”CEDEAZĂ TRECEREA” PE BLOGOVARD

Este un termen indispensabil circulației. Depinde din ce direcție vii, ordinea în care ai ajuns și priceperea în ale șoferiei, dacă nu cumva și o doză de indolență. Dar… cineva cedează. De obicei, dacă vii de pe o arteră secundară dai prioritate celor de pe șoseaua principală. Dacă intri în trafic aștepți după cei care sunt deja încadrați, iar dacă nu există alte semnale, dai prioritate de dreapta. Cel care vine din dreapta are totdeauna… dreptate!

Mi-am închipuit blogosfera ca pe un sistem de circulație. Ești binevenit atâta vreme cât nu faci greșeala să ai dreptate călcând pe ”dreptatea” altuia. Adică să scrii despre vreme, orașe sau planete! Se spune că un predicator oaspete într-o biserică a fost avizat de pastor să nu predice despre oamenii bogați. ”Suntem în construcție și nu dorim să-i supărăm!” Nici despre divorțuri fiindcă ”avem vreo două cazuri sensibile și nu vrem să se simtă ofensați!” ”Apropo, dacă se poate, vă rog evitați pe cât posibil să atacați problema păcatului! Nu dorim să-i insultăm pe oameni. Și de asemenea nu vorbiți de pocăință pentru că termenul are un înțeles cam negativ pe aici!” Săracul predicator s-a ridicat să predice și a întrebat sfios: ”Este vreun evreu pe aici?… Nu? Bun, pentru că în seara asta vom vorbi despre evrei!” Bine de el!

Ca să nu pierdem timpul degeaba (cum ne reproșează din când în când unii prieteni care… își pierd vremea împreună cu noi), este important să abordăm subiecte de interes care generează dezbateri și formatoare de opinie. Internetul nu poate fi nici ignorat, nici trivializat. Că ne place sau nu, internetul există și va exista sub o anumită formă o perioadă lungă de timp. Numărul de persoane (în special tineretul) care călătoresc în spațiul virtual este nebănuit de mare și în creștere. Cât de bun este sau nu este internetul poate fi un subiect de analiză dar nu un motiv de a-l ocoli.

Am cunoscut riscul de a intra în această horă de la început, în special pericolul de a fi perceput într-o altă lumină decât mi-aș dori. Mi-am asumat riscul deoarece am înțeles (și de înțeles vor înțelege din ce în ce mai mulți) că blogul este un instrument care poate zidi și dărâma: binele și răul! Când zidește binele și dărâmă răul este… bine, chiar dacă uneori oamenii nu înțeleg diferența (dărâmatul face praf și zgomot).

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

55 răspunsuri sa “”CEDEAZĂ TRECEREA” PE BLOGOVARD”

 1. Draga frate pastor Ionescu,

  In discutiile cu Emanuel Contac, am fost acuzat de acesta, ca si de John Tipei, ca nu am dovezi in afirmatiile facute despre activitatea lui ecumenica. Cea mai mare dovada este insusi blogul lui. Am scris un articol documentat despre cartea „Allah, un raspuns crestin” cit si despre Miroslav Volf si David F. Ford, care sunt la un loc de cinste pe blogul lui Contac. Ma intreb daca si acum Contac le va mai lua apararea. Nu m-ar mira ca el sa ramina pe pozitie indiferent de taria argumentelor aduse. Personal inca odata va multumesc pentru gazduirea pe blog. Dati-mi voie sa imi exprim aprecierea si pentru Gabi Bogdan. Daca el este penticostal, atunci din perspectiva mea, iata un om cu dar profetic ca si dvs.
  Iata linkul la articolul mentionat: http://ioan8.wordpress.com/2011/10/03/lectorul-universitar-emanuel-contac-de-la-itp-promoveaza-pe-blogul-lui-teologi-apostati-care-sunt-un-pericol-pentru-crestinism/

  Daca nu iese in hyperlink aranjati-l dvs. va rog.

  Cu consideratie,
  Pastor Paul Dan

 2. Acest influential Christian theologian Miroslav Volf este extrem de periculos!!

  Pe langa numele ce le-ati amintit care sustin aceasta carte ( nume cunoscute de noi aici mai mult insa nu de cei din Romania ) mai sunt Rowan Williams ( Archbishop of Canterbury ) and Rick Warren. Citez pe Volf ‘some Christians have responded exceptionally well. So are many thoughtful, generous, and deeply committed Christians’.
  Hmmm….

  In acelasi timp, imbucurator este faptul ca multi crestini aici au raspuns cu mare agresiune la cartea lui!

  Frate Paul Dan, informatiile excelente ce le-ati postat sper sa fie ajutatoare pentru multi in Romania mai ales in randul tinerilor!

  • Aceeași pacoste cu lipsa… ARGUMENTULUI.

   Manuela, marea anonimă Manuela, zice că…

   Și ce dacă zice?

   Pe blogul ăsta nu scriu, totuși, și niște nume pe care să le luăm în seamă?

   Din cîte îmi aduc aminte, Emanuel Conțac și John Tipei sînt astfel de nume…

   Nici Miroslav Volf nu e bun? (Atunci de ce Paul Negruț mi l-a recomandat pentru lucrarea de licență, în 1999?)

   Nici RIck Warren nu e bun?

   Dar cine o fi bun atunci?

   Bănuiesc că nici baptistul Billy Graham nu e agreat pe-acilea, ce să mai vorbim despre anglicanul John Sttot?…

   Totuși, dacă lista oamenilor „periculoși” e așa lungă (și ne provoacă stări de neliniște existențială), n-ar fi mai ușor să ni se comunice lista, scurtă probabil, a celor agreați, și să avem, astfel, o stare senină de acceptare și discuții benefice din teologia ACESTORA?

   • Alin Cristea este agreat… din când în când. 🙂
    În calitatea sa de primar-polițist-mogul…

   • Alinghelea dupa Cristea!

   • Here we go again 🙂

    Domnule Alin Cristea,

    Eu NU am comentat la persoana lui Emanuel Contac sau John Tipei! Va consider un om intelectual astfel ca eu cred ca ati inteles postarea mea.
    M-am referit strict la autorul cartii Miroslav Volf. Eu cred ca orice crestin serios poate sa ajunga in foarte scurt timp la concluzia ca aceasta carte nu ar trebui sa existe in biblioteca nimanui si acest autor nu trebuie promovat de crestini ( majoritatea fanilor fiind in Romania! ).
    Eu nu sunt un fan al lui Rick Warren dar asta are mai putina importanta.

    O zi linistita va doresc!

   • Miroslav Volf a apucat-o rau in ultima perioada;
    in 1999 era inca „bine”.
    Traiasca primarul blagosferei. :))))
    cel mai periculos din lista. :)))

 3. Fr. Ionescu,

  interactiunea pe internet poate fi atat de benefica, incat poti salva suflete de la pierzare.
  De exemplu: cu vreo 2 ani in urma m-am implicat in viata unui tanar de 20 si ceva de ani pentru stoparea unui act de sinucidere. Consilierea a durat de seara pina undeva dupa ora 3 dimineata pe yahoomessenger. Eu in Germania, el in Romania, telefon la politie in Romania la 2 noaptea sa-l localizam unde locuieste cu exactitate, faxuri cu dialogul avut !!! Ca pina la urma politia l-a localizat cine si unde locuieste. Dumnezeu a lucrat si tanarul in urma dialogului intens s-a linistit, apoi cand s-a facut ziua, politia a intervenit in acea familie.
  Pot sa va spun ca nu a fost usor, dar Dumnezeu a lucrat si a salvat viata acelui tinar, cuprins de suparare. Astazi acel tanar imi multumeste pentru implicare. Slavit sa fie Dumnezeu. Treceti peste aspectele negative pe care le intalniti in blogosfera si priviti spre cele pozitive, pe care le puteti realiza prin implicarea dvs. in mod direct ( dar cu mare responsabilitate ).
  Fiti direct si fara ocolisuri in abordarea dvs. cu interlocutorii si veti vedea rezultate.
  Unul din pacatele comise de noi crestinii, este nepasarea sau tratarea unei probleme in
  chip usuratic.

 4. Domnule pastor Cristian Ionescu,

  Va semnalez următorul dezacord între două afirmații ale comentatoarei Manuela:

  1) Manuela 3 octombrie 2011 la 12:54 PM:

  „M-am referit strict la autorul cartii Miroslav Volf.”

  2) Manuela 3 octombrie 2011 la 7:59 AM:

  „Acest influential Christian theologian Miroslav Volf este extrem de periculos!!

  Pe langa numele ce le-ati amintit care sustin aceasta carte ( nume cunoscute de noi aici mai mult insa nu de cei din Romania ) mai sunt Rowan Williams ( Archbishop of Canterbury ) and Rick Warren.”

  Așadar, comentatoarea Manuela nu s-a referit STRICT la Miroslav Volf, ci i-a amintit „în treacăt” și pe Rowan Williams și Rick Warren.

  Ca să nu mai vorbim de faptul că nu ne putem baza pe opinia unei anonime Manuela care afirmă că… Rick Warren nu ar fi un nume cunoscut de cei din România.

  Care „cei din România”?

  Pastorii, prezbiterii și nepoții lor care mai citesc din cînd în cînd o carte devoțională?

  Licenții în teologie, cu destulă cultură teologică din mediul evanghelic de limbă engleză?

  Lumea academică evanghelică?

 5. Domnule Alin Cristea,

  M-ati inteles gresit. Ca sa va fie mai clar, o sa fiu mai clara pentru d-voastra. 🙂
  „Pe langa numele ce le-ati amintit….” ( ma refer la fr. Paul Dan si numele care le-a amintit in postarea dansului – Brian McLaren, Seyyed Hossein Nasr, Mona Siddiqui, Philip Jenkins…etc ). Acestea sunt numele de care ziceam ca sunt nume mai mult cunoscute de noi aici ( in America ) si mai putin in Romania!!

  Rick Warren este foarte cunoscut in Romania. De Rick Warren si Rowan Williams ziceam ca sustin cartea lui Miroslav Volf si NU ca nu sunt cunoscuti in Romania!

  Faptul ca nu sunt un fan al lui Rick Warren nu vad ce lagatura are ( am zis ca are mai putina importanta ). Este decizia d-voastra si preferinta d-voastra daca ii cititi cartile devotionale. Va asigur ca stiu multi pastori, prezbiteri si chiar si nepoti ai lor 🙂 din ‘lumea academica evanghelica’ care NU citesc his devotions!

  Daca mai aveti neclaritati, feel free to ask! I’m here! 🙂 🙂

  • Domnule Pastor Cristian Ionescu,

   Aceeași anonimă Manuela zice că Rick Warren e cunoscut în România.

   Da’ de unde știe?…

   În astfel de dezbateri PUBLICE, eu nu pun în discuție doar veridicitatea informației, ci și legitimitatea sursei…

   Ori deocamdată nu avem nici un indiciu care să ne convingă despre credibilitatea anonimei comentatoare Manuela…

   De asemenea, gradul de suspiciune la adresa comentatoarei anonime Manuela (persoană cu care nu intenționez să port polemică, dar cu informațiile și opiniile prezentate DA!) crește odată cu avansarea presupoziției că eu aș citi „cărțile devoționale” ale lui Rick Warren.

   Eu nu îmi amintesc să fi oferit vreun indiciu că aș citi „cărțile devoționale” ale lui Rick Warren.

   (În paranteză fie vorba, rar CITESC cărți, le răsfoiesc! Și sînt interesat de ideile din cărți, nu să le parcurg de la un capăt la altul. Cărțile în limba engleză de la editurile cît de cît serioase au Index de subiecte la sfîrșit, care este extrem de folositor pentru a găsi mai repede dezbaterile de idei, unde apar argumente, nu opinii de-ale blogărilor anonimi.)

   Păi așa ar fi putut avansa presupoziția și că citesc „cărțile devoționale” ale lui… Rowan Williams!

   De ce pocăiții nu pot dezvolta comentarii NORMALE, la subiect, pe blogurile evanghelice? – Iată o chestiune la care vom reflecta probabil ani de zile (după ce vom fi dat gata „cărțile devoționale” ale lui Rick Warren, Roman Williams și ale altora…).

   • Domnule Alin Cristea,

    Este destul de tarziu in Romania, nu dormiti? 🙂 🙂

    Frate Ionescu, cam multa informatie va da d-l Alin Cristea la adresa mea 🙂 🙂 🙂

 6. M-am asteptat la reactia primara (neevoluata):

  vechilele carari: „Miroslav Volf a apucat-o rau in ultima perioada;
  in 1999 era inca “bine”.”

  Asadar, cind cineva, în „ultima perioadă”, are opinii „suspecte”, îi anatemizăm întreaga viață și activitate?

  Românii au un caz recent: Iosif Țon…

  Trebuie să ne dezvoltăm simțul critic, nu reflexul cîrcotaș și anatemizarea celor pe care nu îi (mai) simpatizăm…

  Asta cu simțul critic nu prea se învață pe bloguri, că pe bloguri unii se cred egali cu alții… (Să vorbească și nea Ion, că și el e om…)

  Zis-a primaru’… 🙂

  • Domnule atotstiutor Alin Cristea ( ma simt obligat sa scriu numele intreg) oare cita apa trebuie sa mai treaca pe Crisu Negru ca sa inveti sa respecti parerile altora, sa vorbesti limpede si clar despre parerile tale si sa specifici ca fiind ale tale pot fi subiective. Doar in aceste conditii cred ca putem afirma ca vorbim cu privire la adevar.
   Cit despre politia blogurilor, eu zic sa o lasi mai incet. Dumnezeu are chiar in Oradea politisti crestini adevarati, dar inca nu i-am vazut sa se laude singuri la nivelul la care o faci tu.
   Cit despre super-anonima Manuela, eu ca si crestin cred ca Dumnezeu o super-iubeste ca si pe mine sau pe altii care au primit dreptul sa se faca copiii LUI.Ca daca era dupa tine…mai greu!
   Cit despre liceente, tu crezi ca daca fr Negrut ar fi stiut cu ce te vei ocupa si cum nu vei iubi pe frati, tu crezi ca mai pierdea timpul cu tine? Doar intreb: oare de ce ap Pavel le socotea ca pe un gunoi, ca sa-L cistige pe Isus.Oare nu pentru ca sa nu se mai poata lauda cu ele? Ca doar cine este netot ca sa se laude cu gunoiul lui? Fii binecuvintat

  • Da, cind cineva..cade in erezie, te departezi de el la o posta.
   „uitati-a la sfirsitul lor de vietuire” doar sfirsitul unui lucru conteaza, nu inceputul lui” domnule Primar-Politist”-neales-inca de nimeni 🙂
   PS nu ne consideram egali cu domnia voastra, nu pentru ca sunteti politai or primar, ci pentru ca nu stiti sa apreciati oamenii si fratii; va credeti singur intelept, criticati pe cine se poate si pe cine nu se poate, de parca ati fi JANDARMUL blogurilor,
   functie pe care v-ai luat-o singur fara a intreba pe careva;
   va dati laude mereu singur.
   Daca capata cineva lauda de la Domnul..aceea conteaza.
   Lauda nostra trebuie sa fie marturia noastra.

   • @vechile carari,ca sa te mai bine-dispui putin ia asculta: doi ciini, unul mare,falos, musculos si unul mic, posetuta, mergeau alaturi pe un drum de mai bine de un sfert de ora si nu spuneau nimic. La un moment-dat, cel mare, plin de el, se adreseaza celui mic:
    – Ma, si tu esti ciine?
    Cel mic, smerit si plin de condescendenta, ii raspunde:
    – Domnule ciine, nu toti pot fi asa mari ca dumneata, dar…nici mie nu-mi poti spune pisica!
    Asa ca si altii au probleme cu cine este… cine nu este, Domnul Isus sa te binecuvinteze cu har ,pace si bucurii sfinte.

 7. Ma gandeam si ma intrebam daca d-l Alin Cristea doar rasfoieste Biblia. This makes things much more clear!

  „…..the writing of many books is endless, and excessive devotion to books is wearying to the body.
  The conclusion, when all has been heard, is: ‘fear God and keep His commandments, because this applies to every person.”

  Ecclesiastes 12:12-13

 8. P.S. I am not a fan of either Rick Warren or Miroslav Volf… but in reality I’m not sure if christians should be ‘fans’ of anyone or anything in this world!

 9. „Alinghelea dupa Cristea”- traducere = o Evanghelie care….well, you know the rest :-))

  Am I right Gabi?

  • P.S. si mai clara traducerea:
   „Alinghelea dupa Cristea’ = Evanghelia dupa Cristea

   • Gabi,
    No worry at all…Emanuela, Manuela, Anonima…they all work. 🙂 I am not pretentious.
    „Talibanii” nu se supara. LOL

    As for the video, thanks! What a punishment for me – long one :-). I heard him many times and read his stuff… I don’t dislike the guy or anything but he’s not someone I admire a lot and spend time on. I assess his message by the complete body of work.

    If you and your wife ever come to MI, don’t hesitate to let us know and we can perhaps discuss this further 🙂
    I’m serious though, it would be nice to meet if you guys ever come this way but not really get into discussions 🙂

 10. Ar fii bine sa-l lasati pe Alin Cristea cu cartile se pricepe mai bine la filme , are o gramada de recomandari pe blogul lui.

 11. Consider bine venite argumentele și dovezile prezentate de fratele PAUL DAN, ÎMPOTRIVA VÂNTULUI CRISLAMIC. Acesta este VÂNTUL PUTERNIC din Apoc.5 v 13.Smochinele verzi– credincioșii care nu au ajuns niciodată la o maturizare spirituală ( coacere ),vor cădea. Ferice de aceia care vor încerca cât de cât să prevină prăbușirea. Un lucru este foarte clar= 1 Ioan 2 v 22,(citește) pentru că EL, ISUS, ESTE DUMNEZEUL ADEVĂRAT ȘI VIAȚA VEȘNICĂ ( 1 Ioan 5 v 20 ) Domnul Isus a spus clar = NIMENI NU VINE LA TATĂL DECÂT PRIN MINE ( Ioan 14 v 6 ) Să avem în vedere că fiara AMĂGEA pe locuitorii pământului ( Apoc. 13 v14). Domnul Isus a spus că din pricina NUMELUI LUI,vom fi urâți de toate neamurile și mulți vor cădea,se vor vinde unii pe alții,și se vor urâ unii pe alții.( Matei 24 v 9 & 10) Această vreme este o VREME GREA.Doamne ajută-ne TU și ajută-i pe toți ai TĂI.

  • Raspund d-lui Alin Cristea probabil pentru ultima data:

   Am petrecut 5 saptamani in Romania anul acesta si cartile lui Rick Warren ( 6 traduse in limba romana daca nu ma insel ) le puteti gasi la librarii crestine. Am vazut cel putin 4 doar intr-un singur loc.
   . .
   Oh, m-ati dezamagit- spuneti ca rar cititi carti si doar le rasfoiti…si sunteti doar interesat de ideile din carti….’etc etc.. V-am numit intelectual insa realizez ca poate ar trebui sa adaug si un adjectiv la acest cuvant 🙂 Si va rog sa nu va ganditi la un cuvant indecent ci la un ‘adjectiv intelectual’. Ramane sa-l ghiciti.
   De asemenea in propozitia mea ‘Este decizia d-voastra….etc” am folosit conjunctia DACA.

   Cred ca o sa ne oprim aici, le-am dat destula durere de cap la cei de pe blog si vorba la Marie Anne s-ar putea si sa bazaim 🙂

   Va rog sa ma credeti cand spun ca eu ma rog pentru d-voastra!

   Raman ferma in opiniile mele despre cartea precizata mai sus si autorul ei si apreciez postarile fratelui Paul Dan cu privire la ele!

  • CORECTARE== Apoc 6 v 13 în loc de 5 v 13. Scuze.

 12. Cam multa mandrie la Alin Cristea (sa-i scriu numele intreg precum si formula de adresare domnule,ei bine,trebuie sa si-o merite).Curvele si vamesii vor intra in imparatie mai repede decat intelectualii.Parca asa zicea Domnul Isus intr-o disputa cu intelectualii vremii(fariseii si carturarii).

 13. Ce sa zic
  Au sarit toti pe domnul Alin Cristea,de parca ar fi zis cine stie ce.
  Observ ca unii nu prea suporta criticile.Eu personal apreciez comentariile
  dumnealui pentru ca sunt la obiect si foarte concise,nu sloganuri de genul
  „sa iubim,sa credem ….sa traim bine”
  Si cam multi „talibani” pe blogul asta.
  Sper ca nu s-a suparat nimeni.

 14. O parte din sarea si piperul blogurilor sunt si cititorii, comentatori mai apoi. Am o marturisire personala:
  Trebuie sa recunosc ca de multe ori am comentat articolele de pe diferite bloguri sub anonimitatea unui nick-name. Stiti de ce? Pentru ca intram adesea in clinciuri, si ce mai imi placea, mai ales cand era randul meu sa dau. M-am trezit cu e-mailuri de mustrare din partea unora, iar de la altii nici nu indraznesc sa spun ce mustrari pocaiesti am primit. Asa ca in buna parte m-am lecuit! (am renuntat la nick-name :). )
  Totusi, de unde vine ispita asta de a ne contrazice si jigni unii pe altii? Poate din lipsa unei partasii fratesti reale!?

 15. LECTORUL EMANUEL CONTAC CREDINCIOS PANA LA CAPAT LUI MIROSLAV VOLF

  Primul care a postat un comentariu pe blogul meu, la recenzia cartii “Allah, un raspuns crestin” a fost E. Contac. Te asteptai sa accepte macar partial realitatea gravei lui fapte de natura doctrinara. Iata insa ce comenteaza Contac in paragraful urmator:

  “Dacă voi avea timp, voi scrie pe blogul meu o recenzie a cărţii lui M. Volf. Mi s-a părut bine scrisă şi judicios documentată.”
  http://ioan8.wordpress.com/2011/10/03/lectorul-universitar-emanuel-contac-de-la-itp-promoveaza-pe-blogul-lui-teologi-apostati-care-sunt-un-pericol-pentru-crestinism

  In paragrafele de mai jos E. Contac exprima aceeasi apreciere pentru ereziile nimicitoare ale lui M. Volf cat si pentru persoana acestuia. Deconspirarea a marelui apostat Volf e vazut de Contac ca o “isterie”. Este acesta un raspuns biblic, logic, sau academic? Nimic din toate acestea.

  “Tocmai am terminat de citit Allah: A Christian Response, carte declarată „odioasă” prin unele cercuri evanghelice. Se înţelege, autorul a fost considerat „apostat”. Iar toţi cei care pomenesc numele lui (i.e. „îl promovează”) au o vină un pic mai mică, dar totuşi foarte mare: sunt „ecumenici” (i.e. un fel de apostaţi de grad mai mic).”

  “Eu unul aş fi mai rezervat cu epitetele pentru cărţile pe care încă nu le-am citit. Poate când valul de isterie anti-Volf va fi trecut voi publica o recenzie a cărţii.” http://vaisamar.wordpress.com/2011/10/05/despre-folosirea-termenului-%E2%80%9Eallah%E2%80%9D-de-catre-crestinii-arabi/

  In cazul acesta, E. Contac are nevoie de sentinta Scripturii:

  24Ce aţi auzit dela început, aceea să rămînă în voi. Dacă rămîne în voi ce aţi auzit dela început, şi voi veţi rămînea în Fiul şi în Tatăl. 25Şi făgăduinţa, pe care ne -a făcut -o El, este aceasta: viaţa vecinică. 26V’am scris aceste lucruri în vederea celor ce caută să vă rătăcească.27Cît despre voi, ungerea, pe care aţi primit -o dela El, rămîne în voi, şi n’aveţi trebuinţă să vă înveţe cineva; ci, după cum ungerea Lui vă învaţă despre toate lucrurile şi este adevărată, şi nu este o minciună, rămîneţi în El, după cum v’a învăţat ea. 1 Ioan 2:24-27

  In acord cu versetele de mai sus copii Domnului sunt indemnati sa ramana la ce au auzit de la inceput, deoarece atunci, ca si acum, au aparut o multitudine de eretici care cautau sa rataceasca pe cei credinciosi. E. Contac, Volf, si altii ca ei nu fac lucrurile acestea accidental, ei cauta sa rataceasca pe evanghelici.

  Care este raspunsul Scripturi? Cei ce au Duhul Sfant isi dau seama singuri erorile imprastiate de eretici (v.27). Se pun urmatoarele intrebari: ai Duhul Sfant? Si daca zici ca ai Duhul Sfant, iti dai seama de vremurile in care ne aflam? Sesizezi invataturile false? Ai curajul sa te opui ereziilor? Ramai in El printr-o viata sfanta, citirea Scripturii, si partasia cu cei ce chiama pe Domnul dintr-o inima curata? Cine are trecere inaitea ta: umanisti cu o forma de evlavie sau slujitori ai Domnului care vorbesc din Scriptura in puterea Duhului Sfant? Slujesti pe frati si surori? Esti calator pe acest pamant? Iubesti pe frati si surori si stai departe de apostati? Astepti venirea Domnului Cristos?

  Pentru acum, consider cazul Contac inchis. Tot ce am avut de spus, am spus. Oameni asemanatori lui sunt si in celelalte denominatiuni evanghelice. Sper sa abordez in viitor din nou subiectul acesta cu alte date concrete.

  Pastor Paul Dan

  p.s.
  Daniel G. spunea ca E. Contac baga in buzunar pe multi… Folosind expresia domniei sale am putea spune ca in acord cu ultimile marturisiri ale lui Contac, apostatul Volf are ucenici multi in buzunarul lui ecumenic…cine citeste sa inteleaga.

 16. LECTORUL EMANUEL CONTAC RAMANE CREDINCIOS PANA LA CAPAT LUI MIROSLAV VOLF

  Primul care a postat un comentariu pe blogul meu, la recenzia cartii “Allah, un raspuns crestin” a fost E. Contac. Te asteptai sa accepte macar partial realitatea gravei lui fapte de natura doctrinara. Iata insa ce comenteaza Contac in paragraful urmator:

  “Dacă voi avea timp, voi scrie pe blogul meu o recenzie a cărţii lui M. Volf. Mi s-a părut bine scrisă şi judicios documentată.”
  http://ioan8.wordpress.com/2011/10/03/lectorul-universitar-emanuel-contac-de-la-itp-promoveaza-pe-blogul-lui-teologi-apostati-care-sunt-un-pericol-pentru-crestinism

  In paragrafele de mai jos E. Contac exprima aceeasi apreciere pentru ereziile nimicitoare ale lui M. Volf cat si pentru persoana acestuia. Deconspirarea a marelui apostat Volf e vazut de Contac ca o “isterie”. Este acesta un raspuns biblic, logic, sau academic? Nimic din toate acestea.

  “Tocmai am terminat de citit Allah: A Christian Response, carte declarată „odioasă” prin unele cercuri evanghelice. Se înţelege, autorul a fost considerat „apostat”. Iar toţi cei care pomenesc numele lui (i.e. „îl promovează”) au o vină un pic mai mică, dar totuşi foarte mare: sunt „ecumenici” (i.e. un fel de apostaţi de grad mai mic).”

  “Eu unul aş fi mai rezervat cu epitetele pentru cărţile pe care încă nu le-am citit. Poate când valul de isterie anti-Volf va fi trecut voi publica o recenzie a cărţii.” http://vaisamar.wordpress.com/2011/10/05/despre-folosirea-termenului-%E2%80%9Eallah%E2%80%9D-de-catre-crestinii-arabi/

  In cazul acesta, E. Contac are nevoie de sentinta Scripturii:

  24Ce aţi auzit dela început, aceea să rămînă în voi. Dacă rămîne în voi ce aţi auzit dela început, şi voi veţi rămînea în Fiul şi în Tatăl. 25Şi făgăduinţa, pe care ne -a făcut -o El, este aceasta: viaţa vecinică. 26V’am scris aceste lucruri în vederea celor ce caută să vă rătăcească.27Cît despre voi, ungerea, pe care aţi primit -o dela El, rămîne în voi, şi n’aveţi trebuinţă să vă înveţe cineva; ci, după cum ungerea Lui vă învaţă despre toate lucrurile şi este adevărată, şi nu este o minciună, rămîneţi în El, după cum v’a învăţat ea. 1 Ioan 2:24-27

  In acord cu versetele de mai sus copii Domnului sunt indemnati sa ramana la ce au auzit de la inceput, deoarece atunci, ca si acum, au aparut o multitudine de eretici care cautau sa rataceasca pe cei credinciosi. E. Contac, Volf, si altii ca ei nu fac lucrurile acestea accidental, ei cauta sa rataceasca pe evanghelici.

  Care este raspunsul Scripturi? Cei ce au Duhul Sfant isi dau seama singuri erorile imprastiate de eretici (v.27). Se pun urmatoarele intrebari: ai Duhul Sfant? Si daca zici ca ai Duhul Sfant, iti dai seama de vremurile in care ne aflam? Sesizezi invataturile false? Ai curajul sa te opui ereziilor? Ramai in El printr-o viata sfanta, citirea Scripturii, si partasia cu cei ce chiama pe Domnul dintr-o inima curata? Cine are trecere inaitea ta: umanisti cu o forma de evlavie sau slujitori ai Domnului care vorbesc din Scriptura in puterea Duhului Sfant? Slujesti pe frati si surori? Esti calator pe acest pamant? Iubesti pe frati si surori si stai departe de apostati? Astepti venirea Domnului Cristos?

  Pentru acum, consider cazul Contac inchis. Tot ce am avut de spus, am spus. Oameni asemanatori lui sunt si in celelalte denominatiuni evanghelice. Sper sa abordez in viitor din nou subiectul.

  Pastor Paul Dan

  p.s.
  Daniel G. spunea ca E. Contac baga in buzunar pe multi… Folosind expresia domniei sale am putea spune ca in acord cu ultimile marturisiri ale lui Contac, apostatul Volf are ucenici multi in buzunarul lui ecumenic…cine citeste sa inteleaga.

 17. Trist este ca nu vrea sa si dea seama.
  Nu vrea.
  Pentruca un om a lui Dumnezeu nu are liniste cind i se aduc niste acuze, mai ales de erezie, cere Domnului sa-i arate si cere..iar cere pina se lumineaza; desi mindria merge inaintea caderii, si pare-se ca acesta este motivul.(pentru care nici nu cere Domnului)

 18. Atitudinea pastorului Paul Dan faţă de pentecostali este una de superioritate, cărora le propune o corectivă divină, ca mişcare. Părerea dumnealui este că „in bisericiile Penticostale emotiile joaca un rol covirsitor, iar credinciosul Penticostal se lasa condus mai mult de emotii decit de doctrine Biblice”, neglijând faptul real că penticostalismul acestor vremuri a luat fiinţă tocmai în urma unei atenţii sporite la ce spune Biblia. Dacă se crede că „este greu de purtat un dialog in privinta persoanei Duhului Sfant din perspectiva Scripturii, cu credinciosii Penticostali” (http://ioan8.wordpress.com/2010/12/16/36/), cum trebuie înţeleasă ocolirea argumentării biblice pe care aceştia o au? Am încercat un răspuns la un oarecare „Pop Alex, un muritor de rând laic”, dar a fost oprit, pentru că…. ? … poate nu corespundea cu tenta postării: Lectorul universitar Emanuel Contac de la ITP promoveaza pe blogul lui teologi apostati care sunt un pericol pentru crestinism.
  Iată ce nu a avut loc acolo: Nu ştiu exact cu cine vă luptaţi. Dacă vă luptaţi cu Hildegard von Bingen, nu mă amestec, rezolvaţi-le cumva cu dânsa. Dacă aveţi împotrivire la manifestările supranaturale ale dumnezeiescului în om, atunci vin, politicos, cu o lămurire. Au existat manifestări de exaltare mistică, pline de entuziasm extatic, în zilele de început ale prorociei Vechiului Testament, iar toată istoria care a urmat stă sub semnul Legii şi Prorociei. A se citi cu atenţie Numeri 11:25; 1 Samuel 10:10-12; 19:20-22 pentru a observa începuturile. A scoate prorocia din acea istorie înseamnă a goli de sfinţenie o perioadă îndelungată. Manifestări mistice asemănătoare au existat la începutul creştinismului. A se vedea acum Faptele Apostolilor 2:6-11, 17; 19:6. De ce s-ar cere golirea de aceste manifestări a istoriei care a urmat sub semnul Noului Testament?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bloggerii evanghelici domină Topul WordPress (lb. română) – 4 octombrie 2011 « Romania Evanghelica - 4 octombrie 2011

  […] ”cedeazĂ Trecerea” Pe Blogovard (popaspentrusuflet) 3. Ce găsim la pagina 15 din Manualul de istorie de clasa a VIII-a […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: