Vi s-a întâmplat să vă caște cineva în față în timp ce spuneți ceva? Întrebați predicatorii. Traducere: ”Nu ne interesează!”, ”Ești plictisitor!”, ”Predica este slabă!”, ”Ai o voce monotonă!”
Desigur, știți că este contagios… căscatul. De ce cască oamenii? Savanții spun că atunci când i se încinge creierul, omul cască să-l răcească… pe creier. Și eu care credeam că e din cauza oboselii, adică atunci când i se face omului (sau creierului) somn. Întorcându-ne la problema căscatului în biserică sunt foarte mulțumit să vă spun că motivul nu? este plictiseala. Potrivit teoriei pe care am menționat-o, se pare că prea marea concentrare în înțelegerea predicii încinge creierul care are nevoie de o porție de aer condiționat. Ce compliment!
Deci, predicatori bucurați-vă! Cu cât credincioșii vor căsca mai mult, înseamnă că predica dumneavoastră îi fascinează. Sunt ochi și urechi! Și cască.
Citiți articolul AICI.
Aveti dreptate , ca de cele multe ori mi se infierbinta creierul incercind sa inteleg ce se povesteste de la amvon!
Si nu de multe ori a trebuit sa ies la aer rece ca imi pocaneau urechile de atita ” hot air” care venea in directia mea de pe platforma!
Cred ca unii predicatori participa in mod activ la incalzirea globala.
Ar trebui taxati.
Ma framanta o intrebare,vis-a-vis de o…predica slaba care provoaca automatismul involuntar al cascatului in public !
Oare chiar o fi fost predica apostolului Pavel slaba de a adormit Eutih la fereastra de la al treilea cat de sus ? Ca de cascat, nu ne spune doctorul Luca in Fapte ca ar fi cascat ! Dar de cazut jos, mort, ne specifica si inca detaliat (Atunci insa, a mai fost o sansa de recuperare a…mortului Eutih)! In concluzie si ca o morala, pericolul cascatului in timpul predicii aduce adomire, dar nu fizica ci…spirituala ! Oricat ar fi o predica de „slaba” ea contine cel putin o propozitie simpla (formata din subiect si predicat) pentru tine. Adica : „Pocaieste-te, omule !” Daca si la aceasta propozitie „iti permiti” sa casti, atunci esti deja…mort ambulant ! Slabe sanse sa te mai…”invie” cineva ! Apostolul Pavel a ajuns acasa la Domnul de vreo douazeci de secole…Nu te baza pe asta cu…invierea de apoi, cum se baza Marta in Ioan 11:24, de a trbuit se fie corectata de Domnul. Mortul, (de la primul cascat in timpul predicii)…MIROASE GREU ! Ce-o fi dupa „patru zile”?
Nu cred că predica apostolului Pavel a fost slabă dar a fost lungă…
Fr.Cristian,
In majoritatea cazurilor,dupa mai multe „cascaturi” urmeaza atipirea..adormirea.
In aceasta situatie,totusi predicatorii trebuie sa tina seama de ..nr.cascaturilor..pentru a nu se ajunge la cazul(despre care cred ca stiti) cand intr-o adunare..un enorias dormea cu sforaituri( I don’t now after how many yawns) .Predicatorul -deranjat de aceasta atitudine sfidatoare a „ascultatorului ” la atentionat pe vecinul de langa „visator”sa-l trezeasca,la care acesta ii da replica „pronto”-TREZESTE-L TU CACI TU L-AI ADORMIT-.
Sa luam aminte si la astfel de situatii..care contin mai multi samburi de adevar…
@fr.Cristian,
..Stau in „cumpana” si cuget ca NU MAI ESTE MULT TIMP DE ..CASCAT..
si OBLIGATORIU trebuie sa ne trezim si sa actionam mai mult ca NICIODATA alipindu-ne de Domnul.
Iata ce am gasit la.. cascatul din dimineata 11/27/2011; C I T I T I L cu mare atentie…
http://debka.com/article/21519/
ATENTIE!!!!!!!!!!! Caci numaratoarea inversa a INCEPUT MAI DEMULT TIMP…
Frate Cristian,
Nici prea lunga, nici prea slaba n-a fost predica apostolului Pavel. Omul (firesc) era plictisit deoarece nu putea intelege duhovniceste mesajul propovaduit! (1 Corinteni 2:14)
Doar apostolul Pavel, era impreuna cu credinciosii la „frangerea painii” (Fapte 20:7) si, mai mult ca sigur, apostolul dezvoltase si doctrina despre Cina Domnului, asa cum a facut-o si in Corint (1 Crointeni 11: 17-34). La Cina Domnului, oare ce alt subiect ar fi fost mai potrivit decat subiectul, tema, doctrina despre instituirea Cinei Domnului si ce semnifica aceasta !
Eutih era plictisit de acest subiect… cum sun si unii din ziua de astazi care evita sa participe la Cina Domnului ca sa nu-i apuce cascatul la „catul al treilea” al neprihanirii lor…public afisate !
Si daca de la cascat se ajunge la atipire? …sa credem ca mediteaza la ceea ce tocmai a auzit? 🙂
Ma concentrez foarte tare, daca se poate spune asa, cind predica e de la Domnul, cum sa mai am vreme sa casc?. 🙂
Nici vorba.
Am citit ca este foarte bun pentru inima,am si observat asta, se intimpla
citeodata la cei care „mai au inima” sa caste foarte adinc. 🙂
de citeva ori, apoi te simti excelent.
….daca sunt multi care au „ceva” cu inima?. 🙂
Frate Cristian,
nu ne spuneti citi dorm cind se predica?
eu am vazut mai multi care dorm deja, decit care casca. 🙂
Si nu e vorba de a sta pina-n noapte tirziu ca apostolul Pevel.
Ma, voi astia de pe aici chiar mai credeti in Mos Craciun si Zana Maselutza?
@Haiducul
Nu! Dar credem, ”noi ăștia de pe aici”, probabil în ceea ce dvs. nu (mai) credeți?… Că nu… cred că v-ați referit la Moș Crăciun și Zâna Maselutza (noi ăștia de pe aici ne întrebăm cine-o mai fi și asta). 🙂
Altfel, mult spor în ale haiduciei (ori pe unde-oți mai apuca) 🙂 !
@Haiducul,
Intrebarea ta tine de…haiducie…
Nu, cu siguranta nu credem in eroii cu care ai ramas amagit din copilarie. De-aia te-ai apucat de haiducie, ca ai crezut cu naivitate in acestia. Uneori si haiducia este la fel de nociva ca si naivitatea cu…Zana Meselutza & Co., cu care ai ramas de pe vremea copilariei.
Ca haiducia este nociva si capata conotatii dezastruoase si ireversibile o spune tot Biblia despre unul (haiduc si el) dar care „dormea printre morminte…odata cadea-n foc, odata cadea-n apa…” Parol ! Parerea mea !
Sau, Psalmul 14:1…ca bibliografie selectiva !
Cand ai copii mici cu care te scoli de cateva ori pe noapte poate sa fie predica cat de tare, tot casti!
🙂
Chestia cu copiii mici la mine e de actualitate si cam asa-i. Pe la unii mai e si chestia cu televizorul, internetul de sambata seara, etc.
Auzisem de la un medic o alta teorie: ceva microb intra-n corp prin inspirarea aerului si nu poate iesi afara; dar prinde momentul cand organismu-i obosit si ataca un nerv care tine gura deschisa ca o paralizie de cateva secunde. Microbul iese drept inainte si este inspirat de altcineva care urmeaza, evident, sa caste. Deci cascatul e contagios.
Pastorul de la adunarea unde merg spunea: cui nu-i place predica sa se roage pentru predicator. Chiar cand predica e plictisitoare, cerceteaya toate lucrurile si alege ce este bun.
Intre 92 si 95 eram la Cluj si mi-amintesc ca la adunarea Albini dormea cineva odata duminica dimineata la marginea bancii, atarna inafara, pe interval ca sa vada toti.
Chiar daca duhul are ravna, carnea e neputincioasa. Mai pot fi si alte motive: ascultatori firesti pentru care invatatura duhovniceasca este ceva strain; predicatori care vorbesc calauziti de inteligenta lor omeneasca si nu de Duhul Sfant {vezi 1 corinteni 2:1-5}; obisnuinta cu Biblia, cu subiectele discutate {vezi proverbe 27:7}.
Am vrea sa-l auzim pe Pavel de care Dima s-a plictisit; sa-l auzim preducand pe Hristos de care Iuda s-a saturat, sa-l auzim pe Ioan apostolul iubirii pe care Diotref l-a dispretuit.
Cel putin, cei care predicati, va dau un indemn: cititi Matei 7:28-29, Fapte 2:37. Oare nu se poate predica prin puterea Duhului Sfant? Sa ne-ntoarcem iar la modelul carturarilor din vechime cu necesare diplome si functii? Nu sunt predicator dar cred ca-i o raspundere grea sa ai mesaj saptamanal nou si relevant pentru auditoriu, dar daca Domnul nostru are din belsug sa-i cerem si ne va da hrana spirituala la vreme si destul.
Predicile lungi se datoreaza uneori ceasului. Duhul da mesaj sa zicem de cinspe minute, dar asta-i programul, predica trebuie sa fie de vreo cinzeici minute si mai pune omul vorbe si povesti de la el ca asa cere ceasul. Stiu oameni care predica mai bine de o ora fara sa ma plictiseasca dar si oameni ce predica putin si plictisitor. Asta nu-i o meserie, e un dar al Duhului Sfant.
doar :D…ups, se poate citi :O sau :)…
comic articol
Se pare că este totuși o legătură între predică (gura predicatorului) și gura ascultătorului. Dacă acestuia îi place mesajul rămâne cu gura căscată ca semn de apreciere, mirare, admirație, dacă nu-i place tot cască pentru că îl plictisește. O fi în aceasta o explicație a expresiei ”gură către gură”?
Frate Corneliu,
Ziceati: „Dacă acestuia îi place mesajul rămâne cu gura căscată ca semn de apreciere, mirare, admirație, dacă nu-i place tot cască pentru că îl plictisește. O fi în aceasta o explicație a expresiei ”gură către gură”?”
„DACA NU-I PLACE”, nu poate fi considerata o comunicare gura catre gura, pentru ca acolo nu se mai afla o ureche despre care sa se poata spune ca in Psalmul 62:11 : „Odata a vorbit Dumnezeu si de doua ori am auzit…” ci doar o vorbire catre…gura cascatorului, adica, „bati toaca l-a urechea surdului !”, predica transformandu-se intr-un jalnic si penibil solilog !