IMPOSIBILA STRATEGIE A IEȘIRII DIN SCENĂ A DICTATORILOR

Acum că a fost ucis și Gaddafi, trebuie să ne întrebăm ce-i cu dictatorii ăștia, oare nu gândesc? Să creadă ei (precum Ceaușescu) că poporul îi iubește? Să se bazeze pe numărul și loialitatea forțelor de securitate pe care și le-au aliniat sau pe tunele și buncăre pregătite din timp?

Câteva precizări importante! Mai întâi, tiranii nu permit un sistem electoral democratic, așa că în evaluarea afinității populației se ghidează după percepții de cele mai multe ori false. Ei nu știu să aleagă momentul potrivit unei retrageri elegante. Știu, mă întreb și eu de ce nu slăbesc șurubul și nu dau mai multă libertate și privilegii populației? N-au cum! Există deja o clasă privilegiată (familia, anturajul, nomenclatura, securitatea, aparatura de propagandă) care mănâncă tot cașcavalul! Ceilalți rămân flămânzi iar flămânzii fără opresiune și teroare se răscoală.

O altă problemă pe care o au dictatorii este că loialitatea structurilor de suport este doar o pojghiță a interesului personal care ține atâta vreme cât dictatorul pare a avea control absolut. La primele semne de clătinare a sistemului, rămâne aproape singur, susținut doar de o mână de oameni prea compromiși ca să mai poată da înapoi. Mercenarii se mută în altă oaste.

Cât privește căile de refugiu, acestea sunt, ca în cazul lui Gaddafi, tăiate de forțe militare superioare sau de teama altor dictatori de a împărtăși soarta proscrisului. Nu prea are unde fugi. Abia acum își dă seama de realitatea de care a fost inconștient atâta vreme: toți îl vor… mort!

În final, după patruzeci de ani sau câți or fi ei de huzur, putere absolută și trai nineacă, credeți că li se merită? Gaddafi a murit cerșind mila pe care nu a fost capabil să o ofere altora. Ca să nu mai spunem că pentru el – săracul – abia acum începe necazul…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

18 răspunsuri sa “IMPOSIBILA STRATEGIE A IEȘIRII DIN SCENĂ A DICTATORILOR”

 1. Sa speram ca populatia din libia are sa traiasca mai bine fara dictator ,dar daca ne uitam in Egipt situatia nu pare prea roza ,triburile se vor lupta intre ele pentru putere dar mai ales pentru petrol oricum cred ca nu plinge nimeni dupa el.

 2. Asa a fost si cu Ceausescu, acum il regreta, pt ca le oferea la toti un loc de munca.

 3. Frate Cristian, citind doar titlul, am crezut ca e vorba de vreun pastor autocrat … Daca i-a mai trecut cuiva prin minte ce mi-a trecut mie, sa-i fie rusine …!!! 🙂

 4. Daca rebelii nu ar fi fost sustinuti armat de SUA si SUA nu ar fi intervenit prin bombardamente, nu ar fi cazut pentru ca populatia nu era chiar atat de revoltata impotriva lui cum a fost in cazul Revolutiei romane… Nu a fost in situatia lui Ceausescu unde oamenii nu mai puteau suporta si imediat cum au avut ocazia s-au revoltat in masa (armata romana a trecut de partea populatiei in doar cateva zile).
  Dar cand sunt interese economice conteaza ca pana in urma cu cativa ani presedinti (ai Frantei si Italiei de exemplu) care au invadat Libia erau in bune relatii cu dictatorul?… Si cine sunt „rebelii libieni”? Doar niste oameni care au drept mare calitate aceea ca si-au vandut tara… 😦
  Pacat de sangele varsat…

  • Eu nu sunt pentru revoluții, războaie, pedepse cu moartea etc.
   Dar Gaddafi ăsta nu era sănătos la cap deloc!

   • Nu era un sfant, si a fost un dictator nu foarte dur dar nici unul dragalas.

    De fapt nici nu putea iesi din scena in mod onorabil atat timp cat si intrase prin lovitura de stat.

    Ce semeni…. ajungi sa culegi….

    In fine Libia nu este o tara atat de importanta…

   • Fr. Ionescu,

    dar satanistii astia ( care provoaca razboaie, revolutii, lovituri de stat, colaps economic, foamete, boli pe pamant ) criminali care umbla in masini luxoase, plini de fiere amara, de curvie, de idolatrie si de toate relele pamantului, astia sant sanatosi la cap ? Astia la care nu le-a venit inca randul sa dea socoteala pentru pacatele comise pina acum !!! Toti presedintii de state si toate guvernele lumii care au elaborat si aprobat legea avortului, acest genocid de ucidere a copiilor, astia sant sanatosi la cap ? Dar medicii si toti cei ce participa la acest genocid, impreuna cu mamele copiilor care isi duc singure copiii la macelarire, astia sant sanatosi la cap ?
    Eu ma indoiesc deplin si zic ca, toti acesti oameni implicati in aceste fenomene care se intampla pe pamant in mod intentionat si acest genocid de ucidere a copiilor nenascuti, care este de 1000 de ori mai odios, decat a omora un adult, sant foarte bolnavi la cap.
    Fr. Ionescu, Gaddafi asta a fost ” puiut ” pe linga alti criminali care umbla liberi pe pamant in ziua de azi!!!

 5. Nu inteleg, dom’le, mentalitatea dictatorilor acestia! Daca nu-i mai vrea poporul, la ce mai tin de putere? De ce nu i-si iau averea, care si asa au stors-o de pe spatele populatiei, sa se retraga linistit si sa plece dom’le in alta tara de pe glob! Acolo i-si cumpara o vila si traieste linistit cati ani i-i mai da Bunul Dumnezeu!
  Ce rost are lupta impotriva propriului popor?…

  • Pentru ca simplu spus: Nu pot face asta.
   In momentul in care avem dictatori ce au venit la putere intr-un mod ilegal sau facut fapte ilegale, au stabilit inceputul un „fir de istorie” care nu se poate sfarsi decat dupa ce vor fi platit in baza legii de paritate toate faptele ilegale comise… Astfel ca destinul nu le mai este in control propriu ci forta circumstantelor ii conduce, care tinde sa reechilibreze balanta dreptatii de paritate. Si pana la sfarsit se reechilibreaza, oricat ar lupta…

   De aceea in cazul Afganistanului, Irakului, Libiei si Siriei nu ne putem astepta la o interventie divina care sa ii scape de invadatori desi acestia fac un rau invadand. Cand ai doi infractori care se bat pe care il pedepsesti si pe care il scapi? Aceste fapte rele sunt in „zona gri” unde nu exista protectie legala. Totusi aceste fapte rele paveaza si usureaza drumul spre pacate desavarsite care sunt complet condamnabile… si atunci putem vedea interventia divina care il protejeaza pe cel corect si il pedepseste pe cel rau.

 6. Dictatorul Ceausescu a fost un criminal;
  durerea este ca cei pe care ii avem sunt si mai rai decit el;
  nu au inima si mint si fura de ingheta apele.
  Macar pe vremea odiosului femeile nu aveau voie sa se destrabaleze.
  Pe cele cu minijup ,le duceau la politie. 🙂
  Pornografia care a distrus atitea suflete nu exista;
  era mai buna foamea decit acest dezmat oribil.
  Unde te intorci vezi numai pacat.
  Realitata este si aceea ca cei de acum, in 22 de ani nu au construit nimi, decit pentru buzunarele lor, nepotii, stranepotii si stra-stranepotii lor.
  Sa se indure Dumnezeu de toti, cit se mai poate.

 7. E adevarat ca nu se pot desparti „frumos” de lumea pe care au condus-o. Ar insemna sa le cerem sa fie … normali, dupa ce ani de zile i-am adulat, le-am ridicat osanale (fie ele false).

  Cred ca mai avem cateva puncte „fierbinti” spre care putem privi – Siria fiind urmatoarea pe lista (din ce in ce mai scurta, ce-i drept).

  Intrebarea pe care si eu am simtit ca sunt dator sa o pun: „trebuie sa inceapa cu o baie de sange drumul spre normalitate?” – are totusi, un raspuns crestin care nu lasa loc de interpretari …

  http://calindiaconu.wordpress.com/2011/10/22/botezul-de-sange-al-originalei-democratii-libiene/

 8. Ce ne facem cu pastorii dictatori? Sau asta e doar un oximoron!?

  • Cred că cei mai mulți pastori acuzați de așa ceva sunt victime ale unor percepții nefondate. De ce sunt dictatori, pentru că la un serviciu divin taie de pe listă două, trei puncte când este programul prea încărcat? Sau nu pun pe cine pretinde suficient de des la predică? Ori poate pentru că își exercită autoritatea de conducere a bisericii? Din păcate este foarte ușor să declari un pastor dictator. Abstract nu aducând dovezi concrete. În cazul meu nu am semnătură în bancă, fondurile sunt administrate prin decizii luate de comitetul bisericii iar în cazul unor sume mari prin votul bisericii, nu am modificat niciodată o decizie a comitetului sau a bisericii, sunt pus la votul bisericii din 4 în 4 ani și am nevoie de cel puțin 2/3 din vot pentru a păstori această biserică. Nu spun că nu sunt pastori care își abuzează autoritatea dar cred că prea se generalizează!

 9. Frate Cristian,
  vi se pare normal, ca si pastor al unei biserici, sa”trebuiasca” sa puneti la predica pe frati, cind menirea dvstra este foarte serioasa
  si cu mare responsabilitate: sa cresteti mieii, sa indrumati oile pe Calea cea Buna; sa le ridicati, sa le oblojiti, sa faceti atente caprele, ca doar-doar s-or mai dezmeticii;
  pentru asta apostolul Pavel zice” trei ani v-am invatat cu lacrimi, zi si noapte”
  Noi, ca si oi, avem nevoie de hrana, nu de prezentare de programe, pentruca de fapt nici nu este asta menirea bisericii.
  Totusi ca si pastori, fratii nu iau aminte la aceste lucruri, cind ei ar trebui sa fie cu ochii foarte deschisi, pentru absolut tot ce se face la Casa Domnului, ocupindu-se de cei care vin in fata, desi sunt un dezastru in ale cintarii(pot cinta acasa);
  la ortodocsi nu cinta decit preotul care are voce buna si este scolat pentru asta.
  De multe ori am ascultat afara la ortodocsi cit de minunat cintau.
  Pastorul trebuie sa-i ia de brat, nu de mineca.:)
  pe fiecare si sa le explice ce insemna sa-ti aduci jertfa la altar
  unui Dumnezeu Atotputernic si maret.
  Fiecare Cuvint din partea Domnului trebuie sa-l transmiteti bisericii,
  asta este o slujba intre slujbe cea mai mare;
  pentruca unii vor merge in Ezechiel 34, fiindca „ne-au omorit)pur si simplu; iar noi oile,si nu numai eu fac asta, ne adapam la Google
  Slavit sa fie Domnul ca va da bucate miezoase si grase si „carne tare”
  ospat adevarat al Domnului, unde nu ne „interzice” nimeni sa intram. 🙂

  • mare adevar, vorba romaneasca: noroc cu internetul! Chiar ieri l-am ascultat pe Leonard Ravenhill…
   L-am ascultat si pe fratele Cristi cu studiu din Romani, ma intreb cum de reuseste sa treaca baremul de 2/3 de fiecare data, prea le spune pe fata! 🙂
   Mai cred ca sunt unii pastori care n-au chemare, sunt doar oratori ce tin discursuri teologice spalacite cu … lacrimogene, iar turma moare de foame sau se rascoala!

Trackbacks/Pingbacks

 1. 5 postări în Top 15 WP (22.10.2011) « Romania Evanghelica - 22 octombrie 2011

  […] 13. Șoferul patriot (lascaupetru) 14. Video “180″ – Avort (crestintotal.ro) 15. Imposibila Strategie a IeȘirii Din ScenĂ a Dictatorilor (popaspentrusuflet) Share this:FacebookTwitterLinkedInLike this:LikeBe the first to like this […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: