JOCURILE DE NOROC, LOTERIA ȘI CAZINOURILE

Ați auzit de sora sau fratele care se roagă să câștige la loterie? Mai și promite să dea bisericii o parte din câștig. Am auzit multe păreri adormitoare de conștiință, comparații prin care jocul șansei este justificat, argumente care pun cazinourile într-o lumină pozitivă. Ați auzit desigur că o parte din profit este distribuită școlilor!

Ceea ce ignoră asemenea cosmetizări este efectul distructiv pe care acest sport îl are asupra caracterului, carierei, familiei și în general asupra societății. Nu mai vorbim de faptul că merge mână în mână cu alcoolul și desfrâul. Cei care devin dependenți de manivelă, zaruri, cărți sau roată se cufundă din ce în ce mai adânc în datorii, punându-și chiar viața în pericol.

Dar, este jocul de noroc un păcat? DA!

Efeseni 5:10, 11 ”Cercetaţi ce este plăcut înaintea Domnului şi nu luaţi deloc parte la lucrările neroditoare ale întunericului, ba încă mai degrabă osândiţi-le.”

Isaia 65:11, 12 ”Dar pe voi care părăsiţi pe Domnul, care uitaţi muntele Meu cel sfânt, care puneţi o masă „norocului” şi umpleţi un pahar în cinstea „sorţii”, vă sortesc sabiei, şi toţi veţi pleca genunchiul ca să fiţi înjunghiaţi; căci Eu am chemat, şi n-aţi răspuns, am vorbit, şi n-aţi ascultat, ci aţi făcut ce este rău înaintea Mea şi aţi ales ce nu-Mi place.”

Când lumea numește orașul care reprezintă cel mai bine această mizerie ”Sin City” (orașul păcatului), iar Las Vegas își poartă cu mândrie porecla, ce caută un adevărat credincios acolo? Probabil… bani, mai mulți bani! Sunt unii care se dezvinovățesc spunând că în Biblie nu scrie nimic specific despre jocurile de noroc, loterie sau cazinouri. Acest lucru nu înseamnă că nu e păcat. Biblia este scrisă pe bază de principii. Atunci când activitățile și preocupările noastre intră în conflict cu aceste principii ele sunt implicit păcătoase.

1 Timotei 6:9-11 ”Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd şi pierzare. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri. Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri, şi caută neprihănirea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea, blândeţea.”

Trei întrebări pe care ar trebui să ți le pui înainte de a frecventa asemenea locuri sau a cumpăra un tichet de loterie:

 1. Dacă ai crede cu adevărat că Dumnezeu este real și l-ai putea vedea ai face acest lucru în prezența Sa?
 2. Dacă s-ar ști acest lucru despre tine în cercul tău de prieteni, biserică sau la locul de muncă te-ai simți confortabil?
 3. Care îți este de fapt scopul principal: banii, distracția? Cum se potrivesc acestea cu stilul de viață al unui credincios?

Ce ar trebui să facă un pastor (sau o biserică) atunci când ar primi o donație substanțială provenită din acest fel de câștig? Poate biserica să ignore sursa acestei sume de bani?

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

76 răspunsuri sa “JOCURILE DE NOROC, LOTERIA ȘI CAZINOURILE”

 1. Versetul Biblic citat mai sus, din 1 Timotei 6:9-11, ar trebui pus într-o ramă uriaşă şi pironit pe pereţii bisericilor noastre. Dar credeţi că vreun comitet are curajul s-o facă?

 2. A fost o perioada in viata mea cand si eu promiteam un procent bisericii daca voi castiga, cumva, o suma imensa de bani ca sa pot iesi din impas, nu neaparat din jocuri de noroc, dar eram din ce in ce mai saraca, mai deznadajduita si mai lipsita.
  Stiti cand am inceput sa am? Cand am inceput sa dau si cand am inceput sa ma gandesc mai mult la altii.
  Procentul promis este doar o justificare ametitoare pentru constiinta. N-as fi dat, cu siguranta, nimic pentru ca dorinta de castig si dragostea de bani era mult prea mare. 😦

  PS Odata sora mea a insistat sa luam impreuna un tichet la concursul acela televizat, BINGO parca ii zicea. M-am impotrivit dar la insistentele ei sa tin eu tichetele si sa urmaresc tragerea la sort, ea neavand tv si avand promisiunea ca va imparti cu mine castigul, am acceptat. Sa vedeti cum a izbucnit pocainta din mine cand numarul de pe tichet a iesit la tragere pentru premiul cel mare. Cate promisiuni am facut, cati oameni as fi fericit daca castigam … N-am castigat premiul cel mare dar o suma mai mica am castigat. Si credeti ca am dat? NU, n-am dat la nimeni nimic ba am ascuns si de sora mea ca tichetul ei a iesit castigator. Acum imi este rusine si credeti-ma ca m-am pocait, dar spun tote acestea sa se inteleaga ca aceasta dorinta de castig este diabolica, nu are nimic curat in ea oricat am cosmetiza.

  Pocainta nu are nimic de-a face cu asa ceva.

 3. Foarte interesante aceste aspecte pentru fratii nostri. Eu as vrea sa va intreb inainte de a vedea si alte pareri, CREDETI CA EXISTA LOTERY BUNE SI LOTERY RELE?
  Cit despre cistigurile nedrepte, parca este scris ce se poate face cu ele. Mult har si pace.

 4. Intreb si eu o intrebare: care este pozitia official a Cultului Penticostal vis a vi ” jocurilor de noroc”? 🙂

 5. Să n-aduci în casa Domnului, Dumnezeului tău, câştigul unei curve, nici preţul unui câine, ca împlinire a unei juruinţe oarecare; căci şi unul şi altul sunt o urâciune înaintea Domnului, Dumnezeului tău.Deut 23:18
  Când au văzut stăpânii roabei că s-a dus nădejdea câştigului lor, au pus mâna pe Pavel şi pe Sila şi i-au târât în piaţă înaintea fruntaşilor.Fapt 16:19

  • „…Si castigul unui sodomit !” (Leviticul 19:29; Deuteronom 23:17) Stim ca in Occident, in special Belgia, Olanda si Suedia, exista biserici de sodomiti (lesbiene si homosexuali) care n-e-ar putea „face de ras” in privinta binefacerii si darniciei !
   Totusi noi primim cu bucurie, cu lacomie chiar, „ajutoarele umanitare si banesti” din partea acestora (caci in definitiv nu ne intereseaza decat ajutoarele si nu si cine sunt cei care le trimit…) Astfel, ceea ce era interzis la reconstruirea Templului pe timpul lui Ezra si Neemia (Ezra 4:2-3), a primit „dezlegare” in Romania intre cultele evanghelice si nu numai, pangarind astfel „vatra sacra a Bisericii” si Lucrarea in sine…
   Ne bucuram doar ca primim toate gioarsele si toate donatiile, fara a ne face un proces de constiinta de la cine le primim !
   Este la fel ca si cu melodiile imprumutate de la samani (tantre si mantre mistice), de la budisti si adeptii kundalini si zulusi, si de la practicantii tehnicilor woodoo din Africa si America Latina. Le-am transpus drept melodii neoprotestante in Biserica Domnului, nestiind ce duhuri ancestrale trezim la viata !
   Oare nu spunea bine apostolul Pavel despre „duhurile rautatii care sunt in locurile ceresti” ?
   Biserica este un loc ceresc !
   Intrucat Hristos este ceresc, si Trupul Sau (BIserica) este tot un loc ceresc.
   Pe vremea psalmistului David, cand scria Psalmul 23, el se afla in Templu (Casa Domnului) (Psalmul 23:6) atunci cand afirma: „Tu imi intinzi masa in fata protivnicilor mei…”
   Si unde se aflau „proptivnicii” ? In Casa Domnului !
   Deci, sa nu ne miram de ce lucrurile merg asa cum merg si intampinam la orice pas o gramada de piedici, carora le dam o insemnatate si o superficiala importanta, insemnatate !

   • Cat despre…sponsori…oh, da, bisericile Domnului au nevoie doar de SPONSORI nu si de metodele ilitite de dobandire a donatiilor !
    De aceea, inchid ochii si si prezbiterii, si comitetul si pastorul ! Au nevoie DOAR de moneda de circulatie a lui…Mamona (Dumnezeul Banului in lb. ebraica) nu si de acesta ! dar una fara alta nu se poate !

   • CORECTARE:
    „metodele ilicite…”

 6. 1- Denise Rossi este din California si a castigat 1,3 milioane la loterie. Asa ca adivortat de sot la cateva zile, fara sa-i spuna de marele castig. Abia peste doi ani, fostul ei sot a descoperit acest lucru si a acuzat-o de inselatorie. Asa ca un judecator a decis ca intreaga suma sa ii revina sotului. Daca Rossi ar fi spus acest lucru ar fi putut sa pastreze in intregime sau macar pe jumatate.

  2- Bazil Thorne a castigat 2,2 milioane la loteria australiana in 1950. La o luna, el a fost rapit pentru rascumparare, fiind de altfel primul caz de rapire aici. Chiar si asa Thorne a fost gasit mort la scurt timp.

  3- Ibi Roncaiolo, din Canada, avea o casnicie nefericita, era alcoolica si cheltuia foarte multi bani. Apoi ea a castigat la loterie 5 milioane de dolari si a reusit sa-i cheltuiasca la fel de rapid cum i-a castigat. Cand sotul ei, medic de profesie, a aflat acest lucru a ucis-o injectandu-i doua doze letale de anestezic.

  4- Evelyn Adams a castigat nu o data, ci de doua ori la loterie, o suma de 5,4 milioane de dolari pe care i-a pierdut la poker. Acum este saraca si traieste intr-o rulota.

  5- Daca 1,9 milioane de dolari este o suma cu care ai putea sa traiesti o viata buna ani in sir, iata ca Luke Pittard din Marea Britanie demonstreaza contrariul. Astfel, el a cheltuit intreaga suma pe nunta sa, luna de miere si pe casa in care locuieste. Acum el este angajat la Mc Donald”s

  6- PREDICATORUL BILLY BOB HARRELL din Texas a castigat 31 de milioane de dolari in 1997. El si-a cumparat o ferma, sase case si alte cateva masini. In plus, el isi imprumuta si enoriasii. Cativa ani mai tarziu a divortat si apoi s-a sinucis. ( vezi informatii pe internet despre acest caz petrecut )

  7- Probleme a avut si William Post din Pensylvania. Dupa ce a tras lozul cel mare castigand 16,2 milioane de dolari, a avut doar probleme. Logodnica l-a dat in judecata fiindca voia ca aceasta sa-si imparta castigul cu ea, la fel si rudele sale. Fratele sau a mers mai departe angajand chiar un ucigas platit sa-l omoare. La doar un an, el avea datorii de 1 milion de dolari si s-a declarat falit.

  8- De departe, cel mai nefericit castigator la loterie este John Whittaker. Chiar daca suma castigata este impresionanta-314 milioane de dolari- el a donat la inceput bani si si-a ajutat familia. Insa la scurt timp, si-a schimbat atitudinea , iar familia l-a parasit dupa ce a incetat sa le mai dea bani rudelor.

  PS. Preluat de pe: incont.ro

  Asadar, iata ca banii nu aduc intodeauna fericirea. Aviz pocaitilor amatori de castig nemuncit !!!

 7. Crestinii frecventeaza astfel de locuri sau incearca astfel de obiceiuri lumesti? Crestinii cu adevarat desigur ca nu. Toate versetele mentionate mai sus trebuie memorate si intiparite in mintea noastra a tuturor!!!

  Imi aduc aminte de vorbele fratelui Ioan Panican ‘ Fiecare credincios sa ridice Biblia, si sa spuna * Eu cred tot ce spune Cartea aceasta ca sunt, tot ce spune Cartea aceasta ca pot face *

  „Cine aduce multumiri, ca jertfa, acela Ma proslaveste, SI CELUI CE VEGHEAZA ASUPRA CAII LUI, ACELUIA II VOI ARATA MANTUIREA LUI DUMNEZEU. ( Ps. 50:23 ).

 8. Uffff,
  ce bine ca nu am cistigat ceva… 🙂

 9. Cata pozitivitate ai „frate” Remus…
  Un patron al unei benzinarii mici dintr-un oras mare in USA a promis ca daca va castiga la loterie va face in asa fel incat si comunitatea de unde este el sa beneficieze de acest castig… Si s-a tinut de cuvant. Cand a castigat 100 de milioane de dolari, benzina fiind in jur de 3 dolari/galon in acea vreme el a inceput sa vanda benzina cu 90 de centi galonul. S-au facut niste cozi interminabile si ziarele locale au inceput sa calculeze cati ani i-ar trebui sa vanda in acest mod benzina pana sa ajunga la faliment. Ei bine, dupa cateva luni el a anuntat ca a inceput sa intre in profit cu benzinaria… Benzinariile cu renume din zona s-au „rasculat” l-au dat in judecata si in cateva luni dupa proces a trebuit sa opreasca „the random act of kindness” . Cati din romanii nostrii ar proceda la fel ieftinind pretul serviciului pe care il produc daca au promis ceva, ce poate fi in defavoarea lor?

 10. Apropo de ultima intrebare, oare care e diferenta dintre castigul de la loterie si cel pe care il faci la „negru” si dai ce e al Cezarului, Bisericii?

  Oare intreaba cineva in Biserica de unde provin banii cuiva? Sau macar se spune, macar la colecta, sa nu dea nimeni bani necistiti????? 🙂

  • Val, sa fim seriosi, ce ai domne cu „cash”?
   Pe vremea comunistilor totul era procurat illegal , de la biblie , la smintina pina la benzina cu care se mergea la evanghelizare!
   Cind a fost ultima data cind te-ai pocait de 65 pe 45( miles/hr)? 🙂

   • Gabi,
    Personal n.am probleme cu cash-ul (si nici Dumnezeu daca platesti impozite pe el) nici cu a juca la loto din cand in cand (dar nu ponturi mari. Nu as exclude 100% ca Dumnezeu n.ar lucra niciodata asa (ma gandesc la Petru cu moneda din gura pestelui). Dar principiul este ca daca nu stim castiga bani, nu stim nici sa-i cheltuim chibzuit, dar cred si in exceptii 🙂

    De viteza ma lasai :)–se fac 4 ani in 21 dec… dupa ce am luat amenzi engro…mi-am dat seama ca cea mai mare pedeapsa pt politisti e sa merg cu viteza limita 🙂

  • Frate Val si Dan Medre, cineva spunea ca daca se v-a gasi un crestin ,cel putin pe coasta de vest a Americii care sa primeasca in casa de batrini vaduve sau batrinei care nu mai au pe nimeni si sa-i ingrijeasca in numele Domnului atunci chiar crede ca a vazut cum arata pocainta autentica. Dar… daca tu ai vedea cum refuza si in cazul in care nu sunt particulari, adica au doar asigurarea de stat si nu ii primesc, atunci tu ce mai zici? Ce benzina, ce motorina, lacomia omoara si cel mai mic semn de crestinatate.Asta in conditiile in care , vaduva si orfanul sunt la loc de cinste in toata biblia in toate timpurile. Basca sa vezi ce trai duc fratii nostri bazati pe veniturile din aceste afaceri? Acesta este cel mai josnic profit care poate fi facut impotriva cuvintului din biblie.
   Nu mai punem la socoteala ce bataie de joc ajung bietele surori care se angajeaza la asemenea sericii. Aproape nici una nu este apreciata pentru munca ei, cit despre plata, nu cred ca vreti sa stiti, sau stiti si… tacerea este un raspuns.
   S-apoi ia sa indraznesti sa le spui ceva despre aceste afaceri. Ti-ai gasit nasul.Atunci sa auzi tu ca de fapt aceasta este binecuvintare, sa auzi cum se roaga sa le dea Dumnezeu ceva batrinei mai scumpi, adica de la care pot incasa mai mult, sa gaseasca ceva surori care sa slujeasca non-stop chiar daca nu merg la biserica, important este sa merga ei sa poata fi vazuti cu masinile noi, cu tinutele de sarbatoare, sa poata sa mai discute putin, in nici un caz despre biblie ci despre intentiile statului de a impozita aceste venituri de cite 15-25 de mii lunar, pentru care muncesc atit cit sa nu le fie rusine.Munca este pentru angajati.
   Cunosc cazuri cind acestor batrinei li se fac cele mai nerusinate gesturi de neingrijire, sunt tinuti in camere sa nu „deranjeze” familia si li se administreaza uneori hrana de ti-ar fi rusine sa dai asemenea mincare chiar si unui cersetor. Si nu va spun povesti.Acesta este gradul sau nivelul de credinta a unora dintre noi.Poate intr-o zi Dumnezeu ne va trezi si cu aceste fapte si de fapt sunt sigur ca se va da socoteala, daca Dumnezeu intirziie cu pedepsirea, asta nu inseamna ca ceea ce facem este bine, nu? Cred ca voi fi apostrofat de multi, dar, nici nu cred ca ar dori sa vorbesc mai multe despre aceste aspecte. Este bine doar sa ne cercetam in fata cuvintului bibic si apoi sa meditam daca se cade sa facem ceea ce facem sau nu, daca onoreaza pe Dumnezeu o asemenea activitate sau nu, ca… a munci nu este o rusine, DAR>>>>!!!!! Fiti binecuvintati

   • Mihail,
    E drept ce spui; totusi, cand faci business, nu faci caritate (e, faci dar cu intelepciune), altfel n-ai mai ramane in business. Totusi, nu e normal sa fim manati de lacomie, ci de dragoste, dar asta nu doar in business de batrani, ci in toate..Cred ca toti suntem corigenti macar un pic…Am ajuns la concluzia ca doar Duhul Domnului ne mai poate aduce la adevarata pocainta.

   • Frate Val, mai am un singur punct.Ce spune Isus se poate imparti in „mai important” si „mai putin important”? Prin cea mai mica fapta, calcam toata legea, parca asa este scris. Sau, acuma fiind sub har, Dumnezeu a dat TOT si cred ca vrea de la noi tot. Sub nici o forma nu cred ca eu pot avea un comportament in biserica si altul in afaceri.Biblia spune ca atunci cind lucrati sa lucrati ca pentru Domnul, nu? De fapt, tu ai spus doar parerea ta, sa mai vezi si pe altii in timp ce vor citi.Ai sa vezi si sa auzi de te vei mira. Si eu spun ca si aceste afirmatii vor da nivelul de cunoastere si acceptul de traire al cuvintului lasat de Dumnezeu pe paginile sfintelor scripturi. Si la final, vreau sa amintesc ca Dumnezeu ne-a cerut sa fim sfinti ca si El este sfint… ce inseamna sfint in bussiness? Vezi tu cit de mult ne duce firea? Vrem sa fim ca cei din lume, adica bussiness-man. Cit despre mine si casa mea, Dumnezeu sa ma pazeasca sa folosesc doua efe, una in biserica si una in viata mea de toate zilele.Si cred ca cu ajutorul Domnului se poate. Fii binecuvintat.

   • Mihail, vorba fratelui Ionescu: generalizezi nepermis de mult! si eu nu am „acel business”..

   • Mihail,
    Prin afirmatiile mele, nu aprobam rautatiile pocaiesti cu privire la businessul de batrani (nici altele)…sunt doar principii…:)

   • Brother Mihail nota 10 -se vede ca esti la curent cu afacerile celor cu A.F.H.––e ADEVARUL PUR–. te felicit pentru curajul de a spune acest ADEVAR

   • Mike, nu cred ca este vorba de curaj, un crestin nu cred ca se apropie prea tare si des de acest cuvint. Trebuie sa fim sinceri, obiectivi si cu mult,mult mult respect pentru ADEVAR. Mergind pe calea credintei nu-ti trebuie curaj, asta ar insemna sa nu stii pe unde merigi, asta as numi eu curaj.Or, acuma stim unde si spre ce ne indreptam, deci mergem cu nadejdea implinirii promisiunilor lui Dumnezeu. Asta cred. Cit despre formele , de facut averi, ceea ce eu am descris este numai una, si si mai important este altceva: NU POTI ADUNA GRAMADA DE BANI IN BANCA DACA RESPECTI CUVINTUL BIBLIEI ASA CUM ESTE SCRIS !! Daca cineva imi spune ca se poate, il ajut eu sa afle unde greseste.Doar sa aiva curajul marturisirii sincere. Cum poti tu ca si crestin sadormi si numai cu 10 mii (ca sunt uneori un salar bun) in cont, cind pe glob mor cu miile si cu zecile de mii, zilnic, ATENTIE: de foame. Hallo! Se aude! CUMMMMMMMMMM? Despre acest lucru vorbeste evanghelia Domnului Isus, despre saracii pe care ii vom avea tot timpul cu noi, si tu crezi ca degeaba? Nu! Tocmai aici este una din incercari, si daca nu o implinesti una, celelalte pot fi degeaba.Tu iti dai seama ce putere trebuie sa ai ca sa DAI DIN CE AI TU? Toti pe la rugaciuni spunem sa dea Domnul, sanatate, job-uri, bani, case, sot-sotii, si cite si mai cite, iar noi, noi nu putem nici macar sa ne impartim piinea cu cel sarac.Ne temem de ziua de miine.Aceasta este INCREDEREA si NADEJDEA adevarata pe care o avem in Dumnezeu. Alte pareri va rog frumoas numai cu argumente .Nu are sens polemica, parerile mele fiind ale mele pot fi subiective.Mike, nu curaj ci puterea Duhului sfint de a sta cit mai departe de minciuna si de a ne amagi noi pe noi.Intr-o zi poate fi prea tirziu.Fii binecuvintat.

   • Gabi, de ce crezi tu ca despre cei cu ceva avere este scris in biblie numai „vai de voi”? Oare nu pentru faptul ca nu prea pot indeplini mai nimic din Isaia 58? Oare cum se poate intelege ceea ce Domnul Isus a spus tinarului bogat : vinde tot , imparte la saraci, ia crucea si urmeaza-Ma! In alt loc Domnul Isus spune ca cine vrea sa mearga la EL, sa se lepede de sine… deci nici macar sinele nu ti-l lasa, Anania si Safira tocmai pentru ca au mintit cu privire la pusculita au platit , nu? Deci de ce aceste aspecte(care sunt tot din biblie) nu ne plac, si asta ar fi cum ar fi, dar nici vorba sa le traim dupa cuvintul bibliei. Toata lumea vrea numai binecuvintarile lui Avraam si Iov, magari, camile, oi si boi, dar faptul ca Avraam a fost in stare sa faca ce avea sa faca Dumnezeu mai tirziu, asta nu vedem si ca Iov a fost credincios pina la capat ,macar ca incercarile lui abea le poti citi de grele ce au fost, mai degraba dam sute de dollari la asigurari in loc sa dam sute de rugaciuni Domnului si cu banii sa ingrijim vaduva,orfanul si saracul asa cum este scris, dar ,credinta este atit cit este, cita o dovedim prin faptele noastre, ca cu vorbele nu stam rau, rau este ca nefiind concordanta intre vorbe si fapte ne mai putem trezi si cu vreo minciuna inaintea Domnului.Vezi tu, pentru aceasta iubesc eu provocarile fratelui pastor Ionescu, aduc in fata crimpeie de viata reala, ne aduce in zona in care trebuie si putem sa vedem cam cum stam, daca „mai suntem in credinta sau nu” Sa fii binecuvintat

  • Val, diferența intre „negru” și loterie este că „negru” e ilegal prin faptul că venitul este ascuns de taxe, pe când loteria este un proces legal- destul de nebun dar legal. 🙂

 11. Val,

  Wow, super intrebarea! Eu m-am gandit la aceasta insa I didn’t bring it up 🙂 In America, I wonder what kind of testimony it is when the churches have members who are here illegally, working illegally, NOT paying taxes but are welcome to contribute to support „God’s work”.
  It would seem the church should be the leading organization when it comes to integrity.

  • Manuela,
   Ai dreptate. Intrebarea e buna si potrivita subiectului; ma gandesc ca astea ar fi pacatele mai neinsemnate–mai bine sa muncesti ilegal cinstit decat sa furi legal (e.g.–casele de asigurari).

   Ma gandesc ca si David a mintit cand i-a fost foame (si nu numai), sora lui Moise a pacalit si ea pe fiica lui Faraon, etc, etc.. .si nu vad sa-i condamne Scriptura. Uneori solutiile nu sunt usor de descifrat. Chiar cred ca in toate avem nevoie de calauzire, e neintelept sa sablonam.

   • Val,

    eu cred, ca unele lucruri care au de a face cu pocainta nu sant prea clare pentru tine. Deci, daca tu nu pricepi ca a juca la jocuri de noroc si a umbla dupa bani nemunciti este impotriva moralei crestine, atunci da-mi voie sa ma indoiesc de nasterea ta din nou. Fie ca joci la loto, fie ca joci poker, fie ca joci zaruri, fie ca joci la cazino, toate se incadreaza in acelasi principiu. Singura diferenta dintre ele o face doar tipul jocului de noroc.
    Eu zic sa te rogi lui Dumnezeu sa-ti mai dea ceva lumina.

    • Nu aș sări așa de repede la nașterea din nou. Uneori oamenii argumentează de pe poziție opusă pentru a șlefui principiul. Alteori au nevoie de o înțelegere mai profundă. Alteori de pocăință…

   • Remus,
    Iti dau voie–be my guest 🙂

   • Eu zic ca mai bine ar fi sa muncim legal si cinstit in acelasi timp si sa avem integritate in toate aspectele. Sunt de acord sa nu sablonam, mai sunt si exceptii, insa foarte putine.

    With regard to David, he was fleeing execution by a wicked king (Saul), and lied to get food to survive. This is not the same thing as making a decision to break the law (such as staying in a country illegally) and thereby creating a situation where I have to break the law further (work black market or steal) to survive. I’m not judging any individual situation, just stating a generality.
    Be blessed!

  • I wonder if Manuela would have turn the Israelis spies in, if she would have been in Jericho ?

   • Gabi,

    I can’t believe you would suggest that brothers who have overstayed their visas are spies. 🙂 I am however intrigued by your implication that God has given the United States into the hand of Romania….is an invasion coming? 🙂

    However, my comment wasn’t really related to your analogy. I wasn’t trying to suggest we or the church should be actively turning people in ( I certainly never have). My question was related to the testimony the church has to the world.

    By the way, Gabi, you really drive 65 in a 45 zone! 🙂
    Hope you wear your seatbelt.
    Do you pump your own gas too?

 12. Daca tot se vorbeste de loterii, ce parere aveti de Loteria Vizelor ? Numele Official este chiar DIversity Visa Lottery. E bine pt un pocait sa se inscrie in loteria asta? Si eventual daca mai si castiga sa se foloseasca de viza ca sa vina in USA?

  • E adevărat că se numește loterie dar nu implică vreo plată. Selectarea se face pe anumite criterii. Nu generează o dependență. Este mai degrabă un sorț. Ce părere aveți dvs.?

   • Frate Ionescu,

    Cunosc oameni care se inscriu in fiecare an (din 97) si inca mai spera. Ar putea fi asta o”dependenta”.
    Mi se pare cam firava delimitarea: creaza dependenta este rau, nu creaza este bun.
    Eu cred ca incalcarea unei reguli lasata de Dumnezeu „cu sudoare sa-ti castigi painea” (care se traduce azi in castigul trebuie sa fie rezultatul muncii tale) este partea cea mai problematica in cazul loteriilor si jocurilor de noroc.
    In privinta Loteriei Vizelor, este un program guvernamental in care nu se ofera un castig material propriu zis ci doar posibilitatea de a te muta legal in aceasta tara. Principiul cu sudoare sa-ti castigi painea” este inca respectat. Acest program (loteria vizelor) nici macar nu iti ofera garantia unui loc de munca.

   • In sfirsit. Frate pastor Ionescu, aceasta era intrebarea mea de inceput: exista loterii bune si loterii rele?
    Iaca s-a gasit cineva sa atinga chiar si in extrema acest punct. Frate pastor, atit timp cit se poate discuta de „cistigator” si „necistigator” afacerea este in afara principiilor lui Dumnezeu. Pai nu aceasta inseamna sa intinzi o masa „norocului”? Unde este Dumnezeu in aceasta afacere numita chiar si loteria vizelor. Si la DVL se plateste si inca nu putin.Este vorba de sumele initiale de medical, de procesare si basca sa faci dovada unor sume (in special pentru Canada)
    Cit despre „sort” eu spun ca il avem in bibie, dar se vorbea de luarea unei hotariri in conditii de perfecta egalitate. Amindoua persoanele indeplineau conditiile cerute pentru a fi apostol, nu?Si nu avea nimeni de cistigat, sau credeti ca da? Va stiu prea duhovnicesc sa acceptati a fi vreun cistig in aceast sort din biblie.Pentru un crestin este foarte greu sa accepte formele de cistig prin a nu face nimic, ma refer la munca.Ba inca biblia spune „cu miinile lui” …. ca sa aiva de unde sa dea….si cred ca la saraci nu la casino. Este o parere si va rog sa primiti multumirea mea ca intr-adevar aduceti in discutie lucrurile reale din viata care la un moment-dat se pot constitui in cele mai veritabile piedici pe calea pocaintei.Fiti binecuvintat.

 13. Avem totusi un cod de comportament moral, si un set de principii care trebuie respectate, daca traim o viata noua.
  Uneori oamenii din lume sunt mai morali si mai milosi.
  Fiecare va primi dupa cele spuse de catre Domnul:
  plecati de la Mine, voi care lucrati faradelegea….
  pentruca toate acestea Mie mi le-ati facut.
  Ceea ce i-ai facut batrincii sarace, lui Hristos i-ati facut.

 14. Vezi c-ai uitat sa spui ca este bautura si prostituate in cazinouri ca unii nu se duc numai ca sa joace la noroc.

 15. Crestinul trebuie sa traiasca prin credinta, in momentul in care el isi cauta siguranta viitorului in loterie , declara ca Domnul nu este capabil sa-i asigure pinea cea de toate zilelele .
  In alte cuvinte este un direct affront impotriva lui Dumnezeu!
  Acest argument m-a convins ca jocurile de noroc nu pot fi practicate de un nascut din nou.

  • Gabi,
   Despre pensii ce zici? E lipsa de credinta sa pui la ciorap pt batranete? 🙂

   • situatie complect diferita. Munca ( de orice fel), este o porunca( sau blestem) prin care Dumnezeu a hotarit ca omul sa-si cistige existenta din care poti sa pui ceva la ciorap ptr. zile negre. ( vezi exemplul lui Iosif cu cei sapte ani de belsug si sapte ani de seceta)
    Loteria este ceva complect diferit.
    Singurul lucru ” pozitiv ” este ca prin loterie si cei saraci platesc ceva taxe la guvern… De fapt loteria este o taxa pe saraci , ca majoritatea jucatorilor sint saracii 🙂

  • Dumnezeu nu doreste sa asteptam bani veniti fara munca;
   in proverbe spune ca asa se vor si duce, cum au venit.
   Cind vrea Dommnul vrsa ne faca bucurii in vreo nevoie,
   ne da asa cum stie numai El sa o faca.
   „Pleca-mi urechea spre invataturile Tale si nu spre cistig”
   PS.119

 16. Mihail,
  ma bucur sa vad ca gindesti atit de sanatos;
  da, unora nu le place sa generalizeze in acest domeniu, care tine de viata de sfintenie;
  zicea cineva”lasati nu-L bagati pe Dumnezeu in toate(omul avea o afacere intradevar;
  principiile dupa care traim trebuie sa fie crestine neaparat, altfel ne mintim singuri.Foarte bine ai punctat clar si la obiect, de parca ai fi facut DREPTUL. 🙂
  Domnul sa te tina tot asa.

  Urmariti predica din 29 sept a fratelui Cristian, tocmai despre asta e vorba;
  neprihaniti prin credinta, dar….

 17. Cumpara un bilet si poti castiga marel premiu.Cumpara un produs decupeaza ambalajul,trimite-l pe adresa te miri care si poti castiga.Oare astea nu pot intra in categoria jocurilor de noroc?

 18. Frate Cristi, chiar in urbea dvs, acum o luna, la conventie s-au organizat cateva tombole. A fost cireasa de pe tortul unui spectacol crestin de toata frumusetea! Prezentatorul nu mai contenea cu prezentarea premiului cel mare: un „ipad”, neuitind, bineinteles, sa amintesca pretul biletelor de tombola!? Curat joc de noroc, ce spuneti!??

   • Frate Cristi,
    E prima data cand comentez pe blogul DVS insa cred ca a spune ca la Loteria viselor „Selectarea se face pe anumite criterii. Nu generează o dependență. Este mai degrabă un sorț.” iar apoi a spune ca ce s-a intamplat la conventie este „curat murdar” este contradictoriu si in acelasi timp lipsit de respect. Iertati-mi indraszneala insa cred ca e bine sa gandim de doua ori la ce scrim pentru a nu crea confuzie pentru cei care urmaresc blogul DVS.

   • Personal cred ca principiul nu ar trebui sa fie influentat de context. Acolo este framantarea mea. Si de asemenea nu cred ca acea tombola de la conventie poate crea dependenta. Dependentele au de a face cu un alt fel practici. Cu respect, iulian

   • Iulian Costea, sa nu uitam ca intrarea la tombola a fost pe bani.

   • Multe lucruri nu creaza dependenta, si totusi ele pot fi rele…

   • Frate Cristi,
    Vreau doar sa clarific un lucru.
    Personal eu nu cred in noroc, ci in binecuvantare.
    Nu am jucat niciodata la loterie si nici nu intentionez sa fac asta. In plus, biserica noastra si organizatia din care facem parte au in constitutie o declaratie conform careia jocurile de noroc nu-l onoreaza pe Christos si, prin urmare, nu onoreaza nici pe crestin.
    „The raffle” pe care l-am avut la Conventie, cu pardon, n-a fost loterie, nici „curat murdar”. A fost un simplu „sort”.
    Nu l-am facut cu dorinta de-a castiga ceva. De fapt, am iesit in pierdere cu cateva sute de dolari.
    A fost un simplu artificiu organizational.
    Iar extrapolarea pe care ati facut-o cu privire al loteria vizelor si „tombola” noastra sugereaza o etica situationala evidenta.
    Should I say „curat murdar”?

    • Frate Florin,
     Nu mi-a făcut plăcere să discut subiectul (a fost adus în discuție de un cititor), după cum nu m-am simțit onorat să fiu martor la acel moment în cadrul unei convenții penticostale.
     Cred că ați face bine să-l lăsați uitat în două vorbe, unde ar fi rămas dacă nu sărea nimeni.
     Faptul că ați ieșit în pierdere nu justifică actul în sine. ”Artificiul organizațional” a ieșit foarte rău pentru că participarea a fost contra cost. Exact ca la loterie (sorțul nu presupune o investiție interesată). Dacă îmi explicați diferența dintre ce s-a făcut la convenție și participarea la un joc de noroc mă lămuresc. Până atunci consider că a fost o scăpare a dumneavoastră sub presiunile convenției și… a altora. După cum vă cunosc nu am crezut niciun moment că ar fi fost inițiativa dvs. Ni se mai întâmplă fiecăruia să avem momente de lipsă de discernământ. Niciunul nu suntem scutiți. Dar în asemenea situații este bine să admitem că a fost o greșeală, să ne angajăm că nu o vom mai repeta și să mergem înainte. A apăra ceea ce nu poate fi apărat adâncește și mai mult groapa pe care o săpăm.
     Fiți buinecuvântat. ”Curat, curat”!
     Cu drag,
     Cristian Ionescu

   • Florin si Michelle, am o singura dorinta: sa vad prezentat sinoptic un tabel cu pretul biletelor, cite bilete s-au vindut si cit au costat impreuna toate obiectele oferite ca premii! Si asta cu teama si frica de Dumnezeu.
    Vedeti de ce a trebuit sa fie discutata cu jar si foc situatia de la Oradea -Peniel? Nu cred ca ati participat la forumul respectiv, ati fi invatat ceva sau macar ati fi inregistrat un semnal de alarma ca satana nu doarme, cauta forme „nevinovate” de a fura de pe margine pe cine poate.Si se vede ca inca poate.Dumnezeu sa ne pazeasca cit despre intelepciunea noastra, este atit cit se vede si ne apara atit cit stam strict linga si cu Dumnezeu.Fiti binecuvintati

 19. pai au incercat si ei sa regaseasca bucuria, ca tare sau bucurat cei care au cistigat, si sa nu mai vorbim de organizatori ,in special daca sau cumparat multe bilete de loterie si a mai ramas ceva profit. Toti sau bucurat, inafara de cei care au cumparat bilete si nu au cistigat ( majoritatea).

 20. Sansa de a castiga este la fel de mica daca joci sau nu!

 21. Poate ca s-or bucurat si cei care au pierdut. 🙂
  Cred ca si la Peniel asa a inceput, cu lucruri aparent nevinovate,
  mici scapari, mici neatentii si dupa o vreme iti dai seama ce mare e groapa deasupra careia te afli.
  Domnul sa ne ajute SA VEDEM .
  PS- jocuri– sort..la Conventie…..ce mai cauta Cel Rau sa ne distraga atentia spre orice altceva decit Vesnicia.

 22. Intrebarea de baraj e, cine nu ar juca daca ar sti sigur ca va castiga ceva milioane??? 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. 4 postări în Top 10 WP (02.10.2011) « Romania Evanghelica - 2 octombrie 2011

  […] Vîntul de la ora 5 dimineaţa (mariuscruceru.ro) 5. Jocurile De Noroc, Loteria Și Cazinourile (popaspentrusuflet) 8. Campania electorală – Zâmbetul de sâmbătă (lascaupetru) 10. O […]

 2. 5 postări în Top 10 WP (03.10.2011) « Romania Evanghelica - 2 octombrie 2011

  […] – despre binecuvîntare de copil şi pedagogia noutetică (mariuscruceru.ro) 7. Jocurile De Noroc, Loteria Și Cazinourile (popaspentrusuflet) 8. O penticostală a șocat două spitale riscându-și viața și a copilului […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: