AU LOC MIȘCĂRILE DE TREZIRE ÎN BISERICI?

Una dintre marile probleme cu care ne confruntăm în aceste zile sunt mișcările de trezire spirituală. Apariția lor semnalează o cădere în anost a bisericilor. Trebuie să înțelegem că oamenii care doresc o apropiere reală de Dumnezeu caută medii care să faciliteze acest lucru. Să nu uităm că nu toți membrii noștri se mulțumesc cu doza de spiritualitate pe care le-o administrăm duminica și încă o zi pe săptămână. Spre deosebire de marea parte a credincioșilor moderni cărora și atât li se pare prea mult, sunt unii care realmente doresc o trăire mai intensă a părtășiei bisericii. Dacă pastorul, conducerea și biserica locală ar da dovadă de înțelepciune și în loc să suprime aceste tendințe le-ar da curs în spațiul supravegheat al comunității am fi scutiți de multe accidente.

Să nu uităm că și în Biblia enoriașilor, trăirea zilnică a Bisericii Primare este descrisă ca fiind vibrantă, încărcată cu experiențe supranaturale, motivată de câștigarea sufletelor pentru Împărăția lui Dumnezeu. Pierdem respectul maselor atunci când doar denigrăm aberațiile unor impostori ca și Chris dar nu le oferim oamenilor nimic din ceea ce scrie Cuvântul lui Dumnezeu că înseamnă adevărata viață de credință. Pentru o acoperire elegantă a indolenței noastre ne-am reorientat doctrina pe concepte la fel de dăunătoare ca cea a extremelor carismatice: cesaționismul!

Problema cesaționismului este nu numai că NU oferă o bază logică sau teologică temeinică ci și faptul că este contrazisă de realitate. Să nu aveți impresia că mă refer în primul rând la bisericile baptiste care au o mai mare predispoziție pentru această teorie. Sunt (prea) multe biserici penticostale unde nici nu mai există termenul de stăruință, pastorii locali nu știu să-l argumenteze biblic, iar credincioșii trăiesc un cesaționism practic. Normal că după o vreme își vor da seama că se poate mai mult și mai bine decât li se îngăduie în corsetul instituțional.

Ca majoritatea mișcărilor de trezire, Străjerii, Rugul Aprins, Măslinul etc. nu se vor materializa niciodată ca instituții. Ele vor dispărea (unele în devieri eretice) și altele le vor lua locul. Odată ce am reușit să le discredităm pe unele, dacă nu vom iniția noi înșine o mișcare de trezire în biserica locală, apar altele. Nu îmi permit să mă erijez în sfătuitor al pastorilor, dar dacă am investi o fracțiune din energia consumată pentru a înăbuși aceste mișcări, în scopul întreținerii lor în bisericile noastre ar fi cu mult mai bine.

Dincolo de maimuțărelile lui Chris, Benny Hinn și alții ca ei, am putea să recunoaștem că darurile spirituale sunt absolut necesare Bisericii din vremea noastră? Pentru că falimentul acestor mișcări de trezire nu justifică în niciun fel întoarcerea în obișnuințele zonei noastre de confort. Ele ar trebui să fie o provocare la trezire autentică începând cu noi! Altfel vom intra într-un fel de perpetuum mobile, numărând cu mândrie scalpurile agonisite în… lucrare.

Sincer, nu mă deranjează prea mult, dar cred că mustăcelile răutăciose și triumfaliste ale unora nu sunt de niciun folos și dovedesc o măsură mai mare de ignoranță și lipsă de eleganță decât a celor pe care îi batjocoresc. Așa că nu respirați prea ușurați că vine altceva. Mai bine ne-am pune pe treabă să vedem cum am putea să lăsăm pe Duhul Sfânt să lucreze între noi cu puterea Sa. Sau vom continua să le spunem oamenilor că cea mai înaltă treaptă a relației lor cu Dumnezeu este ceea ce le oferim noi! Vom vedea câți ne vor (mai) crede…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

31 răspunsuri sa “AU LOC MIȘCĂRILE DE TREZIRE ÎN BISERICI?”

 1. Va raspund la intrebarea din titlu cu o alta intrebare:Exista frati care nu sunt datori la banca?Daca raspunsul e da atunci putem spune ca o parte se afla intr-o faza a unei treziri spirituale intrucat o trezire spirituala e data de lipsa lacomiei.

 2. Mai intai de toate cum definim cuvantul de trezire.S-ar poate ajunge la un numitor comun daca ar fii sa intrebam toate cultele crestine?

  • Bazic, trezire înseamnă că omul devine nemulțumit cu starea lui și dorește mai mult. De aici urmează o ramificare greu de anticipat și evaluat. Însă dorința consider că este legitimă și apare pe fondul apatiei religioase. Că uneori este deturnată de oameni cu interese meschine și se ajunge la erezii este adevărat.

   • Multumesc. Cred ca e nevoie de o trezire in primul rand din familii.Dar intai de toate primul pas -si cred ca cel mai important- este sa se puna la punct invatatura biblica.Treziri fara o baza scripturala este ca un orb la volan.

   • @Gabriel Dinca,

    Intrebarea initiala „Au loc miscarile de trezire in Biserici ?”, nu este pusa rau, dar nu este interpretata bine. Deocamdata, tare mi-e teama ca in bisericile evanghelice, oricare ar fi aceastea, au loc doar…miscari ! Trezirea este altceva !

    1. O trezire autentica incepe intotdeauna cu mine (nu cu…tine);

    2. O trezire autentica inseamna o intoarcere cu 18o de grade cu fata spre Golgota. O pivotare in jurul axei verticale proprii nu in sens de…zvarcolire de tip „kundalini”, care inseamna in limba persana „bucla”, „rasucire”, „zvarcolire” (pe orizontala…), „a da pe spate” (vezi Genesa 49: 17; Judecatorii 18:27-31; 1 Samuel 4:18).
    Tocmai asta vrea Satana ! Doar sa „simulezi” pocainta, dar in loc sa te inchini in smerenie si evlavie si cu fata la pamant inaintea singurului Domn si Mantuitor Isus Hristos, Fiul celui
    Preainalt, sa „dai doar pe spate” !

    3. O trezire autentica, incepe cu innoirea Legamantului; cu renuntarea la „aluatul cel vechi”; cu noi hotarari si fagaduinte;

    4. O trezire autentica, incepe apoi cu marturia personala;

    5. O trezire autentica, continua cu castigarea de suflete pentru Hristos, ( Proverbe 11:30-31), nu cu dobandirea faimei personale;

    6. O trezire autentica inseamna continuitate si statornicie, credinciosie in Legamantul cu Domnul ! „Fii credincios pana la moarte…”, sau, „M-am luptat lupta cea buna…”!

    Iata de ce frate Gabriel Dinca, sunt oarecum circumspect (nu datorita necredintei ci datorita nevoii de deosebire a
    duhurilor…) si afirm cum ca, deocamdata, este doar MISCARE !
    Daca ar fi trezire in adevaratul sens al cuvantului, ar fi pline bisericile evanghelice doar de oameni pocaiti care au lepadat tot ce era lumesc, incepand de la…”vulpile cele mai mici” si pana la pietrele de la usa mormintelor, care astupa duhori grele de suportat !
    Atata vreme cat mireasma este doar de la moarte spre moarte si nicidecum de la viata spre viata ( 2 Corinteni 2:14-17) sa nu avem pretentie ca este trezire !
    Atata vreme cat inca n-am „maturat aluatul cel vechi” (1 Corinteni 5:6-8) nicidecum nu suntem inca „o parga a fapturilor Lui !”

    Da, este nevoie de trezire nu numai de miscare!
    Deocamdata suntem tot in…Valea Oaselor…. (Ezechiel 37:1-9).
    Intrucat TREZIRE INSEAMNA INVIERE, pentru a putea invia este nevoie de vine, carne pe oasele uscate si SUFLAREA DUHULUI SFANT !
    Stiu ca o sa deranjez pe cativa dintre comentatorii acestui blog, dar n-am ce face ! Nu pot spune altceva.

    7. Si nu in ultimul rand, TREZIRE AUTENTICA INSEAMNA CONFORMARE CU VOIA DOMNULUI CEA SFANTA SI DESAVARSITA, ADICA: „FITI SFINTI CACI EU SUNT SFANT !” SI ASCULTARE DOAR DECUVANUL CEL SFANT SI VESNIC AL LUI DUMNEZEU ! (Psalmul 119:89; Psalmul 2:10-12).

 3. Trebuie să existe mișcări de trezire doar în biserici? Poate asta e problema. Incercăm să aducem totul sub umbrela numita biserică. Ne clădim ziduri inalte in jurul nostru, și cum spunea un păstor, ne izolăm intre zidurile bisericii noastre numită sugestiv „Betonia”… Când a fost ultima dată că am auzit spunânduse că este rugăciune, ori stăruință în casa familiei cutare ori cutare? Când a fost ultima dată când am incercat să facem un studiu biblic in casa noastră, nu numai cu familia noastră dar și cu vecinii noștrii? Atunci când trezirea începe in biserică și nu se continuă în casele noastre este doar un show… Si atunci când aceste noi grupări, pe care mulți le numesc „dizidente”, ce se desprind din unele biserici „traditionale” pentru că nu pot găsi suportul spiritual ori moral al majorității din fosta biserică, nu cred că trebuie să le condamnăm, fie ele de la Creștini după Evanghelie, Baptiști, Penticostali ori chiar Ortodocși. Aceste grupuri desprinse de la „biserica mamă” vreau să experimenteze o mai mare apropiere de Domnul, și trebuie să ne rugăm pentru ei, să-i incurajăm. Cei care se vor desprinde însă din biserici pentru, nume, celebritate, diferențe de vedere in lucruri secundare, bani, lupte pentru un „ciolan”, acestea nu pot supraviețui, și doar in timp acest adevăr va ieși la suprafață.

  • Îmi pare rău dar vă contrazic!
   Platforma Împărăției lui Hristos este Biserica: universală și locală! Este principiu biblic! Domnul nu a instituit mișcări în afara bisericii.

   • Frate Ionescu, nu ca as vrea sa va contrazic dar aveti idee daca in original apare cuvantul biserica? De acord cu dumneavoastra numai nu cu „biserica” Se putea inlocui cu comunitatea de crestini.Suna mai frumos.

   • „Platforma Împărăției lui Hristos este Biserica”
    Si eu care credeam ca, Cultul (sic) ar fi platforma 🙂

    „Domnul nu a instituit mișcări în afara bisericii”
    Sa inteleg nici alte institutii precum Cultul? 🙂

   • Intr-adevar, au existat intotdeauna treziri, in afara de contextul special al poporului ales (vezi, Ninive, Samaria…) dar aici, este vorba de biserica (lui Hristos), pe post de…fecioara adormita ! In cantarea Cantarilor, se vorbeste intr-un context special de o trezire a miresei de catre mire si PENTRU MIRE ! („Te-am trezit sub mar !” Cant. Cant. 8:5. Si…stim prea bine sub care mar…)

    FRUMOASA
    DIN PĂDUREA
    ADORMITĂ…

    Apocalipsa 3:1c;
    Cant. Cant. 5:2; 8:5;
    Amos 6:1; Isaia 29:10;
    Psalmul 13:3; Matei 25:5.

    Ne-am hrănit copilăria
    Cu poveşti de Charles Perrault *;
    Ce ne-a adormit pruncia
    Cu mireasma ei cu tot…

    Fratii Grimm ** l-au plagiat
    Şi-au falsificat povestea ;
    « Dreptul » şi-au revendicat,
    I-au furat frumoasei « zestrea »…

    Tot aşa, Ispititorul,
    Şarpele cel din vechime,
    Diavolu-mpotrivitorul
    Plagiază tot ce-i bine…

    Pângăreşte de indată
    Fără remuşcări, ruşine,
    Ce-a creat Divinul Tată,
    Dumnezeu din Slăvi Divine !

    * Charles Perrault – născut la 12.01.1628 la Paris şi mort la 16.03.1703 ; poet francez, scriitor şi povestitor, de profesie avocat, membru al Academiei Franceze ; « părintele » de drept al povestei « Frumoasa din pădurea adormită » .

    ** Fraţii Grimm (Gebruder Grimm – Iacob şi Wilhelm Grimm : Iacob Grimm, născut la 04.01.1785 şi mort la 20.09.1863 şi Wilhelm Grimm, născut la 24.01.1786 si mort la 16.12.1859), doctori in drept, folclorişti, lingvişti şi filologi, cunoscuţi în toata lumea. Sunt cunoscute basmele lor :Alba ca zapada, Hansel şi Gretel, Cenuşăreasa, Broscoiul fermecat, etc.
    Basmele lor sunt scrise în doua etape : volumul întâi tipărit in 1812 şi cuprinde 86 de poveşti ; volumul al doilea este tipărit în 1814 si cuprinde alte 70 de poveşti printre care şi povestea lui Charles Perrault, »Frumoasa… », plagiată sub numele de « Briar Rose ». Datorită reputaţiei acestora în toată lumea, datorită contribuţiei lor la întocmirea « Dicţionarului istoric al limbii germane » precum şi a primei traduceri al Bibliei lui Martin Luther în limba germană clasică, nu le-a putut fi contestată paternitatea asupra poveştii « Frumoasa din padurea adormită », nedreptăţindu-l pentru totdeauna pe Charles Perrault care trăise cu 150 de ani înainte de a se fi născut fraţii Grimm..

    Chiar credinţa cea curată,
    Unică, dintotdeauna ;
    Pentru sfinţii-aceia dată,
    Care moştenesc cununa !

    …Dupa cum povestea spune,
    Frumoasa se-nţeapă-n fus;
    Curioasă, vrând s-adune
    Caierul de vrajă pus…

    Căci vicleana cea batrană
    Răsucind un fus vrajit,
    S-a făcut iute stapână
    Peste trupul amăgit…

    Prea-frumoasa domnişoară
    Aproape-i de măritat;
    Înţepătura o omoară,
    Trupul ei e aşezat

    Într-un sicriu de cleştar,
    Încuiat sub greu zăvor ;
    Plâng alături cu amar
    Părinţii topiţi de dor…

    Aşa este când faptura
    Amăgită-i pe cărare;
    Tot nesocotind Scriptura
    Rătăceşte în umblare !

    Când la naşterea-i ferice
    E prezentă-o ursitoare,
    Omu-ascultă ce ea zice,
    Moartea-i e fulgerătoare !

    Şi-a uitat ca numai Domnul
    E stăpân pe-al său destin ;
    Dar nechibzuit e omul
    Când se-nţeapă-n fus, din plin…

    Fusul ? E-o ţepuşă dură
    Care îţi pandeşte zarea ;
    Ghimpe-nveninat de ură
    Care-ţi curmă-n Har umblarea !

    Întepat de-al lui venin
    Şi ca om, ca individ
    Şi ca Adunare-n plin ;
    E-un trup mort şi-aşa livid…

    Când Învăţătura Sfântă
    Ai schimbat pe-o ursitoare,
    Doborât esti fără…trântă…
    Şi păcatul nu mai doare…

    Eşti frumoasa « cea ursită »,
    Nu eşti binecuvantată !
    Eşti « frumoasa adormită »
    Aşteptând ca…sărutată

    De un prinţ în zori de zi
    Să revii iar la viată ;
    Plin de vlagă iar să fii
    Când topi-va sloi de ghiaţă :

    Inima-ţi în nesimţire… ,
    Trupul tău inert, greoi… !
    Dacă eşti în adormire
    Visând… »Ziua de Apoi… »

    Să fii sărutat ai vrea
    Şi trezit de-a mortii vrajă,
    Să incepi a te scuza :
    « Adormisem, dar… sunt trează ! »

    O, frumoasă adormită
    Care dormi în nepăsare !
    O, Biserică-amorţita,
    Adormită Adunare…!

    Somnul tău fără Isus
    Te-a tot dus în rătăcire;
    Când te-ai înţepat în fus
    Şi-ai căzut într-o… « răpire… »

    Domnul, nu e…Făt-Frumos
    Să te scoale cu-un sărut !
    Este Domnul Sfânt Hristos,
    Dacă încă n-ai ştiut !

    « Te-a trezit odat’ sub măr… »
    Cand muşcai din el din plin… ;
    Te-a luat, te-a pus pe umăr,
    Te-a cinstit cu Har Divin !

    Ţi-a luat păcatul greu,
    Te-a eliberat de vină ;
    Să trăieşti veghind mereu,
    În jur răspândind Lumină… !

    Logodnică pentru Isus,
    Să te pregăteşti de Nuntă !
    Nu-nţepată într-un…fus,
    Şi în amăgire multă !

    Garantat, nu te-o trezi !
    Garantat, sută la sută !
    De-adormită tu vei fi,
    Nu visa să-I fii plăcută !

    Domnu-Şi ia Mireasa sus,
    Pe aceea ce-n veghere
    ÎL asteaptă pe Isus
    Chiar la-ntâia Înviere !

    Pilda-aceea cu fecioare,
    Zece, şi-aşteptând să vină
    Mirele, pe fiecare
    Să le ducă în Lumină,

    Ne vorbeşte răspicat :
    Cele adormite-n fire,
    De Domnul s-au lepădat,
    Otrăvite de-amăgire !

    Nu te amăgi creştine
    Că ai scuză la…dormire !
    N-ai vegheat, o ştii prea bine,
    Cei ce dorm au răsplătire

    Întunericul de-apoi,
    Fără vis sau…Făt-Frumos !
    În Odaie e în toi
    Nunta celor cu Hristos !

    O să-ţi dai cu pumnii-n tâmple
    Amintindu-ţi de Perrault ;
    Ai fi vrut să nu se-ntâmple :
    Să fii treaz, dar treaz de tot !

    Dar degeaba ! Prea târziu,
    Te-ai trezit ! Fără Isus !
    În coşciug eşti…mortul viu,
    Cu înţepături de…fus…!

    ACIDUZZU, 14.04.2010

 4. Frate Cristian. nu cred ca va mai fi vreo trezire, ci doar apostazia,
  cind Domnul nu va mai gasi credinta pe pamint.

 5. Care o fi principiul ĂSTA biblic la care vă referiți?

  Și de reținut faptul că pe timpul Domnului nu exista… biserica.

  „Pocăiții” erau botezați cu… botezul lui Ioan.

  Mișcările de trezire pe care le-a produs Domnul, pe cînd se mișca printre oamenii cărora le arăta slava Lui, nu au fost în… interiorul bisericii.

  Așadar, dacă producem formule precum cele de mai sus, pe care le-am pus în discuție, să fim atenți și la perimetrul în care le așezăm biblic, teologic, istoric, cultural.

  • Dvs. chiar glumiți sau vă descalificați prin confuzia de care dați dovadă!
   Păi în timpul Domnului Isus era SINAGOGA! Domnul Însuși a intrat de nenumărate ori în sinagogă, citind, propovăduind, chiar vindecând. Frustrarea Sa avea de a face cu fariseii care doreau să țină această mișcare în afara sferei lor de autoritate, ceea ce a condus la adunările publice în case sau în aer liber. Dar și aceste adunări au avut loc sub autoritatea eclesială absolută: ISUS HRISTOS! În mandatul apostolic nu s-a conceput pocăința și apartenența la Trupul lui Hristos în afara adunării FIZICE a bisericii locale (Evrei 10:25)!
   Că sunteți ca un uliu gata să vâneze mortăciuni și mici sălbăticiuni cum ar fi virgulele am înțeles! Dar dacă doriți să mai păstrați o brumă de credibilitate, aproape nimicită și așa de gunoiul presărat în lingvistica blogului dvs., cred că ar trebui să vă cumpăniți cu grijă atacurile pentru că nu sunteți sfântul sisoe al blogosferei și – credeți-mă – nici mogul! Doar un simplu blogger care bine ar face să-și mai măsoare lungul nasului din când în când. Chiar m-ați iritat de data asta! Altfel, numai bine…

   • Foarte rău că v-ați iritat!

    (Puteți considera că eu abia mi-am făcut încălzirea. Ce-o să faceți cînd o să cobor cu viteza uliului asupra vrăbiuței blogosferice?)

    Foarte rău că v-ați permis să scrieți astfel de cuvinte la adresa mea sau A ORICUI! Nu mai sînteți pastor de vă permiteți așa mahalagisme?

    Foarte rău că nu comentați despre SUBIECTUL în discuție!

    Cît despre mogulitatea mea, foarte rău că credeți că prin cîteva cuvinte puteți să deformați realitatea.

    Care e realitatea? Păi nu sînt „un simplu blogger”…

    Iar lungul nasului meu nu e treaba dumneavoastră. (Nici a altora.)

   • @Cristea Yeah dar nasul prea lung face umbra …degeaba.

 6. Prețul trezirii este prea scump să fie plătit de biserica contemporană. Multe din bisericile din Vest au devenit moschei, pastorii lor au devenit profesori și teologi de renume mondial și vin și ne predau nouă, scriu cărți și fac bani, aproape orice mișcare de trezire devine cesaționistă de la un timp și standardizează totul din prisma lucrării lor, multe din mișcările de trezire promovează în general semnele și minunile ca un dovadă a autenticității lucrării lor. Dar lucrările de trezire nu se nasc din visul ad-hoc al unor oameni doritori de succes ci din durerea și povara pe care Dumnezeu o pune pe inima oamenilor săi. Sunt sigur că multi oameni din generația noastră au auzit mesajul lui Dumnezeu de trezire dar nu au vrut sa plătească prețul, multi pastori încă mai aud mesajul dar nu vor să plătească prețul.Postul lor e prea confortabil și ei sunt prea bine poziționați ca să își strice bunul lor nume. Sunt prea ocupați cu lucrurile bisericii instituționale, stau prea mult la nunți pompoase, petrec mult timp în vorbării inutile, merg la picnicuri și în vacanțe de tineret. Sunt prea itineranți. Pentru numele lui Dumnezeu când oare vom conștientiza cu adevărat „prețul”.

  Prețul îl vom conștientiza atunci nu vom mai merge la biserică ca niște struți să ne astupăm capul în nisip, când ne vom sătura de corurile noastre, când vom avea curajul să aruncăm pe locul doi toate obiceiurile noastre stupide oricât de conservatoare sau liberale ar fi ele, când vom plânge cu durere și foc pentru starea jalnică a bisericii.

  Pastorii sunt dezamăgiți de noi, și noi de ei.

  Când ei vor deveni dezamăgiți de ei și noi vom deveni dezamăgiți de noi, abia atunci va fi începutul trezirii.

  Pastorii ar trebui închiși în bisericile lor, în birourile pastorale până vor începe să plângă cu durere, ar trebui să nu-i mai cheme nimeni la nici o altă biserică, ar trebuie să-și vadă mereu turma lor, cum îndrăznesc să meargă să facă trezire în alte locuri când bisericile lor dorm de-a binelea? Ei ar trebui să înțeleagă că noi cei care venim la biserică nu mai avem nevoie de oameni plătiți cu ziua indiferent cât de experți ar fi sâmriașii itineranți, avem nevoie de oameni dedicați, de oameni care înfruntă toate necazurile împreună cu turma. M-am săturat de oameni care vin în orașul nostru, unii expun cărți, alții împărtășesc experiențe, alții ne vând cărți, alții ne cântă cântecul lebedei, cei mai mulți ne dau spectacole, asta ne-a mai rămas din viața de creștin cu foc? Oare să fi astea niște moduri de a combate cesaționismul? Nicidecum

  Am luat o revistă Cuvântul Adevărului, de obicei nu le citesc. Am văzut o mulțime de pastori îmbrăcați în robe preoțești înconjurați de candidați pentru botez, hm ce o mai fi însemnând și asta mă întreb, nu cumva este un cesaționism bolnav, o copiere sistemului clerical lumesc? Dar pe una din coperți am văzut o reclamă la un concert. Îmi venea să arunc cât colo revista, cum și aici îndrăznesc, nici aici nu am scăpăt de voi muzicanților? Cum să vină trezirea cu asemenea preocupări ale bisericilor din ziua de azi? Fraților nu mai este timp de pierdut în biserică, cea mai sigură cale de ieșire din impas este propăvăduirea adevărului fără diluare, rugăciunea cu disperare fără încetare și întoarcerea fără regrete la Dumnezeu, fără să ne pese că am lăsat lumea cu tot ce este în ea!

  Doamne Isuse ai milă de noi și ridică cât mai mulți oameni pentru trezire!

  • Deși nu vă împărtășesc în totalitate generalizările și vă asigur că nici turmele nu sunt chiar așa rele și nici pastorii chiar așa mercenari, înțeleg frustrarea dvs. și consider că de pocăință avem nevoie toți.
   Pe de altă parte, ce au produs exponenții trezirilor spirituale parabisericești? Nu tot mercenarismul pe care îl condamnați?

 7. Toate mișcările de trezire au început din biserică, au devenit în timp parabisericești din cauză că biserica nu era deacord cu ei etichetându-i eretici, deplasați sau chiar nebuni, apoi cu timpul au devenit denominații care s-au numit biserici. Oricât de struți am fi nu putem ignora trecutul nostru. Spre exemplu John Wesley a predicat pe mormântul tatălui său și în stradă de bine ce era primit de biserica anglicană, cum au fost priviți promotorii penticostalismului? Vă spun eu dacă nu știți(dar cred că știți): eretici și deplasați. Ce au devenit urmașii lui Wesley? Metodiști care dorm și privesc pe alții eretici. Ce au devenit urmașii lui Charles Pharham și Wiliam S.? Penticostali(care mulți dormim) care privesc pe alții eretici. Numai decât avem nevoie de o trezire acum în generația noastră, în grupul nostru, nimic nu ține veșnic, în generația de mâine(dacă va fi)vor dormi și ei chiar dacă părinții lor sau născut în timpul trezirilor. Dar atâta timp cât vom ține la etichetele noastre istorice, la cultele noastre adormite, cât timp vom suferi de doctrinismul nostru evanghelic nu avem șanse de trezire. Trezirea autentică va supăra pe toți religioșii denominaționali dar va mântui suflete și va trezi mulți adormiți din denominațiile actuale. Nu uitați: Păstorii și cultele se vor opune, apoi și ei vor devine denominații și culte. Atunci vor adormi din nou!

 8. Fr. Ionescu,

  cu multi ani in urma ( cred ca peste 30 de ani daca nu ma insel ) un pastor din Romania a avut un vis de noapte cu privire la o lucrare de trezire printre credinciosi.
  Din marturia personala pe care a facut-o in Biserica pastorita de el si pe care am auzit-o personal, spunea cam asa:

  ” Se facea ca, o multime de credinciosi erau impartiti in cete in niste parcele pe pamant. Apoi un om care avea in mana o torta de foc care ardea, umbla ( sau alerga ) printre cetele de credinciosi care erau asezati in mai multe parcele si striga TREZIRE. Dintre credinciosii care erau in acele parcele sau trezit mai mult cei care erau mai tineri. ”

  Cred ca, aceasta descoperire este de la Dumnezeu 100%, insa nu pot sa interpretez descoperirea ca, fiind deja inceputa aceasta lucrare sau va fi in viitor. Cert este ca, o lucrare de trezire se va face in perioada Apoc.13, cand Fiara va porni razboi impotriva sfintilor. Intodeauna in vreme de razboi sau prigoana sau stramtorare, are loc o stare de trezire mai generala, care este provocata de una din situatiile mentionate mai sus.
  Un lucru pe care pot sa-l spun cert pe baza a ceea ce ne-a vorbit noua Dumnezeu aici in Germania in 2009 si 2010, asa cum am mai spus pina acum, este faptul ca, in curand peste continentul Europei se va abate un razboi cumplit, care se va lasa cu atacuri nucleare si care va produce moarte , suferinta si durere, dar si o trezire deosebita in randul credinciosilor de pe continentul Europei.

 9. Pardon,
  (…) Alin Cristea este un blogger special, care culege ce arunca si apoi face subiect pe sutele 🙂 lui de bloguri…. :)))))
  Limita decentei nu o pastreaza, dar se mai si vira in casa omului neinvitat, dupa ce in prealabil a intrat cu bocancii plini de noroi. 🙂
  Cine stie daca pe acest pamint se va mai trezi la realitate;
  ca sa vada ca sunt foarte putini care il agreaza din cauza spritului sau peste masura de incintat de el insusi, desi motive nu prea sunt la vedere.

 10. Oare cauza principala nu ar fi ca functionam si asteptam trezirea intr-un cadru institutionalizat? O alta cauza ar fi lipsa maturitatii si a cunoasterii locului fiecaruia ca si madular in trupul lui Hristos. Apoi in mod logic principiului dominoului: cei ce pastoresc nu prea pastoresc …
  Cartulia lui Leonard Ravenhill „De ce intarzie trezirea” este un raspuns. Mi-a placut si de Andrew Murray in „Absolute surrender”, pe cand se afla la o partasie in Scotia, s-a pus intrebarea: Care este cea mai stringenta nevoie a bisericii? Raspunsul unui slujitor incercat a fost: „Predarea totala lui Dumnezeu”!

 11. Au loc. Oamenii sunt satui sa li se spuna „SUNTETI BINE!” iar ei sa-si stie starea nenorocita si esecul. Chiar daca suntem catalogati drept razvratiti, nemultumiti, etc.. Dumnezeu a aprins un foc in inimi, foc pe care nici toti pastorii adormiti (nu generalizez – insa e un fenomen destul de raspandit) la un loc nu-l vor putea stinge. Cred ca Domnul asteapta sa se trezeasca si ei, insa cred ca nu va astepta la nesfarsit.. Vine vremea extremelor despre care vorbeste Daniel, cand unii vor stralucii ca stelele, iar altii se vor vinde unii pe altii si vesnicia lor pentru a-si prelungi confortul, comoditatea, uneori luxul si .. ignoranta.
  Primul pas al trezirii e sa intelegem ca dormim. Restul e usor.

 12. Veghere si curatie
  „Si aceasta cu atat mai mult cu cat stiti in ce imprejurari ne aflam: este ceasul sa va treziti in sfarsit din somn;caci acum mantuirea este mai aproape de noi decat atunci cand am crezut.Noaptea aproape a trecut, se apropie ziua. Sa ne despracam, dar, de faptele intunericului si sa ne imbracam cu armele luminii. Sa traim frumos ca in timpul zilei…..,Imbracati-va in Domnul Isus si nu purtati grija de firea pamanteasca,pentru ca sa-i treziti poftele.” Doamne ajuta-ne sa ne trezim cu adevarat.

  Treziti-va

  Tu ce traiesti in cruda-tinepasare
  Si te numesti urmas a lui Isus,
  Te-ai intrebat, nu ainimic de spus
  Multimii ce se indreapta spre pierzare?

  De-atatia ani asculti Cuvantul sfant,
  Te rogi si canti mereu in adunare,
  Dar nu-ntelegi inalta ta chemare,
  Nici rostul care-l ai pe-acest pamant.

  In jurultau atatia oameni pier
  Robiti de patimi si de pofta firii.
  Le-ai arata tu calea mantuirii?
  Le-ai indreptat privirea catre cer?

  Sau crezi ca e de-ajuns saporti un nume?
  Ca esti crestin, ca tu esti mantuit?
  O, tu nu vezi ca zingur te-ai mintit,
  Si viata ta e cea care o spune?

  Ne-am inchistat in formew si sabloane,
  In datini si traditii omenesti,
  Peste lumina Lui am tras obloane
  Si-n lume suntem serbezi si lumesti.

  Ne-a dat Isus o mare-nsarcinare,
  Inainte de-a se fi urcat la cer
  Si-asteapta s-o-mplinim in ascultare
  Sin-n dragoste păentru acei ce pier.

  De ce taceti, n-aveti nimic de spus?
  Nu va framanta soarta omenirii?
  Treziti-va voi solii ai mantuirii,
  Treziti-va urmasi ai lui Isus!

 13. AU LOC MIȘCĂRILE DE TREZIRE ÎN BISERICI?
  Draga frate Cristian, ai perfecta dreptate. Am avut ocazia sa ascult pe unii din lideri acestor „treziri spitituale” si am realizat ca 50% din ceea ce vorbesc este critica la adresa bisericilor sau miscarilor de unde au iesit. Sa fiu mai con ret, suna cam asa, ” …ei nu au facut dar noi facem, la ei nu exista, dar noi am introdus aceasta, etc.” Adevarata trezire nu se face prin separare de biserica care i-a crescut sau chiar critica ei, judecandu-i ca „nu au facut indeajuns”. Adevarata trezire ar trebui sa inceapa cu ei prin adevarata pocainta in biserica locala, si Dumnezeu care este drept va schimba lucrurile daca ” sunt asa de grele precum auzim de la ei”. Aceste miscari de trezire dupa cate vad, le-a dat libertatea, dar ma gandesc ca si noi avem deplina libertate in Cristos. La ce libertate se refera ei…?
  Poate cineva mi-ar spune… da frate Doru dar tu nu vrei trezire? Da vreau mai mult ca orce, dar sa fie in Biserica si sa inceapa cu mine, nu prin anumite grupuri de trezire care ar parea un foc de paie, iar cand acesta trece, unii adorm mai rau, adica”somnul mortii”
  Am vazut la multi cum sunt de treji cu gura, dar le sforaie duhul.Doamne ai mila!

 14. In Grecia au loc treziri adevarate;
  in iulie s-au botezat 240 persoane;
  la biserica se merge zilnic pt rugaciune si citeva cinatri comune;
  in fiecare duminica fratii psotesc, da, duminica
  Pastorul, daca -l intilnesti pe strada, te cheama sa te rogi acolo in drum, nu la o cafea sau un suc;
  dela 200 membrii, au ajuns la 6000 in Tesalonik, si in ciuda problemelor majore din Grecia, (eu cred ca tocmai asta i-a facut sa ajunga acolo)
  nimnei nu dispera , ci Il cauta pe Domnul.
  Fara Chris, fara alunecari pe spate si alte aiureli.
  Domnul sa fie slavit.
  Mare bucurie.
  Am primit mesajul audio de la Credo Tv, dar e un recipient, nu am link,
  sa-l pot reda.

 15. Frate Ionescu,

  Pe timpul Domnului Isus exista Singagoga dar Sinagoga nu mai era ceea ce ar fi trebuit sa fie. Insusi Mantuitorul a venit sa aduca o reforma (o trezire). Intotdeauna insa cand apar miscari de reforma, bisericile mama riposteaza in stilul caracteristic oamenilor religiosi care tin cu dintii de o anumita religie. Pentru acesti lideri religiosi sistemul creat de ei este considerat superior voii lui Dumnezeu initiale. Daca nu sunteti de acord cu miscarile de reforma sau de trezire atunci mi se pare absolut incorect ca penticostalii si baptistii sa ia enoriasi de la ortodocsi si sa-i faca protestanti. Potrivit logicii dvs, ei ar trebui sa astepte sa fie „treziti” in sanul bisericii „mama” sau nici sa nu foloseasca cuvantul „trezire” pentru ca acesta irita fetzele bisericesti care considera ca ei detin monopolul asupra Imparatiei lui Dumnezeu si daca Dumnezeu vrea sa faca o reabilitare, nu e nevoie de nici un grup de rugaciune, de nici o organizatie parabisericeasca pentru ca Dumnezeu este unul sablonat, care lucreaza strict doar prin regulile si principiile descoperite de ei si de nimeni altii…
  In ce priveste „extremismele lui Chris”, dvs trebuie sa tineti cont ca el are o cu totul alta cultura decat baptistul sau penticostalul roman si decat romanul in general. Un african se manifesta in alti parametri decat un individ din Rasaritul Europei. E greu pentru cei din lagarul fost comunist sa inteleaga alte culturi si orice manifestare excentrica este catalogata drept „circ” si „exagerare”. Doar somnul acela vesnic din bisericile baptiste si penticostale este mediul in care acesti crestini se simt in largul lor…

Trackbacks/Pingbacks

 1. 13 postări în Top 50 WP (30.10.2011) « Romania Evanghelica - 30 octombrie 2011

  […] – răspunsul lui Samuel Caba (Rugul Aprins) către Nelu Peia (mariuscruceru.ro) 6. Au Loc MiȘcĂrile De Trezire În Biserici? (popaspentrusuflet) 8. Simina Palincas la Vocea Romaniei (meisternik) 15. Prea multe măști […]

 2. 16 postări în Top 100 WP (30.10.2011) « Romania Evanghelica - 30 octombrie 2011

  […] De ce dăm ceasurile înapoi? Degeaba… (mariuscruceru.ro) 4. Au Loc MiȘcĂrile De Trezire În Biserici? (popaspentrusuflet) 25. DEZBATERE: Biserica penticostală o alternativă pentru oameni? […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: