COMERCIALIZAREA CRĂCIUNULUI

Atunci când Domnul a curățit Templul izgonind pe schimbătorii de bani și răsturnându-le mesele, alungându-i pe cei ce vindeau animale, lamentând faptul că făcuseră din Casa Domnului o peșteră de tâlhari, a descoperit mânia lui Dumnezeu împotrivă închinării dominate de interes și profit material.

Începând cu hainele, casele și instituțiile noastre, străzile și magazinele, totul este nou, împodobit și strălucitor. Există o extremă care consideră că Nașterea Domnului trebuie să fie sărbătorită în austeritate. Ce vorbesc, sunt unii care consideră că nu ar trebui să o sărbătorim deloc. Nu intru în această polemică decât atât cât să îmi exprim părerea că mai degrabă accept aceste poziții intransigente decât alternativa ostentativă care L-a scos pe Domnul Isus afară din Crăciun.

Crăciunul adevărat poate fi fără steluțe, artificii, cadouri și brazi dacă îl are pe Hristos în centru! Oricât de multe luminițe ar străluci, cât de multe decorații s-ar vinde și câte ramuri de brad am flutura, fără Isus este zadarnic!

În acest context, lăcomia și interesul material pe de o parte, dezinteresul spiritual și închinarea la închinare pe de alta, nu numai că devalorizează golesc sărbătoarea de conținut dar o încarcă de silnicie și răutate. Cum să fie Dumnezeu satisfăcut de o asemenea sărbătoare? Lumii nu îi pasă de Hristos și nu Îl dorește. Doar Îl comercializează!

Nu sunt extremist și îmi place Crăciunul și Anul Nou. La fel și Paștele! De mic așteptam cu nerăbdare și bucurie să vină sărbătorile. Nu am așteptat niciodată haine, bomboane și luminițe pe gratis. Cu condiția să știm pe Cine și ce sărbătorim. Cu mai puține decorații și mai mult Har!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

21 răspunsuri sa “COMERCIALIZAREA CRĂCIUNULUI”

 1. Frate pastor, nu prea ma bucur ca sunt primul, eram obisnuit sa vad postarea unuia mai meserias in arta cuvintului, dar, citind cele consemnate, imi amintesc cu ceva vreme in urma cum asteptam Craciunul.Fiind la tara, zona destul de saraca, prima mare importanta ce o dadeam noi copii venirii sarbatorilor de iarna era acela ca …urma sa avem mincare din belsug , si nu de oricare, ci carne.Se taiau porcii. Apoi era problema specifica noua, copiilor.Veneau sarbatorile cu obiceiurile batrinesti: stelute, capre, irozi, un dans graniceresc nasaudean, turca si altele. Febra mare venea in momentul in care ne pregateam cu stanioale, cu panglici, cu fel de fel de acareturi adecvate obiceiurilor ce veneau.Si cred ca si atunci erau dintre cei care exploatau momentul doar ca, activitatea lor comerciala fiind sub „control total” nu prea se putea profita. Brazii se vindeau greu, bomboanele pe cunostinte, „colonialele” doar la alesii partidului si neamurilor lor, etc…
  Cred ca trebuie sa ne amintim ca modificarile sunt aduse tot de cresterea „bunastarii” si nu neaparat democratizarii, cuvintul spunindu-ne altceva despre saraci.Dar asa cum mai spuneam eu o data, omul se cunoaste la drum lung si la bani.In aceste situatii isi arata calitatile,.Vedeti, acuma sunt companii care pregatesc tot anul materialele ce se vind una doua luni in preajma sarbatorilor, ba inca mai profita si de simbolistica, mai creaza si situatiile in care omul se poate insela singur, si cum spunea cineva, alunecarea este mai periculoasa decit caderea.Cind cazi, te zdruncini si te trezesti pe cind alunecarea produce chiar placere in multe situatii si cind te trezesti poate fi prea tirziu. Crestinul in schimb trebuie sa tina „lumina” sus pentru ca intunericul poate crea probleme mersului inainte.Fiti binecuvintat.

 2. Exista oare „Craciun adevarat”?

  • NU !!!!!!!!

   Sarbatoarea Nasterii Domnului …………………… poate . 😉

  • Sigur ca DA! Exista craciun adevarat, inteleg prin asta ,,a sarbatori nasterea Domnului Isus ca om”. Exista, in inimile celor rascumparati, care au priceput odata pentru totdeauna harul Tatalui ceresc, prin faptul ca a trimis pe Isus sa ne salveze de la moarte. Cei care au cunoscut ,,bucuria pastorilor”, si o traiesc la prezentul continuu, au motiv sa spuna ca este sarbatoare, si au si dreptul sa sarbatoreasca, IN inima in primul rand, si nu numai. E dea dreptul inaltator sa poti canta cu lacrimi in ochi, ,,o ce veste minunata”, fie si de 6_ori in trei zile. Imi plac sarbatorile legate de persoana Domnul Isus, si imi place ca de sarbatori sa sarbatorim. Sarbatoarea inimii nu are cum sa nu se vada si pe fete, si pe mese, dar acestea din urma nu ar trebui sa conditioneze prima, sa le inlocuiasca niciatat. Sarbatori binecuvantate pt toti , ,,PACE PE PAMANT SI BUNA INVOIRE INTRE OAMENII PLACUTI LUI.”

 3. 26. „Ce s-a intamplat in zilele lui Noe se va intampla la fel si in zilele Fiului omului:

  27. mancau, beau, se insurau si se maritau pana in ziua cand a intrat Noe in corabie; si a venit potopul si i-a prapadit pe toti.

  28. Ce s-a intamplat in zilele lui Lot se va intampla aidoma: oamenii mancau, beau, cumparau, vindeau, sadeau, zideau;

  29. dar, in ziua cand a iesit Lot din Sodoma, a plouat foc si pucioasa din cer si i-a pierdut pe toti.

  30. Tot asa va fi si in ziua cand Se va arata Fiul omului.”
  Timpul de azi in care traim se aseamana foarte bine cu ceea ce a zis Domnul Isus.
  De aceea haideti sa ne trezim si sa veghem pentru ca nu mai este mult si Domnul Isus vine…

 4. Ceva care merita citit:

  http://mariuscruceru.ro/2011/12/05/cum-ne-putem-distruge-sarbatorile-scurt-ghid/

  Mihail,
  daca -l vezi tu cumva pe Mos Craciun, fii bun si spune-i sa nu mai vina la Ghetimane la biserica, tocmai de ziua Mintuitorului; sa nu mai puna numai beculete rorii peste tot, si in bradul care troneaza in fata,
  si pe ambele parti” ale scenei” de linga amvon, unde se executa “serbarea”.
  Te rog spune-i Mosului sa stea acasa la pastori,
  la pastorul de tineret;
  ii intelegem, au copii, dar sa lasa biserica in pace,
  pe noi sa ne lase sa ne bucuram de „Cel ce s-a nascut intro iesle saraca
  a Celui ce-a fost rastignit pe-o cruce si a fost inmormintta intrun mormint strain”(Pit Popovici)
  in adunarea unde n-a mai ramas nimic din ceea ce ar trebui sa fie
  BUCURIE adevarata in aceste sarbatori, pe care le sarbatorim la fel cu toata lumea, numai ca la cei multi romini ortodocsi, nu am vazut brad impodobit in biserica.
  Mihail,
  daca vei face asa, Domnul te va rasplati ,
  iar noi iti vom multumi cu mare recunostinta, ca am primit asa un dar : LINISTEA!
  P.S.
  Cine vrea stanioale si becuri rosii, beteala rosie si luminite, sa nu uite ca au o casa, unde se pot desfasura cum vor;
  sa nu uite sa sfinteasca Casa Domnului, scotind afara obiceourile pagine ( cred ca, crestinii cunosc ca impodobirea bradului este un obicei pagin german)

 5. Chiar asa, sunteti prea nice!! 🙂

  Sorry, unrelated, programul de Vineri va fi live? Multumesc anticipat!

 6. Frate Ionescu, am o intrebare, oare citi la % din biserica Elim sint nascuti sau provin din judetul Arad? 🙂

 7. Ai nostrii sunt cei din Caransebes, daca esti mort poti chiar invia din pricina decibelilor. 🙂
  Frate Cristian , ce parere aveti de cele de mai jos?

  „Saturnalia: 25 decembrie era ziua Saturnaliei, o sărbătoare în onoarea zeului roman Saturn, zi care coincidea cu solstițiul de iarnă. Pentru vechile civilizații antecreștine aceasta era ziua nașterii zeilor, când zilele începeau să se lungească, iar omul era binecuvântat prin renașterea naturii. În calendarele romane, ziua de 25 decembrie era indicată drept ziua nașterii Soarelui, iar biserica creștină a adoptat această dată drept zi de naștere a lui Iisus Hristos spre a îmbina cultura antecreștină cu cea creștină și spre a-i converti pe oameni la creștinism.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: