ADOLESCENȚII ȘI INTELIGENȚA: MANUAL PENTRU PĂRINȚI ÎNGRIJORAȚI

Un studiu recent spune că în perioada adolescenței este posibilă o creștere spectaculoasă a nivelului de inteligență identificat cu celebrele inițiale IQ. Cercetătorii spun că studiul este demn de luat în considerare și cu consecințe deosebit de relevante în sferele familială și educațională. Adică, concluziile dau speranțe celor îngrijorați de aparenta lipsă de inteligență a adolescenților lor și avertizează la eventualitatea unei scăderi dramatice în IQ-ul unor copii care promiteau mai mult.

Pentru că orice studiu trebuie să abordeze direcția cauză-efect, și în acest caz au fost căutate motivele care generează asemenea schimbări chiar în compoziția substantivă a creierului. Un aspect important – atenționează studiul – este facilitarea unui moment de intersectare a elevului cu un domeniu de studiu care să-l fascineze și să-i capteze interesul. Rolul părinților și profesorilor este crucial în acest sens.

Un caz specific este al unui tânăr de 23 de ani care în clasele primare a avut probleme cu matematica dar în timpul adolescenței a prins drag de anumite materii de studiu (inspirat probabil și de profesori), actualmente fiind inginer în computere și pregătindu-se pentru doctorat.

Consider creierul uman dependent de exercițiul funcțional la care îl supunem. Lăsată în voia buruienilor… delăsării, sau pe mâna unei culturi ușoare, atrofiante, inteligența și spiritul iscoditor al copiilor se va usca în perioada adolescenței, poate fără șansa de a mai înflori vreodată.

Iată de ce responsabilitatea unui cadru educațional nu este doar să meargă la serviciu și să ia un salar, nu doar să predea o materie, ci să inspire generații de copii și adolescenți către studiu, iubire de carte și educație. Părinții trebuie să fie implicați activ în procesul de formare a copiilor, dictându-le în mod consecvent principii sănătoase de mentalitate cu privire la educația de caracter și școlară.

Personal nu am avut circumstanțele de partea mea. Am adorat istoria și literatura și am fost un elev de nota 10 la aceste materii. Faptul că sistemul comunist mi-a stat împotrivă iar apoi am plecat în SUA cu o familie deja numeroasă nu mi-a mai permis o educație formală. Dar nu mi-am lăsat creierul să stea degeaba. Am citit cât am putut. Cât privește copiii, am insistat poruncitor cu privire la școală și nu sunt deloc nemulțumit de rezultate. Unde mai pui că între timp s-a molipsit și soția mea să-și ia o diplomă așa că în câțiva ani s-ar putea să devin cel mai ne-educat din familia mea! 🙂

La prima vedere, cu atâția prieteni care o iau pe scurtătura mai atrăgătoare a unui job, a dollar-ilor și a fun-ului, școala pare o pierdere de timp. Nu este adevărat! Câțiva ani mai târziu, în vreme ce alții vor rămâne și fără tinerețe (trece, nu?) și fără… bani (una este să câștigi doar pentru tine și alta este să întreții o familie), tu vei rămâne cu o investiție pentru viață. Nu uitați că rata de șomaj în rândul celor cu diplome este aproape la jumătate față de restul populației (cel puțin în America). Un profesor sau un inginer poate oricând – în lipsă de altceva – să pregătească Big Mac-uri la McDonald’s pe când un absolvent (doar) de liceu nu poate opera intervenții chirurgicale.

Nu neglijez importanța creșterii în frica și ascultarea de Domnul și nici nu glorific educația școlară la nivel de absolut dar nici școala nu este de lepădat! Cine a spus că nu au loc una de cealaltă?

Sfatul meu pentru adolescenți? Școală, biserică, școală, biserică…

Pentru referință citiți articolul AICI.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

5 răspunsuri sa “ADOLESCENȚII ȘI INTELIGENȚA: MANUAL PENTRU PĂRINȚI ÎNGRIJORAȚI”

 1. Extrem de adevarat, niciodata nu e prea tarziu sau prea riscant sa incepi o scoala………timpul oricum trece,mai mult vei stii impacheta BIG-Mac’s explicand cum o faci si poate primesti raise….

 2. Moda facultatilor este acum.
  Multi au doua diplome, dar cultura ioc.
  Nu cred ca va fi mai multumit Domnul de d-vstra, daca veti avea in plus
  o hirtie sau chiar doua; imi place cum scrieti, cum ginditi si mai ales cum, cu cita rivna predicati, din toata inima si tot sufletul;
  s-ar putea ca dupa scoli sa deveniti mult mai aproape de ceilalti. 🙂
  dar nu de Domnul („le-am considerat ca o pierdere”)
  ceea ce Domnul v-a dat, fara sa aveti acestea ,nu a dat oricuarui pastor.
  Caut sa evit si tot la laude ajung, Slava fie a Domnului, ca de fapt noua ne-ati fost dat, prin Voia Domnului, ca sa impliniti ceea ce ne lipseste in diferite zone ale acestei lumi efemere.
  Pretuiti ceea ce aveti,daca asa a fost conjunctura; fara sa va doriti neaparat hirtii, oricum vor arde. 🙂

  • La mine a trecut vremea!…
   Pentru copii, dacă tot trebuie să-și aleagă o meserie în viață, e mai bine să învețe carte.
   Bineînțeles, cartea nu ține loc de bun simț, nici diploma nu înlocuiește chemarea/darul.

 3. Si daca Domnul v-a ales dindu-va bucate grase si miezoase si carne tare pentru ca sa le dati fratilor, nu cred ca va mai puteti dori ALTCEVA acum, cind menirea dvstra e scrisa in Ceruri cu litere de aur;
  chiar daca multi (de tot) au studii superioare, nu va intrec in minuirea condeiului, pentruca putini au citit cit dvstra. 🙂
  Si acum, Domnul sa ma ierte,ca a trebuit sa spun toate acestea;
  departe de mine sa vreau sa va atinga pacatul mindriei;
  a lui sa fie toata slava si El sa va pazeasca de acest lucru pina la sfirsitul zilelor.
  Da, stiu ca le-am spus, pentruca cineva a vrut nu de mult sa va jigneasca;
  era un liberal. 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ionesciene (3) « Romania Evanghelica - 22 octombrie 2011

  […] meu pentru adolescenți? Școală, biserică, școală, biserică…” – Cristian Ionescu Share this:FacebookTwitterLinkedInLike this:LikeBe the first to like this […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: