O LECȚIE DUREROASĂ!

Nu știu dacă întâmplarea de mai jos este reală. Am primit-o prin email. Dar – pentru unii din noi – ar trebui să fie…

Un bărbat a venit de la muncă târziu, obosit și nervos, găsindu-și băiețelul de 5 ani așteptând la ușă nerăbdător.
– Tati, pot să te întreb ceva?
– Da sigur, despre ce e vorba? a răspuns tatăl
– Tati, câți bani câștigi pe oră?
– Hei, dar asta nu e treaba ta! De ce mă întrebi astfel de lucruri? spuse omul nervos.
– Doar vreau să știu… Te rog spune-mi, cât câștigi pe oră?
– Dacă trebuie să știi… câștig $50 pe oră.
– Ah, a răspuns trist micuțul, cu capul plecat. Tati, îmi împrumuți te rog $25?
Tatăl s-a înfuriat:
– Dacă singurul motiv pentru care m-ai întrebat asta este ca să îmi ceri niște bani să îți cumperi o jucărie prostească sau alte prostii, atunci du-te direct în camera ta la culcare. Gândește-te de ce ești așa egoist. Nu lucrez din greu în fiecare zi pentru așa copilării.
Micuțul a mers în liniște în cameră și a închis ușa.
Omul s-a enervat și mai tare pe întrebările băiatului.
Cum a putut să pună așa întrebări doar pentru a cere niște bani.
După o oră, tatăl s-a calmat și a început să gândească: „Poate era ceva de care chiar avea nevoie să cumpere cu $25 și… nu mi-a cerut bani des”. S-a dus la ușa băiatului și a deschis-o.
– Dormi? Dormi? a întrebat….
– Nu tati, sunt treaz, a răspuns băiatul.
– M-am gândit, poate am fost prea dur mai devreme, spuse tatal. A fost o zi lungă și m-am descărcat pe tine.
Uite aici ai $25.
– Mulțumesc tati ! a strigat copilul.

După aceea a scos un pumn de bani. Omul a văzut că băiatul avea deja bani și s-a enervat din nou.
Micuțul și-a numărat încet banii și s-a uitat către tatăl său.
– De ce vrei mai mulți bani dacă deja ai? a spus tatăl.
– Pentru că nu am avut destul, dar acum am, a replicat băiatul. Tati, am $50. Pot să cumpăr o oră cu tine ???? Te rog, mâine sa vii mai repede acasă. Vreau să mâncăm împreună.
Tatăl a fost distrus de durere. Și-a luat băiatul în brațe și l-a implorat să îl ierte.

Este doar o aducere aminte pentru toți cei ce lucrează din greu pentru familia lor.
Nu ar trebui să lăsăm timpul să treacă printre degete fără să petrecem timp cu cei care chiar contează pentru noi, cei apropiați de inimile noastre.

Să ne străduim să daruim din timpul nostru celor pe care îi iubim.

Dacă murim azi, compania pentru care lucrăm ne va înlocui foarte ușor. În cateva ore !
Dar familia și prietenii pe care îi lăsăm în urmă o să simtă pierderea pentru tot restul vieții lor!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

30 răspunsuri sa “O LECȚIE DUREROASĂ!”

 1. Poate fi adevárat,l-am citit in spaniolá .Si e valabil si pentru noi 🙂
  Prea santem ocupati cu slujirea.De ceva timp m-am hotarat ca sámbetele sá le dedic familiei.

  • Excelentă idee!
   Poate mai puțin câștig material dar un câștig enorm pentru familie!
   Pe de altă parte, degeaba mulțumim pe toată lumea dacă neglijăm pe cei care nu ne vor alunga niciodată!

 2. Aha, ati văzut filmul Courageous!? Așa că va plăcut? Pentru cei ce nu l-ați văzut mergeți, se merită! Noi tații ne găsim timp pentru orice doar, doar să nu ne „pierdem” timpul cu nimicuri cu copiii noștri. Mulți tați iși pierd ore întregi în fața televizorului (ba că e un meci de fotbal, ba de basket, ba la TBN(?!), ba politica de pe Fox News – ohoho, câți știu eu ce pătimași sunt unii din frații noștrii dacă le spui că te uiți la CNN „Ce ai innebunit măi frate?” te întreabă aceștia și-atunci îți dai seama câte ore admiră aceștia FoxNews, că doar nu sunt așa de mincinoși ca cei de la MSNBC ori CNN…Ce să mai spun de tații cu politica din România, ce se mai înfierbântă spiritele acolo când se aduna doi-trei așa ziși comentatori pe la televizor, la o masă rotundă și încep cu blagoslovelile…) Unii dintre noi tații, mai credincioși, ne pregătim pentru o predică 10-20 de ore pe săptămînă,(?!) iar când vine micuțul să ne ceară să se joace cu noi un pic devenim atât de iritați „Du-te la maică-ta”, aud copiii noștrii mai mult decât orice altă expresie…General-constructorii noștrii sunt foarte ocupați – ba dute la Home Depot, ba la Lowes, ba înapoi pe șantier, ba la casa de vacanță ce și-o construiește la cerința soției, că doar și fratele cutare are…ba la Carl’s ori Burger King, că doar trebuie să și mănânce, nu, și uite-așa… ajunge pe la 10-11 PM acasă zi de zi pe când copiii îi sunt toți adormiți, exceptând cei adolescenți, dar ăștia nu au chef să vorbescă cu el, oricum… Ce să mai spun de tații noștrii cu „business de bătrâni” ?! Ăștia sărmanii toată ziua stau să inventeze ce să mai facă. Se plictisesc de-a binelea… Și atunci își mai iau un „licence de real estate” ori un „job de curățenie”, ori cumpără o propritate la Frisco, ori una la Hot Springs, ca să-și dea de lucru cu cei 20-30000 ce le vin de la bătrânei… Și unde credeți că mai au timp și de copii? Ba dacă vreau unii tați să se dea mari cu mașini tari, iar trebuie să lucreze mai mult și-și găsesc timp tot mai puțin pentru familie; ori mai o barcă, ori motocicletă, ori, ori, ori… Câți dintre noi, toți tații, ne gândim că avem copiii ăștia ce ni i-a dat Dumnezeu doar pentru o vreme cu noi? Câți dintre noi tații am înțeles că asta necesită „un full job” pentru a ne putea ocupa de copiii noștri? câți dintre noi stau în post și rugăciune pentru copiii noștrii înainte de a veni incercarea peste noi, cu anii adolescenței ai copiilor noștri? Câți dintre tați sacrificâ din timpul drămuit și alocat altor îndeletniciri „bărbătești” pentru a dărui copiilor lor un dram din timpul de 24 de ore pe zi ce Dumnezeu ni-l pune inainte în fiecare zi? Domnul Dumnezeu să ne ajute pe toți tații să răscumpărăm timpul până nu e prea târziu…

 3. Frate Ionescu

  Venind vorba de tați, un tată, un frate de-al nostru, iranian, este pe punctul de a fi executat pentru credința neclintită a lui și a familiei lui în Isus Cristos. El s-a născut musulman, iar la 19 ani s-a convertit la crestinism ceea ce la musulmani e păcat capital. Ei, musulmanii spun căci dacă te-ai născut musulman trebuie să rămâi până la moarte musulman, nu poți să îți schimbi credința. Pentru acesta el a fost chemat în fața instanței să-și ceară iertare și să renunțe la creștinism. El a răspuns definitiv, NU, și că e hotărât să-L urmeze pe Isus până la moarte (așa cum spunem la botez). Nu numai ne putem ruga pentru el, dar putem influența decizia autorităților iraniene, dacă Dumnezeu ia mai dat viață. Iranienii au eliberat cei 3 „alpiniști” americani luna trecută, nu mai au alte șanse de a negocia cu americanii prea mari, și asta le dă și lor speranță că cineva îi va mai băga în seamă. Vă rog, mediatizați această informație la cât mai multe persoane cu influență, și de ce nu în primul rând în rugăciune spre Dumnezeu pentru a cere eliberarea acestui tată, creștin, erou. Vă mulțumesc.

  • Daniel, eu si sotul am vizionat video-ul aseara, thanks!
   Printre lucrurile interesante din video, s-a mai zis la sfarsit si aceasta:
   ” There are more people in churches worshipping Christ in China than in all Europe put together”.

   Traducere pentru cei care nu inteleg Engleza:

   „Sunt mai multi oameni in bisericile din China care se inchina lui Hristos decat in toata Europa pusa impreuna.”

 4. Este atît de frumos textul încît am îndrăznit să-l preiau si sa-l transmit mai departe. Sper să nu fie supărarea prea mare. Multumesc!

  • oare nu era si mai frumos (textul si…gestul) daca-l cereai mai intai?
   Ce sod mai suna:” ti-am furat ceva multumesc”

   • de ce sa-l ceara daca nu-i apartine dlui Ionescu ci, circula free pe internet de mult?

    on: nu slujba ii adevaratu` inamic al relatiilor intrafamiliale, ci relatiile (bolnavicioase) in sine. astfel omul nostru „familist” prefera sa se refugieze in munca si apoi da vina pe ea. exclud de aici familiile cu f multi copii unde munca mult peste program se justifica.

    daniel g spunea de 1h/sapt petrecuta cu copilul. acum ceva vreme am auzit la radio niste statistici, iar in ro se pare ca parintele petrece cca 1h/zi cu copilul, ceea ce tot ingrijorator li se parea. daramite 1h/sapt? cel mai bine la acest capitol stau tarile din nordul europei unde exista cat de cat un echibru intre familie si slujba.

   • Păi , Ioane stimate comentator dacă ai fi citit bine…ai fi văzut.. textul deja a circulat înainte de postarea aceasta! ÎN PLUS am scris că nu-mi apartine , asa cum nu-i apartine nici acestui posesor de blog…e un text care circulă.
    Eu doar l-am preluat de pe acest blog.
    Cît despre furat….ce să zic..ai imaginație bogată 🙂 bravo tie!
    DAR , mai bine te-ai lega de cei crestini cu firme care nu plătesc statului dările, de cei cu merțane si conturi grase , de cei care au diverse asociatii dar de fapt sunt mici afaceri de familie de se plimbă prin toată lumea…ăia fură – acolo ai tu material de predică , nu la mine o amărășteană cu blog.

 5. Da, frate Ionescu. Foarte multi parinti bogati neglijeaza copiii. De fapt acesti copii sant scalvii singuratatii. Aici la noi in Germania din cand in cand se mai pun postere prin statiile de autobuz cu acest subiect. Oameni de afaceri care consuma zilnic intre 10-12-14 ore pentru bussines, iar cand vin acasa nu mai au chef de nimic.
  Iubirea de bani, este radacina tuturor relelor.

 6. Citeam intr-un articol, acum cativa ani, ca un tata nord-american petrece in medie doar 1 ora pe saptamana cu copiii. Trist dar destul de adevarat. Cred ca asta este unul din motivele pentru care multi copii din familiile pocaitilor cresc rebeli si fac biserica de ras. Deci, a face bani este mai important decat cresterea si educarea copiilor!

 7. Nu degeaba a spus Isus ca mai usor intra o camila prin urechea acului, decit un bogat in Imparatia lui Dumnezeu. Si ne mai miram de ce nu merg lucrurile asa cum ar trebui sa mearga! Si cu Dumnezeu, dar si in concubinaj cu Mamona, nu se poate…

  • Ovidiu, stii ce este cel mai dureros (o varianta) , copii din america, fie ei si de romani, fiind invatati de mici sa se roage, cind ajung la 18-20 de ani virsta, se roaga la Dumnezeu sa le dea 5 mii de dollari ca daca nu le da… MERG SI CER DE LA BANCA. Aceasta este mutatia pe care educatia americana o implanteaza la tineret.Referitor la parinti, acestia i-au pierdut cind aveau 18 ani si o zi!De fapt la americani este 21 de ani, dar au permis de conducere de la 16(!!!) ani.Toate drepturile lor sunt „obligatii” dar obligatiile lor sunt…facultative.Aici cred ca este cheia, Domnul Isus sa ne intelepteasca.

 8. Ce-ati zice dragii mei frati si de filmul „DIVIDED”, sa-l vizionam in tacere si apoi sa ne-ntalnim aici spre comentare, intr-o serioasa partasie ?

  Vizionare…placuta ! (Daca se poate spuen asa ceva la acest film…)

  • Filmul l-am vazut acum cateva luni, l-am recomandat mai departe celor din grupul ITP de pe facebook, studenti si fosti studenti, lucratori acum. Nici nu iti inchipui ce reactie adversa a provocat. Chiar organizatorul Peniel a tinut sa replice cu un articol critic filmului. M-am mirat foarte mult. Filmul prezinta un mare adevar:

   1. Lipsa tatilor ucenici ai Domnului, care au uitat sa-si creasca copiii. 2. Copierea metodelor lumesti in biserica de a educa copiii, prin separare de familie si segregare pe varste…
   De-a dreptul socant si provocator!

   • Daniel G, as fi curios sa citesc argumentele prezentate de studetii ITP si organizatorul Peniel, daca le ai . thank you.

   • Mi s-a spus ca autorul filmului este subiectiv, ca noi nu putem desfiinta acum scoala duminicala sau adunarea separata a tinerilor etc. Apoi a postat un articol critic dar subtirel . Oricum, eu m-am retras din acel grup, nu mai pot sa revad argumentele… Oricum majoritatea covarsitoare erau pro-peniel.

  • Socant! din nefericire insa, o realitate care cere raspuns.
   Fara indoiala ca absenta programelor de ucenicizare (biblicizare) din biserica contemporana isi spune cuvantul in aceasta directie. Cred ca trebuie sa fim mult mai directi si transanti in transmiterea unui mesaj acompaniat insa si de un model demn de urmat.
   Casa crestina este locul unde Dumnezeu a intentionat modelarea copilului si directionarea, indreptarea acestuia pe urmele Domnului Isus. Sfanta scriptura este clara atunci cand cere „Parintilor” sa isi invete proprii copii legea lui Dumnezeu (Vezi ps 78, Prov. 22:6) Ma rog lui Dumnezeu ca parinti sa inteleaga aceasta chemare si in acelasi timp pastrez nadejdea ca Dumnezeu va intervenii in generatia mea cu harul trezirii.
   Avand in vedere articolul initial in aceasta conversatie, as spune: Doamne ajuta-ne sa fim acei tati care investesc in viata copiilor lor. Timp nu vom avea niciodata, asa ca trebuie sa ne stabilim prioritatile inainte ca agenda noastra sa fie incarcata de prioritatile altora.

   • Doua specte simple frate Iulian, chiar trei:
    1. Posteaza te rog frumos o insiruire a priorotatilor pe care le consideri ca ar rezolva problema prezentei active a tatalui in viata copiilor si in general al familiei.
    2. Fiind pastor mi se pare normal ca ai ales un drum cu o agenda pe care o vor incarca altii.Daca nu se v-a intimpla asa nu prea este loc de pastorie, si in aceasta situatie, care este raspunsul tau: care este prioritatea renuntarilor?
    3. Te rog frumos indica ceva versete din biblie referitoare la aspectele legate de obligatiile tatilor din viata de familie legat de cresterea si educarea copiilor.
    Multumesc frumos, Domnul sa va binecuvinteze.

   • Draga Mihail,
    Nu am obiceiul de a raspunde persoanelor carora nu le cunosc identitatea si cred ca ar fi foarte intelept pentru cei care posteaza pe bloguri sa nu stea in spatele perdelei anonimatului ci sa aiba demnitatea de vorbi deschis. Personal cred ca este o chestiune de maturitate. Apreciez respectul cu care scrii si cred ca nu ai ce sa ascunzi. Sau crezi ca se supara fratii daca spui ceva cu care ei nu sunt de acord? Chiar si Mihail din scriptura este identificat ca „arhanghelul”, Arhanghelul Mihail fiind unul singur .
    Spuneai: „Fiind pastor mi se pare normal ca ai ales un drum cu o agenda pe care o vor incarca altii”
    Este drept ca pastorul raspunde nevoilor credinciosilor prin definitia slujirii sale. Acest adevar este intles gresit in foarte multe situatii. Daca „pastoria” iti anuleaza sau limiteaza rolul de tata este foarte grav. Cred ca atat pastorii cat si bisericile trebuie sa inteleaga ca ziua pastorului este tot de 24 de ore si orele acelea trebuie folosite cu intelepciune. Chiar daca pastorul prin definitie raspunde nevoilor crediciosilor nu inseamna ca poate respunde tuturor nevoilor care apar pe „agenda”. De aceea toti pastorii intelepti au o echipa cu care intampina nevoile credinciosilor.
    nu pot sa iti dau o lista de lucruri la care pastorul trebuie sa renunte avand in vedere specificul fiecarei biserici locale, insa pot sa iti spun ca pastorul, in ce priveste responsabilitatea sa de tata in familie, trebuie sa foloseasca discernamantul pe care Dumnezeu i l-a dat pentru a nu neglija una din cele mai importante responsabilitati pe care Dumnezeu i-a dat’o inainte de a fi pastor.
    cu respect,
    Iulian

  • @Aciduzzu, imi pare nespus de rau, dar pe PC-ul meu ruleaza doar pina la min 12 si ceva. Nu deschide mai departe.
   Ma surprinde insa cele vazute de inceput.De fapt sunt lucrurile pe care fr Petrica Lascau le reclama in pstarile lui de marturisire, si, de ce sa nu recunoastem, noi mai vorbiram cite ceva din cele intimplari cu tineretul.Si sunt inceputurile rezultatelor celor plecati din anii 80-90. Trist dar si mai trista v-a fi continuarea. Si stii la ce mai mai gindeam? Cei din Cuca Macaii nu vor pleca din biserica, ei nu au tentatiile si nu sunt indestulati de parinti cu BMW, Lexus, Armani, Gucci si cite si mai cite posete si posetute.Deci, eu cred ca daca parintii ar sta in bancuta lor fara a visa la Bill Gates (o varianta), ar mai fi o nadejde,(precis mintuirea nu se cumpara chiar daca ai pune mii si zeci de mii la colecta) asa, plata pentru cei ce-si propun sa se imbogateasca poate fi …foarte scumpa, poate costa chiar mintuirea. Fii binecuvintat.

   • Draga frate Mihail,

    In pofida izolarii, Cuca Macaii a devenit celebra, proverbiala chiar, chiar prin particularitatile izolarii sale.
    Este bine ca „cei din Cuca Macaii” dovedesc statornicie in credinta, sfidand astfel labilitatea si inconsecventa celor care, adusi la binecuvantare in biserica, educati la Scoala Duminicala in biserica, dintr-odata constata ca toate acestea s-au facut fara acordul lor (?), fara acceptul lor (?), simtind dintr-o data nevoia de independenta, de rebeliune…nazuind ca intr-o zi sa ajunga „vestiti” ca si Nimrod, sa-si faca un nume !

    In concluzie, educatia biblica se face incepand de-acasa si de cand copchilul a inceput a ganguri si a se „deplasa” de-a busilea ! (vezi aprecierile lui Pavel pentru Timotei, in 2 Timotei 1:5 si 2 Timotei 3:14-15: „Din pruncie cunoasti Sfintele Scripturi…”)
    Cu alte cuvinte, parintii sa nu-si aduca sau sa-si trimita copiii la biserica la Scoala Duminicala, ca si la…cresa, fiindu-le indiferenta cresterea spirituala a acestora. Intr-o zi odraslele, vor realiza ca…nu au avut niciodata parinti (cel mult atunci cand au fost adusi la binecuvantare…) si vor simti nevoia sa se razvrateasca impotriva…sistemului (?) impus de parinti sau de catre epitropii Scolii Duminicale.
    Deci, frate Mihail, fie binecuvantati cei din…Cuca Macaii !

 9. Nu am timp acum… (text preluat)

  Un copil mi s-a nascut acum cateva zile.
  A venit in lume intr-un moment aglomerat al vietii mele,
  Aveam termen limita, afaceri pe rol si proiecte de gestionat…
  A invatat sa mearga pe cand eram plecat.
  A invatat sa vorbeasca inainte ca noi sa ne dam seama.
  Si in timp ce crestea mi-a spus:
  „Voi fi ca tine tata… voi fi ca tine…”
  „Cand vii acasa tata?”
  „Nu stiu cand ajung, dar vom sta impreuna atunci, da, vom avea un timp extraordinar”

  M-am pensionat de mult si fiul meu s-a mutat departe.
  L-am sunat acum cateva zile.
  I-am spus: „As vrea sa te vad, daca nu te superi!”
  „Mi-ar placea tata, dar acum nu am timp! Noul meu serviciul ma solicita mult, iar copiii au gripa. Mi-a facut placere sa vorbesc cu tine, tata! Ne mai auzim!”

  Cand am inchis telefonul mi-am dat seama ca a crescut exact ca mine. Fiul meu era exact ca mine!

 10. Gabi Bogdan: „Daniel G, as fi curios sa citesc argumentele prezentate de studetii ITP si organizatorul Peniel, daca le ai . thank you.”

  WOW! Am trăit s-o văd și pe asta: Gabi Bogdan interesat de… ARGUMENTE!

  O fi de-a binelea, dacă de data asta nu s-a grăbit să-și dea cu presupusul mai întîi…

 11. O adevarata lectie de viata .Multumim

Trackbacks/Pingbacks

 1. 4 postări în Top 10 WP (06.10.2011) « Romania Evanghelica - 5 octombrie 2011

  […] mă recăsătoresc dacă fosta soție necredincioasă s-a recăsătorit? (penticostalismulazi) 9. O LecȚie DureroasĂ! (popaspentrusuflet) 10. “Divided” din nou disponibil cu subtitrare în limba română […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: