AUTOSERVIRE PE ÎNCREDERE

Comerțul „pe încredere” practicat în țările nordice este de multa vreme cunoscut. Există și astăzi. Imaginile de mai jos ilustreză „pe viu” până unde merge încrederea în Norvegia: magazinul are marfa expusă în raft, cu prețul afișat deasupra.
Clientul ia marfa, o cântărește, trece la aparatul de taxat, care calculează prețul după ce clientul a apăsat butonul corespunzător mărfii (greutatea a transmis-o deja cântarul), iar apoi își pune marfa în plasă. În continuare, clientul face plata. Pentru asta are la dispoziție două vase: în unul plătește, din altul ia restul. După ce a plătit, clientul marchează pe aparatul de taxat valoarea depusă și restul primit, pentru ca, la sfârșitul zilei, aparatul să-și facă monetarul. Bonul îl păstrează până ajunge acasă. Vânzătorul are deplină încredere în cinstea dar și INTELIGENȚA clientului. Nu e simplu? Fără vânzator, fără supraveghetor, fără casier.

sursa FACTROOM

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

13 răspunsuri sa “AUTOSERVIRE PE ÎNCREDERE”

 1. Daca ar fi in Romania asa ceva, patronul ar ramine urgent pe drumuri.

  • Chestia cu furturile in tarile dezvoltate mai are o fateta.Sa va ginditi ca daca nu s-ar intimpla furturile, societatile de asigurari ar falimenta foarte repede, ori, de vreo 20 -30 de ani eu nu cunosc afacere mai buna decit asigurarile. Bat mult peste sistemul bancar la capitolul profit. Asa ca ceea ce noi vedem sau auzim sunt spoiala, adica subiectele de atractie pentru plebe.Iar , ca sa poata sustrage sume negre din fondurile incasate de catre asigurari, trebuie sa inregistreze si fapte de genul celor asigurate, asa incepe lantul: pagubitul incaseaza, prietenul repara, suma este impartita, creste asigurarea pentru ca se intimpla, pericolul este aratat concret, se angajeaza personal de protectie, de verificare, se platesc salarii (si nu mici) si…asa se joaca hora. Deci, cu un cuvint, furturile, jafurile, distrugerile, afacere de stat sau chiar particulara dar benefica.

 2. sunt si in USA multe locuri, ce-i drept in zonele rurale, unde marfa este expusa si clientul ia ce si cat are nevoie si plateste pretul! A fost o perioada in istoria Americii cand o promisiune si o strangere de mana era mai de valoare decat un contract! Apoi.. au aparut avocatii…… si totul este istorie! LOL (haz de necaz)

  • Mike, iti amintesti despre ce sume ca dividende se vorbea la inceputul recesiei (2009) la AEG ? Parca 190 milioane de persoana din conducere. Cred ca intr-adevar li s-a meritat sa lucreze la asigurari, dar… daca nu ar fi fost pagubele (pina la un anumit nivel , acceptate) cum ar fi sporit ei in aceasta afacere? Pe incredere? Nici vorba. Sansa lor a fost ca au aparut cei necinstiti, ca doar impotriva lor te asiguri, nu?

 3. Sa fie din cauza frigului ca n-au ajuns romanii acolo?

 4. Daca am avea cinste si incredere asa ar fi si la Biserica…fara vanzator, fara supraveghetor, fara casier…

 5. Home Depot, KMart, Wallmart au inceput tot mai frecvent sa foloseasca scanare individuala fara supraveghere (individuala) (cred ca ne urmaresc doar de sus de pe camere, ca si la Vegas..) …..Si daca cineva „ia” marfa si n-o plateste si o ia la fuga, iesind afara din magazin e urmarit de un „drone” de CIA care-i pune capat fugii l-a scurt timp „cumparatorului”…. Aha… glumesc…

 6. La noi la alegeri, a fost o camera video pe urna, o camera video pe comisie, 6 comisii a cite patru, comisionari care verifica comisile, cellulare incuiate, lacate pe urne. Mai lipseau Jimmy Carter si observatori de la UN!

 7. Trust, but verify…! Numai in timpul lui Tepes era cana de aur la fintina!… Ca le era frica la oameni de teapa!

 8. Interestingly, this business model is being tried by Panera in Michigan, Missouri, and Portland….who would have thought?

  http://www.dearbornfreepress.com/2010/11/22/panera-bread-opens-non-profit-community-cafe/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: