CERERI DE AJUTOR: PREA MULTE ȘI GREU DE VERIFICAT

Săptămânal primim cel puțin o duzină de scrisori și aproximativ 50 de email-uri cu cereri de ajutor. Unele sunt foarte bine formulate, altele prea lungi, unele ininteligibile iar altele incredibile. Necazuri familiale, lipsuri, boli de tratat, pericolul de a ajunge în stradă, probleme de tot felul. Sosesc și cereri de suport financiar pentru studenți (chiar la teologie) și bineînțeles multe, foarte multe invitații de parteneriat în diverse proiecte comunitare, sociale sau misionare.

Biserica în care slujesc este deosebit de sensibilă la acest gen de solicitări. Colectele pe care le facem atunci când o cauză ne este adresată pe căile de comunicare cele mai credibile sunt substanțiale. Durerea este că majoritatea dintre aceste cazuri (unele urgente și valide) rămân fără rezolvare. În primul rând, pentru a verifica cererile ar însemna să înființăm o întreagă birocrație cu cheltuielile de rigoare. Apoi, chiar dacă am găsi căi de validare a acestor cereri (unele sunt însoțite de recomandări și copii după documente) ele sunt prea numeroase și mult deasupra potențialului financiar al unei biserici. Mai este și faptul că mulți dintre cei ce ne scriu trimit scrisori la mai toate bisericile din diaspora (și nu numai) ceea ce face ca riscul de a ne suprapune în ajutorarea aceleiași persoane sau familii să fie destul de ridicat (lucru pe care probabil unii mizează).

Nu dorim să întoarcem spatele unor situații care merită atenția și ajutorul nostru. Dar cum să gestionăm avalanșa de solicitări, verificarea lor temenică și prevenirea unor scamatorii? Pe ce criterii să selectăm cazurile? Poate ar dori cineva să înființeze o pagină de internet unde să se centralizeze aceste scrisori și să fie și documentate?… Iată un subiect care m-a frământat în ultimile zile.

Are cineva vreo idee?

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

28 răspunsuri sa “CERERI DE AJUTOR: PREA MULTE ȘI GREU DE VERIFICAT”

 1. Daca le primiti din ROMANIA cele mai multe sunt false……asta e sigur.

  • In sfirsit un frate adevarat.Cita seriozitate, cita siguranta, cita incredere in sine.Dar daca esti fals in afirmatie? Ce te faci cu o asemenea judecata? Fii binecuvintat.

   • MIHAI.Cine sa obisnuit sa ceara si sa primeasca tot mereu nu va renunta la acest mod de viata, chiar daca se numeste pocait.Asa ca voi americani si canadieni puteti da cat de mult nu o sa saturati foamea de bani a romanului.Ajutati mai bine bisericile locale ca ori cat de rau ar fi un pastor tot da ceva si la saraci.Uni pocaiti din ROMANIA au facut averi mari cu ajutoarele din strainatate , avand o mare publicitate acolo la voi in SUA.Atentie la poze, filme , prezentate si de uni pastori prin bisericile voastre despre anumite cazuri sociale.VERIFICA CINEVA DACA BANI SE FOLOSESC CORECT???????????????? Daca nu este o prpblema foarte serioasa……..

   • Te rog frumos sa ma ierti, dar, din respect intii pentru Romania(iaca auzi si asa ceva) nu am putut accepta asa direct o asemenea remarca.Or fi ei hoti, dar procentul este perfect democratic imprastiat pe glob. Crezi tu ca este altfel la altii? Singura diferenta a ramas sumele: mii la unii, miliarde la altii, nu cred ca trebuie exemplificat.
    Dureros doar este faptul ca discutam despre comportament crestin.
    Si as mai avea o remarca. Eu am acceptat foarte greu(numai dupa ce am inteles ce inseamna darnicia) ca banul muncit de mine sa bucure sau sa multumeasca pe altul.Dar, a venit Duhul Sfint si m-a lamurit. Eu de fapt dau in NUMELE DOMNULUI ISUS, este treaba ta ce faci tu cu un asemenea dar venit din parea lui Dumnezeu. Este raspunderea ta ce ai spus, ce spui, cui ii multumesti, cui dai slava…
    imi amintesc de o situatie cind eram (ce vremuri) in servici .Venise cineva de la Bucuresti sa ne „critice” si comentam intre colegi vorbe.La un moment dat s-a rostit proverbul”dar din dar se face rai” la care ,un coleg, Marian Anghel, sugubat, spune: ehei, asa si-au construit unii raiul.
    Nu cred ca suntem chemati sa categorisim persoane, trebuie doar sa le indreptam catre Isus, chiar si prin gestul facerii de bine, ca doar pretul, nu cred ca mai conteaza. Mai era un aspect:ce ai tu si sa nu fi primit?Cred ca suntem doar administratori, lucram cu talantii, indiferent de ora la care venim la munca.Un singur Stapin le va judeca pe toate, cu masura cu care a judecat fiecare, asa este scris.
    Oricum, sunt banii lui Dumnezeu, si eu stiu ca Dumnezeu nu se lasa batjocorit.Iar daca nu se grabeste cu pedeapsa….Fii binecuvintat.

    • EU CONSIDER CA NU SUNTEM IN MASURA SA JUDECAM PE NIMENI…AR TREBUI SA NE UITAM IN OGRADA NOASTRA SI APOI SA-I JUDECAM PE CEILALTI! CINE ARE SUFLET CURAT SI VREA SA AJUTE O FACE DIN INIMA , NU SE MAI GANDESTE DACA CINEVA INSEALA SAU TRADEAZA….CAND DARUIESTI NU CERI NIMIC IN SCHIMB…..SI NU TOTI ROMANII SUNT LA FEL..DE ACEEA NE-AM FACUT DE RAS IN INTREAGA LUME PENTRU CA NE SUBESTIMAM VALORILE…NU TOTI ROMANII SUNT CERSETORI….!!!

   • @ Mihail,
    Calatoream in drum spre Cluj Napoca, intr-un autobuz neincapator si arhiplin. Mi-a fost dat sa am locul laturi de un ins supraponderal, guraliv si neinfranat la vorba. Laudaros din fire, din timp in timp, facea cate o „paranteza” voita spre a fi remarcat cum ca este si el in autobuz, sa se adreseze soferului (noi stateam undeva cam prin partea din spate a autobuzului):

    „Domnule sofer ! Sa nu uitati, va rog, sa-mi spuneti unde sa cobor pentru Episcopie…(?), la Cipariu’ sau cum ii „zâce”. Ca ma duc sa vorbesc cu preasfintia-sa, episcopul, sa punem un episcop si la Brad…pentru toata Tara Zarandului !”
    (Atunci am inteles ca omul era din Brad si ca „tragea niste sfori” nu tocmai…ortodoxe !)

    Se-apleaca apoi spre mine si-mi sopteste cu emfaza, plin de o importanta de sine:
    ” Domnule, draga, nu ma cunosti si nu te cunosc, dar, uite aici la mine ! Pe multi popi i-am „aranjat” eu… Uite-aici, asa, cu manurile astea ! Dar mai ales cu mintea asta, zise el, strapungandu-si parca tampla cu degetu-i aratator, butucanos ca cu cremwurst…
    Apoi, dupa o pauza voita in care credea ca va culege laude si aprecieri din partea mea, continua:
    „Domnule draga, nu te cunosc si nu ma cunosti…(iarasi acelasi mod de a interpela…), stii de ce fac eu toate acestea ? Nu stii ! Uite-asa, mi-am facut casa-n cer ! Daca reusesc sa-mi pun (!?!) episcop la Brad, toata Tara zarandului imi va multumi, se va ruga pentru mine ! Eu mi-am „gatat” casa de sus. Cu asta-i pun acoperisul ! Apoi, ma linistesc si eu…Ce zici ? ma intreba el privindu-ma in ochi .

    „Ce sa zic, domnule draga”, i-am raspuns eu pentru prima oara de cand calatorem cu el (intrucat debitul lui verbal nu mai lasa loc pentru alcineva…) „Chiar daca nu reusiti sa va „puneti acoperisul la casa din cer” totusi…de un fund de caldare
    v-ati facut !

    Omul se uita la mine ca traznit si ma intreba surprins:
    „Ce caldare, domnule draga ?”
    ” Cazanul cu pacura…”i-am raspuns eu direct, fara ocolisuri si privindu-l in ochi, parca pironindu-l.

    S-a lasat o tacere de mormant si pana in Cluj n-a mai scos o vorba. Cand s-a dat jor pentru statia Cipariu’, nici macar n-a mai rostit un „la revedere” sau „sa fii sanatos, domnule draga…”

   • Dragul meu frate Aciduzzu, cred ca mi-ai intors portia de ris care o aveam „avans”la tine. Cu asemenea specimene, ma „chinuit” Dumnezeu cit am fost in servici ( a se citi in lume)Cunosc atit de bine asemenea cazuri, si Romania parca la un momendat functiona numai pe acest sistem, cum iti spuneam, cunosc…ba de multe ori am sprijinit asemenea „actiuni” de constructie a caselor din cer! Uite ca aspectul acesta de fapt nu l-am cunoscut ca puteam sa cer dobinda si sa mi-o depuna si mie tot in cer. No asta da afacere.
    Aciduzzu, scumpul meu frate, nu este de mirare, uita-te la mai marii nostri din CP, ASTAZI ! Vezi vreo diferenta? Ce legatura au ei cu casa din cer? Singurul lucru cu care se pot lauda,cred ca este acela ca Isus a murit si pentru ei.Adica si ei inca mai beneficiaza de sansa de a fi mintuiti.Asta in conditiile in care isi vin in fire si fac ceea ce este cu dreptul pentru un crestin asa cum cer poruncile. Incolo, numai mila lui Dumnezeu ne tine.
    Vezi tu, eu sunt „tinar”, azi am implinit un an, SLAVA DOMNULUI ca sunt inca „sanatos”, dar citind postarile voastre, ale fratilor, de atitea ori ma revad in cliseele din viata mea din lume, vad atit de clar cit eram de ratacit, si…cit mi se parea mie ca sunt de bun…oh, ai mila Doamne si multumesc ca mi-ai deschis ochii la timp. Si citi mai sunt care „au fost ” cu mine? Asta ar fi cred ceva frumos inaintea Domnului, ca intr-o zi hotarita de Dumnezeu sa trecem pe la ei, chiar daca Botos Daniel a fost chiar la virf in ierarhie, sau ma gindesc la Deva, avem si pe acolo si sunt chiar la virsta noastra.Uite, vezi, plecind de la o multumire, cred ca am ajuns la un alt gind bun, cine stie, bunul Dumnezeu sa ne dea lumina necesara.Fii binecuvintat.

 2. Cunosc caz real, unde desi motivul era adevarat, parintii si-au batut joc
  de banii copilului bolnav.(„credinciosi fiind”)si fiindca stiu ca nu intra aici sa citeasca, spun ca nici serviciu nu-si cauta tatal;
  ca veneau banii de la Domnul.
  Necazul lor acum este si mai mare.
  Oare nu ar trebui ca prin rugaciune sa cerem frate Cristian , de la Duhul calauzire?

 3. Fr. Ionescu,

  oamenii care solicita ajutor financiar fara rambursare, fac o mare eroare inaintea lui Dumnezeu. Singura forma de a solicita ajutor financiar, este sub forma de imprumut cu, angajamentul ca, suma imprumutata va fi data inapoi. Restul, este o forma de cersetorie. Cersetoria este o fapta rusinoasa inaintea lui Dumnezeu. Copiii lui Dumnezeu aduc cererea la Dumnezeu iar, El va hotara o metoda prin care va ajuta acel suflet, insa in niciun caz, cersetorie.
  Lazar cel cu bube, era intr-o situatie sociala foarte precara, insa Biblia nu spune despre el ca, in ciuda problemelor, pe care le-a avut ( si care nu erau deloc usoare ), a recurs la a cersi ajutor financiar sau de mila, macar ca dormea afara si rabda de foame si pe deasupra era si bolnav. Omul acesta este un mare erou al credintei, din care toti predicatorii faimosi, omit sa predice, credinta, iubirea de Dumnezeu si statornicia acestui om. Acest om renegat de societate ( si inclin sa cred ca, si de comunitatea de credinciosi din regiunea unde traia ), a predicat prin trairea vietii lui intr-un mod extraordinar dovada ca, a ajuns in Sanul lui Avraam.
  Cei care au necazuri sa invete sa se comporte de la, Lazar cel cu bube.

 4. Cred ca ajunge doar 2 Tesaloniceni 3:6-15:
  ” 6. În Numele Domnului nostru Isus Hristos, vă poruncim, fraţilor, să vă depărtaţi de orice frate, care trăieşte în neorânduială, şi nu după învăţăturile, pe care le-aţi primit de la noi.

  7. Voi înşivă ştiţi ce trebuie să faceţi ca să ne urmaţi; căci noi n-am trăit în neorânduială, între voi.

  8. N-am mâncat de pomană pâinea nimănui; ci, lucrând şi ostenindu-ne, am muncit zi şi noapte, ca să nu fim povară nimănui dintre voi.

  9. Nu că n-am fi avut dreptul acesta, dar am vrut să vă dăm în noi înşine o pildă vrednică de urmat.

  10. Căci, când eram la voi, vă spuneam lămurit: „Cine nu vrea să lucreze, nici să nu mănânce.”

  11. Auzim însă că unii dintre voi trăiesc în neorânduială, nu lucrează nimic, ci se ţin de nimicuri.

  12. Îndemnăm pe oamenii aceştia şi-i sfătuim, în Domnul nostru Isus Hristos, să-şi mănânce pâinea lucrând în linişte.

  13. Voi, fraţilor, să nu osteniţi în facerea binelui.

  14. Şi dacă n-ascultă cineva ce spunem noi în această epistolă, însemnaţi-vi-l, şi să n-aveţi nici un fel de legături cu el, ca să-i fie ruşine.

  15. Să nu-l socotiţi ca pe un vrăjmaş, ci să-l mustraţi ca pe un frate.”

  • Frate scump Acidutzzu, a stii binele si a nu-l face, este pacat. Asa stiau fratii nostri batrini. Ei…dar de atunci lucrurile au evoluat, unii se inseala pe altii, altii se inseala pe ei insisi, si uite asa o sa aiva Dumnezeu de judecat pe fiecare dupa faptele bune facute si dupa faptele rele facute. Cei neatenti isi vor prinde capul in latul omisiunilor. Incolo Domnul sa te binecuvinteze si sa-mi dea si mie un frate de pe meleagurile mele care sa descrie asa de frumos ca tine, vremile nu demult trecute. Cel putin am trait un pic cu imaginatia ca si pe la poalele muntilor mei, Rodnei si Tiblesului (la confluenta) este la fel ca si in frumoasa ta zona Apuseana.Pace tie. (vezi ce faci cu scoala, poate fac rost de un „ucenic”destoinic garantat.De fapt Domnul stie)

   • Textul din 2 Tesaloniceni nu interzice facerea de bine si milostenia pentru fratii de credinta din biserica ta sau apartinatorii cunoscuti ca nevoiasi ( 1 Timotei 5:8-16: ” Dacă nu poartă cineva grijă de ai lui, şi mai ales de cei din casa lui, s-a lepădat de credinţă şi este mai rău decât un necredincios.
    (Isa 58.7; Gal 6.10; 2Tim 3.5; Tit 1.16; Mat 18.17;)
    O văduvă, ca să fie înscrisă în lista văduvelor, trebuie să n-aibă mai puţin de şaizeci de ani, să nu fi avut decât un singur bărbat, (Luc 2.36; 1Tim 3.2;); să fie cunoscută pentru faptele ei bune, să fi crescut copii, să fi fost primitoare de oaspeţi, să fi spălat picioarele sfinţilor, să fi ajutat pe cei nenorociţi, să fi dat ajutor la orice faptă bună. (Fapt 16.15; Evr 13.2; 1Pet 4.9; Gen 18.4; Gen 19.2; Luc 7.38-43; Ioan 13.5-14;)
    Dar pe văduvele tinere să nu le primeşti, pentru că, atunci când le desparte pofta de Hristos, vor să se mărite din nou şi se fac vinovate de faptul că îşi calcă credinţa dintâi.
    Totodată se deprind să umble fără nicio treabă din casă în casă; şi nu numai că sunt leneşe, dar sunt şi limbute şi iscoditoare, şi vorbesc ce nu trebuie vorbit. (2Tes 3.11;)
    Vreau, dar, ca văduvele tinere să se mărite şi să aibă copii, să fie gospodine la casa lor, ca să nu dea potrivnicului niciun prilej de ocară, (1Cor 7.9; 1Tim 6.1; Tit 2.8;) căci unele s-au şi întors să urmeze pe Satana.
    Dacă vreun credincios, fie bărbat, fie femeie, are văduve în familie, să le ajute, şi să nu fie împovărată cu ele Biserica, pentru ca să poată veni în ajutor celor cu adevărat văduve.”)
    (1Tim 5.3-5).

    Textul amintit din 2 Tesaloniceni avertizeaza asupra incurajarii lenei si trandaviei nicidecum nu interzice binefacerea, mila si darnicia crestina.

    Pornind de la recomandarea Domnului Isus: „Pe saraci ii aveti totdeauna cu voi !” prima intrebare pe care trebuie sa ne-o punem este: „Cine sunt saracii in contextul dat ? Cei din 2 Tesaloniceni care s-au obisnuit sa trandaveasca pe motiv ca „Vine Domnul, fa-te ca lucrezi ?” (Am mai discutat aspectul acesta intr-o postare anterioara !)

    Textul din 1 Timotei 5:8 „Dacă nu poartă cineva grijă de ai lui, şi mai ales de cei din casa lui, s-a lepădat de credinţă şi este mai rău decât un necredincios.”, se refera la saracii cunoascuti in mod progresiv:
    a) din casa ta;
    b) din biserica ta, „fratilor de credinta”(Galateni 6:9-10: ” Să nu obosim în facerea binelui; căci la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală.
    Aşadar, cât avem prilej, să facem bine la toţi, şi mai ales fraţilor în credinţă.”) Aici se include in termeni generali si „Pilda robului nemilostiv ” din Matei 18:23-35 si Isaia 1:17 „Învăţaţi-vă să faceţi binele, căutaţi dreptatea, ocrotiţi pe cel asuprit, …. Aşa dar, cât avem prilej, să facem bine la toţi, şi mai ales fraţilor în credinţă.

    I. Deuteronom 15:7, 10 ,11 „Dacă va fi la tine vreun sărac dintre fraţii tăi, în vreuna din cetăţile tale, în ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău, să nu-ţi împietreşti inima şi să nu-ţi închizi mâna înaintea fratelui tău celui lipsit. Ci să-i dai şi să nu dai cu părere de rău în inimă; căci pentru aceasta te va binecuvânta Domnul Dumnezeul tău, în toate lucrările de care te vei apuca. Totdeauna vor fi săraci în ţară; de aceea îţi dau porunca aceasta: Să-ţi deschizi mâna faţă de fratele tău, faţă de sărac şi faţă de cel lipsit din ţara ta.”

    Proverbe 19:17 „Cine are milă de sărac, împrumută pe Domnul şi El îi va răsplăti binefacerea.”

    II. CAND DAI O MASA NU PUI…POMANA PENTRU MORTI CI DAI O MASA PENTRU CEI VII !
    Adica,
    a) Cel care mananca este in viata;
    b) este sarac si niciodata nu se va…”revansa” fara de tine!;
    c) nu-ti vei consolida viitorele relatii „ospatandu-l!”
    d) nu o dai (masa) in amintirea (pomenirea) celui mort sau sa i se ierte pacatele…
    Luca 14:12-14 „A zis şi celui ce-L poftise: „Când dai un prînz sau o cină, să nu chemi pe prietenii tăi, nici pe fraţii tăi, nici pe neamurile tale, nici pe vecinii bogaţi, ca nu cumva să te cheme şi ei la rândul lor pe tine, şi să iei astfel o răsplată pentru ce ai făcut. Ci, când dai o masă, cheamă pe săraci, pe schilozi, pe şchiopi, pe orbi. Şi va fi ferice de tine, pentru că ei n-au cu ce să-ţi răsplătească; dar ţi se va răsplăti la învierea celor neprihăniţi.”

    III. A EXISTAT VREODATA VREUN PROTOCOL SEMNAT INTRE BISERICA DIN IERUSALIM SI TEMPLU pentru ajuorarea saracilor ? A EXISTAT VREUN PROTOCOL SEMNAT INTRE BISERICA SI GUVERNATORUL ROMAN AL PROVINCIEI ? EXISTA VREUN „PROTOCOL”, ACTUALMENTE SEMNAT INTRE BISERICILE EVANGHELICE SI BISERICA ORTODOXA SAU CATOLICA PENTRU „PRELUARA SARACILOR ORTODOCSI SAU DE ALTA RELIGIE SI HRANIREA ACESTORA LA cANTINA sARACILOR IN DETRIMENTUL SARACILOR PROPRIEI BISERICI ? (OARE NU SE REPETA ISTORIA CU PRACTICA „TRECERII CU VEDEREA LA IMPARTIREA AJUTOARELOR” DIN FAPTE 6?)

    EXISTA OARE, VREUN PROTOCOL SEMNAT SAU VREUN ACORD TACIT INTRE MUNICIPALITATE SI BISERICA EVANGHELICA DIN LOCALITATE PENTRU „PRELUAREA” OAMENILOR FARA ADAPOST (BOSCHETARILOR), IN TIMP CE MUNICIPALITATEA „DOSESTE FONDURI ENORME DE LA UE SAU FMI PENTRU AJUTORAREA „PATURILOR SOCIALE DEFAVORIZATE”?

    EXISTA ? DA, EXISTA !
    PRIN ASTFEL DE PRACTICI MAI POTIN ORTODOXE, SE SCADE DIN IMPOZITUL DATORAT STATULUI PE BUGETUL DE VENITURI SI CHELTUIELI AL BISERICII, SAU CHIAR SCUTIRE DE IMPOZIT !

    aDICA, TOT „BANUTUL VADUVEI SI-A ORFANULUI DE LA DARNICIE SI COLECTA SE DUCE LA ALTII, IN DEFAVOAREA PROPRIILOR VADUVE, ORFANI SI SARACI, SPRE A FI…SCUTITA BISERICA DE IMPOZIT PE „PROFIT” !

    Hai, ca-i buna ! Cu alte cuvinte, „Na-ti-o franta ca ti-am dres-o !
    Curat murdar !

 5. inainte de ’89 s-a fost convenit intre adunari confirmarea cererilor de catre sfatul adunarii; acum vremurile s-au schimbat si probabil acele reguli nu mai sunt valabile …

 6. Frate Cristi…Este o dilema cu care toate adunarile romanesti se confrunta. Care este solutia….? Cine o are sa o faca public.

  In legatura cu ajutorarea pt. Romania…va pot garanta ca aprox. 90 %(da, atat de ridicat) din adunarile din USA/Canada comit ilegalitati cu privire la modul de transfer al banilor in Romania.

  Va pot spune cum procedam la adunarea unde eu sunt membru.(nu stiu daca este modul cel mai bun)
  In primul rand toata conducerea/adunarea este constienta ca fiecare penny este al Domnului.
  In al doilea rand se cere numele pastorului adunarii membrului, care cere ajutorul.
  Daca este un nume necunoscut incercam sa verificam daca adunarea/pastorul/cazul este real.
  Daca este cazul unei sume mari de bani…trimitem pe cineva din romania la fata locului.
  Si in ultimul rand contactam o organizatie de caritate internationala prin care sa donam banii in Romania…cu toate documentele aferente unui astfel de proces.
  Daca dupa toata incercarea noastra de a nu promova lenea/minciuna/inselatoria dam gres…Dumnezeu cu mila.

  • Eu am o solutie.In loc sa dati banii la om,mai bine dati bunuri materiale.Sa zicem ca un om nu are mancare.OKAY.Mergem si-i cumparam noi hainele si mancarea.In felul asta,sigur nu poate fi vorba de frauda.Sau daca omul are datorii la intertinere sau altceva,nu-i dati banii omului ci platiti voi intretirea.In felul asta,am rezolvat problema.Imi aduc aminte cand am avut de-aface cu o tiganca care tot cersea.Spunea dati-mi bani ca vreau paine.Asa ca am dus-o peste drum si i-am cumparat paine(pe care ea mai apoi a aruncat-o la gunoi).Dar bani,direct in mana omului,in nici un caz.

   • Multumesc pt. reply Adrian. Solutia ta este buna si o aplicam in Canada.
    Din nefericire si in Canada exista frati/persoane cu probleme care apeleaza sau Dumnezeu ne sensibilizeaza la problemele lor. Aici este usor de verificat veridicitatea problemei si in proportie de 99 % actionam in directia respectiva cu ajutor in directia respectiva cum ai spus tu. Cumparam alimente…platim chiria s.a.m.d.
    Insa in cazul Romaniei este mult mai greu. Pana acum,nimeni nu ne-a contactat din Romania ca doreste bani ca nu are ce sa manance. Toate cererile de ajutor sunt pt. bani. Un copil bolnav….o casa care se darama etc. Aici este problema.
    Insa mai este o problema delicata care ma deranjeaza. Cred ca fiecare dintre noi am intalnit-o . Exista foarte multi pastori/predicatori care vin in numele adunarii/organizatiilor si cer bani. Daca am da curs acestor cereri am face cate doua colecte pe duminica in aceasta directie. O biserica de construit, un orfelinat de intretinut, o misiune de finalizat si cate altele. Ce facem cu aceste probleme ? Cum procedati dumneavoastra frate Cristi ?

 7. Un frate care are darul prorociei si al descoperirii duhurilor trebuie pus sa faca deciziile in astfel de cazuri. Cred ca fiecare biserica are astfel de oameni.

 8. Frate pastor Ionescu, eu cred ca cele din USA si Canada sunt usor de gestionat, se cunoaste situatia de catre pastor. Cu privire la cele din Romania, ce ati spune de folosirea darului lui Dumnezeu, Asociatia Politistilor Crestini, sunt aaproape 600 raspinditi aproape in toata tara. Credeti ca ar avea sanse de izbinda?(ajutor) Eu cred ca se poate apela la comitetul acestora, fr Seulean si Bohus, cred ca ar raspunde cu seriozitate si frica de Domnul. POATE. Fiti binecuvintat.

 9. Eradicarea saraciei e o problema monumentala. Nici guvernele, nici bisericile nu o vor putea rezolva vreodata. I sus a zis ca `pe saraci ii veti avea intotdeauna cu voi` Si-atunci ce-i de facut? ……….Ramane sa-l ajutam pe aproapele nostru! Si fiecare dintre noi cunoaste pe cineva in nevoi sau cunoaste pe cineva care cunoaste pe cineva in nevoi. Biserica n-ar trebui sa devina institutia de ajutoare, ci mai degraba noi, fratietatea. Datatorul binevoitor nu trebuie nici organizat si nici de birocratie nu are nevoie. Cat despre mine asa procedez. Si de tax exempt nu-mi pasa. Si la urma urmei, Dumnezeu vede….

 10. Ma bucur de aceasta initiativa si chiar m-as bucura sa se rezolve
  caci adeseori ma confrunt si eu cu astfel de probleme
  si nu poti desfinta cazurile adevarate chiar daca din nefericire exista si multe cazuri false,mincinoase……

 11. Sa nu uitam ca pocaitii sint naivi si creduli. Aceasta este concluzia multor „cersetori de cariera”, care vin in bisericile noastre (Bucuresti in cazul nostru), cu nerusinare si povesti lacrimogene, iar cei ce nu stiu ca trebuie sa cerceteze cazul cu deamanuntul, dau …. niste bani in zadar. Pt. ca eu personal am patit-o, am trecut la cercetari, vizite si chestionarea celor ce vin si cer de la mine sau sotul meu. Noi ne-am reintors in tara din 1998, timp in care am vazut si am auzit f. multe cazuri, care mai de care mai „disperat”. Vreau sa va atentionez, ca atunci cind este un caz serios si trebuie ajuat, cei in cauza, nu cer. Acesti oameni cer DOMNULUI, iar EL lucreaza prin noi si prin dv. Cum? In momentul cind o astfel de stire iti ajunge la urechi, nu mai ai liniste nici ziua nici noaptea, pina nu faci tot ce poti sa ii ajuti. Va pot da multe exemple de „cersetori de cariera” dar si de cazuri cu adevarat disperate, care au cerut ajutor numai de la DUMNEZEU. Eu cred in zeciuiala, in darnicie si milostenie, pt. ca Biblia ne invata despre ele si o facem ori de cite ori avem ocazia. Consider ca fiecare crestin autentic este dator sa ceara calauzire de la CEL ce o poate da. DOMNUL sa ne ajute sa traim frumos. RHT.

  • Manuela-ServingGodforever Răspunde 7 noiembrie 2011 la 8:38 AM

   Din pacate, stiu si eu 2 cazuri concrete foarte recente ( 2 asociatii mai mici americane -2 familii care au lucreaza si ca misionari in Romania ) care au mers prin bisericile americane si au strans o suma foarte mare ca sa ajute o biserica din Romania si o casa de copii. Ravna lor pentru Romania si romani s-a sfarsit cu lacrimi multe la acesti frati deosebiti americani care au marturisit ca nu s-au asteptat sa li se intample astfel de lucruri…nu doresc sa intru in amanunte…cred ca multi veti intelege. Banii au fost insusiti de altii…si nici biserica n-a beneficiat de ajutor, nici casa de copii, au ramas toti in pierdere.

   • Manuela,

    inselatorii aia trebuie da-ti pe fata cu nume si datele complete de indentificare. Numai in acest fel se poate starpi acest fenomen. Iar asa cum spunea RHT mai sus, unii din cei care sant in necaz, cer de la Dumnezeu si nu de la oameni.

Trackbacks/Pingbacks

 1. 10 postări în Top 100 WP (05.11.2011) « Romania Evanghelica - 5 noiembrie 2011

  […] Cereri De Ajutor: Prea Multe Și Greu De Verificat (popaspentrusuflet) 13. Simina Palincas la Vocea Romaniei (meisternik) 20. Turneu Speranta in SUA […]

 2. 12 postări în Top 100 WP (05.11.2011) « Romania Evanghelica - 5 noiembrie 2011

  […] Cereri De Ajutor: Prea Multe Și Greu De Verificat (popaspentrusuflet) 8. Simina Palincas la Vocea Romaniei (meisternik) 10. “Dumnezeu” de […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: