VLADIMIR PUSTAN! UN SEMN… ECUMENIC AL COMPROMISULUI!

A fost invitat să predice într-o biserică greco-catolică. Mai demult a vorbit și într-una ortodoxă. La prima vedere nimic rău. Evanghelia trebuie să ajungă în orice sinagogă. Când am văzut pentru prima oară cum își face semnul crucii am crezut că nu văd bine. M-am gândit că l-a luat pe dinainte valul. O neatenție. Acum m-am uitat foarte bine. M-am mai uitat o dată. Și încă o dată. Și din nou. Am văzut bine? Urmăriți la 34:35 din videoclip-ul următor și spuneți-mi dacă m-am înșelat.

Întrebarea mea este simplă: ce urmărește un pastor penticostal predicând într-o biserică tradițională mai degrabă un surogat decât Evanghelia adevărată, care o face irelevantă. Gestul acesta mi se pare absolut ridicol. Absurd! Este prețul pe care TREBUIE să-l plătească pentru a avea acces în aceste locuri? Dacă nu are probleme cu ritualurile (greco)catolice sau ortodoxe, înseamnă că dumnealui ori este greșit ca evanghelic ori pentrucă ar mai fi (dacă mai este) evanghelic! L-am întîlnit o singură dată în urmă cu mai bine de două luni la Oradea și am avut un schimb de câteva cuvinte de complezență. Sunt deosebit de dezamăgit și detest acest gest pe care îl consider (cu tot respectul față de greco-catolici de a crede ce doresc ei) închinare la idoli. Îmi exprim dezaprobarea în mod public deoarece aceste imagini vor fi văzute de foarte mulți tineri și ceea ce seamănă pastorul Pustan aici este o mare… confuzie. La încheiere, în timp ce urmăream aplauzele la scenă deschisă mi-am adus aminte de Apostolul Pavel în Areopag și la modul și deznodământul diferit al acestor două secvențe. E adevărat că Pavel s-a făcut cu grecul grec dar nu și… catolic! Nu mai vorbesc de complimentele de-a dreptul lingușitoare adresate Bisericii ”Sfânta Maria Regina păcii și a unității”! Sunt curios ce i-ar recomanda Vladimir Pustan unui tânăr care în urma mesajului său ar dori să se convertească la greco-catolici… Sau unei adunări de tineret evanghelic care și-ar începe conferințele cireșarilor (m-aș lega și de numele ăsta dar e floare la ureche pe lângă celelalte) cu semnul crucii și îngenuncherea spre o icoană…

Iubiți tineri, nu vă lăsați înșelați de aceste imposturi spirituale! Sunt nimic altceva decât artificii de popularitate care nu au nimic de-a face cu evanghelizarea! Fiți maturi și dați dovadă de discernământ!

Vladimir Pustan, te rog în Numele Domnului Isus să te pocăiești de aceste acte nesăbuite și să te ții de Evanghelia curată a Domnului Isus! Renunță la vorbele de prost gust pe care le scapi destul de des! Renunță la glumele nesărate pe care ți le permiți frecvent! Când spui lucrurilor pe nume sau pe șleau evită vorbele tari (prea sugestive) care îi întinează pe ascultători! Poți mult mai mult și mult mai bine!

Postez youtube-ul pentru a vă convinge cu ochii dumneavoastră. Ce tragic!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

352 răspunsuri sa “VLADIMIR PUSTAN! UN SEMN… ECUMENIC AL COMPROMISULUI!”

 1. Mai bine stam inchisi in adunarile nostre confortabile decat sa mergem „in lume” sa spunem altora despre Isus, nu? e mai usor sa judecam atunci cand nu intelegem sau cand un lucru intra in conflict cu perceptia noastra (dreapta si absoluta) despre lume.e mai bine sa ne gadilam urechile cu predici care pica bine la inima decat cu adevaruri care ne indeamna la pocainta.Doamne feri sa ne punem membrii bisericii fata in fata cu pacatele lor si adevarul scripturii…poate vor fi deranjati si pierdem din contribuabilii bisericii…ah…si salariile se vor diminua, mai ales ca e criza.Da, sunt sigura ca asa trebuie sa fie purtarea noastra ca si crestini…sa umblam dupa folosul nostru.
  Wow..a mers si a predicat intr-o biserica ortodaxa si una catolica…cum a indraznit? Asa ceva este de neconceput! Cine a mai auzit de un om a lui Dumnezeu care sa mearga sa vesteasca Evanghelia in afara bisercii? Si-a facut cruce? Trebuie excomunicat….Imediat! ne-a facut de rusine cultul si traditia.Este un exemplu prost ce urmat…ce v-or zice tinerii cand vor vedea asta? Ce v-or zice? Va zic eu:Uite un om a lui Dumnezeu, care a trecut dincol de barierele penticostale si care ne invata cum sa-i repectam pe ceilalti si sa le prezentam Cuvantul intr-o maniera inca si ei sa-L inteleaga.Un om integru, care nu accepta compromisul si care si-a dat viata pentru a-l sluji pe Dumnezeu cu toata inima! Este un exemplu pentru mine!

  Eu zic ca inainte sa dati cu pietre in altii, sa va uitati la dumneavoastra si sa va analizati.Nu mai judecati daca nu cunosteti.ati vorbit 5 minute cu el si deja l-ati etichetat.Foarte biblic.
  Pustan a adus o schimbare in societatea romananeasca…da, asa, prin acesti „ciresari”, Domnul lucreaza.Intrebati tinerii, batrii, parintii, copii si veti vedea.

  Apropo, poate si dumneavostra ar trebuii sa va pocaiti…de judecata.
  Ce tragic!

  • @ Ioana
   Greșiți total atunci când afirmați că ceea ce am judecat este că a mers să predice într-o biserică greco-catolică. Sunteți de acord cu semnul crucii și îngenuncherea în fața unei icoane? Asta este evanghelizarea pe care o facem?
   Vladimir Pustan nu este singurul predicator evanghelic care condamnă păcatul. Și alții o fac, fără să le pese de salarii…
   Nu, nu l-am etichetat după o convorbire de 5 minute ci după ceea ce a făcut. Vizibil!
   Aceste lucruri TREBUIE judecate și OSÂNDITE! Biblic!
   Cât despre rezultatele unor asemenea afișări, poate ați observat cât de repede s-a grăbit preotul să convertească prezența și idolatria unui pastor penticostal într-o justificare a închinării la icoane!

  • Domnul sa te binecuvinteze Ioana! Ai vorbit foarte intelept !

  • Ioana, „sa mergem in lume, nu in adunarile noastre confortabile” mi se pare mie sau ca tocmai domnul Pustan in loc sa se duca la cei nemintuiti din lume, s-a mai facut invitat si in alte adunbari, tooot confortabile, in afara de cea pe acre o pastoreste.
   In lume este acel loc, sau intro adunare de oamnei acre se inchina altor dumnezei?
   Il cunosti pe fratele Ionescu? De cind si cum?
   De unde stii ca fr Ionescu il cunoaste bine pe cel pe care il aperi fara argumente si jignind pe frati?
   Sa nu-mi spui ca de la domnul Pustan ai invatat, ca nu te cred.

  • Treaba e clara ,cat de curand o sa e converteasca si el la ORTODOXIE!

   „Mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în CRUCEA Domnului nostru Iisus Hristos”(Galateni 6.14).

  • Ioana`Iti voi raspunde si eu la mesajul tau din: 28 noiembrie 2011 la 3:59 AM
   Desi incerci sa fii oarecum comica si ironica, totusi nu ai dreptate in ceea-ce spui .
   Pustan nu a pacatuit impotriva pastorului Ionescu, ci impotriva Bisericii lui Hristos si impotriva Domnului ….
   Cand pacatuiesti in acest fel, devii o capcana periculoasa ascunsa si devii o piatra de poticnire pentru cei slabi, care inca nu au inteles sa deosebeasca bine „stanga” de „dreapta”…si nici „inchinarea in duh si-n adevar”, de inchinarea idolatra.
   S-ar parea ca dumneatale accepti compromisul fr. Pustan deoarece domnia sa are si multe actiuni bisericesti laudabile si pozitive ?
   Eu ma mir insa cum este posibil ca din acelasi izvor sa curga si apa buna dar si apa otravita ?!….
   Cum de portocalul acela falnic, pe langa portocalele frumoase pe care le produce, mai produce si cateva bobite frumos colorate si aparent inofensive de matraguna ?!
   (sper ca stii ce este matraguna si ce putere are).

   Apoi pastorul Ionescu nu-l ataca pe fr.Pustan ci doar demasca gravitatea IDOLATRIEI si-a REBELIUNII PUBLICE savarsita de Pustan, impotriva lui Dumnezeu.
   Le demasca in speranta ca si altii vor intelege pericolul si gravitatea situatiei.
   Erezia si Pacatul sunt ca si un microb micut si aparent inofensiv, care insa este foarte contagios si mortal.
   „Fructul Pacatului”, este placut la vedere, pare bun de mancat, si este ceva de dorit, deoarece iti deschide noi oportunitati si-ti deschide „orizonturi nebanuite’….
   Pacatul are in el ceva fascinant, feeric si tentant…
   Avem nenumarate motive bine intemeiate, ca sa gustam si sa ne infruptam fara scrupule din „fructul oprit” …Pofta aceasta este „ereditara” fiind transmisa „genetic” datorita actiunilor parintilor nostri din Eden.
   Pacatul este un microb ce lucreaza permanent in firea noastra pamanteasca.
   Chiar dumneatale aratai pozitia pe care dumneatale o ai fata de o actiune a rebeliunii duhovnicesti, pe care Dumnezeu o condamna si-o uraste, afrimand urmatoarele :

   -„Uite un om a lui Dumnezeu, care a trecut dincol de barierele penticostale si care ne invata cum sa-i respectam pe ceilalti si sa le prezentam Cuvantul intr-o maniera inca si ei sa-L inteleaga.
   Un om integru, care nu accepta compromisul si care si-a dat viata pentru a-l sluji pe Dumnezeu cu toata inima! Este un exemplu pentru mine!”….
   .
   Consideri ca rebeliunea impotriva Poruncilor lui Dumnezeu este un act de bravura, de curaj si de „integritate morala” ?!
   Pustan chiar este un exemplu pentru dumneatale ?
   Te-a fascinat curajul cu care a sfidat el Biserica lui Hristos ?
   Dar el nu a sfidat Biserica ci sfidand Cuvantul lui Dumnezeu, el a sfidat pe Domnul Isus Hristos care este „Capul Bisericii”…
   .
   Sa nu uiti ca Urmarile pacatului intotdeauna vor duce la moartea pacientului…si mai repede sau mai tarziu, vor duce la moartea celor molipsiti de acel micorb periculos si scarbos.
   Cu cat il tratezi mai repede si mai agresiv, cu atat ai sanse sa salvezi viata celui afectat de cangrena pacatului sau a celui muscat de sarpele pustiului.

   Boala lunga si netratata este moarte sigura.
   Era normal ca cei din Conducerea Cultului sa ia atitudine impotriva ereziilor de acest fel, dar ei nu au fost capabili pana in prezent sa-si exprime o pozitie corecta duhovniceasca in multe alte probleme ale Bisericii.
   Ti-as spune care sunt motivele, dar …..ma opresc aici.

  • Foarte intelept ai vbt Ioana ! Domnul sa te binnecuvanteze !

 2. Linsajul mediatic al unui om cu atat mai mult al unui coleg de breasla si cult nu este o actiune prea laudabila…
  Nu discut faptele domnului Pustan atat timp cat el nu este de fata sa se apere si cu atat mai mult cu cat el din punct de vedere fizic nu este tocmai foarte roz.
  Pe blogul domnului Marius Cruceru am mai spus si repet si aici: luptele fraticide si actiunile distructive interne chiar aparent indreptatite sunt periculoase. Si de preferat ar fi sa fie evitate. Stiti proverbul „Divide et Impera!”.
  Ati incercat sa vorbiti mai intai cu dansul? Dupa cate reiese si din articol si din data incarcarii respectivului clip ma indoiesc serios. (Desi faptele respective sunt mai vechi de cateva luni si nu s-au mai repetat de atunci.) Respectand pasii indicati din Matei 18 aveti mai mult succes in corectarea unui frate decat prin linsaj public…

  • Este o faptă publică de care pastorul Pustan trebuie să se pocăiască public. Imediat! Nu este niciun linșaj. Nu, nu (mai) suntem colegi de breaslă! Nu am nevoie de laudele nimănui! Să se apere dacă vrea! Ce să vorbesc cu dânsul… Matei 18 nu este aplicabil aici ci Galateni 2:11! Plus, nu este la prima abatere!

   • O asemenea actiune ar avea efect DACA ar fi aproape imediata faptelor. Ori eu nu am mai auzit sa fi facut asemenea lucruri din anul 2009 cand a mers la o biserica ortodoxa si la una catolica. In rest nu mai stiu de asemenea lucruri, si parerea mea sincera este ca nici nu a mai facut.

    Deci….

   • Poate fi trucat. Decorul este acelasi cu cel de la un clip mult mai vechi… Si astept sa raspunda el insusi…

   • Mai bine zis decorul seamana foarte mult, nu este identic. Eu unul zic ca ar fi bine sa vedem ce zice el insusi. Asteptam un raspuns din partea lui.

   • Raspuns care veni intre timp: Nu il intereseaza discutia. Daca cineva doreste sa ii reproseze ceva ar fi trebuit sa o faca mai intai personal.

    Astfel si eu inchei aici. Cazul acesta din punctul meu de vedere nu ma mai priveste.

   • Frate Cristian, cei care ii iau apararea fratelui Pustan fac parte din biserici care nu respecta intocmai poruncile Domnului Isus.( nu vreau sa vorbesc mai specific, nu mai este cazul;dar nu fac afirmatia numai dupa parerea mea, nu-i asa Pomisor?)
    Fac uz de Cuvint, cind ei nu-s intocmai dupa.
    Ma mir ca faci observatii si dai chiar indicatii unui pastor care cunoaste ff bine Scriptura si care se bucura de mulkt respect in America, avind o putrenica marturie,
    Cred ca tu ai nevoie sa inveti de la dinsul.
    Asa ca, mergeti inainte cum va indeamna Duhul.
    Ma si mir cum isi permit sa va dea sfaturi, cind nici macar nu au avut curiozitatea sa caute sa vada datele corecte.

   • Galateni 2:11
    Dar cînd a venit Chifa în Antiohia, i-am stătut împotrivă în față, căci era de osîndit.

    Dacă exista internet cu 2000 de ani in urma, sint sigur ca Pavel ar fi postat greseala lui Petru pe blagosfera.

   • Doamna Elisa de drept si de fapt prea putin ma intereseaza personal situatia… Stiu sa culeg de la oameni ceea ce consider bun si sa resping ce nu consider bun.
    Si am spus din capul locului ca nu discut faptele facute. Eu am taxat o actiune de executie publica la care in calitate de cititor am facut parte si care in opinia mea nu este facuta dupa reguli si deci incorecta. Si aceasta deoarece eu insumi am fost in postura de victima si consider ca fara unii ca mine care sa opuna rezistenta asemenea executii s-ar putea face la foc automat…

    Dar fiecare va culege ce a semanat la timpul potrivit… De aceea eu in ce ma priveste incerc sa seman ce trebuie conform standardelor date: prezumtia de nevinovatie, etapele de corectare indicate in Matei 18 si abia apoi cand nu mai poate fi salvat nimic in nici un fel posibil, executie publica.

    Eu unul parasesc discutia aceasta care in definitiv nu ma priveste…

   • @ Fr. Cristian I.
    Nu doresc sa fiu aparatorul fr.V. Pustan(caci este problema lui si se apara el singur),dar ridic o intrebare pentru dvs.si alti comentatori.
    Pe coperta blibliei dvs.personala este inprimata CRUCEA..????
    Pe copertile bibliilor altor comentatori este imprimata CRUCE…?
    De ce ridic aceste intrebari,fiindca am vazut o sumedenii de biblii tiparite cu CRUCE si distribuite de catre fratii penticostali -nu le dau numele-a caror office se afla in
    Chicago….!!!!???? Motivarea a fost ca”sub aceasta forma” Cuvintul Domnului este mult mai bine primit si asimilat de catre ascultatorii.!!
    Poate a primit si fr.Pustan o asemenea biblie si…a facut o extensie..

   • Drago, si ce vrei sa Se puna pe Biblie fra dacă nu crucea? O teapa cum au pus pe biserica noastră de parca ne închinam la celălalt Vladimir ( Tepes)?

    Problema nu este in semn , ci este in inchinarea la semn.

   • Ma intreb si eu daca beneficiul actului sau-faptul ca a predicat unor oameni, care n-ar intra niciodata intr-o biserica neoprotestanta-nu este mai mare decat „greseala”?
    Semnul crucii e atat de blamabil? Putea sa nu-l faca, tocmai pentru a dovedi ca se deosebeste de cei carora le-a vorbit, dar, acum ca „raul” s-a produs, sa vedem roadele…

 3. Frate Cristian,

  marțea trecută, fratele Pustan a predicat în biserica noastră. Ne-am bucurat de slujirea fratelui și de chemarea la pocăință, slujire și sfințire.
  Dar, nu avem voie să amestecăm grâul cu pleava. Nu pot înțelege gestul fratelui. Nu știu câți catolici s-au pocăit la acea predică. Dar, oare câți evanghelici vor începe să-și facă cruce și să atârne în casele lor icoane?
  Avem nevoie disperată de discernământ spiritual. Apreciez reacția d-voastră. Și mă rog ca Dumnezeu să ne ajute să predicăm Cuvântul la timp și ne la timp și să ținem fără sovăire la credința noastră.

  Mult har!

 4. Frate Cristian,
  personal il cunosc foarte bine pe Vladimir.Imi este prieten,si cred cá singura viná i se poate aduce pentru cugetul slab al unora.Inchinarea cred cá a fácut-o in fata bibliei care era pe masá(e párere personalá).Vorbesc ca unul care nu si-a fácut cruce niciodatá.
  Vladimir e dáruit pentru evanghelie cu toatá fiinta.Posibil sá facá si greseli pentru cá e om ,dar nu stiu in dreptul lui care va fi metoda de judecatá;posibil „mila va birui judecata”.

  Sfaturile sant bune cánd sánt date personal.Stiu destule cazuri cánd doar a fost lovit pentru fiecare gresalá si putini au fost cei care sá-l infrunte fráteste.Nu condamn articolul ci doar simteam nevoia de a explica si cea ce trece neobservat.

  • A trecut vremea personalului! Nu a dat roade. Milă de cine să avem?

   • Nu stiam de „vremea personalului”.Dacá da,atunci aveti dreptate.Preocuparea ce o am e vizavi de „conlucrarea” cu catolicii nu pentru cá sant catolici ci pentru diferentele mult prea mari intre noi si ei.Unde poate fi pericol este in cea ce inteleg oamenii pocáintá.Renuntare la ce?…aici da este un pericol.Cred cá Vladimir va trebui sá se clarifice.Apoi cred cá atunci cand l-au chemat,l-au chemat doar pentru predicá stiind cá-i penticostal deci nu cred cá fácea parte din conveniu inchinarea respectivá. Má rog sá iasá lucrurile bine de aici in colo.

   • Frate Ionescu,
    Sunt un bun prieten al fratelui Pustan. Il cunosc destul de bine, stiu ce gandeste despre Romania, despre crestinism, despre ecumenism (colaborarea dintre crestini nu-i ecumenism, caci ei sunt frati)… Si mai stiu ca Vladimir in tot ce face proclama un Dumnezeu maret. Urmele sale sunt destul de adanci. Se vor vedea intr-o zi nu de pe Luna, ci din Cer.
    Ca sa fi invitat sa predici in Timisoara la o biserica traditionala (intr-o seara de veghe), nu i se intampla oricui. De asemeni la catolici nu te invita oricine. Nu pentru ca si-ar fi facut cruce la C. Pomohaci in biserica ortodoxa, a fost invitat fr. Vladimir la Timisoara. Ascultati mai jos (audio) din ce motiv http://suceavaevanghelica.wordpress.com/2011/11/25/vladimir-pustan-invitat-la-biserica-greco-catolica-sfanta-maria-regina-pacii-si-a-unitatii-din-timisoara/ . Ascultati si ce fel de om este preotul acela. Oare faptul ca e catolic, nu mai are nici o sansa sa intre in cer? Sau cumva crucea facuta de Vladimir il arunca afara?
    Am scos crucea din scoli, de pe salvari, de pe Bibli, din Biserici, din viata crestina. Am bagat brazi de Craciun langa amvon. Beteala, globulete, leduri… Si pe Mosul l-am prins la ferestre. E corect, e sfant?
    Si-a mai facut Vladimir cruce, dar nici un tanar din Romania nu l-a imitat. Totusi, salile unde intra el sunt arhipline. Iar oamenii se pocaiesc…
    Richard Wurmbrand a suparat cand spunea ca nu stim sa apreciem icoanele. Acum Vladimir a deranjat cu crucea. Unii zic ca e pastor penticostal. Altii ca ar fi “popa” ortodox. Apropos, al cui e Pustan? Si-al cui a fost Wurmbrand?

  • Draga Daniel
   un inchinator care i-L poarta pe Domnul Isus in inima lui nu se va inchina nici macar in fata bibliei, nu copertile sau acea hartie ne mantuie pe noi ci Cuvantul plin de putere care schimba viata in coproductie cu Duhul, altfel ramane slova si slova stim ca ucide, iar inchinatorii reali se inchina in Duh si Adevar(a se citi bine Cine este ADEVARUL) nu in fata vre-unui obiect fie chiar si o carte, un papirus, un sul, etc. prin urmare nici macar aceasta forma de inchinare nu-i era permisa in sens biblic.

 5. Frate Cristian,
  aveti perfecta dreptate in tot ceea ce spuneti. Trebuie sa existe pocainta publica a pastorului Pustan. Ca si Ambasadorul si eu sunt curios cati catolici s-au pocait?!

  Stilul sau colorat ( = vorbe spuse pe sleau, lucrurile spuse pe nume) cred ca ar fi foarte „popular” in bisericile carismatice. Chiar nu inteleg de ce nu se asociaza cu vre-o miscare carismatica cunoscuta si sa inceapa ceva ceea ce cred ca il defineste. In definitiv cred ca trebuie sa ne asumam ceea ce suntem. Intradevar atunci nu ar mai fi popular intre tinerii penticostali.

 6. Va aprindeti prea repede. Lasati judecata in seama Domnului. V.Pustan a mai facut semnul crucii si acum doi ani si n-a fost imitat de nici unul dintre zecile de mii de tineri carora le-a predicat de atunci. Daca nici de data aceasta nu-l vor imita, ci vor intelege ca e doar un gest care nu foloseste cu nimic evanghelicilor, veti deveni din nou penibil prin expunerea pripita a acestor judecati „fratesti”…

  • Nu, nu m-am aprins deloc că am stat departe de lumânări…

  • Lucrurile trebuie discutate si lamurite de aceea sa citim cu atentie definitita expresiei „a judeca”
   pe care unii o folosec cu usurinta de multe ori….
   JUDECÁ, júdec, vb. I. 1. Tranz. A-și forma o opinie despre cineva sau ceva, examinând argumentele, luând în considerare împrejurarile, urmările etc.; a discerne, a chibzui. 2. Tranz. A aprecia, a prețui, a califica. ♦ A considera, a socoti drept… 3. Tranz. și refl. (recipr.) A (se) critica, a (se) condamna, a (se) mustra. 4. Tranz. A examina o cauză sau o persoană în calitate de judecător și a da o hotărâre judiciară; p. ext. a hotărî, a decide ca arbitru, a soluționa un litigiu. ◊ Lucru judecat = caz asupra căruia s-a dat o hotărâre judiciară definitivă. ♦ Refl. recipr. A fi în proces, în litigiu cu cineva. – Lat. judicare.
   …………….
   Domnul sa ramana lumina si sprijinul nostru „Psalmii 71:3 Fii o stâncă de adăpost pentru mine, unde să pot fugi totdeauna! Tu ai hotărât să mă scapi, căci Tu eşti stânca şi cetăţuia mea.

  • pt. M.koreham
   Nu mi-a fost la cap sa comentez neaparat pe tema abordata, mai ales ca nu imi pasa de gesturile infantile pe care le practica d-l Pustan pe hai-hui, pt mine nu este irelevant in comparatie cu cat am eu de facut sa implinesc voia Celui ce m-a iertat, e problema domniei sale, insa vad tot felul de elucrubratii, si asta ma determina sa imi spui umila opinie. se scrie pe aci-lea, precum ca nu imita nimeni pe nimeni ca putem face semne si inchinari de care om pofti ca nici asa nu e mare treaba. copilasilor, pana cand nu vom intelege ca lumea care nu-L stie pe Domnul Isus priveste nesatios la faptele , gesturile si atutudinile noastre si ca vorbele le i-a vantul, pana atunci sa nu asteptam ca prea multi oameni sa se intoarca la Domnul Isus, vor spune e bine si asa.Ma intreb cum ar arata un catolic sau ortodox in ochii Domnului nu ai mei, sau altora, convertit la penticostali botezat in Numele trinitatii si in acel moment sa isi faca sfanta cruce, daca tot pomenim pe Tatal, Fiul si Duhul Sfant, sau trec prin intersectie si isi fac cruce, sau pe langa cimitir, sau pe langa o troita?!Chiar am ajuns sa ducem in derizoriu credinta doar in Isus, fara semne, fara inchinari la cineva sau ceva, intr-o directie sau alta.Aproopo de vizita de acum 2 ani la presfantul si cucernicul parinte pomohaci, de cand l-a vizitat d-l Pustan exorcizeaza pomohaci al nostru intr-o veselie, duminica si de sarbatori ca in rest e ocupat omul sa se bata pe picioare dansand pe la televiziuni. vedeti mai jos lucrarea de la MOSUNI, linkul urmator, http://www.youtube.com/watch?v=0MfSNMcZMgI, oameni buni, v-a orbit satan de tot ca refuzati sa vedeti ca oamenii au nevoie de exemple de pocainta in fiecare clipa, nu de imitat inchinari pe la icoane si pupat cruci, Doamne trezeste-ne si da-ne intelepciunea si puterea sa fim DOAR ceea ce iti place Tie, nu ce gadale oamenii , incepe cu mine te rog Isuse.AMIN

   • Wow, acest preot a fost aici in Detroit la aniversarea bisericii baptiste ( 90 de ani ) si a ‘predicat’ si a si cantat. A fost bine primit…el fiind de fapt invitat.
    No more comments!

    • : )) aveti scuza ca sunteti baptisti si nu sunteti cu daru` deosebirii duhurilor. 😀 la acest film faceam referire mai jos. penti si bapti sufera de mania invitatiilor. nu-s sanatosi daca nu invita pe cineva si nu sunt invitati.

     • AMIN BRAVO ASA SUNT DE FEL SUNT IN ANGLIA DE 2 ANI SI TOTI PENDI SI BAPTIS.CAND SUNT IN ADUNARE CHIAR SUB ANVON DAU MESAJE LA X SI Y SA VINA SA MAI FLUTURE UN PIC AMORTEALA, SI DUPA TERMINARE TOTI PLEACA MAI AMORTITI DE CUM AU VENIT SAU ZIC CE FAIN , SI RAMAN CU FAIN,

 7. P.S.: Prefer sa stiu ca in aceste vremuri o armata de pastori evanghelici predica Evanghelia in bisericile traditionale si isi fac semnul crucii cand sunt sub acoperisul acestor biserici, asa cum fac si cei care-si pun chipa in sinagogile evreiesti, decat sa stiu ca raman intepeniti la anvoanele bisericilor evanghelice, asteptand sa vina la ei cei care au nevoie de mantuire… Oricum, dupa ce ve-ti predica prima data intr-o biserica traditionala veti fi cel mai autorizat sa emiteti public judecati de condamnare; pana atunci, ridicati piatra fara prea multa analiza…

  • Oare apostolul Pavel asta v-a invatat, asa a facut el, care calca pe urmele lui Hristos?

  • Prefer să nu știu așa ceva… 🙂

  • Korehan,

   „veti fi autorizat sa emiteti judecari de condamnare”
   Ce aiureala…pai judecata este una;
   ea ni se cere a fi facuta, dind afara raul;
   ca sa nu ajungem la Condamnare la Marea Judecata, ci sa ne pocaim;
   condamnarea este deja solutia pt gresitul care n-a vrut sa se pociasca.

   „Pina nu veti predica intro biserica traditionala”
   in calitate de ce iti asumi o asemenea abordare?
   De unde stii ca locul fratelui este a pastori o biserica, ori a umbla prin cele taditionale?
   „ridicati piatra fara prea mare analiza”
   Vesnica invoicare a pildei cu piatra, care nu este bine inteleasa…
   dar acuzam de lipsa analizei>..
   Ce mai asteptati fr Ionescu de la acesti oameni, care nu cunosc Cuvintul>
   pentruca daca L-ar cunoaste ar fi infricosati ca vor ajunge la Marea Judecata plini de gindire omeneasca, fara a face gindul rob alui Hristos…si atunci tooot pe dvtsra v-ar condamna…
   spunind”pai, trebui sa ne certati mai mult, pina ni se deschid ochii”
   Unde a cerut Domnul sa ne alaturam regulilor idolatre, si sa nu le mai condamnam?
   In care Biblie?
   Frate Ionescu, eu am o propunere, stiu ca nu va e greu, dar eu doar propun.
   La fiecare postare dati la inceput si textele care pot lumina pe cei care nu le cunosc;
   asa nu va mai fi atit de obositor sa ascultam tot ce ne trece la fiecare prin minte si am avea toti de invatat.

 8. Cu drept cuvint nu stiu ce sa mai spun de Pastorul Pustan. Daca facea un membru oarecare ce a facut fr. Pustan era exclus de la prima abatere, dar el ne face de minune in bisericile catolica si ortodexe si nu se intimpla numic. Culmea ironiei. De ce nu i-a nimeni masuri? Apoi daca face evanghelizari peste tot care este scopul de a mai si intra in bisericile traditionale?

 9. Frate cristian,

  e trist k ne spalam rufele in public (internetul asta duce si rele si bune mai departe ) si ar fi nevoie de un Pavel care sa va stea impotriva amandorura Gal 2:11 .
  nu stiu care este motivul pt care fr. pustan face acest compromis din cate am vazut eu a fost un semn al cruci k pt sine,parca pe furis la sfarsitul programului nu pt a fi acceptat (alta data l-a facut la inceput si mare pana in pamant sa se vada din cer)nu înțeleg acest gest .
  dar nici pe d-voastra nu va inteleg.
  puteati sa o faceti in particular ,sau cel putin la dansul acasa ori ati sarit peste niste etape din Matei 18 si argumentati cu Gal 2:11 care pana la urma tot o discutie face to face este ”i-am stat împotrivă, în faţă”.
  este pacat pt ca se da prilejul la blama asupra cai lui D-zeu (alta data se stia k pocaiti se ajuta unul pe altul, acum se critica pe blog), si…… noi cei care va pretuim si va ascultam cu placere si pe unul si pe altul nr simtim ca acei copii ai căror parintii ajung la divort (care o fi de vina ? ….eu )
  eu sper k sa fie ingropata securea razboiului (desi ma astept la o replica dura si acida )
  si sa ne putem bucura de pace Fapte 9:31.
  acum Dumnezeu sa ne ierte pe toti trei ;
  – inchinarea dansului ,
  – judecata d-voastra
  – pe mine ………… Proverbe 26:17

  • Elvis, cum iti explici asadar tot ce a spus Domnul fara nicio perdea , celor sapte biserici?
   Adica toata lume il vede…dar noi ne ascundem si vorbim in soapta..Daca Dumnezue a facut public tot ce era rau in acele biserici si nu s-a temut ca va influenta in rau pe careva.
   Adevarul e ca la urma il consideri ca pe un pagin pe cel care nu asculta(asta nu citeste nimeni)

  • Frate Elvis,
   v-ați așteptat greșit… 🙂
   Nu poate fi pace cu orice preț!
   Nu TREBUIE să fie pace atunci când Evanghelia este călcată în picioare…
   Pastorul Pustan nu este un predicator obscur în vârful muntelui. Pericolul spiritual pe care îl generează trebuie confruntat mai mult chiar decât persoana lui. Vladimir Pustan nu se pocăiește dacă cineva îl roagă frumos și-i spune personal (s-a văzut până acum) ci doar dacă mai tac odată toți apărătorii lui și-l lasă în pace. Omul are nevoie de un moment (mai lung) de reculegere pentru că pe cât bine poate face tot pe atât de mult rău poate face. Atenție!

   • Cu ce a fost Evanghelia calcata in picioare?A vorbit erezii sau ce?

   • Frate Cristian
    nu neg nevoia de pocainta a fratelui pustan , toti avem nevoie
    ci de ce ma temeam erau vorbele ulterioare si judecatile ulterioare dintre 2 tabere pro si contra (nu Duhul Sfant e cel care insufla majoritatea mesajelor postate aici )
    asta am vrut sa spun k se putea evita , acum e prea tarziu piatra aruncata nu se mai intoarce .
    Astept o reactie publica a dansului .
    Pana atunci , multa binecuvantare in slujire, si Domnul cu noi !!!

   • Tare mi se pare ca seamana „pozitionarea „aceasta cu cea a „mai marilor baptisti” vis a vis de asa zisa indepartare a lui domnului Ton de „ethosul” baptist.
    Din ce-mi amintesc,atunci, erati mai nuantat ;sau nu?.
    mare pacat dar si multa rusine!

    • Faceți o gravă confuzie între crezul în manifestarea darurilor Duhului Sfânt și semnul crucii / închinarea la icoane. Nu cred că e vreo nuanțare.
     Rușine este să ne călcăm în picioare doctrina!

  • Nu doream sa am vreo intervenție, însa totuși o fac, nu pentru ca vreau sa arunc cu piatra, îl respect mult pe fr. Pustan, deși fac parte din „alta seminție”, am ascultat sute de predici de-al dansului și a contribuit la pocăința mea, la hotărârea mea de a-L urma pe Domnul. Pe fr. Cristian nu-l cunosc, ne despart vreo 8 ore de fus orar, l-am auzit în vara la Tabor, mi-a plăcut predica din Apocalipsa.
   Am găsit aceste materiale, poate ne ajuta în dragoste, toleranta(?sănătoasă), rămânând totuși în limitele învățăturii Bibliei:
   http://www.rcrwebsite.com/galatians5.htm
   http://www.rcrwebsite.com/toronto.htm

   Soli Deo Gloria!

 10. Nu stiu de ce il condamnati si sunteti plini de rautate la adresa fratelui Pustan. Sau nu stiti voi oare ca a-ti face semnul crucii nu e pacat!? Dar asa suntem noi, oamenii(unii) ne repezim asupra celor celor ce-l slujesc pe Dumnezeu si noua ni se pare ca nu o face bine. Oare ce ati fi facut voi in locul lui!? Va spun eu: la fel. Ceea ce a facut fratele Vladimir in biserica ortodoxa cat si in ce-a catolica, a fost un semn al dragostei fata de Dumnezeu si o dorinta arzatoare a lui ca noi toti sa fim una in Isus Hristos. Lasati-o mai incet cu rautatile dar mai ales cu judecatile. Daca ar fi sa supunem la vot ceea ce a facut fratele, ati pierde detasat, sunt sigur si nu pentru ca noi, ceilalti nu am cunoaste Biblia. Domnul sa va binecuvanteze si sa va deschida ochii minti sa vedeti adevaratul motiv pentru care Vladimir Pustan face toate aceste lucruri.

 11. Probabil ar trebui sa explice public evanghelicilor de ce este ok sa te inchini (in mod formal, sunt convins) in fata unei icoane cand esti intr-o bise catolica–ceva de genul: „asa a facut si Namaan dupa ce s.a convertit din obligatie, etc”.

  Fr Ionescu, va apreciez sincer luarea de pozitie impotriva a ceea ce vi se pare rau…Asa e normal. DAR, NU APRECIEZ FAPTUL CA O FACETI SELECTIV. De exemplu: Lazar Gog va predica, se pare, la Londra pt, in opinia dvs, „festivalul Satanei” (Peniel). As vrea sa vad ca il sanctionati si pe L.G. (cat si pe toti colaboratorii Peniel cu reputatie buna) la fel de dur si nepartinitor cum l.ati sanctionat pe Oniga si pe Pustan…Altfel, sanctionarea dvs selectiva pare a fi o chestie personala si nu pt cauza Evangheliei. 🙂

  • Val, ce sa intimplat la peniel este complect diferit de cazul discutat acum.
   Dacă Peniel va pune pe scena din nou același spectacol si fratele Gog nu o sa ia o nici o poziție , atunci poate o sa ai dreptate.
   Si organizatorii conferintei Peniel parca a recunoscut ( cu jumătate de gura) ca au greșit.

  • Eu am atras atenția asupra pericolelor spirituale promovate de mișcarea Peniel. Este rândul oamenilor să vadă și să tragă concluzii cu privire la cei ce-i (mai) susțin!
   Ca și în cazul acela, unii se vor grăbi să-l invite și să-l tămâieze pe pastorul Pustan făcându-i de fapt rău.

   • Pericole spirituale? cand mii de tineri se intorc la Domnul (printre care si eu) este un pericol spiritual? Cu siguranta nu puteti sterge tot ce a schimbat aceasta „miscare” Peniel in Romania, si nu numai, doar datorita unui incident.
    Apropo, eu va intreb….ce ati facut dumneavoastra pentru aceasta tara ca sa judecati orice miscare de trezire care are loc?

    • Aș putea să vă răspund dar mă voi limita să spun că românii din diaspora au făcut foarte mult pentru țară. Recunosc sindromul comunist de după revoluție (sau ce o fi fost aceea) prin care eram chiar acuzați de trădare că am plecat din țară. Comentariul dvs. este de-a dreptul rușinos. Sunt curios ce vor zice zecile de mii de evanghelici (și nu numai) români din diaspora care, iată, sunt acuzați că n-au făcut nimic pentru România.

  • Val , interesantă ” chestia” cu Namaan!

   • Gabi,
    Diferenta ar fi ca lui Namaan i se impunea; in cazul de fata e mai mult vb de „politete”, cred. mie imi pare (minimul) caraghios gestul in cazul de fata.

   • Frate Val,
    Diferenta dintre Naaman si cazul de fata este mare, ca de la cer la pamant:
    1) Naaman, nu a predicat ci i s-a predicat (mai intati de catre o…fetita roaba-n casa lui si apoi de catre omul lui Dumnezeu, Elisei…);
    2) Naaman nu s-a inchinat de sila sau dupa cum se impunea…”protocolul” ceremonial greco-catolic sau ortodox, ci din dorinta de a fi curatit de lepra sa. Prin inchinari idolesti „dupa cum bate vantul” exista pericolul unei contaminari cu lepra de care tocmai scapase Naaman Sirianul;
    3) N-avem informatii cadupa reintoarcerea lui Naaman Sirianul cel Curatit de lepra lui, acesta s-ar mai fi inchinat cu aceeasi convingere in casa duymnezeului sau. Iata insa aici, referinta pur-biblica, ramasa peste milenii ca odata lepra curatita, te invredniceste intru o noua si curata inchinare !
    2 Imparati 5:18:
    „Iată totuşi ce rog pe Domnul să ierte robului tău: când stăpânul meu intră în casa lui Rimon să se închine acolo şi se sprijină pe mâna mea, mă închin şi eu în casa lui Rimon: SA IERTE DOMNUL PE ROBUL TAU, CAND MA VOI INCHINA IN CASA LUI RIMON !”
    Iar in versetul 27, vedem cat de molipsitoare poate fi lepra inchinarii idolatre, chiar daca idolul acela poarta…”chipul Cezarului, al lui Mamona sau…Ochiul Dracului !

  • Val,
   fratele (…) a fost”sanctionat ” de pastorul de la B.P. din Brasov,
   unde venise din America sa predice acum citiva ani buni, or fi cam opt; nu l-au primit sub cuvint ca a facut proorocii mincinoase, adica: nu s-au adeverit. Nu oricine are puterea sa o faca.
   Fratii erau f.exigenti.
   (proorocile care nu s eadeveresc infirma prorocul, nu?)

   • Da Elisa, dupa scolile pastoresti cu alde Vaisamar, cam asa .Daca nu se implineste poorocia in citeva luni sau cel mult zece ani, jos cu proorocul. DAR STAU SI MA INTREB OARE CE FEL DE PROOROC A FOST ISAIA, CA ce a proorocit in cap 53 S-A ADEVERIT LA …DE CITE ORI CITE ZECE ANI? Hai sa fim seriossi.In ultima vreme multi din fruntea adunarilor se prea baga in seama si nu au nici un suport, macar biblic daca nu si mai mult.Oh, imi cer iertare, au diploma, era sa uit acest foarte important lucru.Fii binecuvintata.

 12. Dumneavoastră spuneţi: „Dacă nu are probleme cu ritualurile (greco)catolice sau ortodoxe, înseamnă că dumnealui ori este greșit ca evanghelic ori pentrucă ar mai fi (dacă mai este) evanghelic! ”

  Eu vă întreb: ce părere aveţi despre ritualurile din mediul evanghelic? Vă mai consideraţi creştin cu toate aceste ritualuri, bazate unele dintre ele pe lucruri şi sărbători păgâne?

 13. de ce trebuie sa ii stricati imagginea inainte oamenilor,ar fi de preferabl sa vb cu el, decat sa il barfiti si sa stricati imaginea unui om. Dumnezeu nu strica niciodata imaginea celor din jur prin barfe ci daca ne uitam la „Femeia prinsa in preacurvie” ce face Isus o judeca, sau ii spune ai facut asta si asta, nu, ci ii spune: du-te si sa nu mai pacatuiesti. dar daca ne uitam la satan ce face el strica imaginea celor din jur, face ca un om a lui Dumnezeu sa para un nebun, un raufacator, un exagerat si cand face un lucru bun sa para chiar si celor din familia lui ca e un lucru rau( nu ma refer aici neaparat la semnul crucii)
  dupa cum spunea si ioana mai sus ne inchidem in bisericile noastre ” din cauza unui semn”, uitati-va pe youtube si vedeti cati oameni habar nu au de cine a scris biblia cine e adam si eva ce reprezinta craciunul si ce reprezinta pastele, si toti spun ca merg la biserica ortodoxa, deci daca un pastor are curajul sa mearga si sa le spuna mai mult decat le spune un Preot, hai sa nu dam cu pietre in el ci sa il sustinem in rugaciuni pt ca duhurile cele rele lupta cu mult mai mult acum ca adevarul sa nu ajunga la oile lui.
  Doamne ajuta-ne sa fim intelepti si cu bunatate unii fata de altii asa cum ai fost si esti Tu

  • Dvs. știți ce-i aia bârfă?
   Aceste lucrurio le-a făcut în public, târând în confuzie o mulțime de oameni (mai ales tineri). La ei nu se gândește nimeni?
   Vladimir Pustan trebuie să se pocăiască public. Atitudini ca a dvs. nu-l vor ajuta cum nu l-au ajutat nici până acum. De aceea i s-a înțepenit grumazul, pentru că are o armată de aerieni gata să sară să-i acopere prostiile ca și în cazul Peniel!

   • As vrea doar sa va anunt ca fratele Vladimir Pustan se pocaieste public aproape la fiecare predica pe care o tine…….cred ca este randul dumneavoastra. Eu personal v-am ascultat si pe dumneavoastra la o biserica din Oradea si mi-a placut, dar acum am un gust amar pt tot ceea ce spuneti. Prin fratele Vladimir, Dumnezeu ne-a mantuit pe mine si familia mea. Eu va propun sa faceti aceste comentarii doar in America si nu aici unde fratele Vladimir face evanghelizari de ani buni si mii de oameni se intorc la Dumnezeu. Imi pare foarte rau ca a trebuit sa-mi schim parerea despre dumneavoastra. Apropo…..eu sunt una dintre aceeia care vin din biserica ortodoxa si care mi-am facut cruce….ce ziceti ??

    • Cu tot respectul și bucuria pentru convertirea dumneavoastră, mă simt obligat să vă spun că mântuirea noastră nu ar trebui să se lege de un om ci de Domnul Isus Hristos! Însuși Apostolul Pavel le-a spus galatenilor că dacă el (care le-a propovăduit credința) sau un înger le-ar aduce o evanghelie străină, să fie anatema. Gestul pastorului Pustan în bisericile ortodoxă și greco-catolică nu a fost unul de pocăință ci de idolatrie. Dacă ceea ce a făcut fratele Pustan acolo este bine, atunci cum se justifică faptul că ați părăsit crezul ortodox? Iar dacă l-ați părăsit pentru că este îmbibat cu tradiții și obiceiuri ne-biblice, atunci de ce le mai considerați acceptabile?
     În baza exprimării dvs., mă bucur că v-ați făcut cruce și sper că nu vă mai faceți cruce…
     Nu-i nicio problemă cu schimbarea părerii dvs. despre mine. Este doar o părere despre un om. Sper să nu vă schimbați credința în Domnul Isus! Aceea contează!
     Vă doresc binecuvântarea Domnului, dumneavoastră și familiei!

 14. Horatiu-Lucian Cernat Răspunde 28 noiembrie 2011 la 9:07 AM

  Dacă dorim să trăim binecuvântările în aceiaşi măsură ca în creştinismul primar noi trebuie să o primim ceea ce s-a întâmplat la Golgota cu adevărat prin credinţă şi s-o vedem ca propria noastră viaţă.

  Dumnezeu a făcut legământ cu noi, în care Mielul de jertfă a sângerat pe crucea de la Golgota. Acest legământ trebuie să-l faci şi tu şi eu şi să spunem: “Doamne, aici sunt!”, pentru că la un legământ trebuie să fie minim două persoane. Noi spunem doar: “Doamne, Tu ai făcut totul din partea Ta, acum eu vin la Tine şi intru în acest legământ dumnezeiesc, în acest legământ pe care Tu l-ai făcut prin jertfă pe crucea de la Golgota”.

 15. Frate Pastor Criatian Ionescu aveti nevoie de pocainta si smerenie ! public ati scris , public imi permit sa comentez ! Faptul ca fratele Pustan a fsot si a predicat in biserica ortodoxa si catolica nu vad nimic gresit! Ne-am invatat o pocainta lejera si sa stam in biserici confortabile , ceremenii etc , or nu asta a fost mandatul care Isus l-a lasat ! Isus a zis sa megem sa predicam Evanghelia la orice faptura , la el nu sunt difderente de religie ! Si daca si-a facut semnul crucii ce e gresit ?? el nu traieste in asa o viata a facut-o de fata cu ei ca sa fie cat de cat ca ei si sa se poate apropia de multime ! Daca il condamnam pe el pentru semnul crucii ar trebui sa condamam si alte pacate , pentru barfa , miciuna , vorbire de rau, clevetire .. astea nu trebuie osandite ??? In ziua de azi pastorii sunt lejeri , biserici mari si frumoase salarii bune .. normal ca nu le mai pasa de cei nemantuiti ! Cum implinim biblia in legatura cu cei care trebuie sa ii smulgem ca din foc ?? Repede stim sa condaman pe FR. Pustan pentru un lucru bun , dar alti pastori pentru cate fac nu ii vedem inchidem ochii ! Dumneavostra frate Ionescu de ce nu merge sa predicati Evanghelia la otodocsi si fara sa va faceti semnul crucii , de ce nu iesiti in afara sa predicati ??? Isus nu a zis sa facem biserici mari si slujbe frumoase in biserica , menirea noastra este sa mergem sa ducem Evanghelia! A-ti trebui dus putin in Tibet sau Kuba sa vedeti risc de propavadurie si atunci poate a-ti intelege mai multe lucruri ! Domnul sa il binecuvinteze pe fratele Pustan si sa il intareasca mai departe in propovaduirea Evangheliei ! Haideti sa mai lasam judecatile si criticile si sa punem mana sa lucram in via Domnului practic , si sa facem ce ni s-a cerut! Asta inseamna pastor , sa mergi sa cauti oile pierdute, sa risti cu pretul vietii sa vestesti Evanghelia , nu sa stam sa urmarim unde gresesc fratii si sa ii publicam pe internet ! Daca tot a-ti avut de vorbit despre el trebuia sa o faceti personal nu sa afisati pe internet public , nu asa se procedeaza! Ma rog sa va dea Domnul lumina si discernamant !

  • Atitudini ca a dvs. nu-l vor ajuta cum nu l-au ajutat nici până acum. De aceea i s-a înțepenit grumazul, pentru că are o armată de aerieni gata să sară să-i acopere prostiile ca și în cazul Peniel!
   Cât privește riscurile, de aceea este probabil invitat în asemenea biserici pentru că mai degrabă riscă să inducă în eroare sau să-i supere pe evanghelici (care și așa, ce să-i facă) decât să-i supere pe prelați.
   Argumentele dvs. sunt întoarse pe dos tocmai la capitolul ”smerenie și pocăință”.

   • …..
    interviul pastorului VLADIMIR PUSTAN ……

    ////Aş dori acum să schimbăm subiectul discuţiei noastre şi să vorbim puţin despre o întâmplare mai nefericită din viaţa dumneavoastră, şi anume, despre criticile care vi s-au adus în momentul în care au apărut înregistrările cu slujirea dumneavoastră într-o biserică Ortodoxă. V-au afectat criticile aduse? Care credeţi că este motivul pentru care suntem atât de închişi ca evanghelici?

    Am fost în biserici ortodoxe, am fost în biserci catolice, romano-catolice, greco-catolice şi reformate. Mă duc unde sunt chemat, mă duc la baptişti, la penticostali, la creştini după evanghelie. Nu am fost defel tulburat pentru critici, de ce să fiu? Nu este un moment mai ciudat. Am fost criticat pentru scrisoarea pe care i- am trimis-o fratelui Ţon. Am fost criticat de oameni care nu au adjective în vocabular. În momentul în care începi să scrii la noi cu adjective, nu te mai înţeleg mulţi pentru că nu mai citesc. Foarte mulţi dintre ei au un limbaj de lemn şi puţini şi-au dat seama. Trebuie să fii deştept… este o scrisoare de la oameni deştepţi, la oameni deştepţi. Ca să ajungi în cer, trebuie să fii sincer.

    Cu privire la biserica ortodoxă, cred că e nevoie să pătrundem acolo, cred că e nevoie să strângem relaţiile cu ei, cred că e nevoie să ne apropiem de ei, cred că terbuie să îi cunoaştem, cred că nu trebuie să fim talibani. Noi îi criticăm pe ei pentru că sunt talibani. Şi noi suntem talibani, mulţi dintre noi. Cred că trebuie să ne pocăim în această privinţă. Oridecâteori voi fi chemat, voi merge la bisericile ortodoxe, sau oriunde sunt chemat.

    Motivul pentru care suntem închişi ca evanghelici e faptul că ne place situaţia aceasta. Ne-am închis în turnurile noastre de fildeş, nu mai ieşim afară să respirăm aerul curat al evanghelizării şi vom muri, probabil, dacă nu evanghelizăm. Eu văd soarta evaghelicilor foarte proastă în viitori ani dacă nu ieşim afară, dacă nu mergem spre ce ne trimite Isus Cristos- spre cei de afară. Suntem închişi ca evanghelici pentru că, de fapt, ne este frică să evanghelizăm. Pocăinţa noastră e o pocăinţă călduţă la mulţi dintre noi.

    Citeşte mai mult: Flacăra Închinării » Interviu Vladimir Pustan

    • Chiar mă bucură postarea dumneavoastră! Păi cine l-a criticat pe Vladimir Pustan că a fost să predice la ortodocși sau la catolici? Și eu am predicat la luterani, episcopalieni și chiar la o înmormântare de greco-ortodocși! Dar nu mi-am făcut semnul crucii! De ce nu a răspuns Vladimir Pustan la această critică? E ca și cum l-ai lua la rost pe unul că își aruncă gunoiul pe trotuar, iar el s-ar apăra că ”ce domle, n-am voie să merg pe trotuar?” Ridicol, lamentabil…

     • pace D.Cristian…..cred ca are argument biblic pentru cea ce a facut …..

      .Cu iudeii m-am facut ca un iudeu, ca sa castig pe iudei; cu cei ce sunt sub Lege m-am facut ca si cand as fi fost sub Lege (macar ca nu sunt sub Lege), ca sa castig pe cei ce sunt sub Lege; (1Cor.9:20)

     • Faceți o mare confuzie!
      Când s-a unit Pavel în închinare cu păgânii?

     • stimate D.Pastor Cristi..eu va cunosc asa din vedere la tv..stiu ca reprezentati penticostalismul traditional..si eu frecventez in zona mia din Borsa MM aceasta biserica dar nu sunt de acord aicea cu dumneavoastra….IUDEII sau SADUCHEII nu erau PAGANII…….cum nici catolici sau ortodoxi nu sunt pagani ci inteleg doar altfeli religia
      D.Iisus a intrat de multe ori in Sinagoga Iudeilor a respectat regurile de acolu alteori ia criticat si la urma sia facut un nou grup care este Biserica sa.
      eu vad aicea in MILANO ca ar fi o onoare sa faci cu mana semnul cruci printre musulmani pentru ca toti se infioara cand te vad ..doar intro tara musulmana poti intelege ce reprezinta semnul cruci ……

  • Titel ECUMENISM iti spune oare ceva?

 16. Fr.Ionescu intre un concert muzical si ce a facut el nu e prea mare diferenta

  • Pete, concertul muzical este o forma care poate sa fie argumentata pro sau contra.
   Cele zece porunci nu pot fi argumentate . Sint clare.
   Evanghelia , Sola Scriptura, Sola Fide nu pot. Cel puțin de la Luter si Calvin ( 🙂 ) încoace .

 17. Dar oare daca te inchini la icoana, nu inseamna ca de fapt imbratisezi cine este reprezentat in icoana? Iar daca este Hristos, nu inseamna ca-L imbratisezi pe Hristos? Ce este rau aici?

 18. 4 Thou shalt not make unto thee any graven image, or any likeness of
  5 Thou shalt not bow down thyself to them,

  Oare, Valdimir Pustan mai crede in porunca de mai sus?

  Oare crede Vladimir Pustan ca mintuirea este numai prin credinta sau si prin fapte( sacramentele administrate de biserica Catolica)

  Oare a admis biserica Catolica ca tezele lui Luther au fost adevarate?

  Oare Vladimir Pustan subscrie la doctrina purgatoriului?

  Oare subscrie Vladimir Pustan la doctrina infailibilitatii papale?

  Se poate ca Vladimir Pustan sa fi avut degetele incrucisate cind sa inchinat icoanelor catolice.

 19. Noi nu trebuie sa tinem la credinta noastra, ca nu-i a noastra. Macar de dragul argumentelor sa nu vorbim ca si cei din bisericile traditionale.

  Cu crucea l-am inteles cu inchinarea nu prea. Poate nu s-a inchinat la icoana ci s-a aplecat la altar. Sa speram.

 20. „Parerea mea sincera e ca nici n-a mai facut”
  am mai auzit-o si pe asta; merge dupa pareri acum.
  Cum poti emite ceva neverificat cu atita siguranta, ori crezi ca fr Ionescu are cumva nevoie de indrumatori atunci cind afirma ceva?
  In august a mai fost la o biserica catolica,
  am vazut aseara pe youtube;pe 26 nov.la fel;
  apoi are o predica pe youtube plina de icoane cu fecioara Maria si pruncul in brate.
  Se numeste ” de patru ori femeie”..?????
  de unde a mai scos-o si pe femeia asta X 4 ?

  Frate Cristian multumim Domnului ca mai sunt frati ca si dvstra;
  mai sunt citiva, care au de la Domnul Dumnezeu misiune de mare raspunbdere;
  altfel ne vom duce de ripa cu totii.
  Auzisem de mult ca fratele predica o alta evanghelie;
  nu stiam de ce nu ma atragea de loc cu toata reclama care i se facea.
  Inteleg sa mergi in Oltenia, sau Etiopia sa aduci la pocaita sarmanii nemintuiti, dar sa devii un intrus intr-un loc care are regulile lui(icoanele lui…. 😦 )
  crezind ca tu vei fi marele strajer la mintuire….penibil.

  • Elisa , sora draga cred ca mai inteles gresit ! nu il acopar pe Fratele Pustan pentru ce a facut, nu spun a e bine si un exemplu de urmal, dar poate dintr-o neveghere a facut asta , sau poate in inima lui semnul crucii si inchinarea a adus-o in cinstea Domnului . e parere personala , nu am vorbit cu el, pe mine ce ma doare este ca stim sa judecam foarte repede si sa critim, urmarim pe cineva si abia asteptam sa vedem unele greseli si sa il scoatem in fata sa aruncam cu pietre ! Intrebare mea este : cati din cei care critica fac macar cat face fr Pustan? cati renunta la confort sa se duca sa vesteasca Evanghelia, or nu asta e mandatul nostru ??? si daca a gresit si nu ne convine ce a facut de ce nu vb cu el , de ce afisam pe net si asteptam critici si pareri ! Nu am nimic cu nimeni , respect pe fiecare , dar din toate astea stii ce inteleg : ca nu mai avem dragoste .. asteptam sa vedem greseli ca sa ne muscam unii pe altii ! Elisa draga , ne dau lectii musulmanii si budhistii care se intoc la Domnul ! Cred ca daca ai merge 4-5 luni intre ei si ai vedea acolo vestire de Evanghelie m-ai intelege ce spun ! Una este sa predici Evanghelia de la amvonul unei biserici si alta este sa mergi inafara intre cei care nu il cunosc pe DOmnul si sa predici , te duci , dar s-ar putea sa nu te mai intorci , sau poate vii batut, ranit , s-au nici nu mai revii ci ramai spanzurat in vreo jungla undeva ! Datoria noastra in vremea de azi este nu sa criticam pe altii ci sa mergem cu pretul vietii noaste si sa le spunem oamenilor de orice religie sa se pocaiasca ! daca vrei sa ii explic mai multe putem vb privat ! Eu unul ma retrag de aici si nu mai zic nimic… dar durerea mea din suflet este ca dragostea noastra pentru nemantuiti e tot mai scazuta si asta ma doare …

   • Frate Titel,
    Vă rog să dați dovadă de discernământ!
    Actul lui Vladimir Pustan este repetat și deliberat nu o neveghere sau slăbiciune.
    Vladimir Pustan a dat dovadă în repetate rânduri că nu prea ține cont de observații și mustrări. Nu îmi fac multe iluzii. Dar am scris pentru gloatele credule care îl urmează în rătăcirea lui mascată de mesaje care promovează sfințenia. Sfințenia nu duce pe nimeni în rai în afara credinței adevărate. Altfel, poate ne închipuim că și Gandhi ajunge în rai…
    Doar prin Hristos suntem neprihăniți. Îmi veți spune că pe El l-a predicat. Nu! Doar I-a pronunțat Numele, atât!

   • Frate Titel, pai tocmai asta este, nu se duce sa-l manince niscaiva animale sau alti carnivori, ci intra in adunari cu alt crez, confortabile, asa cum sunt toate astazi..ce sa facem…pina cind nu ctim.
    Ceea ce este mizerabil in purtarea sa,este ca isi bate joc de tinerii care isi pling pacatul , iar el cu o gluma(luata de la Domnul????) ii ridica in aplauze in picioare.
    Il cunosc de ani de zile, stiu ca practica una alta facind mult rau; nu uitati fr Titel ca Domnul Hristos nu s-a sfiint de nimeni s ade ape fata si sa arata adevarul curat de cele sapte biserici; ca asa sa ivete toti.
    Nu e vorba de nimic personal, de aceea se atrage atentia aici, pentru ca el e lovit de midrie, altfel nu inteleg de ce l-a lasat Domnul in cadere asta.Mindria sta inaintea caderii.
    Datoria nu e sa criticam, ci sa spunem adevarul curat, sa nu musamalizam lucrurile pe care diavolul reuseste tot mai atre sa le faca cu fratii nostrii de azi, care se pierd pentru un bld de linte; fac scamatorii pur si simplu.
    A ramine spinzurat intro padure si zburind direct in rai este una si a te spinzura de toate crucile si icoanle ca sa pari tu extraordinarul predicator al tuturor bisericilor…e alta mincare de peste(peste putrezit)
    „cei care il cririca fac poare ce face Pustan”?
    nu, Doamne fereste s afca aceleasi lucruri.
    Vai de noi daca vom tacea.
    Marturia apostolilor nu a fost agatarea de orice sinagoga, desi acestia erau mult mai seriosi in religie decit Pustan.
    Ferm pe o cale sa fie si sa ramina, pe acre o vrea el, dar nu cu fundul un doua luntre.

 21. I-mi permit sa postez si eu desi sunt ortodox(urmaresc blogul,uneori D-nul pastor le zice bine)
  Sa va zic o povestioara:Se spune ca intr-o manastire indepartata,staretul primeste vizita unui consatean pe care nu-l vazuse demult.Discutand de una de alta,staretul ajunge sa-l intrebe de unul de altul.
  Si intreaba :Da,cutare tot asa rau a ramas,nu s-a mai pocait etc.
  In noaptea care a urmat a avut un vis care l-a cutremurat.
  Se facea ca a venit un inger la el care l-a intrebat: -Dumnezeu a luat sufletul acelei persoane,de care ai vorbit si m-a trimis sa te intreb unde sa-l aseze;in rai sau in iad.
  Scris este:Nu judeca ,pentruca sa nu fii judecat.
  Pe de alta parte a lua uneori atitudine,implica multa discretie(pentru a nu cadea in mandrie)si totodata multa dreapta socoteala.
  Domnul sa aiba mila de noi toti

  • Dragă domnule Dumitru,
   Domnul să vă dea lumina Sa și adevărata pocăință!
   Nu am trimis pe nimeni nici în iad nici în rai!
   Aici nu este vorba de discreție în luarea de atitudine.
   Este o problemă de crez!

  • Elisa , sora mea , eu nu te contrazic in ce spui pentru ca eu nu sunt fanul lui si nu umblu dupa el sa vad ce face , am alte lucruri de facut ! Am mai spus , nu apreciez ce a facut , dar nu imi place ca s-a facut public , daca avem ceva cu cineva vorbim cu el sau intram pe pagina lor personala si ii scriem acolo ce vrem ! Pe mine ma doare pentru ca nu mai avem dragoste si sa rezolvam lucrurile cu dragoste ! Aici intra si citesc tot felul de oameni , crestini si necrestini si ca si in alte publicari pe net lasam in sufletele unora un gust amar , si asa am vazut in multe discutii libere ca suntem condamnati de necrestini ca suntem doar niste certareti si critici ..or noi ar trebui noi intre noi sa facem rezolvarea ! si inca ceva , nu vb acum referitor la Fratele Ionescu , pentru ca el stiu ca e lucrator si lucreaza dar cei mai multi care critica si lasa comentarii sunt cei care nu se implica prea mult in lucrari ! si eu sunt implicat in misiune si am de a face cu diferiti oameni si am observat ca cele mai mari probleme le-am avut si le am cu „somerii crestini „! Cat despre fratele Vladimir il va judeca Dumnezeu , el va da socoteala pentru tot ce face .. noi fiecare in dreptul nostru sa ne corectam, el a gresit prin ce a facut .. noi gresim in altele .. si eu am slabiuciunile mele , si cred ca si tu Elisa le ai , si fiecare cred ca avem scapari si greseli .. inca nu e nimeni desavarsit, numai dincolo vom fi, aici cat putem ne straduim ! Elisa , faptul ca noi ne contrazicem aici si fiecare da ce are .. crezi ca Dumnezeu in functie de asta il v-a judeca pe fratele Pustan ? sau ajutam cu ceva pe Dumnezeu ? Domnul sa ne ajute noi sa fim gata si sa ne desarvasim in fiecare zi tot mai mult si atunci cand v-a veni sa putem pleca cu El ! Fiti binecuvantati toti !

   • Aici nu e vorba de slăbiciuni ci de erezii!
    Chiar așa de greu vă este să pricepeți? E simplu…

   • Fratioare Titel, iti scriu aceste rinduri din casa Giani. Motivul: recunosc ca sunt batut la puncte . SOMERI CRESTINI o sa fie un material grozav de studiu pentru noi citeva simbete de acum incolo.Poate ajungi si tu macar la una.Dumnezeu sa te intareasca sa-ti implinesti dorintele sincere de slujire, in rest sa-ti amintesti mereu de cuvintele mele: FAPTE NU VORBE! Fii binecuvintat cu mult har, pace si indrazneala in marturisirea evangheliei Domnului nostru Isus Hristos.

 22. La inceputul miscarii penticostale in Romania, undeva in zona Bucovinei, fratii care au refuzat sa-si faca semnul crucii au fost condamnati la 20 de ani inchisoare in Cernauti.
  Astazi, fara nici o presiune din partea autoritatilor, penticostalii si nu numai isi fac semnul crucii, pun o cruce pe cladirea bisericii….
  Intrebare: avem noi aceeasi credinta cu inaintasii nostrii ?

  • Caroline,
   și astăzi sunt presiuni, dar de alt fel și din altă direcție. Diferența e că cei de atunci nu au cedat spre deosebie de unii din cei de astăzi.
   Ce mă mângâie pe mine în astfel de situații este faptul că în valea Dura din Babilon mulți sau închinat (unii sunt de părere că și dintre iudei au făcut aceasta), dar Domnul a lucrat cu cei care atunci păreau nonconformiști, rebeli și înguști. Asupra lor s-a pus presiune (le-a fost oferită a doua șansă) dar nu au cedat.
   E doar o problemă de timp până când lucrurile se vor lămuri.

  • Pace tie Mihail: lasa-mi mai multe info pe id meu de messengers: titelmaghiar, sau adresa de mail: titelmaghiar@yahoo.com !
   Multumesc, multa binecuvantare !

 23. Sunt de acord cu ce spunea demult apostolul Pavel in mai multe locuri din epistolele sale:
  a) 1 Corinteni 8:10-12: “Căci dacă te vede cineva pe tine, care ai cunoştinţă, că şezi la masă într-un templu de idoli, cugetul lui, care este slab, nu-l va împinge pe el să mănânce din lucrurile jertfite idolilor? (1Corinteni 10.28-32)
  Şi astfel, el, care este slab, va pieri din pricina acestei cunoştinţe a ta: el, fratele, pentru care a murit Hristos! (Rom 14.15-20)
  Dacă păcătuiţi astfel împotriva fraţilor, şi le răniţi cugetul lor slab, păcătuiţi împotriva lui Hristos. (Mat 18:6-9)
  b) 1 Corinteni 9: 18-23: “Care este atunci răsplata mea? Este să vestesc fără plată Evanghelia, pe care o vestesc, şi să nu mă folosesc de dreptul meu în Evanghelie. Căci, măcar că sunt slobod faţă de toţi, m-am făcut robul tuturor, ca să câştig pe cei mai mulţi. Cu Iudeii, m-am făcut ca un Iudeu, ca să câştig pe Iudei; cu cei ce sunt sub Lege, m-am făcut ca şi când aş fi fost sub Lege (măcar că nu sunt sub Lege), ca să câştig pe cei ce sunt sub Lege; (Fapt 16.3;Fapt 18.18;Fapt 21.23) cu cei ce sunt fără Lege, m-am făcut ca şi cum aş fi fost fără lege (măcar că nu sunt fără o lege a lui Dumnezeu, ci sunt sub legea lui Hristos), ca să câştig pe cei fără lege. Am fost slab cu cei slabi, ca să câştig pe cei slabi. M-am făcut tuturor totul, ca, oricum, să mântuiesc pe unii din ei.
  FAC TOTUL PENTRU EVANGHELIE, CA SA AM SI EU PARTE DE EA !
  DAR FARA COMPROMIS !
  Aici nu mai este vorba ca « in lucrurile in care am ajuns de aceeasi parere sa umblam la fel ! » (Filipeni 3 :16-18 : « Dar, în lucrurile în care am ajuns de aceeaşi părere, să umblăm la fel. ( Rom 12.16; Rom 15.5; Gal 6.16; Filip 2.2)
  Urmaţi-mă pe mine, fraţilor, şi uitaţi-vă bine la cei ce se poartă după pilda pe care o aveţi în noi. (1Cor 4.16; 1Cor 11.1; Filip 4.9; 1Tes 1.6; 1Pet 5.3)
  Căci v-am spus de multe ori, şi vă mai spun şi acum, plângând: sunt mulţi care se poartă ca vrăjmaşi ai crucii lui Hristos.
  Acest verset insa, 16, nu poate fi scos din contextual versetelor 17-18 si sa fie transformat intr-un slogan de circumstanta !
  Apostolul Pavel, facandu-se « deopotriva » cand cu iudeii cand cu grecii, nu a facut compromis, cazand in « latul faratniciei » ca si Chifa in Antiohia…

  A te inchina intr-o biserica plina de icoane si, culmea, inchinata Mariei, ca Imparateasa, Regina-Mama a Cerurilor, este sinonim cu pacatul preacurviei spirituale savarsit de preotii de la Templu, care slujeau si ei, in Ezechiel capitolul 8 in general, dar special versetele 18. Acestia intrau in Templu cu dosul inainte, cu spatele la Sfanta Sfintelor cu dosul la Chivot si Capacul Ispasirii, chiar daca dupa catapeteasma nu intra decat marele Preot. Era un sacrilegiu, o blasfemie, oricat s-ar fi justificat acestia ca intra…pentru slujire. Inchinarea lor era alta ! Spre Rasarit, spre Semiramida (prima…regina-mama a cerurilor) cu Tamuz in brate ! (vedeti bibliografia: Ieremia 7:18;19:13; 44:17,19)
  Cat priveste castigarea catolicilor pentru Hristos, este o cu totul alta poveste, mai lunga si mai controversata decat castigarea sufletelor din propria biserica evanghelica, …suflete « care mor de foame pe la colturile ulitelor… » (Plangerile lui Ieremia 2 :19). Nu discut integritatea fratelui Pustan ca slujitor al Evangheliei ci doar condamn falsa inchinare, care devine din ce in ce mai mult un pericol in mai toate bisericile…
  Sa stiti apoi, ca daca prin marturisirea(propovaduirea) unei Evanghelii curate nu se (prea) castiga suflete in ziua de astazi, atunci, cu o falsa inchinare, deloc !

  Aici scopul este un ecumenism prost mascat, mai degraba populism !

 24. Frate Cristian eu ma trag dintr-o mare familie de preoti Ortodoxi, iar atunci cind am iesit din rindurile lor prin pocainta sincera, am iesit fiindca stiu ce era acolo, iar acum vad un pastor penticostal care nu mai face diferenta. Ce trebuie sa fac eu in cazul acesta? Pentru mine d-nul Vladimir este un clovn care distreaza tineri cu expresii pe limba lor in salile polivalente. Si in orasul meu sunt tineri care il urmeaza pretutindeni ii aranjeaza scaunele in salile unde urmeaza sa predice si isi neglijeaza Biserica din care fac parte. Pustan nu vede lucrul acesta? Se hraneste cu idealurile lor ca odata si ei vor ajunge ca el. Un tinar din orasul meu l-a numit”Mudy al zilelor noastre”. Este adevarat ca il contram pe bloguri, dar daca o fac este tocmai pentru ca sa stie si ortodoxii si catolicii ca sunt frati care nu impartasesc teologia lui. Ii place sa vada inaintea lui tineri ingenunchiati, plingind, care dupa ce ii vede prosternati jos printr-o gluma puternica ii ridica in picioare intr-un ris cu aplauze. Asta nu-i o Evanghelie curata. Face intocmai ca Joyce Maier. Domnul sa aiba mila de el.

 25. CORECTARE:
  „…in Ezechiel capitolul 8 in general, dar special versetele 14-18.”

 26. Dupa ce predica plin de eocventa, cu vehementa chiar, DESPRE INCHINAREA LA IDOLI ,


  inchinarea dansului (su sau fara semnul crucii) este tot o inchinare la idoli !

 27. Oameni buni!

  Problema nu este ca s-a predicat Evanghelia intr-o biserica catolica sau ortodoxa! Chiar e foarte bine cand se predica Evanghelia! Apostolul Pavel incurajeaza efortul de a scoate pe pacatos din focul in care se afla. Dar,…apostolul spune „NUMAI SA AI GRIJA SA NU ARZI SI TU!”
  Pai daca recurgem la ritualuri si matanii – felul idolatru de inchinare pe care Biblia i-l condamna si pe care Isus si apostolii nu le-au practicat, atunci unde ajungem? Nu putem trata in mod usuratic astfel de lucruri si sa stam nepasatori, ci trebuie tras un semnal de alarma ca oamenii sa priceapa! Apostolul Pavel a mustrat in mod public si nominativ faptele unora ca Dima si Alexandru Caldararu, pentru ca erau fapte publice in vazul tuturor!
  Pastorul Ionescu are dreptate prin articolul postat! Sa nu ne lasam shifonati de cele spuse – ca nu e cazul, ci mai degraba sa o luam ca invatatura, sa stim bine ce sa facem si de ce sa ne ferim.
  „Fiti treji si vegheati!”

  • @Ovidiu Marinca,

   Da, frate ! Nu este de conndamnat propovaduirea Evangheliei lui Hristos in alte biserici diferite de cele neoprotestante, dar este condamnabila inpletirea propovaduirea cu ritualurile specifice, proprii acelor biserici. Parca asa ati subliniat suficiente de clar pentru a nu mai exista nicio confuzie despre ce se discuta pe-aici:

   „Oameni buni!
   Problema nu este ca s-a predicat Evanghelia intr-o biserica catolica sau ortodoxa! Chiar e foarte bine cand se predica Evanghelia! Apostolul Pavel incurajeaza efortul de a scoate pe pacatos din focul in care se afla. Dar,…apostolul spune “NUMAI SA AI GRIJA SA NU ARZI SI TU!”

   Compromisul consta in tocmai acest sincretism modern prin care ITI JUSTIFICI SCOPUL, FOLOSIND MIJLOACELE !

   Eludarea (interpretarea) subiectului in favoarea discutii lor partinice, partizane este o metode fariseica folosita si in Ioan 8:5-6a, atunci cand interpretau Legea lui Moise in folosul datinei (neinfranarii) lor. (Matei 15:3) Legea lui Moise prevedea uciderea cu pietre a amandurora celor prinsi in pacat.
   Sunt de acord sa-i dam o mana de ajutor fratesc, plin de dragoste, fratelui Pustan, dar asta nu inseamna a inchide ochii si a nu trage un semnal de alarma in privinta pericolului unui compromis de manifestare a inchinaciunii. Precedentul, am mai spus a fost creat inca de pe vremea lui Ezechiel 8:14-18 si apoi, a fost „interpretat cu brio de papa Ioan Paul al II-lea cans s-a inchinat in fata lui Dalai Lama in Tibet. Mi-e jena sa mai amintesc de late compromisuri neoprotestante ale unor mari evanghelici ai zilelor noastre. Rick Warren este cel mai mare dintre acestia cu nou infiintata biserica a Chrislamului, numita atat de pompos, atat de fals-profetic : BEULAH !
   Ceea ce nu vor sa inteleaga unii confrati de aici de pe blog este ca aici se discuta compromisul de imagine, care in primul rand este un prilej de poticnire pentru fratii mai slabi in credinta (si acest adevar se confirma chiar in comentariile de-aici) asa cum spune apostolul Pavel in 1 Corinteni 8:10-12 si Filipeni 3:16-18, cand spune despre unii ca se comporta CA VRAJMASI AI LUI HRISTOS !
   Apoi, in al doile rand, CALEA DOMNULUI ESTE VORBITA DE RAU !
   Apoi, in final, ati spus-o dumneavoastra: EXISTA PERICOLUL DE A TE ARDE PERSONAL.
   Adica, „Poate cineva să ia foc în sân, fără să i se aprindă hainele? … cum cineva nu poate merge pe cărbuni aprinşi fără să-i ardă picioarele, …?” ( Proverbe 6:27-29) „Tot asa…”(versetul 29) aceasta inchinare idolatra, ESTE SINONIMA CU A MERGE LA…NEVASTA APROAPELUI ! Adica preacurvie spirituala.
   Una este convingerea ta si alta convigere implinesti in manifestarea de ocazie !

 28. In urma cu 60-70 ani crestini neoprotestanti erau batuti si obligati sa faca semnul cruci in satele din ROMANIA.Astazi pastor VLADIMIR o face de bunavoie chiar se inchina la icoana.Dar totusi -la ce biserica este pastor v.PUSTAN.

 29. Simpla intrebare: ce s-ar fi-ntamplat dacă ar fi predicat pur şi simplu fără a face semnul crucii şi fără a face gestul de închinare spre icoana? Nu s-a pus în genunchi înaintea icoanei dar plecăciune tot a făcut.As parafraza prima parte a versetului patru din Fapte cinci: Dacă nu făcea semnul crucii sau închinarea efectul predicii in inimile celor prezenţi n-ar fi fost acelaşi?

  Pavel cînd vorbeşte în de exemplu Romani 14 ndespre pricina de poticnire a celor cu cuget slab, nu se referă la cei din lume, ci la cei fraţi din adunare. Deci gesturile dînsului, iată, sunt pricină de scandal sau de poticnire printre fraţi, ăsta-i efectul.Cezi si 1 corinteni 8:10 si context.

  Influenţa anturajului: se stie de anturaj de afaceri, de servici, prieteni de familie, dar ce ziceţi de anturajul spiritual? de exemplu in magazin respect regulile de comportament şi de autoritate a mediului de acolo chiar dacă nu scrie undeva ce să faci, cum să faci etc. Poate nu s-a gîndit dinainte că va face semnul crucii sau inchinare dar a făcut gesturile foarte mecanic probabil sub impulsul anturajului spiritual, sau mai pe-nteles, mediul inconjurător. Permite Pavel mancatul intr-un templu de idoli? N-are omu unde mînca-n altă parte?…

  referitor la subiect, explic psalm 1:1. Dacă tot te-ai dus, măcar nu te-opri, dar dacă te-ai oprit, măcar nu te aşezaDac-a văzut acum doi ani care-i treaba de ce s-a repetat? Dacă Lot a văzut cum e-n Sodoma, de ce n-a plecat de-acolo şi a preferat să-şi chinuie sufletul?

  Oare eu ce-aş fi făcut în anturajul spiritual din templul ortodox? Nu ştiu. Probabil la fel. Dacă dînsul in mod deliberat a decis să se conformeze practicilor oricărei religii… cred că nu e bine.

 30. Fr. Ionescu,

  ati cautat-o ” cu lumanarea” si ati ” gasit-o ” !!! Mama mama, ce-ati mai luat-o pe ” cocoasa, daca nu va vedeti de treaba!!!


 31. de patru ori femeie-Vladimir Pustan

  la TV era o emisiune auzeam si eu de la altii, neavind TV de trei ori femeie”

 32. Deci.
  Cum reacționați atunci la semnul crucii incrustat pe coperta Bibliilor, simbolul crucii la reverele unor pastori, la brățările unor tineri sau, cum este cazul meu, purtată la gît pe un snur de catifea?

  • Nu ați citit frecvent. Sunt împotriva bijuteriilor…
   Cu Biblia e altceva. N-am tipărit-o noi iar de cumpărat cumpărăm ce este. Totuși, apărarea este foarte creativă…

   • V-am intrebat onest cum reactionati ! !!
    REACTIA DUMNEAVOASTRĂ ….la vederea simbolului.

    NU apăr pe NIMENI…de nimic si nici nu acuz pe nimeni..de nimic.
    Deși NIMICUL e materie scumpă si pretioasă.
    Caci Dumnezeu a creat…din Nimic.

 33. In alea cinci minute de la Oradea aţi discutat cu dînsul problema? Dacă nu, atunci anturajul spiritual vi l-a făcut frate şi coleg de breaslă. Stiu că-nainte de perioada Oradea V-aţi exprimat pe blog aceeaşi poziţie faţă de Vl.Puştan, iar la Oradea aţi apreciat în predica dv de miercuri din biserica Speranţa studiul saptamînal al fratelui Puştan. Ce v-a argumentat la mustrarea faţă către faţă?

 34. Vladimir Pustan= romanian version of Mark Driscoll. Love him or hate him ( hate as in disagreeing)

  • Manuela - ServingGodforever Răspunde 28 noiembrie 2011 la 5:40 PM

   In my opinion there are at least 4 major issues regarding Vladimir Pustan’s behavior.

   1. For a supposed Pentecostal pastor to submit himself to the traditions of the church is to enhance the authority of the Catholic priests and the Catholic church in the eyes of the people. Those who consider their idols and the traditions, which are in opposition to the Word, to be from God through the priests, he has just reinforced that to them. In other words, his actions have taught them a lie about God. This is not the same as Paul being under the Law to those under the Law. The Law was, in fact, given by God, Catholic traditions were not.

   2. One is forced to wonder if his willingness to submit to the church tradition and authority structure isn’t the actual reason he was invited. We can be quite certain that if the priest thought he would speak God’s truth which would condemn the church traditions and priesthood, that he would not have been invited. So, we must assume they knew he would not say anything offensive.

   3. I compare this to the example Paul Washer gave to the youth conference, in which he said, I will tell you the truth even though I know you will never invite me back. (the point is not whether you agree with what Paul Washer teaches, but that the truth is not to be compromised).

   4. I know many will suggest that if he taught the truth he would not be invited back and would not have the opportunity to reach as many people. However, what’s the point of reaching people with half-truths, and/or reinforcing their false beliefs. Hmmm…

 35. Aparand inchinatorul promovati idolatria si daca taceti deveniti complicii lui Pustan!

 36. min 12 si 42 sec .-face cruce intr-un templu ortodox

  min. 2 si 32 – inchinare autentica la soare ,
  min. 2 si 20 de sec – rugaciune in genunchi cu fata la altarul plin de idoli
  min .3 si 31 – isi sterge ochii in timp ce corul cere ; dane-o pe MARIA

 37. Cred ca este timpul ca sa bagati toti sabiile inapoi in teaca.
  Eu stiu din Biblie ca pastori trebuia sa pazeasca turma care le a fost incredintata sub paza lor.Exceptie pot face aceia care se aseamana cu apostolul Petru care pe linga slujba lui de pastor mai avea si slujba de apostol,si putea sa mearga asa prin biserici si sa tina invataturi.Uitati cum inteleg eu cazul asta.Fratele Pustan este pastor,dar are si o chemare asa de evanghelist ,adica sa mearga si sa lucreze si ca evanghelist,ca la alte turme nu poate sa le fie pastor (Petru asa o zis :,, pastoriti turma de sub paza voastra””,nu de sub paza altor pastori ),asadar in alte biserici el merge ca si un evanghelist sau invatator ,ca apostol sigur nu (inca ).Este deasemenea invitat si la conferinte cu tinerii,pt ca de bine de rau stie sa vb cu cei tineri.Imi amintesc ca anul trecut a venit si aici la noi la Dublin la conferinta cu tinerii,si dupa ce a plecat el ,au plecat si tinerii rupand asa o parte din adunare si formand o noua lucrare ,o biserica mai relevanta pt zilele noastre,da sa trecem peste.Fiindca nu ai ce prea face pe acasa ,si printre ai taii,mergi la neamuri si incerci sa te adaptezi la cerintele lor.Faptul ca dansul merge ca sa predice la ortodocsi sau catolici nu e un lucru rau,e bun chiar .Dar faptul ca adopta in comportamentul lui elemente din procesul de inchinare a respectivilor ,incalca Cuvantul Lui Isus care zice in Ioan 4:23,ca ,,adevarati inchinatori se inchina Tatalui in Duh si in Adevar”””,pentru ca Dumnezeu este Duh ,nu e o icoana ,nu e o statuie ,si Pavel striga Atenienilor in Fapte 17:24.”” Dumnezeu, care a facut lumea si tot ce este in ea, este Domnul cerului si al pamantului si nu locuieste in temple facute de maini.

  25. El nu este slujit de maini omenesti, ca si cand ar avea trebuinta de ceva, El, care da tuturor viata, suflarea si toate lucrurile.

  26. El a facut ca toti oamenii, iesiti dintr-unul singur, sa locuiasca pe toata fata pamantului; le-a asezat anumite vremuri si a pus anumite hotare locuintei lor,

  27. ca ei sa caute pe Dumnezeu si sa se sileasca sa-L gaseasca bajbaind, macar ca nu este departe de fiecare din noi.

  28. Caci in El avem viata, miscarea si fiinta, dupa cum au zis si unii din poetii vostri: „Suntem din neamul Lui…”

  29. Astfel, dar, fiindca suntem de neam din Dumnezeu, nu trebuie sa credem ca Dumnezeirea este asemenea aurului sau argintului sau pietrei cioplite cu mestesugirea si iscusinta omului.

  Ca putea si Pavel sa adopte solutii de compromis in Athena ca sa i castige ,dar Pavel stie ca solutiile de compromis conduc la faliment,asa ca prefera sa le spuna doar Evanghelia si atat .Stiti ,cuprinsul a 10 versete a predicat Pavel ,o predica scurta ,si rezultatele nu au intarziat ,,,,uni au trecut de partea lui „”printre care Dionise areopagitul si Damaris.N a trecut Pavel de partea lor ca sa ii castige ,Pavel le a vorbit de pocainta,judecata viitoare si inviere ,si cine a vrut sa creada bine ,da Pavel na trecut de partea lor ca sa i castige,ei ,unii,au trecut de partea lui Pavel.Cati au mai fost ca Pavel dupa aia .?Nu STIM .In orice caz astazi noi facem mai mult decat avem limite.
  Personal cred ca nu rau intentionat a mers acolo Pustan,dar s a lasat furat de val,si deavolul e expert la astea.
  Cred ca pe langa mustrari daca au fost si sunt ,fratele Pustan are nevoie si de ajutor in rugaciune.Problema nu este cit cunoaste Pustan Biblia ,problema este ce talmacire are Pustan la Biblie si nu numai Pustan ,ca in cazul de fata noi toti .Sa ne rugam ca Domnul sa i se descopere mai mult fratelui Pustan,si tuturor pastorilor din Romania. si S.u.a.
  Oricum acuma ramane vorba intre noi ,situatia in cultul nostru e destul de delicata,nu cladim deloc pe temelia pusa de apostoliii,si mai devreme sau mai tarziu vom ajunge la faliment,cred ca in cazul in care Pustan a inteles asta si a zis ca si cei patru leprosi de la poarta Samariei:”La ce sa sedem aici pana vom muri? (2Reg.7:3).

  • Înțeleg, dar de ce șchiopătați de amândouă picioarele? Încercați să dați dreptate tuturor? 🙂

   • nu schiopatez cu picioarele ,incerc sa le tin pe pamant,aici uni se pare le tin prin nori.Nu dau dreptate nimanui ,dreptatea este numai la Dumnezeu ,in rest fiecare are dreptatea lui,inclusiv dv frate cristian ionescu.Eu zic sa analizati si din acest punct de vedere ,ca de pilda: Aia (catolici) accepta sa mergi si sa le predici ,daca si tu accepti ca la final sa te inchini la o poza agatata intr un stalp pe care il numim idol.Fa balanta 200 de oameni aud Evanghelia si omul care le predica devine un nepocait in viziunea dv.Acuma sa va intreb,nu v ati bucura daca s ar pocai 200 de oameni prin predica unui „”” nepocait „””?
    Noi stim ca un idol este tot una cu un nimic,,,stim ca in lume un idol este totuna cu nimic si ca nu este decat un singur Dumnezeu.5. Caci chiar daca ar fi asa numiti „dumnezei” fie in cer, fie pe pamant (cum si sunt in adevar multi „dumnezei” si multi „domni”),

    6. totusi pentru noi nu este decat un singur Dumnezeu: Tatal, de la care vin toate lucrurile si pentru care traim si noi, si un singur Domn: Isus Hristos, prin care sunt toate lucrurile, si prin El si noi. (1Cor.8:4-6)
    Asadar Pustan acolo si a inclinat fata inaintea unui nimic si voi il judecati.Ba inca se dovedeste ca v-ati si ispitit din asta ,pentru ca Pustan s a inclinat inspre aceasta hartie agatata pe perete.Mai ziceam daca se punea in fata ei si sa se roage si s o implore,sau sa vb despre ea,el a mers acolo sa il proclame pe Hristos.
    Acuma sa vedem citi dintre noi sau chiar dv frate Ionescu veti avea ocazia sa intrati ntr o adunare de alta confesiune si sa predicati,va zic eu ca niciunul.Si stiti de ce ?
    Sunteti produl final al unei religii care intra deja in mare colaps.
    Pustan si sa dea Domnul sa se mai nasca mii de oameni ca Pustan si care sa iasa din rutina comfortului ,afara pe campul de lupta.Sa lasam ura,si sa imbracam dragostea oameni bunii.

  • cimm,
   Noi trebuie sa fim doar de partea lui Dumnezeu;
   atunci ii vom cistiga pe oameni;
   pentruca atunci si Duhul Dfint e cu noi.

 38. Avalanșa de comentarii la subiectul acesta, la cântăreții creștini pe scene mă determină la următoarele întrebări:
  Suntem noi credincioși din vremea aceasta mai luminați ca cei din secolele trecute?
  De ce iudeii nu s-au închinat în valea Dura?
  De ce Cristos nu a spus apostolilor să rămână în sinagogi și să țină Legea Mozaică?
  De ce s-au mai despărțit de bisericile trediționale în secolele anterioare?
  De ce au preferat să sufere în loc să accepte și să se închine în felul impus de alții, că oricum nu credeau ca ei?
  Oare cine a greșit: ei de-a lungul istoriei sau noi astăzi?
  Pe semne că cineva nu a procedat cum trebuie.
  Cine oare și de ce?

 39. Nu pentru predicare evangheliei este judecat Pustan, ci pentru ecumenism si profanarea sangelui martirilor care au luptat impotriva catolicismului idolatru, acelas in doctrine ca si astazi!
  Cyu ingaduinta fratelui Cristian Ionescu, iata, pentru cei care nu inteleg aceasta, un pasaj din cartea „Istoria martirilor” de John Foxe (1516-1587):

  John Hooper
  În timpul domniei regelui Edward, John Hooper a slujit ca episcop a doua dioceză, purtându-se întotdeauna după sfaturile date episcopilor de către Pavel în Epistola sa către Timotei. El nu a căutat niciodată câştiguri personale, ci s-a îngrijit de turma sa şi de mântuirea ei, dăruind altora toţi banii care îi veneau. De două ori eu însumi(Foxe) am văzut casa lui Hooper plină de cerşetori şi săraci care mâncau la masa lui umplută de cârnaţi, lucru despre care un slujitor mi-a spus că se întâmplă în fiecare seară înainte ca Hooper să se aşeze la masă pentru ca să-şi mănânce cina.
  Hooper a slujit ca episcop timp de mai mult de doi ani, în timpul regelui Edward. Când acesta a murit şi regina Maria a fost încoronată, Hooper a fost printre primii care au fost somaţi să meargă la Londra şi arestaţi. El a rămas întemniţat optsprezece luni, în majoritatea timpului fiind grav bolnav şi a fost silit să-şi cheltuiască banii pentru a putea procura ceva hrană. În ziua de 19 martie 1554, Hooper a fost chemat înaintea episcopilor de Winchester, Londra, Durham,Llandaf şi Chichester şi i s-a luat propria episcopie. În ziua de 22 ianuarie 1555,episcopul de Winchester l-a chemat în faţa sa pentru a-i cere să se lepede de credinţa protestantă şi să îl accepte pe Papa drept cap al bisericii din Anglia. Dacă va face acest lucru, va fi graţiat, aşa cum au fost graţiate alte fete bisericeşti din Anglia.Hooper a refuzat.
  (…)
  În ziua de 5 februarie, Hooper a fost dus la rug, unde călăul i-a dat câteva pacheţele cu praf de puşcă pentru a putea să-şi grăbească moartea şi să-şi scurteze suferinţa. El şi-a pus pacheţelele sub braţe şi între picioare. Au fost aduse fiare ca să fie legat de stâlp, una pentru gât, una pentru piept şi una pentru picioare, dar Hooper a zis că nu este nevoie de ele, aşa că a fost legat doar la piept.

  După ce Hooper l-a iertat pe cel care a aprins focul, fiindcă s-au folosit lemne verzi, focul s-a aprins greu şi chiar şi atunci când flăcările au crescut, ele au fost suflate de vânt departe de Hooper. S-a aprins al doilea foc, dar acesta nu ardea decât mocnit şi flăcările nu creşteau aşa cum ar fi trebuit. Când focul a fost aprins pentru a treia oară, praful de puşcă a explodat dar n-a rezolvat mare lucru din pricina vântului care sufla.

  Chiar şi când gura îi era înegrită şi limba umflată, buzele lui Hooper au continuat să se mişte până când au ars până la gingii. Atunci a început să-şi bată pieptul cu pumnii, până când una din braţe i-a căzut; a continuat sâ-şi bată pieptul cu cealaltă mână, cu apa, grăsimea şi sângele picurând din vârfurile degetelor, până când mâna i s-a lipit de fierul care îi cuprindea pieptul.

  Hooper a răbdat focul timp de patruzeci şi cinci de minute, suferind răbdător chiar şi atunci când partea de jos a trupului i-a ars şi i s-au vărsat intestinele.

  Acum el împărăţeşte ca un martir binecuvântat, în bucuriile cerului care au fost pregătite pentru cei credincioşi lui Cristos.

  Sa ne intoarcem la ecumenism si idolatrie!? Niciodata!

 40. Celor care zbiara la Fr. Ionescu datorita faptului ca ( vezi Doamne) nu trebuia sa faca critica in public, poate ar trebuii sa citeasca scrisoarea deschisa a fr. Pustan catre fr. Ton.
  Postez linkul.
  Avertizez : articolul contine unele epitete care ar putea sa deranjeze pe unii
  http://www.ciresarii.ro/articole/editorial/Scrisoare-catre-domnul-Ton–Vladimir-Pustan

  Așa ca nu va ingrijorati, Fr. Pustan e un ” big boy” , poate sa reziste.
  Azi a călcat el in strachini, mîine calca altul. Cineva trebuie sa spele paretii după incidente de acest gen.

  • Gabi,
   Sunt curios cum o sa-l mai apere milosii pe domnul Pustan după ce o sa citeasca si scrisoarea adresata fratelui Ton!….

   Alin Cristea si Pustan au ajuns la egalitate in vorbire porcoasa!

  • Am citit ce a scris Pustan… si i-as aminti ca Isus ne-a invatat sa uram pacatul (adica sistemul comunist) si sa ii iubim pe oameni (comunistii si cei care au colaborat cu ei).
   Ce fel de crestin este acela care arunca pietre in cei pe care nici nu ii cunoaste, nici nu ii asculta pana termina toata predica, si nici nu ii poate ierta ???
   Discursul acela acid m-a dezgustat… faptul ca l-a pus pe internet este si mai grav… in Scriptura, mustrarea se face personal, si doar daca cineva persista in pacat, el este de mustrat in public. Atunci cand omul a recunoscut ca a colaborat, deja si-a marturisit pacatul. De ce sa mai i se aminteasca mereu de pacatul lui? Asta e lucrarea celui rau, care mereu ne aduce aminte ce pacate am facut, ca sa le facem din nou.
   Ar trebui mustrat cel care traieste in pacat, ecumenismul in care toti suntem frati – indiferent de biserica unde apartinem – vrea o unire dintre sfinti si idolatri, intre Dumnezeu si Satan.
   Am ascultat predici de ale lui Pustan, in care el spunea ca toti suntem frati. Ma tot intreb, cine il plateste sa zica asta?
   Frate cu noi este doar cel care face voia lui Dumnezeu, nu acela care pupa oase si icoane, care arde lumanari si face cladiri imense in timp ce alti romani mor de foame si de frig, in timp ce sunt atati cersetori si oameni care nu au din ce trai…
   Atata fatarnicie este ca ma minunez cat ne mai rabda Dumnezeu…
   Oamenii trebuie judecati de Dumnezeu. Cand citim Biblia atunci Cuvantul lui Dumnezeu ne judeca, deci Dumnezeu ii judeca pe oameni dupa ceea ce este scris in Biblie.
   Nu cel ce zice Doamne, Doamne va intra in cer, ci acela care face voia Tatalui Ceresc.
   Voia Tatalui Ceresc este sa ne pastram curati fata de lume, deci sa ne ferim de idoli, sa nu il idolatrizam pe om, chiar daca el este Papa sau un subaltern al Papei de la Roma…
   A lauda o biserica – spunand ca e frumoasa – in timp ce in ea exista idolatrie – arata ca Pustan iubeste idolatria, ceea ce il va nimici cu siguranta.
   Pustan, pocaieste-te de acest pacat si roaga-te Domnului sa iti curete inima si lasa faima si banii satanei ecumenice.
   Dumnezeu te iubeste si de aceea te mustra, vino la dragostea dintai si nu te face partas pacatelor de idolatrie si minciuna din romano-catolicism sau ortodoxie, ca nu cumva sa ai soarta celor fatarnici.
   Dumnezeu sa te lumineze, Pustan.

 41. Vladimir Pustan este prea greșit ca sa recunoască greșeala!
  Sa închinat el oare numai de forma.
  Mă gândeam dacă cei trei tineri, prietenii lui Daniel, ar fi făcut același lucru, (inchinare de forma).
  Ei nu sau închinat chiar dacă iar fi costat viața! Rusinos pentru acest om dar mai rusinos din partea celor care apară prostia!

 42. Problema cu Vaticanul si adeptii sai este ca ei cred ca extraterestrii sunt frati…
  Oare in acelasi sens sunt si Romano-Catolicii frati – asa cum ii numeste Pustan???

  http://old.cotidianul.ro/vaticanul_crede_si_in_extraterestri-45844.html

  • Isus Hristos si-a dat viata si pentru Romano-Catolici , jerfa Lui mantuie pe oricine frate Lucian ! Prin jerfa Lui ne-a infratit ! Frati vor fi si musulmanii si asiaticii si budhistii , toti care se intorc la DOmnul sunt fratii nostri!

   • „sunt fratii nostri si ai Domnului Hristos” toti cei care se inchina in duh si adevar”

   • Titel, Domnul Isus si-a dat viata NUMAI si numai pentru ORICINE CREDE !!
    Fiindcă a t â t de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca ORICINE CREDE în El…..

    Nu in Papa, sau Sfinta Maria, sau sfintul Petru.

   • Fr Gabi Bogdan, sper sa nu deranjam cu atitea adresari, dar nu ma pot abtine. IN CINE CRED GRECO-CATORLICII,ROMANO-CATOLICII, CATOLICII, ORTODOCSI ?
    Eu am fost ortodox.In cine crezi tu ca am crezut eu?Pe cine invocam in rugaciunea TATAL NOSTRU? Ce sarbatoream la Pasti ssi la Craciun?
    Deci in cine credeam? Eu care eram in categoria ORCINE, in cine credeam?
    Si popa ortodox din ce evanghelie crezi tu ca citea?Si el in cine credea sau crede? Periculos textul IOAN 3 cu 16, daca este citit singur.Ba mai mult. Eu am mai intrebat uneori fratii: Ce a iubit Dumnezeu cel mai mult? Pe crestini? Cititi Ioan 3 cu 16. Ba mai mult. Ce le spune Isus crestinilor? Ca vor suferi…Deci daca vrei sa te iubeasca Dumnezeu…lume! Gabi, fratele meu, noroc ca s-au inventat filozofii si teologii care „ne ajuta”, altfel ce mai intelegeam eu din biblie? Sansa mea este MP3 pt cu cititul…e mai greu.Fii binecuvintat.

  • Eu cred in extraterestri conform Efeseni 6:12

 43. 1.Parintii mei s-au pocait in timp ce erau cu foarte mara vaza in biserica ortodoxa si in localitatea de domiciliu.Dupa ce s-au pocait si au iesit din Babilon tatal meu a fost persecutat, urmarit si si-a pierdut serviciul.Era singurul sustinator al familiei.A fost dat afara cu interzicerea dreptului de a mai profesa vreodata.Izolare, saracie si suferinta, persecutia autoritatilor a fostpretul pocaintei si asta la insistenta diabolica a preotilor ortodocsi din zona pentru ca oamenii se pocaiau…
  2,Noi nu punem pret pe traditie dar avem norme de traditie in Biblie si daca exista un precedent avem posibilitatea sa vedem cum s-a comportat Voia lui Dumnezeu intr-un caz anume.
  3,Exista comportamentul lui Solomon si al ap.Petru.Solomon a ajuns si el in casa idolilor si a plantat idoli in Israel iar ap.Petru a avut un comportament care l-a facut pe ap.Pavel sa-l mustre de fata cu toti.
  4,Este corect si biblic ca V.Pustan sa fie atentionat si mustrat, altfel cei care nu o fac sunt vinovati de complicitate
  5,Liderii evanghelici si oamenii politici in decursul carierei ajung cu comportamentul propriu intr-un moment in care socotesc ca au intotdeauna dreptate si nimic nu-i mai poate opri sau intoarce din drum.
  Deaceea nu ma astept ca pastorul V.P. sa se caiasca si nici sa se intoarca din drum ci mai degraba direct sauprin interpusi va cauta sa-şi justifice(cu versete din Biblie,desigur) atitudinea.
  Marele Judecator care intot deauna are Dreptate va arata desigur drumul cel drept pentru ca numai El este Calea.Dar pentru multi va fi prea tarziu.

 44. Vladimir Pustan este un om extraordinar are carisma, stie sa se faca placut in orice mediu il introduci dar are un mare defect este instabil. Problema este caracteristica postmodernismului, in aceasta epoca a haosului nu putem sa vorbim despre valori si greseli pentru ca daca zicem ca ceva este gresit atunci trebuie sa-l raportam la ceva. Totul este relativ, nu mai avem ADEVAR absolut si greseli dar daca am indrasni sa numim ceva pacat acela este sa vezi pacatul din viata altora. Altfel spus daca indrasnesti sa judeci pe cineva raportat la principiile Cuvantului lui Dumnezeu atunci singurul pacat considerat de catre contemporani nostri este ca ai vazut si semnalat gresala si daca a gresit cineva esti tocmai tu pentru ca nu sti la ce sa raportezi comportamentul, atitudinile, deciziile si rationamentul celui in cauza.
  Nici Cuvantul lui Dumnezeu nu mai este autoritatea absoluta asupra normelor de credinta ci teologii moderni ne cheama la relativitate.
  Pana cand atata relativitate?
  Pana ajungem sa consideram ca divortul si recasatorirea nu sunt nici o problema, pana cand relativismul ne dicteaza ca nici avortul nu este o fapta condamnata de Dumnezeu, eutanasia si pana acolo ca se legalizeaza prostitutia, adulterul, incestul si homosexualitatea in biserici.
  Acesta este o prevestire logica pentru ca ne departam de Dumezeu, mergem din rau in mai rau, acceptam lucrarea de ratacire ca sa credem o minciune si in loc sa avem o credinta care sa aiba pe Dumnezeu in centrul vietii si deciziilor noastre vom avea o credinta falsa in care noi ne vom construi un dumnezeu care sa se potriveasca normelor noastre de gandire si stilului nostru de viata. Credinta postmodernista a crestinului luai de val: DECAT SA NE SCHIMBAM NOI PENTRU A FI PLACUTI LUI DUMNEZEU SE PREFERA SA SCHIMBAM NOI PE DUMNEZEU CU UN ALT dumnezeu CARE SA FIE DUPA PLACUL NOSTRU. Se vrea tot mai mult ca sa-i spunem noi lui Dumnezeu cum sa fie și ce sa faca în loc sa ascultam noi de El cum sa fim si ce sa facem uitam ca noi suntem, gresiti, nedrepti, mincinosi, rai si muritori si EL este DREPT, SFANT, ADEVAR, BUN si ETERN.
  Cine vrea sa ramana copil al lui Dumnezeu trebuie sa inteleaga ca Tatal este si imparat, iar in imparatia Sa Cuvantul si voia Sa sunt suverane, asa ca daca ne dorim sa ramanem cu Tata nu putem face orice si trebuie sa avem o viata caracterizata de smerenie si sfintire, sa traim in asa fel incat sa nu-i aducem rusine numelui Sau ci prin viata noastra sa-L cinstim pe El.

  • CBogdan,
   bine scris, frumos!
   Ca intotdeauna cu Duh .
   Domnul sa te binecuvinteze !

   • Sigur ca DA, sora Elisa, o punctare excelenta a fenomenului intilnit in viata de credinta.Si, stai si te minuneaza ce a inteles fr Gabi sa scociorasca dupa un asemenea material pe care eu l-am aprobat din toata inima, ba am recunoascut ca acelas aspect privind incurcaretii teologisti i l-am semnalat unui roman de-al nostru, care slujeste intr-o biserica romaneasca, de unde tatal pastorului a fost nevoit sa se mute.daca poti intelege asa ceva.Sunt curios daca fr Bogdan (care stie mai totul din zona) are curajul sa descrie intimplarea.Eu nu.Doar am auzit-o,iar blogul fiind cu tematica crestina, este binevenit respectul de rigoare,macar in cele din urma.Fii binecuvintata.

  • @C Bogdan, cu ceva vreme in urma i-am scris aceste aspecte unui pasionat de „teologie” cica.La detalii personale insira vreo zece scoli in care s-a ocupat cu biblia, majoritatea sau toate prin America. Si la final i-am spus ca trezirea si recistigarea credintei autentice in Domnul Isus Hristos va fi atunci cind vom renunta la toate cartuliile pe care el le insira ca citite, cind vom avea putere sa scapam de toti teologii, filozofii si FILFIZONII care am spus eu, maninca si ei o pine tragind in toate partile cuvintul sfint. Nu m-a crezut, dar acest Romeo Fulga a renuntat sa mai aiva vreo atitudine pe blog, sau cel putin nu-l mai vad.Poate ca scrie sub pseudonum, oricum este la moda sa te ascunzi ca crestin, daca vreodata musulmanii ajung la dovezi, cine stie cit te mai lasa in viata.Prigoana a fost numai pentru cei 12 apostoli, noi suntem altceva.Fii binecuvintat.

   • Mihail, ptr. ca CBogdan sa poata sa explice termenul „postmodern” a trebuit sa citeasca citeva carti.
    Dupa cite inteleg, domnia ta nu citesti, a venit trezirea peste dumneata( conform retetei prescrise mai sus)?
    Cu ce te-a deranjat fratele Fulga de te simti obligat sa insinuezi ” ca scrie sub un diminutiv”?
    Este cumva un complex de inferioritate la mijloc?

   • No, MIhail, vezi daca nu ti-ai expus doctoratele si diplomele?
    Daca esti smerit nu-i bine, daca te mindresti cu cartile nici atita. 🙂
    Daca nu te-as cunoaste, chiar ca l-as crede pe Gaby. 🙂
    O mostra de „citit” trebuie facuta acum . 🙂
    (stiu ca nu esti mindru, ci credincios Adevarului si ma bucur, Domnul aa te binecuvinteze si nu te supara pe Gaby, ca, nu te cunoaste.:)

   • Fr Gabi, poate ca si tu ai dreptatea ta, dar, eu as avea o intrebare care cred ca mai degraba era potrivita in „pauza”. Daca prin voia lui Dumnezeu aveam numai biblia si nici o alta cartulie scrisa de om dupa parerea personala, cite feluri de adunari crezi ca aveam? Cine si pe ce baze a pus „gardurile ” intre noi? Si mai ales cine a avut aacest interes? ca in aceasta lume crestinii sa nu fie toti UNA, cum de fapt a cerut Isus in rugaciune scumpa? Cine se bucuraa de situatia aceasta? Cine maninca o piine si nu „neagra” dupa urma acestor dezbinari-deosebiri-doctrine-filfizonarii?
    Legat de indemnul pe care mi-l dai as vrea sa-ti spun doar cu titlu informativ ca sunt ferm convins ca amindoi IL IUBIM PE DUMNEZEU, doar ca dupa simturile mele(ce or mai fi si astea)cred ca motivatiile difera poate putin,poate mai mult dar, precis difera. Si doar faptul ca suntem produsul a doua culturi total diferite si ne face deosebiti.Crede-ma(deocamdata) ca stiu ce spun.Intr-o zi vei avea si dovada, ca doar numai credinta stim noi cum lucreaza.Cit despre fr Romeo nu te framinta prea tare, nu mai scrie ca s-ar parea ca a ramas fara muncitori.(!!!)
    Si as mai avea o nedumerire: chiar,la ce bun atita filozof cu explicatiile cind am citit undeva(?) ca scrierile sfinte sunt data in asa fel incit nici un ul „mai slab” sa nu se rataceasca.Tu chiaar crezzi ca este scris degeaba? Eu nu.Ca dovada ca fara filozofi am inteles.Mai greu a fosst sa trec la citit.Sau cel putin asa cred ca inteleg,cine poate sti?.De fapt si acesta este un motiv pentru care apelez laa bloguri.Pentru ajutor.Fii binecuvintat

   • Sora Elisa, asa pentru hatirul tirgului, in casa mea avem numai un doctor.Minunea lasata de Dumnezeu este ca doctoratul(precum si facultatea ) sunt in ISTORIA RELIGIILOR. Al doilea filozof, mai cu experienta este de peste 32 de ani profesor.Ce este si mai frumos, sa stii ca ma bucur ca pot marturisi public, cel mai mare frecventeaza o adunare penticostala incepind cu ceva vreme in urma.Sigur ,pentru doctorul v-as ruga sa ma ajutati in rugaciune ca eu sunt convins ca Dumnezeu nu risipeste. Dar mare mi-ar fi bucuria sa-l aduca si pe doctorul in adunarea noastra si promit ca Vaisamar ar avea un interlocutor pe masura.Zic si eu asa, numai bunulDumnezeu stie planul cu el.
    Si ca sa stie si fr Gabi ca este scris ca nu-i pentru cine cere, nu-i pentru cine alearga ci este pentru cine vrea Dumnezeu. Si asa cum spunea fr Aciduzzu despre o scriere bilbica; Elisei, daca tu stii, taci. Hai sa avem si noi tainele noastre ca nici Dumnezeu nu face totul de cunoscut (ma refer la timp, soroace si or mai fi ele citeva)Fii in dragostea lui Dumnezeu.

   • Fr Gabi Bogdan, iarta-ma ca am vazut sau am sesizat cu intirziiere cele spuse de catre tine cu referire la citit. Nu pot spune decit UPS!!! Iar daca virsta ta este sub 40 de ani,as vrea sa stii ca ultima „scoala” cu durata de 5 ani am terminat-o la virsta de 42. Si vreau sa-ti spun ca si daca nu citeam nimic, este destul cit am auzit,vrind-nevrind.Eu o iau ca o gluma, insa vreau sa-ti spun ca pe la noi prin scoli se invata carte nu sa bei bere si sa faci orice altceva numai carte nu.Asta apropo de tara ta care intr-o vreme cumpara cu bani grei „necititi” ca mine.Acuma nu-i mai cumpara, vin singuri.Fii binecuvintat si iti promit ca vom avea un moment vesel cit de curind.Pace tie.

 45. Milian Valentin Ovidiu (OVA) Răspunde 29 noiembrie 2011 la 8:12 AM

  Frate Cristian va respecte si va iubesc ca pe un slujitor al Domnului si la fel si p fratele Vladimir care imi este profesor la scoala de predicare din Cluj, vreau sa va spun caci nici e nu sunt deacord cu unele lucruri pe care le fac uni slujitori ai Domnului. dar vreau sa va spun ca este un lucru urat ca si oameni nascuti din nou si crestini nui frumos sa ne defaimam unul pe altul pe blogurile acestea care personal cred ca fac mai mult rau decat bine! defaimatori nu vor intra in cer de accea cu aceasta ocazie chem toti frati crestini daca au ceva ziditor sa scrie p bloguri iar daca nu sa renunte sa mai scrie ! Fratilor slujitori dati-va pilde turmei si pocaiti-va odata pt todeauna, iar dac ceva nu va convine la alti slujitori aveti taria de carcter si spuneti-o personal!! va iubesc va respect si astept maturitate spirituala !! fiti binecuvantati de Domnul!

  • Repet!
   Nu este defăimare, nu am probleme cu viața personală a pastorului Pustan! Aici este o problemă de doctrină!
   Faceți vă rog deosebirea!
   Mulțumesc!

   • buna seara,
    urmaresc cu o oarecare amaraciune in suflet luarile de pozitie impotriva lui Vladimir. Il cunosc personal de ceva vreme, si pot spune ca nu sunt de acord intotdeauna cu felul lui de a fi, dar vreu sa va supun atentiei cateva aspecte:
    1. Nu am auzit pe nimeni sa faca referiri in legatura cu calitatea buna sau rea a predicii din biserica catolica, am fost acolo si vreu sa va spun ca nu a avut nici o legatura cu doctrina catolica.
    2. cred ca nu este cazul sa judecam pe cineva daca nu i-l cunoastem, si nu ii cunoastem adevarata viata, in cazul de fata adevarata lucrare in lucrarea lui Hristos.
    3. Incercati va rog sa adunati informatii despre un om inainte de a face speculatii despre lucrarea pe care o face. Nu o sa zic de spre nimeni ca face sau nu ceva pentru credinta evanghelica in Romania, dar cei ce fac ceva, cat de putin, vor avea intotdeauna un loc special in sufletul meu.
    4. Sunt de acord ca a gesit, dar nu cred ca l-a intrebat cineva care a fost adevaratul motiv pentru care a facut semnul crucii in biserica catolica, dar sa privim putin si spre alte pacate comise de catre unii pastori.
    Cu deosebit respect,
    Vio Luca

    • Puțin aluat dospește toată plămădeala!
     Gestul pastorului Pustan este incalificabil și imposibil de scuzat.
     Nu am nevoie să îl cunosc personal pentru a ajunge la această concluzie.
     Dacă îi doriți binele cu adevărat și îl cunoașteți personal, faceți-i cel mai mare bine și în loc să vă întristeze că nu am trecut cu vederea nesăbuirea lui, mai bine l-ați îndemână să se pocăiască!

   • va multumesc pentru raspusul promt,
    cred ca ar trebui sa ne umplem timpul si cu altceva decat sa judecam pe cei ce fac ceva pentru cresterea Imparatiei lui Dumnezeu.
    repet nu vreau sa-l scuz pentru gestul facut, dar cred ca judecata este in mana lui Dumnezeu, indiferent de doctrina avuta.
    cu totii avem probleme de un anumit fel , dar cand tragem linia si constatam ca suntem in voia Lui, cred ca asta conteaza in final.
    va doresc ca Dumnezeu sa va dea la toti Pacea de care aveti cu toti nevoie.
    o seara/zi buna

    • Nu pot să fiu de acord cu dvs.
     Pastorul Pustan nu este un oarecare. Vizibilitatea sa îi face comportamentul, gesturile și doctrina un model pentru mulți.
     A nu lua atitudine față de asemenea aberații ar fi o dovadă de iresponsabilitate.
     Și, vă rog cu respect, pe dvs. și pe alții, terminați cu referirile și grija față de timpul altora!

  • „maturitate spirituala” asteptam de la altii ca noi nu deosebim stinga de deapta…
   Doamne parca nu-mi vine a crede….

 46. Suntem frati doar cu cei care se inchina in duh si Adevar!

 47. Frati evanghelici si noi avem obsesiile noastre, printre care cladirea, amvonul, programul, baticurile etc… dar nu cred ca acesta este modul in care ar trebuie sa dialogam cu religiile si bisericile traditionale. Idolatria trebuie demascata si aratata cu degetul, bineinteles intr-un spirit de dragoste si prin multe modalitati. Una dintre ele este sa vestesti adevarul si daca adevarul gaseste loc in inima omului il va elibera de idolatrie. Nu cred ca este gresit faptul ca fratele Pustan a predicat intr-o biserica greco-catolica, dar totodata nu cred ca a procedat corect in :
  – folosirea afirmatiilor referitoare la mama Domnului Cristos si la sfinti, prin care a incurajat idolatria din biserica romano-catolica
  – gestul de la final cand se inchina si face o plecaciune (discreta intr-adevar ) inaintea icoanei; e prea de tot ! marturisesc ca nu mi-a venit sa cred. Maine-poimaine ne apucam sa pupam si moaste numai de dragul dialogului confesional.

 48. multumesc pentru declansarea discutiei pe un subiect actual care arata babilonul care este in lumea penticostala si evanghelica. acest babilon nu sta in parerile exprimate pe care trebuie sa le respectam in totalitate ciar daca unele din ele nu sunt bazate pe informatii corecte ci in termenii folositii pe care fiecare dintre noi ii folosim diferit. de la luther incoace fiecare suntem papi si emitem edicte care ii condamna pe ceilalti. fr. cristi va cunosc pe dumneavostra si pe pustan inainte de a devenii si dumneavostra si sfintia sa cunoscuti. cunosc, atat cat se poate cunosaste, perspectiva mai multor confesiuni asupra istoriei crestinismului, cunosc tipicul modul de inchinare si invatatura actuala penticostala catolica dar mai ales ortodoxa. in fiecare confesiune sunt mai multe curente si miscarii. atitudinea confesiunilor unele fata de altele difera de a lungul timpului. personal am incercat sa L slujesc pe Domnul Isus si sa predic Evanghelia Sa. Singura problema pe care a ti ridicat o si singura problema care exista: DE CE PASTORUL PENTICOSTAL PUSTAN SI A FACUT SEMNUL CRUCII SI A FACUT O MATANIE LA ICOANA FECIOAREI CAND NIMENI NU I A CERUT SI NU ERA OBLIGAT SA L FACA PENTRU CA NICI O PREVEDERE BISERICEASCA NU I CEREA ACEASTA. CED CA A FACOT O DIN FATARNICIE SI URMARILE ASUPRA TINERILOR VA FII DE CONFUZIE TOTALA.

 49. Cei din diaspora au conservat traditiile,datinile batranilor.Viata nu sta in asta ,ci in Hristos.Vladimir Pustan este folosit in acest timp in Romania de Dumnezeu.D.Sfant se misca,deschide usi
  Parca in timpul lui Isus cei care erau frustrati ca Fiul Omului nu respecta datinile se numeau farisei.Credeti ca acum se numesc altcumva?
  Sunt de partea celor din arena care lupta ,dar mai si gresesc ,decat spectatori care comenteaza si nu gresesc.

  • Poate farisei sunt cei ce ne îndeamnă să lepădăm obiceiurile și tradiția penticostală ca să o înlocuim cu cea ortodoxă ori catolică! Muuult mai bine, nu-i așa?

   • Frate pastor, va multumesc. Dar aceste realitati sa stiti ca sunt cele care fac rau denominatiei penticostale in fata si-n mintea celor carora incercam sa le marturisim evanghelia mintuitoare. Acest „monopol” este perceput si acesta aduce mult mai multa impotrivire decit s-ar putea crede. O analiza mai la „rece” n-ar strica.Fiti binecuvintat

  • @dan g.,
   wrong answer !
   Duhul Sfant nu proslaveste lucrarea lui Antichrist !
   Il proslaveste pe Hristos ! „El (Duhul Sfant) va lua din ce este al Meu si va va descoperi. EL (Duhul Sfant) Ma va proslavi !” ( IOan 16:13-15) Mai incercati (sa cititi cu atentie) va rog, inca odata !

  • ce arena? mai degraba se incearca o „hora unirii” ce prigoana? ne punem bine cu toti.

  • E o diferenta intre pacatul fara voie {din greseala} si pacatul voit, intentionat, cum e caZul acum. L-a obligat cineva sa-si faca semnul crucii? Sau poate din greseala, fara sa-si dea seama…

 50. @ „Doar prin Hristos suntem neprihăniți” aceasta afirmatie facuta de Dumneavoastra acopera pe altele, care suna tare rau. Fratele Pustan a prezentat Eucharistia intr-o forma catolica (transsubstantierea), lucru nebiblic si mai grav decat un semn al crucii.

 51. Deutronom 8:19
  Daca ….vei merge dupa alti dumnezei, daca le vei sluji si daca te vei inchina inaintea lor, va spun hotarat azi ca veti pieri.

  Romani 1: 18-25.
  Mania lui Dumnezeu se descopera din cer impotriva oricarei necinstiri a lui Dumnezeu si impotriva oricarei nelegiuiri a oamenilor care inabusa adevarul in nelegiuirea lor. …

  fiindca, macar ca au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslavit ca Dumnezeu, nici nu I-au multumit; ci s-au dedat la gandiri desarte, si inima lor fara pricepere s-a intunecat.
  . S-au falit ca sunt intelepti, si au innebunit;

  au schimbat in minciuna adevarul lui Dumnezeu si au slujit si s-au inchinat fapturii in locul Facatorului, care este binecuvantat in veci! Amin.

  Parca apostolul Pavel ar vorbi exact despre cazul….Pustan.
  Inchinarea la idoli a fost, este si va ramane un act de rebeliune si de necinstire a lui Dumnezeu.
  Pastorul Ionescu are perfecta dreptate in ceea-ce sustine.

 52. iertare pentru greselile de scriere. prin predicarea in biserica catolica si ortodoxa pustan le a confirmat celor care l au ascultat ca sunt pe calea cea buna in nici un caz nu le a dus Evanghelia prin semnului crucii le a dat certitudinea ca modul lor de inchinare este cel corect. de curand am asistat la botezul unui tanar baptist intr o manastire ortodoxa. botezul facut de preotul de acolo a fost facut ca pentru un pagan. ei ne considera eretici. cel mai cumplit pacat in ortodoxie este considerat erezia. politica declarata a cultului ordox este de ai reconvertii pe sectanti prin dragoste prin ai evangheliza. prin ai invita sa isi faca studiile la facultatile ortodoxe. practicile cu inchinarea la amvon sunt o mostenire din ortodoxie. se stie ca neoprotestantii din romania asculta postul de radio ortodox trinitas care are emisiunii mult mai bine realizate de cat vocea evangheliei. pe aceasta tema se pot face comentarii diverse. influenta biserici ortodoxe romane asupra penticostalismului din romania in prezent si in trecut privind atat modul de inchinare cat si invatatura. dar articolul vorbeste de predicarea si inchinarea pastorului pustan in biserica ortodoxa si greco catolica si urmarile acestui fapt. articolul raspunde unei nevoi de a ne clarifica anumite lucruri. nu de a creste ratingul blogului, mai degraba pustan face asemenea gesturi pentru a creste ratingul.

 53. „Oh!mai bine sa cadem in mainile Domnului,caci indurarile Lui sunt nemarginite;dar sa nu cad in mainile oamenilor!”,spunea omul dupa inima Lui Dumnezeu,David(2Sam.24:14).Ma intreb daca noi suntem mai buni ca ceilalti,fie ei ortodoxi,catolici greco-catolici, daca gandim ca ei,facem ca ei,iubim ca ei,judecam ca ei?.Toti gresim,toti pacatuim,nu suntem inca desavarsiti!.Sa nu uitam ca Pavel dupa ce l-a mustrat pe Petru pentru fatarnicie,avea sa cada si el in acelasi pacat,indemnat de Iacov si prezbiterii din Ierusalim.(F.A.21:17-26).Probabil fr.Pustan a gresit,(Dumnezeu o stie cel mai bine!),dar nu inteleg ,de unde atata ura?.In epistola catre Efeseni,cap.6:12,Pavel spunea:”Caci noi n-avem de luptat impotriva carnii si sangelui,ci impotriva capeteniilor,impotriva domniilor,impotriva stapanitorilor,intunericuluiacestui veac,impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti.”Atunci intreb:cati dintre noi,care suntem in lucrarea Lui Dumnezeu pe post de „analisti”,ne rugam cu credinta si cu dragoste neprefacuta pentru cei care sunt implicati intr-un fel sau altul in implinirea poruncii Domnului ISUS din ev.lui Marcu cap.16.In F.A. cap.12:5 se spune ca Biserica nu inceta sa inalte rugaciuni catre Dumnezeu pentru Petru care era inchis.Oare noi nu purtam nici o vina?Sa-l omoram ca pe Stefan? Probabil,veti gasi 100 de argumente imotriva si mai mult 1000 de versete care sa sustina parerea dumneavoastra.Dar haideti sa ne unim in rugaciune unii pentru altii,si Dumnezeu sa ne ajute! AMIN!

 54. Am o simpla intrebare retorica:
  – daca dintre acei catolici, cativa se vor pocai si isi vor lua cu ei icoanele si vor merge in adunarea fratelui Pustan si se vor inchina la ele acolo, fratele Pustan ii va opri?

  Daca raspunsul este „Da”, va avea o problema, pentru ca va trebui sa isi justifice gestul lui de „inchinare” cand a fost la ei.

  Daca raspunsul este „Nu”, atunci problema devine acuta.

 55. Frate Ionescu, pai cm n-ascultati dvstra de cei care va tooot dau sfaturi?
  chiar nu vedeti ca au de partea lor pe extraterestrii?. 🙂
  din efeseni 6-12.
  Ce sa mai spunem?
  primim sfaturi ca-s „degeaba”.

 56. Am sansa sa predic , ca pastor penticostal, intr-o biserica greco-catolica. Si o s-o fac daca preotul respectiv isi va tine cuvantul. Dar n-o sa-mi fac semnul crucii nici daca imi taie mana. Pentru ca Iov spunea asa:6 dacã am privit soarele când strãlucea, luna când înainta mãreaþã, 27 ºi dacã mi s-a lãsat amãgitã inima în tainã, dacã le-am aruncat sãrutãri, ducându-mi mâna la gurã: 28 ºi aceasta este tot o fãrãdelege care trebuie pedepsitã de judecãtori, cãci m-aº fi lepãdat de Dumnezeul cel de sus!

 57. Cele doua incidente nepermise ale pastorului Pustan
  (pentru care inca am o stima deoasbita) s-ar putea sa fie doar the tip of the iceberg (varful vizibil al unui mare ghetar ascuns in apa).
  Viitorul va da pe fata ce se ascunde in spatele acestor inchinari idolatre.
  Este drept ca apostolul Pavel a spus ca s-a facut iudeu cu iudeii (1 Cor.9;25) dar nu sa facut idolatru cu idolatrii, criminal cu criminalii sau curvar cu curvarii.
  Sa nu uitam ca ereziile nimicitoare le vor strecura pe furis cei din fruntea poporului care predica Evanghelia Mantuirii si nu cei de pe ultimele banci…
  Oare nu avertizeaza apostolul Petru Biserica spunand ca:

  -„In norod s-au ridicat …. invatatori mincinosi, care vor strecura pe furis erezii nimicitoare, se vor lepada de Stapanul care i-a rascumparat si vor face sa cada asupra lor o pierzare naprasnica. (2Pet.2:1)”.
  .
  Inchinarea la idoli este o uraciune inaintea Domnului si este o erezie nimicitoare.
  Pastorul Pustan in mod tacit a afirmat ca idolatria in opinia dansului nu mai este un pacat….desi Cuvantul Domnului ii condamna pe idolatri si-i pune alaturi de necredinciosi, de vrajitori si de criminali .
  (Apoc.21:8) (Apoc.22:15) (1Cor.6:9)
  Probabil vom vedea si alte minuni in viitor….

 58. Predica a fost bună, dar prin gestul (cum zice si domnul Cristian Ionescu), de a se închina la icoane, de ași face cruce, este RIDICOL. Din prea mult zel pentru liberalismul religios, are ieșiri necontrolate, care îl descalifică, reducând potențialul lui sub 50%.
  Pacat, păcat, păcat !
  Doamne ajută-l să înțeleagă limitele !

  • dar a ascultat careva si predica sau v-ati uitat dupa gesturile lui?…cuma stat cu picioarele…din astea:))
   paperea mea este prea dura pentru a ma exprima pe acest blog…dar asi spune cate ceva…in loc de judecata mergea un sfat fratesc in dragoste ,intre aia mai marii ai cultului,eventual,nu asteptarea unei salvari pe net…v-ati gandit mai bine la cati oameni s-au intors la adevaratul Dumnezeu prin omul asta si nu la cati au venit sa se converteasca la un cult ca membrii pe niste foi morti de plictiseala in biserica de prea multa mancare spirituala nefolositoare nimanui decat duminica dimineata pana seara?…please…pacatele facute in ascus chiar de prea inaltii diferitelor culte si pe care nu le stie decat Dumnezeu, si nemarturisite, mi se par mai grave decat un GEST si atat!!!

   • Nu a fost DOAR un gest!
    A fost un gest care exprimă o deplasare gravă de la învățătura Scripturilor!
    Vă gândiți la oamenii care au venit la credință prin el? Dar la cei pe care i-a aruncat în întunericul confuziei nu?
    Da, în particular și nu o dată s-a încercat! Nu merge…

   • …da,Totusi sant de acord ca putea sa se abtina,nu era ceva prea complicat…una la mana ca nu mai existau comentariile astea si exista intr-adevar sansa ca cineva sa interpreteze ceva gresit…dar zic totusi ca daca a facut-o…nu mi se pare chiar asa de mare crima…sant altele in care se scalda insusi cultele si indoctrinatii din ele muuult mai deosebite care ar merita atata efort spiritual si intelectual din partea in primul rand a Dumneavoastra.

    • Până la urmă orice subiect îi deranjează pe unii sau alții. Nimic nu merită până la urmă vreun efort spiritual sau intelectual, nu?
     Nimic nu mai este ”o crimă”, nu?
     Și eu zic că dacă a făcut gestul, să-și ceară iertare și să nu mai facă, ce credeți, e complicat?

 59. Nu este nici o gresala sa mergi sa predici evanghelia . dar evanghelia trebuie predicata asa cum este . evanghelia nu se schimba vreau sa va dau un sfat celor ce sunteti anpotriva lui cristi ionescu an primu rand trebuie sa cercetati biblia pentruca va rataciti din lipsa de necunostinta . vladimir pustan daca a plecat an biserica catolica sa predice ,trebuia sa le aduca la cunostinta despre nasterea din nou .despre marturia unui cuget curat ,despre multe alte lucruri care preoti le stiu si le tin ascunse .vladimir p . avea ocazia sa organizeza o evanghelizare sau chiar mai multe an centru oraselor sau satelor pe unde a fost si sa mai duca cu el si alti evanghelistu .si era o bine cuvantare si atunci preoti catolici si toti cei ce ascultau evanghelia si se hotarau cu adeverat sa mearga dupa adevar ,cred ca paraseau bisericile cu idoli sau scoteau idoli afara din bisericile lor si se pocaiau cu adevarat si se anchinau lui dumnezeu ,an duh sin adevar .. problema este invers .evangelistul pustan numeste frati si surori pe cei ce nu sunt .si se anchina la idoli ..biblia ne spune ca nu avem voie sa facem rugaciuni nici chiar la ingeri .cititi apocalipsa c 22 .v .8,9. sper sa antelegeti cei ce spuneti rugaciunea inger ingerasul meu roagate la dumnezeu .nu avem voie sa ne anchinam la dumnezeu nici prin ingeri nici prin semnul cruci nici prin maria etc.. anchinarea este numai a lui dumnezeu si an numele lui isus hristos .pustan trebuie sa se pocaiasca de ce a facut .si sa stie ca cei nascuti din nou nus frati cu cei anjura dupa ce se termina slujba ……..cine nu se naste din nou din apa si din duh nu va intra an anparatia lui dumnezeu …….. cine va crede si se va boteza va fi mantuit ……… cum poate un pastor sa stea antro biserica unde sa canta cam asa ..aveeee mariaaa danee pe fiul tau isus an inimaaa …asta ..este..o..erezie..asa ca cei ce ai tineti apararea lui pustan ,pocaitiva anpreuna cu el pana mai aveti timp si nu va mai anchinati la idoli

 60. Am câteva probleme majore cu unele afirmaţii pe care fratele Pustan le face în predică. Cred că face nişte erori doctrinare dar asta este o altă discuţie. Apropo de semnul crucii vreau să întreb:

  Văd că vorbiţi de Evanghelie surogat şi apoi de semnul crucii. Semnul crucii face Evanghelia să fie un „surogat” şi irelevantă?

  Nu sunteţi prea tranşant când întrebaţi retoric dacă mai este evanghelic FIINDCĂ şi-a făcut semnul crucii? Semnele ne separă în mod primar de religiile tradiţionale? Adică – dacă mi-am făcut semnul crucii înseamnă că nu mai sunt evanghelic?

  Care este legătura între a-ţi face semnul crucii şi a te închina la idoli? Sincer încerc să fac o conexiune dar nu reuşesc.

  Mi se pare mie sau aţi pus în mintea lui Pustan această idee „este prețul pe care TREBUIE să-l plătească pentru a avea acces în aceste locuri”? De unde putem şti de ce a făcut Pustan acest semn? După cum este cunoscut Pustan este puţin probabil că asta ar fi motivaţia.

  Sunteţi sigur că Pustan a îngenunchiat ca să se închine icoanelor? Poate fi un simplu „semn” al crucii „făcut în direcţia altarului”.

  • Dragă Andrei C.,
   Dacă pastorul Pustan își face semnul crucii în fiecare zi să ne spună. Dacă doar când merge în asemenea locuri, ce să înțelegem?…
   Pe de altă parte, îmi pare rău să vă spun, semnul crucii este doar o exteriorizare a unui sindrom de care se vede că suferă.
   Cât privește ce-a fost, în ce direcție și ce-a gândit când a făcut plecăciunea, hai să nu fim naivi…

  • Andrei, eu am niste intrebari vis-a-vis de terminologiile folosite de tine. Ceva de genul, dileme la dilemele tale. Asadar, la ce te referi cand spui „evanghelic” („Adică – dacă mi-am făcut semnul crucii înseamnă că nu mai sunt evanghelic? „)? Si apoi, ce semnificatie (si implicatie) are expresia „erori doctrinare”?

  • andrei c.,

   care ” altar ” ? Altarul este sus la Dumnezeu. Vezi Apoc.8:3

  • Aualeu Andrei,
   ce inseamna „un simplu semn al crucii”?
   o fi acela propovaduit de apostolul Pavel?
   cind spunea: „port semenle Domnului Isus pe trupul meu”
   Nici macar acelea; cit despre faptul ca a ajuns doar un semn
   crucea pe care a fost tintuit Mintuitorul , in loc sa ne rastignim pe ea, cu toooate neajunsurile firii noastre, care ne face „de pomina” cum se spune in popor, sa-mi fie cu iertare,
   dar ne-am cam facut de rusine cu demonstratiile noastre de ecumenism-populism.

 61. Cititi numai pe pagina ciresarii sa vedeti ce (…) poate sa debiteze despre Isaac sub articolul ziua de pe urma jalnic fratilor sa afirme asa ceva de patriahul Isaac despre care toata biblia vorbeste numai de bine.

 62. Ca un crestin Evanghelic cred ca crucea lui Isus este diferita de ce a lui Spartacus sau Petru care si ei au fost crucificati, insa nu am gasit nici o baza teologica unde ni se cere sa veneram crucea cu toate ca este un simbol al crestinismului,nu singurul simbol deoarece crestinismul primar a avut mai multe simboluri care le-a gravat pe peretii catacombelor.Cred ca ati face un semn al crucii este ca si cum ai venera lemnul pe care a fost torturat Domnul si ma gandesc oare cine trebuie venerat cu ADEVARAT crucea sau CEL ce a murit pe cruce? Cred ca cel ce a murit pe cruce!!! EL A DAT VALOARE CRUCII. Dar niciodata nu trebuie substituit Hristos cu : crucea , piloanele, biciul, camasa Sa etc. Daca acest gest a lui Vladimir Pustan nu inseamna nimic, sau doar curtuazie etc, atunci sa ne amintim de cei trei tineri israeliti care nu au vrut sa faca nici un gest in fata zeului din valea Dura zidit de imparatul Nebucadentar pentru care ar fi trbuit sa aiba respect deoarece imparatul le-a acordat privilegii deosebite. Nu cred intr-un ecumenism religios deoarece este imposibil ca islamicul sa accepte pe Hristos ca fiind Dumnezeu si exemplele ar putea continua. Amintindu-ne de porunca intai singurul care are dreptul sa primeasca inchinarea este Dumnezeu. Cred ca Dumnezeu va judeca toate lucrurile ,chiar si comunicarea noastra gestuala care exprima mai mult decat vorbele. Atentie mare iubit Crestinism Evanghelic !

 63. Singele Domnului Isus varsat pe cruce poate primi ichinarea noastra, dar si aceea in Duh si Adevar.

 64. Vio Luca,
  a largi Imparatia cum crede firea noastra paminteasca este a largi calea de fapt;
  oare cum nu vedeti esenta, sustind-o?
  imi da de gindit.
  Inseamna ca problema „inchinarii oricum „merge si asa?
  Pai daca merge si asa, tineti-o pentru dvstra, caci este gresita totalmente parerea aceasta distructiva.
  „Cei care fac „ceva” pentru Imparatie sunt de doua feluri:
  –unul bun
  –altul rau, INCHINARE LA IDOLI impreuna cu cei care cred minciuni,
  si care nu triesc dupa Scripturi.
  Ma mir ca asta nu va da de gindit.
  Va erijati in aparatorii idolilor .

 65. Mihail,
  sa speram ca doctorul tau in istoria religiilor, adica baiatul. 🙂
  il va face „praf” pe vaisamar, in sensul ca va avea ochii mai mari deschisi ajutat fiind de tatal sau. 🙂
  Speram ca va veni si la el vremea intoarcerii;
  sa ne rugam unii pentru altii, macar la general. 🙂
  pentru toti care intra „si ies” de pe blog;
  sa ramina cu saminta buna, pe care o sadeste semanatorul, adica pastorul.

 66. Din păcate pastorul Vladimir Pustan recidivează. După episodul regretabil de la Moşuni, Vladimir Pustan repetă gestul ( semnul crucii şi închinarea la … ) din nou. Nu-i contest realul succes pe care îl are în lumea evanghelică, nu acesta este subiectul comentariului meu, dar nu sunt de acord cu acest gest, pe care îl consider deplasat, aşa spus mai elegant.
  Atunci când l-a făcut prima dată, într-o biserică aşa zisă otodoxă din jud. Bistriţa- Năsăud, mă gândeam că a fost o greşeală neintenţionată. Dar acum văzând că recidivează mă face să cred că dânsul nu consideră ca ceva deplasat, să-ţi faci semnul crucii şi să te închini la icoane.
  Aici nu este vorba de a judeca persoana, cum ne mustra cineva mai sus, ci ceea ce a făcut această persoană. Biblia chiar mă invită să judec acţiunile ( slujirea) fraţilor mei, dacă sunt de la Dumnezeu sau nu, pentru că nu toţi fraţii sunt însufleţiţi de Duhul Sfânt. Cred că sunteţi de acord cu ce spune Biblia.
  Cred că V. Pustan a greşit şi mai cred că nu mai poate continua aşa. Apreciez obiectivitatea şi curajul pastorului Ionescu în acest caz, cu toate că ştia că va atrage antipatiile multora.
  Nu ştiu cât îl va afecta pe fratele Pustan părerile noastre sau dacă va ţine cont de ele, atâta timp cât dânsul are o fundaţie puternică, cu un sediu deschis de curând, bine înrădăcinată în lumea evanghelică din România. Are şi o şcoală de predicare proprie, deci nu văd motivul pentru care şi-ar face griji.
  Părerea mea este că s-ar putea să asistăm la lansarea unei noi mişcări spirituale în România, a cărui promotor ar putea fi chiar V. Pustan & Cireşarii .

  • Fr Paul.Citind comentariul tau, cred ca este pentru prima data cind imi permit ceva.Si anume ,sa rostesc o sentinta.VINOVATI de toata tarasenia cu pastorul Vladimir Pustan sunt cei dintr-o biserica din Canada, coasta de est,care ,cu ceva ani in urma nu l-au acceptat ca pastor.Daca raminea pastor in Canada, adio biserici ortodoxe Mosuni ori greco-catolice Bucuresti. Dar, noi stim din biblie ca toate lucrurile lucreaza impreuna pentru cei ce iubesc pe Dumnezeu.Ma bucur ca te revad pe bloguri.Pace tie.

 67. Gaby ce dreptate are sa il compare cu un parlamentar come on!!!!

 68. Va felicit pentru luarea de pozitie!
  Eu unul am fost batut de tovarasa educatoare pentru ca i-am spus ca sunt pocait si am refuzat sa dansez. Bunica mea (desi eleva eminenta) a fost persecutata si batuta de preotul cu care (cica) studia religia si amenintata cu repetarea anului, pe motiv ca nu-si face cruce si e pocaita. Ca ea au fost multi altii! Cu doar cativa ani in urma copii de-ai pocaitilor erau batuti din cauza ca nu repetau crezul si nu-si faceau semnul crucii…
  Cine avea sau are dreptate? Pustan, sau cei mentionati anterior?! Cladirile vechi ale adunarilor baptiste din Romania NU aveau cruci in varf. De ce oare? Este crucea un simbol crestin (va rog sa cercetati un dictionar de simboluri)? Generatii au fost persecutate pe tema inchinarii la icoane si facutului de cruci, pana cand a aparut Pustan sa ne „lumineze”.
  In numele celor mici si mari persecutati de-a lungul timpului in tara noastra am atat sa spun (…)

  PS. De ce sa mai pleci/iesi din ortodoxie si catolicism daca totul e ok?

  • Chiar ca este OK.
   Sunt biserici apotolice de 2000 de ani.
   Isus a zis ca-si va zidi Biserica Sa siportile iadului nu o vor birui.

   Biserica nu este de la reforma sau din sec 20.

 69. (…)
  ____________________
  Cu tot respectul, scrisoarea transmisă are alte forumuri unde poate fi popularizată și prefer să nu o public aici, deși sunt de acord cu o mare parte din conținut.
  Mulțumesc pentru înțelegere.

 70. Va salut frate Cristian,
  In primul rand vreau sa va felicit pentru curajul, verticalitatea, pertinenta si relevanta Dumneavoastra!

  Nu cred ca este gresit sa mergi si sa predici intr-o biserica traditionala dar cred ca este gresit sa te inchini in fata unei icoane, sau sa-ti faci semnul crucii…Este adevarat ca un idol este tot una cu nimic dar sa nu uitam ca „libertatea” noastra in Hristos este judecata de cugetul celor de langa noi…(Vezi Romani 14, 15). Eu personal l-am auzit pe Vladimir Pustan explicand atitudinea lui de la Mosuni din Biserica Ortodoxa si printre altele spunea ca aceasta se justifica printr-un filtru de patru intrebari la care trebuie sa i se raspunda:
  1. Daca a gresit din punct de vedere Biblic?
  2. Daca a gresit din punct de vedere a dogmei, doctrinei Penticostale?
  3. Daca a gresit din punct de vedere a Istoriei Bisericii?
  4. Daca a gresit din punct de vedere a eficacitatii Evangheliei?

  Probabil ca acelasi filtru ni-l propune si acum…

  Dumnezeu sa va binecuvinteze frate pastor!

  • 1. Biblia spune să nu ne facem chipuri cioplite sau înfățișări ale lucrurilor din cer să ne închinăm la ele sau să le venerăm, mai ales dacă este vorba de oameni.
   Întoarcem argumentul și întrebăm: ce acoperire biblică (vreun text din apostoli…) are Vladimir Pustan pentru gestul său?
   2. Da! Penticostalismul face parte din mișcările de trezire protestante și neoprotestante (protestante împotriva la ce?) care (la baza crezului lor) s-au depărtat din ce în ce mai mult tocmai de ritualurile bisericilor tradiționale.
   3. A greșit împotriva Istoriei Bisericii Penticostale ! Credincioșii penticostali au fost prigoniți tocmai cu semnul crucii și închinarea la icoane. Nu știe Vladimir Pustan această istorie, sau o sfidează, și mai și întreabă…
   4. Care evanghelie? A lui Vladimir Pustan? Aceea probabil este eficace, dar în niciun caz, prin actul său, Vladimir Pustan nu a adus onoare Evangheliei lui Hristos!

 71. frate Ionescu,

  nu aţi dat răspuns la nici una din întrebările puse, ci pe lângă ele.

  • Frate Marcel Dogar , nu asteptati prea multe raspunsuri 🙂 ! asteptati ceva critici si condamnari ! tot ce citesc pe acest blog este numai critica ! Doamne , mare a mai ajuns invidia intre crestini ! Si multi nu fac nimic , doar stau si citesc pe aici si critica, nu e bine asa , trebuia invers, de ce a facut aia? .. etc… as putea continua !
   Haideti mai bine sa ne pocaim fiecare de ale noastre , sa ne vedem barnele noastre, si sa trecem la o pocainta reala fiecare din noi ! cat despre cei care gresest este Dumnezeu judecator! Vine Isus sa isi ea mireasa si vom ramane comentand pe blogori ! Cred este vremea sa facem ceva pentru cei nemaintuiti din jurul, nostru si sa castigam !

   • @ Titel
    Nu! Aceasta nu este critică! Este demascarea unui act și luarea de atitudine față de el!
    Am urmărit câteva dintre comentariile dvs. și… nu faceți diferența. Păcat…

   • ba da frate Cristian! stiu sa fac diferenta , dar nu este problema mea sa il condamn sau nu pe fratele Pustan ! Eu stiu un lucru, fiecare va da socoteala inaintea lui Dumnezeu pentru faptele lui, pentru umblarea lui si pentru fiecare vorba sau greseala !
    Am mentionat in unul din comentarii ca nu sunt deacord cu ce a facut fratele Pustan, pentru ca si eu lucrez ca si misionari in China si vestesc Evanghelia , dar nu m-am inchinat in fata niciunui altar sau idol .. si ma rog sa ma ajute Domnul sa pot ramane si mai departe in picoare si sa nu ajung sa ma inchin nici de acum inainte numai de dragul unei religii sau a unei natiuni…. ..iar cat despre fratele Pustan , el v-a da socoteala inaintea lui Dumnezeu !
    Eu v-am inteles pe dumneavostra frate Cristian , va inteleg ravna, dar ce nu mi-a placut am mai spus cred , faptul ca ne vorbim unii pe altii, atat doar , mai bine lasam pe seama Domnului , nu am fost noi asezati in a face dreptate sau in a da sentinta !
    Eu frate Cristian daca am o problema cu un coleg de misiune sau cu un preditor , prooroc ..etc .. o rezolv intre el si mine , or daca vad o abatere de la ce scrie Biblia la un coleg iarasi o rezolv acolo !
    Lucru care nu mi-a placut si nu imi place nici acum pe internet (nu vorbesc numai despre blogul dvoastra ci de multe alte bloguri) , asta este, faptul ca ne atacam unii pe altii , or nu l-a asta suntem chemati !
    In Romania sunt comitete executive cu care puteati lua legatura si rezolvati problema fratelui Pustan ! Asa gandesc eu , e parere personala, dar in fine .. raman la acelasi gand : fiecare v-a fi judecat dupa faptele lui !
    Multa binecuvantare va doresc frate Cristian, si sarbatori binecuvantate ! Poate ne vedem in state de sarbatori si putem vorbi live ! 🙂

    • Frate Titel,
     Nă bucur de misiunea dvs. și vă rog să-mi scrieți informațiile dvs. și data eventuală când veți fi în Chicago, de asemenea vă voi da numărul meu de telefon. M-aș bucura să ne întâlnim.
     Mai încerc o dată:
     Actul pastorului Pustan a fost făcut în văzul unei lumi întregi. Deliberat, intenționat, repetat. Vă asigur că a fost conștient de ceea ce a făcut și de consecințe. În particular nu se mai poate face nimic, nu este la prima abatere, s-a mai încercat, vă asigur!
     A proceda cum spuneți dvs. nu ne-ar proteja de un scandal pe care deja l-a declanșat pastorul Pustan nu noi. Dimpotrivă ar declanșa unul și mai mare, cel al mușamalizării! Plus un exemplu rău pentru cei care se iau după Vladimir Pustan (nu puțini!).

 72. …frate Ionescu,

  oare există ortodocsi sau catolici, care vor merge in rai? sau raiul va fi plin doar de neoprotestanţi?

  • frumos,ce sa spun,decat bravo…eu cred ca vor fi unii care nu sant nici una nici alta nici vreouni deveniti vreoun cult sau vreo secta,,.

  • Nici ortodocsii, nici catolicii si nici protestantii nu sunt indreptatiti sa intre in Imparatia lui Dumnezeu datorita afilierii lor la o anumita denominatie .
   Religi lor nu-i indreptateste sa aiba parte de mantuire…
   Nici idolii lor …
   Nici icoanele lor nu-i indreptatesc…
   Nici moastele lor…
   Nici faptele lor ..
   Nici aderenta lor la Biserica Istorica…sau „neistorica”.
   Nici preotii lor…
   Nici Liturghiile lor…
   Nici continuitatea lor istorica…
   In Imparatia lui Dumnezeu vor intra numai oamenii sfinti, care au fost Nascuti din Nou din Dumnezeu, si care traiesc conform Poruncilor Domnului Isus Hristos, indiferent de denominatia de care apartin .
   Partea tragica este ca ortodocsii si catolicii sunt falimentari la acest capitol al sfinteniei…
   Ei sunt straini de Cuvantul lui Dumnezeu….
   Straini de trairea in neprihanire…
   Straini de Lucrarea Duhului Sfant…
   Straini de Hristos.
   Credinta lor este doar o forma de evlavie moarta si-o datina omeneasca fara mare valoare.
   Oricum, mantuirea lor este problema Domnului si nu a noastra.

   • Ráspuns de nota 10 frate” ioan basa”,aveti dreptate.
    Dacá nu stie omul cá e pácátos,nu se va pocái.
    Dacá nu stie unde e pácátos,la fel.
    Judecata e a lui Dumnezeu dar sigur o va face, citez:”Dupá evanghelia mea” nu dupá párerea noastrá(de acum).

   • Cu tot respectul domnule Ioan Başa dar nu sunt de acord cu dvs. Nu cred că noi suntem în măsură să dăm asemenea verdicte. Ştiu că aceasta „idee” face parte din crezul unor mişcări creştine independente, noncultice. Pentru Dumnezeu nu există baptişti, penticostali, ortodocşi sau catolici, ci oamenii, coroana creaţiunii sale, sunt împărţiţi în credincioşi şi necredincioşi. Punct.
    Cele bune!

  • orisicine crede in Fiul are viata vesnica ! indiferent din ce religie este.. nu religia mantuie !

  • orisicine crede in Fiul lui Dumnezeu are viata vesnica ! daca se intoarce de la faptele lui pacatoase si il urmeaza pe Isus are viata !
   Nu religia te matuie !

 73. Frate Paul Campeanu
  Nu mi-e clar, ce dumneavoastra nu va este clar din afirmatiile mele.
  Mantuirea nu este dependenta nici de vre-o religie si nici de vre-o biserica oarecare (sau de vre-o denominatie crestina) ci mantuirea noastra este dependenta doar de credinta in Domnul Isus Hristos.
  Dar credinta adevarata, implica printre altele, pocainta, neprihanire,sfintenie, Nastere din Nou, si desigur, implica trairea in lumina Cuvantului lui Dumnezeu si in special, trairea in Lumina Poruncilor Domnului Isus Hristos.
  Fara rastignirea si omorarea firii pamantesti pe Crucea lui Hristos, nu putem vorbi despre pocainta si neprihanire…
  Crucea despre care ne vorbeste apostolul Pavel in 1 CORINTENI 1:17-18, nu este un obiect atarnat in cuie pe un perete (chiar daca acest perete „are onoarea” sa fie deasupra altarului), …. si crucea lui Hristos nu este nici spanzurata la gatul celui credincios…
  Noi trebue sa purtam zilnic in noi Crucea lui Hristos …si-o purtam in inima noastra si-n mintea noastra….si nu pe peretii locuintelor sau bisericilor noastre.
  Ea nu este un obiect care trebue idolatrizat si nici divinizat ci este un „altar spiritual” pe care noi trebue sa aducem zilnic, o jertfa si-un sacrificiu placut lui Dumnezeu…si acest sacrificiu suntem noi…
  Pe aceasta cruce ceva trebue permanent sa moara in noi,(firea pamanteasca), pentru ca omul cel nou (natura noastra duhovniceasca noua), sa creasca si sa se dezvolte armonios ajungand la statura plinatatii lui Hristos.
  Cresterea noastra duhovniceasca si maturizarea noastra spirituala, va fi direct proportionala cu moartea Eu-lui nostru.

  Fiecare credincios isi are crucea lui pe care trebue sa se aduca pe el insusi ca o jertfa vie, sfanta si placuta lui Dumnezeu.
  Crucea ta, nu este si altarul jertfelor mele…
  Desavarsirea noastrea duhovniceasca este doar pe Crucea lui Hristos si nu pe bancile facultatilor (fie ele si te-ologice)si nici in adunari , deoarece doar pe crucea suferintei si-a mortii, Puterea lui Dumnezeu este facuta desavarsita in noi….(EVREI 2:10, 2CORINTENI 12:9).

  Crucea este locul unde suntem modelati si slefuiti permanent,conform Planului lui Dumnezeu, astfel ca in final sa ajungem „o piatra vie si sfanta”, in Templul Duhului Sfant…
  Crucea este „atelierul slefuitorului de diamante” in care piatra aceea dura si amorfa va deveni in final o bijuterie de mare valoare…
  Crucea este „universitatea lui Dumnezeu” in care inveti unele dintre cele mai mari lectii ale vietii tale.
  Acolo pe Cruce vei invata ca tu esti un nimic si ca Dumnezeu este totul…
  Si vei mai invata ca „nimicul” fara Hristos , tot nimic ramane…
  Si vei mai invata ca numai prezenta lui Dumnezeu da adevarata valoare lucrurilor…
  Dar pastorul Pustan a aratat tuturor ca pentru el, Crucea a ramas un simplu obiect de inchinare si de idolatrie..
  Pastorul Pustan trebue sa se pocaiasca….

 74. …acum inteleg pe deplin ca in fata ,,inchizitiei” nu ai nici o sansa…,,afara cu raul acela…”

  • Domnule Cristian din raspunsurile care le-ai primit ar trebui sa te trezesti si sa i-ti dai seama unde locuiesti. Da e adevarat ca cea ce face Pustan e prefacatorie curata. Dar in ce biserica i-si face crucea? In biserica sarlatanului….Vai de voi calauze oarbe! Il vad mare pe Pomohaci si pe acest sarlatan! Dar adevarul ortodox nu pot sa-l vada!

   • Prietene, eu, fiindca ma trag din oameni firesti, am o mica intrebare: CE INSEAMNA ADEVARUL ORTODOX? Sper sa nu-mi spui de parapuri, de oasele pupate, de coliva, de luminari ca mortul sa vada, de haine si mincare date in cinstea mortului, despre inchinarea la Maria ca mijlocitor inaintea lui Dumnezeu, si or mai fi, dar acestea nu ma intereseaza.Iar ca botez cred ca ai sa ma scutesti>Va depasesc mormonii care au deja peste 4 milioane de morti botezati, intre care Einstei si Ben Gurion.Mare gradina.Daca ai noutati asa cum afirmi.,zii.
    Eu cunosc pina in prezent un singur adevar: „EU SUNT CALEA, ADEVARUL SI VIATA”.
    Daca intre timp s-a mai gasit ceva si eu nu stiu, iti voi fi vesnic recunoscator pentru ajutorul tau.

 75. Fantasic eu nu am urmarit acest videoclip. E a doua oara cand i-si face semnul crucii! A mai fost in biserica ortodoxa la preotul Pomohaci si acolo si-a facut semnul crucii pentru prima data. Dar acum sarlatanul si-a facut semnul in graba si intorcand oarecum spatele ca sa nu fie vazut.Totusi citind aceste postari de aici am observat iar ura fata de icoane si mandria care o aveti spunand ca sunteti pe drumul cel bun. Dar nu faceti si voi cea ce face Pustan? Nu sunt nici prea tanar nici prea batran dar bisericile voastre nu aveau cruci! Si iata acuma au. Cele americane au?!

  • Unele au, altele nu! Dar mă bucur că ați scris (probabil sunteți ortodox), pentru că este important să vadă preascumpii noștri ecumenici, care nu mai știu ce să facă să vă intre în grații, ce părere au mulți ortodocși despre gestul lui Vladimir Pustan: șarlatanie!

   • …exagera ti…

   • Cumplit, si cu toate acestea in loc sa fie oprit, este invitat la evanghelizari , invitat nu de pastori neansemnati, ci de la nivele inalte. Oare pana cand ??? sa ne mai miram ca cei tineri alearga si fac idolul lor din acest vorbitor??Iar el, Pustan, la randul lui accepta sa fie idolul lor, nu am vazut pa nici o inregistrare sa fi oprit aplauzele si fluieraturile cu care a fost primit in sala. .Ce durere..!Domnul sa ne dea lumina sa putem deosebi lucurilerele de cele bune

 76. Dumnezeu ia dat in mana lui David pe saul si totusi David nu sa atins de el.
  Sa va fereasca Dumnezeu sa va atingeti de Pustan pt este unsul Domnului care mai are si defecte ca si noi de altfel.
  Greseli fac cei care slujesc nu care nu slujesc.
  In timp ce voi aveti timp sa judecati si sa comentati Pustan propovaduieste Evanghelia in oarece biserica fiind ea baptista , penticostala , ortodoxa, catolica …..etc nustiu unde dar ma bucur ca si alti care nu se numesc penticostali sau baptisti ca noi , se bucura de Cuvantul lui Dumnezeu predicat de dusmanul vostru Si alesul lui Dumnezeu Pustan.
  Over…

  • Actul pe care l-a săvârșit nu este un defect ci o încălcare a unui principiu biblic pe care l-a repetat și de care, cel puțin până acum, nu s-a pocăit așa cum l-a comis: public!
   Cât privește umblatul și predicatul, mai citiți Scripturile să vedeți că nu toți cei ce înconjoară pământul vor ajunge în Împărăție…
   Cât privește atitudinea pe care am luat-o, aveți impresia că vreunul dintre noi este deasupra adevărului și, dacă o scrântește, n-are nimeni voie să zică nimic?…

 77. Ce mai conteaza ce Evanghelie predica, atat timp cat predica o evanghelie, nici nu mai conteaza daca este vreuna dintre cele patru sau chiar una pe care n-am citit-o inca.
  Predica o evanghelie, isi face semnul crucii? Ce o fi rau in a fi „cool” spiritual?

  Morocanosii care cred ca Evanghelia trebuie sa fie doar dupa Isus, nu pot decat sa le spun ca se inseala, celor care cred ca evanghelia poate fi si dupa Pustan, le spun cu toata sinceritatea ca au dreptate, este extraordinar sa vezi un predicator „cool” in toata splendoarea sa.
  Dar stiti de ce au trecere cei ca Pustan? De ce este bine sa avem o evanghelie dupa el sau dupa altii? Ca sa se vada lamurit cine sunt fii luminii si cine sunt fii intunericului, sa straluceasca Evanghelia lui Hristos mai tare, iar toate celelalte sa se faca si mai de rusine, precum cea a lui Pustan.

  Oricum nici morocanosii nu sunt scutiti de critica, cand ii vezi duminica prezentand un hristos (tot atat de imaginar ca cel pus pe baut si veselie prezentat de ceilalti) te apuca groaza: cocosat, ponosit, stand si contabilizand zeciuiala, ascultand poezii interminabile si cantari lesinate, fiind incantat de cei ce dorm in banci, desigur din sfintenie…

  Cat de diferit este adevaratul Hristos si ce am reusit noi si unii si altii sa facem din El!
  Dumnezeu sa aiba mila de noi cei cu crucea lui Hristos in cantece si poezi, dar si de noi cei ce ne gandim ca pe Dumnezeu il ducem cu smecheria prezentand simtirea de bine drept marea izbavire si fericire.

  Hristos este Unul si nu se lasa batjocorit.

 78. Da sunt ortodox. Interesant ca cineva observa ca acest om este urmarit si oarecum mai mult sau mai putin venerat de catre tineretul protestant. Dar inainte de a trece la un pasaj foarte interesant din biblie in legatura cu aceasta am sa arat ca acest pastor Pustan si acest preot Pomohaci (un escroc de mana intai) sunt laudati nu de ortodocsi in general ci de protestanti!
  Caci de ati avea zeci de mii de invatatori in Hristos, totusi nu aveti multi parinti. Caci eu v-am nascut prin Evanghelie in Iisus Hristos.Deci, va rog, sa-mi fiti mie urmatori, precum si eu lui Hristos.
  Pentru aceasta am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit si credincios in Domnul. El va va aduce aminte caile mele cele in Hristos Iisus, cum invat eu pretutindeni in toata Biserica.
  Lasandu-l la o parte pe acest invatator (stiam ca nici un protestant nu isi facea semnul crucii deoarece credea ca e o blasfemie iar ortodocsii „radeau” de ei si spuneau ca nu pot sa-si faca semnul deoarece sunt posedati) Din versetele de mai sus ce am putea intelege? Citez un amic :nu invatatorii ne aduc la Hristos ci cei pusi de apostoli prin succesiune apostolica. Pavel pleaca dar nu le lasa niste scrisori ci il trimite pe Timotei. La randul lui Timotei cand va pleca de acolo va pune pe altcineva demn in locul lui! Vrei sa il urmezi pe Hristos? Il urmezi pe Pavel. Vrei sa il urmezi pe Pavel? Il urmezi pe Timotei! Samd.
  Adica parca e vorba de succesiune aici. Sunt multi invatatori dar nu invata ca Pavel adica cum trebuie :El va va aduce aminte caile mele cele in Hristos Iisus, cum invat eu pretutindeni in toata Biserica.
  Nu acei invatatori. Mergand mai departe (dar cine vrea sa mearga mai departe dintre voi?) citez: Caci va veni vremea cand oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa; ci ii vor gadila urechile sa auda lucruri placute si isi vor da invatatori dupa poftele lor. (2Tim.4:3)
  Ce a facut Pustan din punctul meu de vedere daca as fi protestant ar fi acesta : a gresit si inca voit! Pe de alta parte mesajul sau nici nu demasca vreo presupusa greseala sau greseli a acelora din acele biserici.

  • Și în bisericile neo și protestante există această succesiune apostolică, doar pastorii ordinează în slujbă alți pastori ș.a.m.d.
   Problema bisericilor tradiționale este că ritualurile lor nu sunt nou testamentale iar artificiile (ca și semnul crucii) nu au fost niciodată menționate ca fiind practicate de primii creștini.
   Acestea au fost introduse aberant mai târziu și nu au nicio încărcătură reală de spiritualitate.

   • Poate semnul crucii nu il faceau primii crestini cu toate ca nu putem fi siguri exact. Dar scrierile primilor crestini aveau o gandire ortodoxa de aceea nici nu citati din ei decat foarte rar. Cat despre succesiune nu aveti o dovada istorica ca a-ti f existat undeva iar aceasta succesiune o sustin doar unii baptisti. Tertulian arata ca exista secte inca in vremea lui care nu aveau succesiune si nici invatatura apostolica!
    Daca sustineti totusi succesiunea deoarece sunteti probabil baptist trebuie sa recunoasteti ca penticostalii, adventisti si alti neoprotestanti sunt culte facute de mana omeneasca. Totusi sloganurile baptiste nu se intalnesc in invatatura timpurie crestina. Deci cum zice Tertulian. Si presupunand ca aveti succesiune nu aveti invatatura!

 79. Credeti ca Dumnezeu a vrut sa se ajunga aici?
  Se putea evita un astfel de dialog care mai pe urma se transforma in conflict .
  Dumnezeul nostru e un Dumnezeu a lucrurilor ascunse , El lucreaza tainic si nu isi face copii de rusine in fata diavolului.
  Daca Pustan a gresit , nu se putea trata acest lucru altfel decat sa ne stie toata lumea si sa rada diavolul de noi ?….

  • Nu după ce a devenit public și ostentativ (a doua oară)!
   Acum a trecut vremea discuțiilor particulare, Evanghelia trebuie apărată!
   Lumea ar râde acum de noi dacă tăceam…

   • Stiti ce este ostentativ la dumneavoastra frate Cristian…faceti mare zarva pe seama lui Pustan(pe buna dreptate) dar nu luati aceeasi atitutdine in cazul de la Detroit(nu am scris numele ca nu am voie)….

    • În cazul Buia, atunci când am scris primele postări nu aveam toate datele și nu fusese dat un verdict final. Am putut aborda doar subiectul. Acum lucrurile s-au clarificat și dacă urmăriți comentariile mai recente am ridicat restricția, deci puteți scrie numele.
     În cazul Pustan imaginile au fost publice, clare și incontestabile.
     Aceasta a fost diferența. Deci, nimic ostentativ!

 80. Poate Vladimir nu este copilul vostru. O convertire la ortodoxie ce ar aduce? Pe de alta parte am fost evitat…Citesc biblia si imi aduc aminte de un nou pasaj in legatura cu ce am scris:”Nu mai necajiti pe oamenii acestia, si lasati-i in pace! Daca incercarea sau lucrarea aceasta este de la oameni, se va nimici;
  dar daca este de la Dumnezeu, n-o veti putea nimici. Sa nu va pomeniti ca luptati impotriva lui Dumnezeu.”
  Din punc de vedere penticostal, ortodoxia a fost nimicta de unirea cu imparatul Constantin. Dar din punct de vedere istoric crestinismul penticostal daca a existat a fost nimicit inainte de vreme. Deci aceasta lucrare nu e de la Dumnezeu… (Mai raman totusi doua care nu au fost nimicite! )
  In mod normal eu il vad pe acest om in sens negativ dar daca omul e in cautarea adevarului?Si de ce sa nu stie toata lumea Claus cand cineva greseste? Crestinul ascunde adevarul? Dar am vazut ca chiar in sanul vostru unii spun ca nu a gresit.

 81. http://www.facebook.com/groups/292655414104634/ Aici puteti gasi un grup crestin unde puteti posta articole crestine .. sau gandurile pe care le aveti.

 82. Am citit aproape toate scrierile parintilor crestini din primele 3 secole … si doresc sa te informez Gbita ,, ca gandirea lor nu era deloc ortodoxa precum doresti tu sa spui .. si chiar din contra au o gandire mult mai apropiata de bisericile evanghelice .. si inca ceva .. chiar cu scrierile parintilor biserici din primele 3 secole se poate combate foarte usor majoritatea invataturilor ortodoxe … asa ca fi pe pace si mai studiaza nu te lasa manipulat de ideile si conceptile unor teologi care incearca sa rastalmacesca chiar si acele scrieri … doar pentru as apara invatatura lor .. Dumnezeu sa te lumineze in toate lucrurile.

 83. Si inca ceva .. noi ca si crestini adevarati .. nu veneram oamenii .. ci doar ii cinstim … veneram doar pe Dumnezeu … imi pare rau ca voi cinfundati si termenii care ar trebui folositi doar in dreptul lui Dumnezeu ..

  A VENERÁ ~éz tranz. (ființe sau lucruri) A trata cu dragoste sau admirație exagerată; a respecta în mod deosebit; a adora; a idolatriza; a diviniza; a zeifica; a deifica. /<fr. vénérer, lat. venerari

 84. Ma refeream ca biserica penticostala daca a existat de la inceput ea nu a mai existat dupa anul 100. Multi penticostali spun ca ei intradevar au luat fiinta ca biserica dupa anul 1900! Cat despre primele scrieri. Ele ca si Nt pot fi interpretate eronat. Dar totusi de ce penticostalii nu le folosesc? Apoi ele ne vorbesc de Sfanta Maria pururea fecioara ne vorbesc despre botezul copiilor etc etc. Frazier un protestant convertit la ortodoxie arata ca un evanghelic a cautat 10!! ani in aceste prime scrieri ceva referitor la rapire si nu a gasit decat ceva mai mult decat indoielnc cu privire la asta! Oricum daca aceasta lucrare se va risipii ea nu este de la Dumnezeu. Si miscarea penticostala nu are istorie decat dupa anul 1900! Pai sa luam vorbirea in limbi care era un semn pentru necredinciosi (adica mai ales pentru evreii din aceea vreme), ea a disparut dupa secolul 1!

  • Vă repet, comparați bisericile tradiționale cu Scripturile și vedeți ce iese…

  • @Gabita, postarea ta ma indeamna l ao meditatie foarte faina.
   In primul rind m-am gindit ca pentru mine este foarte important sa deosebim biserica de miscare si de adunare.Daca vorbim de biserica si motivam cu miscarea, imi amintesc de prful meu de matematica din sc generala(fost preot ,Rusu Ioan)care de multe ori ne intreba : daca aduni doua mere cu doua pere, ce ai? In nic un caz mere sau pere.In cel mai fericit caz ai fructe.
   O alta importanta idee este ca BIBLIA cu tot ce este scris in ea este neschimbata, este aceeasi, doar ca au venit te-ologii si filozofii si filfizonii (fara sa mai amintim de interesele popesti prin excelenta materiale) si asa am ajuns sa avem „gardurile” intre noi, sa ne baricadam in fel si fel de constructii(fizice) separatoare, sa ne manifestam fiecare dupa cum intelegem ce spun te-ologii, dar, ramine un singur lucru, si acela este scris:
   – Romani 1 de la 21 la 32.(m-as bucra sa citesti tu,nu sa-ti citeasca popa) Romani 8 cu 5-8;
   -cred ca este greu de inteles faptul ca Dumnezeu vegheaza asupra cuvintului lui si din cind in cind a facut „corectiile” necesare intrucit cerul si paminturile vor trece dar nu se v-a pierde o iota fara sa fie implinit acest cuvint.Asa ca a fost nevoie ca formele de inchinare sa fie readuse pe vechile carari atunci cind ele erau parasite. Nu vad nimic rau in faptul ca miine se vor gasi crestini care, luminati de Duhul Sfint vor gasi ca mai avem lucruri gresite in formele de inchinare si care vor trebui corectate. Dar de aici si pina la a pupa oase de morti este distanta lunga.De a te inchina facaturii si nu facatorului la fel cred ca ceva nu este in ordine. Miscatul in colo si incoaace a „prapurilor” precum si pupatul cu sirg a icoanelor si a odajdiilor unor persoane ce de multe ori se dovedesc a fi niste sarlatani pedofili, chiar ca mi se pare ca TREBUIA CORECTAT chiar si daca la 1900. (sa nu uitam ca fiecare padure are uscaturile ei, dar in principiu padurea este verde, nu?)
   -nu cred ca avem spatiu suficient dar neaparat tu trebuie sa citesti la Corinteni despre DUHUL SFINT, darurile si roadele LUI
   -si mare mi-ar fi bucuria sa intrii intr-o adnare sa te convingi de unele lucruri ca din auzite …se poate un singur lucru(scris in biblie): prin auzirea cuvintului sa primesti credinta, aceasta fiind darul lui Dumnezeu.
   Sunt bucuros ca biblia are scris despre aceasta discutie a noastra(deci scris cu mii de ani inainte) si care spune ca in cele gindite la fel sa traim cum se cuvine ,ca in celelalte ne v-a lumina Dumnezeu. Fii binecuvintat.

  • PS. Gabita, era sa uit cel mai important spect:
   – penticostali nu folosesc scrierile de prin anii 100; 200, 500, 1500 si mai incoace pentru ca ei cred NUMAI IN CUVINTUL BIBLIEI in totalitatea lui, nu il folosesc numai pe sectiuni iar in „goluri” sa completeze cu scrierile unor „comentatori”.
   Asa am ajuns ca sa iubesc pe Isus, sa iubesc credinta, sa iubesc cuvintul bibliei si bine’nteles sa-i iubesc pe fratii mei in Isus, pentru ca asa cum era normal si cum este scris, CINE CREDE SE BOTEAZA. Si vreau sa stii ca eu cred si am marturisit aceasta in fata adunarii, in fata ingerilor si in BISERICA lui Isus, fapt in urma caruia am primit botezul nou-testamental si nu cel prin reprezentare ca la partid sau sindicat. Si am mai aflat ca am un singur mijlocitor la Dumnezeu, Isus Christos ,omul.
   Cit despre Maria, mama Domnului Isus, ramine ce este scris in biblie, in nici un caz nu cred ca este valabil tot circul care se face pe seama ei.Si mai ales a ii atribui calitati peste cele consemnate de biblie.Si ca sa ma intelegi: in biblie este scris ca Ioan Botezatorul este cel mai mare nascut din femeie pe pamint. Ce spune credinta ta despre aceasta? Dar. citind cu atentie biblia vei afla unde sunt acuma mama lui Isus si Ioan Botezatorul ,pina la venirea Domnului Isus a doua oara.Sin an acest caz, ce s-ar mai putea spue?Hai sa ne rugam impreuna, Domnul sa te binecuvinteze.

 85. Cat despre adorare tu amesteci termenii! Pe Dumnezeu il adori? Da! Pe Dumnezeu il idolatrizezi? Probabil ca da. Dar pe Dumnezeu il zeifici si ai o admiratie exagerata?
  Noi ne inchinam doar Sfintei Treimi dar deoarece sfintii sunt copii lui care au primit har Dumnezeeiesc si pe ei ii cinstim ca pe cineva alesi.

  • @Gabita…. Iarta-ma dar nu ai inteles nimic din ceace ti-a scris Mihail, si nici nu ai sa intelegi pina cind cineva nu-ti va deschide ochii minti(bine inteles daca admiti asta) . Apropo sti ce inseamna Sfint?si cine poate fi sfint? Iata cun explica dictionarul cuvintul sfint(saint)engl.–1-Opersoana canonizata( post in ierarhia religioasa)-2-persoana care a murit si se afla in rai?. -3 -Person of great Purity– o persoana de o inalta puritate. – Daca uni au aceste caractere nu e rau ,dar sa te inchini la ele e pur si simplu idolatrie . Citeste in Exod cap. 20 . vers 1 la 5.God bless you w. wisdom

 86. Citeste Biblia si lasa alta surse de inspiratie..
  Biblia ne este de ajuns si cred ca daca o citesti daca Dumnezeu va voi vei si intelege.
  Ti se face si tie astazi CHEMAREA.

 87. Claus imi spune citeste biblia si sa las alte surse de inspiratie. E uite eu nu vreau sa le las. Pai de ce? Daca eu citesc Luceafarul si nu citesc si comentarii la el mai ales scrise se autorul ei cum as putea eu sa pricep ce a vrut sa zica poetul in aceasta poezie? Cum as putea eu sa inteleg Nt daca nu am o calauza daca nu studiez cum intelegeau primii crestini invataturile acestei carti? Ucenicii lui Pavel si nu numai.
  Sa vedem ce spune Nt :”Cum as putea sa inteleg, daca nu ma va calauzi cineva?” Si a rugat pe Filip sa se suie in car si sa sada impreuna cu el. (Fapt.8:31)

  • Gabita, tu te gindesti sa te calauzeasca o alta caauza oarba, sau Duhul Sfint? daca este Duhul Sfint, de ce nu ceri intelepciune de sus si atunci nu mai ai nevoie de scrierile te-ologilor. Pe cine trebuie sa credm: pe om ori pe Dumnezeu. Si e sunt om, de ce nu m-ai putea crede pe mine? Si eu in parerile mele am cuvintul bibliei la baza, atunci?
   Problema mea este PE CE SAU BAZAT PRIMII CRESTINI PENTRU CA BIBLIA S-A SCRIS CA UN TOT MULT MAI TIRZIU.
   Greu cred ca nu le-a fost pentru ca neavind te-ologii ,lasau pe Duhul Sfint sa-si faca lucrarea. Cit despre Fapte…8 cu 13 sunt pastori care predica mult mai intelept continutul.Fii binecuvintat

 88. Sper sa mai apara si postarea anterioara (doua nu una)deoarece nu o mai vad. Stai sa vad ce scrie biblia despre Ioan.Adevarat zic voua: Nu s-a ridicat intre cei nascuti din femei unul mai mare decat Ioan Botezatorul; totusi cel mai mic in imparatia cerurilor este mai mare decat el.
  Conform studiilor mele aceasta imparatie este biserica deci Ioan a fost mai mic decat Maria deoarece nu a facut parte din ea.

  • Mai Gabita, tu chiar ai chef de vorbit vorbe! Pai tu ce biblie citesti Gheorghita? Tu nu vezi ca nu o nimerisi? Pai cine este biserica Gheorghita? Madularele bisericii. ” Si voi, ca niste pietre vii….”Gabita dragul meu, omule, cred ca trebuie sa te trezesti, tu visezi si inca ce urit. Pai si Ioan Botezatorul si Maria sunt nascuti din femeie si pe pamint. Gabita , biserica va fi dusa in imparatia cerurilor la rapire Gabita. Este mai greu, dar daca tu vrei „sa vorbeste”cu noi, hai Gabita sa ne ajutam.Se poate intelege usor.
   Gabita, si Ioan si Maria au facut parte din biserica Domnului Isus. Iar pentru Maria, mama aleasa de Dumnezeu pentru intruparea Domnului Isus nu are nici o alta promisiune in biblie, decit ca i se va spune „fericita”.Fara alte daruri sfinte, fara alte calitati, nu mijloceste dupa moarte, nu face nimic, este cu ceilalti sfinti unde asteapta invierea la venirea Domnului Isus a doua oara. Cititi biblia oameni buni, nu lasati sa v-o citeasca popii.Si voi aveti aceasta capacitate. Maria nu este linga Dumnezeu la aceasta ora, cititi. Nu mai pupati oase Gabita ca va stricati mintea de tot si intaritati pe Dumnezeu la minie si care ne vrea cu gelozie numai pentru EL, sa nu ne inchinam la nimic altceva decit LUI. Lumina este cuvintul lui Dumnezeu nu tonele de luminari care aduc milioane bogatie popilor.
   Gabita, as avea o intrebare.Tu spui „conform studiilor mele”,care studii Gabita, descopere -ne si noua aceasta taina, poate ne-o fi de folos si este biblic sa ne ajutam unii pe altii. Si intrucit in biblia mea scrie ca mila biruieste judecata, cred ca intelegi de ce ma feresc sa spun ceva la adresa ta cu toate ca eu cred ca mintea imi este intreaga si inca „judec”normal, dar nu pe tine.Domnul sa aiva mila.Fii binecuvintat

 89. Nu am timp sa ma uit la astfel de emisiuni. Tipul e un lup in haina de oaie. Vezi ca haina se aseamana cu haina preotilor. Confirma versetul biblic: Ei au iesit din mijlocul nostru, dar nu erau dintre ai nostri. Caci, daca ar fi fost dintre ai nostri, ar fi ramas cu noi; ci au iesit, ca sa se arate ca nu toti sunt dintre ai nostri. (1Ioan.2:19)
  Interesant din cate am vazut ca i-si pastreaza numele de ortodox aceasta biserica!
  Eu am luat-o logic. Daca aceea lucrare (crestinatatea)s-a risipit ea nu este de la Dumnezeu ! Asa scrie in Nt! Apoi daca sarea se pierde ea nu mai poate fi recuperata.(Voi sunteti sarea pamantului. Dar daca sarea isi pierde gustul, prin ce isi va capata iarasi puterea de a sara? )
  Imi pare ciudat sa nu vezi citind Nt ca esti pe un drum gresit.
  Apropo am postat o postare care nu a mai aparut. Cred ca e vina mea. Dar am o intrebare : stim ca un mort a inviat prin contact cu osemintele lui Elisei.. Prin ce putere?

  • Daca vorbesti de situatia din 2 Imparati cap 13 versetul 21, Gabita , dragul meu, este foarte simplu pentru cei care cunosc din biblie felul in care s-a proslavit Dumnezeu cu omenirea, lucrind cind intr-un fel, cind in altul. Si ca sa te ajut doar sa te lamuresti (dar prin intrebuintarea mintii ca sa capeti deprindere corecta de judecata), ia vezi tu cu ce putere au lucrat proorocii si oamenii lui Dumnezeu pina la Rusaliile de dupa inaltarea la cer a Domnului Isus. Dar dupa Rusalii? Ce s-a schimbat cu ce la cincizecime? Ce putere au primit apostoli si aceasta putere ce alta putere inlocuia?Socot ca esti in bun loc aici la penticostali pentru a invata despre Duhul Sfint, darul lui Dumnezeu cel mai rivnit de noi. Cel mai minunat botez, CALAUZA adevarata a oricarui crestin, PUTEREA care ne deosebeste de „lume” MINGIIETORUL trimis de Domnul Isus.
   In situatia descrisa de tine doar ni se arata ca oamenii lui Dumnezeu lucrau si aveau peste ei puterea..???…(nu spun.Afla tu)
   Si as mai avea o rugaminte. Tu ai face bine daca, in momentul in care te vei lamuri cu privire la Duhul lui Dumnezeu si Duhul Sfint, ai comunica aceasta si „dascalilor” de la scolile tale unde zici ca ai studiat.Macar asa nu o sa mai invete gresit pe altii. si noi ne vom putea bucura impreuna intr-o partasie sfinta adevarata ,fara a mai cheltui timpul pe „certuri de vorbe”
   Domnul sa te binecuvinteze cu intelepciune de sus.

 90. Am iesit din ortodoxie pentru a ne mantuii sufletul
  Noi care ne-am pocait ne-am intors la practica si invatatura biserici primare .. de care sa indepartat bisericile traditionale .. si am lepadat ori ce invatatura si practica care ne afecta mantuirea si nu isi avea originea in SCRIPTURA si in practica biserici APOSTOLICE .. precum .. botezul pruncilor .. facut fara de credinta si marturisirea personala , invatatura despre necredinta (nesiguranta) mantuirii, am renuntat la INVOCAREA si IMPLORAREA sufletele celor MORTI prin rugaciune ..(impachetata de diavolul sub numele de rugaciunea la sfinti), inchinarea si rugaciunea la imagini ,icoane, statui,cruci, etx , inchinarea si rugaciunea la CADAVRE , credinta ca crucea ca obiect si semnul crucii are putere sa aluge diavolul si alte beneficii (facerea semnului crucii), preotia o categorie superioara fata de ceilalti credinciosi, introducerea cuvantului de preot in locul presbiterilor, rugaciunea pentru sufletele mortilor,mantuirea doar in cultul orthodox .. cea mai mare erezie, tolerarea pacatului la nivelul cel mai inalt in biserica.. manastiri,(pline bisericile de preoti curvari, si manastirile de homosexuali), recasatoria celor care isi lasa nevasta pentru-ca a gasit alta, impodobirea preotilor,episcopilor, patriarhilor .. si cele mai scumpe scule de aur ca paganii , parastasele,pravila,acatistele, masa de pomana , pentru sufletul mortului , …. Si multe alte invataturi care multe din ele isi au originea in religile pagane si altele au aparut ulterior in crestinism fiind inovatii ale diavolului sa distruga adevarata credinta si in final pierderea mantuirii …. O asfel de credinta impodobita cu toate aceste inovatii si invataturi false ne scripturale .. nu are impact asupra omului si putere pentru ai schimba viata .. pentruca este o credinta moarta … din care noi POCAITII … EVANGHELICII am iesit si stim ca nu ne-a ajutat cu nimic … la sfintirea vietii si apropierii de Dumnezeu .. Iar acum intorsi la CREDINTA simpla lasata de Hristos in SCRIPTURA are putere si impact asupra vietilor noastre iubind tot mai mult pe Dumnezeu si pe aproapele nostru si schimbandu,ne viata in fiecare zi dupa voia lui Dumnezeu.
  Dumnezeu sa te ajute si pe tine sa te lasi de toate aceste invataturi care nu te vor mantuii si mai degraba te vor indeparta de adevaratul Dumnezeu care a creat cerul si pamantul .. si intoarce-te la adevarata invatatura si practica care se gaseste in SCRIPTURA .. care este cuvantul lui Dumnezeu .. dupa care va judeca Dumnezeu oamenii.
  Cine il iubeste pe Hristos va renunta la toate aceste rataciri si inovatii si va ramane la invatatura lui Hristos.
  Cititi scriptura si scrierile primelor 2 secole si veti vedea ca tot ce am spus este ADEVARAT.
  Bunul Dumnezeu sa te ajute sa intelegi acest adevar.

 91. Deci nu ai reusit sa-mi dai un raspuns la intrebare. ..
  In muntele Athos un inginer se duce la un monah si i-i spune: parinte credinta e atacata etc etc. Si monahul i-i spune : copile biserica e aparata de Dumnezeu dar tu te-ai spovedit? Asa si voi. Si in Nt in biserica primara au aparut cazuri de decadere a credinciosilor. Dar asta nu a insemnat ca biserica era de vina. Pavel i-i cearta crunt pe cei din Corint! Din pacate exista si la voi un desfrau nemaintalnit lucru ce mi-a fost dovedit de un aparator chiar al credintei voastre si nu numai de catre el!
  Ca sa raspund la toate acele lucruri mi-ar lua mult timp. In primul rand Nt este creat de catre biserica ortodoxa! De ce nu a fost creat de catre biserica penticostala? Repet : daca aceasta lucrare nu e de la Dumnezeu se va risipi! Prin multimea de secte biserica ortodoxa a ramas iar daca vei studia vietile marilor oameni ortodocsi i-ti vei da seama ca in ei a locuit Duhul Sfant!
  Despre botezul copiilor avem scrieri numeroase din acele vremuri care arata ca el a existat din primele veacuri. Daca botezul copiilor ar fi fost introdus el nu putea fi introdus decat prin sinod. Dar sinodul nu pomeneste de asa ceva. Treaba asta se aseamna cu schimbarea zilei de odihna. Aceasta schimbare pur si simplu nu a avut loc!
  Rugaciunea catre sfinti o facem eoarece stim ca omul cand moare el se duce ori in iad ori in rai (sau in imparatia cerurilor). Pavel cand pleaca se roaga crestinilor sa se roage pentru el. Asa si noi ne rugam sfintilor sa se roage pentru noi! Iar aceasta invatatura trebuie sa fie apostolica (de parca nu am dat exemplu biblic) deoarece ea nu a aparut in timp cum este invatatura despre Sfanta Treime. Se stia dinainte ca Iisus este Dumnezeu(Arie nu a vrut sa asculte vocea bisericii). Dar adunarea din sinod a hotarat ce inseamna Sfanta Treime! Treaba cu preoti este mai complicata. Noi toti suntem preoti. Dar unii au functii de conducere. In scrierile primilor crestini apar 3 functii. De episcop, preot si diacon. Aici nu sunt chiar sigur.
  Ideea de baza este ca aceasta lucrare a ramas fiind de la Dumnezeu dar nu numai prin asta. Ea ofera cea mai inalta invatatura crestina. De fapt pericolul invatatorilor falsi este ca ei rastoarna evanghelia. Si predau o noua invatatura. Citeam ca chia un mare teolog baptist a recunoscut ca sloganul solo scriptura este o invatatura noua si chiar proasta!
  De exemplu. Eu dau un exemplu tu poti da alt exemplu. Rugaciunea. Iisus ne spune ca atunci cand ne rugam sa nu spunem multe. Dar rugaciunea sa fie permanenta. Se stie ca sunt monahi care cand expira spun Doamne milueste iar cand expira alta formula scurta. Pe de alta parte noi avem rugaciuni tipice asa cum e Tatal nostru. Avem rugaciunea pentru dimineata pentru seara rugaciunea de Luni samd. Dar voi cum va rugati? Aveti rugaciuni tipice? NUUUU! Va rugati cerand multe si aiurea. Un penticostal se ruga ca Domnul sa-i dea un mercedes. Ca tot ce cerem cu staruinta Domnul ne da… Deci…As prefera sa raspund mai pe scurt dar asta ne cere sa alegem un subiect.

  • Biserica ortodoxă a creat/scris NT? 😀
   De unde ați mai scos-o și pe asta?

  • Stimatul meu prieten.,Gabita. Mi-ar face placere sa-ti pot fi de folos avind o posibilitate de conversatie in privat.Aceasta „oferta” mi-a venit in gind in momentul in care am ctiti ce scrii tu cu minuta ta si din „gindirea „ta. Pai cum poti tu sa spui ca Noul Testament este creatie ortodoxa cind stim ca evangheliile au fost scrise de evanghelisti, epistolele de catre ap Pavel in marea lor majoritate, completate cu scrierile pe care cred ca cunosti.Nu a ramas nimic fara a se cunoaste autorul.Doar ceva indoieli teologice pe ici,pecolo.Dar cred eu neesentiale.Nu ne impiedica in trairea credintei noastre.
   Si acuma, ca nu te pot lasa asa de usor. Gabita ,fratele meu, daca NT este scris de ortodoxi, DE CE NU TRAITI CORECT SI COMPLET CEEA CE VOI ATI SCRIS.? De ce nu va recunoasteti opera in intregime? Unde va sunt proorocii? vorbitorii in limbi pamintesti si ceresti? Ce faceti cu botezul nou testamental?Cum de scrieti una si aveti reprezentanti la botez ca cei de la partide? De ce neglijati ce „ati scris” (spui tu) si faceti altceva decit ce ati spus? . Ar fi pacat cred si nu unul mic , daca una spuneti si alta faceti. Domnul Isus numea aceasta fariseism, nu?

 92. Cand fariseii nu raspundeau la o intrebare plecau.
  Desigur ca Nt a fost selectat de biserica ortodoxa. Se stie ca pana in secolul 5 apocalipsa nu era inclusa in canon in anumite biserici ! Citez :Canonul de atunci nu includea Apocalipsa lui Ioan, ea fiind adăugată abia în 419, la un ulterior Conciliu de la Cartagina. Cele trei concilii amintite au recunoscut drept canonice cărțile deuterocanonice din Vechiul Testament, numite apocrife de către protestanți. Toate celelalte scrieri, utilizate în biserici până atunci, considerate apocrife, au fost eliminate.

  Deci cele 3 concilii au stabilit cele 27 de carti ale Nt. In Nt traducerea catolica in nu stiu ce epistola scrisa de Pavel in explicatia unui verset se explica clar ca Pavel face referire la o scrisoare scrisa de el care noua nu ne-a parvenit!

  Pe de alta parte noi respectam Nt dar voi faceti confuzie si spuneti ca nu-l respectam. Asa cum si adventistii pot spune de voi ca nu respectati Nt! Cat despre vorbirea in limbii ea poate sa existe dar numai in cazuri de real folos. De ce vorbeau primii crestini in limbi? Ca sa se indeplineasca Cuvantul care spunea ca i-i va vorbi casei lui Israel in alte limbi. Aceasta vorbire a disparut se pare imediat dupa ce Israel a fost alungat din patria sa de catre neamurile pagane. Pe de alta parte nu exista scrieri in primele secole care sa ateste vorbirea in limbi. Si nici dupa acele secole. Deci lucrarea Domnului a fost pierduta? NU! Doar ca era un semn pentru evrei pentru cei necredinciosi. In situati extreme sunt sfinti care au vorbit in limbi care nu le stiau!

 93. Chiar implinesc bisericile cultelor asa cum scrie ca faceau sfintii Bibliei,apostolii,proorocii,Biserica lui Dumnezeu?
  Lucrarile care se savarsesc in cult sunt dupa Cuvant,prin Duhul Sfant?
  Il poate insela cineva pe Dumnezeu? dar pe oamenii? dar pe noi insine?

  Gabita cuvintele din Noul Testament le-au primit fratii nostri evrei,proorocii,sfintii apostolii,oameni cu frica de Dumnezeu.VOI NU ATI DAT NIMIC,doar statul biserici voastre,datini si obicieiuri.
  NICI UN CULt din cele de astazi nu a existat,iar cand au aparut tare mult ati imbinat lumina cu intunericul,graul cu neghina,adevarul cu minicuna,Scriptura cu parerile omenesti.

  AI SPUS.,,Cat despre vorbirea in limbii ea poate sa existe dar numai in cazuri de real folos.:””
  Asa este numai in cazuri de folos exista vorbirea in limbi.
  De exemplu< In adevar, cine vorbeste in alta limba NU vorbeste oamenilor, CI LUI Dumnezeu; caci nimeni nu-l intelege si, cu duhul, el SPUNE TAINE. (1Cor.14:2)
  Cine vorbeste in alta limba SE ZIDESTE pe sine insusi; dar cine proroceste zideste sufleteste Biserica. (1Cor.14:4)

  ASTAZI nu le mai place asa zisilor crestini sa vorbeasca taine ale lui Dumnezeu,numai vor sa fie ziditi de ZIditor,numai le place sa vorbeasca cu Creatorul cerului si pamantului.

  Tu ai zis ca s terminat cu vorbirea in limbi,desi tu poate nu crezi nici celelate Daruri ale DUhului Sfant.
  IA AMINTE:1 CORINTENI 13:8. Dragostea nu va pieri niciodata. Prorociile se vor sfarsi; limbile vor inceta; cunostinta va avea sfarsit.

  9. Caci cunoastem in parte si prorocim in parte;

  10. dar, candVA VENI ce este desavarsit, acest "in parte" SE VA SFARSI.
  iSUS hRISTOS inca nu a revenit dupa mireasa Sa,inca ai parte de indurare sa te pocaiesti de necredindiosile si calcarile de Cuvant,traind adevarul asa dupa cum sta scris.
  Sanatate si numai bine

 94. Sunt versete foarte grele de interpretat si nu doresc sa trag concluzia lui Pavel.Oricum daca vorbirea in limbi este inteleasa doar de Dumnezeu care a fost rolul ei la cinzecime? Pe de alta parte si eu cand eram mic vorbeam astfel de limbi(adica ma prosteam). Cine ma poate verifica ca nu mint cand as vorbi o limba inventata de mine? Pe de alta parte un penticostal a aratat (eu zic ca a cam exagerat) ca si in biserica ortodoxa exista o astfel de limba. Oricum o sa ma interesez mai mult asupra acestui subiect. Chiar azi o fata penticostala scria ca e bine sa credem in Dumnezeu ca nu avem ce pierde. Dar ce inseamna asta?Inseamna ca si ea si probabil nu numai ea nu este deloc convinsa de asa zisele anumite daruri care exista in biserica voastra.
  dar, candVA VENI ce este desavarsit. Adica cine? Poate e vorba de Duhul Sfant si atunci limbile sfarsesc ca si prorociile?
  Pe de alta parte sa analizam iar niste versete :Voi sunteti sarea pamantului. Dar daca sarea isi pierde gustul, prin ce isi va capata iarasi puterea de a sara? Atunci nu mai este buna la nimic decat sa fie lepadata afara si calcata in picioare de oameni. (Mat.5:13)
  Cand dumneavoastra domnule Om i-mi spui ca biserica ortodoxa nu a dat nimic inseamna ca traiesti intr-o mare minciuna. Pai primele secole crestine au adus mult mai multi martiri decat celelalte secole de crestinism . Apoi daca sarea s-a pierdut in secolul 1 ea nu a mai devenit buna conform versetului de mai sus. Ba mai mult cand evreul nu stiu care din Nt a zis celorlati care persecutau biserica sa o lase in pace ca daca e de la Dumnezeu va rezista iar daca nu ea nu va rezista, inseamna ca biserica crestina nu a fost de la Dumnezeu?
  Biserica ortodoxa nu a adus nimic. Totusi un adventist zicea recent la radio : crestinismul a schimbat fata lumii. Dar de ce nu a zis biserica adventa? Si istoricii spun ca crestinismul a schimbat fata lumii. Si acel crestinism era biserica apostolica (ortodoxa si catolica). Deci si daca as deveni penticostal nu as putea crede o minciuna mai mare ca aceste doua biserici citate nu au adus nimic bun. Dar cum sa devin penticostal daca am aratat cel putin 2 versete care arata ca nu aveti cum sa fiti adevarata biserica? Si mai arat unul.Caci va veni vremea cand oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa; ci ii vor gadila urechile sa auda lucruri placute si isi vor da invatatori dupa poftele lor. (2Tim.4:3)Iata aveam trei crestine evanghelice la munca. Toate aveau o credinta fariseica. Una postea 3 zile legate (post negru nu manca nimic) pe an dar avea o mare saltare de bucurie cand auzea doua masini tamponandu-se pe strada. Si din nefericire in aceea jona erau multe accidente.In Fine. Si aceste 3 surori i-mi spuneau ca dupa revolutie (dar si in acel moment )orice pastor strain care venea in localitate nu conta de ce biserica apartinea era ascultat de ele. Adica nu ratau nici o conferinta sau seminar. Eu sa presupun ca nu stiu care e invatatura sanatoasa. Dar stiu ca Nt spune ca la un moment dat aceasta invatatura va fi refuzata de oameni acestia acceptand o alta invatatura. Pe de alta parte aceste (!) invataturi vor avea invatatori. Iar eu in istoria crestina pot spune ca exista asa ceva. Am dat si un exemplu mai sus.

  • Draga Gabi, te rog frumos sa citesti mai atent>Dumnezeu a ingaduit ca sa existe si TALMACITORII pentru cei ca tine, care daca aud , sa si inteleaga, poate,poate.
   ind v-a veni ce ste desavirsit, pai eu cred ca lucru mai simplu si mai frumos nici nu putea sa se scrie.Cine poate fi desavirsit?Gabi, Gabi, sa nu deslusesti tu prin toata filozofia religioasa care te chinuie ca este vorba de ISUS? O fi vorba de 1 Corinteni 2 cu versetele 14 si 15? Si daca numai atita este, problema se poate rezolva foarte usor. Tu nu vezi omule ca bunatatea lui Dumnezeu te indeamna la pocainta?Adica daca astai auzi , sa crezi, asa este scris.Si cum tu poti spune ca de multa vreme crezi, biblia mai spune „cine crede , se boteaza”.NU? Parca asa este scris. .Si atunci de ce nu o faci? Ce te mpiedica sa respecti cuvintul scris in TOTALITATE?Fii binecuvintat Gabi

 95. Invatatura buna a devenit proasta in ochii unora iar invataturile spuse de invatatorii din afara bisericii au devenit bune !

 96. vladimir pustan cred c-ar trebui sa fie mai atent pe unde merge sa predice in primul rand. am vizionat un material aratat si pe un post tv despre preotul de la mosuni, cel care l-o invitat pe pustan sa predice in biserica lui. materialul il arata ca fiind un preot ciudat cu enoriasi la fel de ciudati. si chiar erau.

 97. Elior crezi tu ca nu stia unde se duce? Ma bucur foarte mult pentru tine deoarece ai observat aceasta. Multi neoprotestanti l-au laudat pe acel preot care e un preot mai degraba speculant decat preot cu har. Nici macar legile preotesti nu le respecta canta muzica populara si sta separat de sotie…

 98. gandhi intrebat care este cel m-ai mare dusman al crestinilor a spus crestinii

 99. este foarte usor sa trecem cu vederea, un astfel de comportament, dar ar trebui sa ne aducem aminte de inaintasii nostri si sa le urmam credinta. Au fost atatia frati care nu au renuntat la credinta in Domnul Isus Hristos si au preferat 10 sau 15 ani de puscarie in Siberia, lasandu-si acasa familiile, in grija Domnului si asta doar pt un refuz si asta doar pentru un refuz.. neinsemnat… sarutarea icoanei… nu se punea problema de semnaturi … NU ci doar o sarutare. Ce putem sa zicem acum de ei, acei care au suferit atat,, saracii nu au stiut , nu au inteles evanghelia ca puteau sa sarute icoana sa traiasca bine si totusi sa ramana cu Domnul Isus. A foat el Iuda ucenicul Domnului Isus? a fost si cum l-a vandut…. doar o sarutare. Oare are nevoie Domnul de compromis? de ce nu a facurt si ap. Pavel sau Petru la fel … putin atamaie pe vreun altar ca doar nu se intampla nimic. De ce ? pt ca stiau ca Solomon la fel a facut si nu a placut Domnului. Trebuie sa ramanem langa Domnul si sa nu facem compromis, de dragul oamenilor, mai bine ramanem doar cu Domnul Isus in sinceritate decat cu aplauze si cu compromis

 100. Văzând acel filmuleţ cu V Pustan făcându-şi semnul crucii cu faţa la icoană, precum şi filmul cu predica din B.O.R. Mosuni unde şi-a făcut mai multe cruci, mă duc cu gândul la o paralelă şi anume la o vacă bună de lapte, care după ce este mulsă, dă cu piciorul şi varsă tot laptele. Aşa este şi cu acest V. Pustan. Biblia este fermă în ceea ce priveşte închinarea la orice altceva şi altfel decât lui Dumnezeu , ŞI CONDAMNĂ ASTFEL DE GESTURI fără a lăsa liber în funcţie de împrejurări şi intenţii. Şi drumul către iad este pavat tot cu bune intenţii, se zice în popor. În porunci observăm că este interzisă orice asemănare cu ceva la care să te închini. Gestul semnului crucii este o asemănare , o icoană, a crucificării şi a dumnezeirii întreite. Dumnezeu nu poate fi asemănat cu astfel de reprezentări şi semne . În Psalmul 97:7 scrie ” Sunt ruşinaţi toţi cei ce slujesc icoanelor…..” Isaia 46:5 ” Cu cine Mă veţi pune alături, ca să mă asemănaţi ? Cu cine Mă veţi asemăna, şi mă veţi potrivi?”. Oare ce interpretare va da V. Pustan acestor texte , dar celui din Romani 1:22 şi 23 ” S-au fălit că sunt înţelepţi, şi au înebunit; şi au schimbat slava Dumnezeului nemuritor într-o icoană ….” Iar în vers 25 ” căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu, şi au slujit şi s-au închinat făpturii în locul Făcătorului…..” Consecinţele acestei închinări greşite sunt menţionate mai jos în textul biblic şi zic Doamne fereşte-l inclusiv pe Pustan de astfel de păcate care decurg din astfel de erori de închinare.
  Este demn de a menţiona că nu putem duce pe nimeni la adevăr prin minciună, la dreptate prin nedreptate, la Dumnezeu prin icoane şi semne mincinoase şi păcătoase, la ieşirea din idolatrie prin practicarea închinării la idoli. Icoanele şi semnul crucii sunt idoli şi punct. Cum să mă închin acestor chipuri şi prin astfel de semne anticriste. Toate acestea sunt împotriva lui Cristos, adică anticriste, fără îndoială. Omul simplu din acea biserică, văzându-l pe V. P. făcându-şi semnul crucii, va înţelege logic că este normală o asemenea închinare, că doar şi pocăitu’ şi-a făcut cruce, şi-i popă la pocăiţi, doar. Văzând acele imagini deduc că V Pustan ori nu are coloană vertebrală, ori este un eretic idolatru sau dornic de slavă deşartă. Ori toate la un loc. Doamne fereşte. Pustan este un om deştept dar se confirmă vorba aceea că înţelepciunea omenească are o limită, iar prostia omului este nemarginită. Oare Şadrac Meşac şi Abet Nego şi-ar fi făcut semnul crucii dacă erau ei puşi în acest context precum V Pustan ? Aceasta este întrebarea la care cred că nu o să primesc răspuns !

 101. Agreez comentariile şi poziţia lui cristianionescu. Dumnezeu să-l binecuvinteze.

 102. in cer no sa fie penticostal ,nici catolici,nici ortodoxi,….ci numai copii a lui D.zeu..asa ca legalismul fie si cel penti. nu are ce cauta

 103. Dragă urda, sunt de acord cu fraza scrisă de tine, dar am o mică şi foarte importantă remarcă. Într-adevăr, în cer vor merge copiii lui Dumnezeu, dar închinătorii la idoli nu sunt copiii lui Dumnezeu. Citeşte Romani 1: 21 până la capăt să vezi că Dumnezeu este ofensat de închinarea în faţa icoanelor care L-ar reprezenta pe El. Citeşte Isaia Cap 40, 44 si cap 46. În cer nu vor merge toŢi care zic Doamne Doamne, ci numai cei ce se închină lui Dumnezeu în duh şi ADEVĂR. Ori adevărul nu este în falsitatea deavolească a icoanelor.

 104. Atitudinea lui de la sfarsit nici nu putea sa fie alta, in conditiile in care mesajul lui este unul compromis. Daca acest ” preot ” caruia fratele Pustan ii spune ” parinte ” ( macar ca nu este si macar ca fratele Pustan a ignorat cuvintele Domnului Isus , care spun sa nu, numim ” parinte ” pe nimeni pe, pamant ) ar ajunge sa cunoasca Adevarul, poate l-ar condamnat pe fratele Pustan, pentru comportamentul lui. Nu asa se castiga oamenii pentru Dumnezeu cu, asemenea comportamente de compromis. Tainuirea Adevarului datorita unui interes, este un pacat foarte grav.

 105. Dragă eLioR
  Nu cred că foloseşte cuiva stilul tău de a categorisi oamenii, chiar dacă acest lucru este doar o strategie slabă de a deturna sensul unei discuţii serioase. Nimeni dintre pocăiţii adevăraţi nu susţine că este buricul pământului, cum fals doreşti să creezi impresia aceasta. În altă ordine de idei, fie că ne place sau nu ne place, cuvântul lui Dumnezeu este clar, şi nu lasă loc de interpretări , mofturi şi ritualuri contrare indiferent de circumstanţe. Dacă mă gândesc la trecut, cred că preoţii catolici din perioada Evului Mediu, au avut tot un soi de smerenie sinceră pe care o impuneau aşa numiţilor eretici, arzându-i pe rug sau schingiuindu-i cu metode greu de imaginat şi suportat. Şi totuşi ei se credeau sinceri slujitori a-i lui Dumnezeu. Cei care scriu aici îşi exprimă dezacordul faţă de unul care din anumite interese, a cam călcat în străchini, închinându-se într-un mod cu care neoprotestanţii nu sunt de acord. Miezul discuţiei nu se referă la ortodocşi , ci la cei din bisericile noastre. Nu este normal ca pastorul Pustan să-şi facă semnul crucii atâta vreme cât alţi penticostali au fost prigoniţi pe acest criteriu. De ex. mama mea, prin anii 40, fiind fiică de ţărani ardeleni , şi pui de baptist, a refuzat să-şi facă semnul crucii la orele de religie, fapt pentru care popa ortodox, i-a aplicat bătăi, şi a lăsat-o repetentă în clasa a doua. Acest lucru abominabil a fost săvârşit de acel popă probabil din aceeaşi smerenie şi credinţă sinceră de care faci tu caz.

 106. Psalmul 97:7 ” Sunt ruşinaţi toţi cei ce slujesc icoanelor”

 107. În 2 Ioan 1:9 scrie ” Oricine o ia înainte, şi nu rămâne în învăţătura lui Hristos, n-are pe Dumnezeu. Cine rămâne în învăţătura aceasta, are pe Tatăl şi pe Fiul”. Astfel că un credincios adevărat, trebuie să fie de acord să-şi însuşească cu tot sufletul NUMAI învăţătura lui Hristos, şi nu datinile băbeşti, popeşti şi mofturile oamenilor „însemnaţi cu fierul roşu în însăşi conştiinţa lor” cum zice Biblia. Primul capitol din Roamani, v.21, este adresat unor oameni care l-au cunoscut pe Dumnezeu, nu unor atei sau unor politeişti din Roma. Aceştia sunt avertizati faţă de gravitatea unei închinări neconforme cu voia Domnului. Pentru cei care doar contrazic,dar le este lene să citească Biblia, reproduc aici textul biblic, care este foarte clar şi edificator în acest sens: ” Sau fălit că sunt înţelepţi, şi au înebunit; şi au schimbat slavaDumnezeului nemuritor într-o ICOANĂ care seamănă cu omul muritor, … De aceea Dumnezeu i-a lăsat pradă necurăţiei, să urmeze poftele inimilor lor; aşa că îşi necinstesc singuri trupurile; căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu, şi au slujit şi s-au închinat făpturii în locul Făcătorului, care este binecuvântat în veci. Amin” ( Rom.1:22-25). Consecinţa acestei închinări greşite, sau pseudoînchinării, este starea omului fără Dumnezeu, depărtat de El, şi apropiat de păcatele generate de lipsa protecţiei lui Dumnezeu din viaţa spirituală a omului. Astfel că în versetele următoare sunt descrise acele păcate, (Rom.1:26-29), punându-se accent pe aşa numitele păcate scârboase săvârşite în trup, necinstind trupul, şi anume homosexualitatea, şi bineînţeles şi alte păcate săvârşite în ” voia minţii lor blestemate” : curvie, viclenie, lăcomie, răutate,ucigaşi, pizmuitori, obraznici, trufaşi, lădăroşi, născocitori de rele etc. Şi toate astea pentru păcatul unei devieri de natură religioasă reiterat în vers.28 ” Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor…..” Dumnezeu poate fi cunoscut aşa cum este, prin CUVÂNTUL SĂU. Cine nesocoteşte cuvântul îndrumător al lui Dumnezeu, nu este fiul său, pentru că nu face faptele credinţei în Dumnezeu, şi nu se închină lui Dumnezeu ci unor surogaţi, sau unora ce-şi zic suplinitori şi adjuncţi, sau unor imagini de natură materială, profane, lipsite de adevărata sacralitate. Nu greşesc cu nimic, când afirm că în mănăstiri, unde orice călugăr, se închină cel mai mult în acel lăcaş capitonat cu „făpturi” sau „icoane” care reprezintă diverşi sfinţi sau pe Isus cel nemuritor (parte din dumnezeire) reprezentat într-o ” icoană ce seamănă cu omul muritor”, tocmai în acest mediu aşa zis al sfinţeniei, aici predomină (…) în toată „splendoarea” ei. Să fie oare o simplă coincidenţă, sau este vorba de tabloul descris în Romani, şi amintit de mine mai sus ?!.
  Aşa că este periculoasă ascunderea în spatele unei aşa zise false -„smerenii sincere „, pentru că cel ce este sincer cu adevărat, va căuta cu necesitate şi sete, adevărul izvorât din cuvântul Domnului, adevăr care dă „CUNOAŞTEREA” lui DUMNEZEU şi a VOII SALE cu privire la credinţă, închinare şi mântuire. Să nu se înşele nimeni, dar Dumnezeu nu se lasă batjocorit de picturile şi sculpturile oamenilor. Da Dumnezeu este ofensat atunci când oamenii îl desenează, sau cioplesc. Isaia 46:5 ” Cu cine Mă veţi pune alături ca să Mă asemănaţi ? Cu cine Mă veţi asemăna şi Mă veţi potrivi ? Biblia îi numeşte pe cei ce fac icoane şi se închină lor, că sunt fără pricepere şi fără minte , lipsiţi de profunzime spirituală ( Is.44:19).: 2Niciunul nu intră în sine însuşi, şi nu are minte şi nici pricepere…..”
  Prin acest text nu jignesc pe nimeni, ci doar am arătat cuvântul Domnului, şi fie ca Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toţi ce citiţi cu adevărul care duce la calea vieţii veşnice. Fiţi binecuvântaţi.

  • Am moderat asocierea acelui păcat cu un grup specific de… „credincioși” pentru a nu fi acuzați de generalizări…

   • ma numesc daniel si nu vreau s intru in polemica cu dumneavoastra deoarece nu cred ca este bine sa ne pierdem timpul judecand sau cautand defapt paiul din ochiul altuia,defapt si pentru acest timp vom fi trasi la socoteala.Un lucru este clar daca a gresit sau nu a gresit inaintea Domnului din ceruri care are pe deplin puterea de a judeca nicidecum a unor pacatosi si muritori de rand ca si noi toti.Fiecare suntem responsabili in dreptul nostru pentru faptle noastre.Vreau s va spun ca daca el a facut gestu care la facut nu lasati sa se bucure satan de voi postand mesaje pline de ofense si de cuvinte grele caci si ele vin din inma si din inima curg izvoarele vietii.Traim vremurile din urma si pe langa ca ne este greu noi facem s ne fie si mai greu de aici poate mai e un pas pana cand o s fim prigoniti.Va sfatuiesc s umblati in Duhul Sfant si el va va invata ce trebuie s faceti, sa traiti in pace si in dragoste si in asa fel s puteti mostenii cununa vietii.As vrea s va las un verset pentru toti care aveti acces la Cuvantul Domnului Faptele Apostolilor 3:19-20inlusiv si nu va mai judecati pentru ca prin faptul ca judeti pe aproapele tau te osandesti singur cereti intelepciune de la Dzeu si asteptati in tacere raspunsul Lui.

    • Mulțumesc pentru sfaturi.
     Totuși, atunci când o generație întreagă este dusă în rătăcirile pe care străbunicii lor le-au părăsit acum o sută de ani, nu credeți că trebuie luată atitudine?
     Și, când cineva atât de cunoscut face aceste gesturi atât de publice, nu credeți că reacțiile trebuie să fie publice și pe măsură?
     Și, acum când imaginile și influențele circulă instantaneu, nu credeți că reacțiile noastre antidot trebuie să ajungă la cei creduli odată cu marfa otrăvitoare, sau cât mai repede?
     Și, dacă îl iubiți pe Vladimir Pustan și chiar îi vreți binele, nu credeți că trebuie trezit din criza teribilă în care se crede că stă bine, stăruind în aceleași lucruri de care este atenționat?
     Și, dacă s-a încercat cu buna și n-a mers, nu credeți că trebuie încercat și așa?
     Satana nu se bucură niciodată, credeți-mă! N-are cum, nu-i stă în fire!

 108. Nu-l cunosc pe fratele Cristian Ionescu, iar pe fratele Pustan l-am auzit predicând. Pot să afirm că mi-au plăcut predicile lui. Pe de altă parte sunt întru totul de acord şi cu fratele Cristian Ionescu. Iată deci, că nu sunt părtinitor cu nimeni, şi nici nu s-ar cuveni acest lucru. Totuşi, având în vedere imaginea fratelui Pustan în rândul tineretului, şi priza sa la tineret, cred că este de bun augur ca tineretul să fie preavertizat cu privire la riscul căderii în păcatul idolatriei, iar fratele Pustan, trebuie trezit cu toată dragostea spre a ieşi din acel teribilism idolatru în esenţa lui formală sau de fond. La urma urmei fratele Pustan nu este infailibil ca Papa de la Roma. Personal sunt tânăr , citesc Biblia, şi caut să cunosc,respect şi să împlinesc cât pot de mult cuvântul Domnului. Fiind în slujba adevărului, am luat atitudine şi în alte locuri pe net, locuri în care credinţa penticostală este batjocorită, iar cei ce citesc fie nu se apropie niciodată, fie se îndoiesc de adevăr. În urma luării de poziţie, ferme şi bine fundamentate cu Biblia, am primit semnalele unora care au început să frecventeze biserica penticostală, iar din partea unor tineri, am primit confirmarea că prin acele luări de poziţie, chiar dure uneori, unii au găsit răspunsuri la dilemele lor şi şi-au întărit convingerile şi credinţa. Cuvântul Domnului nu serveşte la gâdilarea urechilor oamenilor, ci este leacul vindecător care duce la mântuirea sufletului celui care vrea şi care iubeşte cu adevărat venirea Domnului. Asacunderea după deget este autoînşelare. Sunt de acord cu mesajul transmis de ” un păcătos”, este evident că este necesar să ne pocăim,(Fapte3:19) dar pocăinţa în definiţia sa implică o mentalitate înoită, nu una veche, de tip idolatru, neconformă cu Biblia.
  Doamne ajută-ne.

 109. Fratilor, secole dearindul crestinii si-au facut semnul crucii, credeti ca biserica Domnului era moarta atunci?

  • steven nemes – Daca ai facut ceva teologie ne poti da ceva versete din Biblie (cu facutul cruci) ? Eu am inteles –sa ne luam crucea si sa-l urmam pe ISUS –nici decum sa ne facem cruce –sau citesti alta carte??

  • steven nemes, Biserica Domnului Isus a fost si este vie in veci vecilor. Problema ta este alta: Tu nu ai facut un calcul de la intemeierea bisericii pina la imparatul Constantin, si asta te-ar lamuri cu „crucea” ca obiect de inchinare. Si eu cred ca tu citesti biblia nu? Te rog sa ma ajuti sa gasesc si eu ceva cu facutul semnului crucii, pupatul oaselor mortilor, mijlocirea Mariei pentru pacatosii care o implora, pupatul miini si palelor popilor farisei, botezul copiilor nou-nascuti prin reprezentare ca la partid, chefurile monstruoase de prin curtile bisericilor cind sarbatoresc , si acuma sa te tii: INALTAREA LA CER A SFINTEI MARII ! Hallo! Se aude? Biblia mea spune doar ca este fericita si binecuvintata intre femei.
   Biblia si a mea si a ta(daca ai si o citesti) scrie ca avem un singur mijlocitor la Dumnezeu, omul Isus Hristos. Grea socoteala. De ce „omul Isus Hristos?”
   Dar, daca vei aprecia vremurile asa ca atunci cind Noe chema poporul la corabie, si tu inca mai ai sanse sa te apropii cu smerenie de cuvintul sfint si prin aceasta de Dumnezeu, vei primi darul credintei si apoi facind ce este cu dreptul, vei fi si tu mintuit. Nu vezi tu steven nemes ca bunatatea lui Dumnezeu te indeamna la pocainta? Daca imi vei spune de unde am citat, atunci chiar ca te cred ca esti „aproape” Oricum eu ma rog pentru tine ca tu sa fii mintuit. Multa bucurie sfinta cu Domnul Isus si Dumnezeu Tatal.

 110. D-le steven nemes
  Trebuie să ştiţi că în secolele de început ale erei noastre, de la Isus, ucenici, apostoli, biserica creştină primară , nu se ştia de închinarea la cruce ca substantiv. Închinarea avea sens doar de verb ” latinescul crucifigo” care înseamnă crucificare. Acest sens îl are Biblia în evanghelii. Biserica creştină nu este şi nu poate fi moartă, fiind opera şi rodul Domnului Isus cel viu în veacul vecilor. Există totuşi concepţii şi credinţe care se cred creştine şi care duc la moarte. Printre acestea este şi închinarea la substantivul „cruce” deoarece îl pune pe plan secund pe Cel ce s-a jertfit pe elementul de tortură. El trebuie slăvit, nu crucea ca mijloc de tortură. Apostolii nu au predicat despre lemne ci despre crucificare ca jertfă a Domnului. În primele 3 secole şi ceva , crucea în sens strict nu avea nici o semnificaţie în biserica creştină. Mai apoi au început ereziile.

 111. mi se pare ceva normal in aceasta lume,cand faci ceva bun…sa fii criticat de ‘altii’..ca daca nu se intampla sa isi faca cruce , se gasea si altceva de comentat..:D
  Maranata!

 112. Fratilor ma bucur sa vad ca cineva a citit si mesajul meu, in nici un caz nu am incercat sa ma pronunt in favoarea „semnului crucii”, in acelasi timp nu cred ca este un pacat sa-l faci. Pacat este sa avem un spirit de judecata , de critica , de vorbire de rau , de condamnare a celor pentru care a murit Cristos. Multi dintre cei ce si-au dat cu parerea aici sint gata sa-l declare „anatema”pe fratele Pustan pentru ceva atit de nesemnificativ. As avea o alta intrebare pentru teologii care citesc aceste rinduri: unde scrie in Biblie sa ne adunam mainile cand ne rugam?
  Hai sa fim seriosi! Cand sintem cu adevarat aplecati sub cruce , ne uitam la picioarele noastre nu la mainile altora.

  • Steven nemes, uite, tu ai dreptate.Si eu am vazut ca nu scrie ca trebuie sa le tin impreuna si de atunci caut tot timpul „sa le ridic curate catre cer”. Si te rog sa ma sustii in rugaciune ca Domnul Isus sa ma ajute sa pot face aceasta in orice vreme si in orice loc. Fii binecuvintat.

  • Stevens Nemes,
   nu cred ca e vorba de un gest nesimnificativ, mai degraba de o instabilitate de”caracter”, caracterul crestin inseamna credinciosie printre altele;
   Da-ul si Nu-ul nostru inseamna verticalitate;
   lucrurile nesemnicative pe care le facem ,spun mai multe decit vrem noi sa recunoastem.
   miinile ridicate spre cer nu inseamna gestul fizic, ci starea inimii spre cer in rugaciune ;
   o ai atunci cind nu te apasa nimic si ai cugetul curat, geaba te speli pe miini cu Rexona si pozitia lor este spre inaltimi, daca in cugetul tau nu este totul curatit!

   Apoi PARTASIE cu fratii este indemnare , imbarbatare, mustrare in droagoste, ca unii care stim ca si fratii nostrii sunt sub har, asa dar le vedem si miinile lor, si picioarele noastre. 🙂

 113. D-lor Steeven nemes şi leewiu
  Dacă veţi dori să citiţi Biblia lăsând la o parte ideile preconcepute, puteţi constata singuri că aceasta INTERZICE ca omul să-şi facă „… ÎNFĂŢIŞARE A LUCRURILOR care sunt în ceruri, sau jos pe pământ….” (Exod 20:4). Facerea semnului crucii este tocmai o reprezentare sau o înfăţişare. Porunca pune sub interdicţie închinarea la chipuri şi ÎNFĂŢIŞĂRI. Porunca respectivă este punitivă, nu optativă nici selectivă. Domnul, în Exod, a dat poruncă şi a pus punct frazei respective. Nu înţeleg cine suntem noi oamenii, şi cine ne credem, spre a achimba porunca, punând virgulă, paranteze, etc, şi venind cu explicaţii după pofta şi moftul tradiţiilor nebiblice. A mai fost unul mentionat în Isaia 14 şi Ezechiel 28, care a făcut pe „deşteptul” şi a pus mai presus ambiţiile şi raţionamentele sale faţă de poruncile, dreptatea şi intenţiile Divine. Mai târziu în istoria primilor oameni, a mers şi la aceştia şi i-a întrebat ” oare a zis Dumnezeu cu adevărat …?” Tocmai datorită acestor lucruri Lucifer a devenit diavol, şi a căzut din cer. Tot el -diavolul, cel care a mers la Eva cu întrebări capcană sau provocatoare şi învelite în ” bune intenţii” promiţându-le că vor deveni mai „înţelepţi” şi că vor ” cunoaşte” mai bine, tot el vine pe la toate religiile creştine şi la toţi oamenii cu momelile lui ambalate în înţelepciune falsă şi cunoaştere greşită . Momeala diavolului este de aceeaşi esenţă sau miez, dar altfel ambalată, pentru a fi potrivită şi adaptată oricui. Dumnezeu ne cere să ascultăm de cuvântul său, ascultarea fiind mai de preţ şi mai importantă de cât jertfele. Aşa scrie Biblia, nu zic eu.
  În altă ordine de idei, cu privire la întrebarea dvs.care este adresată teologilor, eu nefiind teolog sau predicator, totuşi, după modelul cristic vă răspund printr-o altă întrebare: dacă Biblia nu arată nicăieri că trebuie să ” ne adunăm mâinile când ne rugăm( citându-vă)”, unde scrie în Biblie că nu este bine să ne rugăm stând pe şinele de cale ferată atuci când venirea trenului este iminentă ?
  Am însă o propunere de principiu; atunci când discutăm despre lucrurile sfinte, cred că ar fi necesar să nu ducem dicuţia în derizoriul găinăresc.
  Cred că orice creştin TREBUIE cu necesitate să stea treaz spre a nu muşca momeala satanei, şi a nu se închina la ce ESTE INTERZIS. Punct. Să fiţi binecuvântaţi cu lumină cerească şi mult har.

 114. Pt leewiu
  Eu îl apreciez pe fratele V. I. Pustan, este un om ştiutor de carte, un bun orator şi teolog. Predă la Institutul Teologic Penticostal. E clar că nu e prost. Dar ceea ce a făcut el, chiar dacă mânat de bune intenţii, tot nu se face , pentru că imaginea lui contează foarte mult. Este un om cu priză la public. El trebuie să arate şi să practice evanghelia aşa cum este. Apostolul Pavel, a avut o altă strategie cu cei din Atena, le-a văzut zeii lor, dar nu l-i s-a închinat , ci le-a propovăduit pe adevăratul Dumnezeu, fără compromisuri făţarnice. Sunt convins că Fr. Pustan în inima sa detestă închinarea la icoane şi când se roagă singur, nu-şi face semnul crucii. A făcut acest gest din exces de zel, care din păcate îi îndeamnă pe uni mai slabi şi mai puţin ştiutori de carte, adică Biblie, să afirme că nu e păcat să-ţi faci cruce, cum ai concluzionat tu. Vezi chiar tu eşti unul din cei induşi în eroare chiar dacă fr. Pustan nu a dorit acest lucru. Acesta este pericolul. Şi păcatul.
  Mai am un lucru să-ţi spun: eu nu-l anatemizez pe fr. Pustan şi nimeni din cei ce l-au criticat, nu-l anatemizează. Ce rost are să exagerăm ? Toţi îl iubim , că doar este fratele nostru în Hristos. Dacă mâine va predica la Timişoara, mă duc să-l ascult. Sper că m-am făcut înţeles.

 115. Frate David, sper ca nu va suparati ca am indraznit sa ma adresez asa, am citit si eu Biblia, stiu ce scrie cu privire la inchinarea la idoli. Cu tot respectul, dar cred ca noi protestantii incurcam un pic merele cu portocalele cand atribuim acel text la „semnul crucii”. Oricum , discutia or mai bine zis „cearta de vorbe ” de pe acest blog este un pic ridicola. Aduceti-va aminte de fratele Traian Dorz care din cate stiu eu isi facea semnul crucii, credeti ca a fost un adevarat copil al lui Dumnezeu?
  Iar raspunsul pentru Mihail: aveti dreptate. Si vorbind de „maini curate”, oare cati dintre noi dupa ce lasam cate un mesaj rautacios ne ridicam mainile fara mustrari de constiinta?. Mai am o intrebare la toti care si-au dat cu parerea: a facut cineva vreun sondaj sa vada cati au cazut de la credinta in urma gestului fratelui Pustan sau cati sau intors la mantuire in urma predicii lui?Doar asa din curiozitate.

  • steven nemes, am uitat sa-ti descriu complet felul meu de a sta inaintea Domnului, chiar daca tu spui ceva vorbe despre rautate si mustrari de constiinta.
   De fiecare data cind ma duc inaintea Domnului, inainte de a ridica miinile , ii spun : ASA CUM SUNT LA TINE VIN , apoi ma gindesc de fiecare data la apostolii care intrebati de Domnul Isus , voi nu plecati? si apoi avem cel mai frumoase cuvinte : DOAR TU AI CUVINTELE VIETII, Apoi ma gindesc ca ce trebuie sa mai fac pentru a nu-mi pierde mintuirea.Invatat de ap Pavel ma cercetez sa vad daca mai sunt in credinta si , sigur ca dupa toate acestea indraznesc in rugaciune. Si ma rog si pentru fratietate din care am harul sa fac parte.Fii binecuvintat.

 116. Frate steven nemes
  Dacă mă uit bine la acel sondaj la care faceţi referire, nu am concluzii matematice, dar văd că pe unul cel puţin l-a influienţat fratele Pustan, şi i-a schimbat optica , crezând că nu este păcat să-şi facă semnul crucii. Acel om sunteţi dvs.
  Pe de altă parte ştiu că Traian Dorz nu era penticostal, ci Ostaş. Mai ştiu că penticostalii din trecutul nu prea îndepărtat nu prea semănau cu noi; am avut bucuria, copil fiind să cunosc penticostali plini de Duhul Sfânt, cu daruri de vindecare, a fost un păstor ( acum este trecut la cele veşnice)care atunci când a oficiat Cina Domnului, biserica fiind arhiplină, fiind mânat de Duhul Sfânt la o soră din spatele bisericii spre a-i da „pâinea” reprezentând trupul Domnului, acel păstor a fost luat pe sus de Duhul Domnului, şi când sora a întins mâna în farfurie, s-a vindecat pe loc. Am văzut un prooroc, om simplu care dacă vorbea liber nu avea un vocabular bogat, avea 4 clase, dar atunci când proorocea inspirat de Duhul Sfânt i se schimba vocabularul ca unui om cu carte, şi cuvintele scoase pe gură erau de netăgăduit şi pline de înţelepciune divină. Acel om simplu a primit Duh Sfânt când s-a rugat pe câmp fiind cu vacile la păşune. L-au văzut alţii că în acel moment Duhul Domnului l-a ridicat de la pământ şi se ţinea cu mâinele de o tufă. L-am văzut înainte de 89 pe fratele Caba care în biserică a făcut rugăciune pentru bolnavi, iar eu am fost vindecat pe loc de hiperaciditate gastrică. Aceştia erau înaintaşii noştri pe care-i cam desconsiderăm noi ăştia modernişti . .Toţi aceşti oameni nici nu îşi puneau măcar problema de a-şi face cruce, acest lucru fiind o învăţătură străină, drăcească menită să piardă pe cei aleşi. Noi ne credem penticostali, dar suntem departe de penticostalii adevăraţi, am abandonat ritualul spălării picioarelor pe care-l practică până şi Papa , am abandonat modestia, rugăciunile fierbinţi, dragostea neprefăcută şi neinteresată. În schimb am luat din lume muzica, avem grupuri de laudă, cruci pe şi în biserici, brad la crăciun pus în biserică. Mulţi vor merge în iad lăudând pe Domnul, pt. că Domnul nici nu-i cunoaşte. Azi penticostalii ( unii) nu mai sunt plini de Duh, ci sunt plini de ei, deştepţi, răstălmăcim scripturile după pofta inimilor noastre, şi din păcate ne pierdem. Dacă nu este păcat să ne facem cruce, atunci nu este importantă nici vârsta la care se botează oamenii ?! Ar trebui să ne apucăm să botezăm şi noi copiii , ca ortodocşii; să-i creştinăm forţat pe sugari. Am auzit că unii penticostali mai nou pun şi NAŞI la binecuvântarea copiilor. Oare unde o să ajungem dacă nimic nu-i păcat ? Pentru mine nu este important dacă sunt pe placul lui Pustan sau a vreunui popă modernist sau harismatic. Important este să fiu pe placul Domnului. Mi-aş dori să fiu un penticostal ca înaintaşii noştri. Aşa înapoiat cum îi credem noi. Ar fi cazul să începem o mişcare de redeşteptare spirituală, nu una de lărgire a cărării Domnului. Doamne ajută-ne pe toţi. Amin.

  • @Nici o poza H.D. neretusata nu ar arata mai bine situatia bisericii de astazi –Doar duhul Domnului care e peste tine frate David, te face sa vezi- ADEVARUL- si sa-l spui fara frica –God bless you

  • Draga David :
   „A fost luat pe sus de Duhul Domnului”.. frate draga, adica cum? Te rog explica acest procedeu, pe care-l aud atat de des pe la amvoane. Chiar a zburat pe sus si nu a atins drumul?
   Eu cred ca el foarte simplu a mers pe jos, dar tie ti s-a parut ca zboara.
   Apoi: ” Duhul Domnului l-a ridicat de la pământ şi se ţinea cu mâinele de o tufă”…Nu inteleg, adica era gata sa o ia in atmosfera sau era ametit si se temea ca cade jos.
   Vreau sa-ti spun ca copii nostri citesc si aceste lucruri si li se par basme. Eu stiu si cred ca Domnul lucreaza cu mare, chiar foarte mare putere, dar haide sa fim noi niste oameni balansati si sa nu sustinem lucrarea Domnului cu povestioare sau basme. In final, doar un sfat..” carul lui Dumnezeu nu are nevoie de ajutor”.
   Ma ierti ca observatia mea nu este relevanta cu subiectul principal al acestui blog, dar am fost curios.
   Te respect

   • Domnule Ilioi, chiar daca va anima o noua speranta, nu cred ca se cuvine sa minimalizati o postare a unui frate de credinta, chiar daca dvs nu credeti cele marturisite. O singura intrebare as avea dupa ce am vazut modul „serios” in care un crestin ca dvs se preteaza la un show PP DD : cum ati acceptat sa fiti prezentat atit de „magnific” om de casa a ex-presedintelui GW B. si adaugati care a fost cea mai mare minune duhovniceasca vazuta sau traita de dvs.? Va respect cetateneste.

   • Dragul meu the new hope
    Dacă vei fi citit cu atenţie ceea ce am scris, vei fi constatat că mie nu mi s-a părut nimic, deoarece acele fapte s-au petrecut cu ceva zeci de ani în urmă, eu neavând cum să fiu de faţă. Dar, încă mai sunt oameni bătrâni care pot depune mărturie în acest sens fiind martori oculari. În ceea ce priveşte experienţa mea personală, ţin să-mi întăresc afirmaţiile , credinţa şi experenţa mea atâta cât este, fiind de neclintit chiar şi în faţa vreunuia care ia lucrurile în zeflemea.
    În al doilea rând eu sunt tipul omului care nu sunt lesne crezător, având şi un picuţ de şcoală…… În consecinţă nu am scris lucruri neverificabile. Îţi recomand să faci o cercetare amănunţită, şi vei avea surpriza să auzi lucruri şi mai mari. Problema gravă nu e că nu crezi tu, ci că astăzi credinţa unora se răceşte şi aleargă după lucruri ieftine şi după dumnezei de carton.
    În al treilea rând nu intru în polemici cu tine pentru că se pare că dumnezeul tău nu este acelaşi cu Dumnezeul meu, fapt care-ţi scuză părerile. Este mai mult de cât posibil ca un dumnezeu cum este cel în care crezi tu să nu fie omnipotent, ci impotent. Părerea mea este să-ţi schimbi dumnezeul ăla mic şi slab, să te apropi de Dumnezeul adevărat şi astfel vei avea posibilitatea cunoaşterii şi a experimentării trăirii în credinţă.
    Nu-mi doresc să fiu un om „balansat” ci unul de neclintit atât în perceperea realităţii cât şi în credinţă.
    E bine să avem un Dumnezeu mare iar noi să fim mici, nu viceversa, pentru că altfel riscăm să avem o credinţă pipernicită într-un dumnezeu mic. Nu ne este de nici un folos să credem sentimentalist într-un Isus care şi acum este tot nou născut şi înfăşat într-o iesle. Mulţi au rămas doar la acest nivel de basm. Astfel de credinţă este de „basm”, nu faptele de credinţă relatate de mine.
    Cu acelaşi respect neprefăcut.

 117. Am promis sa nu mai las nici un mesaj dar vad ca ultimul pe care l-am lasat mi l-a sters cineva. Nici o suparare (…)

 118. Cu privire la Traian Dorz, acest om a slujit Domnului cu darul său de poet, şi asta iau eu de la el, nu faptul că şi-a făcut cruce având o orientare religioasă de asemenea natură. Dacă cineva discută aici pe acest forum, şi are idei altfel de cât mine, nu cred că e normal să-l consider adversar, nici că ” foloseşte certuri de cuvinte”. Pur şi simplu discutăm din interes pentru adevăr, şi ar trebui să acumulăm de la oricine doar ceea ce este bun. Unii creştini sunt ca şi copiii, copiază, imită şi adoptă cu prioritate ceea ce este rău, pe când ar trebui să cerceteze lucrurile şi să ia ce este bun. Eu mai citesc cărţi scrise de ortodocşi, unele foarte bune în esenţa lor. Dau la o parte din scrieri ideile neconforme scriptural şi iau ceea ce este bun. Nu mă apuc să-mi fac cruci şi nici nu încurajez pe nimeni să o facă.
  Un vechi proverb sanscrit zice aşa: „din aceeaşi floare, albina culege mierea, iar aspida (viespea) ia veninul.” Fiecare ia pentru sine ceea de ce are nevoie în funcţie de ceea ce este el.

 119. Frate cristian ionescu
  Vă rog sincer să-mi vorbiţi în câteva cuvinte despre sacramentul „spălării picioarelor” practicat sau nepracticat în bisericile din România. Din ce motiv actul Cinei Domnului nu este săvârşit în mod unitar şi plenar ca sacrament descris în Biblie? Care este raportarea la textul din Ioan 13:4-17, şi din ce motiv unele biserici nu împlinesc ca act de cult versetul 14 ” Dacă Eu, Domnul şi Învăţătorul vostru, v-am spălat picioarele, şi voi sunteţi datori să vă spălaţi picioarele unii altora”. Menţionez că în biserica locală unde fac parte nu se practică acest act iar în biserica în care am crescut se practică acest sacrament cu toate că între ele este o distanţă de doar 70 Km. Aştept cu interes un răspuns teologic şi vă mulţumesc pentru timpul acordat.

 120. Fratelui crisitian ionescu
  Vă mulţumesc. Am înţeles totul şi o să iau măsuri în ceea ce mă priveşte pentru a îndeplini cuvântul Domnului chiar dacă în biserica unde merg nu se practică acest sacrament. Oricum mi se părea anormală lipsa acestui lucru. Nu menţionez biserica pentru a nu deranja pe nimeni cu toate că ar trebui ” deranjaţi”. Să fiţi binecuvântat.

 121. Fratelui păstor cristian ionescu
  Vă împărtăşesc o întâmplare vrednică de crezare, care mi-a fost povestită de tatăl meu acum de 81 de ani. El a fost primul baptist din satul lui care s-a convertit la penticostali. În Făget jud. Timiş era un lucrător penticostal pe nume Ilie Tuda, om smerit şi plin de Duhul Sfânt. Pe vremea când erau puţine maşini, fiind nevoit să meargă la o biserică din alt sat unde a oficiat Cina Domnului (şi spălarea picioarelor) a încercat să ia o maşină de ocazie împreună cu un alt frate care-l însoţea. A venit în sfârşit o maşină care fiind prea plină l-a luat numai pe fratele însoţitor şi l-a dus la destinaţie. L a acea vreme maşinile erau rare. Mare i-a fost surpriza acestuia când a ajuns la biserica respectivă deoarece fratele lucrător penticostal Ilie Tuda care a rămas pe jos, cu toate că nu a găsit nici un mijloc de transport, acesta era deja la casa de adunare , fiind luat de Duhul şi dus acolo. În acea duminică la biserica respectivă se afla şi un prooroc fr. Ion Coşteanţu tot din zonă. La acea biserica au venit atunci unii din Bucovina deoarece au auzit de lucrarea Duhului Sfânt, şi având probleme de sănătate au căutat ajutor şi să vadă dacă este adevărată lucrarea Duhului Sfânt. Aceştia şi-au zis că dacă este adevărată lucrarea Duhului Sfânt, ei nu-şi vor declina identitatea nici problemele lor, să vadă dacă le vor fi descoperite tainele. S-a ridicat proorocul şi le-a zis pe nume, de unde vin şi că Domnul se va atinge de ei acolo şi pe loc. Fr. Ilie Tuda la îndemnul proorocului a luat untdelemnul şi s-a dus prin aer până la acei oameni, pe care i-a uns cu untdelemn şi sora cu probleme de sănătate s-a vindecat pe loc. Proorocul este cel despre care am relatat că a primit botezul cu Duhul Sfând fiind cu vacile la păşune şi că a fost luat pe sus de Duhul. Au fost martori care au văzut aceste lucruri. Pe acest prooroc l-am auzit copil fiind la noi în casă, vorbea calm, scurt, la obiect şi cu autoritate. Şi nu era de cât un ţăran aproape fără carte. Aceştia sunt înaintaşii penticostali, care nu-şi puneau problema dacă să-şi facă semnul crucii.

 122. Interesant cum ne simtim – unii – mai crestini decat alti…

 123. Domnul sa aiba mila!

 124. Faptul ca a predicat intr-o biserica ortodoxa sau catolica nu-i o problema. Sa mearga cat de des dar sa-si pastreze specificul, daca i se permite. La valorile bune nu trebuie sa renunti. Erau 10 fecioare care il asteptau pe mire. Cand celor 5 li se stingeau candelele au au cerut untdelemn de la celelalte 5 intelepte dar acestea nu le-au dat. Printre altele, aceasta inseamna sa nu renunti la untdelemnul, lumina si adevarul pt ca cel nechibzuit iti cere acest lucru. Inca se mai poate cumpara untdelemn, sa mearga acolo si sa cumpere.

 125. Fratilor hai sa ne pocaim si sa il lasam pe Judecatorul cel Drept sa judece la vreamea potrivita … este doar o cearta de vorbe 🙂

  • Tiomtei:
   nu trebuie sa judecam acum, aici, ca sa nu ajungem odata cu lumea la Judecata?
   „dati afara raul, ce aveti voi cu cei din afara, pe aceia ii judeca Dumnezeu”
   Diavolului ii place sa nu ne judeacm;
   a judeca este altceva decit a condamna.

 126. Pace, fratilor si surorilor.
  Este pentru prima data cind intru pe acest blog si nu cunosc absolut pe nimeni. Asta pentru mine e un lucru bun, caci sint complet neutra in relatia mea cu dumneavoastra, deci nu voi tine cu unul sau cu altul pentru ca i-as cunoaste.

  Am urmarit discutiile in legatura cu gestul sau fapta fratelui Pustan.
  Ceea ce ma mira pe mine, este ca asa de putini dintre dumneavoastra auziti si intelegeti cu adevarat strigatul dureros care iese din adincul inimii al fratelui Cristian Ionescu. Nu intelegeti ca dinsul trage un semn de alarma impotriva ECUMENISMULUI? Citi dintre dumneavoastra stiti ce inseamna Ecumenism? Citi dintre dumneavoastra cunoasteti planul ecumenistilor, de unde a pornit, si care este scopul lor? Daca nu cunoasteti adevarul despre acest ecumenism, nici nu veti fi ingrijorati si nu veti intelege durerea si ingrijorarea fratele Cristian.

  Frate Cristian, oare nu ar fi bine sa explicati celor ce nu stiu nimic despre ecumenism, in ce pericol ne aflam? Frate Cristian, in legatura cu ceea ce ati scris aici, va sustin din toata inima. Domnul sa va intareasca si ramineti tari in lupta aceasta. Eu va inteleg mai bine ca oricine, de ce sinteti asa ingrijorat pentru aceste gesturi. Ele nu sint decit simptomele unei boli. Ceea ce se intimpla in Romania cu fratele Pustan, s-a intimplat cu multi ani in urma in bisericuta unde frecventam eu in tara unde locuiesc.

  Ne-a venit un pastor nou la biserica. Dupa citva timp l-am vazut facind semnul crucii. Am albit la fata. DAR NU I-AM ZIS NIMIC! Ci doar m-am necajit. Acesta a fost doar inceputul. Incetul cu incetul a preluat conducerea, si afacut ceea ce a voit el. Dupa citva timp cei din conducerea bisericii au aranjat o seara de dans la discoteca de linga biserica. Am fost furioasa. DAR NU LE-AM ZIS NIMIC. Bineinteles ca nu am mers cu ei. Motivul lor a fost ca in felul acesta sa ii atraga pe tineri, si sa le arate ca noi nu sintem isolati de lume sau innapoiati…si deci sa-i atraga la noi…mergind noi la ei…si facind ce fac ei…Asa au continuat lucrurile ani de zile. In tot acest timp eu aveam o presimtire puternica ca pastorul nostru lucreaza pentru cineva sau pentru ceva organizatie. Pe atunci nu stiam nimic de ecumenism. Dar am descoperit ca sotia dinsului tine lista cu cine vine la biserica, si pastorul stia toti membri cind au fost la biserica si cite procente au lipsit. La ce le-au folosit oare??? Apoi au inceput pelerinajele pastorului in Franta la Taise, apoi vrajitorie in biserica, ce sa mai zic de invataturile gresite si false aduse in biserica…In tot acest timp AM TACUT doar otravindu-ma si mereu plecind din biserica si venind innapoi. Pina in ziua cind am primit o scrisoare ca s-a tinut adunare generala, si s-a propus ca biserica sa fie transformata in BISERICA ECUMENICA! Din ziua aceea nu am mai frecventat biserica aceea.
  Dar imi pare rau ca am fost o lasa. Trebuia sa ma opun faptelor gresite. Imi recunoasc greseala, dar prea tirziu, pt. ca biserica e total distrusa. Si Domnul nu mai e acolo.
  L-a inceput m-am uitat in sus la dinsul, ca doar era omul lui Dumnezeu, si il respectam mult, ca era pastor. Asa cum fac multi crestini azi si isi fac idoli din cei mari din biserica. Si nu am indraznit sa spun adevarul, ca sa nu il jignesc si sa nu intru in conflict.

  Dar Domnul mi-a deschis ochii si m-a eliberat de idolatria aceasta. Azi spun ce Domnul imi pune pe inima, oricine ar fi, si cu orice pret, si nu ma tem de oameni. Dar ma tem de Domnul. Spuneti adevarul mai departe, frate Cristian! Indiferent de reactiile oamenilor. Dumneavoastra slujiti Domnului, nu oamenilor. Deci de Domnul sa ne temem, nu de oameni.
  Intrebarea mea pentru fr. Pustan: Pentru cine lucreaza dinsul? Cine sta in spatele dinsului? Care este scopul dinsului? Veti vedea asta peste 10-15 ani, ca la noi.

  Si acum, am aici o incurajare personala pentru dumneavoastra. Domnul sa va intareasca.
  http://www.gatia.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=29:un-gind-frumos-pentru-vremuri-grele&catid=4:til-eftertanke&Itemid=6

 127. Timotei expunerea adevarului nu e o cearta de vorbe

 128. Dimpotrivă, eu zic că ce jerfesc Neamurile, jertfesc dracilor, şi nu lui Dumnezeu. Şi eu nu vreau ca voi să fiţi în împărtăşire cu dracii.
  ​Nu puteţi bea paharul Domnului şi paharul dracilor; nu puteţi lua parte la masa Domnului şi la masa dracilor.
  ​Sau vrem să întărîtăm pe Domnul la gelozie? Sîntem noi mai tari decît El?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Este Vladimir Pustan ecumenic? « Ambasadorul - 28 noiembrie 2011

  […] recomand să citiți mirarea și indignarea fratelui Cristian Ionescu ( pastor penticostal ) despre gestul fratelui […]

 2. Dar dacă dă înapoi « Vestea Buna - 29 noiembrie 2011

  […] îmbibat cu turmentare muzicală și secat de orice fel de discernământ. Privesc cu simpatie eforturile lui Cristian Ionescu din Chicago de a coagula o opinie comună împotriva confratelui său de cult care a comis-o din nou conștient […]

 3. REFORME ȘI REFORME | Popas pentru suflet - 3 ianuarie 2012

  […] și șlapi la adunare și dăm ochii peste cap am făcut reformă. Alții consideră că vom avea o reformă de-a binelea dacă îi îmbrățișăm și le imităm ritualurile celor de la care ne-am reformat odată și pe […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: