LUCRURILE: ÎNTRE NEFOLOSITE ȘI NEFOLOSITOARE

Imaginația este cel mai persuasiv agent al cumpărătorului. De aceea, majoritatea reclamelor au menirea să îți închipuie scenarii în care zâmbărețul mulțumit ești tu. Cu o mașină nouă, un costum nou, mă rog, o tichie de mărgăritar… Mai mult, lucrurile pe care visezi să le ai visezi că le vei folosi tot timpul, că ai absolută nevoie de ele. În realitate, multe dintre cumpărăturile sau investițiile noastre pentru o viață mai bună rămân nefolosite sau prea puțin folosite. The Street spune într-un articol recent că cinci astfel de lucruri ar fi aparatele de exerciții fizice, piscinele, pivnițele de vin, bucătăriile exterioare și aparatele speciale de cafea.

Nu știu în ce măsură aceste articole sunt pe lista noastră de cumpărături. Totuși, o evaluare principială a ceea ce cumpărăm este absolut necesară. Aici în America există așa numitele Dollar $tore unde toate obiectele costă aproximativ $1. Este un magazin pentru oamenii care n-au bani de cumpărături dar care doresc să cumpere. Nu numai că multe dintre lucrurile care se vând acolo nu sunt folositoare dar calitatea lor este atât de proastă încât și dacă ai vrea nu le poți folosi decât o singură dată.

Cuvântul Domnului vorbește despre cuvinte nefolositoare (Matei 12:36), întrebări nefolositoare – de care primesc destule, exasperându-i pe unii că nu răspund sau răspund în doi peri (2 Timotei 2:23, Tit 3:9) și cumpărături nefolositoare:

Isaia 55:2 De ce cântăriţi argint pentru un lucru care nu hrăneşte? De ce vă daţi câştigul muncii pentru ceva care nu satură?

Referitor la lucrurile menționate mai sus, unele ar fi folositoare dacă ar fi folosite. Necazul este că atunci când nu le ai crezi că le-ai folosi tot timpul, dar după ce le-ai cumpărat treci pe lângă ele ca și cum nu le-ai avea (deși ai dat o grămadă de bani pe ele). Iată câteva întrebări… folositoare înainte să cumperi ceva:

1. Cât costă? Îmi pot permite să cumpăr lucrul respectiv? Am suficienți bani?

2. Este lucrul acesta absolut necesar? Vei fi uimit să constați ”Doamne, fără câte pot trăi…” Nu mai vorbim de perechea de pantofi care merge cu rochia cutare (cu toate că mai are vreo 30 de perechi de pantofi și 50 de rochii…)

3. Unele astfel de obiecte pot fi înapoiate într-un anumit termen. Dacă nu le folosești prea mult în primele 30 de zile le vei folosi și mai puțin după aceea. Trimite-le înapoi.

4. Multe dintre lucrurile pe care le cumpărăm pot fi înlocuite cu moduri mai simple și mai… ieftine: exercițiile fizice pot fi făcute și simplu (fără prea multe instrumente, poate mutatul mobilei ajută) iar de alergat poți să o faci liniștit în jurul casei, dacă nu vrei să bați câmpii pe stradă… 🙂

5. Gândește-te la cheltuielile ulterioare (de exemplu o piscină are nevoie de întreținere).

6. Gândește-te la etica sau moralitatea legate de obiectul cumpărat (articole de vestimentație, bijuterii, pivnița pentru vin 🙂 etc.)

7. Întreabă-te dacă nu cumva sunt lucruri mai importante și esențiale pe care trebuie să le ai înainte de ceea ce ți-ar place să ai.

În fine, nu mă erijez într-un specialist în domeniu dar cred că am învățat (de nevoie și uneori pe pielea… noastră – eu nu am putut să învăț niciodată doar pe pielea mea, așa că a trebuit să fiu foarte atent 🙂 ) câteva lucruri despre… lucrurile nefolositoare. Primul și cel mai important: să nu dăm banii pe ele!

Într-o notă puțin mai… de sezon, cred că nu trebuie să vă reamintesc faptul că indiferent cât de ieftin (sau în ieftinire) este un obiect, cumpărarea lui nu înseamnă că ai economisit ci că ai cheltuit. Și încă ceva: lucrurile pe care nu le folosești sunt ca și cele nefolositoare…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

9 răspunsuri sa “LUCRURILE: ÎNTRE NEFOLOSITE ȘI NEFOLOSITOARE”

 1. La noi la romani pivnitele de vin nu cred ca sint nefolositoare.
  Unii le folosesc ca si dormitoare…
  Pina si cei care beau moderat 🙂 mai ” scapă” o noapte pe acolo
  Cel puțin la acest capitol suntem fruntasi ( împreuna cu irlandezii).

 2. Mă tot gândesc la telefoanele mobile și alte electronice care sunt folosite doar pentru stricta lor destinație. O altă sumedenie de capacități si utilități rămân neexplorate și neatinse.
  Dar ceva e sigur, inițial au fost necesare…

 3. Un frate avea o fata bolnava, s-au tot rugat pentru ea fratii; nimic.
  Unul dintre ei il face atent sa se gindeasca bine daca in viata lui este un pacat ascuns.
  S-a gindit el bine, pina a ajuns la pivnita sa cu butoaie de tuica, pe care o vindea.
  Dupa ce le-a varsat( cum o fi mirosind in curtea si pe strada lui…. 🙂 )
  fetita s-a facut bine.
  Pivnitele chiar daca nu ajung sa-ti fie dormitor, din pricina mirosului. 🙂
  tot „nefolositoare” sunt.
  N-am intels bine, se vind pivnite si piscine in America?

 4. „nu am avut niciodata de invatat doar pe pielea mea ci a noastra”
  cam greu v-o fi fost, cu atitea dorinte X zece. 🙂
  fara sa mai pun si parintii. 🙂

 5. Eu qm un principiu cu care-ncerc sa ma obisnuiesc: ceva ce nu-mi trebuie nu iau nici daca mi-ar fi oferit gratis. Telefonul meu face cam tot ce vreau de la asaceva: sutele de cantari selectate, Biblia vreo cinci vartiante de traducere, mp3player pentru predici si carti si Biblia mp3, toate astea intr-un telefon; are si radio internet. Deci nu sunt curios de alte telefoane sau aparate.

  Pe cat posibil trebuie sa tinem cont de Biblie (vezi 1 Timotei 6:8-9)

 6. Mihail,
  n-am uitat, cum sa uit tocmai pe mama celor zece?
  am spus „ori zece” plus parintii;
  adica fratele Cristian a trebuit sa invete „nu numai pe pielea sa, ci si a fetelor si a sotiei.. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: