AMESTECĂTURI FĂRĂ DISCERNĂMÂNT

Începând cu creația, Dumnezeu a introdus un principiu care Îl caracterizează pe El și tot ceea ce face: principiul separării! A despărțit (separat) lumina de întuneric, ziua de noapte, apele de sus de apele de jos, uscatul de ape, pomii și vietățile după soiul lor, omul ca parte bărbătească și parte femeiască. În toată lucrarea aceasta a rămas un singur călcâi vulnerabil (pentru a afirma liberul arbitru al omului) și anume pomul cunoștinței binelui și răului. Pentru că nu exista încă răul în noua creație nu era nevoie de discernământ. Dar acest discernământ este absolut necesar și legat direct de contaminarea neascultării și păcatului. Astfel, odată cu fructul oprit, omul a primit și această capacitate de a deosebi și separa răul de bine.

Atunci când Dumnezeu a ales o națiune (Israel) i-a dat porunci prin care, dar și porunca să nu se amestece cu alte popoare ci să rămână puși de o parte pentru Domnul. Împrumutarea dumnezeilor, obiceiurilor și ritualurilor altor națiuni L-a supărat pe Dumnezeu până la lepădarea (nu pentru totdeauna) a poporului ales.

Atunci când Domnul Isus a venit pe pământ să moară pentru mântuirea oamenilor, El a vorbit de o naștere din nou care să producă tocmai separarea de păcat. În rugăciunea Sa din Ioan 17 declară că ”suntem în lume dar nu din lume”.

Cea mai mare separare se va face atunci când Dumnezeu va despărți eternitatea în două: una pentru cei neprihăniți și alta pentru diavol, îngerii căzuți și oamenii care au ales nelegiuirea ca stil de viață și L-au respins pe Domnul Isus ca Mântuitor.

Între timp, planul cel mai diabolic al satanei este să amestece lucrurile: fapte bune și fapte rele, oameni cumsecade care comit atrocități și oameni de nimic care fac (și) fapte bune, predici care îndeamnă la pocăință însoțite de semnul crucii, învățături străine împachetate în acțiuni caritabile demne de laudă, cum s-a întâmplat cu israelul de odinioară care ”a șezut să mănânce iar apoi s-a sculat să joace”. Lipsa de discernământ a maselor evanghelice este de-a dreptul înspăimântătoare!

Am auzit mai demult o întâmplare despre un cuplu care la o oră târzie au mers la fereastra unui McDonald pentru a comanda ceva mâncare. Din greșeală, în loc să primească punga cu hamburgers, cumpărătorii s-au trezit cu încasările restaurantului (o sumă destul de substanțială). S-au întors înapoi și au adus banii. Impresionat, managerul a dorit să cheme televiziunea să se mai raporteze și știri bune nu numai crime. Îngrozit, omul nostru a răspuns: ”Nu cumva să chemați pe cineva, știți, aceasta nu este soția mea!

Cum se pot împăca cinstea și corectitudinea în aceeași casă cu înșelăciunea și minciuna? Cum este posibil să trecem cu vederea grave abateri de la învățătura și adevărul Scripturilor pe motiv că cineva face și mult bine… Oare poate Dumnezeu îngădui împreună nelegiuirea și sărbătoarea? Oare nu a venit vremea să dăm dovadă de discernământ?

Evrei 5:11-14 ”Asupra celor de mai sus avem multe de zis şi lucruri grele de tâlcuit, fiindcă v-aţi făcut greoi la pricepere. În adevăr, voi, care de mult trebuia să fiţi învăţători, aveţi iarăşi trebuinţă de cineva să vă înveţe cele dintâi adevăruri ale cuvintelor lui Dumnezeu şi aţi ajuns să aveţi nevoie de lapte, nu de hrană tare. Şi oricine nu se hrăneşte decât cu lapte nu este obişnuit cu cuvântul despre neprihănire, căci este un prunc. Dar hrana tare este pentru oamenii mari, pentru aceia a căror judecată s-a deprins, prin întrebuinţare, să deosebească binele şi răul.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

20 răspunsuri sa “AMESTECĂTURI FĂRĂ DISCERNĂMÂNT”

 1. Ma amuzat istorioara cu Mc Donaldul.
  Aveti dreptate in afirmatiile pe care le faceti, daca tineti cont de faptul ca in aceasta viata, Dumnezeu ne pune inainte binele si raul, lumina si intunericul, viata si moartea ,slava crucii lui Hristos si slava lumii, si Dumnezeu ne cere sa luam decizii intelepte, decizii de care va atarna vesnicia noastra.
  In noi insine sunt doua naturi care se razboiesc una cu cealanta si de multe ori firea pamanteasca biruieste partea duhovniceasca.
  Acest lucru este valabil in Ioan Basa la fel ca si in Cristian Ionescu, in Vladimir Pustan, in Petrica Lascau in Lutu Tipei sau altii.
  Viata nu este numai un sir de biruinte si de victorii in Hristos ci este si un sir de esecuri si de infrangeri nedorite.
  Si multe infrangeri sunt de ordin intern si nu extern.
  Scopul vietii este sa invatam din aceste greseli, sa nu le mai repetam si sa ajungem la integritatea si la maturitatea duhovniceasca pe care o vrea Dumnezeu.

  Este interesant totusi cum de un om poate fi puternic intr-un aspect al caracterului sau si este slab , nematurizat si neputincios in alt aspect al caracterului sau.
  Pericolul insa este atunci cand un om care pare mare si puternic, ajunge in fruntea poporului …si acolo da dovada de imaturitate , de ratacire si …de erezie.
  Din nefericire, ratacirea lui ii poate rataci si pe altii.

 2. Adam si Eva au fost invaluiti in slava inainte de pacat, de aceea nu le-a fost rusine.
  Dupa caderea in pacat slava li s-a luat;
  asa face si autorul”crucilor pe unde-apuca”, pentru ca nu mai este invaluit in slava ;
  de aceea face si lucruri rele si lucruri bune.
  Desigur ca amestecatura aceasta este dubioasa, ea e la origine „curat-murdar”;
  exact ce spuneati ca vrea diavolul””sa amestece”.
  pai citeam azi pe un blog penticostal, ca Pustan a facut afirmatia ca trezirea va veni dela ortodocsi;
  poate d-aia s-a dus si si-a facut anul trecut crucea la ei;
  dar anul asta, cine stie, poate i s-o fi parut ca va veni de la catolici;
  asa ca, sa fie bine cu toti, da de pamint orice restrictie „omeneasca ori duovniceasca” si se face prieten cu toti.
  Bine spunea cineva care il cunoaste : MINDRIA este cauza.

 3. „…obişnuit cu cuvântul despre neprihănire”, daca respectam regulile de studiu biblic atunci suntem obligati sa tinem seama de context. Autorul se adreseasa unui auditoriu foarte obisnuit cu cuvinte despre neprihanirea faptelor. Ce nu erau obisnuiti ei era cuvantul ” neprihanire prin credinta”, doar prin credinta. Celor neobisnuiti cu hrana tare trebuie sa le vorbesti toata ziua ” nu lua, nu gusta, nu atinge…” si daca au invatatori care numai despre asta stiu sa vorbeasca , nici o sansa pentru crestere duhovniceasca, care duce la o buna discernere.

  • Confundați cu Romani.
   Aici contextul este stabilit și de Evrei 6.

   • Din versetul 10, cap. 6 intelegem ca acei crestini aveau deja fapte ale neprihanirii, iar „caderea ” din V;6 cap. 6 se refera la caderea din credinta in Isus ca singura cale de mantuire. Argument: ” innoirea „din acelasi verset dupa cum bine stim, este un act si o face Duhul Sfant prin Credinta.

   • Frt.Cristian I. Destul de des încă se iveste ocazia să mărturisesc ce mari minune a făcut Dumnezeu in viaţa mia.
    Şi cum călătoresc mult si dacă sint singuri mai iau oamen cari stau la ocazie . Cu vreo trei ani în urmă de la Cluj calatorind singuri spre casa am văzut că stă la ocazie un preot si doi tineri m-am oprit şi părintele s-a asezat lîngă mine in faţă M-am bucurat cind mia spus căci aproape de localitatea unde eu locuiesc vrea şă ajungă părintele.
    Ei cît asteptau la ocazie povesteau căci preotul venea de o mănăstire, si fiindcă tineri la al dolea localitate coborau probabil au vrut să termine discuţia fiindcă noi doi împreună încă o oarăera sa mai calatorim pînă la destinaţie. Tineri puneau diferite întrebări cu privire la unele fapte la care parintele repeta mereu Dumnezeu este dragostea şi ne iartă faradelegile noastre. Şi el zicea tinerilor că numai sectanţi susţin căci Dumnezeu nu ne iartă de toatefărădelegile,şi atunci pune o întrebare credţi căci în curînd trebuie să dispară toate sectel,şi numai unul singuri trebuie să rămînă? ..ce ziceci d-l. sofer? da asa cred şi eu am răspunscă căci pînă la acel momen nu ziceam nimic.
    Bucuros părintele că am dat dreptate şi mai apris îcepea să discute să povestească .
    Tineri a adresat încă o întrebare dacă fumatul este păcat?
    Si din nou se repete acelasi cuvinte D-zeu vă iartă dar trebuie sa va lăsati căci nu este sănătos fumatul numai că păcat nu a vrut să pomenească.
    Sint întrebat şi eu la care răspund da fumatul este ca şi o sinucidere şi citesc în Biblie pe ultima pagină caci ucigaşi nu vor intra în Împărăţia lui Dumnezeu şi întreb atuncea sinucigaşi oare vori intra în Împărăţia lui Dumnezeu. Imediat am fost întrebat ce sectei aparţin căci numai sectanţi vorbesc în felul aceasta am spus eu nu aparţin nici unui sectei dar cred în Dumnezeu .Şi a continuat povestirile şi dă o adresă tinerilor ca sa meargă acolo şi se vor face niste slujbe şi pot să fie eliberaţi de această patimă, pentru că Dumnezeu face şi aztăz minuni şi scapă pe oameni din diferite patim şi părintelei mă întreabă şi pe mine, ce zic este adevărat.
    Da cread ca Dumnezeu face şi aztăzi minuni.
    Am avut în masină la îndemînă o poza a unui om cum arăta in urma unui accident in comă la spital în Chicago ,am dato şi în spatele pozei era trecut constatările medicilor şi ia-m spus Domnule părinte acel om zdrobit ca şi un măr eu cunosc personal el a stat 21. de zile în comă.trezinduse din comă la alte 21.de zile,iese din spital şi fiindcă era din romănia la alte 21.de zile vine acasă in Romănia căci Dumnezu a ascultat rugăciunile sfinţilor. Îmi zice domnule vreau adresa a acelui ,unde locuieste?,poate sa mai umble,? mintal este sănătos se poate discuta cu el? ,de ceva ajutor nu are cumva nevoie?
    Am răspuns,Da ştiu unde se află dacă vreţi să ştiţi este lîngă dumneavoastră şi conduce masina. S-a uitat lung la mine şi mă întreabă să nu ziceţi că dumneavoastră sunteţi ? Da eu sint am răspuns. Atunci el zice opriţivă vreau să cobori nu mai vreau să vin cu dumneavoasră şi asa a făcut. Eu pun întrebarea cît poate să ţină credinţa unora?…Încercarea credinţei noastre,da v-a veni.

 4. Draga frate pastor Cristian Ionescu,

  (…)

  Am sa va dau un exemplu din istoria Baptistilor din America. Acum aproximativ doua decenii liberalii pusesera mana pe majoritatea seminarilor Baptiste de aici. Paige Patterson un profesor de seminar cunoscut intre Baptisti a devenit presedintele Uniunii Baptiste din America si a dat afara pe majoritatea profesorilor liberali. Hotarirea a fost aplicata in citeva ore, in asa fel incit unii profesori liberali nu au mai putut nici sa se intoarca in birourile lor de la seminar.

  Inchei aici, si ma rog ca Domnul sa dea izbanda.

  Pastor Paul Dan

  • Deși sunt de acord cu dumneavoastră, am considerat că prima parte a comentariului este mai bine să nu apară… deocamdată.
   Fiți binecuvântat!

  • Pastorul Paul Dan
   Paul Washer( baptist) are o parere similara vis a vis (…)
   El spune:
   ….You know brothers honestly ,I feel like I felt when I was preaching at the (…) when I preached on the passion for Christ, the man just sat there like this…., when I started talking about men like Karl Barth, Jurgen Multmann and Otto Webber , three theologians who’s theology closed about every church in Germany, everyone sat up and they went like this…. Do we want Christ?…..

   The Glory of God in Moral Purity, minute 45.58, it is on the net at sermonaudio.com

   • Frate Ionescu , este opinia lui Paul Washer, nu cred ca vreun absolvent de la seminarul din sudul țării ar fi avut o problema cu acest blog ptr. publicarea acestui post.
    Este posibil ca opinia lui Washer despre frații de aceeași orientare cu dansul sa fie gresita, nu credeți ?
    🙂

 5. „Astfel, odată cu fructul oprit, omul a primit și această capacitate de a deosebi și separa răul de bine.”
  Parerea mea: aceasta „capacitate de a deosebi și separa răul de bine.” nu a existat dat fiind ca era suplinita de „porunca”.Existenta si puterea şarpelui putea pune in pericol „capacitate de a deosebi și separa răul de bine.” Faptul acesta s-a vazut la aproape toţi oamenii mari ai Bibliei: Avraam, Moise, David, au avut fiecare greseala lor persoanala.Insa la Iosif, Samuel, Iov, Daniel acest lucru nu se observa.Acolo unde Duhul Domnului a condus efectiv complet si decisiv duhul omului nu au fost inregistrate derapaje.
  Astazi, nasterea din nou, cresterea prin Duhul, starea de Fiu al lui Dumnezeu, starea de preot al lui Dumnezeu, starea de a fi o faptura noua in Hristos, conduc la instalarea „capacitatii de a deosebi și separa răul de bine.”
  Si lucrul acesta apare ca un efect al împlinirii poruncii dumnezeesti de „a umbla in dragoste,dupa pilda lui Dumnezeu-Efeseni 5.
  A separa raul de bine si a avea capacitatea de a lepada raul si alege binele este foarte aproape de indumnezeire.
  Toti teologii spun ca este imposibil ca firea pamanteasca sa fie anulata ci doar tinuta sub control.Tinta poruncii si desavarsirea naostra spun insa altceva si anume ca se poate, dar asta inseamna sa fii fiu de dumnezeu,lucru la care suntem si chemati.

 6. omul care traieste in pacat dar este sigur ca v a ajunge in cer fara sa fie in cer, deja, acela este omul care nu m ai poate fi salvat este in cea mai jalnica stare. el nu mai doreste sa fie mantuit pentru ca este sigur ca este. orice om pacatos are sansa sa fie mantuit indiferent cate pacate a facut. Noul Testament descrie aceasta stare groaznica in mai multe locuri. multumesc pentru articol

 7. Problema este la Cuvint; nu se tine cont de El.
  Trebuie sa cunoastem ca putem cadea in mindrie care sta inaintea caderii.
  Daca cred ca ma pot mindri, rog pe altii sa se roage pentru mine si ma rog si personal sa nu ma ingimf; mai ales cind sunt o persoana care si predic.
  La un moment dat ajunge de ma foloseste cel Rau si cred ca este tot Dumnezeu care are mare nevoie de mine.
  Daca si Ioan Botezatorul a murit tinar si in ce conditii…
  sa nu ne mai imbatam cu apa rece; ca Dumnezeu primeste jertfa noastra oricum am tamia-o.
  Dumnezeu ne vrea sfinti, ne vrea integri, hotariti, curajosi, fara frica.
  A-ti face cruce pe toate”trepetele ”
  bisericilor straine nu inseamna NIMIC din toate astea.”

 8. Elisa mindria merge inaintea pierii ceea ce e mult mai grav

 9. Frate Cristian, o legenda din traditia orala ortodoxa spune ca Iuda Iscarioteanul ar fi copilarit cu Domnul Isus (?). Cica amandoi, se jucau plamadind pasari (vrabii) din lut. Copilu Isus sufla apoi peste acestea si ele prindeau viata, adica zburau. Ale lui Iuda, nu, oricat ar fi suflat peste ele !
  De aici, spune legenda, a incoltit invidia si resentimentele pentru Iuda care mai tarziu a devenit Fiul…pierzarii, Vanzatorul !
  Desigur ca este doar o legenda care geme de inadvertente de date istorice si plina de improvizatii (ca orice legenda) dar ceea ce este dureros, este ca unii crestini (evanghelici) care-si etaleaza cu fudulie unele merite (imaginare) inca mai plamadesc in imaturitatea lor spirituala si necrescuti in toate privintele „pana la statura plinatatii de om mare in Hristos”, doar pasari de lut si apoi se supara pe acestea ca de ce nu au prins viata atunci cand au „suflat” peste ele… !

  • Eu cred ca nu se supara pe pasarile care nu au prins viata ,ci pe cei care nu vor sa declare ca au vazut acele pasari in viata . Cam cum se proceda si la comunisti il bateau pe epuras sa recunoasca ca e mistret sa se poata mindri cu un vinat pe masura

 10. Frate Cristian,
  Comentasem ceva la postarea dumneavoastra despre „LAUDAROSI” cu o arie larga de aplicabilitate a unei anumite fabule…
  Si aici apelez tot la morala unei fabule scrise de Gheorghe Asachi (n. 1 martie 1788 – d. 12 noiembrie 1869) cu aproximativ 150 de ani in urma !
  Redau mai jos fabula asa cum era ea scrisa in limba romana veche si apoi, adaptata la conditiile moderne de exprimare.

  BOUL SI VITEII

  Fabula de Gheorghe Asachi

  Gheorghe Asachi (n. 1 martie 1788 – d. 12 noiembrie 1869)
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Asachi

  Pe ogor, un bou bătrân,
  Ce iernasă c-un pic fân,
  Primăvară,
  Când se ară,
  Deși giugul l-apăsa,
  Pe-ncet brazda dispica.
  Dar vițeii, ce-l videa
  Cum o viespe ră-l împunge,
  Strămurariul cum l-agiunge,
  Scaii cum de el s-anină,
  I zic: Ce tragi cea mașină,
  Când cu noi lin ai păștea?
  Boul însă: Feții mei,
  Mintea voastră de viței
  Nu agiunge a giudeca:
  Cine plugul va purta
  Care scoate din cea humă
  Nutreț pentru a voastră mumă?

  ADAPTARE IN LIMBA ROMANA MODERNA

  Pe ogor, un bou bătrận
  Ce iernase c-un pic de fận,
  Primăvară,
  Cậnd se ară,
  Deşi jugul l-apăsa
  Încet brazda despica…
  Iar viţeii îl vedeau
  Cum o viespe rău l-împunge,
  Strămurarea (înţeparea) îl ajunge,
  Scaii cum de el s-anină,
  Îi zic : « Ce tragi cea maşină,
  Cậnd cu noi lin ai păştea ? »
  Boul, însă : « Feţii mei,
  Mintea voastră de…viţei
  Nu ajunge-a judeca :
  Cine plugul va purta
  Care scoate din ce-a humă
  Nutreţ pentru-a voastră mumă ?”

  http://www.webdex.ro/online/dictionar/str%C4%83mura

 11. cei mai multi sunt morti. un mort numai este constient ca este mort. samuel cand a stat de vorba cu imparatul saul de neascultarea acestuia statea de vorba cu un lepadat. imparat al poporului lui Dumnezeu ales de Dumnezeu dar lepadat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: