STRĂJERII ȘI PASTORUL CHRIS – MESAJ DE LA PASTORUL NELU PEIA

Am primit de la Pastorul Nelu Peia o scrisoare prin care expune și denunță învățăturile pastorului Chris din Africa. Încă de la începutul controversei legată de mișcarea străjerilor, în mare parte atât detractorii cât și susținătorii ei au subliniat necesitatea dezicerii de învățăturile și practicile străine de Cuvântul lui Dumnezeu ale impostorului Chris. Dificultatea unora de a delimita aceste aberații de practicile legitime ale bisericilor penticostale au creat multe neplăceri dialogului nostru. Am comunicat personal și prin email cu unii dintre liderii mișcării străjerilor și m-am bucurat de atenția pe care au acordat-o observațiilor mele și – nu mă îndoiesc – ale altora. Mesajul pastorului Peia este succint dar urmat de o analiză în detaliu a ereziilor lui Chris Oyakhilome. Materialul este publicat așa cum l-am primit (fără diacritice și fără o editare minuțioasă).

Mai întâi mesajul pastorului Peia pentru străjeri și pentru noi toți:

Pericolul creat de amagirea credinciosilor prin invataturile lui Chris Oyakhilome este real. Pastorii si liderii bisericilor trebuie sa traga un semnal de alarma pentru fratii si surorile pe care ii pastoresc. Apreciez lucrarea acelor frati care pe bloguri, internet si individual au avertizat fratietatea asupra acestui pericol. Consider ca este necesar sa se faca o comisie care sa cerceteze in profunzime invatatura si efectele influentei lui Chris Oyakhilome in Romania si diaspora romaneasca, producand un studiu comun care sa fie distribuit in bisericile locale.
Miscarea strajerilor, in care am slujit inca de la inceputurile ei in urma cu aproape 6 ani, isi va implini mandatul si-si va recastiga credibilitatea in ceea ce priveste lucrarea de post si rugaciune pentru trezire spirituala, daca individual si împreună ne vom smeri, ne vom pocai si vom cere iertare lui Dumnezeu si fratilor pentru ca am ingaduit ca o parte din aceste invataturi sa fie raspandite intre noi si prin noi.
Cred ca adevarul Cuvantului lui Dumnezeu va triumfa si Trupul Domnului Isus din Romania se va vindeca.
Shalom
Pastor Ioan Peia
27.10.2011
Iată și analiza sa cu privire la învățăturile lui Chris:
Pericolul invataturilor lui Chris Oyakhilome

de Ioan Peia
 
Introducere
La indemnul Duhului Sfant am facut o cercetare extinsa a invataturilor lui Chris Oyakhilome, care in ultimii doi ani si jumatate au fost raspandite in tara si diaspora. Peste 250 de frati si surori au participat in ultmii doi ani la conferintele organizate de Chris Oyakhilome si biserica lui in Africa de Sud. Majoritatea acestora au marturisit sincer “impactul omului lui Dumnezeu” Chris Oyakhilome asupra lor.
Acest impact nu s-a transmis in aceeasi masura in tara. Invataturile lui Chris Oyakhilome au produs la inceput nedumerire, apoi respingere, divizare intre frati si divizarea unor biserici locale din tara si diaspora. In urma cu un an de zile lideri din diferite denominatii s-au exprimat ferm impotriva acestor invataturi. Majoritatea argumentelor lor impotriva lui Chris Oyakhilome au fost bazate pe clipurile de pe youtube sau unele referiri la materialele traduse in limba romana. Un studiu singular a fost realizat in noiembrie 2010 de fr Radu Gheorghita asupra “Proclamatiilor de credinta” (vezi doc “Comentariile lui Radu Gheorghita asupra Proclamatiilor credintei” si doc Anexa Cap VI “Pozitia lui Radu Gheorghita cu privire la proclamatiile pastorului Chris”).
Miscarea de rugaciune si post a strajerilor a fost chemata sa isi exprime pozitia fata de Chris Oyakhilome si invataturile lui. La inceputul lui decembrie 2010, in Comunicatul Miscarii Strajerilor a fost afirmata independenta miscarii strajerilor de Chris Oyalhilome.
Rezerva, distantarea si in ultima instanta respingerea invataturilor lui Chris Oyakhilome de catre liderii unor biserici evanghelice din Romania si diaspora a continuat si s-a accentuat.
Consider intemeiata pozitia acestor lideri si voi arata in studiul care urmeaza de ce fac aceasta afirmatie.
Prezentul studiu exprima un punct de vedere personal, nu este exaustiv si sper ca va provoca alti lucratori evanghelici sa cerceteze invataturile lui Chris Oyakhilome.
Partea I
Afirmatii socante, provocatoare ale lui Chris Oyakhilome
In scrierile lui Oyakhilome se gasesc frecvent afirmatii care socheaza, care par bizare, iesite
din comun. In Rapsodia Realitatilor, Proclamatiile credintei, pe blogurile si siturile ChristEmbassy, in videourile de pe internet intalnesti adesea provocarile lui Oyakhilome.
“Cuvintele noastre, asemenea cuvintelor Stapanului, au abilitate creatoare,”
”Acesta este unul dintre secretele unei vieti fara ingrijorari: sa stii ca, intr-adevar, cuvintele tale pot crea realitatile pe care vrei sa le vezi in viata ta, in conformitate cu voia lui Dumnezeu pentru tine. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa gandesti si sa rostesti Cuvantul.”
“Orice lucru cu viata sau fara viata, are inteligenta; asadar, poti vorbi cu trupul, casa, masina, slujba sau chiar contul tau bancar; poti sa efectuezi schimbari prin cuvintele tale.”
“Multi au crezut in mod gresit, ca Dumnezeu a fost Cel care i-a permis lui Satan sa-l loveasca si sa-l faca pe Iov sa sufere ca sa il poata smeri. Acest lucru nu este adevarat! Teama lui Iov a fost problema lui!”
“Nu pot fi infectat in trupul meu de vreo boala, deoarece eu nu mai traiesc datorita sangelui care curge prin mine. Eu traiesc prin Duhul!”
“Cand ajungem in cer, nu Ii vom gasi pe Tatal, Fiul si Duhul Sfant asezati pe tronuri diferite; ci Il vom gasi pe Unul sezand in Plinatatea lui Dumnezeu pe tron, iar Numele Lui este Isus.”
“Stiti ca voi sunteti Cuvantul lui Dumnezeu? Cand v-ati nascut din nou, ati fost nascuti prin Cuvantul lui Dumnezeu.”
“Un crestin ignorant si un pacatos au acelas fel de viata.”
“Iar acum ca am fost inviati impreuna cu El si am fost asezati impreuna cu El in locurile ceresti, moartea, esecul si boala nu mai au putere asupra noastra; traim in El acum si pentru totdeauna!”
“El este Capul, noi suntem trupul. Capul si trupul au acelasi nume. Biblia spune ca noi suntem Cristosi.”
“Cand vorbim e ca si cum ar vorbi El.”
“Dumnezeu nu spune niciodata Nu.”
„Viata ta a inceput cand ai devenit in Cristos o noua creatie, o superfiinta, superioara   diavolului,  ooo, superioara pacatului.”
“Si atunci El a murit si a devenit prizonierul lui Satan. De aceea El a fost luat in Iad. El a fost luat in Iad ca un om, reprezentantul intregii umanitati.”
“Isus nu a invins pe Satan si cohortele Iadului cu puterea Duhului Sfant. Nu, Duhul Sfant L-a parasit. El a mers in Iad singur. Tatal nu a mers cu El. Duhul Sfant nu a mers cu El.  Pentru ca primul Adam a fost invins de Satan. Duhul Sfant nu a fost cu El. Tatal nu a fost cu El. De aceea al doilea Adam a trebuit sa lupte cu Satan la acelasi nivel.”
“Acum intelegeti acest gand. Cand Dumnezeu a inviat pe Isus din morti, El a devenit … Ce? O creatie noua ( a new creation). El a fost nascut din nou prin invierea din morti, in acord cu Biblia.”
„Trecutul vostru s-a dus, o glorie lui Dumnezeu! Trecutul tau s-a dus! Voi ati auzit ce am spus? In ziua in care ai devenit crestin, tot ce ai fost si ai facut inainte de a fi crestin, a trecut si nu mai exista niciodata! „
“Ei bine, da, am spus: Dumnezeu nu se manie pe noi cand pacatuim. Este adevarat!”
“Daca esti crestin (o noua creatie), tu nu esti un descendent a lui Adam si Eva. In ziua in care ai declarat ca Isus Cristos este Domnul vietii tale, tu ai fost separat de primul Adam; Dumnezeu te-a translatat imediat in imparatia Fiului sau drag!”
Socante sunt si afirmatiile celor apropiati lui Chris Oyakhilome:
“Motivul pentru difuyarea programelor TV este pentru a sluji pentru fiecare dintre voi spiritual si trupeste. Si cum se intampla asta? Cum esti slujit?
Tu asculti pe omul lui Dumnezeu si cand asculti pe omul lui Dumnezeu tu asculti pe Dumnezeu.”
Toate afirmatiile de mai sus se gasesc in documentele atasate.
Un admirator al lui Chris Oyakhilome a spus ca el face acest gen de afirmatii ca sa provoace ascultatorul, sa-i deschida intelegerea la invatatura pe care o da si sa-l impinga pe cel ce primeste aceasta invatatura pe un nivel mai inalt spiritual.
Oyakhilome nu face afirmatii gratuite. El are o invatatura sistematizata, care nu este originala, si in care toate afirmatiile de mai sus au un rol si un loc bine definit.
Partea II
Noua Creatie in conceptia lui Chris Oyakhilome
Centrul invataturii lui Chris Oyakhilome este “omul nou”. Omul glorificat, faptura cea noua, noua creatie – the new creation.
1. Cum ajunge cineva sa devina noua creatie?
Pentru ca un om sa devina o noua creatie el trebuie sa se nasca din nou. Primul nascut din nou in spirit este Isus. El a murit pe cruce pentru rascumparare, dar a fost chinuit in Iad pentru mantuirea noastra. Parasit de Tatal si Duhul Sfant omul Isus, al doilea Adam, a biruit pe diavol si ingerii lui in Iad. Dupa aceea El a fost recreat in spirit – nascut din nou, si in aceasta noua stare a fost inviat din morti. Toti care se nasc din nou primesc aceeasi natura divina ca a lui Isus. Ei devin creatia cea noua.
Acesta este rezumatul mesajului lui Chris Oyakhilome despre mantuirea pe care Isus a castigat-o nu pe cruce, ci in Iad. (vezi doc Anexa Cap I “Isus nascut din nou in Iad”).
Grava este si afirmatia urmatoare: Acum! Cine este un crestin? Un crestin nu este un rascumparat, crestinul este o roada a rascumpararii. Ati inteles? Noi suntem rezultatul rascumpararii, noi nu suntem cei rascumparati.” (vezi doc atasat “Isus nascut din nou in Iad”)
Chris Oyakhilome neaga lucrarea rascumparatoare a lui Isus pe cruce pentru mine si tine personal. Recunoasterea pacatelor, cainta si pocainta nu au nici un rol in mantuire pentru Oyakhilkome. Tot ce trebuie sa faci ca sa primesti mantuirea este sa crezi ca Isus a inviat din morti. (vezi doc Anexa Cap I “Isus nascut din nou in Iad”)
De aceea Oyakhilome afirma separarea totala de natura adamica si de tot trecutul tau. Prin nasterea din nou. (vezi doc Anexa Cap II “Separati de primul Adam”)
El neaga realitatea firii pamantesti pe care Domnul Isus ne cere sa o rastignim in fiecare zi.
Doctrina ca mantuirea nu a fost complect realizata pe cruce ci in Iad si ca Isus a fost nascut din nou in Iad, nu este originala ci se regaseste in Miscarea Cuvantul Credintei – Word of Faith. (vezi doc Anexa  cap III  “Miscarea Cuvantul Credintei – Word of Faith”)
Afirmatia lui Oyakhilome ca pentru trei zile Isus a fost doar om, reprezinta o negare a divinitatii Domnului Isus, si contrazice doctrina Trinitatii.
Pentru a rezolva aceasta contradictie Oyakhilome adopta doctrina modalista in care Dumnezeu Tatal, Fiul si Duhul Sfant sunt una si aceeasi persoana si numele ei este Isus. Aceasta doctrina isi are inceputul in sec 3 prin Sibellius. O forma moderna a modalismului este onness penticostalism. El spune:
“Cand ajungem in cer, nu Ii vom gasi pe Tatal, Fiul si Duhul Sfant asezati pe tronuri diferite; ci Il vom gasi pe Unul sezand in Plinatatea lui Dumnezeu pe tron, iar Numele Lui este Isus.” (Rap Real 23 dec 2010)
“Acum uitati-va la versetul 19; se spune: “, duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant:” Nu s-a spus in numele [forma de plural] a Tatalui, a Fiului si a Duhului Sfant, ci un nume pentru Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Si care este acest nume? Isus! Cum stim aceasta? Pentru ca El a spus sa botezam oamenii, cei care cred in El, in numele Tatalui, Fiului si Duhului Sfant si El a dat aceasta porunca apostolilor. Regasim aceasta si in cartea Faptele Apostolilor. Ei totdeauna [cand au botezat] au spus ca botezau in numele lui Isus, ceea ce inseamna ca au raspuns la ceea ce Isus a spus. Ei stiau ca numele lui Isus era numele Tatalui si al Fiului si al duhului Sfant. Aceasta este foarte important.”(vezi doc Anexa Cap IV “Chris Oyakhilome aderent al modalismului, respinge doctrina Trinitatii”)
De aceea Oyakhilome spune ca in Iad a fost doar omul Isus, fara Tatal si Duhul Sfant, pentru ca in modalism, Fiul este doar un mod al existentei divinitatii.
In toate veacurile s-a dus batalia pentru adevarul Evangheliei, ca Isus din Nazaret este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu binecuvantat!
2.  Care sunt atributele noii creatii? Cum traiesti in plinatatea noii ientitati?
Cum ajunge un crestin sa traiasca si sa beneficieze de statutul de a fi noua creatie? Care sunt pentru Oyakhilome caracteristicile definitorii ale noii creatii, omul glorificat?
Iata un sumar al afirmatiilor lui Oyakhilome:
Crestinul nascut din nou, prin studierea si meditarea la Cuvantul lui Dumnezeu scapa de ignoranta, ajunge sa cunoasca adevarata sa identitate si drepturi acordate de Dumnezeu Isus Hristos prin locuirea Lui in om. Astfel crestinul se naste din nou prin Cuvantul lui Dumnezeu si devine Cuvantul lui Dumnezeu. Prin nasterea din nou omul primeste o putere intrinseca de la Dumnezeu, pe care o poate folosi (in acord cu voia Lui) cand vrea si unde vrea independent de Dumnezeu. Deoarece Cuvantul este Dumnezeu, omul nascut din nou, noua creatie, poate proclama Cuvantul in orice circumstanta a vietii si puterea intrinseca care este in el este folosita pentru a crea sanatate, bogatie, succes rezolvarea problemelor …
Cauza pentru care un crestin sufera din cauza bolii, a saraciei si in relatii este pentru ca nu proclama si reclama ceea i-a fost dat deja. Un crestin care cere in mod repetat in rugaciune vindecarea sau ajutorul lui Dumnezeu este ignorant, si un crestin ignorant si un pacatos traiesc acelasi fel de viata mizerabila. Dumnezeu nu ingaduie incercarea si suferinta pentru cei nascuti din nou, ci crestinii sufera pentru ca au frica si ganduri negative. O modalitate de a izgoni frica si gandurile negative este de a cultiva o gandire pozitiva. Prin proclamatiile pozitive crestinul aduce in fiinta, printr-un act creator lucrurile pe care Dumnezeu le-a hotarat pentru omul glorificat: sanatate perfecta, bogatie, succes, excelenta in toate aspectele vietii. Dumnezeu si-a implinit visul de a crea acum, in aceasta lume fiii glorificati in asemanarea Lui.
Vom analiza invatatura despre noua creatie asa cum o gasim in Proclamatiile de credinta, Rapsodia realitatilor si mesajele din conferinte pe care le-am tradus si atasat acestui studiu.
1. Crestinul nascut din nou are “Putere intrinseca”
“In Ioan 5:26 ni se spune: „Caci, dupa cum Tatal are viata in Sine, tot asa I-a dat si Fiului sa aiba viata in Sine.” In acelasi fel, daca esti nascut din nou si ai primit Duhul Sfant, viata care este in tine este de aceeasi natura cu viata care este in Dumnezeu si puterea de care ai nevoie nu vine de sus, ci locuieste in tine si exista prin ea insasi. Poti sa folosesti aceasta putere oricand si oriunde spre slava Domnului, pentru ca e independenta de orice alta putere si nu are nevoie sa fie ajutata de oameni sau de ingeri si nici macar de Dumnezeu, pentru ca El deja te-a ajutat, generand-o in tine prin Duhul Sfant. Constientizand acest lucru tu poti produce schimbare in orice domeniu,…” (Rapsodia Realitatilor 4 iulie 2011)
In primul rand, Dumnezeu a dat Fiului Sau sa aiba viata in Sine, asa cum numai Dumnezeu Tatal o are, si i-a dat si Fiului puterea sa dea viata cui vrea. Aceste lucruri nu se aplica la nimeni altul decat la Fiul lui Dumnezeu.
In al doilea rand, ce spune Chris Oyakhilome aici este o totala independenta de Dumnezeu, lucru care este esenta pacatului originar. Domnul Isus Insusi spune in acelasi text: „Fiul nu poate face nimic de la Sine insusi” (Ioan 5: 19, repetat in 30). El Se face totalmente dependent de Tatal si nu face decat ce-i spune Tatal sa faca si nu face decat voia Tatalui.
(acest comentariu a fost realizat de fr Iosif Ton)
2. “Cuvintele pot crea realitatile pe care vrei sa le vezi”
“Cuvintele noastre, asemenea cuvintelor Stapanului, au abilitate creatoare, pentru ca asa cum este El suntem si noi in aceasta lume (1 Ioan 4:17). Nu este de mirare ca Biblia spune ca vei avea tot ceea ce vei rosti (Marcu 11:23).
Acesta este unul dintre secretele unei vieti fara ingrijorari: sa stii ca, intr-adevar, cuvintele tale pot crea realitatile pe care vrei sa le vezi in viata ta, in conformitate cu voia lui Dumnezeu pentru tine. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa gandesti si sa rostesti Cuvantul.” (Rap Real 3 oct 2011)
Texte similare gasim in Rap Real 7 noi 2010, 17 feb 2011, 8 mai 2011, 20 iul 2011, 10 aug 2011
Oyakhilome foloseste 1 Ioan 4:17, Marcu 11:23 si Ioan 5:26 ca suport pentru afirmatia ca cei nascuti din nou pot fi creatori prin rostirea Cuvantului, la fel ca Domnul Isus. El afirma ca Dumnezeu a pus in noi o putere intrinseca (cf par 1) pe care o putem folosi cand vrem; datorita faptului ca in aceasta lume suntem ca Domnul Isus (pretext 1 Ioan 4:17), orice vom spune cu credinta vom primi (pretext Marcu 11:23).
Analizand versetele 1 Ioan 4:17 si Marcu 11:23 vedem urmatoarele:
1 Ioan 4:17  Cum este El, asa sintem si noi in lumea aceasta: astfel se face ca dragostea este desavarsita in noi, pentru ca sa avem deplina incredere in ziua judecatii.
Contextul lui 1 Ioan 4:17 arata ca noi suntem ca El doar in dragoste!  Suntem si vom fi limitati si dependenti de Domnul in cunoastere, resurse, putere, lucrare…
Implinirea cuvintelor pe care le spunem se face atunci cand Cerem de la Dumnezeu, in Rugaciune cu Multumiri facute cu Credinta, in contextul Iertarii. Atunci putem experimenta supranaturalul!!!
Mar 11:22  Isus a luat cuvantul, si le-a zis: „Aveti credinta in Dumnezeu!
Mar 11:23  Adevarat va spun ca, daca va zice cineva muntelui acestuia: „Ridica-te si arunca-te in mare”, si daca nu se va indoi in inima lui, ci va crede ca ce zice se va face, va avea lucrul cerut.
Mar 11:24  De aceea va spun ca, orice lucru veti cere, cand va rugati, sa credeti ca l-ati si primit, si-l veti avea.
Mar 11:25  Si, cand stati in picioare de va rugati, sa iertati orice aveti impotriva cuiva, pentru ca si Tatal vostru care este in ceruri, sa va ierte greselile voastre.
Mar 11:26  Dar daca nu iertati, nici Tatal vostru care este in ceruri nu va va ierta greselile voastre.
3. Orice lucru cu viata sau fara viata, are inteligenta si trebuie sa se supuna autoritatii celui nascut din nou.
“Indiferent de situatiile sau circumstantele in care te afli, poti genera schimbari prin intermediul cuvintelor tale de credinta, atata timp cat nu te indoiesti in inima ta. Orice lucru cu viata sau fara viata, are inteligenta; asadar, poti vorbi cu trupul, casa, masina, slujba sau chiar contul tau bancar; poti sa efectuezi schimbari prin cuvintele tale.” (Rap Real 17 feb 2011)
“Apoi, in Marcu 11:23, El a spus ca vei avea ceea ce spui. Aceasta inseamna ca si tu ai abilitatea de a vorbi cu orice lucru. El te-a investit cu autoritatea de a rosti cuvinte de viata peste orice lucru, pentru ca toate acestea sunt suficient de inteligente ca sa raspunda cuvintelor tale.” (Rap Real 24 oct 2011)
Oyakhilome sustine ca lucrurile neinsufletite au inteligenta, si prin aceasta ele trebuie sa se supuna autoritatii oamenilor exprimata prin cuvinte. Conceptul ca lucrurile neinsufletite au inteligenta este specific animismului si este strain iudeo-crestinismului. Domnul Isus a spus clar ca vom primi lucrurile cerute prin rugaciunea facuta cu credinta, nu doar prin rostirea cuvintelor:
Mar 11:24  De aceea va spun ca, orice lucru veti cere, cand va rugati, sa credeti ca l-ati si primit, si-l veti avea.
4. Ignoranta este inlaturata prin meditatie
“Exista trei nive­luri de meditatie: primul nivel incepe cand cugeti in liniste sau te gandesti la ceea ce ai auzit sau ai studiat din Biblie; acel Cuvant de la Dumnezeu care te-a inspirat. Al doilea nivel este atunci cand incepi sa soptesti Cuvantul! La acest nivel, buzele tale se misca; rostesti Cuvantul incet, doar pentru tine. Al treilea nivel de meditatie implica rostirea cu voce tare. Uneori s-ar putea sa fie necesar sa strigi ceea ce ai primit din Cuvantul lui Dumnezeu, cu scopul de a reduce la tacere orice alte glasuri sau ganduri de indoiala si de necredinta.” (Rap Real 14 iun 2011)
Meditarea la Cuvantul lui Dumnezeu a fost si este o disciplina spirituala importanta a Bisericii. Insa repetarea unor cuvinte pana cand “se reduc la tacere orice alte glasuri sau ganduri” blocheaza procesul de gandire rational si este practica comuna (mantra) in misticismul oriental (miscarea new age). Domnul Isus ne spune contrariul: “Cand va rugati, sa nu bolborositi aceleasi vorbe, ca paganii, carora li se pare ca, daca spun o multime de vorbe, vor fi ascultati.” (Mat 6:7)
Conceptul inlaturarii ignorantei prin practica meditatiei se regasete in misticismul oriental si este reafirmat in miscarea new age. In aceste religii pagane suferinta este datorata iluziei, ignorantei ca trupul este real (vezi afirmatia lui Oyakhilome ca noi suntem total separati de natura adamica), ca boala, saracia si toate problemele sunt reale (Oyakhilome spune ca toate aceste lucruri nu nut reale si ca noi trebuie sa afirmam contrariu lor prin proclamatii pozitive). Adeptii new age spun ca aceasta este doar o iluzie (maya) a mentalului. Da, de fapt ei spun ca noi suntem fiinta superioara – Sinele glorificat. Pentru a realiza aceasta trebuie sa meditezi (intr-un mod identic cu cel recomandat de Oyakhilome). Diferenta sunt doar cuvintele folosite. Atunci se petrece iluminarea (shamady in sanscrita) si intelegi ca Sinele tau este de fapt Dumnezeu.
Oyakhilome afirma ca cei nascuti din nou sunt Cristosi (vezi doc Anexa Cap VII „Cine este crestin de Oyakhilome” si Cap VIII „Cand asculti pe Omul lui Dumnezeu tu asculti pe Dumnezeu”)
5. Iov a fost vinovat de incercarea prin care a trecut.
“Multi au crezut in mod gresit, ca Dumnezeu a fost Cel care i-a permis lui Satan sa-l loveasca si sa-l faca pe Iov sa sufere ca sa il poata smeri. Acest lucru nu este adevarat! Teama lui Iov a fost problema lui! …
Iov a ingaduit duhului de frica sa-i insface inima! In ciuda protectiei lui Dumnezeu asupra vietii sale, confirmata chiar si de Satan, Iov se tanguia in Iov 3:25-26, declarand: „De ce ma tem, aceea mi se intampla; de ce mi-e frica, de aceea am parte” (Iov 3:25-26). Problema lui Iov a fost teama lui, iar teama impiedica credinta.” (Rap Real 8 Feb 2011)
Iov 1: 9-12 si Iov 2:3-7 arata ca incercarea si suferinta lui Iov au fost ingaduite de Dumnezeu. Cuvintele din Iov 3:25-26 sunt rostite in mijlocul unei suferinte teribile si de durata.
Oyakhilome cere adeptilor lui o gandire si vorbire exclusiv pozitiva in orice imprejurare a vietii, pentru a avea sanatate, bogatie si protectie perfecte. El exclude posibilitatea ca Dumnezeu sa ingaduie suferinta in viata credinciosului. El afirma ca cine accepta acest lucru este un crestin ignorant si ca “Un crestin ignorant si un pacatos vor avea acelas fel de viata.”  (Vezi doc Anexa Cap V “High Life Conference USA”)
7.  Nu pot fi infectat in trupul meu de vreo boala
“Nu pot fi infectat in trupul meu de vreo boala, deoarece eu nu mai traiesc datorita sangelui care curge prin mine. Eu traiesc prin Duhul!” (Proclamatia de credinta 7)
“Prin urmare nimic nu ar trebui sa fie in neregula in trupul tau, deoarece Duhul lui Dumnezeu asigura viata fapturii noi, nu sangele.” (Rap Real; 13 iunie 2011)
Orice om care sufera o hemoragie majora moare daca nu se opreste sangerarea. Atat in Vechiul cat si in Noul Testament se spune ca viata este in sange. In conceptia lui Oyakhilome, omul nascut din nou este o superfiinta superiora bolii, diavolului si pacatului.
8. Stiti ca voi sunteti Cuvantul lui Dumnezeu?
“Stiti ca voi sunteti Cuvantul lui Dumnezeu? Cand v-ati nascut din nou, ati fost nascuti prin Cuvantul lui Dumnezeu. Asta inseamna ca destinul vostru in realitatea Duhului este sa fiti Cuvantul lui Dumnezeu, pentru ca v-ati nascut prin cuvantul lui Dumnezeu. (situl Christembassy – http://www.christembassy.org/en/mediaministry/?p=546)
Doar Domnul Isus este numit Cuvantul lui Dumnezeu in Biblie.Nici un apostol sau crestin al primului veac nu a primit acest nume.
9. Pericolul invataturii lui Chris Oyakhilome referitor la noua crestie consta nu numai in faptul ca in procesul exegezei textului biblic el scoate texte din context, ci si pentru ca adauga noi intelesuri care nu exista in text (proces numit insegeza). Recomand analiza teologica realizata de fr Radu Gheorghita asupra “Proclamatiilor de credinta” (vezi doc atasat – Comentariile lui Radu Gheorghita asupra Proclamatiilor credintei si Anexa Cap VI “Pozitia lui Radu Gheorghita cu privire la proclamatiile pastorului Chris”).
Partea III
Viata de sfintenie in conceptia lui Chris Oyakhilome
Sunt numeroase citatele lui Chris Oyakhilome de urmatorul gen:
Iar acum ca am fost inviati impreuna cu El si am fost asezati impreuna cu El in locurile ceresti, moartea, esecul si boala nu mai au putere asupra noastra; traim in El acum si pentru totdeauna! Aleluia. Aminteste-ti, tu nu esti o persoana obisnuita, ci apartii unei clase speciale de fapturi divine – „Oameni – care – Il au – pe – Cristos – in – ei!” Aceasta este nadejdea ta pentru viata din belsug pe care ai primit-o, care este miraculoasa si vesnica. (Rap Real 28 noi 2010)
„Acum! Cine este un crestin? Un crestin nu este un rascumparat, crestinul este o roada a rascumpararii. Ati inteles? Noi suntem rezultatul rascumpararii, noi nu suntem cei rascumparati. Noi suntem rezultatul rascumpararii. Lucrarea rascumparatoare a lui Cristos s-a implinit si Dumnezeu L-a inviat din morti. Si noi am crezut si am devenit o creatie noua in Cristos, cu un nou fel de viata. Noi suntem o creatie noua, o specie noua de fiinnte, una care niciodata nu a mai existat mai inainte.  Trecutul vostru s-a dus, o glorie lui Dumnezeu! Trecutul tau s-a dus! Voi ati auzit ce am spus? In ziua in care ai devenit crestin, tot ce ai fost si ai facut inainte de a fi crestin, a trecut si nu mai exista niciodata!
Viata ta a inceput cand ai devenit in Cristos o noua creatie, o superfiinta, superioara   diavolului,  ooo, superioara pacatului. Alooo! Sunteti gata pentru un miracol chiar acum? Oriunde sunteti fiti gata sa puneti la lucru Cuvantul.” (vezi doc Anexa Cap I „Isus nascut din nou in Iad”)
Care este pozitia lui Chris Oyakhilome fata de pacat si ce recomanda el unui crestin nascut din nou, acelei superfiinte superioare pacatului sa faca atunci cand totusi a pacatuit?
Pe blogul lui Oyakhilome (vesi doc Anexa Cap IX „Pozitia lui Chris Oyakhilome fata de pacat si mania lui Dumnezeu) gasim urmatoarele:
“Elvis (Camerun): Draga Pastore Chris, am urmarit unul din mesajele tale pe reteaua de televiziune LCN TV si ai afirmat acolo ca Dumnezeu nu este manios pe noi cand pacatuim, dar eu studiez Vechiul Testament si in cartea Judecatori, am intalnit de nenumarate ori cand Biblia spune: “Si mania Domnului s-a aprins impotriva poporului.” Este aceasta ceva care este specific numai Vechiului Testament? Multumesc, si Dumnezeu sa te binecuvanteze.
Raspuns 5: Ei bine, da, eu am spus ca Dumnezeu nu este manios pe noi cand pacatuim. Aceasta este adevarat; El nu e manios pentru ca exista pregatit dinainte un plan care poarta de grija pacatului tau.
El nu este manios pe noi, dar El intr-adevar se manie pe tine – tu atragi mania Lui sau furia Lui – cand respingi aceasta prevedere, purtare de grija din partea Sa. Astfel, aici este unde dai de necaz, pentru ca nu exista niciun pacat care nu poate fi acoperit de catre sangele lui Isus – spalat, sters definitiv de sangele lui Isus. Nu exista niciun pacat fara remediu, fara leac. Despre aceasta este vorba. Vezi, fiecare pacat este spalat de sangele lui Isus si daca tu respingi ceea ce El a furnizat pentru ispasirea pacatelor tale, atunci atragi furia, urgia lui Dumnezeu, pentru ca tu nu ai optiuni. Dar cand pacatuiesti, El nu se manie pentru ca ai pacatuit si nici nu se manie pe tine, deoarece El stie ca tu poti trece peste aceasta ca si crestin — si asa si trebuie sa faci!”
Consider aceasta pozitie a lui Chris Oyakhilome ca fiind deosebit de periculoasa. Ea deschide  posibilitatea pentru cel ce pacatuieste cu voia sa rezolve problema pacatului sau doar prin constientizarea pacatului si marturisire. El considera ca restaurarea partasiei cu Dumnezeu se face  automat. Omul este in controlul vietii sale spirituale, el este superfiinta, specia cea noua care practic se absolva pe sine de pacat printr-o simpla recunoastere si marturisire ca “sangele lui Isus il spala de orice pacat.”
De aceea Oyakhilome spune urmatoarele:
Cineva ar putea atunci intreba: „Ce se intampla daca am facut ceva gresit in ziua precedenta? Pot sa iau Cina Domnului?” Da! De fapt, in astfel de momente ai si mai mare nevoie de Cina Domnului.
Daca ai gresit, recunoaste acest lucru si accepta iertarea Domnului. In momentul cand accepti iertarea Lui gandeste-te ca ai fost curatit de toata faradelegea si adu-ti aminte ca esti una cu El.”
Oyakhilome respinge cainta si pocainta ca avand vreun rol in procesul restaurarii partasiei cu Dumnezeu, franta prin pacat, cu toate ca ar trebui sa stie ca “Plata pacatului este moartea!”
Partea IV
Generatii
Este de remarcat admiratia si fascinatia pe care membri bisericii Christembassy si cei care participa la conferintele lui Chris Oyakhilome o dezvolta fata de el. Ei spun ca el este “The Man of God” – “Omul lui Dumnezeu”, ca are o ungere extraordinara, ca prin el se fac minuni de vindecare cum nu s-au mai facut pana acum, ca este unul dintre cei mai mari oameni ai lui Dumnezeu din generatia noastra.
Aceste afirmatii s-au facut si in alte generatii. In cuvantul de introducere al cartii “Your rights in Christ” de Chris Oyakhilome este scris (Vezi doc Anexa Cap X “O legatura intre generatii – Branham Osborn Oyakhilome”):
“Noi suntem indatorati lui TL $ Daisy Osborn si Oral & Evelyn Roberts, ale caror vieti si slujiri ne-au afectat in cel mai extraordinar mod.” Chris si Anita Oyakhilome
Exista o legatura speciala intre William Branham, TL Osborn si Chris Oyakhilome. Au trait in momente diferite dar au transmis de la unul la altul: invatatura si o “ungere” pe care Oyakhilome o transmite celor care vin la conferintele pentru lideri.
TL Osborn, autorul lucrarii “Tepusul lui Pavel” si Oral Roberts au fost admiratori si prieteni ai lui William Branham.
In doc Anexa la cap X puteti citi  mesajul lui TL Osborn la inmormantarea lui William Branham, care pentru Osborn a fost intruparea din nou, in generatia noastra, a lui Dumnezeu!!
Cum este posibil ca invataturile lui Branham si Osborn sa continue sa fie raspandite? Prin Oyakhilome!
Se stiu putine detalii despre viata privata a lui Chris Oyakhilome. Dar se cunoaste fascinatia pe care membri bisericii lui o au fata de el. Aceeasi atitudine o au si cei foarte apropiati lui (vezi doc Anexa Cap XI Anita Oyakhilome despre sotul ei):
“Olanda esti gata pentru Pastor? (Ovatii)
Cand vei fi gata, va fi o caldura in trupul tau, va fi un foc in oasele tale, va fi o foame in gura ta. Tu stii ca esti flamand dupa Omul lui Dumnezeu. Timpul s-a scurtat. Cred ca Pastorul vine in curand. Slava Domnului.”
Pastorul Peia atașează mai multe materiale pe care – pentru conformitate – le declar autentice dar nu le public din motive de spațiu.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

45 răspunsuri sa “STRĂJERII ȘI PASTORUL CHRIS – MESAJ DE LA PASTORUL NELU PEIA”

 1. O intelegere simpla si sanatoasa,cu bun simt, a Scripurii, din totdeauna a ferit pe credicios de astfel de stricaciuni.Si nu trebuie multa carte pentru asta.Vreme de multi ani, multi dintre noi am spus ca nu e bine, ca ceva este stricat, sa ne ferim de asta.Oamenii care au luat atitudine au fost in cel mai bland caz ignorati.Si iata ca ce se stia dintotdeauna a venit in prim plan.Este biruinta Domnului Isus Hristos asupra intunericului unei invataturi care a adus multa tulburare , multa confuzie si chiar moartea unora.Ma bucur de fratii care au avut puterea sa spuna lucrurilor pe nume.Mai bine mai tarziu decat niciodata.

 2. Cel mai bizar lucru pe care l-am observat la Chris Oyakhilome a fost cand si-a folosit umbra ca sa efectueze ceva „miraculos,” adica sa puna doi oameni in transa, dupa care a declarat mandru: „Ati vazut?” Si uite ca noi aici in America credeam ca Rob Bell si Joel Osteen sunt la culmea ereziilor!

 3. Frate pastor Ionescu, am inteles ca doriti sa-i dati apa la moara lui Romeo Fulga, dar eu zic ca pentru noi,astia in „scutece” cum spunea un portlandist, erau bune si foarte bune materiaalele cu care ne tineti treaza veghere, zi de zi!!! Daca cineva are timp,8 ore pe zi sau mai mult,pentru a -l irosi, sigur, trageti fratilor cu analiza, ca pe saraci ii veti avea intotdeuna cu voi.Oricum acest Chris avea si are voie sa spuna tot ce doreste, precum au si alti filozofi, doctori si…categoria a treia(prietenii stiu care). Domnul sa va binecuvinteze.

 4. Faptul ca strajerii si unii din liderii lor sau dus sa primeasca ungerea lui Chris, spune totul despre viziunea si calauzirea lor. Am urmarit, de asemenea, slujbe ale fratelui Peia, si mi s-a parut ceva ciudat cum manipuleaza audienta in mod flagrant. El rosteste anumite fraze spirituale pe care poporul le repeta in cor, la fel face si acest mascarici numit Chris. Ceva e putred de ciudat! Nu agreez cu valul acesta care se ascunde sub o masca a ravnei spirituale. Deci atentie foarte mare!
  Ce ma uimeste este ca fratele Ton agreeaza cu ei si mai nou cu Bill Johnson, foarte controversat si el la randul lui… Lucrarea Duhului Sfant este curata si linistita, nu are nevoie de reclame pompoase si sustinatori zgomotosi!

  • L-am cunoscut personal pe fratele Peia și pot să vă spun că dorința lui de trezire spirituală este sinceră. La noi în biserică nu s-au petrecut excese. Sunt multe lucruri discutabile în mișcarea carismatică, unele manifestări sunt comune mișcării penticostale (noi le considerăm legitime din punct de vedere biblic) dar nu acesta este scopul postării de azi. Poate voi reveni cu clarificări funcție de cât de departe vor merge alții în asocierea mesajului lui Nelu Peia cu alte lucruri.

   • Frate Cristi, aveti dreptate: la noi nu au fost excese de tip charismatic, referindu-ne aici la miscarea derivata din penticostalism, si nu la sensul teologic al cuvantului. In schimb noi le avem pe ale noastre: legalismul, democratia si institutionalismul.
    Daca ati observat, sunt cativa cititori cu coloana vertebrala, care au vazut acelasi lucruri netemeinice cu privire la strajeri. Faptul ca strajerii se delimiteaza de „magicianul” Chris este foarte bine, dar o intrebare pertinenta ar fi: daca pana acum l-au copiat si i-au raspandit invataturile, s-au adapat din izvorul lui, nu este drept sa ne indoim de originea si veridicitatea biblica a acestei miscari de „trezire”?
    Un lucru normal ar fi acum si schimbarea serviciilor lor divine, care contin, asa cum am remarcat mai sus, asa numitul „cuvant proclamat” care face sa ia fiinta orice lucru prin credinta. Sunt curios daca fratele Peia va schimba invatatura aceasta in bisericile lor, daca va mai rosti acele „vorbe de autoritate spirituala” la microfon iar poporul sa repete ca un papagal dupa el. Tare ma tem ca samanta care a fost pusa este deja otravita de charismatismul cu elementele si manifestarile nebiblice, care a cuprins aproape toata miscarea penticostala din Vest. Reclama este prea pompoasa, mai ales la Alfa&Omega TV, care se face acestei miscari de trezire. Liderii lor vorbesc doar de minuni si vindecare, nu i-am auzit sa vorbeasca despre sfintenie si ucenicie, iubirea de bani si purtarea crucii, lepadarea de sine… Acestea nu sunt subiectele preferate ale charismaticilor, ci prosperitatea, vindecarile si banii!

    • Prosperitatea, vindecările și banii sunt în perfectă armonie cu liberalismul și dictatura religioasă și sunt în sine o instituție (ca în cazul lui Chris, nu?). Prima parte a comentariului dvs. contrazice pe a doua.
     Altfel suntem de acord… 🙂

   • Nu stiu daca nu ati urmarit vre-o slujba de-a lor, au aceste elemente de care am vorbit mai sus, de aceea am zis trebuie sa se dezica si in slujbele lor, de elementele preluate de la acel pastor. Scopul nu scuza mijloacele, dorinta de a face voia lui Dumnezeu de multe ori este doar o masca „spirituala”. Vom vedea in timp daca aceasta miscare este de la Dumnezeu sau nu, vorba lui Gamaliel. In rest, har si pace! 🙂

   • Daniel G
    tu zici: „sfintenie si ucenicie, iubirea de bani si purtarea crucii, lepadarea de sine… Acestea nu sunt subiectele preferate ale charismaticilor, ci prosperitatea, vindecarile si banii!”

    Generalizezi extrem de mult si partinitor.

    Un Carismatic care nu se identifica cu nimic din etichetarea ta 🙂 Fii mai atent, te rog 🙂

   • din cate stiu le mai place si rasul sfant, caderi pe spate si dansul…
    De aceea Richard Dowkins si Christofer Hitchens rad de noi!

 5. Fr. Ionescu,

  dar cum se face ca, ” mai marii ” Strajerilor, n-au vazut aceste erezii demonice de la inceput? Nu cumva au suferit si ei de orbire ca, si africanul? Tare ma tem ca, nici in ziua de azi, nu se delimitau de acel inselator african, care poate sa se ia de mana cu Benny Hinn, daca nu erau comentariile din blogosfera, care sa denunte acele rataciri.
  (…)
  Io zic ca, da. Si inca, un mare semn de intrebare, fiindca acesti oameni dovedesc prin participarea lor la aceste rataciri ca, nu sant pe Temelia invataturilor sanatoase!!!

 6. Frate Ionescu,

  Pentru ca inteleg ca puteti lua legatura cu fratele Peia si cu alti lideri de la Miscarea Strajerilor, as dori sa-i intrebati de ce aceasta scrisoare si comunicatul mai vechi (cel publicat pe blogul pastorului Lascau, venind tot de la fratele Peia) nu apar si pe site-ul miscarii strajerilor.
  Mi se pare anapoda, sa transmiti un asemenea mesaj pe diverse canale dar sa nu-l pui pe site-ul propriu. Si asta in conditiile in care aceasta miscare continua acele scoli de vindecare si eliberare prin Cuvant urmate de intalniri de post si rugaciune, unde se mai aud si proclamatii ale credintei, care seamana prea bine cu unele proclamatii de care se dezice fr. Peia in acesta scrisoare. E drept ca proclamatiile le face mai mult un alt lider al miscarii.

  • Cum este lesne de înțeles, au existat mai demult scindări ideologice între liderii mișcării. Au încercat să le rezolve dar se pare că nu au reușit.

  • Draga frate Liviu M.,
   Cum sa apara pe site-ul strajerilor o asa declaratie care condamna la un colaps sigur miscarea in sine ? Intrebarea este pusa in mod pueril, nu va dati seama ?
   Nu-i nimic „anapoda” ci, cu sau fara voia noastra, sub calauzirea Duhul Sfant care nu-si „reformuleaza” pretentii in functie de preferintele noastre ! Nici nu-si reconsidera discernamantul in functie de capacitatea noastra de intelegere sau de acceptare a adevarului.
   Fiti, va rog mai explicit !

   • Cand am citit prima data scrisoarea pastorului Peia, am avut impresia ca vorbeste in numele miscarii strajerilor. De aceea am cautat pe site-ul lor sa vad daca a aparut si acolo. Si n-am gasit-o. Lucru (nepublicarea) care mi s-a parut anapoda.
    Mai tarziu am inteles ca de fapt Nelu Peia vorbeste in nume propriu si este in dezacord cu ceilalti doi lideri ai miscarii (vezi link-ul dat mai sus).
    Acum eu sunt lamurit.

   • Declaratia este facuta acum 10 zile. Din ea reiese clar ca ceilalti 2 lideri nu se dezic de pastor Chris. Noi ce sa intelegem acum? Poate fratele Cristi Ionescu ne poate lamuri cum i-a parvenit aceast mesaj de la fratele Peia, care pare o reactie la cea postata de ceilalti 2 pe site-ul strajerilor!?
    Ne lamuriti frate Cristi? Deja, poporul vede conspiratii… 🙂

   • ACIDUZZU,
    Avand in vedere,flerul si capacitatea de care dispui in elaborarea si dezvoltarea comentariilor-indiferent de subiectul pus in discutie-presupun ca,intuiesti ca nimic substantial nu se va schimba, cu privire la ce prezinta fr. Peia,deoarece el cere INFIINTAREA UNEI COMISII DE ANALIZA..etc.
    Citez;”Consider ca este necesar sa se faca o comisie care sa cerceteze in profunzime invatatura si efectele influentei lui Chris Oyakhilome in Romania si diaspora romaneasca, producand un studiu comun care sa fie distribuit in bisericile locale
    In cele mai multe cazuri,CAND SE VROIA SA NU SE REZOLVE CEVA SE INFIINTA O..COMISIE ..asa ca si-n acest caz se va proceda intocmai,cu atat mai mult cu cat fratii romani sant implicati in activitati „politico-religioase”
    Pe de alta parte,fr Demeter si Popa afirma ca”..nu este nici-o legatura intre Miscarea Strajerilor si Chris in afara de „legatura Duhului”(vezi siteul Strajerilor)

   • @DRAGO,
    Dragul meu frate…DRAGO („drag” in limba sarba). Chiar daca „flerul” meu nu ma inseala, sau chiar daca „flerul” meu mi-ar juca feste (ceea ce nu prea cred…dar asta-ia lta poveste care o inchei aici !), eu nu sunt in masura sa analizez etapele viitoare ale manifestarii strajerilor ca fenomen in sine.

    Eu m-am pronuntat doar asupra declaratiei fratelui Nelu Peia, considerand-o ca atare, si care se potriveste „ca nuca-n perete cu asa zisul „crez” al Strajerilor inca fara legaturi rupte definitiv cu Chris Oyakhilome, Benny Hinn, si ceilalti exponenti ai ex-evangheliei denuntate inca din secolul intai ca „o alta evanghelie”, mai intai de Domnul Isus, apoi de apostolul Pavel, apoi de apostolul Ioan, Iuda si chiar prezbiterul Iacov atunci cand se exprima atat de transant: „Suflete preacurvare !”

    N-am „intuit cum ca nimic substantial nu se va schimba” (astea sunt doar cuvintele dumneavoastra pe care va straduiti sa mi le puneti in gura…) deoarece se propune „instituirea unei comisii…” Nu va amintiti de Fapte 15, in care apostolii adunati la Ierusalim impreuna cu prezbiterii au instituit o comisie, au dezbatut, au deliberat, au trimis o „circulara” (vezi Fapte 15:23-29) prin care s-au facut de cunoscut limitele „legale” adica incadrate de Duhul Sfant in perceptele Scripturale, pentru acceptarea, manifestarea, structurarea, si pozitionarea Cuvantului Sfant, aplicat astfel practiuv in viata Credinciosilor ?

    Acel „ni s-a parut nimerit Duhului Sfant si noua” poate fi un concept acceptat sine-qua-non si-n viata fratelui Nelu Peia. Daca-i asa, este de asteptat sa faca si altii declaratii publice de aceelasi calibru, incepand cu ceilalti leaderi si continuand cu acei „agramatos kai idiotai „(adica oameni necarturari si de rand…, Fapte 4:13)

    Cat despre „cercetarea in profunzime a invataturiii lui Chris Oyakhilome” nu mai este nevoie, intrucat:
    a) „Nu orisicine-mi zice Doamne, Doamne…”
    b) „Din cuvintele tale vei fi scos fara vina…”
    c) Cine zideste pe aceasta temelie, paie, fan, trestie, pietre scumpe, lucrarea lui va fi data pe fata…”
    4) „Dupa roadele lor ii veti cunoaste…”

    La acest punct cred ca am poposit destul in comment-ul de raspuns dat in data de 28 octombrie 2011 la 11:48 AM, fratelui Gabi Bogdan !

    Cat priveste asa-zisa „legatura a Duhului…”(citatul dumneavoastra):
    „Pe de alta parte,fr Demeter si Popa afirma ca”..nu este nici-o legatura intre Miscarea Strajerilor si Chris in afara de “legatura Duhului”(vezi siteul Strajerilor)”, mi se pare dubioasa aceasta „dezicere” de Chris Oyakhilome dar totusi pastrandu-se acea ciudata „legatura a Duhului…”
    Care Duh ? Oare toti suntem naivi ?

    Dezicerea (retractarea),disocierea este un act personal si responsabil cu greutate de legamant si care se indeplineste doar personal, in dreptul vietii si sufletului fiecarui individ in parte ! ca si pocainta de altfel ! daca nu-i asa, nu-i veridic, nu-i autentic, oricat am incerca sa despicam firul de par in patru „eludand (iarasi) meandrele concretului…!

 7. Pentru mine este o mirare mare, cum nu au vazut fratii care predica, si deci trebuie sa aiba o temeleie pe Stinca, inca de la primele aparitii
  ale acestui african ca este „ceva putred”
  Dupa cinci minute iti dai seama, fara ca macar sa cunosti limba ca e ceva
  in neregula.
  Cristos a facut fara spectacol orice vindecare, vrind sa inalte pe Tatal,
  n-a facut nimic pentru a fi vazut.
  Eu ma bucur de fr Peia; sper sa apara si alte schimbari.

  • Pai tocmai asta e ca unii vor sa fie pe scena tot timpul de parca Dumnezeu si-ar imparti slava cu cineva dintre noi.

   • Nelu Demeter spune:
    „Noi credem că nu este bine și nu suntem de acord să se implice întreaga Mișcare a Străjerilor în dezbateri teologice”
    Strajeristii se pare ca nu i intereseaza „teologia”.
    Din ce cauza cuvintul „teologie” este un „dirty word” intre unii dintre carismatici ( si nu numai) nu pot sa inteleg.
    Nici nu e de mirare ca nu pot sa vada un eretic nici daca i-ar impunge in ochi!
    L-am vazut pe N. Demeter „pronuntind prosperitate ” si legind duhul saraciei peste orasul Tirgu Mures.
    Cineva din Tirgu Mures in audienta sa ne reporteze daca s-au inchis spitalele si sau deschis banci noi pe acolo?

 8. . . .” ce e val, ca valul trece . . . .

  • Da, frate, dar raman pietrele ! Ce pacat insa ca din aceste pietre nu se poate inalta altar !

   • ARGINTARUL DIMITRIE…

    Fapte 19:21-28,32;
    Matei 21:12-13.

    Argintarul Dimitrie
    Şi-a deschis butic de soi
    În biserica cea vie ;
    Şi-un comerţ cu…idoli noi…

    Argintarul Dimitrie
    Şi-a deschis butic în hol ;
    Şi zâmbind ne tot îmbie
    Ca să nu-i mai dăm ocol

    Când venim la Adunare
    Îndemnaţi de Duhul Sfânt,
    Cu bucurie la-nchinare,
    Părtăşie, rugă, cânt…

    Astăzi, el nu mai instigă
    La răscoală, ca-n Efes ;
    Dar ceea ce ne intrigă
    Este că inima, ghes

    Ne dă de la mic la mare
    Într-o dulce ispitire ;
    ‘’Ture’’ să dăm fiecare,
    S-aruncăm ‘’scurtă’’ privire

    Aşa, ca…turiştii-n târg,
    Alegând doar suveniruri ;
    Şi ne transformăm cu sârg
    În amatori de…chilipiruri !

    Tejgheaua-i este aşezată
    Drept în vad de trecere ;
    La-nchinare e blocată
    Calea, spre prefacere…

    Când venim să ne-nchinăm,
    Pentru-o sfântă cercetare,
    Ne trezim că ne-adunăm
    Doar pentru…cutreierare

    Pe la firma de gablonzuri,
    Suveniruri şi-alte cele ;
    Argint, postere şi bronzuri…
    (Mai lipsesc doar…acadele…)

    Că-i doar firmă…non-profit,
    Nu câştigă ci doar vinde !
    Şi se vede împlinit
    La tarabă când te prinde…

    N-are-n ochi sclipiri de ură ;
    Te priveşte galeş, blând…
    Ţi-oferă literatură,
    Cărţi mai noi însiră-n rând.

    El nu mai confecţionează
    Idolii, ca altădat’ ;
    Doar îi comercializează
    Cinstit, sincer şi curat !

    Astăzi, este-adevărat,
    Idolii au altă formă ;
    Nu-s un lucru necurat
    Ci, credinţa îţi transformă…

    Cărti, în aparenţă sfinte,
    Îţi prezintă siropos ;
    Şi îţi trec pe dinainte
    ‘’Evanghelii’’ făr’ Hristos…

    Literatura cea mai nouă
    Venită din Occident ;
    Inima ţi-o rupe-n două
    Anticristul Oponent…

    Au acelaşi calapod
    Aducând idolatria,
    Prin minuni cu John of God*
    Răspândind…septicemia !

    *John of God (Ioan al lui Dumnezeu), vraci si vindecător brazilian, actualmente, in
    mare vogă.

    Cărţi scrise de Yonggi Cho**
    Despre tantre şi şamani ;
    Terapii în ‘’kimono’’
    Despre vindecări pe bani…

    Despre ‘’tehnici ‘’…kundalini,***
    Rasucire-zvarcolire ;
    Cu loviri cu palma-n frunte
    Punand oamenii-n uimire…

    Despre mantre colective
    Ce-aduc auto-exaltarea ;
    Expresii repetitive
    Aduc auto-detaşarea !

    Te transformă-n ‘’alter ego’’
    Şi te fac desăvârsit ;
    Este-un alt ‘’efect placebo’’****
    Fără Crist ce S-a jertfit !

    Şi-ţi oferă chiar pe loc
    Cărţi semnate : Bonke Reinhard
    Cu ‘’Evanghelizări cu foc’’ ;
    Şi-nclinate spre hazard…

    Vindecări cu Benny Hinn,
    Pseudo-evanghelist ;
    Şi participi la festin
    Organizat de…Anticrist !

    Despre cum să ‘’cazi’’ în transă,
    Cum să-ţi ţii aeru-n piept;
    Şi credibil, ai o şansă
    De vindecător de drept…

    ** Paul Yonggi Cho – pastorul celei mai mari biserici carismatice din Coreea de Sud.
    *** Kundalini – Cuvântul Kundalini, este derivat din cuvântul sanskrit kundal care înseamnă răsucire, buclă. Reprezintă energia primordială prezentă sub forma a trei bucle şi jumătate care se învârt sub formă de spirală la baza osului triunghiular de la baza coloanei vertebrale numit osul sacru (sacrum).
    Kundalini este potrivit descrierilor antice încolacită asemenea unui şarpe în adormire. A fost descrisă în detalii foarte amanunţite în Upanishade şi textele tantrice. Kundalini yoga era considerată yoga supremă dintre toate celelate forme de yoga, iar trezirea energiei Kundalini era descrisă ca fiind calea supremă spre cunoastere.

    **** Efectul PLACEBO – efect determinat de medicamente autosugestive.

    Despre terapii în râs,
    Cum să râzi în mare hohot ;
    Să te tăvălesti pe jos,
    Duhul Sfânt primind, ‘’în clocot…’’

    Şi-ţi va spune Benny Hinn
    Despre ‘’nouă dumnezei’’ ;
    Nu doar UNUL şi DIVIN,
    Ci de trei ori câte trei !

    Lepădând monoteismul
    C-o Triunică Fiinţă,
    Îmbrăţişăm …’’triteismul’’
    Ca doctrină de credinţă !

    Sau, citim dulcegării
    Oferite în ‘’Baraca’’;
    Ce ascunde blasfemii
    Hrănind firea ta, săraca !

    Tatăl Sfânt, e simplu ‘’tata’’…
    Încă nu mi-e desluşit ;
    ( De-i băiat sau de e fata
    Nicăieri nu-i pomentit ! )

    Fiul Său, Isus Hristos,
    Pus mereu pe…’’chicotit’’,
    E un…pământean de jos
    Bun de împrietenit !

    Când îi ceri să te salveze,
    El se scuz-a neputinţă ;
    Începând să s-eschiveze
    Cum că nu ai trebuinţă

    Decât să umbli pe cărare
    Cu El, cu ‘’tata’’, e…tot aia !
    Vei ‘’trăi’’ transfifgurare,
    Te va-nveseli ‘’Soraya’’…*****

    *****Soraya – nume propriu de origine persană care înseamnă ‘’bogata’’ sau ‘’printesa’’ ;
    Soreth – în limba aramaică , nume dat celor care vorbesc limba soreth; popor de origine asiriană sau caldeeană.

    Căci ‘’Soraya’’ e o soră
    Prefigurând pe Duhul Sfânt ;
    O aleasă domnişoară
    De companie, pe pământ !

    Şi atunci, ca-ntr-o plimbare
    ‘’Chicoteşti’’ a părtăşie ;
    Cu trei prieteni pe cărare
    Ce-s înlănţuiţi de glie…

    Cu ei, poţi să stai acasă
    Şi să-i serveşti cu…fasole ;
    Îţi faci ‘’siesta’’ după masă,
    La desert mănânci minole…

    Treimea Sfântă cea de sus
    Este desacralizată ;
    ‘’Tata’’, ‘’Soraya’’ şi ‘’Isus’’
    Amestecându-se în gloată ;

    De nu mai ştii, pe-acest pământ,
    Cine este Dumnezeu !
    Nici că este ‘’Sfânt’’,‘’Sfânt’’,‘’Sfânt’’ !
    Ţi-e totuna, ca ateu…

    De aşa literatură
    Eu mă leapăd bucuros ;
    M-alipesc doar de Scriptură
    Ce-mi vorbeşte de Hristos !

    Cântecele ? O deşănţare
    Cântată pe corzi de fier !
    Sunt o gravă profanare
    Sub mâna lui Lucifer !

    Noi avem cântări in rugă
    Şi-avem ruga în cântare !
    Demonii-i punem pe fugă,
    I-alungăm din Adunare !

    N-avem genuri muzicale,
    Trupe de hip-hop sau regae;
    Înălţăm doar Osanale
    Dar cu sufletul de veghe !

    Cântul nostru-i respirare,
    E-un suspin după Hristos !
    Nu-l cântăm în gura mare,
    Spart, şi să-l trăim pe dos…

    CD-uri nu avem la stand
    Pentru-un preţ prea pipărat ;
    Nu cântăm în…’’Heaven Band’’
    Fără timbru ! Piratat !

    O, Doamne, treci şi azi prin gang,
    Prin al bisericii pridvor ;
    Şi-mpleteşte iar un ştreang,
    Biciul Sfânt, curăţitor !

    Curăţeşte-Ţi iar clădire
    Transformată în tavernă ;
    Idoli dă-i spre nimicire !
    Strălucească cea eternă

    Pentru veşnicii, Mireasă
    Îmbrăcată-n in subtire !
    Doar Tu să domneşti în Casă,
    Sfânt şi cu Neprihănire !

    Mai ridică-Te din nou,
    Fă curat prin cea tavernă !
    Dă-nviere in cavou ;
    Viaţă-n slava Ta eternă !

    ACIDUZZU, , 05.03.2011

   • @Fr.ACIDUZZU
    Kundalini este cumva ANTEMERGATOAREA lui M.I.S.A.(Miscarea de Integrare Spirituala In Absolut) promovata in Romania de G.Bivolaru.???
    Sau..o ruda a M.N.A.(Miscarea New Age).??

   • @ DRAGO,

    Fratele meu, Cei din MISA, in frunte cu Gregorian Bivolaru, gurul lor „integrat absolut” in…absolutul neantului din scafarlia sa de troglodit, beau doar… (…)
    Adeptii fenomenului kundalini, se hranesc cu venin de aspida sanskrita.
    Kundalini inseamna, asa cum am mai spus, bucla, rostogolire, a da pe spate , zvarcolirea (…) Cam aceasta era MISA.
    Cei de la Kundalini, se rostogolesc imbracati in costume „Giorgio Armani”, incaltati cu pantofi „Gucci” sau „Prada” si cu ochelari de soare „Paco Rabbane” si doar atunci cand binevoieste a trece „umbra lui Chris Oyakhilome („Vraciul lui Hristos”) peste ei !

 9. 8 Vântult suflă încotro vrea și-i auzi vuietul, dar nu știi de unde vine și unde se duce. Tot așa se întâmplă cu oricine este născut din Duhul. Ioan 3:8

 10. …ce sa inteleaga un moldovean din trezirea spirituala a unui sud african…?!

 11. Chris neChris niciodata n-am crezut ca asa zisi oameni ai lui Dumnezeu sa duca in eroare atitea suflete care care au pus suflet la lucrarea Strajerilor si ce-i mai trist e ca unii dintre ei greu se mai reabiliteaza Domnul SA FIE CU NOI TOTI SI e adevarat cine a zis”SA NU TE-NCREZI IN OM” Fiti binecuvantati toti cei ce tineti tare adevarul chiar cu mari sacrificii.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Târzia lepădare « Frică şi cutremur - 28 octombrie 2011

  […] 2011 tags: Iosif Ton, Strajeri de Dyo Ce greu a fost! Deşi era evident pentru toată lumea – “atât pentru detractorii cât şi pentru susţinătorii” mişcării Străjerilor, ca să-l citez pe grabnic prezumţiosul Cristian Ionescu – că asocierea […]

 2. Un comentariu pe blogul lui Dyo – 28 octombrie 2011 « Romania Evanghelica - 28 octombrie 2011

  […] Cruceru folosește acest moment declanșat de Nelu Peia pentru a-și relua campania mizerabilă împotriva lui Iosif Țon! Nu împotriva pastorului […]

 3. 4 postări în Top 10 WP (28.10.2011) « Romania Evanghelica - 28 octombrie 2011

  […] la Antena1: „Penticornel și penticostel propovăduiesc pe Domnul” (penticostalismulazi) 10. StrĂjerii Și Pastorul Chris – Mesaj De La Pastorul Nelu Peia (popaspentrusuflet) Share this:FacebookTwitterLinkedInLike this:LikeBe the first to like this […]

 4. 10 postări în Top 50 WP (29.10.2011) « Romania Evanghelica - 28 octombrie 2011

  […] Oyakhilome” (mariuscruceru.ro) 7. Simina Palincas la Vocea Romaniei (crestintotal.ro) 8. StrĂjerii Și Pastorul Chris – Mesaj De La Pastorul Nelu Peia (popaspentrusuflet) 9. Bătaie de joc la adresa penticostalilor la Antena1: „Penticornel și […]

 5. Cronici mondene (57) O geană în ochiul ciclonului « Vindecătoru - 28 octombrie 2011

  […] fragmente de frază şi mesaje subliminale, pe care să nu mai ştiţi de unde le-aţi citit, frunzăriţi elucubraţiile lui Nelu Peia despre Chris, un soi de ventriloc, de şaman african, un farsor internaţional, pe care Străjerii […]

 6. 15 postări în Top 100 WP (29.10.2011) « Romania Evanghelica - 29 octombrie 2011

  […] StrĂjerii Și Pastorul Chris – Mesaj De La Pastorul Nelu Peia (popaspentrusuflet) 11. … Mărită-te…, asta te așteaptă… (petricamoisuc) 17. […]

 7. 7 postări în Top 20 WP (29.10.2011) « Romania Evanghelica - 29 octombrie 2011

  […] Nelu Peia? – “Pericolul invataturile lui Chris Oyakhilome” (mariuscruceru.ro) 6. StrĂjerii Și Pastorul Chris – Mesaj De La Pastorul Nelu Peia (popaspentrusuflet) 12. … Mărită-te…, asta te așteaptă… (petricamoisuc) 13. […]

 8. Joaca cu trecutul, variaţiuni pe un caz concret: bâlbâielile Străjerilor « Frică şi cutremur - 29 octombrie 2011

  […] O dovadă că venerabilul istoric nu bate câmpii este şi foarte recenta istorie străjerească, “activată” ieri pentru încă o repriză de toamnă prin publicarea aproape simultană a analizei făcute de Ioan Peia scrierilor pastorului Chris pe blogurile lui Marius Cruceru şi Cristian Ionescu. […]

 9. “Pastorul Chris si Miscarea Strajerilor in Africa.” « Cetatea de scapare. - 27 mai 2012

  […] Recent am citit pe acest link urmatoarele: https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/10/27/strajerii-si-pastorul-chris-mesaj-de-la-pastorul-n… […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: