sa cada in osanda diavolului.”
   (pregatirea pentru slujire include stagiul de … asteptare)
   2. (2 Sam 10:5) „David, instiintat de lucrul acesta, a trimis niste oameni inaintea lor, caci oamenii aceia erau foarte batjocoriti; si imparatul a spus sa le spuna: „Ramaneti la Ierihon pana va va creste barba, si pe urma sa va intoarceti.”
   (daca diavolul ti-a taiat barba, simbolul reputatiei, ASTEAPTA!)

   Una este iertarea (necesara, cum ati spus), alta este implicarea in slujire.

   De ceva vreme ma framanta o intrebare: de ce acei doi cunoscuti predicatori blamati de Congresul Baptist din decembrie (I.T. si N. D.) sunt singurii predicatori romani (din cate stiu eu) care AU UN DIVORT LA ACTIV (carora diavolul, la un moment dat, le-a “ras barba”)?

   Fac parte dintr-un cult in care sunt reguli clare si biblice (in Marturisirea de credinta si Statut) prin care unui frate divortat, care nu a fost “barbatul unei singure neveste” i se interzice slujirea publica, cu toate ca este primit cu caldura si intelegere in comunitate.

   Veti spune ca exista diverse interpretari ale expresiei: “barbatul unei singure neveste” (aveti dreptate), sau ca I.T. s-a recasatorit – dupa un timp – cu acceasi femeie (e adevarat). Dar daca o considerati o coincidenta, trebuie sa fiti de acord ca este o coincidenta cel putin stranie …

   Revenind la tinerele noastre, dv. spuneti: “Unii dintre cei care se pierd sunt copiii si nepotii nostrii.”. Va inteleg, sunt si eu tata de adolescenti. Dar nu voi incalca principiile lui Dumnezeu de dragul pastrarii lor in adunare. Sa fim seriosi, sunt suficiente „biserici-discoteca” in care pot merge (daca le place asta). E preferabil sa mearga ei la ”bisericile-discoteca” existente, decat sa transformam adunarea noastra intr-o astfel de caricatura. Oricum, daca incercam sa concuram show-biz-ul, nu vom castiga niciodata, ne vom alege doar cu rusinea si lepadarea …

 33. Concluzie:
  sa ne rugam mai mult pentru tineri, pentru cei care se ociupa de ei.
  Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 34. Mai vreau sa va aduc in fata o singura imagine. Un om zdrentaros, flamind, slab si jegarit se apropie de sat. Este Fiul Risipitor. Un Tata sta cu ochii impaianjeniti de asteptare si cu doua brate deschise…Fiul cel pierdut isi recunoaste vina, si tatal il primeste in bratele sale…nu stiu care au fost mai intii? Bratele sau plinsul fiului si recunoasterea starii lui .

  Dar imi amintesc care a fost pozitia fratelui mai mare cind asta mic este spalat, imbracat in haina de sarbatoare, cu inel in deget si pus la masa… Ma intreb care dintre cei doi fii o sa cinte la cor?

  Iar despre pastorii despre care vorbiti. Este scris…ce sa mai comentez. Dar una este sa fi
  prezbiter si alta este sa cinti lauda Domnului…in cor ( cu sau fara cordon)…

  • „Un om zdrentaros, flamind, slab si jegarit …” are, sa presupunem, un cadou scump (simbolizand darul spiritual) in brate. Acel cadou spune ceva despre primitor (zdrentarosul), cum ca ar fi un om bogat si rafinat, sau despre Daruitor?

   Greseala care se face in legatura cu darurile Duhui Sfant (cum ca ar spune ceva despre … posesorul temporar al lor) se face si in legatura cu pilda fiului risipitor. Personajul principal (si singurul demn de laudat) este Tatal, nu fiul risipitor. Atribuirea unei aureole merituoase fiului risipitor ne arunca direct in antropocentrism.

   Sa fim seriosi, singurul lucru pe care il stim despre fiul risipitor este ca FOAMEA l-a facut sa se intoarca acasa (nu POVARA pacatului). Din acel moment nu stim nimic din gandurile si motivatiile lui. Eu sper ca, pe drum, sa se fi gandit si la rusinea Tatalui si starea lui morala, nu numai la interesul lui – acela de a se reabilita.

   Pentru fiecare dintre noi vorbele si prabusirea in fata Tatalui pot fi, fie un gest teatral si interesat (vezi prabusirea lui Haman in fata Esterei si a lui Saul in fata lui Samuel), fie unul spontan, profund si penitent. De aceea, chiar nu pot raspunde la intrebarea dv.:” Ma intreb care dintre cei doi fii o sa cinte la cor?”

   Oricum, nu imi fac prea mari griji daca sunt putini coristi. Biserica Primara nu s-a prea dat in vant dupa muzica (vezi staruintele din Fap.2). Putem, foarte bine, sa-l laudam si prin cuvinte si cantari comune …
   (scuzati off-topicul, dar nu m-am abtinut … 🙂 )

   • „Sa fim seriosi, singurul lucru pe care il stim despre fiul risipitor este ca FOAMEA l-a facut sa se intoarca acasa (nu POVARA pacatului).”

    Chiar nu stim? Pilda a fost spusa de unul care stia …de Domnul Isus. Si daca trebuia sa stim mai mult, ne-ar fi spus mai mult. Dar stai putin…cred ca ne-a si spus… Ne-a spus ca Tatal stie si ce este in inima- povestea trebuie sa fie reala, intoarcerea fiului ratacitor sa fie din inima ca altfel nu ne-ar fi spus-o…si …”cu ce judecata judecati veti fi judecati?!”

    Inteleg rivna pe care o aveti…Eu lucrez la o companie. De multe ori as face unelele lucruri altfel decum mi se dau sa le fac. Dar eu sint angajata sa imi fac treaba mea nu sa schimb procesele …In lucrarea Lui Dumnezeu cred ca avem toti de lucru. El ne da de lucru…ale Lui sint si darurile…La un moment dat in pilda cu lucratorii unii dintre cei care au lucrat mai mult sint nemultumiti. Stii ce le spune Stapinul. Daca El ii primeste pe unii…dupa ce au stat mai mult alandala prin pietele lumii…cine sintem noi sa-i judecam? Asta mi se pare mie ca este esenta – sa ma ingrijesc de mintuirea mea si sa nu opresc pe altii in nici un fel.

    Si mi-am mai amintit o alta parabola care poate aduce un alt aspect interesant. Cei patru prieteni care aduc pe un pacatos in patura si trebuie sa sparga acoperisul ca sa-l duca la Domnul Isus. De ce? Pentruca o groaza de oameni nu vor sa se dea la o parte ca sa intre un pacatos … Era jalnic bolnavul dar Domnul Isus specific ii spune omului „iertate iti sint pacatele” ca sa stim precis pentru cine s-a spart tavanul.

    Cred ca ar trebui mai mult sa discutam un alt subiect…unul din care sa invatam cum sa ducem un pacatos in fata Domnului Isus…chiar daca ne trebuie 4 oameni ca sa-l ducem ca unul nu e in stare. Sa-l fi adus cineva pe omul asta astazi si sa sparga tavanul…imaginati-va ca era politia pe ei imediat. Si apoi discutiile..
    -L-ai vazut pe ala in ce hal era? Cine i-a pus pe cei patru sa tulbure? si discutia ar continua la nesfirsit…

    Imi dau cu parerea ca nu-s invatatorul nimanui. Si articolele de aia sint scrise si comentariile de aia sint admise. Dar parerea mea este ca slujba noastra de credinciosi este sa aducem pe citi mai multi la Domnul…asa cum sint ei; si daca Domnul ii primeste nu e treaba noastra. Noi sintem pe drum sa chemam pe altii. Mireasa El o va impodobi nu noi…si neghina o vor separa ingerii …nu asa scrie?
    Blessings tuturor…

   • I’d like to add a few comments to what fr. George said. I quote him here: „Sa fim seriosi, singurul lucru pe care il stim despre fiul risipitor este ca FOAMEA l-a facut sa se intoarca acasa (nu POVARA pacatului)”.

    I’ve never really thought about it, but I guess I would say the argument may be missing the point of the story. Jesus is giving us a metaphor.

    The prodigal son took his father’s blessings and used them for a wanton lifestyle of self indulgence and pleasure, much like people of the world do today with blessings such as health, money, good jobs, etc, etc….He was hungry and humiliated and realized he his sinful handling of his life had resulted in ruin. Much like our lives of sin always end up.

    As far as whether he recognized that he sinned. ( „…….şi a plecat într-o ţară depărtată, unde şi-a risipit averea, ducând o viaţă destrăbălată.) . his statement that he had sinned and that he was no longer even worthy to be called his father’s son would seem to indicate a recognition of sin. Much like we have to recognize that we aren’t worthy to be called sons of the Living God or even His servants.

    I would content that all people who come to God come because of hunger, because they want the living water. Those who don’t come for this reason, aren’t really coming….but again is a parable Jesus told us the son’s intentions, we can’t second guess them.

    Besides Jesus uses metaphors regarding hunger and thirst throughout His teachings.

    Blessed are those who hunger and thirst for righteousness.

    I am the bread of heaven.

    etc. etc…

    Blessings to all!

   • „…Noi sintem pe drum sa chemam pe altii. Mireasa El o va impodobi nu noi…”

    Ma bucur ca discutia a reintrat in matca ei: „Femeia in familie si in biserica”. Am observat ca din cele trei roluri pe care le joaca Biserica la „pilda nuntii fiului de imparat”, si anume: ROBI care cheama, OASPETI care petrec si MIREASA care … nu face nimic, face doar placere Mirelui, ati facut referire la rolul cel mai activ.

    Recent, un ortodox m-a uimit spunand: „Domnule, Biserica Ortodoxa e ca femeia: te duci tu la ea, nu vine ea la tine”.
    Nu vi se pare ca Mireasa evanghelica este cam prea activa, fie alergand „pe drum sa cheme pe altii”, fie alergand dupa strangeri de fonduri, fie trebaluind febrila, uitand ca rolul Miresei este sa FIE, si, abia apoi sa FACA? Eu observ ca, tot alergand de colo-colo, cu poalele rochiei suflecate, a incetat sa fie gratioasa si atragatoare, ne-mai-starnind interesul si admiratia celorlalti, pe care Mirele ii vrea la El la nunta. Si fiindca oamenii nu mai vin spre ea (Mireasa), ca in perioada catacombelor, si-a schimbat strategia si a inceput sa isi planteze biserici impunatoare, exact pe marile bulevarde, doar-doar s-o impiedica cineva de ele si va intra inauntru (aici intervine o alta problema, Mireasa trebuie sa fie de bun-miros, nu transpirata de „alergatura”, ca omul iese imediat afara).

    Tocmai aici este marea diferenta dintre Biserica traditionala si cea evanghelica:
    – biserica evanghelica este centrata pe MANTUIRE (aducerea omului in Cer)
    – biserica traditionala este centrata pe INDUMNEZEIRE (aducerea Cerului in om)
    (poate rezolvam complementaritatea asta prin fuziune 🙂 )

    Mentalitatea asta „activista” s-a transferat si in comportamentul femeii, care iese din perimetrul caminului, al sigurantei si responsabilitatilor ei date de Creator (Prov.31), „umbland brambura prin lume, ca imparateasa din Seba”, vorba pastorului Viorel Candreanu.

    In rest, sa auzim de bine, si multumim pentru binecuvintari!

  • Sora Rodica, eu cred ca nu trebuie sa ne facem griji de cine va cinta in cor.Ori cum eu stiu din „civilie” ca la fotbal este aplicat penalti 11 metri, cind… nu cind este atinsa mingea cu mina in careu sau cind este faultat jucatorul ci… cind fluera arbitru. Se aplica. S-apoi cine suntem noi sa stabilim coristii, necoristii, locurile in rai sau in iad?

   • Frate Mihail, cu multi, multi ani in urma, in urma neascultarii, traiam cu o intrebare grava care imi rodea inima cum roade acidul. Dilema mea era…daca vine Domnul…ma va lua la El?

    Imi cerusem eu iertare Domnului dar traiam deznodamintul alegerilor facute si ma confruntam zilnic cu tot ce apartinea de consecintele care au urmat. Intr-o noapte am avut un vis care m-a scos din starea in care eram. L-am mai povestit pe undeva. Se facea ca era o noapte intunecoasa si eram in mijlocul unei multimi agitate care era indreptata cu ochii spre un cer cu nori grosi- dar…undeva la mijloc s-a deschis ca o fereastra si o lumina a sagetat spre noi. Si oamenii sopteau ingroziti…
    -Vine Domnul Isus…vine Domnul Isus…
    Si dintr-o data m-am oprit parca din respiratie si m-am gindit…”da eu ce fac acuma?” Si a durat asa un moment scurt cit mi-am pus intrebarea ca apoi am inceput sa sar in sus de bucurie zicindu-mi…”ce-mi pasa? Vine Domnul!!!”…Si m-am trezit din somn ca am sarit in sus de-adevaratelea si m-am pomenit sezind in pat.
    Am stat si m-am gindit la visul meu si am inteles ca daca inima in mine se bucura de venirea Lui…Domnul care imi cunoaste inima m-a iertat si vine sa ma ia. De atunci cint …oriunde si oricind…si n-o sa ma poata oprii nimeni. Cintarea este o forma de lauda…”Cint Domnului ca mi-a facut bine!!!” Sa incerce cineva sa ma opreasca…

 35. Si totusi….
  ni se spune sa ne judecam intre noi,
  ca pe cei dinafara ii judeca Domnul;
  sa dam afara raul din adunare;
  sa ne judecam ca sa nu fim osinditi odata cu lumea;
  „v oi care veti judeca pe ingeri…”
  Diaolul are si el menirea lui, sa rasuceasca Cuvintul.
  O postare in acest sens am azut mai de mult si chiar o predica.
  Da, diavolul vrea sa nu mai judecam nimic.
  Una este ce aducem la Casa Domnului, la mintuire ..si nu cuma sa nu fie acestea doar lozincile folosite atit de des,
  dar cind ii duci acolo , in unele adunari spre exemplu:
  le-ai dat cu capul in bara…cum se spune.
  Sa nu intortochiem spusele Scripturii; care este FOARTE LIMPEDE>
  „nici macr sa nu mincati cu unul care macar ca isi zice frate, este lacom, sau curvar….etc”
  Corect ar fi, ca in Cor sa nu cinte decit membrii bisericii, nu cum se
  face acum: il pui in Cor cind el nici n-a citit Scriptura, facindu-i pe cei mai slabi sa cada.
  Am bagat lumea in biserica si ne gasim toate scuzele; ca…noi..ii aducem la Domnul;
  sa creada mama mare!

 36. …”sa creada mama mare!”
  No, sa sti ca numa’ ea lipsea din discutia asta…

  • Sora Rodica, am mai spus eu cindva ca dvs scrieti frumos.De ce va lasati luata de val la cite o postare? Cui foloseste sa va amariti sufletul chiar si pentru scurt timp? Vedeti, faptul ca eu stiu limpede cit de mare este Dumnezeul meu, nu am nici un fel de teama.Credeti-ma, eu visez frumos (macar ca visez rar)si chiar daca nu am indemnul la cintare tot timpul dar sa stiti ca am alte forme de a-mi mentine bucuria.Mai nou, mi-am gasit tovaras un frate venit la credinta cu un bagaj aproape cit al meu (normal ca al meu este si ramine cel mai mare)si marea mea curiozitate este ca paina acum dupa ceva timp petrecut impreuna inca nu avem contradictii, ca nou venit la credinta eu sunt un specialist in contradictii, cred ca ma intelegeti,nu?Ba din contra, ne bucuram pe aceleasi versete, avem cam aceleasi pareri.Eu o iau ca pe un cadou de la Dumnezeu.Bunul Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa ne mai scrieti cite ceva frumos,ca despre altele,avem destula parte.

 37. Frate Ionescu.. O observare la punctul b „Şi nu Adam a fost amăgit; ci femeia, fiind amăgită, s-a făcut vinovată de călcarea poruncii.””
  dupa cite inteleg dumneavoastra dati circumstante atenuate bărbatului , deoarece el nu a fost amagit.
  Pacatul a intrat in lume prin Adam, deoarece Adam nu a fost amagit ci a comis pacatul neascultarii intenționat si constient fără sa fie influentat de nimeni.
  Așa ca circumstantele atenuante trebuie date Evei….

 38. Postul este binevenit. Chiar avem nevoie din cand in cand sa ne reamintim daca stim, sa aflam daca nu stim, cine si unde ne e locul. Ma bucur ca pe paginile Scripturii nu a ramas doar versetul „Nevestelor, fiti supuse barbatilor vostri ca Domnului” ci si ” Barbatilor, iubiti-va nevestele cum a iubit si Hristos Biserica si S-a dat pe Sine pentru ea”.

  Eu cred ca cu soti iubitori, vom avea sotii ascultatoare, si cu sotii ascultatoare, vom avea soti iubitori.

  PS: si inca ceva, degeaba ne certati pentru niste lucruri cu care am crescut. Pentru ca noi tineretul am crescut intr-o cu totul alta lume, decat dvs. Aratatini-L pe ISUS si sigur vom alerga la EL. Cred ca fermitatea si rautatea au tonuri diferite. A fi ferm e una si a fi dur e alta. Daca si Isus era un dur, nu stiu cati ar fi indraznit sa vina la El, dar era bland, dar ferm. Decenta sa fie!

  • Tineretul este prezent. Aceasta este garantia ca EVANGHELIA inca are putere, inca are tinte, inca are „actualitate,inca are….
   Cit despre faptul ca avem pareri ca Isus este asa, si Isus este altfel, si ca Isus este dur, eu stiu una,scrisa in biblie: EU sunt blind…smerit….sarcina mea este usoara…..veniti la MINE toti cei impovarati.toti cei….. va voi da odihna….Si Isus nu trebuie aratat, EL se vede foarte bine daca te uiti cu atentie inca de la facerea lumii…ISUS TREBUIE MARTURISIT, adica realitatea ta cuprinsa in ISUS. Fiti binecuvintati.

   • Gabi,
    ADAM -ul cel vechi este pomenit mereu. 🙂
    ai dreptate..el insa arata spre EVA ca fiind vinovata
    el este gresitul, pentru ca el era capul . 🙂
    EVA era femeie ;
    barbatul ce a facut?
    a ascultat de o femeie, in loc sa asculte de Dumnezeu.

    Arh-anca
    „artati-ni-L pe Isus si vom alerga la EL”
    crezi ca noua ni L-a aratat cineva, in mod special ?
    pai Mintuitorul S-a arat lumii in carne si oase …….
    si citi L-au vazut?

   • Sora Elisa, cred ca Adam a ascultat de Eva pentru ca atunci a facut prima, cea mai mare si ultima greseala: a iubit-o pe Eva mai mult decit pe Dumnezeu.
    Dar vremile in decursul lor ne arata ca si-a revenit, ba mai mult, a trecut pragul si din cea mare, foarte mare dragoste a facut… multe a facut.Chiar a facut-o pe Eva un alt barbat, pentru Eva avind o alta Eva. Astea sunt lucrurile triste , cam asta l-a necajit cel mai rau pe Dumnezeu si a hotarit pentru Sodoma si Gomora.Si ce am invatat? Sa facem iar la fel, si …iar sta sa se reverse minia lui Dumnezeu.
    Dar, eu zic sa raminem tari in credinta, sa slujim unui Dumnezeu viua asa cum ne vrea el fara sa tot impartim vinovatii.Dreotul Judecator o va face fara tagada. Pace tie.

 39. Domnul Isus este radical si a fost si dur, numai ca noua ne place sa ne tot amagim cu blindetea si dragostea Sa;
  in loc sa traim in Frica de Domnul;
  El a luat si biciul si a si mustrat cind a fost nevoie.
  Azi crestinii vor numai un dumnezeu blindoc, un prietenas la catarama.
  Frica de Domnul a disparut, se vede acest lucru din lipsa uleiului din candelele noastre.
  Un crestinism de fatada, fara cruce, sau cu o cruce noua, care aduce bunastarea si care ti-a iertat toate pacatele viitoare, asa ca „fa-le linstit”, ca Domnul e blind, bun si te mai si iubeste.

  • …elisa …te ai suparat de 8 martie? primeste o floare virtuala….

  • Elisa–Nota 10 cu felicitari( tot mai rar vezi clar viziune – cinste celor ce nu-si indoaie spinarea si stau drepti cu coloana vertebrala a credintei)… din pacate … prea putini si rindul lor se subtiaza incetisor… se inplineste ceace ne spune cuvintul Domnului. God bless you

   • Mike, prea usor cu notele.Este doar o floare (de primavara) si nu este sigur ca va aduce primavara.Tu nu vezi ca ceva vreme in urma a nins iar? Insa ma bucur si eu in dreptatea ta.Primavara va veni in puterea Domnului si nu a unei flori.Mult har si pace.

  • Sora Elisa, si din partea mea o floare din toata inima, dar…ca asa imi sta bine. Mai dau un buchet daca imi spui de unde ai „facut rost” de BLINDOC ? Sa fie din vocabularul sfintocului? Poate.
   Insa as vrea sa stii ca cea mai puternica amintire mi-a revenit cind am citit „prietenas”.era la mare moda in zona Nasaudului prin anii 1970. Ce vremuri. Fii binecuvintata.

   • Miihail,
    multumesc si pentru buchetul pe care vrei sa mi-l dai. 🙂
    Multumesc si lui
    Marcel s;
    nu m-a suparat nimeni „acum”. 🙂
    MiKe,
    pentru nota 10,
    mare multumire..e ca o infuzie de aer proaspat intro zi torida de vara..avem nevoie citeodat si de incurajari, ca de „alelalte avem destule…
    da, conteaza mult o apreciere. 🙂
    o sa aiba grija daca ma mindresc, sa ma smereasca Domnul,
    „sa ma ajute Domnul sa nu fiu lepadata, dupa ce am spus altora „

 40. toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu.In cazul nostru si barbatul si femeia,dela caderea in pacat nu au stiut decat sa se invinovateasca unul pe altul.Dumnezeu intreaba’Cine ti-a spus ca esti gol?Barbatul a raspuns;FEMEIA pe care MI-AI DAT-O SA FIE LANGA MINE. Dupa Adam primul vinovat erea Dumnezeu ca i-a dato si apoi femeia ca la determinat sa pacatuiasca.Dumnezeu a zis femeii’CE AI FACUT?si ea a raspuns”DIAVOLUL M’A AMAGIT.” Si de atunci pana astazi se tot invinuesc unul pe altul uitand ca si unul si altul sunt vinovati caci sta scris caci toti se vor infatisa inaintea scaunului de judecata alui Dumnezeu si fiecare va da socoteala de sine insusi.

 41. Dumnezeu sa va binecuvinteze!

Trackbacks/Pingbacks

 1. 12 postări în Top 100 WP (01.09.2011) « Romania Evanghelica - 1 septembrie 2011

  […] Grupul “Sens” (mariuscruceru.ro) 12. Femeia În Familie Și În BisericĂ (popaspentrusuflet) 14. Reacţii de la Dr. Bishara Awad, directorul Colegiului Biblic din Betleem. […]

 2. FEMEIA, MÂNTUITĂ PRIN NAȘTERE DE FII | Popas pentru suflet - 28 februarie 2012

  […] De la început menționez că acest verset nu stabilește sub nicio formă numărul de copii la care o femeie ar trebui să dea naștere. Aici este vorba de unul dintre principiile reabilitării femeii. Apostolul abordează problema rânduielii în familie și în biserică pornind de la exagerările înrobirii degradante a femeii și curentul feminist al emancipării ei. Cuvântul lui Dumnezeu le respinge pe amândouă, dar promovează reabilitarea femeii. Am scris mai demult o postare cu această temă AICI. […]

 3. FEMEILE CA MAJORITATE ÎN SOCIETATE ȘI ÎN BISERICĂ | Popas pentru suflet - 3 decembrie 2012

  […] În cadrul conferințelor de familie ar trebui început un proces de reeducare a fraților în ceea ce privește rolul și nevoia de ajutor a soțiilor lor. Bineînțeles, nu trebuie ignorat faptul că, în noua ei capacitate, femeia ar putea să devină abuzivă. Știți proverbul care zice că ”dacă îi dai nas lui Ivan, el se suie pe divan.” Odată ce noile dimensiuni ale acestei probleme sunt abordate, femeile trebuie să cunoască și să accepte limitele biblice care le definesc locul în familie și în biserică. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: