PREDESTINARE ȘI HAR

Este seara târziu după o duminică frumoasă la Chicago, două servicii plăcute la biserică și, ca rezultat, ceva bună dispoziție. Așa că voi aborda – în sfârșit – un subiect cu care am fost zgândărit de prealuminații mei cititori/comentatori toată săptămâna trecută. Nu am avut destul timp să dau un răspuns mai elaborat și nici acum nu prea am… răbdare. Motivul? Nu numai că am epuizat argumentele cândva la sfârșitul anului trecut în câteva postări și o interminabilă succesiune de comentarii contradictorii, dar am ajuns la concluzia că suntem destul de așezați pe pozițiile noastre așa că n-ar prea avea rost. Totuși voi încerca să vă prezint o analiză a predestinării în perspectiva harului.

Harul este vehiculul divin purtător al mântuirii. Harul reprezintă dragostea activă a lui Dumnezeu pentru omenire și intervenția Sa unilaterală în istorie pentru a pune la dispoziția tuturor oamenilor posibilitatea salvării. Har este ceea ce a făcut Dumnezeu prin Domnul Isus Hristos pentru noi. Sunt câteva motive pentru care harul divin este (și, ca să fie HAR, trebuia să fie) UNIVERSAL:

 • Harul este universal prin intenția divină (2 Petru 3:9 ”Domnul nu întârzie în împlinirea făgăduinţei Lui, cum cred unii; ci are o îndelungă răbdare pentru voi şi doreşte ca niciunul să nu piară, ci toţi să vină la pocăinţă.”)
 • Harul este universal prin potențialul de mântuire (Evrei 2:9 ”Dar pe Acela care a fost făcut „pentru puţină vreme mai prejos decât îngerii”, adică pe Isus, Îl vedem „încununat cu slavă şi cu cinste” din pricina morţii pe care a suferit-o; pentru ca, prin harul lui Dumnezeu, El să guste moartea pentru toţi.” (Tit 2:11 ”Căci harul lui Dumnezeu, care aduce mântuire pentru toţi oamenii, a fost arătat…”)
 • Harul este universal prin capacitatea oricărui om de a-l accepta sau refuza (Ioan 1:6-14 ”A venit un om trimis de Dumnezeu: numele lui era Ioan. El a venit ca martor, ca să mărturisească despre Lumină, pentru ca toţi să creadă prin el. Nu era el Lumina, ci el a venit ca să mărturisească despre Lumină. Lumina aceasta era adevărata Lumină, care luminează pe orice om, venind în lume. El era în lume, şi lumea a fost făcută prin El, dar lumea nu L-a cunoscut. A venit la ai Săi, şi ai Săi nu L-au primit. Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu; născuţi nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu. Şi Cuvântul S-a făcut trup şi a locuit printre noi, plin de har şi de adevăr. Şi noi am privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava Singurului născut din Tatăl.”)

Odată ce am stabilit acest adevăr, responsabilitatea este exclusiv a fiecărui om care intră în contact cu harul lui Dumnezeu. Aici este dilema: de ce unii oameni intră în contact cu harul iar alții nu aud niciodată de Domnul Isus Hristos. Sunt câteva alternative documentate mai degrabă logic și practic deși pot fi subînțelese biblic într-o oarecare măsură.

 • Printr-o hotărâre divină care distribuie harul în mod preferențial
 • Prin modul arbitrar în care credincioșii evanghelizează inegal lumea
 • Printr-o preselecție naturală a spiritului sincer căutător de Dumnezeu al fiecărei națiuni (vezi cuvântarea lui Pavel în Areopag din Fapte 17:26,27 ”El a făcut ca toţi oamenii, ieşiţi dintr-unul singur, să locuiască pe toată faţa pământului; le-a aşezat anumite vremuri şi a pus anumite hotare locuinţei lor, ca ei să caute pe Dumnezeu şi să se silească să-L găsească bâjbâind, măcar că nu este departe de fiecare din noi.”)

Nu m-ar deranja niciuna din aceste posibilități. Dacă cineva ar dori să-I reproșeze favoritism lui Dumnezeu sunt sigur că El se va descurca! Nouă ce să ni se impute: că suntem oameni limitați și cu predispoziții?… Însă, atunci când teoria predestinării merge mai departe și afirmă că cei care au parte de harul de a auzi Evanghelia sunt sau nu mântuiți NU prin decizia lor personală de a accepta jertfa Domnului Isus CI printr-o hotărâre divină implacabilă, acest lucru mă deranjează. Nu ar mai fi HAR ci doar o partidă de șah pe care o orchestrează în amănunt o minte perfectă și un dualism sentimental care administrează concomitent ambele părți ale tablei. Funcție de anumite considerente haotice (pe care nu mi le pot închipui) Dumnezeu ar predetermina mutările funcție de rezultatul dorit de Sine. Din nou, criteriile sunt indescifrabile.

Acum, dacă Dumnezeu chiar așa a hotărât sunt gata să accept și acest lucru! Credința mea este oarbă până la absurd deoarece, oricum, la nivelul gândirii omenești diferența între absolutul divin și umanul limitat este… absurdul. Problema este că în afară de atributul divin al preștiinței și atotștiinței Sale nu am o altă punte către predestinarea mântuirii. Iar preștiința Sa este o noțiune căreia îi putem pricepe sensul dar nu și esența. Cel mult putem argumenta o predestinare pasivă.

Până una alta, Evanghelia care ne-a fost încredințată este una a oportunității tuturor oamenilor de a fi mântuiți, iar chemarea pe care o adresăm trebuie să implice responsabilitatea lor de a accepta sau nu harul mântuitor. Restul, la încredințări vă rog! Iar încredințările se păstrează pentru sine sau se comunică în șoaptă…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

99 răspunsuri sa “PREDESTINARE ȘI HAR”

 1. Corect spus……..

  DEUTERONOM 30:15-19…..HAR pentru ca ti se da sansa sa alegi, (pre)DESTINARE pentru ce ai ales.

  ROMANI 5:18…….HAR….hotarirea de neprihanire care da viata PENTRU TOTI OAMENII…….(pre)DESTINARE unde ajungi in urma acceptarii sau nu a iertarii prin aceasta hotarire…..

 2. „Acest paragraf este minunat! God bless you.”Acum, dacă Dumnezeu chiar așa a hotărât sunt gata să accept și acest lucru! Credința mea este oarbă până la absurd deoarece, oricum, la nivelul gândirii omenești diferența între absolutul divin și umanul limitat este… absurdul. ”
  *As putea sa raspund la fiecare verset, care l-ati scris mai sus, din punct de vedere exegetic dar respect indemnul dumneavostra de a pastra pentru sine (adica, mine, in cazul meu) . 🙂 Despre prestiinta lui Dumnezeu, scriu acum o carte pe care o voi publica poate anul viitor.
  *Totusi, Biblia declara in mod decisiv ca predestinarea nu este pasiva ci activa. Predestinare pasiva nu este predestinare. Intr-adevar responsibilitatea omului ramane, si este intodeauna compatibila cu cu hotararea suverana a lui Dumnezeu!
  *Harul, pentru ca sa fie har nu trebuie sa fie, in mod necesar absolut, universal. Cel care har (Dumnezeu) are acest lucru prin hotararea lui suverana, si El decide pentru cine este adresat. Noi nu avem nici un merit pentru acest har si nici dreptul de a cere universalitate. Cand un guvernator al unui stat, gratiaza unul sau doi condamnati la moarte, el arata har pentru ei, dar nu este obligat sa gratieze pe toti, nu? Tot asa si cu Dumnezeu, dreptatea lui absoluta cere condamnarea pacatului in agentii umani! Noi nu putem sa cerem lui Dumnezeu sa fie „universal” si9 nici nu avem dreptul sa-L condamnam daca nu este.
  *Cu tot respectul, in acordanta cu ceea ce ati cerut, sper ca am scris in soapta. Dumnezeu sa va binecuvinteze in lucrarea care El v-a incredintat-o.

  • Romeo, sunt curios cum resolvati antinomia responsabilitatii umane si predestinarea activa sau absoluta a lui Dumnezeu, si implicit dubla presdestinare? Intreb pentru ca ati afirmat acest concept mai sus. Va marturisesc ca de un an studiez atent subiectul si nu am gasit un raspuns, nici Biblic, nici filozofic. Daca aceasta antinomie se resolva, ca inca nu sa resolvat de vreo cateva sute de ani, atunci eu (si poate si fr Cristi 🙂 ) vom accepta Calvinismul.

  • Eu ma bucur ca mai am cite ceva de invatat, dar, pina sa accept cele ce vor unii sa scrie, as fi currios cum eplicati universalitatea din Ioan 3 cu 16… pt ca ORCINE crede,sa nu piara ci sa aiva viata vesnica. Tot cam pe aici se incadreaza si chemarea Domnului Isus: CINE VREA SA MA URMEZE, sa…valabil la fel pentru oricine. Si sa nu uit..In biblie mai avem asa de multi „oricine” incit cred ca trebuie sa fii foarte atent daca vrei sa scrii ceva DIN biblie, sau DESPRE biblie.Ca cine sa te creada so gasi.Nu ar fi pentru prima data.Asa au aparut „gardurile ” printre denominatiile crestine.
   Ar mai fi un aspecct in mintiuca mea, cred ca tot din biblie, din care eu deduc ca Dumnezeu imi „cunoastea toate zilele inainte de a fi vreuna din ele”. Oare ce cunoaste Dumnezeu daca nu ceea ce a harazit EL pentru mine, pentru ca Romeo Fulga, indiferent ce vei scrie tu si indiferent sub ce imbold sau impuls, eu una stiu : nu exissta nimic in aceasta lume fara a fi creatia lui Dumnezeu si…toate lucrurile sunt sub controlul si puterea lui Dumnezeu. Decci eu cred ca EL a hotarit dinainte si stie ce a hotarit pentru mine.

  • Vad ca lumea este tot mai rea si din aceasta cauza mi-am propus sa nu mai tac, sa combat pe toti cei ce cred in predestinare. Consider ca sunte-ti direct responsabil de acest haos. Omul aude ca oricum daca este predestinat nu are cum sa isi piarda viata vesnica si traieste cum vrea.
   O SA FI-TI RESPONSABILI IN FATA LUI DUMNEZEU PENTRU O ASTFEL DE INVATATURA, CARE II DUCE PE MULTI IN RATACIRE.

   Argumente impotriva predestinarii:

   1) Predestinarea este precunoasterea lui D-zeu necauzatoarea de realitate (1.Petru 1:1-2)
   2) Omul in starea sa de pacat poate ajunge la credinta (Ecl. 3:11)
   3) Toti suntem la fel de vinovati in fata lui Dumnezeu (Romani 3:9-12,23)
   4) Cristos a murit pentru toti oamenii (El a cerut iertare pt cei ce ii provocau moartea la cruce)
   5) Isus a predicat si in cetati in care a fost respins (Betsaida si Horazin ii pare rau de necredinta lor) Materi 11:20-24; de ce le predica daca erau predestinati? de ce nu se pocaiesc daca erau predestinati?
   6) Marea trimitere, predicarea cuvantului la orice faptura (Marcu 16:15);
   7) Oamenii nu ajung in iad doar pt ca au o natura pacatoasa ci pentru ca au refuzat pe ISUS; (Marcu 16:16, Luca 13:34, Ioan 12:48)
   8) Iuda nu a fost predestinat la iad, sau nu a fost predestinat a fi vanzator, Iuda S- FACUT VANZATOR (Luca 6:16);
   9) Alegerea noastra (Luca 16: 25-31), bogatul si-a ales iadul;
   10) Felul in care traiesti te poate duce la pierzare (Luca 22: 31-32)
   11) Principiul judecatii (Matei 3:5-9, Fapte 17:30-31);
   12) ISUS este ingrijorat ca putem pierde darul Sau, adica MANTUIREA (Luca 18:8, Evrei 10:35-38, Matei 24: 13-14);
   13) Diferenta intre cel ce respinde si cel ce crede (Matei 25, Luca 17)
   14) Caderea lui Lucifer (argument pt care nu am suport biblic inca)
   15) Alegerea noastra: El ne-a pus in fata binele si raul viata si moartea, si ne sfatuieste pe toti sa alegem viata;
   16) Ioan 3:16 „Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea…..ca ORICINE crede in EL sa nu piara);
   17) Biblia vorbete in Romani cap 9-11 despre un popor, nicidecum despre individ, cititi cu atentie si ve-ti vedea (aleagea suverana a lui Dumnezeu la asta se refera nu la alegerea fiecarui individ);

   18) Nu stiu de ce am impresia da multi nu stiti ce inseamana „predestinat” si cuvantul „precunoastere”.

   Si acum 2 argumente care merg mana in mana cu credinta voastra in predestinare:
   1) Dumnezeu devine sursa pacatului; (ceea ce este total fals);
   2) Inconsecventa lui Dumnezeu;

   Daca credeti asta la judecata din ziua Domnului cred ca veti avea o mare surpriza.

   Dumnezeu sa aduca lumina in inima fiecaruia.

 3. Fr. Ionescu scrieti:”Însă, atunci când teoria predestinării merge mai departe și afirmă că cei care au parte de harul de a auzi Evanghelia sunt sau nu mântuiți NU prin decizia lor personală de a accepta jertfa Domnului Isus CI printr-o hotărâre divină implacabilă, acest lucru mă deranjează.”
  Inca nu am intilnit un post pe acest blog sa afirme acest lucru.

  Cu restul, articol bun, as face unele amendamente la „prestiinta si atotstiinta” , dar in linii mari poate sa aduca un armistitiu intre cele doua tabere.

  Prietenul meu ( la care nu-i plac evreii 🙂 ) Pomisor a facut si el o sinteza destul de bune pe postul cu ha(bar)ul.

 4. Daca cautam sa gasim, vom afla cateva versete care sustin predestinarea.

  Predestinarea poate fi si este un drept, dar daca justifica o viata pacatoasa nu este altceva decat o alta scuza pentru ati indreptati viata. Asa cum imi spunea cineva: „daca eu pacatuiesc imediat insemana ca asa a fost sa fie si in final negresit voi fii ceea ce trebuia sa fiu”.

 5. Super articol. Nu se putea spune mai bine… cel putin dpmdv.

 6. Dumnezeu doreste sa nu fim ca niste roboti:
  I-am dat har, e al meu!
  Nu, El vrea sa-L alegem din tot ce ne inconjoara, cu libera vointa doar pe El.
  Daca sunt ales deja, El nu se mai bucura .
  Si pe urma ce rost mai au toate indemnurile la lupta impotriva pacatului?
  Si de ce sa ma mai rog pentru toti oamenii?
  Prea vrem sa intelegem toate tainele Imparatiei;
  cred ca e deajuns sa ne traim viata ca si cind asta ar fi ultima zi,
  cu frica si cutremur( ca niste alesi. 🙂 )

  • Vechile carari, Ioan 15 cu 16 cred ca devine interesant in explicarea postarii tale. Cu dragoste ardeleneasca in Domnul Isus,multa pace.

   • Mihail,
    ardelene drag. 🙂
    pe unii Domnul i-a ales ca si ucenici,pe unii apostoli, si totusi, unul din apostoli a fost un drac.
    Asa ca….
    nu vreau sa stiu altceva decit de Isus Hristos Cel Rastignit.

   • Fapt. 13;48. ….Si toti cei ce erau randuiti sa capete viata vesnica, au crezut. PUNCT.
    Apoc. 13;8. ….toti aceia al caror nume n-a fost scris, dela intemeierea lumii, in Cartea Vietii Mielului….. 1 Petru 2; 8….pentru ca n-au crezut Cuvantul SI LA ACEASTA SUNT RANDUITI. Evrei3;1. Deaceia fratilor sfinti,care aveti parte dechemareacereasca,… Exodul 33;19…..Eu Ma indur de cine vreau sa ma indur si am mila de cine vreau sa am mila. Matei 13;11. Pentru ca voua v-a fost dat sa cunoasteti tainele Imparatiei, iar lor nu le-a fost dat.

    Acestea sunt doar cateva argumente , dar daca vreti , sunt muuuult mai multe.Domnul sa va binecuvinteze
    ….Cititi Romani 8; 28…34 –9;6….23

 7. Textele greu de inteles, pe care le rastalmacim dupa intelesul nostru, cum spune Patru ca facem cu spusele Domnului prin Pavel, eu le-am lasat de mult deoparte.
  Ca si poveste fetelor lui Lot ,samad in VT.
  Dumnezeu nu-si bate joc de oameni cind spune ca trebuie vestita evanghelia tuturor oamenilor; numai asa ca sa serveasca de marturie;
  ca oricum nu toti vor fi alesi.
  Cui spune Domnul:
  pocaiti-va….voi alesilor???
  El vrea ca niciunul sa nu piara, si cind afirma asta, fiind credincios, nu ca si noi oamenii, se gindeste la absolut toti, nefacind diferenta pe care o facem noi.
  El stie cum este cu „absurdul” care ne uimeste si ne lasa sa nu mai credem ca noi trebuie sa stim chiar totul. 🙂

 8. Fr Cristi, felicitari pentru articol, ma bucur de pozitia cumpatata si explicatiile date. Mi se pare ca tonul pozitiei dvs este un pic mai balansat intre cele doua tabere comparat cu ultima tura de anul trecut… Chiar Gabi zice mai sus ca articolul e bun! Remarcabil! 🙂

  God bless you!

 9. Chris, get a private lesson (maybe over a double cheese burger with onions), with brother Ionescu regarding this subject. You will learn some things. Very interesting!

  An antimony can not be solved. That is why is called an antinomy.

  Some things can not be solved, ex.: the Trinity. most of the heresies were invented by people trying to explain it.

  You can not explain the unexplainable !

  Actually you could, that is when you come up with „foreknowledge” ! 🙂

  • Gabi, I got a lesson on facebook chat from Romeo Fulga, it seems like I have more questions than answers now… Acum, inapoi la citit si studiat Scriptura.

 10. Voi scrie un raspuns in curand. Acum sunt foarte ocupat catea zile! God bless you all. @Gabi te-am invitat pe facebook. Te rog, daca vrei sa ma acepti!
  @Mihail: Daca ai Facebook, intra in profilul meu, apoi la „Notes.” Acolo am scris o analiza exegetica a versetului Ioan 3:16 in 17 articole (precum multe alte articole). Sper ca sti limba engleza deoarece toate sunt scrise in Engleza!
  Voi reveni in curand.

  • I am not a fan of Facebook, but I will accept for i want to read your exegesis on John 3:16, one of the most taken out of context verses in the bible….
   Thank you.

  • Romeo, cu multe scuze dar vreau sa-ti spun ca eu nu am „cuplat” la nici o forma de a ma „expune” lumii. Asa am hotarit si cred ca am liniste. Singurul lucru, pe care uneorimil regret, este eMailul. Poti sa crezi ca uneori si pe acesta satana nu ma lasa in pace?
   Pot insa sa-ti spun ca ( din punctul meu de vedere) gasesc exceptional actul participarii pe blogurile crestine, indiferent de fazele in care se ajunge (mai putin jignirile in care alunecam uneori tocmai din dorinta de a fi cit mai convingatori).Cred ca este cea mai buna forma de a ne exprima parerile personale despre cuvintul lui Dumnezeu, mai ales cind avem cite un bun initiator de subiecte… cum este de exemplu fratele pastor Ionescu. Tu crezi ca primeste numai postari pozitive? Sa fim seriosi cite nu publica…si este bine asa.
   Si mai cred ca Dumnezeu a ingaduit aceste bloguri pentru ca stia unde petreceam timpul „liber” inainte, ma refer la noi, la bosorogi: si mai stia ca de fapt noi suntem cei mai guralivi pentru ca stim ca ne-a mai ramas mai putin timp si vrem sa spunem cit mai multe.
   Dumnezeu sa-i binecuvinteze chiar si pe filozofi. Multa pace.

 11. Bine zicea Cosbuc:-Nu cerceta aceste legi…..ca esti nebun de-lentelegi.
  D-aia exista cuvantul taina(cred).Sunt lucruri care au fost si vor ramane taine
  pana la sfarsitul veacurilor.
  Pe de alta parte,convingerea mea este ca Dumnezeu va judeca lumea si dupa
  constiinta (care este glasul tacut al lui Dumnezeu sadit in fiecare om)fiecaruia.
  Ea este cea care ne mustra zilnic,pentru greselile pe care le facem,dar cine
  mai sta s-o asculte?
  Si in alta ordine de idei,cine si cum decide :Eu sunt drept credincios iar tu esti eretic.
  Grea dilema.

  • @Dumitre, te rog sa-mi dai voie sa te salut. Imi place felul tau molcom de a pune problema. Ap Pavel spune raspicat acum cunoastem in parte,dar …atunci vom cunoaste…” deci este scris despre faptul ca noi suntem limitati in cunostinta.Si cu toate acestea ne straduim zilnic sa-l descriem pe Dumnezeu care este necuprins in maretie si bunatate.
   Ma bucur ca mai „ai putere” sa urmaresti si viata crestinilor de pe blog.Eu cred in aceasta partasie speciala a celor ce iubesc pe Dumnezeu.
   Cit despre comparatiile intre noi, care, ce , nu cred ca isi au locul.Fiecare are o parere, respectam parerea fiecaruia si cautam sa traim precum Isus,respectind cit mai mult cuvintul bibliei, aceasta fiind garantia mintuirii. Asa cred.Fii binecuvintat.

 12. Multumesc Gabi! Intr-adevar Ioan 3:16 este unul dintre cele mai neintelese versete din Biblie deoarece intelegerile acestui verset este conditionat de intelegerea si inclinatia noastra cu privire la el, tot asa cum Biblia o intelegem a fi versiunea traditiei sau inclinatiei noastre de a o intelege, fara un interes real de a intelege adevarul EI, independent de prejudecatiile sau limitele noastre de a intelege! De multe ori suntem vinovati de a respinge adevarul etern a lui Dumnezeu incapsulat in Cuvantul sau deoarece nu se potriveste cu convingerile noastre. Deocamdata ma limitez aici. Voi reveni in curind!

 13. Duhul Sfint a zis:
  Atit de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe Singurul Sau Fiu, pentruca oricine crede sa nu piara , ci sa aiba viata vesnica, ca orice mamam leana sau tata Vasile sa se pocaiasca cgir daca nu stiu a scrie.
  NOi, scriem un roman, ca sa nu mai inteleaga nimeni nimic.
  Mi-e drag si ascult cu toata inima, ceea ce spune Domnul fratelui Cristian, in predicile Sale.
  Dumnezeu este minunat, sa ne tinem de El, ascultind glasul Sau,
  Cuvintul Sau este o Lumina pe cararea noastra.
  Lasati-L pe Dumnezeu sa lumineze, nu mai umbriti LUMINA cu invatatura omeneasca.
  Domnul sa fie Slavit!

  • Ideea că Evanghelia e atît de simplă (sau ar trebui simplificată) ca să o înțeleagă „mamam leana sau tata Vasile” s-ar părea că nu e o idee așa de inspirată precum ne-ar plăcea să credem.

   Mai degrabă e un clișeu care circulă în mediul evanghelic și un mijloc defensiv de contracarare a angoasei produse de complexitatea vieții (de creștin)…

   Vom fi uimiți cînd vom citi, în Evanghelii, că Isus le oamenilor vorbea în pilde CA SĂ NU ÎNȚELEAGĂ! (Ce să mai zicem despre profeții!) Iar unii ucenici l-au părăsit cînd nu au mai putut suferi vorbirea GREA a Învățătorului!

   Teologia e necesară? Poate să existe Biserica fără dogme? Oare ce pricepe „mamam leana sau tata Vasile” din doctrinele creștine?

   Ca să nu complic discuția, își aduce cineva aminte cîte cărți are Biblia?

   De ce nu are doar cîteva versete și 2-3 psalmi? De ce ni s-a băgat pe gît Levitic și Numeri (și Apocalipsa)?

   Sau îi sărim, să ajungem mai repede la Ioan 3:16?

   Și transformăm bisericile în instituții nivelatoare a persoanelor umane pînă la stadiul de „mamam leana sau tata Vasile”…

   Creștini care beau lapte toată viața…

   • Lăpticul e bun, mult mai ușor de înghițit decât cuiele…

   • . . .pentru rezolvari „complexe”si alinarea spiritelor producatoare de discordie in spatiul public, mineriadele de la Petrosani, insotite de bate ,topoare ,ciomege si vocabular necioplit teologic ,azi au ajuns sa fie incadrate drept un abuz de putere, ridicol si depasit !.

   • Alin Cristea, ma bucur ca prin postarea ta ma ajuti sa inteleg cite ceva despre cresterea spirituala.
    Ma bucur ca imi amintesti ca biblia, uneori intreaga, alteori scurtata de cei ce-si permit asemenea gesturi, este si in atentia ta, asa cu multele versete nu numai citva psalmi.
    Si in aceasta idee destul de cetoasa, te rog frumos sa ma ajuti sa stiu si eu din punct de vedere teologic, cite garzi au fost ucise ca sa poata fi „lovit” Urie Hetitul,care ca generalisim avea cel putin citeva sute ori mii de garzi, ca pentru ce trebuia lovit stiu.
    Si te mai rog frumos daca se poate sa ma ajuti sa inteleg cum a ajuns sa se boteze la cultul penticostal matusa Ana(sorry ca nu este Leana), sora mai mare a tatalui meu, (la 68 de ani si a trait pina la 92) care habar nu avea de Levitic si Numeri, dar avea niste lacrimi cit bobul de mazare pe obraz cind vorbea cineva sau chiar ea despre Isus, viata lui si patimirile lui si…mintuirea care ne-a adus-o impacindu-ne cu Tatal.
    Ca incheiere mi-ar place sa te scuzi fata de @vechile carari, care, asa de frumos iti spune ca evanghelia Domnului Isus este intr-adevar simpla.Pierderile se inregistreaza in momentul in care din aceasta simplitate se face filozofie ,se face totul ca sa para orice dar nu ceea ce este.Fii binecuvintat de catre Dumnezeu.

 14. Daca atunci cind m-am intors la Dumnezeu din lume,as fi auzit o predica in care sa se spuna: Domnul Isus a murit pentruca pacatele unora sa fie spalate in Singele Sau, credeti ca azi eram p-aici?
  Se mai numea ea dreptatea lui Dumnezeu?

 15. Slavit sa fie Dumnezeu ca a facut de ris intelepciunea „inteleptilor”.

  „printre voi nu sunt multi de neam ales”.(mama Ileana si tata Alin spre exemplu). 🙂
  Toti ne vom infatisa inaintea lui Dumnezeu,
  unii cu trairea, altii cu „roadele lor”(cuiele). 🙂
  sau slova care ucide.

 16. „Complexitatea vietii de crestin” nu rezulta din abordarea ei intelectuala, domnule Alin; ci din traire dupa Cuvint.
  Duhul este Cel care da viata , nu diplomele.

  • Vechile carari, Mihail, se pare ca apostolul Pavel inca nu a citit posturile de mai sus, deoarece el a c-am scris niste lucruri greoaie pe care sint sigur matusa Ana nu le-a inteles niciodata.

   Si tot acelasi apostol spunea
   „1 De aceea, lăsați aspectele elementare ale adevărului despre Cristos și să ne îndreptăm spre maturitate! Nu trebuie să punem din nou temelia: pocăința de faptele care duc la moarte, credința în Dumnezeu”

   Banuiesc ca se poate intra in rai si cu pampers pe noi, dupa 30 de ani de pocainta…

   Evanghelia este simpla, dar in acelasi timp este cea mai complexa invatatura din biblie

   • Lasati cele incepataore, ca botezul, punerea minilor…
    asta inseamna ca nu le facem? dimpotriva, e indiscutabil.
    „Cit de batut in cap poate ajunge un erudit”(A W TOZER in Atributele lui Dumnezeu);
    el incearca in mod solemn si scriu carti, despre cine erau cei 24 de batrini, in loc sa o ia simplu prin creinta.
    Dumnezeu vrea ca sa venim la El fara marea nostra incarcatura de teologie”

   • Gabi, imi pare rau ce am ajuns sa citesc postarea ta de la 26 oct 2011 12:49 AM. Te rog frumos sa incerci sa o citesti tu cu voce tare de mai multe ori si daca face vreun sens, atunci eu inseamna ca sunt beat.
    Indiferent de respunsul pe care ti-l vei da si singur, ma indoiesc ca ai scris in momente de luciditate. M-as bucura sa mi-o traduca de data aceasta chiar si un teolog.
    Ramin la idea ca voi in loc sa folositi drumul, umblati pe haizasuri, nu mai stiti ce sa afirmati despre sarmana biblie. Asa se face ca acum intilnim mai mult scoli decit credinta in Dumnezeu, asa se face ca citim peste tot ” Domnul a vrut sa spuna…” GRESIT. Domnul nu vrea… EL SPUNE .Iar cind veti intelege acest principiu simplu o sa intelegeti probabil cum s-a pocait matusa Ana, cum m-am pocait eu, un papa-lapte (of) si cum se va pocai mama mea ,Elena, si inca multi altii ,in oricit de mare numar vor veni, si care cred… nu toti o sa aiva fericirea de a fi doctori, filozofi ori filfizoni…asa cum va vad eu citindu-va operele. Opriti-va, veniti-va in fire si treceti la munca de jos, faceti ucenici din toate …categoriile, nu cautati la fata omului, jubiti nu categorisiti, iubiti dezinteresat nu judecati, NU FITI TOTI INVATATORI ca o sa va treziti ca nu mai are cine asculta. Si cred ca ar trebui sa va temeti de copilasi, de curve, de dregatori,care sunt a lui Dumnezeu, cei care au primit o promisiune ca vor vedea imparatia, Vechile carari bine va spune, nu stiinta va va mintui ci TRAIREA CU ISUS. Asta da filozofie.Pe incercate. Trist frate Bogdan daca ai ajuns la semenea postari. Trist. Ma rog pentru tine (si pentru mine bine’nteles)Cit despre roscovele, lasati pe fiul ratacit sa le manince, noi primim o hrana nespus mai buna din cuvintul lui Dumnezeu, nu de la oameni.

   • Mihail
    explicatia la primul paragraf:
    15 Considerați că răbdarea Domnului nostru înseamnă salvare – așa cum v-a scris și iubitul nostru frate Pavel, potrivit cu înțelepciunea care i-a fost dată, vorbind despre aceasta 16 așa cum face în toate scrisorile lui. În ele sunt lucruri greu de înțeles, pe care oamenii neștiutori și instabili le interpretează greșit, ca și pe celelalte Scripturi, spre propria lor distrugere.

    Explicata la paragraful 3( acela cu pampers)
    Evrei 5:12
    De fapt, cu toate că acum trebuia să fiți învățători, voi aveți din nou nevoie de cineva care să vă învețe adevărurile elementare despre cuvintele lui Dumnezeu – aveți nevoie de lapte, nu de hrană tare.

    Imi pare rau ca v-am dezamagit. 🙂

   • Frate gabi, am vazut ca intr”un mesaj ati pare rau ca ai dezamagit pe unii. Mai bine asa decat sa dezamagim pe Dumnezeu.

 17. @Chris Prunean: Aţi întrebat: „cum resolvati antinomia responsabilitatii umane si predestinarea activa sau absoluta a lui Dumnezeu, si implicit dubla presdestinare? Voi începe cu ultimul punct al întrebării, şi anume despre dubla predestinare. Mai întâi vreau să precizez faptul că nu Calvinişti sunt aceia care afirmă dubla predestinare activă ci Hiper-Calviniştii. Aceste două grupuri nu sunt identice în docrină. Sunt multe diferenţe între aceste două tabere.. Astfel eu nu cred în dubla predestinare ca fiind activă. De ce? Răspunsul este că Hristos, la încarnare, nu a venit într-o lume neutră ca să salveze pe unii şi să condamne pe alţii. Aceasta ar fi, în alte cuvinte, dubla predestinare activă. Este important să realizăm că Hristos a venit într-o lume condamnată deja, (Romani 5:6; Ioan 3:18—termenul din limba Greacă „krinetai” care aste tradus de Cornilescu „judecat” înseamnă mai precis „condamnat”), pentru ca prin harul său să salveze pe unii. Ceilalţi rămîn cum au fost deja, şi anume, condamnaţi. Păcatul a intrat în lume prin Adam şi toată posteritatea umană, în uniune federală cu Adam, a moştenit statutul de „condamnat” (Romani 5: Păcatul a trecut de la el la toţi oamenii. În Adam, având-ul ca reprezentant federal, toată lumea a fost condamnată. De aceea Mesia trebuia să vină, iar Hristos a venit în lume pentru ca să salveze pe unii, şi anume pe cei care au fost aleşi înainte de întemeierea lumii (Efeseni 1:4), care au fost atraşi de Tatăl (Ioan 6:44) şi daţi de Tatăl la Hristos (Ioan 6:37). Venirea la Hristos este egalată cu a crede în Hristos (Ioan 6:35). Cei care vin la Hristos sunt cei care cred! Deci cine sunt aceia care cred? Asa cum am văzut mai sus, ei sunt cei atraşi şi apoi daţi de Tatăl la Hristos. Cel care este atras şi dat la Hristos CREDE. Înterbarea rămâne, este toată lumea atrasă de tatăl? In nici un caz! Deasemenea, vreu să precizez că predestinarea trebuie todeauna înţeleasă în contextul alegerii divine. Cei care sunt aleşi de Tatăl sunt predestinaţi la înfiere (Efeseni 1:4-5; Romani 8:28-30). Voi răspunde la „antinomia responsibilitaţii umane si predestinarea activă” data viitoare! Dumnezeu sa vă binecuvinteze.

  • Frate Fulga777 ma bucur si eu cum probabil s-o fi bucurat Ilie. Ilie credea ca e singur. Si eu sunt cate odata intristat, dar acum ma bucur ca mai am frati. Biblia e plina de dovezi ca totul se face dupa un plan bine definit care Dumnezeu l-a alcatuit in Sinea Sa, si asta, inainte de intemeierea lumii. Biblia este atat de clara ca si copii sa o poata intelege. Cei care sunt agitati sunt cei, care nu au fost atrasi. Noi nu putem stii care vor mai fii atrasi maine sau poimaine. Deaceia zicem ca Domnul sa-i binecuvinteze pe toti. Oricum, Domnul Isus spune, nu voi m-ati ales pe Mine ci Eu v-am ales pe voi. Uni cred invers.

   • Domnul spune ca Evanghelia este pentru toti, mai spune ca Domnul a murit pentru toti;
    a dat pe Singurul Sau Fiu pentru toti.
    Numai ca, stiind toate lucrurile inainte de intemeierea lumii, El spune despre oameni ceea ce noi nu pricepem;
    si nici nu trebuie.:)
    asa a considerat Domnul, care ne-a spus ca:
    treaba noastra e sa veghem, sa fim treji, ca nu se stie la care ceas va veni Satpinul.

   • Elisa, poti sa postezi acele versete la care te referi mai sus?

 18. Marele teolog francez Roger Nicole observa: ,,…Toți oamenii se nasc pelagieni și din nefericire nici măcar nașterea din nou nu elimină complet această predispoziție.” Este interesant de observat că tendința noastră este de a nega vehement trista realitate surprinsă perfect de Scriptură cum că omul este corupt într-un mod radical (total căzut) și deci absolut incapabil să intreprindă ceva în plan spiritual. Dar TREBUIE să credem că amenințarea lui Dumnezeu din Gen 2:17 – ,,dar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el vei MURI NEGREȘIT.” nu a fost doar o exagerare. Amenințarea lui Dumnezeu era reală și nu doar hiperbolică.Să urmărim însă ce spune Sfânta Scriptură, pentru că în final cred că poziția Ei trebuie să primeze. „Voi erați morți în greșelile și în păcatele voastre,” iar apoi “Dar Dumnezeu, care este bogat în îndurare, PENTRU DRAGOSTEA CEA MARE CU CARE NE-A IUBIT, măcar că eram morți în greșelile noastre, ne-a adus la viață împreună cu Hristos (prin har sunteți mântuiți)” (Efeseni 2: 1, 4,5). Grecescul ”nekros” – tradus de Cornilescu prin mort – înseamnă cadavru. Este evident faptul că Dumnezeu dorește ca noi să înțelegem că pentru nașterea sa din nou, un om pierdut nu poate să facă nimic mai mult cât un cadavru. Teologia arminiană susține că orice persoană pierdută POATE veni la Dumnezeu DACĂ DOREȘTE lucrul acesta. Să vedem din nou poziția Bibliei! A putea înseamnă: „a avea abilitatea de a face ceva.” Teologia arminiană afirmă „oamenii pot,” dar Dumnezeu întreabă: „Poate un Etiopian să-și schimbe pielea, sau un pardos să-și schimbe petele? Tot așa, ați putea voi să faceți binele, voi, cari sunteți deprinși să faceți răul?” (Ieremia 13:23).
  Iisus a spus: „Nimeni nu poate veni la Mine, dacă nu-l atrage Tatăl, care M-a trimes; și Eu îl voi invia în ziua de apoi” (Ioan 6:44).
  „Tocmai de aceea v-am spus că nimeni nu poate să vină la Mine, dacă nu i-a fost dat de Tatăl Meu” (Ioan 6:65). Să nu cădem în capcana iluziei că „Dumnezeu justifică (socotește neprihăniți) pe toți oamenii” sau că „Dumnezeu îi atrage pe toți aceia care aud Evanghelia,” pentru că în mod clar, nu poate fi vorba de așa ceva. Aceia pe care îi justifică Dumnezeu sunt cei pe care Hristos îi va invia în ziua de apoi! Sistemul arminian afirmă că toți oamenii pot crede în Hristos printr-un act de voință pentru a fi salvați. Cu toate acestea însuși Domnul Hristos a explicat necredința unora folosindu-se de următoarele cuvinte: „Dar voi nu credeți pentru că după cum v-am spus, nu sunteți din oile mele” (Ioan 10:26). Iată deci că oamenii nu cred pentru că ei nu fac parte din oile Lui!
  Aceași eroare se poate observa și când se insistă asupra faptului că Hristos a murit în mod egal pentru toți oamenii. Iisus a spus: „Eu sunt Păstorul cel bun. Păstorul cel bun își dă viața pentru oi” (Ioan 10:11).
  Fără nici o bază scripturală care să susțină poziția lor, arminenii insistă că Iisus a murit pentru capre, la fel ca și pentru oi!
  De fiecare dată când rostim, citim, sau medităm la numele IIsus, s-ar cuveni să ne amintim motivul pentru care Fiul lui Dumnezeu a primit acest nume: .”..si-i vei pune numele IISUS, pentru ca El va mântui pe poporul Lui de păcatele sale” (Matei:1:21). Istoria demonstrează cu prisosință sensul acestor cuvinte. Iisus nu a salvat poporul Său pământesc, poporul evreu, de păcatele lui, ci El a salvat „poporul Lui” – pe aceia care I-au fost dați Lui de către Tatăl! Poporul Lui nu este doar planul B cum greșit concluzionează mulți dintre cei care citesc Ioan 1:11-13 : ,, A venit la ai Săi, dar ai Săi nu L-au primit.
  Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în numele Lui, le-a dat dreptul să devină copii ai lui Dumnezeu, născuți nu din sânge, nici DIN VOIA FIRII VREUNUI OM, CI DIN DUMNEZEU.” Einstein avea dreptate când spunea ,,Dumnezeu nu joacă zaruri!” Cu alte cuvinte, Hristos nu ,,și-a încercat norocul” mai întâi cu evreii, de unde trezindu-se respins, a fost nevoit să se ,,mulțumească” și cu neamurile. Planul lui Dumnezeu a fost perfect de la început și va rămâne astfel din veșnicie în veșnicie.(asta bineînțeles dacă nu cumva îi strică planurile vreun muritor cu voința lui liberă peste care Dumnezeu nu are cum trece cum vor arminienii să ne dea de înțeles) Pentru ca planul Său să fie și să rămână perfect, Dumnezeu nu poate admite contingentul. …Dar să încerc să nu intru în prea multe detalii!
  Să mergem mai departe! – Iisus s-a rugat Tatălui Său zicând: „Tată a sosit ceasul! Proslăvește pe Fiul Tău, ca și Fiul Tău să te proslăvească pe Tine, după cum I-ai dat putere peste orice făptură, ca să dea viața veșnică tuturor acelora pe cari I i-ai dat Tu” (Ioan 17:1,2). În aceeași rugăciune, Hristos a precizat că El nu se roagă pentru „lume,” ( întrega omenire conform perspectivei arminiene) – „Pentru ei Mă rog. Nu mă rog pentru lume, ci pentru acei pe cari Mi i-ai dat Tu; pentru că sunt ai Tăi” , iar apoi din nou: .”..ei nu sunt din lume, după cum Eu nu sunt din lume”(Ioan 17:9,14). Dumnezeu a dat lui Hristos câțiva oameni, și pentru ei a murit El, ca să plătească pentru păcatele lor.
  Mântuirea este un dar, iar păcătosul nu contribuie cu nimic. Singurul lucru pe care îl face este să întindă o mână goală pentru a primi acest dar, însă până și acest act de credință vine ca urmare a inițiativei divine, nefiind autogenerat. Mântuirea este un dar și nicidecum capacitatea noastră naturală de a decide să ne ațintim privirea la Hristos ca Obiect al credinței noastre. De la primul fior pe care l-am simțit când am venit la viață împreună cu Hristos și până în actul final al glorificării pe care o vom experimenta în prezența Tatălui, totul este doar datorită Lui și prin harul Său pentru că ,,Mântuirea vine de la Domnul.” (Iona 2:9)
  Pentru că Mântuirea vine dela Domnul, El nu o face doar posibilă, lăsând în seama noastră finalizarea ei și transformarea unei simple posibilități în actualitate. Fiecare verigă din acest formidabil lanț al mântuirii este scoasă din cuptorul lui Dumnezeu și trecută pe la nicovala Sa. Doar atunci face sens întrebarea lui Pavel din Romani 8:35 ,,Cine ne va despărți de dragostea lui Hristos? ” , întrebare la care tot el se grăbește să răspundă în versetele 38 și 39: ,, Căci sunt încredințat că nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele de acum, nici cele viitoare, nici orice altă putere, nici înălțimea, nici adâncimea, nici vreo altă creatură nu vor fi în stare să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu, care este în Hristos Iisus Domnul nostru.”
  Pentru a se asigura de sfârșitul predestinat, El Însuși veghează asupra fiecărei verigi, în suveranitatea Sa asigurându-se de întreaga paletă de secvențe cauză-efect, pentru că până și Dumnezeu ajunge la scop tot prin mijloace. De la realinierea întregului imperiu roman, pentru a-l potrivi cu ceasul biologic al unei tinere din Nazaret care TREBUIA să nască în Betleem, până la cămașa trasă la sorți și mormântul nou, Dumnezeu a rămas vegheator cum bine l-a văzut Ieremia, și cum de fapt El Însuși s-a recomandat: ,, …Eu veghez asupra Cuvântului Meu ca să-l împlinesc.” ( Ier 1:12b)
  El a vegheat la fiecare pas și face lucrul acesta pentru ca să nu existe în universul acesta nici măcar umbra posibilității ca promisiunea lui să eșueze. Haideți să luăm în serios îndemnul lui Iosua: ,, Recunoașteți dar din toată inima voastră și din tot sufletul vostru, că nici unul din toate cuvintele bune rostite de Domnul, Dumnezeul vostru cu privire la voi n-a rămas neîmplinit. Toate vi s-au împlinit, nici unul n-a dat greș! ( Iosua 23:14b)
  Frumusețea credinței reformate nu stă nicidecum în oferta unui free pass de-a trăi viața cum ai chef că în final o să fie bine. Acest ”reproș” folosit ca și ghiulea pe care îl văd aruncat prea des din tabăra arminiană asupra credinței reformate, demonstrează în cel mai bun caz ignoranță și în cel mai rău caz lipsă de onestitate intelectuală.
  Frumusețea credinței reformate stă în încredințarea neclintită că: ,, Am ajuns la cunoștința că tot ce face Dumnezeu dăinuiește în veci, și la ceea ce face El nu mai este nimic de adăugat și nimic de scăzut, și că Dumnezeu face așa pentru ca lumea să se teamă de El. ( Eclesiastul3:14) Soli Deo Gloria!

 19. Agreez total cu cele scise de Chris Ratiu in articolul de mai sus. Deasemenea, ca si specialist in limba, lingvistica, gramatica si exegeza Greaca as vrea sa confirm ceea ce a scris Chris cu privire la termenul din limba Greaca “nekros”. Intr-adevar, in toate manuscrisele din limba Greaca (exeptie face doar Greek NT: Tischendorf 8th Ed. with Diacritics unde este folosit adjectivul la nominativ “nekros”), termenul folosit aice este “”nekrous” (kai umas ontas nekrous tois paraptoumasin . . . ) care este un adjectiv (anarthrous) atributiv, cazul acuzativ, genul masculin, plural care inseamna “mort” (morti), “fara viata”, “ca si un cadavru”. Defapt acelasi termen daca easte insotit de un articol preia un rol de subsantiv (substantival) si astfel poate insemana “cadavru”. Foarte bine spus Chris. Dumnezeu sa va binecuvinteze pe toti.

 20. Nu exista predestinare nici pentru mantuire si nici pentru iad. Fiecare isi pregateste pe, pamant singur, locul unde isi va petrece vesnicia.
  Mai lasati teoriile cu, calvinisti si arminianisti sau orice altceva. Oricine s-a pocait, a ajuns un copil a Lui Dumnezeu. Dumnezeu nu are calvinisti si arminianisti ci, are copii ai Sai.
  Cercetati Scripturile fiindca socotiti ca, in ele aveti viata vesnica.

  • draga Remus, nu v-a contrazis nimeni in nimic. Dar de ce trebuie sa va comportati in asa fel ca si cum cineva e prost si dumneavoastra destept? Nu de alta dar unii cititori sunt sigur ca inteleg si cerceteaza mult mai mult ca dumneavoastra scripturile.

   • Draga Gabriel Dinca,

    te-ai simtit atins? Daca da, atunci poate trebuie sa tai ceva mladite straine!!!

   • Remus draga nu prin faptul ca m-am simtit atins ti-am scris,dar modul cum il faci dovedesti ca esti lipsit de dragoste pt semenul tau.Citeste apocalipsca 2 si vezi ce zice Duhul celor din Efes.Stiu ca sunt multe de ars in mine precum si la tine mai ales cand folosesti cuvinte josnice catre aproapele tau.

   • nu e bine sa ne incredem, in ce nu cunoastem, si sa vorbim in numele unora ca ar intelege sau ca cerceteaza mai mult.Rezultatul cercetatilor se vede, si nota o da Domnul

  • Logica lui Remus:
   Mai lasati trigonometria, geometria si algebra,daca stim ca 2+2=3 ce ne mai trebuie sa stim de toate teoriile savante? Asa gindeam cind eram copil, acuma am crescut…..

   • „Talibanule” de la Sibii,

    eu n-am crescut in credinta nici cu, Calvin si nici cu vreun alt teolog cunoscut. Eu am citit Scriptura si intr-o vreme am avut partasie cu o mana de frati in vederea partasiei din cuvint, unde erau discutii libere si fiecare avea voie sa spuna ce gandeste cu privire la acel lucru, lucru care pentru mine a fost foarte benefic si care a fost inceputul dezvoltarii mele spirituale.
    Dumnezeu dea lungul timpului, a lucrat in viata mea in ce priveste dezvoltarea spirituala si pot sa spun ca pina acum El m-a ajutat sa inteleg lucruri de mare valoare spirituala, pe care mi le-a descoperit prin Duhul Sfant. Pe parcursul vietii mele am vazut cum El face schimbarea gandirii noastre cu privire la invatatura din Biblie si cu privire la alte subiecte, care necesita un raspuns foarte intelept pentru ca, oamenii sa nu cada in ratacire.
    Am mai vazut deasemenea in timpul vietii mele ca, un om simplu care neavand o pozitie cunoscuta in mediul evanghelic, ajunge sa inteleaga lucruri din Biblie descoperite de Duhul Sfant prin iluminarea mintii, pe care alti teologi cu scoli multe si foarte cunoascuti in lumea crestina, nu au ajuns sa cunoasta adevaratul sens al unor subiecte. Problema pe Calea lui Dumnezeu nu consta in numai cat inveti ci, si cat iti descopera Duhul Sfant din Scripturi.
    Avem datoria sa cercetam toate lucrurile si sa luam numai ceea
    ce corespunde cu Scriptura.
    Vrei un exemplu ? Uita-te la fratii (…) Teologi cu scoli inalte, doctorate, masterate si cum mai vrei tu sa le numesti, se ratacesc cu Biblia in mana si nu inteleg lucruri deosebit de importante din Scripturi!!! De ce ? Pentru ca au fost invatati gresit si nu au descoperire de la Duhul Sfant, asupra unor lucruri deosebit de importante pentru Biserica lui Dumnezeu.
    Deci, exemplul cu matematica este irelevant in cazul de fata, fiindca la mine 2+2 intodeauna face 4, fara calvinisti, arminianisti, tudoristi, etc,etc.
    Nene, Sola Scriptura si n-ai cum sa te ratacesti.

   • (…) de Germania scrie:
    eu n-am crescut in credinta nici cu, Calvin si nici cu vreun alt teolog cunoscut. Eu am citit Scriptura si intr-o vreme am avut partasie cu o mana de frati in vederea partasiei din cuvint, unde erau discutii libere si fiecare avea voie sa spuna ce gandeste cu privire la acel lucru ”

    Se vede! 🙂

   • Frate Ionescu , oare de ce acelasi cuvint folosit de Remus( sint sigur fara intentie de jignire) nu a fost cenzurat si al meu a fost? 🙂

  • ,,Fiecare își pregatește pe, pământ singur, locul unde își va petrece veșnicia.”
   Cu regret trebuie să vă avertizez că această afirmație a dumneavoastră vă situează în afara creștinismului istoric ortodox (prin ortodoxie a se înțelege dreapta învățătură). Pavel avertizează Biserica în repetate rânduri de pericolul întoarcerii la lege. Pentru edificare lecturați vă rog scrisoarea lui către Galateni.

  • Draga Remus tu sui sa cerceteze altii Scripturile dar tocmai tu se vede ca trebue sa faci acest lucru. Daca nu ai timp si ti se pare o plictiseala, profita macar de cercetarile celorlalti Domnul sa te binecuvinteze

  • Apoi tu Remus, la tine se vede dela o posta lipsa de cercetare.

   Domnul sa te binecuvinteze

 21. „Este usor sa invatam doctrine, dar este cu totul altceva sa ne luam crucea si sa inaintam cu greu pe dealul intunecat ai amar al renuntarii la sine.
  AICI multi sunt chemati, dar putini sunt alesi.” A.W.TOZER”
  Nascut dupa miezul noptii.

 22. Chris Ratiu, deci tu spui ca DEGEABA ati crezut, ca voi tot nu sunteti alesi, ca Domnul n-a murit pentru ORICINE.
  Obositori mai sunteti, asta este slova.
  Domnul Isus sa va dea Duhul Sau sa va faca sa vedeti ca invataturile Sfintei Scripturi isi au originea in natura lui Dumnezeu (dreapta)
  Ele se bazeaza pe caracterul lui Dumnezeu si garantate prin atributele nechmbatoare ale lui Dumnezeu Atotputernicul Domnul, Cel imbatrinit de zile.
  Conceptia nevrednica depre Dumnezeu este problema fundamentala a Bisericii de astazi.(Tozer)

  • Eu nu am afirmat niciodată: ,,DEGEABA ati crezut, ca voi tot nu sunteti alesi…” Se pare că neînțelegerea persistă, de aceea vă invit respectuos când citiți comentariile scrise de mine (sau de oricine altcineva), citiți-le mai întâi cu atenție și apoi gândiți-vă la un posibil răspuns. Dacă în timp ce le citiți vă concentrați mai mult la formularea propriului dumneavoastră răspuns, sfârșim prin a divaga la infinit, subiectul devenind mereu altul.
   În teologia reformată această posibilitate nu există, pentru că proponenții ei ( cel puțin părerile autorizate, nu Tata Vasile de pe stradă…) înțeleg foarte clar că fără alegerea lui Dumnezeu, manifestată activ în viața unui om, respectivul – mort fiind (recitiți vă rog cu atenție comentariul meu), este absolut incapabil de a crede.
   ,,invataturile Sfintei Scripturi isi au originea in natura lui Dumnezeu (dreapta)
   Ele se bazeaza pe caracterul lui Dumnezeu si garantate prin atributele nechmbatoare ale lui Dumnezeu Atotputernicul Domnul, Cel imbatrinit de zile.”
   Vă rog să fiți mai concret, de unde anume în comentariul meu ați dedus că aș fi susținut altceva?

   ,,Conceptia nevrednica depre Dumnezeu este problema fundamentala a Bisericii de astazi” A.W. Tozer

   Vă sugerez respectuos să citiți contextul în care Tozer a făcut afirmația respectivă, iar dacă și atunci vi se pare că vi se mai potrivește să mi-o ,,pasați” trimiteți-o din nou.

 23. @vechile carari: Cu tot respectul, as vrea sa stiti ca A.W. Tozer a fost un teolog Calvinist. Deasemenea, ce va face sa credeti ca Chris nu are Duhul iar dumneavoastra il aveti? Ce se intimpla cu unii oameni ca in momentul cand intalnesc persoane mai educate sau mai pregatite decat ei, l-e considera AUTOMAT nespirituale, fara Duhul Sfant, ne pocaite, etc etc???

  *Biblia este simpla pentru cei cu mintea simpla si in acelasi timp foarte complexa pentru cei care mintea ii ajuta sa recunoasca acest lucru! Dumnezeu sa va binecuvinteze pe toti!

  • Draga Fulga,
   cite carti crise de minunatul om a lui Dumnezeu Tozer ai citit?
   eu, cu mintea mea impla, am citit vreo 14, slavit fie Domnul,
   pentru acset om extraordinar a lui Dumnezeu, care a trait si scris numai prin Duhul Sfint; un om merit , care ducea o viata de rugaciune, avind o partasie minunata cu Dumnezeu.
   Nu poti sa nu intelegi mai bine pe Domnul, citind ceea ce acest om a scris;
   nu teorie seaca: ci APA VIE!
   Ce zici depre Domnul atunci, care a vorbit atit de simplu, nu ca si teologii de azi; imi plac oamenii cu scoli, numai nu teologie;
   acolo se dilueaza esenta TARE>
   Bine spui, Biblia este compexa pentru cei cu mintea complexa, iar pentru cei care au Duhul, este simpla; asa cum a vorbit si Domnul Isus;
   numai ca noi am uitat tocmai de simplitate; care e atit de minunata.
   De ce Hristos e Simpitatea insasi?
   Nu am afirmat ca „cineva” n-ar avea Duhul,poate m-am exprimat criptic, am vrut sa spun ca Dumnezeu prin Duhul poate descoperi ADEVARUL, chiar daca Il avem, mai este loc. 🙂

 24. Fulga777
  AW Tozer nu a fost calvinist .

  • Manuela - servinggodforever Răspunde 26 octombrie 2011 la 2:59 PM

   Gabi,
   A.W. Tozer never called himself a Calvinist, however he did write some really interesting stuff in one of his books entitled ~The Divine Conquest.
   I do know that he had a high regard for Calvin and Whitefield ( he says this in one of his audio sermons ).

 25. Gaby,
  si daca ar fi fost?. 🙂
  prospetimea spiritului sau viu este rezultatul petrecerii timpului mai mult cu Dumnezeu si tot Tozer ramine, orice ar fi. 🙂
  chiar nu ma afecteaza faptul ca unii se auto-numesc arminieni, iar altii calvinisti;
  dar sa ma lase -n pace cu teoriile. 🙂
  eu oi fi jumi-juma. 🙂
  nu scrieri academice sau teoretice.

 26. Manuela - servinggodforever Răspunde 26 octombrie 2011 la 2:13 PM

  A.W. Tozer si Leonard Ravenhill (ei doi au fost prieteni apropiati intre ei) sunt unii din cei mai preferati teologi ai mei.

  L.Ravenhill a fost Arminian dar tot el a spus that „the best evangelist was Charles Spurgeon” a Calvinist.

  Paul Washer said “I’d take Leonard Ravenhill any day over 20 dead Calvinists”.

  Fulga 777
  Apreciez mult toate postarile, la fel ale lui Chris Ratiu si Matt. Explicatii foarte logice. Citesc cu mare interes.

  Ma repet din nou, nu ma asociez nici cu Calvinism si nici cu Arminianism, insa intotdeauna am inteles din citirea si studierea bibliei ca este predestinare. Unele aspecte ale ei nu pot fi înţelese de mintea omului şi altele nu pot fi înţelese decât cu un mare efort.

  Un quote extraordinar al lui Tozer.

  „Salvation is from our side a choice, from the divine side it is a seizing upon, an apprehending, a conquest by the Most High God. Our „accepting” and „willing” are reactions rather than actions. The right of determination must always remain with God.”

  Blessings.

 27. @Gabi: Intra-adevar AW Tozer nu a fost in intregime Calvinist (5 puncte). El a fost nici Armenian nici Calvinist (in intregime). El s-a situat intre cele doua pozitii, totusi in multe din cartile sale se apropie de multe ori de doctrina Calvinista!

  • Agree. Sint 3 scriitori pe care ai citesc din nou, si din nou fara sa ma plictisesc, Tozer, CS Lewis, AW Pink.
   Ce pacat ca inca nu sa infintat miscarea ” Tozerista” , ca m-as face membru rapid.

   • Ei Gabi, acuma te cred. Este mult mai usor sa te faci membru intr-o miscare a lui …fie cine o fi… ca in miscarea (biserica) lui ISUS intr-adevar este mult mai greu pentru unii, mai ales cind poarta desagii cu stiinta dupa ei.Incearca sa porti numai biblia si ai sa vezi ca este un jug usor, este o binecuvintare. Fii binecuvintat

 28. In cea mai mare parte el a luat o pozitie ne-doctrinara, totusi a avut un limbaj foarte Armenian! Cand a fost intrebat unde se pozitioneaza el, a raspuns ca nici una nici alta! Un alt factor care il apropie pe Tozer de pozitia Calvinista este aderenta sa la „Covenant Theology”.
  Totusi in multe circumstante el imita urmeaza pe Fineny in doctrina. Tozer a fost un Crestin mistic si carismatic. Pasiunea vietii sale a fost misiunea. A lucrat pentru cea mai mare parte a vietii sale la Christian Missionary Alliance. Deasemenea el a fost editorul revistei „Alliance Witness”.
  In final trebuie sa admit ca el nu s-a identificat niciodata in mod explicit cu Calvinismul.

 29. Gaby nu crezi ca e destul pe acest subiect ?

 30. „Lucrurile ascunse sunt ale Domnului,Dumnezeului nostru,iar lucrurile descoperite sunt ale noastre si a copiilor nostri….” Deut.29-29

  Sunt lucruri pe care mintea noastra limitata nu le poate patrunde in totul.Una dintre ele este si subiectul postarilor de mai sus. As vrea sa va pun o intrebare, disputa legata de Calvinism si Arminianism cu ce ajuta la mantuirea pacatosilor si la inaintarea Imp. lui Dumnezeu ?

  Cu cateva zile in urma s-a vorbit de Harold Camping, un mare propavaduitor si sustinator a predestinarii, pe care al ascultam cand conduceam (mai mult ca sa invat engleza).Cu ce a ajutat el pe ascultatorii dela „Family Radio” in timp ce le baga in fiecare zi in cap teoria predestinarii si prezicerile lui despre sfarsitul lumii ?

  Daca „pomul bun dupa roade se cunoaste”, eu cred ca o teorie sau o invatatura,buna sau gresita, dupa „roade” se cunoaste, ce parere aveti ?

 31. @REMUS: Cu tot respectul, am cateva probleme cu cateva afirmatii care le-ati facut in mod foarte iersponsabil. Ati spus ca de-alungul anilor ati crescut „in cuvant”. Raspunsul meu este, dupa ce fel de comentarii ati scris: se prea vede!!!!!!!!!!!!!

  Ati spus urmatoarele: „intr-o vreme am avut partasie cu o mana de frati in vederea partasiei din cuvint, unde erau discutii libere si fiecare avea voie sa spuna ce gandeste cu privire la acel lucru, lucru care pentru mine a fost foarte benefic si care a fost inceputul dezvoltarii mele spirituale.” Un sfat din partea mea este ca aceasta metoda de a studia Biblia este una dintr-e cele mai gresite metode. Fiecare din frati declara lucruri care le intelege prea putin iar celalalat comenteaza la fel cu prea putina intelegere. Apoi toti merg acasa necunoscand cu nimic mai mult decat la inceput. Defapt cum am spus mai sus: si aici se vede rezultatul “partasiei in cuvant” si cresterea uluitoare de cuvant de care dati multa dovada!

  Deasemenea ati spus: “Dumnezeu dea lungul timpului, a lucrat in viata mea in ce priveste dezvoltarea spirituala si pot sa spun ca pina acum El m-a ajutat sa inteleg lucruri de mare valoare spirituala, pe care mi le-a descoperit prin Duhul Sfant.” Poti te rog sa-mi exemplifici ce lucruri de valoare mare spirituala ti-a descoperit? Atentie! Metoda aceasta de cunoastere spirituala este una dintr-e cele mai periculoase, care, de cele mai multe ori, se sfarseste in ratacire. Multi pretind ca nu au nevoie de scoala si invatatura pentru ca primesc revelatie / descoperire directa de la Duhul Sfint. Apoi intilnesti altii care sustin acelasi lucru, (revelatie directa de la Duhul Sfant) dar care ajung la concluzii total opuse decat primii. Intrebarea se naste, cine are mai multa dreptate, care grup are mai multa sau de mai buna calitate, mai corecta revelatie sau spiritualitate? Astfel de lucruri ajuta sa induca mai mult in ratacire decat invers.

  Deasemenea ati spus: “ajunge sa inteleaga lucruri din Biblie descoperite de Duhul Sfant prin iluminarea mintii, pe care alti teologi cu scoli multe si foarte cunoascuti in lumea crestina, nu au ajuns sa cunoasta adevaratul sens al unor subiecte. . . . Uita-te la fratii (…) Teologi cu scoli inalte, doctorate, masterate si cum mai vrei tu sa le numesti, se ratacesc cu Biblia in mana si nu inteleg lucruri deosebit de importante din Scripturi!!! De ce ? Pentru ca au fost invatati gresit si nu au descoperire de la Duhul Sfant, asupra unor lucruri deosebit de importante pentru Biserica lui Dumnezeu.” WOW o astfel de declaratie ma stupefiaza! Draga frate super-spiritual si cu o imensa cunostinta „descoperita”, poti sa-mi dai cateva exemple de teologi inalti care sunt asa cum zici tu? Datorita profesiei mele, am ajuns sa cunosc (chiar si personal), si sa citesc majoritatea teologilor cei mai inalti din America, si totusi nu am intalnit nici unul din categoria descrisa de dumneavoastra! Deasemenea, si eu sunt un teolog profesionist, am mai mult de 21 de ani de studi la nivel de facultate si peste facultate in teologie si studii biblice, si sunt specializat in interpretare si exegeza Biblica. Dasemenea sunt membru la cele mai de vaza societati teologice in America. Acum te rog sa-mi spui ce am fost invatat gresit, si unde am ratacit cu Biblia in mana? Ce lucruri “deosebit de importante” nu le cunosc? La ce fel de subiecte eu nu cunosc adevaratul sens? Cu ce fel de autoritate faceti astfel de afirmatii bizare? Se vede ce calauzire de la Domnul aveti? De unde stiti dumneavoastra ce stiu, si ce nu stiu teologii? Cate carti ati citit de la vre-un teolog real? Ce metode si ce sistem de referinta ati folosit sa puteti face o asemenea evaluare? Puteti documenta greselile teologilor si sa da-ti solutia necesara? Deasemena cum puteti spune ca dumneavoastra aveti descoperiri si revelatii de la Duhul dar teologii nu au? Nu puteti sti acest lucru. Feacere cunoaste relatia sa cu Duhul numai in dreptul lui. Nu inteleg de unde atat de multi Crestini scot astfel de bazaconii! Daca imi spune cineva ca a fost capturat de extraterestrii este la fel de necrezut ca si afirmatiile tale care sunt la fel de „extraterestre”. Cum poti sa sti tu frate ce corespunde cu scriptura cand nici nu stii ce citesti? Toti se lauda cu Duhul si cu scriptura pe cand nu prea au nici din una nici din alta! Cum se face ca mai todeuna cei care sunt iliterati in Scripturi pretind a detine monopolul Duhului? Invatati un lucru! Dumnezeu nu pune in straita la nimeni! Dumnezeu nu iti da daca nu muncesti. Acelasi principiu este valabil si aici. Dumnezeu descopera in mod direct proportional cu cat studiezi. Nici mai mult nici mai putin. Nu te insela singur pe tine insuti! Daca nu studiezi Biblia (prin metode adecvate), descoperirea care crezi ca o ai, mai de graba vine, nu de la Domnul, ci de la hamburgerul de la McDonald care l-ai mancat nu de mult. Si in final vreau sa intreb: poti tu sa dovedesti ca ai Duhul si descoperirile sale mai mult decat un teolog? Citi teologi reali ai cunoscut pina acum. Sunt sigur ca aceasta discutie cu mine te-a adus cel mai aproape de un teolog. Astfel te pot intreba, cit cunosti tu din viata mea spirituala si profesionala pentru a putea avea aroganta de a face astfel de declaratii??? As putea sa ma rog si eu astfel: „Iarta-i Tata ca nu stiu cea ce fac, in cazul nostru cea ce vorbesc. Dumnezeu sa te binecuvinteze si sa te lumineze!

  • Nene ” fulga777 „,

   in comentariul meu de mai sus am specificat o categorie de teologi la care m-am referit, insa administratorul blogului, a moderat cuvinte din comentariu, macar ca, trebuia sa-l lase asa cum l-am scris eu.
   Interesant faptul ca ai atata de multa scoala teologica, in conditiile in care bag mana-n foc ca, nu ai mai mult de 45 de ani. Spune si mie nene ” fulga777″: cand ai mai avut timp sa muncesti in viata sa castigi o bucata de paine cu, atatea facultati teologice? Apoi interesant este deasemenea numele tau in blogosfera ” fulga777″. Ce-o fi reprezentand acest nume al tau ?
   Un teolog de calibrul tau, ar fi trebuit sa aiba un nume mai rezonabil in blogosfera, daca nu cel real. Apoi fi linistit ca, nu peste multa vreme vor intra doua bloguri noi in blogosfera evanghelica, unde vei avea ocazia sa comentezi asupra unor lucruri importante si unde poti sa valorifici lucrurile pe care le-ai primit de la Domnul prin studiu biblic si prin revelatie directa. Se pare ca singura solutie ca, sa scap de cenzura este sa expun pe blogul personal lucrurile asa cum le percep eu, fara a putea fi absolut deloc impiedicat.
   Iti promit ca, pe blogul Hanul Calatorului si pe Blogul Proorociilor care exista, dar care inca nu sant operationale, vei intalni subiecte importante expuse la modul cel mai direct.
   Stimez oamenii inteligenti si pe cei ce au invatat in viata lor atat din punct de vedere profesional, cat si din punct de vedere teologic, insa acolo unde vad deraiere de la Scriptura, o socotesc anatema, indiferent de la cine vine.
   Daca 2+2 face 4 intotdeauna, fara drept de negociere, atunci asa este si cu parerile noastre. O parere personala poate sa contina adevar sau minciuna sau poate sa le contina pe amandoua intr-un anumit procent sau intr-un procent total.
   In rest, felicitari pentru ca, ai reusit sa studiezi atata si cele bune.

 32. Fulga777
  scrii:
  „Deasemenea, si eu sunt un teolog profesionist, am mai mult de 21 de ani de studi la nivel de facultate si peste facultate in teologie si studii biblice, si sunt specializat in interpretare si exegeza Biblica.”
  Fratele meu, ti-ai dat foc la valiza! 🙂
  Ce ai scris mai sus este mult mai grav (ptr. unii) decit afirmatia ca exista predestinatie! 🙂

 33. @Mihail Ati scris urmatoarele cuvinte: „Nu toti o sa aiva fericirea de a fi doctori, filozofi ori filfizoni…asa cum va vad eu citindu-va operele.” WOW ce mai pot spune??? Trist. Daca acesta este nivelul de cunoastere si spiritualitate a bisericii Romane sunt cu totul dezamagit. WOW!

  • @fulga 777 (sau poate ai gresit cifrele si or fi altele) dragul meu om de stiinta, tu chiar cred ca vrei sa glumesti cind , la postarea mea nu poti spune decit WOW.
   S-apoi cu ce tia gresit saraca biserica Romana(care o fi tu stii) de o plingi asa de WOW?
   Cit despre discutiile noastre, vreau sa-ti amintesc:
   – in ceva vreme, dupa inaltarea Domnului Isus, inca nu se inventase in biserica „scaunele” si cele vreo trei categorii amintite de mine si care te-au surprins…WOW~! Si in aceste conditii, intr-o zi cind nimeni nu avea chef de filfizonarii, un c restin demn de a fi urmas a lui Isus, un amarit de pescar ca nici macar nu stim bine cite clase a avut ( dar a avut din plin credinta curata) a vorbit in toata simplitatea lui, iar ca rezultat s-au pocait 3000 (TREI MII) de cetateni;
   – eu, in clasa intii de ucenicie (sper sa trec in clasa a doua dupa 7 noe 2011) am invatat ca biserica creste si se inmulteste prin Duhul Sfint! Crezi? Sau cartuliile tale spun altceva.
   – ar mai fi o problema, dar inainte de a o scrie trebuie sa ma rog de iertare inaintea lui Dumnezeu;considerind ca am facut-o, cam ce iti spune tie intelepciunea ta , fie ea duhovniceasca, lumeasca, sau…cum o mai fi, dar, te intreb: cite clase aau avut toti apostolii la un loc, mai putin ap Pavel, caLuca a fost doar evanghelist? Si cind ma uit in istorie , au facut lucruri care, poti aduna activitatile tuturor filozofilor,teologilor si stii tu vorba mea, a tuturorr filfizonilor si tot nu cred ca face macar 1-2% asta ca sa nu zic si mai putin .
   – Dintre toti „meseriasii” pe care tu ii insiri, ba ca au spus, ba ca au crezut, eu te intreb: au schimbat ei ceva din credinta? au schimbat ei cumva caile Domnului(ma refer la cele adevarate)? au contribuit ei cu ceva la mersul lumii spre imparatia lui Dumnezeu?
   Apropo, de ce nu ne spune nimic biblia despre Calvin, Tozer, Arminius, Emil Contac, Alin Cristea, Romeo Fulga, ca daca despre acestia este scris sa avem grija ca vor viorbi de la ei si nu din Duhul sfint, atunci te inteleg, imi este mila de tine si, oricum, daca Dumnezeu ingaduie sa se poata minca o piine si din disecarea cuvintului LUI, clar nu este treaba mea.Fii binecuvintat (cit despre scolii, sa fii linistit, si altii au, si inca ce serioase)

 34. Multumesc Gabi 🙂 Nu te ingrijora ca valiza mea nu conteza aici! 🙂 Am vrut doar sa scot in relief faptul ca nu stim de multe ori cu cine vorbim, de accea trebuie sa fim atenti la ce fel de afirmatii facem pe spatiul virtual. Asta este. 🙂 🙂 🙂

  • nene Fulga, ti-am spus eu ca ti-ai dat ” foc la valiza”?
   Deja au sarit talibanii pe tine !
   Auzi frate, chiar asa, cum i-ti cistigi piinea bre? 🙂
   O sa te obisnuiesti.
   Pe mine m-au suspectat ( anul trecut) ca fac parte din serviciul de propaganda al securitatii din Romania. 🙂

   • Gabi Bogdan,

    cred ca, trebuie sa intelegi ca, apelativul folosit de mine a fost in spirit de gluma, nu ? Da, nu sant un om perfect, insa nu imi sta in caracter sa batjocoresc pe nimeni. Desi uneori gandesti americaneste, totusi am vazut ca, in multe subiecte ai avut o gandire pozitiva, ceea ce apreciez foarte mult.
    Recunosc ca, multe din comentariile mele au spirit critic, insa scopul acestei atitudini, este de a corecta ceea ce este expus eronat.
    Atunci cand cineva doreste ca ajunga la o destinatie fara a cunoaste drumul intr-acolo si apeleaza la GPS, calauzirea GPS-ului este foarte importanta. Daca aparatul functioneaza bine, conduce pe om la destinatia dorita ( chiar daca uneori nu iti da traseul cel mai corect ). Daca aparatul nu functioneaza bine, atunci el te conduce intr-o directie gresita. Cam tot asa este si cu intelegerea lucrurilor lui Dumnezeu. Ai o intelegere corecta asupra unui lucru!!! Atunci cel in nevoie va fi bine directionat. Ai o intelegere neclara sau total eronata!!! Atunci cel in nevoie ajunge intr-o directie gresita, dar mai mult decat atat, el poate sa cada in prapastie de unde poate sa nu mai iasa niciodata.
    Cine da o invatatura sanatoasa are adevarul pe buze. Dar cine da o invataura eronata sau sfatuieste eronat pe cineva, are minciuna pe buze si impinge pe oameni spre ratacire.
    Sa-ti dau un exemplu ? Recentul subiect dezbatut, privitor la boala Alzheimer, in care este implicat si cunoscutul Pat Robertson, care prin interpretarea data acestei probleme si prin sfatul lui privitor la divortul bazat pe boala Alzheimer, nu face altceva decat sa impinga pe oameni intr-o prapastie, de unde au toate sansele sa nu mai poata iesi niciodata.
    Sti ce inseamna sa dai asemenea sfaturi si sa faci pe oameni sa divorteze ca, apoi sa se recasatoreasca si traiasca toata viata lor in pacat de preacurvie ??? Inseamna sa-i impingi pe oameni la pierzare definitiva. Dar care va fi soarta unor astfel de oameni care dau astfel de sfaturi ? Ma indoiesc ca, va fi alta decat aceea a pierzarii vesnice, impreuna cu cel pe care l-a dus in ratacire, deaceea consider de o importanta vitala ce invataturi si ce sfaturi dam altora.
    Cele bune, mein Bruder.

   • Remus nici o problema. „M-am prins” ca nu ai vrut sa ma jignesti. Nici o problema. 🙂

  • @fulga, chiar ma pui pe ginduri. Stau si ma intreb , de care oi fi? Preainalt, nu cred, preasfint, greu pentru un pamintean, preacucernic, din postari nu se vede, preastiutor, nici asta nu cred pt ca ap Pavel ne spune ca acum cunoastem in parte, preaincrezut, poate pentru ca unii se bazeaza pe caii lor, prealaudaros, poate pentru ca firea ,limba…asta este!
   Eu ti-as recomanda sa citesti Iacov, sa vezi cum se prezinta, macar ca ar fi avut la indemina lucruri extraordinare…ce poate fi mai extraordinar decit sa fii frate de corp cu Dumnezeul intrupat?Oricum ma rog sa te ierte Dumnezeu si pe viitor ai grija cui dai SLAVA. Cit despre mindrie, citeam undeva ca ea este inaintea …iar cine o accepta, cred ca este mare bai.

 35. „. . a -nceput de ieri sa cada . . .cate-un fulg,
  . . . acum a stat ! „

  • NouaOrdineCrestina,

   ” a inceput de anul trecut sa cada, cate-o proorocie pe strada „……….. si de-atunci el s-a oprit si nimic n-a ciripit!!!
   Mai sant doar doua luni din acest an nene Ordine si daca proorocia ta de pe, Pasi.ro nu se va implini, te invit pe Blogul Proorociilor sa-ti aduci aminte de cuvintele tale.

 36. Mihail,
  ai dreptate, dar cui ii pasa?. 🙂
  Oare TEOLOG inseamna prezenta Duhului?
  Cele mai patrunzatoare predici le auzi de la oamneii lui Dumnezeu;
  cit despre cei cu mintea foarte complexa, daca nu sunt capabili sa ia prin credinta adevarurile biblice, si sa predice asa incit sa fie intelesi si de doctorand si de tractorist;
  si de catre student si de croitoreasa.
  ASA A FACUT CRISTOS!
  Avem Bagajul plin de diplome si alte asemenea;
  ceea ce Tozer( calvinist sau nu)a lasat in scrierile sale , atit de directe, de clare, de stralucitoare, pline de Duhul,nu am intilnit la niciun fain teolog.
  Domnul Cristos tocmai asta a scos in evidenta spunindu-ne ca a facut de ris intelepciunea acestei lumi.
  Dupa ce citesti doar cite o pagina din Tozer, simti ca prinzi viata, si putere.

  Gaby,
  deci ne facem frati de cruce. 🙂
  prin minunatul si stralucitorul om a lui Dumnezeu, care a fost in primul rind un om al rugaciunii; asa incit odata fiind intro oadaie la duanre si rugindu-se, a uitat sa coboare la predica. :0
  De fapt n-a uitat, era atit de conectat de Maretul lui Dumnezeu…
  cind fartii l-au intrebat unde a fost , a zis: am avut o intilnire importanta.

  P. S. fiecare cu valza lui. 🙂

 37. Imi cer scuze pentru greselile din tastaura, nu pot revedea textul in intregine, ca sa-l corectez, nu stiu din ce cauza.

 38. Chris Ratiu,
  Tocmai de aceea v-am spus că nimeni nu poate să vină la Mine, dacă nu i-a fost dat de Tatăl Meu” (Ioan 6:65). Să nu cădem în capcana iluziei că „Dumnezeu justifică (socotește neprihăniți) pe toți oamenii” sau că „Dumnezeu îi atrage pe toți aceia care aud Evanghelia,” pentru că în mod clar, nu poate fi vorba de așa ceva.

  Deci spui ca nu poate fi vorba ca sa fie mintuiti toti oamenii;
  cred ca nu pot pentruca nu aleg pe Dumnezeu;
  crezi ca daca L-ar alege Dumnezeu le-ar spune sa plece ca nu sunt alesi?
  Domnul le-a spus „voi nu credeti pentruca nu sunteti din oile mele”
  asta nu inseamna ca nu ar putea deveni oile Lui, afirmatia se refera simplu, la faptul ca nu sunt oile Lui, nu ca nu le-a fost dat sa fie, daca ar fi crezut.
  La Inalatare nu a spus Domnul ca va atrage la Sine pe toti oamenii?
  cine ii va impiedeca ca sa nu fie asa , decit faptul ca ei nu aleg acest lucru, desi Domnul asta va face.
  Fii binecuvintat si imi cer scuze daca am suparat cu ceva;
  asta este credinta pe care mie mi-a dat-o Domnul, asa vorbesc cum cred.

 39. Vreau sa va aduc in vedere ca faceti aceasi greseala care am mentionat-o mai sus. Am cateva intrebari la care te rog sa meditezi.
  Ati scris: „Oare TEOLOG inseamna prezenta Duhului?
  Cele mai patrunzatoare predici le auzi de la oamneii lui Dumnezeu” De unde pana unde teologii nu au prezenta Duhului dar tractoristii (sa folosesc acelasi termen care la-ti folosid dvs) o au? De cand teologii nu sunt oamenii lui Dumnezeu dar ceilalti sunt. O astfel de conceptie este foarte gresita. Si teologii si tractoristii pot fi sau nu fi oamenii lui Dumnezeu si pot avea sau nu „prezenta Duhului” Nu este nici o diferenta intre ei, toti oamenii sunt egali in fata lui Dumnezeu si sunt mantuiti prin har si nu prin faptele sau meritele lor.
  Deasemenea ati scris, „cit despre cei cu mintea foarte complexa, daca nu sunt capabili sa ia prin credinta adevarurile biblice, si sa predice asa incit sa fie intelesi” Cu tot respectul, dati-mi voie sa va corectez. Lipsa de capacitate nu este la teologi ci la tractoristi. Nu este vina teologului ca tractoristul nu intelege teologia. De fapt nici nu trebuie, deoarece teologi sunt oamenii lui Dumnezeu care pregatesc pastorii si evanghelistii. Aceasta este misiunea lor. Iar pe tractoristi ii invata pastori si pe studentii din seminarii. Aceasta este ordinea. Toti pastorii care sunt mai capabili studiaza cartile scrise de teologi atunci cand isi pregatesc predica. Tocmai aceasta este problema dvs ca luati biblia numai „prin credinta” – aceasta explica nivelul redus de a o intelege. Credinta ne-a fost data de Dumnezeu pentru mantuire si nu pentru „studiul scripturilor” macar ca trebuie sa credem mai intai ceea ce studiem. Dar ca sa intelegem adevarurile vesnice a lui Dumnezeu inregistrate in Biblie trebuie sa avem mai mult decit credinta, trebuie sa avem cunostinta. A avea cunostinta nu exclude credinta. Asta nu inseamna ca toti teologii nu au credinta! Daca sunt, intr-adevar teologi liberali, agnostici si chiar aproape ateisti, asta nu inseamna ca toti teologii sunt la fel. Sa luam spre exemplu pe Tozer, si el a fost teolog dar a fost un teolog credincios. Tot asa sunt si alti teologi. Dumnezeu isi are oamenii lui si in randul teologilor! Deasemenea, nu confundati inamicul, nu teologii sunt inamicul ci ateii si agnosticii si sectantii, iar daca privim mai atent nici ei nu sunt inamicul ci Deavolul care lucreaza in spatele lor. Teologii, care sunt cu adevarat Crestini, sunt din aceasi armata a Domnului doar ca ei se lupta in alt transeu de unde lupta croitoreasa si tractoristul. Toti facem parte din aceasi tabara. Diferite trasee dar aceasi tabara. Idea ca toti teologii sunt straini de Dumnezeu este o conceptie total gresita pe care unii din ignoranta si aroganta si-o fac.
  Deasemenea ati scris, „Domnul Cristos tocmai asta a scos in evidenta spunindu-ne ca a facut de ris intelepciunea acestei lumi.” Si aici vreau sa aduc in evidenta ca fraza “intelepciunea acestei lumi” se refera la inteleptii din afara Crestinismului si anume cei din lume, care incearca sa combata invataturile biblice, nu la intelepciunea teologilor, care de fapt este de la Dumnezeu deasemenea. Nu stiu cine va dat idea ca totii teologii nu sunt de la Dumnezeu. (Remus & Vehile Carari spuneti ca sunteti calauziti de Duhul, dar daca intr-adevar Duhul v-ar calauzii atunci nu ati face asemenea afirmatii deoarece acelasi Duh este si in oamenii lui Dumnezeu care si-au dedicat viata teologiei, pentru slava lui Dumnezeu. Teologii isi au si ei menirea lor de a se „lupta” impotriva ateilor si agnosticilor din lume care sunt foarte educati. Acolo ii foloseste Dumnezeu! Deasemenea in conceptia dvs, iterpretarile teologilor le-ati catalogat ca fiind „teoria oamenilor”, dar vreau sa va intreb, interpretarile tractoristilor ce sunt? Sunt ele a lui Dumnezeu? Nu sunt si ele la fel „teoria oamenilor”? Si ei (tractoristi) sunt tot la fel de oameni ca si teologii doar ca, spre deosebire de teologi, vorbesc din nestiinta teologica, iar pe langa ca nu cunosc prea mult, sunt si plini de mandrie si aroganta. (Am folosit termenul tractorist in mod generic, referindu-ma prin el la toata lumea care nu sunt teologi) dearece dvs l-ati dat de exemplu. Nu am folosit termenul tractorist in mod derogativ, ca find un termen josnic. In nici un caz).

  @Remus: Numele Fulga777 vine de la numele meu de familie–Fulga. Cand mi-am facut cont pe blogosfera am incercat sa-mi pun numele intreg Romeo Fulga dar a fost deja luat, astfel am ales Fulga777. De ce cifra 7? . . . cred ca stiti. Astfel am vrut sa fiu simplu si nu pompos. Rezonabil acum?
  Deasemenea teologic poate sa fie, si in cazul multora este, acelasi cu profesional. Multi au profesia in teologie, unde ma includ si eu.
  Ati scris: „Interesant faptul ca ai atata de multa scoala teologica, in conditiile in care bag mana-n foc ca, nu ai mai mult de 45 de ani. Spune si mie nene ” fulga777″: cand ai mai avut timp sa muncesti in viata sa castigi o bucata de paine cu, atatea facultati teologice?” Nu ar trebui sa ma simt obligat sa raspund la o astfel de intrebare, dar din respect o voi face. Am 45 de ani, am inceput primul an de teologie la varsta de 24 de ani la Pensacola Christian College. De atunci studiez incontinuu si am trecut prin multe univarsitati si seminarii teologice! De ce? Raspunsul este ca teologia este pasiunea vietii mele si de aceea mi-am dedicat viata pentru studiul Bibliei la nivel avansat.
  Vad ca va intereseaza cand am avut timp sa lucrez in tot acest timp? Raspunsul este printre ele. De multe ori lucram 8 ore pe zi (dupa-masa) dupa ce 4-6 ore pe zi mergeam la scoala. De cele mai multe ori conduce-am de la lucru direct la scoala. Acum de vre-o 15 ani am un busines (o companie) care ne aduce „painea” Nu mai trebuie sa lucru mult deoarece avem angajati care ii platim! Astfel am timp sa dedic 8 ore pe zii la studiu Biblei si la scris (carti, articole si asa mai departe) spre slava lui Dummnezeu. Dumnezeu s-a ingrijit si de mine si m-a binecuvantat in felul acesta pentru ca sa pot lucra pentru El aproape exclusiv. Deasemenea sunt Pastor Asistent la Elim Christian Churh in Seattle unde ma ocup cu invatatura si studiul biblic in biserica. Sper ca v-am satisfacut curiozitatea.
  (…)

  • Frate Romeo!!!!! Te-am prins. Ai casa (daca stati in aceeasi casa) sau ai case(daca aia cu afacerea este in alta casa)Ma gindeam eu ca trebuie sa fie ceva ca sa poti trai din ” filozofie”! si cum ti-am spus, am doi in casa…dar Dumnezeu sa-i ajute, si noi ,rudele cit putem, ca piinica lor, vai lume! Da.Si scolile sunt facute pe la americani!Asa se mai poate intelege ceva. Acuma inteleg, si sper cu ajutorul lui Dumnezeu sa inteleg si mai bine.Cit despre credinta si Isus, mare grija sa nu vorbesti afara din biserica din Seattle, ca daca te prind musulmanii, ehe…!Dar, poti sa-i dai cu brosurica, au facut-o si altii pentru alte scopuri si,o vreme de vreo 50 de ani le-a tinut.Pe curind.

 40. Manuela - servinggodforever Răspunde 27 octombrie 2011 la 6:12 PM

  Fulga 777, Chris Ratiu and Gabi,

  You guys have tried your best to respond logically and politely ( and of course fratele Ionescu ). I honestly think that it’s not worth continuing with these discussions. It is really sad that even though opinions are different on these matters, discussion cannot be held in a civilized way with some christians. None of them come with biblical arguments but with insults to the individual ( perhaps they aren’t predestined to understand; okay, the difference of course is that I’m joking :-). I learned something amazing from Americans. Many times they can have strong disagreements among themselves but in general they argue politely and rationally, unless they’re liberals 🙂 That is something! It is something that many Romanians could learn from.

  These discussions should never divide us. Our biggest focus is to serve God, study His Word, and prepare ourselves for His Kingdom!

 41. Romeo Fulga, ma bucur mult pentru ca nu accepti predestinarea dubla dupa atatea studii teologice in campul reformat, cu toate ca sunt asa multi dintre profesorii tai care probabil o accepta ca decret.

  As avea o intrebare daca ai timp sa raspunzi cu privire la Ioan 12:32. Care este interpretarea (reformata) a acestui verset care a fost mentionat mai sus?

  „Şi după ce voi fi înălţat de pe pământ, voi atrage la Mine pe toţi oamenii.”

 42. In spiritul dragostei Crestine de frati, freau sa-mi cer iertare daca am jignit pe cineva. Ma bucur si slavesc pe Dumnezeu ca sunteti copii lui, lucrul acesta este cel mai important. Dumnezeu sa va binecuvinteze pe toti. Poate ne mai „vedem” pe blogosfera! 🙂

 43. @Chriss: Voi face o analiza exegetica a pasajului din Ioan 12:32 si o voi publica pe Face Book Notes in profilul meu. Analiza o voi face in limba engleza deoarece imi este mai usor sa ma exprim! Te rog sa cauti acolo in curind. Acum sunt putin ocupat dearece am un musafir din Austria. Dupa aceea (in cateva zile) voi interprinde acesta exegeza! Multa pace!

  • Thanks Romeo. Foloseste ca exemplu pe Gabi Bogdan (Gabi sorry I’m using you 🙂 ) pentru ca au incercat sa-l traga de urechi destul de bine in blogosfera cu vreun an in urma pe tema colaborationismului… si uita, Gabi thrived! What doesn’t kill you makes you stronger… especially when your arguments speak for themselves. Welcome to the Romanian Blogosphere! 🙂

   • Manuela - servinggodforever Răspunde 28 octombrie 2011 la 8:49 AM

    Unrelated topic here…
    Gabi,
    I think you guys are 15 miles away from our close friends. They go to Baptist church and have two young daughters. Small world this America.

 44. Romeo Fulga,
  imi pare rau, dar eu nu puneam tractoristul, studentul, doctorandul si croitoreasa alaturi de cel ce predica,;
  spuneam ca toti acsetia trebuie sa inteleaga mesajul, atunci cind Duhul calauzeste pe cineva, iniferent ca e teolog sau nu.
  a vorbeasca cuvintele lui Dumnezeu care in cmarea Sa complexitate a vorbit intotdeauna simplu.
  Nu cred ca am pus ca toti teologii ar fi lipsitit de Duhul;
  nu cred asa ceva , probabil s-a inteles gresit, din cauza mea.
  Am si eu in casa oa,nei cu studii teologice, fiecare in alta confesiune; insa nici unul nu face multa teorie. 🙂
  Sa fii binecuvintat de Dumnezeu , ca in ceea ce faci , sa starluceasca Lumina lui Cristos.
  Tozer a fost un om care a scris nemaipomenit de limpede, dar mai ales inspirat;
  a anticipat ceea ce se intimpla astazi, il consider un profet a lui Dumnezeu, care ca si Pavel, a avut dela Domnul daruri deosebite.
  Multa pace!

Trackbacks/Pingbacks

 1. 12 postări în Top 100 WP (27.10.2011) « Romania Evanghelica - 27 octombrie 2011

  […] …. Iliescu. De ce nu a fost prea fericit Daniel cu această ocazie? (mariuscruceru.ro) 20. Predestinare Și Har (popaspentrusuflet) 24. Portocale mecanice (17) Şi ce-i cu asta? (rasvancristian) 33. Ernie Haase […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: