BISERICA PE GRUPE: UN ÎNCEPUT CU… DREPTUL

De câteva luni am început organizarea bisericii pe grupe de aproximativ 15-25 de familii fiecare, repartizate la 16 supraveghetori. Aproximativ 950 de suflete la 300 de adrese. Aseară, la prima întrunire am avut programate două grupe cu un total de 35 de familii. Au participat vreo 60 de persoane (plus 15-20 de copii). Mult, mult mai bine decât m-am așteptat.

Deja am avut câteva ședințe cu responsabilii, pregătind aceste întâlniri.

Atmosfera a fost deosebit de plăcută. La început am avut un timp de rugăciune și cântare. A urmat o justificare și prezentare a sistemului de organizare pe care ni-l propunem. Am dat fiecărei familii posibilitatea să se prezinte. Am servit o gustare care până la urmă a fost o masă copioasă (ca la români)! Dulciurile au fost pe măsură. Totul a durat ceva peste două ore. Ce credem că vom realiza? Doar câteva dintre așteptările noastre:

• O slujire mai eficientă și mai responsabilă
• O comunicare mai rapidă
• O părtășie reală, mai apropiată
• O supraveghere spirituală mai atentă
• O implicare mai activă a membrilor în activitățile bisericii
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Consider că pentru a face acest sistem să dea rezultate este nevoie de consecvență din partea tuturor celor implicați! Un început bun nu garantează decât că… se poate. Departamentul de Asistență Spirituală (în cadrul căruia sunt organizate grupele) trebuie să continue cu devotament și seriozitate această lucrare.  Îmi dau seama că este un concept destul de dificil de aplicat în bisericile române. Sincer, nu am introdus acest mod de organizare în biserica noastră în spirit de avangardism ieftin. Dar nevoia de schimbare în modul cum slujim membrii și familiile bisericii devenise acută. Am exemplificat într-o postare anterioară dificultatea de a întâmpina toate atribuțiunile pastorale fără o structură de delegare și împărțire a responsabilităților. Vă voi ține la curent cu felul în care vor decurge lucrurile. Nădăjduim că bine!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

13 răspunsuri sa “BISERICA PE GRUPE: UN ÎNCEPUT CU… DREPTUL”

 1. Felicitări frate păstor,
  Cred că dumneata ești unul dintre păstorii romăni care nu numai că ai ințeles sensul întânirilor pe case dar și aplicația lor practică! Văd, din privirea mea obiectivă, un viitor frumos pentru generația de peste 40 de ani, cât și generației de 15-40 de ani din biserica dumitale. Domnul să vă dea biruință la ceea ce ați inceput, cu El!

  • Da, frate Daniel Medre,
   Fratele Cristian Ionescu, este printre putinii pǎstori (cu…caciula pe „ǎ”) si care nu s-a plafonat la pastoratie doar ca o functie administrativa ci ca o vocatie plina de responsabilitate pentru grupele de „mielusei”. „mioare” sau „oite” si „oi mature” si este bine-asa, corect, intrucat ceea ce intretine slujirea de pǎstor este insasi OAIA, ca element vital de motivatie a slujirii dansului.
   Oaia nu este un esantion neglijabil, si nici o victima colaterala, in lupta cu lupii si nu capata aprecieri doar in perioada de…strungarit, tuns sau atunci cand ii trebuie sacrificati mieii !

   Bucuria regasirii oii pierdute se impleteste cu bucuria purtarii pe umeri si a aprecierii ca fiind (oaia) fala pastorului !
   Gasirea oii pierdute, readucerea ei in staul, pasunarea ei, protectia ei si calauzirea sub toiag si nuiaua (mustrare) de pǎstor, este masura competentei si responsabilitatii pǎstorului.
   Desigur ca fratele Cristian Ionescu va fi realist si un bun si fin cunoscator si despre locul unde s-ar putea afla potrivnicii (Psalm 23:5), unde se ascund acestia.
   Masa se va intinde in fata acestor potrivnici, datorita competentei si responsabilitatii pǎstorului.
   David nu se afla la camp cand a scris acest psalm, ci in Casa Domnului (versetul6).
   El era de asemenea constient ca tot acolo se pot ascunde si potrivnicii pǎstorului…

 2. Felicitari si din partea mea.
  Am sperat sa incercati aceste experimente aici in northwest . Nu a fost sa fie.
  God bless you.

 3. Si inca ceva , va recomand o carte extraordinara, Richard Baxter’s , ” The Reformed Pastor”. Baxter dupa cite stiu eu a fost un fel de arminianist/ calvinist Puritan.
  This is a must read for any pastor from a truly holy man.
  http://www.google.com/url?q=http://newdemonstration.com/files/books/richard-baxter/Richard%2520Baxter%2520-%2520Reformed%2520Pastor.pdf&sa=U&ei=bTO2Tqz4EqqNigLj3chz&ved=0CBwQFjAD&usg=AFQjCNEvU6qiKN7iGbzP3xLHLL8uBEoGBQ

 4. super initiativa! sunt biserici (putine) care practica chestia asta de multisor, iar rezultatele se vad. mi-ar placea sa se faca si in biserica noastra…

 5. Si cred ca ideea ca aceste grupuri sa Se intilneasca la biserica este extraordinara.
  Se elimina timpul pierdut cu lucruri de genul: ” hai sa-ti arat casa” , sau curatenia generala ” ca vin fratii” .
  Stress mare pe surori cind vin fratii in vizita. 🙂

 6. Un pas prin credinta! Va voi urmari cu interes pentru a invata si noi aceasta lucrare!

 7. Am fost acolo și cred că a fost cu adevărat un început frumos, reușit dar și necesar.
  Este interesant să ajungi la concluzia că te-ai familiarizat în timp cu fețele celor din biserică și trăiești cu impresia că îi cunoști.
  Nu, nu este adevărat, sunt mult mai multe lucruri frumase pe care un frate în credință le are și le poate împărtăși cu tine, dar lipsesc prilejurile.

 8. Frate Ionescu
  Observ pentru prima dată de când vă citesc blogul că toți „frații” care au pus un comentariu până acum, despre întâlnirea pe grupe, s-au exprimat pozitiv! Asta denotă că e un lucru de apreciat ceea ce ați facut în biserica dumneavoastră. Dacă erau păstori ce se îndoiau de această lucrare până acum, cred că acum au un motiv in plus să fie mai confidenți pentru că se pare că Dumnezeu vrea să ne spună ceva din asta. Mult succes in continuare frate păstor Ionescu.

  • @Daniel Medre,

   Frate drag, parafrazandu-l pe apostolul pavel vreau sa iau o replica din „gura” lui si sa v-o adresez dumneavoastra:

   „Vi se pare de necrezut că Dumnezeu învie morţii?” (Fapte 26:8).

   De aceea, draga frate Daniel, acolo si atunci cand lucrurile ni se par „nimerite” adica potrivite „Duhului Sfant si noua” de ce sa nu fim de acrod ?
   Nu vi se pare dubios ca toti „cei noua comentatori” (numarati de dumneavoastra) au ajuns la…”consens” in privinta unei invataturi sanatoase ?

   Nesanatosi sunt cei care nu gandesc la fel cu aceasta initiativa de a continua partasia in biserica dupa principiul „paste mieluseii”, „oitele” si de-abia apoi „oile”… mai batrane, mai…naravase, si cu statut preferential si traditional chiar si in bisericile evanghelice…; adica acei care emit pretentii de…pietre de temelie ale bisericii…

 9. Grupele de casa cum se mai numesc aici in tara , sau daca vreti grupe de rugaciune ,au aparut ca o nevoie de hrana spirituala pentru cei care vor si simt nevoia ca pot sa faca mai mult. Este foarte adevarat ca „”inceputurile slabe „” cunosc invrednicire si asistenta din partea Duhului. Am cazut in capcana celui rau prin startul ce l-am dat , ca un novice am inceput grupa acasa si am crezut ca prin rotatie ,saptamanal sa fie la fiecare familie care era in grupa.N-a mai fost partasie spirituala ci mai mult o agapa pigmentata cu rugaciuni si cantari.Am cshimbat locatia intr-o sala din incinta bisericii,asfel ,s-a dat o nuanta si o responsabilitate acestei partasiii. Rezultatele au aparut ,grupa atot crescut si la ora acxeasta suntem multi , si mai vin . Pentru ce vin ?V in pentru ca au un mediu unde se poet destainui,ruga cu lacrimi si se cunosc mai mult in lipsurile lor si nevoile pe care in biserica nu ar indrazni sa le spuna . Am inceput mai multe grupe de partasie ,dar pe parcurs au obosit , sau alte piedici de diverse stari au distrus partasia. Este nevoie astazi maimult ca ori cand de a ne stringe in jurul Cuvantului si de a cauta partasia cu fratii..Tocma i d i n aceasta cauza Biserica si-a pierdut puterea , nu se mai fac semne, minu ni si vindecari in numele Domnului Isus. lipseste partasia sincera si rugaciunea.

Trackbacks/Pingbacks

 1. PENTRU CĂ NU TE CUNOSC | Popas pentru suflet - 21 ianuarie 2012

  […] pe grupe cu membrii Bisericii Elim din Chicago (mai multe amănunte despre acest mod de slujire AICI). Au participat peste 80 de suflete (care compun două dintre grupe), printre care și cei doi […]

 2. CUM STĂM CU ÎNTRUNIRILE PE GRUPE | Popas pentru suflet - 2 aprilie 2012

  […] anul trecut în toamnă, procesul de împărțire a familiilor din biserica noastră pe grupe și întrunirea lor inițială a mers mult mai bine decât am anticipat. Mai avem de adunat vreo […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: