ASTĂZI NE (A)DUCEM LA BISERICĂ

Serviciile bisericii sunt pentru suflet. Acolo este hrănit prin Cuvânt, împlinit prin părtășie și înviorat prin cântare. Sufeltul nu poate pleca fără trup. Dacă vrea la adunare trebuie să ia cu sine trupul. Statul la internet nu înseamnă o participare reală. Uneori, în virtutea obișnuinței, obligației, presiunii părinților, trupul merge la biserică. Ocupă un loc și execută mișcările de rigoare: în picioare, pe genunchi, așezat. Sufletul pare absent. Doarme. Și dacă doarme e ca și cum nu ar fi la biserică.

Psalmul 118:24 ”Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul: să ne bucurăm şi să ne înveselim în ea! Binecuvântat să fie cel ce vine în Numele Domnului! Vă binecuvântăm din Casa Domnului. Domnul este Dumnezeu şi ne luminează. Legaţi cu funii vita pentru jertfă şi aduceţi-o până la coarnele altarului!”

Da, în vechime, pentru a fi aduse la altar jertfele trebuiau legate forțat, fără consimțământul lor. Din păcate unii așa ajung la adunare… Cum ar trebui să venim?

Romani 12:1 ”Vă îndemn, dar, fraţilor, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceţi trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească.”

Adică de bunăvoie și cu bucurie:

Psalmul 122:1 ”Mă bucur când mi se zice „Haidem la Casa Domnului!”

Haideți să fim prezenți, punctuali și… întregi la Casa Domnului!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

13 răspunsuri sa “ASTĂZI NE (A)DUCEM LA BISERICĂ”

  1. Îmi saltă inima de bucurie…

  2. Fiecare activitate din programul de adunare trebuie sa zideasca sufleteste pe cei prezenti; strangerea noastră laolaltă e pentru zidire iar nu pentru dărîmare. Ce se vede dincolo de:
    – aceleasi cîteva cantări care cu greu ne mai spun ceva din pri cina obisnuintei,
    – rugăciuni dezinteresate care arată că n-avem nevoie de nimic sau, in cel mai ciudat mod arată că Dumnezeu n-a făcut nimic în ultimii ani cu acele cereri,
    – predici plictisitoare de te-ntrebi cum ar fi predicarea fara puterea Duhului Sfânt; pastori plictisiţi şi plictisitori care au vreo cîteva schiţe de predici pe care le recită prin rotaţie, sau poate comentarii literare pe text Biblic.
    – aceleasi daruri de parcă jertfa n-ar fi ars pe altar (poezii, meditaţii, cîntări) fiecare are trei cantări sau două-ndemnuri pe care le tot spun.

    Asta constat eu si totusi merg la adunare de fiecare dată si nu stiu dacă-n altă parte e mai bine. Am un remediu: trăiţi zi de zi în prezenţa Domnului, hrăniţi-vă zilnic cu predici de pe internet, cu studiu personal din Biblie, cu rugăciune către Dumnezeu si dragoste de oameni, cu binecuvantarile duhovniceşti din cantări şi poezii, astfel, ceva din umblarea zilnica alături de Dumnezeu să revarsăm duminica la adunare pentru zidirea sufletească a bisericii.

  3. Frate Cristian, va multumesc mult pentru rugaciunea bisericii!
    Domnul sa va binecuvinteze pe toti!

  4. Frate Cristi, azi am fost si eu la o mare Biserica Penticostala sa vad cum se desfasoara un program la invitatia unui tanar care imi zicea ca se gandeasca sa mearga la baptisti ca locul lui nu-i in Biserica Penticostala, marea lui revolta fiind legata de faptul ca nu este lasat sa slujeasca in biserica si daca ar fi lasat muzica care ocanta el este nefolositoare in contextul muzical al bisericii respective care are trupa de lauda si inchinare, si cativa lautari si manelisti care se straduiesc sa anime putin publicul (manelele si lautaria sunt pe bune) percutionistul impreună. Baiatul este pianist in ultimul an la conservator un pianist cu calitati exceptionale dar in biserica lui nu a cantat pentru ca auziti si voi NU STIE. Asa am primit azi raspunsul el nu stie numai cantari de pe vremuri :)) Bach, Beethoven, Chopin, Rachmaninoff, erc… Pianistul din biserica respecitva de care nu are loc si tanarul de la conservator are 30 de ani si de la 18 ani a studiat pianul ATENTIE pentru cei ce stiu ce zic SINGUR si a ajuns dupa analiza sa la nivelul la care poate canta orice lucrare muzicala de Biserica. Eu am zis ca ma las de pian cand am auzit aceasta, cred ca daca bach sau Mozart ar fi printre noi ar muri inapoi de invidie cand ar vedea dotarea acestui om. Bineinteles cred ca ati inteles ca este vorba despre isterie (dorinta de afirmare si a fi incentru atentiei prin orice modalitate). 12 ani de pian fara profesor… si bietul nostru pianist care a facut 16 ani de pianu cu profesori si prin scoli nu vi se pare o anomalie?
    De ce ne miram ca oameni nostrii cu studii superioare in muzica si Teologie merg la alte confesiuni cand noi ne permitem sa scuzam prostia si incompetenta cu Harul? Voi credeți ca Dumnezeu nu cunoaste efortul parintilor si mai ales timpul investit in studiu al unui muzicant sau conservatorist care a muncit zeci de mii de ore pentru a ajunge la un nivel de excelenta?
    Asta pentru ca nu intelegem pilda cu talanti, daca Dumnezeu a dat un talant, 2 sau 5 unui om ia dat cu scopul ca persoana respectiva sa lucreze cu ei ca prin munca sa castige alti talanti. Eu nu neg ca fratele respectiv nu este talentat si ca ”a invatat pian singur(in muzica cel mai prost pedagog este autodidactica)” dar cand Dumnezeu pune ceva in tine trebuie sa cultivi acel ceva in orice domeniu pentru ca Dumnezeu sa primeasca ce este mai bun de la tine si astfel primeste Slava care ii se cuvine. De ce nu mergeti la medici care au invatat medicina singuri ca sa va trateze? De ce nu puneti in firmele voastre oameni simpli si pocaiti sa va fie manageri ca Domnul este bun?
    Fratilor trebuie sa ne desteptam ca suntem o generatie de VAI SI AMAR!!!

  5. „…să ne bucurăm şi să ne înveselim…” , dar fara sa schitam macar un zambet? 🙂

    • Are dreptate CBogdan. In bisericile noastre este promovata mediocritatea. Inteleg, poate nu toate bisericile au oameni pregatiti (vezi cele de pe la sate sau biserici mai mici), dar si in acelea mici, din ‘frica’ sau ‘teama de pierdere de sub control’, oamenii pregatiti nu sunt promovati. Ca si in alte aspecte in Biserica trebuie scos la suprafata si promovat (nu in ideea de a lauda) ceea ce este cel mai bun. Avem in bisericile noastre comori pe care le lasam ingropate si ne bucuram de niste lucruri slabe…

      Nu pun la indoiala dedicarea sau motivatiile celor ‘nepregatiti’ dar Domnul merita ce avem mai bun si in ‘conducerea’ (laudei, cantarii, etc) trebuie pusi oameni pregatiti. Prin acesti oameni si cei nepregatiti vor fi ridicati si ziditi si perfectionati. Asta e aproape o chestie garantata. Oamenii au aceasta predispunere spre a imita pe cei pe care ii vad ca mai bine pregatiti decat ei. Daca trecem peste mandrie si atitudinea ca ‘eu stiu tot’, avem ce invata de la cei din jurul nostru care sunt mai pregatiti.

      Eu frecventez o biserica din zona Brasov. Nu e IN Brasov, ci intr-o comuna din apropiere. Biserica noastra nu e mare. Nu avem oameni ‘scoliti’ in ale muzicii dar fiecare da tot ce poate. Identificam in Biserica pe cei pregatiti si le permitem sa lucreze, sa creasca, sa se dezvolte. Vreau sa spun ca lucrurile s-au schimbat drastic de doi ani incoace.

      Dar am participat si la atelierele Fundatiei Jubilate, de exemplu si am constatat cu bucurie dar si tristete urmatorul adevar: majoritatea celor care au participat la acest atelier (muzicieni foarte buni), in cea mai mare parte vin din doua-trei regiuni ale tarii: Cluj, Oradea, Timisoara…. cam de-acolo. Restul tarii, sa-mi fie cu iertare (Bucuresti), sta foarte slab. Nu zic ca nu sunt oameni pregatiti, dar nu ii vedem! In unele zone din tara ne complacem in mediocritate, in ‘lasa ca merge si asa’, sau ‘asa am facut noi de ani de zile, ce sa schimbam acuma’, ‘de ce sa ne aliniem la standardele lumii?’, etc. – tot felul de scuze fara baza. In Anglia am vizitat odata pe cineva si era ultima zi de scoala – toti elevii (clase mici) veneau acasa si fara exceptie aveau un instrument muzical atarnat de ghiozdan. Noi nu punem pret pe pregatire. Multi cred ca ‘daca nu te apuci de pian/chitara/instrument cand esti mic, ai pierdut trenul’, dar nu e asa.

      Daca tot mai multi ar pune pret pe educatia muzicala si nu pe urechisme, chiar daca nu poti incepe cu multe, avand in vedere lipsa de fundamente, dar totusi poti sa faci CEVA cu asta in gand: CE FAC eu ACUM pentru ca lucrurile sa fie MAI BINE decat pana acum, peste o luna, un an, 5 ani? Lipsa de viziune ne omoara.

      Am batut pe ideea de muzica dar cred ca si in alte aspecte este valabila aceasta nevoie. Crestinii, sub umbrela „e har, Domnul ne primeste asa cum suntem, se poate si asa, inima conteaza, bla bla”, ne complacem in mediocritate, in convingerea ca daca Domnul ne primeste asa cum suntem, nu ni se cere sa evoluam deloc, sa crestem, sa ne provocam, sa iesim din zona noastra de confort si sa incepem o aventura noua.

      Hai ca m-am lungit. Fie ca Domnul sa ne dea in primul rand pasiune pentru El, pentru lauda lui, pentru o viata cu El si din ea va izvori aceasta ‘neliniste’, ‘aceasta pasiune’, nu de a te afirma, ci de a face lucrurile MAI BINE, de dragul lui care da, te primeste asa cum esti, cu cei doi banuti, sau cu acel ‘singur talant’ pe care il ai, dar care merita mult mai mult decat vom putea noi vreodata sa ii aducem. Slava Domnului!

      • Bucureștenii sunt foarte smeriți, de aceea nu sunt așa vizibili… 🙂

      • Da așa este Cristi C, viziunea si pasiunea vor face diferenta. Cand ineva are pasiune dar nu are viziune este un fle de masea stricata. Cand cineva ara pasiune dar ii lipseste viziunea ”ravna fara pricepere” este ca si cum ai pune chibriturile in mainile unui copil de 2-4 ani sa se joace cu ele si lai avertiza ai grije sa nu dai fac la ceva.
        Cand ai pasiune si viziune cred ca esti omul care ai experimentat lucrarea de inoire a Harului lui Dumnezeu. Cand ai pasiune si viziune intelegi cine esti si prin credinta poti sa vezi cine poti fi prin Harul lui Dumnezeu. Aceasta inseamna ca in smerenie te apuci de treaba, respecti pe cel ce a primit o chemare si indemanare (va spun din experienta oricat de talentat esti nu talentul iti da indemanarea ci munca, G. Enescu spunea ca in muzica talentul 1% iar munca este 99%) spre o anumita lucrare iar prin studiu si munca a ajuns la un nivel de excelenta. Te smeresti si multumesti lui Dumnezeu pentru ce a investit in respectivul chiar daca firea iti dicteaza contrarul recunoaste ca tu chiar daca nu predici sau canti asa bine ca X sau Y ai domenii in viata ta la care te descurci cel mai bine. Cand vezi un pianist sau dirijor care iti pare ca a fost croit pentru ceea ce face ai dreptate dar nu uita ce investitie este acolo. Poate cand tu te jucai si faceai ce iti place el statea si studia. Muzica de performanta se poate asemana foarte mult cu gimnastica, cine vrea sa ajunga sus incepe de mic si munceste serios o viata intreag si la sfarsit poate sa recunoasca precum Beethoven ca este pregatit abia acum sa invete. Asa este in orice domeniu ai nevoie de o investitie si apoi trebuie sa astepti rezultatele care apar dar este nevoie de rabdare. Cand plantezi un pom tu nu-l vezi cum creste dar intr-o buna zi ajunge un pom care este folositor, macar pentru umbra 🙂 sau lemn de foc…
        Cine incepe muzica mai tarziu poate sa ajunga la un nivel bun sunt destule exemple pentru acest caz. La pian si cred la orice instrument nu devii peste noapte interpret iti trebuie cel putin 7000 de ore de munca, pas cu pas ca sa ajungi sa te bucuri de rezultate bune ca interpret.
        Cateva sfaturi utile pentru cei ce au talent si nu doresc sa-l ingroape.
        1. Incepe prin a cere lui Dumnezeu sa-ți descopere daca acesta este voia lui pentru tine
        2. Nu te descuraja chiar daca incepi mai tarziu, ai rabdare si porneste de la lucruri simple. Nu conteaza cine esti acum si conteaza ce poti fi daca iti faci tu partea ta.
        3. Cauta sa te autoevaluezi prin prisma celor mai buni ca tine care practica aceasta de mult timp cu scopul de a vedea unde esti si unde ai fi putut fi. Din nou nu te descuraja, chiar daca ai nevoie de 10 ani de munca sa poti sa te apropii de cei pe care ii consideri buni, timpul tace si trece dar fati tu datoria ta.
        4. Ai nevoie de un profesor bun care sa stie cum se lucreaza cu persoanele care incep muzica mai tarziu.
        5. Asculta muzica de calitate si cand zic muzica de calitate ma refer la mari compozitori incepe sa citesti, istoria muzici, invata perioadele de istorie a muzici, compozitori si asculta lucrarile incepand cu cele cunoscute si apoi dintr-o arie cat mai larga. Stiu ca daca iti place muzica rock imi poti spune ca nu ai timp de asa ceva ca tu ai alta muzica mai bune… pana nu gusti din muzica marilor compozitori nu ai cum sa intelegi farmecul acestei muzici. Ascultand muzica buna si de calitate vei creste ca muzicalitate, ti se vor deschide orizonturi noi si vei ajunge treptat sa asimilezi muzica mult mai usor. Iti cultivi urechea si memoria muzicala.
        O sa postezi din diferite perioade cateva capodopere ale muzici culte care cred ca iti vor deschide apetitul spre muzica buna la urma.
        6. Invata teoria muzici si armonie mergi la cursuri, intreaba specialistii din domeniu. Teoria muzici si armonia te vor ajuta sa iti atingi scopurile mai repede.
        Cateva postari din perioade diferite incepand cu renasterea: INAINTE CA SA SPUI NU CATEGORIC MUZICI CULTE TE ROG ASCULTA ACESTE CAPODOPERE; MERITA SA ITI PIERZI CATEVA MINUTE SI CINESTIE POATE DEVENI UN NOU INCEPUT PENTRU TINE si lucrarea la care te cheama Dumnezeu.
        1. Renastere Palestrina – Drumul Cruci – Palestrina – Stabat Mater – http://www.youtube.com/watch?v=bPnufDDPXFY
        2. Baroc – Pachelbel – Canon In D Major – http://www.youtube.com/watch?v=NlprozGcs80&feature=related
        3. Baroc – Adagio in G Minor – http://www.youtube.com/watch?v=XMbvcp480Y4
        4. Baroc – J. S. Bach – Ca tot vine Craciunul…

        Urmeaza clasicismul si Romantismul si daca le-ai ascultat pe toate si nu te-au convins atunci nu mai am ce zice…

      • „Bucureștenii sunt foarte smeriți, de aceea nu sunt așa vizibili… ”
        Mi sau umezit ochii!

  6. Cu problema asta ma confrunt si eu; cu oameni care lipsesc, cu oamnei care nu au inteles ca Dumnezeu trebuie respectat si prin punctualitate si prin prezenta la Casa Domnului. Ps 122 :1 ” ma bucur cand mi se zice: „haidem la Casa Domnului”

  7. De ce să vină la Casa Domnului dacă se plictisesc? Sau mai corect să ne-ntrebăm: De ce se plictisesc dacă vin la Casa Domnului?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: