CINA DOMNULUI: ÎNTRE VIAȚĂ ȘI MOARTE

Având în vedere că marea majoritate a bisericilor evanghelice se împărtășesc în prima Duminică din lună, vă prezint câteva dintre rânduielile pe care le amintesc de fiecare dată în biserica noastră la Cina Domnului.

 • Rezultatul cercetării personale TREBUIE să fie întotdeauna că NU suntem vrednici. Deloc în glumă și doar în serios le spun fraților că cei ce se consideră vrednici sunt cei mai nevrednici. Nu ne cercetăm pentru că doar perfecți avem dreptul să stăm la masă cu Domnul ci deoarece atunci când ne împărtășim trebuie să o facem în mod conștient (deosebind Trupul și Sângele Domnului de franzela cu care ne potolim foamea și sucul pe care îl bem de sete). Bineînțeles, păcatele nemărturisite și nepărăsite ne pot împiedica de la împărtășire.
 • Există două extreme în aplicarea cercetării personale: hipersensibil, adică orice slăbiciune devine o piedică în calea participării (ne supărăm pe copii, l-am claxonat pe unul la intersecție sau ne-am exprimat nemulțumirea în trafic). Nu că n-ar trebui să ne facem mea culpa chiar și pentru acestea, dar fără să exagerăm; neglijent, în sensul că dacă nu am comis abateri morale sau etice grave stăm bine.
 • Pericolul de a nu ne împărtăși este cel puțin la fel de mare ca atunci când ne împărtășim fără o cercetare personală responsabilă. Data viitoare este o cursă diabolică. Singura instanță în care o persoană are motive întemeiate de a nu se împărtăși este dacă se află sub disciplina și supravegherea spirituală a bisericii.
 • Actul spălării picioarelor a fost instituit odată cu Cina Domnului (părășia pe verticală) și reprezintă relația pe orizontală. Am auzit multe justificări ale celor ce nu practică această lucrare: scrie doar odată în Biblie, să fim noi smeriți nu să ne spălăm picioarele, este inconvenient…) Eu prefer să ni se spună odată și să auzim de două ori. Am argumentat subiectul în Biserica Elim. Nu o voi face acum amănunțit ci doar am să remarc faptul că dacă facem spălarea picioarelor și trebuia neapărat nu-i niciun păcat dar dacă trebuia și n-am ascultat e vai…
 • Consecințele împărtășirii nevrednice accidentale sunt judecăți în trup. Absența continuă de la Cina Domnului și/sau continuarea împărtășirii nevrednice duc la moartea veșnică.

Mâine este o zi de mai multă meditație, apropiere de Domnul și pregătire! Nu pentru că n-ar trebui să fim totdeauna pregătiți dar Duminică gradul de conștiență cu care participăm la cel mai intim act al părtășiei noastre individuale și colective cu Domnul este apogeul spiritualității noastre. Nădăjduim din nou în mila și harul Domnului Isus!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

72 răspunsuri to “CINA DOMNULUI: ÎNTRE VIAȚĂ ȘI MOARTE”

 1. La noi Duminica e Botez in apa.Harul Domnului a fost aratat fata de familia noastra si doi dintre baietii nostrii vor fi botezati. Am devenit personal… dar o spun cu bucurie,spre slava Domnului!

 2. Frate Cristian Ionescu. De Biserica Elim Chicago!,Este imposobil să uit şi să nu aduc aminte, De aceia iertaţimă daca scriu din intimplarile trecutului. Aduc aminte! Cu cinci ani în urmă, ultima duminică din luna februarie eu nu am asteptat şi nu credeam că este nevoie de gestul pe care mi la-ti făcut şi anume, pentru o mica neatentie ati considerat caci aţi gresit faţa de mine aţi venit la mine aţi cerut iertare ,şi maţi anunţat ca duminica viitoare vom sluji împreună la cina domnului. Poate mai aduceţi aminte. Iar eu mă pregăteam să slujesc biserici Elim din Filipen cap 3.v10. Gindurile de bază ar fi fost,dacă Domnul Isus înainte de slava sa pe care avea sa primeasca,a ales batjocurile şi suferinţa,şi daca noi dorim să ne asemenăm lui,înainte c-a pe El, el să o vedem în slavă, dorim şi noi sa fim părtas suferinţelor Lui?,şi să ne facem asemenea cu moartea Lui?. Intrebarea ar fii fost noi acum vrem să ne asemenăm lui în smerenie(spălarea picoarelor)? Dar duminica aceia viitoare nu a mai venit pentru mine cum bine stiţi. Ce dureros este pentru toţi acei cari nu doresc aztăzi să sufere împreuna cu El, căci vor avea parte de suferinti vejnice.Dar fericei de toti acei cari prin crucea Domnului.. lumea este răstignită faţă de ei, căci vori vedea pe Domnul Isus şi in slavă. Doresc cum ne pregatim la masa Domnului pentru ziua de mîine,să aducem aminte căci ziua de mîine nu este al nostru, şi chiar aztazi să ne pregatim în aşa fel pentru a sta cu Domnul Isus in înpărăţia sa,caci El ne-a făgăduit că El se va încinge din nou să ne serveasca. Doamne prin harul tău ajutăne la aceasta. Amin!

 3. Cea mai tare expresie pe care o aud adesea: „trebuie sa ma impac cu ….. ca sa pot lua cina”
  Ala da legalism!
  Ca daca nu era cina ce faceai frate?

  • mai amana oleaca. : )) astia macar is de apreciat ca se vad cum is si stiu ca tre` sa se impace, sa se schimbe, spre deosebire de altii care se vad f bine, chit ca rautatea colcaie in ei. cunosc oameni care nu vorbesc cu fratii lor (si de sange), dar merg la biserica, postesc, iau cina, si unii chiar predica. si is si botezati cu duhul sfant. cica.

 4. intrebare: oare ce nu a inteles Petru cind Domnul i-a spalat picioarele?
  Ioan 13:8 VDC

  „Dacă nu te spăl Eu, nu vei avea parte deloc cu Mine.“
  Oare Domnul s-a referit la spalarea picioarelor?

  Oare de ce Domnul a folosit cuvintul „pilda” si nu „porunca”

  Oare de ce in istoria bisericii acest act nu a fost pomenit pina dupa secolul al 3-lea?

  Oare nu este mai potrivit ca in loc(sau impreuna) de spalarea picioarelor, sa se introduca „taierea ierbii” (de ex), sau curatenie ,sau ajutorare a celor mai umili membri din biserica? De catre „liderii” bisericii?

  Oare de ce Domnul a folosit cuvintul „pilda „

  • Sensul este MODEL, EXEMPLU!
   Iar încheierea este „ca și voi să faceți cum am făcut Eu!”
   Care parte ți se pare că n-ar fi o poruncă?…

   • Intreb din nou:are ce nu a inteles Petru cind Domnul i-a spalat picioarele?
    Actul in sine a fost inteles de Petru, sint sigur.Da ce petru nu a inteles este lectia, de aceea Domnul i spune ca daca nu intelege lectia , nu va intra in rai.
    Ca daca luam actul in sens literal, am incurcat-o ( eu si inca citeva milione de crestini)
    Poti sa speli picioare in sensul literal de trei ori pe zi si dimineata, ca nu are nici un efect.
    Daca speli picioarele sfintilor in sensul slujirii , atunci mai ai o sansa.
    In my humble opinion.
    But I have been wrong before

    • And you are wrong now!
     Dacă ceea ce spui e adevărat atunci nici Cina Domnului nu ar avea rost din moment ce ideea este (doar?) să-i înțelegem sensul…
     Și nu uita: la încăpățânarea lui Petru, Domnul i-a zis (parafrazez): Nu contează dacă deocamdată nu înțelegi. Ascultă și împlinește! Vine și vremea înțelesului…

   • Gabi, se pare că nu avem altă soluţie decât să ne pocăim şi să ne apucăm de…spălat. Cine începe primul…? 🙂 🙂 🙂

   • Ovidiu, te las pe tine primul! 🙂

   • Frate Ionescu, din context ( in opinia mea) demonstreaza ca nu este o porunca. Contextul spalarii picioarelor este diferit, dupa cum cred ca am demonstrat.
    Cina Domnului a fost instituita de Domnul si pomenita de Pavel.
    Subscriu la explicatia lui Ovidiu, Pavel, biserica primara si istoria nu mentioneaza acel obicei evreiesc.
    Aceasta este incredintarea mea.

    • Aici nu este loc de încredințare! Nu înțeleg ce nu ți-a sunat a poruncă. Poate ”Deci dacă Eu, Domnul şi Învăţătorul vostru, v-am spălat picioarele, şi voi sunteţi datori să vă spălaţi picioarele unii altora.”?…

  • Gaby sincer apreciez ravna si ambitia ta,dar nu se poate sa interpretam cum ne vine noua.Spunea Domnul Isus lui.Lasa sa implinim tot ce trebuie implinit.Da,sunt lucruri care se pot interpreta duhovniceste,dar unele ca cina, botez,trebuiesc implinite si asa cum au fost lasate.Lipsa neimplinirii acelor simboluri va duce la uitarea esentei lor.Stie Hristos de ce a hotarat asa.Acum pt cei pt care toate actele acestea sunt doar niste traditii devine un pericol deasemenea.Aceste simboluri nu au nici o valoare fara cunoasterea esentei lor, dar nici neimplinirea lor nu face bine.Da e gresit spus ca painea de la cina este viata daca Hristos nu este in tine.La fel e gresit sa spui ca Hristos e in tine daca nu implinesti tot ce ne-a poruncit,chiar si acele simboluri.Sau ce , trupul Domnului este dezbinat? Eu zic ca nu.

 5. Isus a sărbătorit Paştele împreună cu ucenicii Săi în fiecare an cât au fost împreună. Deşi Paştele au fost sărbătorite în fiecare an, spălarea picioarelor a avut loc abia la ultimul Paşte, deoarece Petru rămâne uimit de atitudinea Domnului atunci când a luat ligheanul cu apă şi s-a apucat să le spele picioarele. (Dacă spălarea picioarelor ar fi fost un act de rutină al fiecărui Paşte, atunci Petru nu ar mai fi rămas mirat de atitudinea Mântuitorului.)
  Spălarea picioarelor a avut loc în urma certurilor dintre apostoli cu privire la „cine va fi cel mai mare” după plecarea Domnului, deoarece Isus le-a spus ucenicilor că acesta este ultimul Paşte pe care î-l sărbătoresc împreună, iar ei (ucenicii) s-au apucat de ceartă cu privire la postul de lider al grupului. Fiind certaţi între ei, Domnul a fost nevoit să le dea o lecţie a umilinţei şi să spulbere starea tensionată care s-a abătut asupra lor, şi astfel a luat naştere actul spălării picioarelor. Taina ce se ascunde în actul spălării picioarelor este de a-ţi goli inima de orice legături străine, inclusiv acelea prin care ţii legat în inima ta pe unii şi pe alţii, şi astfel să ai trecere liberă înaintea Tatălui Ceresc.
  Apostolul Pavel când le scrie corintenilor cu privire la Cina Domnului – „căci am primit de la Domnul ce v-am învăţat”, vorbeşte detailat despre azimă şi rodul viţei, dar nu pomeneşte nimic despre spălarea picioarelor.

  • Dragă Ovidiu,
   Domnul și ucenicii au sărbătorit Paștele evreiești dar numai înainte de moartea Sa Domnul a zis ”am dorit mult să mânânc cu voi PAȘTELE ACESTEA…”
   Spălarea picioarelor este un act instituit doar odată cu CINA DOMNULUI!
   În anii precedenți Domnul nu a instituit nimic ci doar a respectat Legea! Deci…

   • Pavel spune despre vaduve ca „sa fi spalat picioarele sfintilor.” Nu cred ca se refera la spalarea de la Cina, ci la spalarea picioarelor la propriu, dar in sensul de slujire… Pe vremea aceea, oamenii chiar aveau nevoie de spalarea picioarelor cand veneau din calatorie pt ca umblau in praf si umblau ori desculti ori in sandale…

    Spalarea care se face azi la Cina este mai degraba un act simbolic pt ca nimeni nu are nevoie de a fi spalat la propriu.

    In plus, despre neamuri se spune ca sa nu se mai puna alte greutati peste noi decat cele necesare 🙂

   • Spalarea picioarele pare a fi un obicei din vechime incepand cu Genesa si chiar in vremea lui Isus se facea asta–Isus ii reproseaza unui fariseu (gazda fiind), ca nu i-a spalat picioarele….Deci nu crestinismul a ingaugurat spalarea picioarelor..

    Ce l-a mirat pe Petru nu a fost spalarea, ci mai degraba ca ar fi facut-o Domnul. Asta era munca cea mai de jos facut de cel mai de jos…Deci, Gabi are dreptate (cel putin in parte) ca era vb de o lectie de slujire aici.

   • good point Val. Din ce cauza vaduvele nu spala picioarele sfintilor ? Ca este o porunca , nu?
    Trebuie sa ma duc la noua administratie de aici de la noi sa le atrag atentia!

   • Da fr. Ionescu, spalarea picioarelor trebuie sa se faca la Cina, dar inainte si nu dupa Cina. Caci, cine se spala pe maini de mizerie dupa ce a mancat? Ordinea ierarhica a, acestor lucruri sant: spalarea picioarelor si apoi Cina. Asa a facut Domnul Isus, asa trebuie sa facem si noi.
    Vezi Ioan13:1-5. Inca pina acum de cand m-am inotors la Dumnezeu, nu am auzit de vreo adunare sa faca spalarea picioarelor inainte de Cina asa cum este ea scrisa in Biblie.
    Intrebarea se pune: de ce Domnul Isus a facut spalarea inainte de Cina? Care este scopul spalarii picioarelor, in afara actului de smerenie? V-ati gandit vreodata ca, picioarele oamenilor care se umbla pe pamant se intineaza, datorita faptului ca, Sangele Domnului Isus a fost varsat pe acest pamant pe, care noi umblam zilnic? Nu credeti ca, aceasta spalare are legatura cu o lucrare de curatire a fiintei noastre? V-ati gandit vreodata ca, in jurul crucii pe care a fost rastignit Domnul Isus, a fost imprastiat sangele lui pe o anumita arie pe pamant si acel sange sfant a lui Dumnezeu, a fost calcat cu picioarele de cei ce au fost in preajma crucii?

  • @ remus
   Nu ced ca are vreo semnificatie cand sa faci spalarea picioarelor.
   nu cred ca punctul Domnului Isus a fost acolo.Esenta era actul smereniei.Domnul Isus instituia noua ierarhie Cristica.De acum ca sa fi chemat mare in ceruri trebuie pe pamant sa fi slujitorul tuturor.Domnul Isus croia noua carare cu grija si implinea totul cuvant cu cuvant din planul maret al lui Dumnezeu Tatal.Daca citesti in Luca acolo ordinea a fost pusa diferit.Spalarea era la urma.Deci nu conteaza cand faci spalarea.Poti sa o faci in fiecare duminica.Este un simbol pe care nici Petru nu il intelesese cand Hristos implinea ceva din planul hotarat de mai dinainte. La fel cum cortul intalnirii reprezenta cerul(asa cum il intelegem noi, vezi descrierea apocalipsei)asa si spalarea fizica reprezinta faptul sa te pui jos, sa fi mai mic decat fratele tau si sa te apuci sa-i slujesti.Dupa cum mai spuneam.Lipsa neimplinirii acestor simboluri vor putea duce la uitarea esentei lor.La fel este si cu cina.Nu painea fizica este viata ci Isus care trebuie sa fie deja viata in inimile noastre.Toate aceste simboluri par ca nu au nici o insemnatate pt cel care le face din obisnuinta (vina este a noastra atuturor pt ca nu citim si nu se explica) dar chiar si asa e bine ca poate pana la urma se gaseste cineva sa desluseasca.Daca nu gresesc in vechiul testament la evrei li se puneau niste ciucuri la vesminte ca sa nu uite. Acel simbol era important nu ca si cum te facea mai bun sau mai stiu eu ce ci doar spre faptul sa nu se uite de legile si poruncile Domnului.

 6. Cred ca spalarea picioarelor are un inteles fizic si unul spiritual;
  in cel fizic, se inveta umilinta;
  in cel spiritual „sa faci totul spre binele fratelui tau”
  Nu? ce credeti dvstra? stiti mai bine.
  Eu asa am priceput.

 7. „Nu contează dacă deocamdată nu înțelegi. Ascultă și împlinește! Vine și vremea înțelesului…”
  Frate pastor,
  aici am o intrebare:
  de ce multi credinciosi afirma ca „daca nu faci ceva din incredintare” e pacat, luind mot-a-mot aceste cuvinte.
  Dar sunt doua situatii:
  cind stii ca este pacat, adica desi ai incredintarea ca nu e bine si totusi o faci este una;
  si sa faci ascultare desi nu intelegi cred ca este alta.
  Mi s-a-ntimplat de multe ori sa aud ca e pacat chiar sa nu porti pantaloni , ca si femeie, daca nu ai incredintarea.
  Cunosc persoane care o fac pentruca li s-a spus acest lucru, desi inca nu-l inteleg.
  La fel si in alte situatii.

  • Pe aia nu am mai auzito.Bag de seama ca nu se cunoaste scriptura.Sau daca se citeste se rastalmaceste.Multe lucruri babesti mai sunt…

 8. Ovidiu si Ianos cred ca ar fii indicat sa va scrieti pe email personal ceace aveti in particular aici engleza sau romineste please

  • Pete,

   Ai dreptate. Îmi cer iertare. 🙂

   • Frate Cristian I. iertaţi -mă dacă ne comunicam pe Blogul dumnivoastre.Frate Ovidiu M.Doresc sa raspund la intrebarea pusă…hu. Locuiesc în frumosul oras Sighisoara ro. membru în biserica penticostală tot ro. Sighisoara pe care încercăm dacă Dumnezeu pune pe inima fraţilor de pretutinden să ne mai ajute,să putem renova acum şi interiorul fiindcă in orasul vechi si în biserică băncile sint vechi de cind sa deschis noul locas de închinare.
    Iar membri biserici majoritatea pensionar dar cu contribuţia peste puterile unora am reuşit acoperisul care era deja in pericol de prăbusira chiar sa fie renovată,dar interiorul nu stiu cind se va finaliza Am scris aceste lucruri şi pentru toti acei cari inca nu a vizitat Sighisoara, si biserica pent.din oras .
    Şi dumneavoasra Frate Cristian I. sunteţi buni veniţi .

  • Mulţumesc pete de indicati, asa şi voi proceda.Dar pun o intrebare? Nu tocmai acum se comentează insemnatatea cinei domnului,.. dragostea de fratii? credinţa si faptele? Iertaţi-mă dacă scriu si o mică istorioara .Şi anume mai de mult veneau din vest fraţi noştri englezi cu cadouri frumos ambalate,şi chiar dacă nu se ştia mult despre ei dar erau bine primiti în casele noasre in bisericile noastre arhipline şi din cind in cind mai dansam şi noi cu ei. foarte puţin înţelegeau engleza , dar si în Ungaria erau bine primiţi la fel fraţi englezi din vest, nu noi că eram mai săraci,şi mereu ceream sa fim ajutaţi . Dar mai puţin am auzit să fie reciproc invitaţi fraţi slujitori pentru evangelizări legatura de frati între cele doua limb?..ro.! hu.!. eu engleza nu! mai puţin ro. Întreb oare săminţa aceia de ura pe care vrăjmasul a reusit sa semene in inima multora,şi este dureros dacă pină aztăzi mai reuseste. Nu eu am hotărît ca cine unde şi în ce neam sa se nască? Şi atunci Frate Gabi .unguri ceva de Areal? In.11,v47. Ce vom face?…..v 48 Dacă-l lăsăm aşa,toţi vor crede în El,şi vor veni Romanii şi ne vor nimici şi locul nostru şi neamul..Mai bine să vină martori mincinoş ,şi să depună mărturi false,ca sa se poate fi învinui, şi să fie omorît. Mă rog Doamne dă ne măcar dragostea de fraţi.. că pe vrăsmaşi ???

   • Manuela-ServingGodforever Răspunde 7 noiembrie 2011 la 8:28 AM

    Frate Ianos, multumim de cele ce ati scris! Sighisoara este orasul preferat al tatalui meu ( am aflat de curand :-)).
    Nu ne-a deranjat deloc ca v-ati scris cu Ovidiu in limba maghiara. Cu toate ca nu cunosc limba, unii din cei mai apropiati prieteni ai parintilor mei au fost unguri ( o spun la trecut pentru ca au plecat la Domnul ) si vorbeau romana cu un accent extraordinar de frumos.

    Fiti binecuvantat!

   • Frate Tamas, la mine a fost o incercare de umor.Am si eu o cumnata cu singe unguresc precum si eu am ceva stramosi unguri.
    Vorba aceea, eu nu sint rasist, deoarece ai urasc pe toti la fel ! 🙂

 9. Ovidiu GBY brother

 10. Pentru unii faptul ca David a dansat e foarte atragator si placut de practicat dar ceea ce a lasat Domnul Isus si inca cu porunca gasim tot felul de excuses pentru ale evita, dureros fratilor

  • Bine spus! La tra-la-la-uri ne înhăităm cât de repede (nici nu ne trebuie aprofundări scripturale) dar la împlinirea unor lucruri simple ne enervăm ca Naaman de era să rămână cu lepra pe el! Of, Doamne…

 11. „Trebuie sa observam, de asemenea ca Isus Hristos arata ca a dat exemplu; caci nu trebuie sa supunem toate aceste fapte la imitatie si exemplu, fara nici o deosebire. Papistasii se lauda ca tin Postul Pastelui dupa exemplul lui Hristos; dar ar trebui in primul rand sa vedem daca El a vrut sa dea, prin postul Sau un exemplu caruia ucenicii Sai sa i se conformeze ca unei reguli. Nu citim nimic despre aceasta.

  Prin urmare, e vorba de o imitatie stricata, nici mai mult, nici mai putin ca si cum s-ar stradui sa zboare la cer. Pe de alta parte, acolo unde ar trebuiau sa-L urmeze pe Hristos, s-au aratat mai degraba maimute decat imitatori. In fiecare an, vor avea o maniera de a spala picioarele catorva oameni, ca si cum ar juca o farsa pe estrada unui teatru.

  Astfel cand au facut uz de aceasta ceremonie vana si nebuneasca, ei cred ca s-au achitat cum se cuvine de datorie; iar facand aceasta , isi iau vacanta pentru tot restul anului uitand de fratii lor. Mai rau inca; deoarece, dupa ce au spalat picioarele la douasprezece oameni, supun apoi la cruzime toate madularele Fiului lui Dumnezeu, scuipand, astfel, insasi fata lui Hristos. Din acest motiv, intreg acest aparat de comedianti nu e nimic altceva decat o batjocorire rautacioasa a lui Hristos.

  Astfel, nu ne porunceste aici o ceremonie care sa se faca in toti anii, ci El vrea ca noi sa fim gata, in orice ceas si de-a lungul intregii noastre vieti, sa spalam picioarele fratilor nostri si ale aproapelui nostru.”

  Jean CALVIN – „Ioan – Comentarii”, Ed. LOGOS, Cluj – 2011, pag. 369

  • Calvin, eh?
   O mare greșeală pe care o comit și predicatorii noștri: ce atâta Cuvânt, la rugăciune sau ne rugăm degeaba că nu știm Scripturile. Dar ce, s-au luat la ceartă Biblia cu rugăciunea? Sau actul spălării picioarelor cu smerenia?
   Actul acesta ca și celelalte are rostul de a ne aduce aminte principiul!

   • De principiu ne aducem citind Scripturile!

    Practicarea unei ceremonii pelagiene ce isi are originea in catolicism nu rezolva problema.

    Spalarea picioarelor nu l-a facut pe papa mai smerit si nu ii va face nici pe alti „spalatori de picioare”.

    E un mod abil de a sugera ca Hristos nu e suficient pentru mantuire. Mai trebuie ceva….. O ceremonie mica…spalarea picioarelor…..

    Trist.

    • La fel spuneți și despre Cina Domnului? Dar despre botezul în apă? Dar ungerea bolnavilor cu untdelemn? Cu binecuvântarea copiilor și a celor ce se căsătoresc cum stăm? Le facem pentru că nu-i suficientă jertfa Domnului? NU! Ci din spirit ascultător! Ce treabă are papa cu spălarea picioarelor? Ce lui Iuda nu i le-a spălat? Și cu Pelagius ce treabă avem noi, nu scrie despre spălarea picioarelor în SCRIPTURILE pe care degeaba se pare că le citiți dacă nu vă prea aduc aminte mare lucru… chiar și o ceremonie ”mică” așa cum spuneați despre spălarea picioarelor?
     Vă îndemn cu drag să treceți grabnic la ascultare!
     Multă binecuvântare și Har!

 12. in harmalaia asta chiar ca sa si ai un mesaj de corectie sau indreptare nu este nici o sansa de perceptie.Bine zice ingerul ‘cine este nedrept sa fie nedrept mai departe si cine se sfinteste…” fiecare are dreptatea sa fiecare are evanghelia lui si nu-l convingi cu nimc ca este orb…asa cred ca se si explica de ce putini sunt alesi din cei muti chemati la imparatia lui dumnezeu

 13. Fr.Ionescu te-as ruga sa nu mai postezi despre Calvin asta caci pentru unii a devenit mai important decit Domnul Isus ma irita cind aud numele lui dar decizia iti apartine GBY.

 14. Frate Ionescu , un citat extraordinar tot de Calvin 🙂 despre umilinta
  For the rest, let us all beware of the thoughts of our heart and of whatever far exceeds our powers. Such things are thoroughly deceitful. On the contrary, whenever we are tempted to think inflated thoughts – for the devil loves to dazzle us with our own conceits – we must quickly head them off, and in all modesty to declare: “To serve my God is work enough. Supposing I had a much greater store of holiness, I could never fulfil a hundredth part of my duty. So I will aim no higher than God permits: he knows my capacity and my strength. From now on I’ll strive to walk in the fear of my God better than before. My life is short and I am still far from the goal he has set. Though I try hard to reach it, the road is long and difficult.

 15. Frate Tamas,
  va rog sa nu va suparati daca va spun:
  rugati-va Domnului si nu cereti la oameni,
  Domnului Ii place sa-I cerem Lui, nu credeti?
  El va va binecuvinta cu cele necesare.
  De asta avem rugaciunea.

  • Da fratele meu. Voi transmite şi biserici mesajul.
   Dar doresc sa vă informez că in fiecare viner seara tineri organizează,seri de staruinţă,şi poate orcine să participe,.
   Şi scopul acestori seri este umplerea cu Duhul Sfint,şi Dumnezeu sa rînduie pentru fiecare un loc de muncă,ca să nu fie obligaţi de imprejurări să plece in srăinătate .
   Îar în a două vinerea din fiecare lună avem program prelungită de rugăciune şi stăruinţă cu toată biserica,. Deci la bază să şti fratele meu că avem rugăciunea . Şi dumnezeu pînă aici nea ajutat .şi cred că că el ne va ajuta şi în continuare.

 16. Ianos este cumva in biserica la voi sau poate nu mai e in viata Suteu Pavel?

  • Da mai trăieste si chiar duminica dimineaţă a fost prezet in biserica la cina domnului, ramîn totdeauna miscat de atitudinea lui căci oridecite ori ajung cu pîinea, plin de lacrim intinde mina să ia trupul Domnului şi mă prinde de mină. poate asa aţi cunoscut şi Dumneavoastra.,pe dumneavoasră eu nu vă cunosc.
   Soţia fratelui Suteu Pavel a trecut la cele vejnice.

 17. Eu chiar nu inteleg ceva, are Domnul Isus nevoie de teoriile unor oameni
  pentru a ne face pe noi sa intelegem care este Voia Sa cu privire la sfintirea noastra ?
  ori vrem sa ne acundem nitel de Domnul la umbra citeunui frate, care poate in unele lucruri a mai si gresit, dar stam bine acolo, ca nu ne bate vintul. 🙂

 18. Ianos problema e ca nu inteleg maghiara nu e nimic personal

  • Incerc pentru ultima data sa raspund pe aceasta tema.
   Eu nu sint supărat nici pe dumneavoastra nici pe fratele Gabi.
   Pentru că eu am mai mult decît preten in familia mia. Am pe ginerele din Vicovu de sus, Suceava. pe numele Chelba.
   Cred că mai mult nu trebuie să spun.

 19. Multe din invaturile Noului Testament pot fi respinse pe motive culturale si nerelevante secolului XXI, cum ar fi : botezul in apa, spalarea picioarelor, acoperirea capului femeilor la rugaciune etc. In toate aceste invaturi, omul trebuie sa se lepede de sine si sa se smereasca sub autoritate, acestea au ramas ca scop pana in zilele noastre. Cine are duhul smerit nu va comenta aducand scuze ci va avea atitudinea celor din ziua Cincizecimii: Fratilor ce sa facem? Ce trece peste „da” sau „nu”, orice comentariu sau scuza vine de la cel rau.

 20. Ianos el este unchiul meu fratele tatalui meu dar am pierdut legatura cu el te rog cind il vezi sa ceri telefonul lui daca vrea sa ti-l dea multumesc anticipat

  • Pavel S. 0265777343.poate ne mai auzim?

  • Frate pete. Am vorbit cu fratele Suteu Pavel şi mai trimit o data Nr.de telefon.0265777343,. Vreau să vă mai instiinţez , am fost chemat la o mormîntare în Vidacut,unde trebuia vestită pe ambele limb cuvîntu lui Dumnezeu.
   Şi la aceia mormintare intre neamuri a celui trecut la cele vejnice a fost prezent şi fratele Suteu P. Întreb dacă ştiţi de acest eveniment.

Trackbacks/Pingbacks

 1. 13 postări în Top 100 WP (06.11.2011) « Romania Evanghelica - 6 noiembrie 2011

  […] Cina Domnului: Între ViaȚĂ Și Moarte (popaspentrusuflet) 8. Nu toată lumea este în faliment – Zâmbetul de sâmbătă […]

 2. 4 postări în Top 10 WP (06.11.2011) « Romania Evanghelica - 6 noiembrie 2011

  […] Cina Domnului: Între ViaȚĂ Și Moarte (popaspentrusuflet) 8. Ioan Berar declanșează riposta pe blogul său (rascumparareamemoriei) 9. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: