CINE SE SCOALĂ DIMINEAȚĂ… CASCĂ ÎN BISERICĂ

Vi s-a întâmplat să vă caște cineva în față în timp ce spuneți ceva? Întrebați predicatorii. Traducere: ”Nu ne interesează!”, ”Ești plictisitor!”, ”Predica este slabă!”, ”Ai o voce monotonă!”

Desigur, știți că este contagios… căscatul. De ce cască oamenii? Savanții spun că atunci când i se încinge creierul, omul cască să-l răcească… pe creier. Și eu care credeam că e din cauza oboselii, adică atunci când i se face omului (sau creierului) somn. Întorcându-ne la problema căscatului în biserică sunt foarte mulțumit să vă spun că motivul nu? este plictiseala. Potrivit teoriei pe care am menționat-o, se pare că prea marea concentrare în înțelegerea predicii încinge creierul care are nevoie de o porție de aer condiționat. Ce compliment!

Deci, predicatori bucurați-vă! Cu cât credincioșii vor căsca mai mult, înseamnă că predica dumneavoastră îi fascinează. Sunt ochi și urechi! Și cască.

Citiți articolul AICI.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

19 răspunsuri sa “CINE SE SCOALĂ DIMINEAȚĂ… CASCĂ ÎN BISERICĂ”

 1. Aveti dreptate , ca de cele multe ori mi se infierbinta creierul incercind sa inteleg ce se povesteste de la amvon!

  Si nu de multe ori a trebuit sa ies la aer rece ca imi pocaneau urechile de atita ” hot air” care venea in directia mea de pe platforma!

  Cred ca unii predicatori participa in mod activ la incalzirea globala.
  Ar trebui taxati.

 2. Ma framanta o intrebare,vis-a-vis de o…predica slaba care provoaca automatismul involuntar al cascatului in public !
  Oare chiar o fi fost predica apostolului Pavel slaba de a adormit Eutih la fereastra de la al treilea cat de sus ? Ca de cascat, nu ne spune doctorul Luca in Fapte ca ar fi cascat ! Dar de cazut jos, mort, ne specifica si inca detaliat (Atunci insa, a mai fost o sansa de recuperare a…mortului Eutih)! In concluzie si ca o morala, pericolul cascatului in timpul predicii aduce adomire, dar nu fizica ci…spirituala ! Oricat ar fi o predica de „slaba” ea contine cel putin o propozitie simpla (formata din subiect si predicat) pentru tine. Adica : „Pocaieste-te, omule !” Daca si la aceasta propozitie „iti permiti” sa casti, atunci esti deja…mort ambulant ! Slabe sanse sa te mai…”invie” cineva ! Apostolul Pavel a ajuns acasa la Domnul de vreo douazeci de secole…Nu te baza pe asta cu…invierea de apoi, cum se baza Marta in Ioan 11:24, de a trbuit se fie corectata de Domnul. Mortul, (de la primul cascat in timpul predicii)…MIROASE GREU ! Ce-o fi dupa „patru zile”?

  • Nu cred că predica apostolului Pavel a fost slabă dar a fost lungă…

   • Fr.Cristian,
    In majoritatea cazurilor,dupa mai multe „cascaturi” urmeaza atipirea..adormirea.
    In aceasta situatie,totusi predicatorii trebuie sa tina seama de ..nr.cascaturilor..pentru a nu se ajunge la cazul(despre care cred ca stiti) cand intr-o adunare..un enorias dormea cu sforaituri( I don’t now after how many yawns) .Predicatorul -deranjat de aceasta atitudine sfidatoare a „ascultatorului ” la atentionat pe vecinul de langa „visator”sa-l trezeasca,la care acesta ii da replica „pronto”-TREZESTE-L TU CACI TU L-AI ADORMIT-.
    Sa luam aminte si la astfel de situatii..care contin mai multi samburi de adevar…

   • @fr.Cristian,
    ..Stau in „cumpana” si cuget ca NU MAI ESTE MULT TIMP DE ..CASCAT..
    si OBLIGATORIU trebuie sa ne trezim si sa actionam mai mult ca NICIODATA alipindu-ne de Domnul.
    Iata ce am gasit la.. cascatul din dimineata 11/27/2011; C I T I T I L cu mare atentie…
    http://debka.com/article/21519/
    ATENTIE!!!!!!!!!!! Caci numaratoarea inversa a INCEPUT MAI DEMULT TIMP…

   • Frate Cristian,

    Nici prea lunga, nici prea slaba n-a fost predica apostolului Pavel. Omul (firesc) era plictisit deoarece nu putea intelege duhovniceste mesajul propovaduit! (1 Corinteni 2:14)
    Doar apostolul Pavel, era impreuna cu credinciosii la „frangerea painii” (Fapte 20:7) si, mai mult ca sigur, apostolul dezvoltase si doctrina despre Cina Domnului, asa cum a facut-o si in Corint (1 Crointeni 11: 17-34). La Cina Domnului, oare ce alt subiect ar fi fost mai potrivit decat subiectul, tema, doctrina despre instituirea Cinei Domnului si ce semnifica aceasta !
    Eutih era plictisit de acest subiect… cum sun si unii din ziua de astazi care evita sa participe la Cina Domnului ca sa nu-i apuce cascatul la „catul al treilea” al neprihanirii lor…public afisate !

 3. Si daca de la cascat se ajunge la atipire? …sa credem ca mediteaza la ceea ce tocmai a auzit? 🙂

 4. Ma concentrez foarte tare, daca se poate spune asa, cind predica e de la Domnul, cum sa mai am vreme sa casc?. 🙂
  Nici vorba.
  Am citit ca este foarte bun pentru inima,am si observat asta, se intimpla
  citeodata la cei care „mai au inima” sa caste foarte adinc. 🙂
  de citeva ori, apoi te simti excelent.
  ….daca sunt multi care au „ceva” cu inima?. 🙂

 5. Frate Cristian,
  nu ne spuneti citi dorm cind se predica?
  eu am vazut mai multi care dorm deja, decit care casca. 🙂
  Si nu e vorba de a sta pina-n noapte tirziu ca apostolul Pevel.

 6. Ma, voi astia de pe aici chiar mai credeti in Mos Craciun si Zana Maselutza?

  • @Haiducul
   Nu! Dar credem, ”noi ăștia de pe aici”, probabil în ceea ce dvs. nu (mai) credeți?… Că nu… cred că v-ați referit la Moș Crăciun și Zâna Maselutza (noi ăștia de pe aici ne întrebăm cine-o mai fi și asta). 🙂
   Altfel, mult spor în ale haiduciei (ori pe unde-oți mai apuca) 🙂 !

  • @Haiducul,
   Intrebarea ta tine de…haiducie…
   Nu, cu siguranta nu credem in eroii cu care ai ramas amagit din copilarie. De-aia te-ai apucat de haiducie, ca ai crezut cu naivitate in acestia. Uneori si haiducia este la fel de nociva ca si naivitatea cu…Zana Meselutza & Co., cu care ai ramas de pe vremea copilariei.
   Ca haiducia este nociva si capata conotatii dezastruoase si ireversibile o spune tot Biblia despre unul (haiduc si el) dar care „dormea printre morminte…odata cadea-n foc, odata cadea-n apa…” Parol ! Parerea mea !

 7. Cand ai copii mici cu care te scoli de cateva ori pe noapte poate sa fie predica cat de tare, tot casti!

 8. Chestia cu copiii mici la mine e de actualitate si cam asa-i. Pe la unii mai e si chestia cu televizorul, internetul de sambata seara, etc.

  Auzisem de la un medic o alta teorie: ceva microb intra-n corp prin inspirarea aerului si nu poate iesi afara; dar prinde momentul cand organismu-i obosit si ataca un nerv care tine gura deschisa ca o paralizie de cateva secunde. Microbul iese drept inainte si este inspirat de altcineva care urmeaza, evident, sa caste. Deci cascatul e contagios.

  Pastorul de la adunarea unde merg spunea: cui nu-i place predica sa se roage pentru predicator. Chiar cand predica e plictisitoare, cerceteaya toate lucrurile si alege ce este bun.

  Intre 92 si 95 eram la Cluj si mi-amintesc ca la adunarea Albini dormea cineva odata duminica dimineata la marginea bancii, atarna inafara, pe interval ca sa vada toti.

  Chiar daca duhul are ravna, carnea e neputincioasa. Mai pot fi si alte motive: ascultatori firesti pentru care invatatura duhovniceasca este ceva strain; predicatori care vorbesc calauziti de inteligenta lor omeneasca si nu de Duhul Sfant {vezi 1 corinteni 2:1-5}; obisnuinta cu Biblia, cu subiectele discutate {vezi proverbe 27:7}.

  Am vrea sa-l auzim pe Pavel de care Dima s-a plictisit; sa-l auzim preducand pe Hristos de care Iuda s-a saturat, sa-l auzim pe Ioan apostolul iubirii pe care Diotref l-a dispretuit.

  Cel putin, cei care predicati, va dau un indemn: cititi Matei 7:28-29, Fapte 2:37. Oare nu se poate predica prin puterea Duhului Sfant? Sa ne-ntoarcem iar la modelul carturarilor din vechime cu necesare diplome si functii? Nu sunt predicator dar cred ca-i o raspundere grea sa ai mesaj saptamanal nou si relevant pentru auditoriu, dar daca Domnul nostru are din belsug sa-i cerem si ne va da hrana spirituala la vreme si destul.

  Predicile lungi se datoreaza uneori ceasului. Duhul da mesaj sa zicem de cinspe minute, dar asta-i programul, predica trebuie sa fie de vreo cinzeici minute si mai pune omul vorbe si povesti de la el ca asa cere ceasul. Stiu oameni care predica mai bine de o ora fara sa ma plictiseasca dar si oameni ce predica putin si plictisitor. Asta nu-i o meserie, e un dar al Duhului Sfant.

 9. doar :D…ups, se poate citi :O sau :)…

  comic articol

 10. Se pare că este totuși o legătură între predică (gura predicatorului) și gura ascultătorului. Dacă acestuia îi place mesajul rămâne cu gura căscată ca semn de apreciere, mirare, admirație, dacă nu-i place tot cască pentru că îl plictisește. O fi în aceasta o explicație a expresiei ”gură către gură”?

  • Frate Corneliu,

   Ziceati: „Dacă acestuia îi place mesajul rămâne cu gura căscată ca semn de apreciere, mirare, admirație, dacă nu-i place tot cască pentru că îl plictisește. O fi în aceasta o explicație a expresiei ”gură către gură”?”

   „DACA NU-I PLACE”, nu poate fi considerata o comunicare gura catre gura, pentru ca acolo nu se mai afla o ureche despre care sa se poata spune ca in Psalmul 62:11 : „Odata a vorbit Dumnezeu si de doua ori am auzit…” ci doar o vorbire catre…gura cascatorului, adica, „bati toaca l-a urechea surdului !”, predica transformandu-se intr-un jalnic si penibil solilog !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: