AVOCAȚII A CEEA CE E GREU DE APĂRAT ȘI STRATEGIILE LOR

Da, mă refer din nou la cazurile din ultima vreme. Observăm cum încearcă ofensații care ne ofensează să ne bage pumnul în gură. Tactici vechi, depășite, dar eficiente pentru cei care gândesc superficial sau au o agendă pentru care se merită să o ia pe scurtături. Pe mine nu mă impresionează.

Trebuie să stabilim din start că reacțiile noastre au fost cu privire la acte repetate, șocante și sfidătoare. Nu ne-am legat de viața personală a nimănui ci de gesturile lor publice. Și acum, o trecere succintă în revistă a arsenalului de luptă a non-conformiștilor.

 1. Ricoșeuri ”teologice”. Cu grecul m-am făcut grec… Îngăduința creștinească… Unde scrie în Biblie că semnul crucii este păcat șamd. Semnul crucii face parte dintr-un sistem liturgic pe care catolicismul și ortodoxia l-au pus în centrul și esența crezului lor. Ca dovadă, modul în care pretindeau reabilitarea pocăiților era obligându-i să-și facă acest semn și să sărute icoane. Aceasta echivala cu lepădarea de erezie. În plus, Dacă în Biblie nu spune să nu ne facem semnul crucii, nu spune nici să ni-l facem. Aș putea să-l înțeleg ca pe un consemn în vremurile de prigoană de la începuturile Bisericii, nicidecum o formă de închinare, ceea ce a devenit.
 2. Minimalizări prin analogie. Vă supără că și-a făcut semnul crucii, dar alte păcate mai grave nu vă deranjează? – țânțarul și cămila -. Ba da! Dar acum nu e vorba de acelea. Tare mă tem că atunci când le va veni rândul vom face același lucru: vom găsi altele mai urâte ca să le mușamalizăm! Atunci când Domnul Isus i-a mustrat pe farisei NU a neglijat nici țânțarul (pe acelea să nu le lăsați nefăcute) ci mai degrabă s-a supărat că le ignorau pe cele esențiale. Cei care își vor lua timp să lectureze pe îndelete acest blog vor constata că nu am ocolit cămilele. Dar nu am lăsat nici țânțarii la o parte.
 3. Comparații impertinente. Dar pastorii (unii) de ce îngenunchează când merg la amvon? Nice try! Nu, nu se potrivește!
 4. Sentimentalisme ieftine. Vizite la mănăstiri, amintiri cu înaintași îngăduitori și uite-l pe preot ce suspină (probabil între două cântice de pahar… puteți să-l vedeți pe youtube). Problema cu sentimentele este că nu țin loc de învățătură. Dacă dorim să fim sentimentali de ce nu ne aducem aminte cât au suferit înaintașii noștri pentru semnul crucii…
 5. Aoleu, mărturia noastră compromisă! Până la un punct, da! Dar atunci când mărturia este oricum falsă, nu! Din duh de ceartă sau din slavă deșartă Îl predică unii pe Isus? Nu-mi pasă, zicea Pavel! Dar atunci când nu predică adevărul, ne pasă! Protejăm mărturia, nu mărturia falsă!
 6. Răutate și duritate. Faceți o comparație și veți vedea că atitudinile noastre trădează supărare și durere, ale oponenților noștri batjocură și nervi. La noi veți găsi întristarea care ne face să strigăm, la ei frustrarea care le provoacă disprețul epitetelor și insinuărilor.
 7. Superioritatea tăcerii. Nu, tăcerea lui Vladimir Pustan nu înseamnă nici nevinovăție, nici caracter, nici înțelepciune și nici bunătate. Este singura alternativă care i-a rămas în afara unei sincere pocăințe și retractarea gestului săvârșit. Nu voi menționa (deocamdată) frazele rușinoase pe care le pronunță în fața a mii de oameni, numindu-le… rugăciuni. Poate altădată…
 8. Teoria compensării. Interviul de la Suceava Evanghelică a avut rostul de a arăta cât bine se face prin fundația Cireșarii. Deci, în cântar, pe lângă cele bune, încape și o prostioară, două… Dacă este să socotim așa, orice religie are o componentă caritabilă. Aceasta nu este un factor de legitimizare.
 9. DISPARI CĂ NE ÎNCURCI! Și aici apar întrebările și îngrijorările sincere cu privire la timpul prețios irosit de un pastor pe blog, energiile consumate, reputația mânjită, vai ce-i doare pe alții de mine! Sunt conștient că, posibil, chiar unii dintre membrii bisericii noastre nu mă înțeleg (deocamdată). Printre chemările care mi-au fost adresate la ordinare a fost și aceea de a apăra Evanghelia (chiar prin ”publicații” – citat din certificatul de acum 25 de ani -). Consider că Dumnezeu mi-a oferit o platformă de vizibilitate și un dram de talent la scris. Mă simt responsabil să fac ceea ce fac, exact ca Apostolul Pavel care zicea odinioară: ”Vai de mine dacă nu!…” Cu orice preț!
 10. Intimidarea batjocurilor. Aici este punctul meu slab! Mă amuz în loc să fiu intimidat și sunt inspirat să răspund cu aceeași monedă în loc să-mi ling rănile… Dar, mă lupt cu mine însumi și cu ajutorul Domnului nădăjduiesc să am o atitudine din ce în ce mai corectă față de aceste abuzuri! Blogul mă ajută la formarea caracterului! Uneori mă mai ia (blo)gura pe dinainte și atunci mă justific prin faptul că și Ilie a arătat olecuță de sarcasm.

În rest, Domnul să ne ajute pe toți să ne pocăim!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

19 răspunsuri sa “AVOCAȚII A CEEA CE E GREU DE APĂRAT ȘI STRATEGIILE LOR”

 1. Nu sunteti deloc singurul care ganditi astfel…chiar daca multi nu scriu pe blog sau nu iau atitudine altfel.Cuvantul (Stapanul) hotaraste pe ce temelie si ce anume ai zidit şi ce nu este aur, arde….

 2. Tare mă tem ca dacă din start ați fi susținut acțiunea pastorului Pustan, cu privire la semnul Crucii, aceeași oameni care vi se impotrivesc astăzi, v-ar fi condamnat si atunci. Cu astfel de oameni nu se merita duelul ca nu lupta după reguli.

  Vindecatorul mai bine sa se tina de doctorii, si sa lase doctrina in paza altora mai calificati. Ca tare-l mai doare de Pustan si de cruce. Nu cumva sa făcut si el anglican si doarme cu cruciulitele la gât?

 3. Noi in ziua de azi atat de mult ne-am amestecat cu cei de afara prin modul cum ne imbracam, cum vorbim, cum actionam, incat nu mai vedem ce e pacat si ce nu.Satan cauta prin orice mijloc sa ne slabeasca de putere si in loc sa fim oameni plini de Duhul Sfant devenim oameni firesti.Vreau sa enumar cateva lucruri care lasa pe slujitori lui Dumnezeu fara putere.
  Exemplu:-politica-foarte multi pastori au intrat in politica crezand ca vor schimba ceva dar au ajuns si ei corupti ca ceilalti si nu mai au putere in a propovadui Evanghelia si in loc sa fie oameni care sa stea la indemana Domnului sa planga pentru sufletele pierdute, sa condamne pacatul de la amvoane fac propaganda electorala.
  -popularitatea(faima) unor evanghelisti -satan pri aceasta ii face pe multi sa fie mandri sa fie mandri, oamenii in loc sa mearga la biserica sa se intalneasca cu Domnul,ei vin sa vada cum predica un om,cum canta un om de multe ori cand vine un asemenea om,adunarea e plina,dar cand se anunta o zi depost si rugaciune adunare e goala si pe unele bloguri inca se scrie invitatul special …..
  -prosperitatea care este o ispita 1Timotei6:8-12,Si in alt loc zice ca cei care sunt in frunte sa nu fie lacomi de bani, nici doritoti de castiguri marsav.De aceea biserica se strica cu cei din frunte.
  -cantatul pe bani, cu melodii imprumutate din lume. O doamna invatatoare ortodoxa a zis copiilor pacat ca cantarea respectiva are niste versuri asa frumoase dar e cantata stil manele,rock etc. Credeti ca oamenii din lume nu se uita la noi? Il vad ei pe Domnul Isus in noi?
  -facutul crucii ,purtarea lantisoarelor cu cruce . Noi credem ca daca facem cruce ii castigam pe oameni pentru Domnul, dar eu cred ca ii ducem intr-o confuzie si mai mare.Vreau sa ii intreb pe cei care merg si vestesc Evanghelia la ortodocsi si fac cruce , cati oameni s-au intors la Domnul? Apostolul Pavel cand a mers in Atena si a vazut un altar care scria „Unui Dumnezeu necunoscut”, el nu s-a inchinat inaitea lui ci le-a propovaduit Evanghelia, spunand ca ceea ce nu cunosteau ei, el cunoaste adica pe adevaratul Dumnezeu.Luca9:233 Apoi a zis tuturor: „Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să Mă urmeze.”Crucea asta sa o purtam care zice Domnul Isus cu lepadare de sine.
  Am scris aceste randuri cu durere vazand cat de jos am ajuns.Este vremea in sfarsit sa ne trezim din somn….
  Domnul sa ne lumineze, sa ne ajute sa ne tinem de invatatura sanatoasa, sa fim treji, sa veghem si sa ne impotrivim Satanei,fiind tari in credinta.

  • @cris, acesta este adevarul in plinatatea lui in bisericile noastre, dar nu ai sa vezi vreo atitudine sau vreun comentariu din partea celor pusi in frunte. Eu am postat o data pe aceasta tema un proverb romanesc ” pestele de la cap se impute si de la coada se curata” Crezi ca a spus cineva ceva? Nici vorba. Comentariul tau este pertinent si de maare acrualitate. Insasi faptul ca deja apar comentarii justificative din partea pastorului, eu cred ca este o nota de „concesie” ca sa nu zic altceva. Este trist si cred ca numai Dumnezeu mai poate face ceva.Omul este indreptat spre altcevaa.
   Apropo, am scris undeva,mai cu naduf ca ar fi bine sa se converteasca toti la penticostalism, sigur, era o suparare a mea, dar, sa vezi ce repede am fost pus la punct.Cica sa ma pocaiesc, sa-mi controlez limba, ,cred ca este cineva de prin preajma, dar, nu a inteles ca de fapt si eu strig nemultumit de deviatile tot mai puternice ce se manifesta in rindul crestinilor din biserica.Ce este esential cred, este faaptul ca mai sunt crestini care-l iubesc real pe Dumnezeu.Fii binecuvintat.

 4. Mult curaj frate Cristian, mergeti inainte si spuneti adevarul cu orice pret! Atata vreme cat sunteti de partea adevarului sunteti de partea lui Dumnezeu. Domnul sa va binecuvinteze cu tot ce aveti nevoie in vremea aceasta! Chiar daca nu va cunosc personal, sunteti pentru mine (un tanar penticostal) un model! Si nu numai pentru mine…

 5. cred ca este chiar necesar ceea ce Pustan face tot in public , ca si rugaciune, daca spuneti ca e rusinos;
  poate e mai grav decit crucile sale.
  Nu trebuie sa postati ceea ce am spus, ca sa nu creada unii ca eu v-as invata, ca-s in stare de orice „mai ales unii”.
  Mergeti tare inainte si cu capul sus, in Cer va steapta cununa glorioasa.

 6. Draga frate Cristian Ionescu,

  Departe de mine gandul de a-i subaprecia pe unii confrati de-ai nostri din alte staule-bloguri! Aflandu-ne totusi, in ajunul taierii procului (de Ignat, va sa zica) nu au alte subiecte de blogo-sporovaiala decat sa vorbeasca despre dinti, urechi, beregati picioare-patrioti (in spate) si…bineinteles rậturi de ramator din care se incheaga subiectele-racituri sau subiectele-piftii !
  Este intr-adevar, si asta, o unitate inchegata dar in…gelatina), condimentate pretentios cu „sare si piper”, si duhnind concentrat a usturoi acestea va fac astfel o acerba concurenta subiectelor inteligibile si transant postate aici.
  Evident ca si unitatea de-aici este pe masura, nu numai la…inchegarea piftiilor-racituri rezultate din partile componente de care vorbii mai adineaori…

 7. Astazi lipsesc tocmai modelele;
  iar daca e cineva cu adevarat in Hristos , fiind ca si Pavel un model demn de urmat, intervine si „armata Celui Rau cu tot arsenalul ei”

 8. Strategia aparatorilor de erezii este improscarea cu vorbe a celor ce inca mai tin de Invatatura Sanatoasa. Daca nu se iau masuri – la nivel personal, de familie si biserici locale – ereziile acestea vor lua amploare din ce in ce mai mult. (Si asa au luat.)
  Am mai spus candva pe acest blog si repet din nou: Daca o biserica tine bine Calea, dar biserica de peste drum e dusa pe ulei de-a binelea, intr-un timp oarecare si biserica sanatoasa va fi afectata negativ de cealalta. Aceasta este invatatura lui Balaam, care a venit cu o strategie draceasca in fatza poporului Domnului: „Da…, poporul lui Israel este un popor deosebit si Dumnezeu mi-a interzis sa-l blestem. Dar am o alta idee…aduc lumea si duhurile veacului in preajma corturilor poporului, si sa vezi ca ei singuri vor cadea cursa acestor duhuri inselatoare. Si atunci Dumnezeu se va judeca cu ei.” A stiut Balaam bine cum sa procedeze…
  Balaam s-a dus dar duhul de ratacire este activ si astazi, si cauta sa amageasca poporul Domnului prin tot felul de invataturi si matanii straine de Calea Domnului: pofte lumesti de toate felurile, lacomie de avere, „curvii spirituale” (ba cu Domnul, ba cu lumea), dansuri „crestine”, inchinari la idoli si icoane, leganari si „sters de parbrize” cand Domnul nu toarna ploaie, etc.

 9. Fara suparare ,
  as vrea sa intreb de ce in unele biserici penticostale ingenuncheaza pastorii si se roaga in fata tuturor, atunci cind intra si nu o fac afara in birou, inainte de inceperea slujbei.
  Poate nu este, dar pare fariseism.
  Aici in oras nu este acest obicei, la Brasov am vazut asta si pe internet in un ele biserici.

  • Sora Elisa, ai dreptate, rau este ca nu o fac toti.Probabil ca le este rusine, desi, eu spun ca oricum nu stiu ce face pastorul in biroul lui, dar in fata adunarii il vad.Si ma bucur ca nu se rusineaza de Isus, pastorul a acceptat sa fie in frunte, atunci sa faca bine si sa FIE MODEL.
   Stii, eu veneam de ceva vreme la adunare, dar, rezultate slabe si foarte slabe. Si asa cum iti mai marturiseam eu o data, cind NU M-AM RUSINAT SI AM IESIT IN FATA FRATILOR, LA RUGACIUNEA PASTORILOR SI … MARE HAR PESTE MINE CIND S-AU RUGAT PRIN PUNEREA MIINILOR. Jngenunchiat in fata fratilor si o rugaciune fierbinte si, …a urmat botezul. Asta s-a vazut cind ingenunchierea a fost in fata adunarii.Sigur ca da, si in ascuns este cunoscut de Tatal, dar trebuie sa avem grija , cum spunea cineva, crestinul nu este „undercover” adica „acoperit ” ca securitistii ce vinau adunarile in vremea lor. DECI RAMINE SA NE RUGAM IN ORICE LOC,CHIAR SI IN PUBLIC, IN ORICE VREME SI RIDICIND MIINI CURATE CATRE CER. Fii binecuvintata.

 10. Pentru ca cine iubeste rugaciunea nu ii este rusine sa se roage.

  Defapt Biserica e o „Casa de rugaciune” …

 11. La numarul 8
  ” Să nu se audă nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste, cari nu sînt cuviincioase

  Cred ca ne amintim toți de ” vocabularul” românesc si cît de spurcat poate sa fie.

  Unii pocaiti din România se pare ca au fost desinzibilizati la acest tip de cuvinte. Traind toată ziua in canal, începi sa nu-i mai simți mirosul.

  Mai nou unii „sfinti” își re-regenereaza limba, înmuind-o in canalul subculturii de mahala, ca sa aducă oameni la ” pocainta”

  Va dați seama ce mizerie poate sa fie in creierul unora dacă pe gura/tastatura poate sa iasă asemenea murdarii….

  Da vezi doamne, ce este in inima contează ….

  Yea right …
  .

 12. Un campion la bagat pumnul in gura este Rasvan Cristian, fratele doctor care ar trebui singur sa-si scrie o reteta sa-i mai calmeze vorbirea fireasca.

 13. Remus,
  nu vezi ca el nu-i vede decit pe altii?
  . 🙂
  n-are sens ca oricum daca nu se va produce schimbarea nasterii din nou, nu-l ajuta nicio reteta.

  Mihail,
  stii, cred ca eu nu am pus intrebarea bine.
  Adica de fapt ma mir, de ce pastorii se pun in genunchi si se roaga in fata, fiind priviti de biserica, in loc sa se faca o rugaciune impreuna, cu toti pe genunchi.
  Asa pare teatral si scoatere in evidenta.
  Nici nu vreau sa aud de rusine ca sa te rogi. 😦
  nici nu cred ca poate fi un motiv normal, la un copil al Domnului.
  Punerea miinilor e altceva, nu are legatura una cu alta.
  Insa daca cine a pus miinile pe mine, dupa botez nu a fost cu Duh Sfint, e vai de mine, nu?
  Era pastorul american venit la Brasov, David Buuts..nu stiu daca influenta acelei rugaciuni nu mi-o fi daunat, in loc sa fie o binecuvinatre; m-am gindit deseori la acest lucru.
  Atunci nu stiam nimic despre Duhul Sfint, decit ca mi s-a schimbat dintrodata toata viata, toata gindirea.

 14. Fr. Ionescu,

  o alta campioana ( cica pocaita, cu institutul Teologic si cu master in Teologie ) la bagat pumnul in gura, este Liliana Mihordea Corbu din Bucuresti ( dar olteanca de origine ), care nu se sfieste sa-si faca vizitatorul ( adica pe mine )” prost de dai in gropi ” !!!
  La care institut teologic o fi invatat domnia sa sa vorbeasca astfel ???

  http://lianacorbu.wordpress.com/2011/10/23/plec-dar-las-usa-descuiata/

 15. Il citez pe V. Pustan „Nu raspund nici unui critic pentruca nici unui critic nu i sa ridicat o statuie”. Deci , dupa intelepciunea data lui ,criticul trebuie sa-si faca statiuie, daca vrea un raspuns : asa ca la lucru baieti!!!

 16. Fr.Ionescu de cind cu articolele astea ai deranjat blogherii faimosi caci nu mai au vizitatori si de aceea au sarit la gitul tau dar nu te deranja caci nu degeaba ai asa multe accesari GBY

 17. Pace Frate Ionescu… spun ca Dumnezeu sa va mult binecuvinteze in lucrarea pe care o faceti…este mare nevoie. Evanghelia trebuie CITITA, TRAITA si APARATA!!! Dumnezeu sa va intareasca si sa va calauzeasca in lucrarea LUI !!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: