ORICE MONSTRU ESTE MAI ÎNTÂI UN BEBELUȘ

Ce vreau să zic este că nimeni nu se naște monstru. Toți începem prin a fi bebeluși care vor deveni ceva! Dovadă este poza din dreapta care îl arată pe Adolf Hitler copil. Nu voi fi niciodată între cei care scuză faptele criminalilor în sensul că nu i-au ținut mamele lor destul în brațe sau că nu au mers cu tata la pescuit. Însă este adevărat că fiecare circumstanță a vieții, persoană cu care intrăm în contact, carte pe care o citim contribuie la formarea caracterului nostru.

Recent am avut discuții aprinse pe acest blog cu privire la eventualitatea că cineva l-ar fi putut ucide pe Hitler înainte să fi devenit cel mai odios criminal al istoriei. Ipoteza este absurdă. Nu l-am fi ucis pe criminalul Hitler ci pe bebelușul, tânărul, cetățeanul Hitler.

Totuși, voi merge un pas mai departe: ce aș face dacă aș avea drept de decizie asupra soartei criminalului Hitler, prins și judecat nu mort. Atunci când am devenit pastor de suflete am îmbrățișat premiza că orice suflet, oricât de căzut ar fi este recuperabil. Aceasta este Evanghelia pe care o predic. Întrebarea este ”unde aș dori să-l văd pe ”Hitler” – oricine ar fi el și orice ar fi făcut – în rai sau în iad?” Evanghelia mă obligă să răspund ”în rai”! Nu că ar merita dar cine ar merita?…

Iată verdictul: ”Hitler” să fie condamnat la închisoare pe viață, în condiții de… închisoare, la muncă silnică, cu specificația că i se va predica Evanghelia în fiecare zi pentru restul vieții! Dacă nu aș lua această decizie în dreptul unui Hitler nu aș putea să o iau în dreptul nimănui deoarece fără jertfa Domnului Isus împărtășim aceeași soartă, Hitler sau nu!

Pedeapsa cu moartea este un instrument (încă) folosit în America și susținut în general de comunitatea evanghelică. Ar fi și poziția mea dacă nu aș fi… pastor evanghelic!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

74 răspunsuri sa “ORICE MONSTRU ESTE MAI ÎNTÂI UN BEBELUȘ”

 1. Frate Ionescu , nu confundati slujba de pastor cu cea de judecator.
    
  Romani 13
      4El este slujitorul lui Dumnezeu pentru binele tău. Dar, dacă faci răul, teme-te, căci nu degeaba poartă sabia. El este în slujba lui Dumnezeu, ca să -L răzbune şi să pedepsească pe cel ce face rău.

  Pavel a recunoscut faptul ca dregatorii au dreptul sa foloseasca sabia. Interesant ca
  Pavel nu a spus temnita pe viata, sau predicarea evangheliei, ci a mentionat „sabia”.

  Domnul Isus nu a venit sa spuna guvernelor, sau judecatorilor sa ierte, ci a poruncit indivizior sa ierte. Mare diferenta.
  25Caută de te împacă de grab cu pîrîşul tău, cîtă vreme eşti cu el pe drum; ca nu cumva pîrîşul să te dea pe mîna judecătorului, judecătorul să te dea pe mîna temnicerului, şi să fii aruncat în temniţă.

 2. Totusi, se vorbeste aici despre pastor ca fiind de drept si de fapt castigator de suflele…”oricine ar fi el și orice ar fi făcut – în rai sau în iad?” Evanghelia mă obligă să răspund ”în rai”! Nu că ar merita dar cine ar merita?…” si „orice suflet, oricât de căzut ar fi este recuperabil.”
  Oare nu asa spune Inteleptul in Proverbe 11:30-31 ? „Rodul celui neprihanit este un pom de viata, si cel intelept castiga suflete ! Iata, cel neprihanit este rasplatit pe pamant, cu cat mai mult cel rau si pacatos !”

  Evident, exista o mare tentatie de a-i „plasa” pe oameni (dupa criterii personale si subiective, superficiale chiar) in „rai” sau „iad”, si aceasta inseamna sa te erijezi in judecator, asa dupa cum spune apostolul Pavel in Romani 2:1-11; 14:4; iar in Iacov 2:13: „caci judecata este fara mile pentru cel ce n-a avut mila; dar mila biruieste judecata!”(vezi si Iacov 4:9,12)
  Domnul Isus, in predica de pe munte talmacea drept Legea veche spunand: „Nu judecati, ca sa nu fiti judecati !”(Matei 7:1-6).

  Citind din nou cu atentie si cu gand sa gasesc vreo aluzie macar despre dreptul de a judeca al autorului acestei postari, insasi paragraful cu pricina, nu lasa loc de interpretari speculative: „Iată verdictul: ”Hitler” să fie condamnat la închisoare pe viață, în condiții de… închisoare, la muncă silnică, cu specificația că i se va predica Evanghelia în fiecare zi pentru restul vieții! Dacă nu aș lua această decizie în dreptul unui Hitler nu aș putea să o iau în dreptul nimănui deoarece fără jertfa Domnului Isus împărtășim aceeași soartă, Hitler sau nu!
  Pedeapsa cu moartea este un instrument (încă) folosit în America și susținut în general de comunitatea evanghelică. Ar fi și poziția mea dacă nu aș fi… pastor evanghelic!”

  Cu parere de rau, nu pastorul – castigator de suflete Cristian Ionescu sau oricare ar fi acesta, confunda notiunile ci noi, cititorii-comentatori atunci cand suntem ispititi sa citim in…diagonala, postarea.

  Expresia-afirmatie „Ar fi și poziția mea dacă nu aș fi… pastor evanghelic !”, ESTE SI POZITIA MEA, ferindu-ma de a fi insa judecatorul cuiva, sau cel putin sa fac o confuzie intre termeni !

 3. „cu specificația că i se va predica Evanghelia în fiecare zi pentru restul vieții!”
  .
  Asta e parte din pedeapsă? 🙂
  Am auzit de părinţi care şi-au pedepsit copii punându-i să rămână în biserică după program. Sau să înveţe nu ştiu câte versete. Biserica şi Biblia au ajuns instrumente de pedeapsă. Cât se poate de „self-defeating” din punct de vedere pedagogic şi evanghelic.

 4. L-as impusca pe Hitler fara sa stau pe ganduri.Okay,so maybe there is a small ultra microscopic chance that he migh turn to God eventualy,but that’s just maybe.We can’t base our decisions on maybe’s or small chances.We have to concentrate our efforts on people that have a high chance of accepting Christis.Don’t throw diamonds to pigs.That’s what the biblie teaches us.Sometimes you got to do what you got to do.Watch the movie coward of the county.You’ll get the idea.

  • Adrian si eu as face acelasi lucru. De ce?
   Omul alege tot timpul intre rau si bine.
   Crestinul traieste condus de principii.
   Now, de multe ori in viata trebuie sa alegem intre doua principii care se contrazic, de ex:
   ” sa nu minti”
   Dar mai este o lege , care spune sa fi aparatorul vaduvei si orfanului
   Caz: fascisti vin la usa ta si te intreaba daca ai vreun evreu ascuns in casa ( in acest caz sa zicem ca ai) , ce faci? Minti sau spui adevarul?

   Acelasi lucru, daca vezi ca o persoana trage cu pusca intr-o multime de copii, si tu avind posibilitatea sa-l ucizi nu o faci , pacatuiesti, deoarece prin inactiunea ta o multime mare de copii ar fi murit decit daca la-i fi ucis pe criminal.

   Rahav a mintit, si a fost gasita neprihanita. De ce ? Ptr. ca era un principiu care era mai inalt decit acela de a nu mintii.

   Sint sigur ca unii pocaiti ( mai sfinti ca Papa ) i-ar fi da ” in git” !

   • Sau poți să refuzi colaborarea fără să minți!

   • Gabi, deci rezultatul final justifica metodele folosite? Ar merge in unele cazuri, like taking out the Columbine shooter, but you’re on a slippery slope with this argument… Pt ca ar începe ‘frații’ sa justifice colaborarea mentionata de fr Cristi.

   • Fr pastorIonescu, este foarte usor de spus”refuzi colaborarea”.Sa fiu iertat de indrazneala ,dar cu prima vizita in Chicago, cu permisiunea dvs o sa va prezint un argument foarte serios si real. Este un pic diferit daca nu ai trecut pe acolo. Fiti binecuvintat.

   • Si ce le spui? Refuz sa va las in casa?
    Ce ziceti de Rahav? A pacatuit saau nu?
    Sau fratii nostrii care introduc la biblii ascunse si nu le declara l

   • Frate Ionescu, Chris, inca nu a-ti raspuns la intrebarea mea cu asa zisa minciuna a lui Rahav. Astept.

   • Gabi, your wait is over. 🙂

    What Rahab did was wrong, but she did not know any better because she was not under Gods law at the time.

    Dumnezeu n-are nevoie de o inșelăciune ca să Își ducă la împlinire promisiunile Sale. Rahav nu a fost găsită neprihănită pentru că a mințit. Minciuna ei nu este aprobată în Biblie în nici o circumstanță, numai credința ei este considerată neprihănire.

    Deci nu este permis credincioșilor nou-Testamentali să mintă. În special nu avem voie să mințim ca sa-L „ajutăm” pe Dumnezeu in some way… Credința creștinului falimentează când el recurge la minciună pentru un principiu „mai înalt.”

    Here’s one for you: Cică face o ilegalitate la taxe, ca să primească mai mulți bani înapoi în Aprilie, ca apoi să pună banii la colectă! Makes no sense for a born again Christian. Eerie similarity to Anania și Safira…

    The means don’t justify the ends.

   • Rather, the ends don’t justify the means!

   • Chris, in alte cuvinte, tu ai fi ” turnat” cele doua iscoade?
    Richard Wurmbrand a scris intr-una din cartile de un pastor care nu putea sa minta si raspundea cinstit la toate intrebarile, punind in puscarie multi credinciosi.
    Avem misionari care se duc in India sub pretext ca deschid scoli, ca sa poata sa predice evanghelia.
    Biblia spune sa nu ucizi, dar vedem in aceiasi biblie cazuri in care omorul nu este sanctionat ca si pacat.
    Te-ai intrebat de ce?
    Citeste inca o data postul meu de la 8:59.

   • Manuela - servinggodforever Răspunde 9 octombrie 2011 la 1:27 PM

    Chris,
    I am curious if you feel the same logic would apply to the Hebrew midwives who God blessed because they feared Him and lied to Pharaoh, Obadiah who hid prophets from Jezebel (almost certainly with dishonesty), or Romanians in the underground church who claimed to celebrate ‘birthdays’ every week while they snuck into the woods to meet and worship?

    I’m not arguing, but am curious for the opinion. Were they all sinning?

    Thanks and God bless.

   • Hei Talibanule de Sibiu !!! Si cu ucigasul care uraste pe fratele sau ce faci ? Il impusti si pe el ?

   • Gabi,
    sa fim aparatorii orfanului si vaduvei cu pretul minciunii?
    Ravah a fost socotita neprihanita pentru ca a mintit?
    Rahav a avut frica de Dumnezeu si a vrut sa faca ceea ce credea ea, care nu era nascuta din nou, ca sa apere pe cei care se ascunsesera la ea;fara a avea frica de cei ce-i cautau.
    Si nu ne-a lasat Domnul ca pilda pentru ca sa avem justificari atunci cind mintim.
    Ea nu avea Duhul Sfint.
    Intr-adear aveati alte pareri, am observat si eu aceasta schimbare. 🙂
    „Sa nu va ginditi inainte ce veti raspunde” ce vrea oare Domnul sa ne zica prin asta?
    Daca sunt in casa si vin sa ma omoare, fiul meu trebuie sa ma apere mintind, ori sa se gindeasca ca a sosit ceasul sa fiu fericita?
    Are nevoie Dumnezeu de minicunile noastre ca sa aparam pe cineva, are El nevoie de Tatal minciunii?
    Mic dumnezeu.
    Un frate s-a ascuns intro casa pe remea comunismului.
    Cind a a uzit batai in usa, s-a bagat sub masa de goaza.
    Fratele care nu era in stare sa minta, cind a fost intrebat , unde este X a spus :
    sub masa!
    La care militienii: iti bati joc de noi, si au iesit.
    Asa lucreaza Domnul.
    Sa nu facem apologia minciunii, pt.ca tatal ei tot Satana ramine.
    Sa nu acuzam pe fratii care nu stiu sa minta.
    PS „crestinul traieste condus de principii”
    ce face cu poruncile: sa nu ucizi…(nici pe Hitler)..
    sa nu minti!

   • Remus, legea nu ne da voie sa judecam un om dupa ce gindeste. Asta este treaba lui personala si a Creatorului.
    Legea pedepseste crima nu gindul , ca atunci toti am infuda puscariile.

   • @Gabi: Tare mă tem că pastorul care nu a mințit, și așa a turnat pe frații săi a facut-o intenționat. Probabil ca să-și scape pielea lui. A avut opțiunea să tacă… nu? Dar agreez cu fr Cristi, e posibil să nu colaborezi și să nu minți. Accentuez idea că cel care se folosește de minciună ca să înainteze scopul împărăției lui Dumnezeu falimentează în credință.

    @Manuela: I don’t hold Rahab and the midwives to the standard of the law, much less to the New Testament Covenant through the sacrifice of Christ. They were pre-law. Once you have the law you are bound by it, and once you have been born again you are free from sin. That includes the sin of lying.

    @Elisa: Sunt de accord cu ce ziceți despre prețul minciunii. Satan este tatăl minciunii și Dumnezeu nu vrea ca noi să folosim minciuna ca sa-I apărăm cauza.

    Deci nu colaborăm dar nici nu mințim. Este prea utopian?

   • Gabi.Asa e.De fapt,noi oricum suntem pacatosi(iertati,dar totusi pacatosi).Oricum ucidem cu gura iar Domnul Isus a zis ca nu e nici o deosebire intre ala care ucide cu gura si ala care ucide cu pusca.Cand am dicsutat cu o persoana in varsta aceasta problema a ucisului mi-a zis un lucru interesant.Adrian.Minte,daca trebuie.Ucide daca trebuie.Insa numai daca trebuie si numai daca nu ai alta sansa.In cazul lui Hitler nu aveam de ales.
    Remus.DAca nu ai de ales trebuie sa ucizi.

   • Chris, legea morala este universala, si a fost valabila si VT ca si in NT!
    Cit despre fr. Wurmbrand, cred ca el a stiut istoria mult mai bine , asa ca il cred pe domnia sa mai repede decit supozitile noastre.

   • sa nu mai vorbim de pocaitii care au intrat ilegal in aceasta tara. Sint sigur ca unii au devenit chiar pastori, si se prea poate sa fie citiva si in bisericile din California. Ce zici, te duci sa-i ” torni” ? Legea te cam obliga sa reportezi orice activitate ilegala.
    Sint de acord ca se poate ajunge pe o panta lunecoasa folosind argumente de acest fel, dar totusi sint situatii limita in care putem sa alegem numai una dintre doua principii biblice

   • Gabi, nu „turnam” dar nici nu mintim. That’s the best way I can say it.

    Mai bine nu zicem nimic dacat sa mintim, si atunci probabil vom suferi consecintele. Bineinteles ca-i usor sa scriu asta din comfortul meu la computer, dar cel putin din punct de vedere teoretic sau teologic nu trebuie sa folosim minciuna pt a inainta o cauza mai inalta.

    I got to know you by reading your posts over the last year, you are a born again Christian who loves God and the Bible, and if you were in that situation, stuck between a rock and a hard place, I’d like to think that God will give you the fortitude to do the right thing… Same to me and all others brothers and sisters reading this.

   • Curva Rahav ?
    1. A fost remarcata in Vechiul Testament (Iosua 2:1-24; 6:23) sub directa coordonare si inspiratie a Duhului Sfant (2 Petru 1:20-21) atunci cand autorul cartii a fost inspirat sa scrie despre…presupusa ei „minciuna” ! Aratati-mi unde si cum a mintit Rahav, caci din text nu reiese decat intelepciuna cu care aceasta a raspuns solilor ! (Iosua 2:2-6);
    2. Este inclusa in genealogia Domnului Isus (Matei 1:5);
    3. Este amintita in panteonul credintei in Evrei 11:31;
    4. Este mama lui Boaz, domnul secerisului din cartea Rut si strabunica imparatului David (vedeti genealogia din Matei 1:5-6);
    5. O aminteste Iacov in cap 2:25, ca fiind „socotita
    neprihanita”…

    Daca un adevar biblic atat de siplu este rastalmacit atat de superficial si interpretat ca fiind o minciuna, atunci ce sa mai asteptam de la intelegerea si asimilarea „hranei tari” din Evrei 5:11-14; I Corinteni 3:1-3; Galateni 4:19-20)
    In alta ordine de idei, Domnul Isus isi sfatuia cu blandete ucenicii indemnandu-i ca doar la rautate sa fie copii; la minte sa fie oameni mari !
    Si apoi, in incheiere: Matei 21:31-32. “Şi Isus le-a zis: “Adevărat vă spun că vameşii şi curvele merg înaintea voastră în Împărăţia lui Dumnezeu…”

  • Problema nu se pune: „Ce-as face eu in astfel de situatie ?” ci „Ce-ar face Isus in locul meu ? ” Oare si-atunci am mai „emite legi si pedepse ?

 5. Aici cred ca va grabiti. Nu cred ca ati studiat serios problema pedepsei cu moartea din punct de vedere biblic. Cu respect, dar pozitia pe care ati adoptat-o mai sus este una umanista. Ati incercat, de curiozitate, sa aflati cand au devenit oamenii (si unii crestinii, de altfel) mai sfinti decat Dumnezeu in aceasta chestiune? Sau cine au fost si sunt inca cei care au militat pentru abolirea pedepsei cu moartea?

  • Nu cred că am o poziție umanistă.
   Nu sunt avocatul criminalilor. Dimpotrivă! Le-aș administra pedepse mult mai grele. Închisorile ar trebui să fie mult mai aspre. Dar la capitolul moarte, „răzbunarea este a Domnului!”
   Însă, nu fac opoziție legilor, nici măcar nu votez, îmi spun doar poziția cu privire la o ipoteză lansată de comentatori și îi fac un pic de sânge rău vindecătorului… 🙂
   Destul pentru o zi foarte bună, nu? 🙂

   • „Închisorile ar trebui să fie mult mai aspre.”

    Cît de aspre? Recomandaţi tortura? 🙂

   • Apoi, aţi afirmat negru pe alb că nu l-aţi fi condamnat pe Hitler la moarte. Mă rog, e dreptul dvs. să spuneţi ce vă trece prin cap, dar uimirea mea vine din faptul că o faceţi public.
    În acest context pacifist, m-aş fi aşteptat să continuaţi cu lupta împotriva înarmării Statelor Unite, cu interzicerea deţinerii casnice a armelor de către cetăţeanul creştin american, cu un regulament al poliţistului creştin în care să nu aibă voie să ucidă pentru că pastorul său nici pe Hitler nu l-ar fi omorît…
    Astea sunt teme de pus în acord, ca să fiţi un nou Gandhi consecvent cu dvs. înşivă.
    Pentru mine e o mare distracţie să văd pe un blog creştin evanghelic o poză cu Hitler bebe şi să aflu despre programul de evanghelizare forţată a nazistului… 🙂
    Dacă mai continuaţi pe tema asta veţi fi luat în atenţia unor organizaţii evreieşti nu tocmai confortabile… ei cu povestea holocaustului nu se joacă. Nu mai spun că, recent, în Germania s-au redeschis dosarele criminalilor de război nazişti care sunt încă în urmărire.
    Nu o portocală, meritaţi un tanc cu portocale 🙂

    • Una este să-i dai dreptate lui Hitler și alta este să „nu dorești moartea păcătosului!”
     Cred că m-am făcut suficient înțeles, deși, sincer, nu prea mă doare de nu știu ce organizații. Eu sunt necondiționat de partea lui Israel în perspectiva biblică.

   • Fr. Ionescu,

    ceea ce ati facut dvs. nu e moderare. Ori lasati comentariul asa cum este, ori il stergeti de tot. Ce poate intelege cineva din ceea ce ati lasat dvs.?
    Ca sa fiu sincer nu imi place acest tip de comportament al dvs. in ce priveste moderarea. Dvs. credeti ca eu nu pot sa-l dau pe fata pe acest om care se pare ca si-a pierdut rusinea in blogosfera evanghelica, pe blogul meu ? Singura problema este doar ca inca nu am decis functionarea lui.
    Nu era absolut nimic gresit in ceea ce am scris. Fatarnicia acestui om si lipsa lui de bun simt se vede de la o posta, asa ca va rog sa-mi respectati dreptul la exprimare, fara cenzura numelor. Unde ati vazut dvs. in America asemenea comportament ? Cand cineva are ceva de spus impotriva cuiva nu se vorbeste si despre cine este vorba ? Poate fi considerata asta, atac la persoana ? Nicidecum.
    Daca dvs. traiti intr-o tara democrata, atunci si comportati-va in mod democrat.

 6. Chiar asta vorbeam cu cineva ieri–daca Hitler s-ar fi pocait cu-adevarat, ar fi mers si el in rai, dar unul din Auschwitz care nu a vrut nicidecum sa-L primeasca pe Hristos, cat de mult ar fi suferit aici pe pamant, tot in iad ar fi ajuns……intr-un fel pare nedrept si cred ca poate este o discutie care nu merita s-o avem…..daca este unul mai slab s-ar clatina in credinta fiindca L-ar crede pe Dumnezeu nemilos si nedrept….but God is Sovereign still!

 7. Urmariti pacea si sfintirea fara de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu -n-o fi insemnind cumva: mina pe mitraliera si terminati dragi
  frati cu toti pedofilii, criminalii, hotii si mincinosii.
  Nu avem voie sa vorbim rau despre stapiniri, dar mi te sa le luam viata, a lor sau a oricui.
  Si apoi de unde stie cineva ce se ascunde sub masca faina a vreunuia?
  Ne-a pus Domnul pe noi politai?
  nici macar de bloguri, ca acela NUMAI unul este!

 8. No frate Cristian..va facureti de un tanc. 🙂
  aicI s-au cam scumpit porocalele. 🙂
  bine ca e cu fructe si nu puteti face rau nimanui.
  Domnul sa va binecuvinteze mai departe, stiu ca Domnul este de partea dvstra. 🙂
  si pe noi cu intelepciune, ca parca ni s-a facut de-un razboi, in care ii facem praf pe toti. 🙂

  • Nu, Elisa, tancul nu i-l dau… numai portocalele. Dar dacă insişti, ţi-l donez ţie 🙂

   • Rasvan,
    nu insist ca am terminat rachetele antitanc cu celelete ocazii;
    ca sa mai dau jos inca un tanc Vindecator imi trebuie tot laserul produs de o centrala nucleara. 🙂
    Apoi tehinca mea militara nu se potriveste cu a ta. 🙂
    eu mai iau si pauze pentru rumegarea, nu a paielor ci a stabilirii unei noi tactici.:)
    (una care sa nu ma condamne in Ziua Aceea)

   • (…), daca ai avea in Germania acest comportament ca si medic, ai ajunge spalator de vase la restaurant.
    Iar in ce priveste subiectul cu sarcina problema in care am mentionat ca, ambii cei implicati in problema au dreptul sa traiasca, nu amesteca tu reguli omenesti, cu principiile morale ale Bibliei.
    Da (..). Imi mentin pozitia in ciuda batjocurii pe care mi-ai adus-o pe blogul tau cu privire la acest subiect si spun in continuare ca, daca o sarcina pune in pericol viata mamei la nastere, fatul are dreptul sa traiasca, iar mama daca va fi sa moara din cauza nasterii, inseamna ca, i s-au terminat zilele. Mai roaga-te lui Dumnezeu sa-ti lumineze mintea sa intelegi ce trebuie , caci se pare ca e cam mare intunericul pe la mintea ta!!!

   • Remus.O intrebare.Intre sotia ta si copilul tau,pe cine ai alege daca ai fi fost in situatia lui Iacov?Cat despre Rahela,acolo nu era voia Domnului ci mana ticaloasa a omului.Nu uita ca Rahela a nascut oarecum fortata.Sa tinem cont ca o femeie gravida nu trebuie sa depuna efort ori din cauza ca baietii lui Iacov au trecut prin sabie cetatea Sihemului,Rahela a fost nevoita sa infaptuie un mars fortat,care i-a afectat sarcina si a omorat-o.

 9. I don’t understand why we have this conflict between the death penalty and life in prison. I say this for two reasons.
  1) A society which wants a Godly system of justice needs to look at what the Bible has to say about punishment. From the Bible we see 2 clear possibilities. In the Old Testament when God established a system of justice for a nation he indicated that murderers are to be put to death. Perhaps we can consider that the Lord Jesus said, to turn the other cheek, however, I don’t believe he was referring to a system of justice for a nation when he said this. I have often heard this example given in opposition to the death penalty, but if we are to follow this then we shouldn’t punish criminals at all. So, then I am always left curious as Christians where we believe God has given us the RIGHT to lock someone in a cage with other murderers for their entire lives. God doesn’t give us this right, nor does He give us the right to alter the only judgment he pronounced for murderers.

  2) This is often posed as a moral question, which again I don’t understand. The idea of locking all of your murderers up in prison and guarding and feeding them forever, only exists in societies with a significant level of wealth. One can hardly imagine telling colonies or tribes where people are struggling to survive, that the only Godly approach to dealing with murderers is to hold them under guard forever…when they clearly cannot and God doesn’t require it anywhere. So, then the question becomes does the righteous punishment for a murderer in God’s eyes change depending on the wealth of the society? I, for one, do not think so.
  If the argument is made to keep them alive for evangelism, then I would suggest that the fear of imminent death and judgment might be a more effective tool. Also a devoted commitment to honoring God through our justice system despite our great desire to see them repent might be a better testimony. Even if not, if the Godly approach is to nullify God’s judgment and keep them alive, then we should also argue that they must be given comfort, proper nutrition, and health care so as to prolong life and maximize this opportunity.

  • Frate Ionescu,
   noi nu putem stii clipa cind vine ceasul pocaintei peste un criminal;
   daca ii luam viata iar Domnul STIA deja ca el urma sa se pocaiasca a doua zi, iar eu i-am accelerat trimiterea in iad, ce voi spune eu Domnului??????
   Nu ne-a fost dat porunca decit sa iubim, dar sa ucidem?
   „Sa nu ucizi” , dar EL ne spune ca noi nu avem voie sa ucidem macar cu vorba.
   P.S,
   daca stiam ca fratii mei romini vor pleca in America, as fi invatat engleza serios. 🙂
   totusi cum pot traduce corect in lumba”mea”?
   Stiu ca exista un sistem p-aici.
   NU de alta, dar nu mai vreau sa chinui pe nimeni sa vorbeasca in limba romina( las chiar si „cele doua mile”…cind te roaga fratele tau sa mergi una. 🙂

 10. Matt, great philosophical approach to this very controversial dilemma. However, your analysis of this subject leads you in a neutral state as reflected in your conclusion. We either punish by death to instill fear and therefore repentance, or jail for life with 5 star accommodations. Either way we have a problem.
  If one chooses the death penalty as a punishment, that same person has to be willing and able to administer the poison to the death row inmate…. Are you?…. I’m not.

  • Interesting how God told the Hebrews to administer stones, not poison. 🙂

  • Ben, thanks for the feedback! Forgive me if I was unclear. My comments juxtaposing a 5 star prison with the death penalty do not reflect my own opinion or conclusions. I’m directing those thoughts at the idea that we should not have the death penalty because we want more time to evangelize the murderer.

   I believe if a society wants a Godly system of justice then it should look to the Bible to determine righteous punishment. I would contend that WE don’t choose the death penalty, but that God has chosen it for us. Consequently, it doesn’t matter if I or anyone else WANTS to administer the ‘poison’. IF we conclude that God commands it, we must do it. “If, however, a man acts presumptuously toward his neighbor, so as to kill him craftily, you are to take him even from My altar, that he may die” Ex 21:14 NASB. He didn’t give Israel a lot of wiggle room.

   • Manuela - servinggodforever Răspunde 10 octombrie 2011 la 8:07 AM

    Chris, thanks for responding!

    So, to be clear, you would say that Obadiah was sinning to hide the prophets from Jezebel (with the basic assumption it involved dishonesty), and that Romanian Christians should NOT have had secret church that they called ‘birthdays’ ( have read in Wurmbrand’s writings ). In other words, they should have said, they had a church meeting and just gone to jail.

   • Matt,
    Things are becoming more complex by the second. There are many theological factors that influence the belief of pro/against the death penalty.
    One of these factors is Calvinist/Armenian, view. One who believes in predestination, must certainly not think that a death row inmate was the chosen one. On the other hand, the other folks believe that by killing a criminal we may interrupt his potential to become saved. Even with the Bible in our hands, philosophically speaking, it is difficult to take one side. I agree with the saying: „when in doubt, do without”.

   • Ben, with respect, I completely disagree. Things are not complex at all. Whether you believe in predestination or not is irrelevant to the conversation. The questions are very simple.

    1) Is it wrong to murder? Yes….Is it wrong to steal? Yes… Why? Because God says so…for both cases.

    2) Can a Godly justice system cut off someone’s hand for stealing say…an apple?…I say NO…Why not? Because God has expressed limits in the system of justice He set up. An ‘eye for an eye’ does not permit a hand for an apple…or a life for an apple.

    3) How about making a murderer pay back an apple for the life he has taken….Is there a Biblical reason for rejecting that idea? If not then pick any punishment you like. If so, why do you think that? Where does your opinion come from?
    Then ask yourself should a Godly system of justice allow a murderer to live? It’s a very simple question. Either God has given us an answer or He hasn’t. The impact on that person’s eternity is not within our authority to assess….We simply don’t have that right.
    P.S. If you want an Arminian-based argument. You might feel that taking Hitler’s life ends his chance for repentance and kills his soul…now consider the millions for whom he did exactly that!

 11. iosif Ton spunea intr-o predica ca atunci cand a fost luat de securitate si cand l-a intrebat despre frati, el le spunea puteti sa-mi faceti ce vreti dar nu voi spune nimic despre fratii mei. Si cand il intreba despre un frate de credinta ce stie ,el spune : la aceasta intrebare nu pot sa va raspund chiar cu pretul vietii. Sa nu uitam totusi ca tatal minciunii este Satan. Trebuie sa avem mare grija si sa-i cerem intelepciune lui Dumnezeu ce sa raspundem in aceste situatii. Sa nu uitam sa ne rugam si pentru crestinii persecutati ca Domnul sa le dea intelepciune si cuvinte ce sa raspunda in fata celor care ii prigonesc ca si cum si noi am fii in lanturi ca si ei(Evrei 13:3).Domnul sa va binecuvinteze.

 12. Gabi Bogdan,

  ura nu se manifesta numai la nivelul gandirii, ci, ea se transpune in principiu cel mai mult in comportament si atitudine, exprimata prin vorbe si fapte.

 13. Cand vorbim de nenorocirile care s-au petrecut in al doilea razboi mondial, nu putem sa vorbim numai de Hitler ci, trebuie sa vorbim de Hitler si acolitii lui + de zecile de milioane de oameni civili care l-au aclamat si dupa ce a invadat Polonia si prin aceasta a declansat razboiul mondial. Hitler nu facut singur nenorocirile in lume, ci impreuna cu altii care i-au implinit gandurile lui satanice.

 14. Manuela, maybe they were celebrating birthdays for real in addition to worship. If there are 50 ppl in the group, that’s one birthday average per week, so it was a genius way to keep their fellowship going! There is no reason to believe they did not celebrate birthdays, all it takes is to say two words: happy birthday 🙂

  If you can prove that Obadiah was lying, then he was braking God’s law and it was wrong. WWJD?

  • Manuela - servinggodforever Răspunde 10 octombrie 2011 la 7:40 PM

   Chris, it’s actually very clear in Wurmbrand’s writings that the claim of a birthday was false….although if you wish to say all we have to say is ‘Happy Birthday’ whether there is one or not and it’s okay, then you’re accepting dishonesty so long as it’s not a direct lie? 🙂

   Also, you actually think Obadiah who was over the household was hiding the prophets and feeding them, etc. without any level of dishonesty?…it seems highly unlikely.

   However, using the logic regarding birthdays….. if Ahab asked if Obadia knew where the prophets were he could simply say nope, I don’t know, saying to himself they might have left the cave where he put them so he really doesn’t know for certain.

   Thanks again for responding and blessings in the Lord.

   • Manuela, when is it ok to lie? Please give me a biblical answer, New Testament if possible.

    Română: Când este permis să ne folosim de minciună? Te rog să-mi dai un raspuns biblic Nou Testamental dacă e posibil.

    Mulțumesc și God bless you too!

  • Manuela - servinggodforever Răspunde 11 octombrie 2011 la 8:29 AM

   Chris, I’m not advocating lying….you said that lying was always sin, and I asked you if you held to that for the examples in the Bible where people were lying and God blessed them for it.

   I personally believe integrity is extremely important among Christians. This is part of what separates us from the world. I do not see a change in this commanded behavior of God’s people from the old testament to the new.

   God bless you!

 15. Frate Ionescu, am o intrebare:
  dvstra ati facut acest blog in limba romina; desi cunoasteti engleza. 🙂
  Pentru cine ati facut acest blog?
  numai pentru cei care cunosc si engleza si romana?
  Nu ma deraneaza defel lipsa de politete, omeneste asta inseamna. 🙂
  ma mai smeresc si eu..
  Ma deranjeaza ca nu inteleg dscutiile care se poarta pe teme f.importante.
  Daca blogul este al dvstra, ca si pastor de asta data, puteti cere fratilor sa-si expuna ideile in limba „blogului”? . 🙂
  Daca postarile dvtsra ar fi in engleza, atunci nu as intra.
  Ceva-undeva este gresit. 🙂

  • Cred că mai este o categorie. 🙂 Cei ce înțeleg ro dar se exprimă mai bine în eng 🙂

   • Manuela - servinggodforever Răspunde 10 octombrie 2011 la 1:59 PM

    Fratele Ionescu,
    Doresc sa-mi exprim aprecierea si multumim mult ca ne intelegeti!!!!!
    Noi cei care traim aici intelegem aceasta cel mai bine cred!

    Sunt subiecte chiar importante si va multumim MULT ca ne-ati dat sansa sa exchange thoughts unii cu altii si in Engleza!

    Sa stiti ca ar scrie mai multi tineri aici pe blog dar nu se pot exprima bine in Romana!

    Inca odata, MULTUMIM!

    Sora Elisa,
    Iertati-ne! Multumim 🙂

   • Frate Ionescu,

    Cu mult respect, si Eu va multumesc pt. aceasta courtesy.

   • Fr pastor Ionescu, fara sa va suparati, dar doresc sa pastrati aceste citeva cuvinte: cu aceasta forma de pastor al oilor rominesti, dind iarba englezeasca veti contribui din pl,in la „moartea” bisericilor romanesti din diaspora, care daca nu ar fi fost, imi pare rau sa va spun, dar erati obligat sa vorbiti si sa scrieti romaneste.Poate doar ca puteati gindi in alta limba, nu cereasca, bine’nteles. Despre asa ceva vorbea FR WURMBRAND cind spunea despre poporul israel ca nici cind a fost dispersat pe tot globul la nivel de pina la individ, nu a renuntat a vorbi si an se ruga in limba materna in bisericile lor

   • PS. Cred ca era bine sa ne amintim de cazul Raducioiu la intoarcerea dupa o sedere de 3 saptamini parca in Italia. Cam asa stau lucrurile.
    Si ar mai fi o intrebare: citi dintre cei ce posteaza pe acest blog nu sunt nascuti in Romania? Ce fel de mame au avut daca nu i-au invatat corect limba materna? Intreb cu gindul; la perioada anilor 1900 in Bucuresti (si ceva dupa) si zic: haideti sa nu ne mai izmenim atita ca nu face bine unor romani ,ba mai spunem ca avem si ceva scoala. Domul sa ne intelepteasca.

   • With all due respect, I just can’t understand why some people are so offended that people like us who live in the United States are always judged and preached at that we should use Romanian anywhere and everywhere…
    We live here, we work here, many of us were born here….some speak Romanian better than others….

    To be very honest, the interesting posts here ( aside from you ) belong to a handful of people ( who actually debate and share useful discussion ).
    Others are only writing to judge and preach!

    Our biggest frustration is that there are a lot of people ( especially the older ones ) who have lived here for a long time and have never bothered to learn English!
    Richard Wurmbrand lived here and spoke English and addressed the youth in churches many times in English! He cared for the youth.
    You also have a youth pastor who does!

    I truly appreciate what you said!
    „Cred că mai este o categorie. Cei ce înțeleg ro dar se exprimă mai bine în eng”
    It’s true for many of us here and I’m sure you know this and thank you for understanding!

    God bless you!

 16. 1 Cor-14-11
  „Dar daca nu cunosc intelsul suntetului, voi fi un strain pentru cel ce vorbeste si cel ce vorbeste va fi un strain pentru mine”
  Oare asta este scopul ?
  Mie imi lipseste tocmai comunicarea si partasia, dar si lumeste vorbind INPOLITETE este.
  Cit priveste pe frati…nu mai am cuvinte.
  Daca s incepe si eu sa scriu rusesete.?mama mea a fost rusoaica, si bunicii din partea ei.
  Am spus”ceva nu este in regula”…Uite-asa cadem la cite un mic examen de dragoste. 🙂

 17. ..cu mii de regrete…faptele vorbesc. 😦
  ..nu faceti nimic care sa fie pentru fratele vostru o pricina…”eu zic, de intristare”
  Domnul sa va binecuvinteze.

 18. Matt,
  In my previous post I had expressed the pro-life approach and against the death penalty; hence, „when in doubt do without”. However since there are some Christians who support the death penalty, I was simply trying to view the world from their perspective. I do agree with the new testament approach on life and mercy. Free will, however, implies one’s ability to commit spiritual suicide. But that’s another subject

  • Ben,

   I appreciate the dialog. I did question in my first post what the New Testament philosophy of criminal justice is, i.e. from where in the New Testament does one find authority for something like life in a cage… or for that matter punishing a thief. Often people site the woman caught in adultery, if so then forgive the murderer and let him go, tell him to sin no more if that’s the ‘approach’ you’re referring to.

   God has not changed. I believe if you search the Bible with an open heart you will find the mercy you believe is new from God in the New Testament (i.e. the woman caught in adultery) is the same mercy you see from God in the Old Testament shown to people who did very wicked things like Rahab, David, Ahab, Manasseh, etc. I also think you will find the same just God from the OT (think destroying Sodom) still lives in the NT, when He says “I have come to cast fire upon the earth; and how I wish it were already kindled!” (Luke 12:49 NASB).

   Please don’t view this post as an attack. I greatly respect the dialog. This issue is largely irrelevant to me as I don’t foresee either of us creating a national system of justice in the near future. Issues like this should never divide brothers and sisters in Christ. The key to me is we must ALWAYS look to the Word. It is absolute truth whether I like it or understand it….I would rather say ‘when in doubt, cling to the Word’.

   With Respect

Trackbacks/Pingbacks

 1. Portocale mecanice (16) Creşa cu monştri şi alte chinezării « Vindecătoru - 8 octombrie 2011

  […] îl puteţi vedea pe Hitler bebe mic  la Ionescu din Chicago. În postarea sa, scrisă într-o hermeneutică bizară, pastorul penticostal a devenit, […]

 2. 13 postări în Top 100 WP (09.10.2011) « Romania Evanghelica - 9 octombrie 2011

  […] Orice Monstru Este Mai ÎntÂi Un BebeluȘ (popaspentrusuflet) 9. De ce e bine să n-ai secretară – Zâmbetul de sâmbătă […]

 3. Declarația anului 2011 – Nominalizări (42) « Romania Evanghelica - 10 octombrie 2011

  […] atunci când nu suntem respectați, trebuie să respectăm.” – Cristian Ionescu Share this:FacebookTwitterLinkedInLike this:LikeBe the first to like this […]

 4. T.V.-M.A.L. (2) Omuleţul fără păr în cap | tudorvisanmiu - 23 martie 2012

  […] [Link – Popas pentru Suflet: “Orice monstru este mai întâi un bebeluş”] […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: