DACĂ…

Dacă ai putea călători în timp? Dacă ai putea spune lui Eva să nu mănânce din fructul oprit? Explică-i ce dramă va declanșa pentru întreaga rasă umană! Dacă ai putea să-l omori pe Cain înainte să-l omoare pe Abel? Dacă ai putea să-l asasinezi pe Hitler înainte de începerea holocaustului? Dacă ai putea să-L determini pe Dumnezeu să nu-l creeze pe Lucifer? Sigur, batem câmpii!

Odată cu discuțiile declanșate pe seama documentarului ”180” și ipotezele lansate de Ray Comfort pentru a demonstra cât de odios este avortul, ne-am împotmolit în câteva asemenea întrebări pentru a testa moralitatea unor forme de ucidere. Probabil că vom lua în considerare și uciderea inamicului în război sau pedeapsa cu moartea ca parte din legea unei țări. Dar ca formă de legitimă apărare? Dacă intră un tâlhar peste tine în casă și îți este amenințată familia? Dar dacă ucizi pe cineva din greșeală, adică nepremeditat?

Legea vechi-testamentală avea anumite reglementări pentru asemenea situații. Domnul Isus zicea că și a urî pe cineva este o crimă.

Nu putem călători în timp, nu putem schimba istoria și nu putem ucide pe nimeni în mod preventiv, pentru că nu cunoaștem viitorul. Deocamdată, poate ar fi bine să nu ucidem pe nimeni, nici măcar ipotetic…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

22 răspunsuri sa “DACĂ…”

 1. Eu nu l-aș omorî pe copilul Hitler. E nevinovat. Întrebarea este dacă aș încerca să-l ucid la fel cum a încercat Bonhoeffer? Asta ar fi o întrebare grea. N-a fost să fie, Satan a mai avut încă nevoie de El, iar Dumnezeu i-a permis (oricât de morbid ar suna). Acest lucru nu mă face decât să accept și mai tare suveranitatea lui Dumnezeu.
  În cazul primilor oameni (și al lui Lucifer – situația este aceiași), căderea lor era doar o problemă de timp. Chiar dacă n-ar fi fost Lucifer să îi ispitească, tot ar fi făcut-o. http://beniamincruceru.wordpress.com/2011/08/30/originea-pacatului-in-univers/

 2. Asa este, frate Cristian !
  „Legea vechi-testamentală avea anumite reglementări pentru asemenea situații. Domnul Isus zicea că și a urî pe cineva este o crimă.”

  Sau cum spunea apostolul Ioan in I Ioan 3:15: „Oricine uraste pe fratele sau este un ucigas; SI STITI CA NICIUN UCIGAS N-ARE VIATA VESNICA RAMANAND IN EL !”

  Cat despre „legitima aparare”, este prevazuta in Codul penal. Cu ata mai mult atacul armat asupra suveranitatii si independentei unei tari.

  Frumos si aproape apoteotic ati incheiat postarea :
  „Nu putem călători în timp, nu putem schimba istoria și nu putem ucide pe nimeni în mod preventiv, pentru că nu cunoaștem viitorul. Deocamdată, poate ar fi bine să nu ucidem pe nimeni, nici măcar ipotetic…”

  Tine loc de „NO COMENT !”

  La postarea precedenta despre Hitler si…avorturi, cativa, nu multi, s-au dat in stamba…Speram sa fi invatat ceva (din Sfanta Scriptura, ma refer !).

  • Oh, no, my anticipation was correct also – back to predestination versus free will! 🙂

   I’m just curious, is Gabi suggesting that bears have a hope for salvation?! 🙂 🙂

   • Manuela, bineinteles, toti membri din echipa de football Chicago Bears au speranta.
    So The Bears have hope for salvation, they just dont have any hope for a Super Bowl trophy. 🙂

   • 🙂

    „Ăsta o fi blog pentru ronglezi?…”

    Sorry, I just could not resist either! 🙂

    Si acum la treburi mai serioase…si la munca azi dar si pe blog.

    O zi linistita cu Domnul!

 3. Daca a uri pe cineva este egal cu crima – si este, atunci e posibil ca in bisericile noastre sa existe criminali? (Ori toti fratii sunt sfinti?)

  • Ovidiu, diferenta dintre Hitler si o multime de oameni este ca Hitler a avut puterea sa faca cea ce gindeste , fara sa aiba frica de repercursiuni.
   Ma gindeam , daca la o sedinta de adunare, sa spuna cineva ca legea si Domnul nu o sa pedepseasca pe nimeni, nu conteaza ce se intimpla, ce crezi ca s-ar intimpla? Citi ar scoate ak47 si ar face un pic de dreptate? 🙂

   Din cauza aceea numai daca te gindesti la pacat, este ca si cum l-ai savirsit, deoarece de multe ori numai frica, sau legea, sau constiinta ne opreste sa nu-l infaptuim.

   • Gabi,

    Cum „Hitler a avut puterea sa faca cea ce gindeste, fara sa aiba frica de repercursiuni”, la fel si „fratii” au tupeul sa faca cea ce gindesc, fara sa aiba frica de Domnul si rusine de oameni!

    (Apropo, tu stii sa folosesti un AK 47? Eu nu stiu, ca n-am facut armata… Dar nu e tirziu sa invat!… Nu stii niciodata cind ai nevoie! 🙂 🙂 )

  • nu-s toti sfinti , unii-s frati mincinosi.. existau inca pe vremea Apostolului..parca nu ne vine a crede…

   • 1.
    Frati sfinti,
    frati mincinosi si,
    frati in iad…

    2.
    Frati firesti,
    frati duhovnicesti si,
    frati carpiti…

    3.
    Frati in clocot,
    frati caldicei,
    frati reci si,
    frati fermentati…

    4.
    Frati destoinici,
    frati lenesi si neroditori si
    frati dezradacinati…

    5.
    Frati calmi,
    frati calmati si,
    frati…pop-corn !

 4. mai ales aici. 🙂

  nu trebuie sa stii sa minuiesti AK 47;
  poti ucide doar cu vorba.

  • Vorbiti de Ieremia 18:18 sau de Genesa 37:26-27 ? Sau de amandoua ?
   Ca-n amandoua ipostazele parca se ascunde premeditarea pacatului.
   – Ura de frate este ucidere ideatica (vezi si I Ioan 3;14b-15; Matei 5:21-22);
   – Vanzarea de frate este cel mai „placut” mijloc (premeditat) de a scapa de cel pe care-l urasti;
   – Uciderea cu vorba tine de demoralizare ca ANM (arma de nimicire in masa) care te ucide lent si chinuitor, fara a misca macar degetul cel mic, trecand astfel in fata tutuor drept sfant rupt din icoana !

   Imi aduc aminte de actorul Rowan Atkinson (Mr. Bean…) interpretand rolul unui vanzator de…iluzii si care isi lauda „marfa in fata amatorilor de chilipiruri spirituale :
   „Am spre vanzare chiar si portretul lui Iuda Iscarioteanul, cu autograf !”

   Aviz amatorilor care pozeaza in chip de sfinti ! Li se ofera astfel si lor sansa de a da autografe, cel putin autografe !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: