GEORGE BARNA: 310 MILIOANE DE RELIGII PENTRU 310 MILIOANE DE AMERICANI

Recunoscutul statistician creștin George Barna a publicat recent o nouă carte („Futurecast” / Previziuni) în care prezintă o analiză documentată a ultimilor zece ani, pe sondaje de opinie cu privire la preferințele religioase ale creștinilor americani.
Concluziile sunt șocante:
– Fiecare american cu religia lui. Croită după preferințele fiecăruia. Credința a devenit o combinație preparată în laboratorul de experi(m)ent(s)e religioase după bunul plac al clientului. Spune Barna: „Suntem o societate creativă. Vrem totul adaptat nevoilor noastre personale, fie că este vorba de îmbrăcăminte, meniul de la restaurant sau educație. A venit rândul religiei.”
– O analiză a modului în care se raportează la doctrinele esențiale i-a găsit pe doar 7% dintre americani consecvenți în afinitatea lor religioasă. Îngrijorarea lui Barna este că am ajuns să credem că există Dumnezeu și Biblia este o carte bună, după care fiecare crede ce vrea.
– Confuzia este accentuată de generalizarea și diluarea mesajului pe care pastorii îl prezintă în predicile lor.

Am spus și repet că totul începe cu modul în care prezentăm și ne raportăm la mesajul Evangheliei. Cei care, încercând să nu ofenseze pe nimeni, ciuntesc și răstălmăcesc conținutul Scripturilor sunt vinovați de această deplorabilă stare de lucruri!
Și, ignorând rezultatele dezastruoase ale acestui experiment în context american, filfizonii noștri teologi îl introduc și în mediul evanghelic românesc, sperând la un deznodământ mai fericit. Ce utopism!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

10 răspunsuri sa “GEORGE BARNA: 310 MILIOANE DE RELIGII PENTRU 310 MILIOANE DE AMERICANI”

 1. Da, situatia era pevizibila si fara prea multe sondaje. Sunt foarte limpezi chiar si blogurile in acest sens, si noi nu suntem americani! Eu ma bucur tot mai tare de un lucru: aproape in fiecare zi, in biserica sau in afara ei auzim”sa multumim Domnului ca ne-a adus si ne-a asezat intr-o tara asa binecuvintata!” Binecuvintata bogat chiar si in numarul religiilor! ASTA era spilul si eu comentam la adresa pastorilor mei sa nu mai spuna asa ceva.Este cea mai mare lucrare a satanei! Copiaza modelul de la Turnul Babel.”Gaaca ii lasam vorreusi” satana a vazut ca daca ne lasa vom reusi, asa ca a incercat si el si s-ar parea ca pina aici a reusit sa ne incurce el pe noi.DIVIDE ET IMPERA nu este din biblie. Frate pastor Ionescu, acuma ma intelegeti mai bine poate de ce multumeam lui Dumnezeu pentru dvs, pentru pastorul Petru Lascau si or mai fi ei dar, cam multi papa linte.Fiti binecuvintat.

 2. Face sens rezultatul sondajului lui Barna, pentru ca una din replicile pe care le primim atunci cind discutam cu oamenii despre Dumnezeu, este „that is YOUR interpretation!”

  (Pentru cei ce vor utopism si distractii, s-a creiat……..Disneyland) 🙂

 3. realitatea’i trista dar adevarata.toleranta asta exagerata in detrimentul evangheliei curate nu’i buna.*diluiaza mesajul si implicit pot indica mai multe cai de mântuire.”

 4. România este ca un teren virgin pentru orice dogmă creştină, pentru că Biserica Ortodoxă este majoritară doar în sondaje pentru că are această putere de a inhiba omul în aşi exprima deschis punctul de vedere, în realitate, poporul român este unul format din oi rătăcite!

 5. Fr. Ionescu, how about our back yard?
  „i-a găsit pe doar 7% dintre americani consecvenți în afinitatea lor religioasă.”
  7% este un procentaj destul de bun. Oare care tara din lume se poate lauda cu un 7% ? Romania in nici un caz!

  Scrieti: „Am spus și repet că totul începe cu modul în care prezentăm și ne raportăm la mesajul Evangheliei”
  In primul rind trebuie sa fie definita expresia „Mesajul Evangheliei”.
  Este Evanghelia=Biblia?
  Ce se intelege prin „Evanghelie”?

  In comunitatea noastra, cind cineva nu poate sa predice bine, este clasificat ca „evanghelist”. De parca Evanghelia este cea mai usoara doctrina de explicat.

  In experienta mea, singura carte citita ( din scoarta in scoarta) de o majoritate de predicatori romani , este „Manualul de Conducere” ( Driving Manual).

  Un numar destul de mare de predicatori penticostali inca nu stiu doctrinele Harului( da sint meseriasi in escatologie).

  Aceiasi „meseriasi” , dupa ce au ajuns la 40 de ani, au nevasta cu bisnis de batrini, copii nu-i mai baga in seama, si au dat si ei pe la amvon de vreo doua sau trei ori, ajung sa creada ca sint buni de comitet, sau ( mai rau) au chemarea sa devina pastori seniori , si gata scandalul, fac sedinta si vor schimbari.

  In Arizona sint cei mai multi. Se poate ca si soarele desertului sa afecteze in mod negativ cerebelul multora.

  • @ Gabi, ce intelegi tu prin afinitate religioasa? Apoi din comentarea ta eu cred ca tu esti suparat pe cineva anume si nu vrei sa dai concret.O duci asa prin zonele calde , o scalzi dar , de fapt eu cred ca esti un pic prea dur cu cei ce cred, chiar daca cu ei nu este chiar asa.
   Cit despre Romania eu zic sa nu te grabesti. Romanii sunt consecventi in procent foarte mare.Tu nu vezi ca dupa 20 de ani ei nu renunta la traditiile romanesti? Cind spunem …religioasa, avem catolici, ortodocsi, ruteni, musulmani, reformatii greco si romano si multe altele. Chiar ca stabilitatea romaneasca este destul de mare mai ales in zonele sarace, in zonele unde nu prea au variante si influente, unde nu merg altii peste ei cu „lamuritul”.Este de bine sau nu, asta numai Dumnezeu stie.Fii binecuvintat.

 6. Concluzia sondajului de opinie a lui Barna este adevărată, dar românii, ca națiune, au descoperit aceasta mult mai devreme. Un proverb popular spune ”Câte bordeie atâtea obiceie”.

 7. Printre poruncile lui Isus Hristos…..nu se afla invatarea Scripturii pe deasupra,nici ciuntirea ei…
  “Invatatorule, care este cea mai mare porunca din Lege ?” Isus i-a raspuns: “Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau”. Aceasta este cea dintai si cea mai mare porunca.” lar a doua, la fel ca aceasta: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. In aceste doua porunci se cuprind toata Legea si Proorocii.” (Matei 22,37-40) .
  Stiu,stiu,stiu…toti isi spun in ei insusi..”eu fac lucrurile astea”….in realitate nu se vede nimic….mie teama pentru crestinism…..mie teama ca asa cum multi clerici ortodocsi nu vad adevarul Scripturii…tot asa si predicatorii..vor predica din Scriptura si oameni vor asculta…nu conteaza daca este adevarat sau nu …”Domnul vorbeste prin noi”…eu nu prea
  cred..Domnul ar vorbi prin oameni daca acestia ar invata apropierea de Dumnezeu,jertfirea de sine,daruirea pentru aproapele tau,primirea in casa a cersetorilor…
  din nefericire predicile care le aud eu foarte des sunt despre bani..despre familie…anumite fapte din Scriptura prost corelate…si care nu sunt confirmate in Scriptura….
  Asadar unde este ravna pentru Dumnezeu,unde este dorinta de a muri pentru El…asa cum El a facut-o…desi era Stapanul universului…Amin!!!!

 8. ” Și, ignorând rezultatele dezastruoase ale acestui experiment în context american, filfizonii noștri teologi îl introduc și în mediul evanghelic românesc, sperând la un deznodământ mai fericit. Ce utopism!”
  Aveti dreptate, frate Cristi, de aceea „pariez” si contez pe fratii romani din USA, care au observat deja acel „tsunami” ne-duhovnicesc care se apropie de Romania …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: