MOAȘTE ECUMENICE

DISCLAIMER: Articol fără poze! Nu mi-am putut depăși repulsia…

Una dintre cele mai dezgustătoare practici religioase este venerarea cadavrelor. Până și pe Sfântul Elisei l-au îngropat după minunea învierii înfăptuită prin oasele sale. Nu mai vorbim de Sfinții Apostoli și alți… sfinți.

Acum, m-aș fi așteptat la o răfuială cu apologeții ortodocși dar, cum ne-am obișnuit în ultima vreme, le-a luat-o înainte moftul ecumenic al evanghelicilor preadoritori de bună învoire. Zice Dyo Bodiu că neînțelegerea are loc pe undeva în sferele cosmice ale intersecției dintre material și spiritual, ortodocșii și evanghelicii stând pe trotuare opuse care-va-să-zică. Pe filozofia cu care am putea trece strada întru împăciuirea trotuarelor zice-se că învățăturile ar trebui îmbinate. Un pic de îndumnezeire plus nițică dezsfințire ne-ar da lumină în înțelegerea faptului că ortul popii nu e la fel pentru toți dar nici nu e foarte diferit. Pe lumea asta că pe cealaltă urmează. Acum îmi dau eu seama cum este cu slujbele pentru morți că adică îi îndumnezeiește și pe ei ca să apuce la locul cu verdeață.

Moartea este o separare. Pavel o numește desfacere. Se desparte ceea ce este nemuritor de ceea ce este muritor, adică ceea ce este viu de ceea ce moare. Personal cred în pecetluirea trupurilor sfinților dar NUMAI în vederea învierii! Acesta este singurul miracol rămas în moaștele adevăraților credincioși. Iar Pavel zice că trebuie să răsară (la înviere adică) din mormântul în care a fost îngropat bobul putrezitor (1 Corinteni 15).

Lipsa de demnitate cu care îi (ne)cinstește tradiția pe sfinții cărora le pune rămășițele la vedere este de condamnat. Nu mai vorbim de afacerea extrem de profitabilă în care sunt (literalmente) purtați. Conform Evrei 12:23, adunările bisericii ne aduc în părtășie spirituală cu ”duhurile celor neprihăniți”. Dacă materializăm puțin aspectul după recomandarea înfricoșătorului cutremur înseamnă să nu mai înmormântăm pe nimeni! Vă puteți închipui ce-ar însemna să avem servicii divine la care să participe sfinții (sau bucăți din ei) neînmormântați? Și DA, eu cer referințe biblice cu privire la cultul morților! Altfel, aici nu este nimic de înțeles și, mai puțin, de explicat.

Asta pentru evanghelici ecumenici! Cât privește credincioșii ortodocși n-au decât să creadă ce doresc, e dreptul lor!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

14 răspunsuri sa “MOAȘTE ECUMENICE”

 1. Aveti perfecta dreptate, D-ZEU sa va binecuvinteze.

  • Frate Liviu, va rog frumos, feriti-va de prescurtari: ! Scrieti simplu si cursiv Numele Domnului intreg, asa cum il auziti: DUMNEZEU ! Parintii nostri, isi ridicau palariile din cap atunci cand rosteau Numele Domnului.
   Primiti va rog, sfatul meu cu dragoste !
   Dumnezeul Cel ataotputernic si Viu in Vecii Vecilor nu este un…”D-ZEU” oarecare ci JHWH ( tetragrama ebraica) si care inseamna „EU SUNT CEL CE SUNT” sau „EU SUNT CEL CARE EXIST PIN MINE INSUMI” ! Cu alte cuvinte, „NU ESTE ALT DUMNEZEU IN AFARA DE MINE !”

   Isaia 45:16-21:
   „Toţi sunt ruşinaţi şi uluiţi, toţi pleacă plini de ocară, făuritorii idolilor. (Isaia 44.11;)
   Dar Israel va fi mântuit de Domnul, cu o mântuire veşnică. Voi nu veţi fi nici ruşinaţi, nici înfruntaţi, în veci.” (Isaia 26.4; Isaia 45.25; Rom 11.26;)
   Căci aşa vorbeşte Domnul, Făcătorul cerurilor, singurul Dumnezeu care a întocmit pământul, l-a făcut şi l-a întărit, l-a făcut nu ca să fie pustiu, ci l-a întocmit ca să fie locuit: „Eu sunt Domnul, şi nu este altul! (Isaia 42.5; Isaia 45.5;)
   Eu n-am vorbit în ascuns, într-un colţ întunecos al pământului. Eu n-am zis seminţei lui Iacov: „Căutaţi-Mă în zadar!” Eu, Domnul, spun ce este adevărat, vestesc ce este drept.(Deut 30.11; Isaia 48.16; Ps 19.8; Ps 119.137-138;)
   Strângeţi-vă, veniţi şi apropiaţi-vă împreună, voi cei scăpaţi dintre neamuri! N-au nicio pricepere cei ce îşi duc idolul de lemn şi cheamă pe un dumnezeu care nu poate să-i mântuiască.
   (Isaia 44.17-19; Isaia 46.7; Isaia 48.7; Rom 1.22-23; Isaia 41.22; Isaia 43.9; Isaia 44.7; Isaia 46.10; Isaia 48.14;)
   Spuneţi-le şi aduceţi-i încoace, ca să se sfătuiască unii cu alţii! Cine a prorocit aceste lucruri de la început şi le-a vestit demult? Oare nu Eu, Domnul? Nu este alt Dumnezeu decât Mine, Eu sunt singurul Dumnezeu drept şi mântuitor, alt Dumnezeu afară de Mine nu este.” (Isaia 5.14-18; Isaia 44.8; Isaia 46.9; Isaia 48.3; )

   Sa fiti binecuvantat frate Liviu !

 2. Marilor iubitori de moaste li se cuvine cu putin sarcasm, deviza:
  „Mai aproape de moaste, impreuna cu ele !”

  Sau cum spunea apostolul Pavel:
  „Altfel, ce-ar face cei ce se boteaza pentru cei morti ? Daca nu inviaza mortii nicidecum dece se mai boteaza ei pentru cei morti ?” (1 Corinteni 15:29).

  Venerarea moastelor, este un obicei rutalic paganesc si cuprinde atat fetisismul cat si totemismul.
  Inchinarea la ele si sarutarea acestora nu este totuna cu un botez ?
  Oare nu a ascuns Domnul trupul lui Moise de a trebuit sa se lupte arhanghelul Mihail impotriva Satanei pentru aceasta ? Devenea un OBIECT DE CULT !

  Doua lucruri au fost ascunse si unul a fost distrus de Domnul, pentru ca sa nu devina idolatrie !
  Chivotul si trupul lui Moise; iar sarpele de arama, „Nehustan”, a fost sfaramat !

  Nu ne miram de ce astazi cei mai zelosi umbla dupa…”potcoave de…”

  A mai fost unul in vechime ce se dadea prooroc batran si care dorea cu tot dinadinsul, chiar lasase „cu limba de moarte” sa fie ingropat impreuna cu osemintele (moastele ?) omului lui Dumnezeu care predicase impotriva altarului din Betel…
  Nu stim insa daca dorinta i s-a indeplinit, dar cu siguranta, in inima lui se si vedea „mare intemeietor de religie !”

 3. (…)
  P.S.: Stiu ca n-o sa publicati commentul meu, nu-i bai, voiam doar sa va enervez. 🙂
  ____________________________________________
  Nu aveți cum să mă enervați. Pe mine nu mă enervează nimeni, doar eu însumi… 🙂

 4. Sunt multe postari in care nu v-am dat dreptate 100%, dar la aceasta (sunt condamnat 🙂 ) sa agreez cu tot ce ati scris. Domnul sa va binecuvinteze!

 5. SOLA SCRIPTURA-

  Traditia stramoseasca, pentru a fi valabila, trebuie sa se suprapuna Scripturii. Altfel, ea poate fi catalogata ca „erezie nimicitoare” strecurata in Biserica Domnului.

  Intrebare:
  Sunt cumva pastorii nostri abordati in mod direct de catre organizatiile ecumenice, in vederea acceptarii unei singure forme de religie universala? Frate Cristi, a-ti fost abordat de ecumenici in sensul acesta sau inca nu?

  • Când vine vremea pe mine mă lucrează nu mă abordează.
   Nu li se merită… 🙂

   • ”Traditia stramoseasca, pentru a fi valabila, trebuie sa se suprapuna Scripturii. Altfel, ea poate fi catalogata ca “erezie nimicitoare” strecurata in Biserica Domnului.”
    Cine a spus asta? Dumneavoastră sau ceva conciliu bisericesc?
    Teologia ortodoxă crede că Tradiția e deasupra Scripturii, și are un argument de nezdruncinant: Scriptura, Noul Testament, Carta tuturor creștinilor, a fost întocmită de Tradiție, de Biserică. Acuma problema este în definirea Tradiției, de nu puține ori, mai ales în cercurile evanghelice și laice, aceasta are un înțeles peiorativ. Unii teologi se întreabă dacă Tradiția poate fi exprimată în concepte, fiindcă este decrisă ca ”viață”, iar viața depășește rațiunea. Mohler descrie Tradiția ca plenitudine universală, unitatea, apostolicitatea, conștiința Bisericii care posedă certitudinea directă a adevărului revelat.
    Sfinții Părinți sunt tălmacii Scripturilor Sfinte.
    Astăzi citeam ceva despre moaște, într-o predică a Sfântului Ioan Gură de Aur:
    ”ho Theos andra tosauten echonta paresian, hou ta osta kai ta leiphsana daimonas apelaunen”(Dumnezeu a îngăduit ca un om de o asemenea îndrăznire, ale cărui oase au alungat demoni)”( vorbește de Timotei..

 6. Acum mai bine de 10 ani in urma, am intrat in mitropolia din Bucuresti. M-a surprins racla din lemn vechi, de mici dimensiuni, unde zaceau moastele sf. Dumitru. Pe capac, ornamentat, era un orificiu, ornat de jur imprejur cu pietre semipretioase, de unde iesea o bucata de os ingalbenit. Deasupra era scris: „Cinstirea sfintelor moaste se face prin sarutare cu buzele, nu prin atingerea cu mana”. Am ramas stupefiat urmarind drept credinciosii indeplinind cu multa cucernicie povata scrisa.

  • Daniel G eu nu cred ca vor trece prea multi ani fara sa fie descoperite oasele Mariei, mama lui Isus. Prietene atunci sa vezi tu pupaturi si demonstratii si pelerinaje si nebuneala. Problema este una singura. Cine v-a avea curajul sa porneasca nebunia, cit despre cine sa se inscrie? …are balta peste.
   Si mai as fi avut o intrebare. Cam citi bani se faceau pe ora sau pe zi, sau cum? Ca la ei nimic nu este degeaba.Au primit gratis si fac din asta averi colosale, ce daca in cele parti ale lumii mii de copii mor de foame.Chiar crezi ca ii intereseaza? De ce nu duc „oasele cele galbene” si sa dea de mincare la popor, ca ei asta spun ca sunt miraculoase. Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac (sau stiu si asa vor)

 7. Citesc cu placere blogul desi sunt ortodox.
  Acuma referitor la povestea cu moastele cam au dreptate evanghelicii,desi
  faptul ca unele trupuri de oameni(banuiesc placuti lui Dumnezeu)au ramas
  neputrezite iar unele chiar au infaptuit minuni,nu poate fi negata.Dar toata nebunia
  la care s-a ajuns…..ce sa mai ….fara comentarii.Si da cred si eu ca se pica tare usor
  in idolatrie.
  Partea cu afacerea ce rezulta de aici e similara cu ce se intampla in Israel(domnul pastor cred ca a observat cand a fost in vizita)la locurile de pelerinaj,unde totul are
  un aspect comercial,totul e convertit in bani.
  Acum ca si o gluma cand ma intalnesc cu prietenii de familie penticostali si baptisti,ei ma intreaba cate moaste am pupat in ultima luna,iar eu le zic:
  –Stiti cum se roaga un pocait(nu stiu daca si in America).Da-mi Doamne un Mercedes din 2010.
  Domnul sa ne ajute la toti,sa ne mantuim

 8. Mihail,oasele Mariei nu o sa apara ,deoarece catolicii cred ca Maria a fost inaltata la cer.Si o parte a ortodoxilor cred acest lucru.Domnul sa aiba mila de poporul roman si sa-l lumineze si sa se intoarca cu fata la Domnul Dumnezeu.

  • Mira, fata scumpa inaintea lui Dumnezeu, eu te inteleg, dar ce nu inteleg este ,cine sunt catolicii? ca ap Pavel in biblie imi spune ca daca ar veni niste ingeri sa ne convinga si tot trebuie sa raminem in credinta data de biblie, nici o alta poveste nu ne poate departa de cunostinta data de Dumnezeu prin cuvintul lui.
   Ma bucura nespus de mult DUMITRU, este placut sa asculti un cuvint de la un om deschis, sincer, compara tu ca ce scriu alti ortodocsi.Dar sti ce cred eu? Daca Dumnezeu ii deschide ochii inimii si v-a intelege pe-de’antregul harul mintuirii, in scurt timp v-a fi o mare bucurie in cer si pe pamint, spune biblia, pentru ca asta se intimpla cind un pacatos se intoarce si se preda Domnului Isus.Cit despre DUMITRU, imi permit sa-i spun ca mai are doar un pas mic, sa nu mai accepte ca biblia sa-i fie citita ci sa inceapa cu dragoste si un mic efort sa o citeasca singur.In acest fel va intelege singur ce este de inteles.Daca ne asculta pe noi, sa nu uitam ca si noi suntem oammeni, doar ca ne rugam pentru el sa nu ramina fara mintuire. Sigur ca este greu, am fost ortodox si mi-au trebuit 54 de ani, dar, Dumnezeu s-a indurat si acum pot sa spun , cit despre mine si casa mea, …Dumnezeu sa dea biruinta la fiecare si sa ajungem cu totii in imparatia unde ne asteapta Isus.
   Stimate domnule Dumitru, daca tu crezi ca un pocait (vorbim de cei cu inima curata) se roaga numai pentru un Mercedes, daca credinta este numai pentru viata aceasta , atunci acel pocait este cel mai nenorocit om din lume.Biblia ne invata clar , credinta nu este pintece si bautura. Iarta-mi indrazneala, dar nu ma pot abtine sa nu comentez acest aspect pentru ca este de fapt „folclor”. Fiti binecuvintati.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Moaștele Sf. Parascheva și teologia creției la evanghelici « Chibzuieli - 22 octombrie 2011

  […] O poziție iconoclastă intransigentă este prezentată pe blogul Popas pentru suflet, care vede practica „venerării cadavrelor” ca dezgustătoare și repulsivă. Motivul este că […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: