DISPARIȚIA ABSOLUTURILOR: ZIC CĂ NU ZIC… DAR ZIC CE ZIC CĂ NU ZIC!

Se conturează tot mai mult rădăcina deteriorării relațiilor noastre blogosferice: contradicția între absolut și relativ. ”Mentalul evanghelic” este extrem de confuz între cele două glasuri (cel divin, tranșant, absolut în poruncă – să nu mănânci – și consecință – vei muri – și cel satanic – oare? chiar așa?)

Zicem că într-adevăr dansul de pe scena Peniel-ului a fost o greșeală (dar nu prea mare), nu suntem de acord cu semnul crucii lui Vladimir Pustan dar nu e o problemă chiar gravă, iar acum, într-o respirație, zicem că sinuciderea este un păcat teribil dar nu de neiertat… A, mai amuzant, nu zicem că Michael Jackson e mântuit, dar poate da, adică dacă, poate, cine știe, cu trei zile înainte…

Da dragii mei, acest dans pe cioburi este fariseic în natură: aurul sau altarul, grija de părinți dată dar lui Dumnezeu, nu credem în botezul lui Ioan dar îl cerem că nu strică… Mai nou, orice analiză teologică trebuie să ajungă la concluzia că e bine și așa și invers, și hăis și cea, de colo-colo în toate părțile! Iată ce discreditează demersul teologic, nu noi care – chipurile – călcăm în picioare autoritățile în materie! Lipsa de curaj spiritual și refugiul lor în relativ discreditează așa zisele cadre de specialitate și nu noi – mirenii – care ne încăpățânăm să credem că nu poate fi și albă și neagră.

Măcar diavolul – în cele din urmă – a opus absolutului divin (negreșit!) un absolut satanic (hotărât că nu!…).  Unul a fost ADEVĂRUL iar altul a fost minciună, dar absoluturi! A contat pe care l-a crezut omul.

Relativismul teologic este un mod perfid de a demola absoluturile credinței. Învățătura lor despre neprihănire nu duce la neprihănire. Prea multe disclai… mer-e otrăvite.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

12 răspunsuri to “DISPARIȚIA ABSOLUTURILOR: ZIC CĂ NU ZIC… DAR ZIC CE ZIC CĂ NU ZIC!”

 1. Este foarte interesant cum din ce in ce mai multi „credinciosi”,majoritatea fiind lideri spirituali, aluneca pe panta relativismului si a universalismului din ravna sa fie mai populari si sa nu-si faca dusmani.

  Atunci cand cunostinta omului creste, omul se ingamfa si ajunce sa-l sfideze pe Dumnezeu prin „intelepciunea” lui devenind un prototim diabolic „a la” lucifer.

  Astazi traim zilele din urma, cand cunostinta a crescut, omul a ajuns sa se descurce singur astfel alungandu-l pe Dumnezeu din ecuatia existentei lui. Ba mai mult, trece peste hotarele marcate de Dumnezeu prin Cuvant legitimizand te miri ce pacate.

  Am devenit judecatori dar in loc sa judecam drept condamnand pacatul si consecintele lui folosindu-l drept lectie pentru ca altii sa nu urmeze faptele celor cazuti, ii bagam pe toti in rai pritr-o judecata nedreapta.

  Esti absolut sigur ca nu exista absoluturi morale/biblice? Crezul ca nu exista absoluturi in since insusi este un absolut.

  Este evident ca in lumea evanghelica bantuie explicatii liberale de tot felul care nu sunt altceva decat rastalmaciri Biblice spre pierzarea celor care le promoveaza dar mai mult si a ascultatorilor care nu stiu sa deosebeasca bine stanga de dreapta.

  Ravna de a deveni un lider popular scuza mijloacele de invatatura universalalista si relativista. Vai de cei care promoveaza aceste erezii…

 2. Disparitia absoluturilor are drept cauza INEXISTENTA NASTERII DIN NOU !
  Lipsa de „innoire si de prefacere a mintii noastre” (Romani 12:2), si existenta „cugetului spurcat” (Tit 1:15-16), vor duce inevitabil si ireversibil la aceasta disparitie cu dimensiuni dezastruoase ! (Romani 1:32). De aici incolo, manifestarea va fi pe masura, adica, DOAR CORCITA ! (Iuda 12-16). Absoluturile intotdeauna vor inlocui postuletele cu…”principii” surogat, de circumstanta ! Adica, „scopul scuza mijloacele”, adica „maleabilitatea” compromitatoare va inlocui statornicia, toleranta va „patenta” compromisul !

 3. Imi cer scuze de exprimarea gresita involuntar:
  „Absoluturile si postulatele, intotdeauna vor fi inlocuite cu…”principii” surogat, de circumstanta !”

 4. Stiu una mai perfida si anume sa zici „Asa vorbeste Biblia” cand de fapt de doar parerea sau/si interpretarea proprie…Nu mi-e rusine sa recunosc ca nu stiu, daca chiar nu stiu; asta nu ma baga in categoria perifizilor 🙂

  • Ce inseamna cuvantul perifizilor… l-am cautat . in dex si nu l-am gasit . si pe net si tot nu l-am gasit … poate imi explici si mie sa inteleg acesta categorie si de unde ai imprumutat acest cuvant .multumesc.

   • Cred ca a vrut sa type ‘perfizilor’ ( de la ‘perfid’ ). typo most likely.

   • @bogdy,
    Totusi, uitati-va aici:
    http://www.archeus.ro/lingvistica/CautareDex?query=PERFID

    tru limba română

    Căutare în DEX – Dicționarul explicativ al limbii române
    Cuvânt
    Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

    Vezi și:ȘIRET, DIABOLIC, INSIDIOS, MACHIAVELIC, MACHIAVELISM, MEFISTOFELIC, PERVERS, RAFINAT, SATANIC, TRĂDA … Mai multe din DEX…
    PERFID – Definiția din dicționar

    Traducere: engleză

    Deschide în DEX Vizual

    Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.
    PERFÍD, -Ă, perfizi, -de, adj. (Despre oameni) Care, sub o înfățișare binevoitoare sau indiferentă, ascunde răutate, viclenie, necinste; care vatămă pe cel care îi acordă încredere. ** (Despre manifestările oamenilor, fenomene, lucruri) Care este vătămător, periculos, fără să pară astfel. – Din fr. perfide.

    Sursa : DEX ’98

    Perfid ≠ sincer

    Sursa : antonime

    PERFÍD s., adj. 1. s. v. ipocrit. 2. adj. v. ipocrit. 3. adj. înșelător, viclean, (livr.) insidios. (O propunere \~.)

    Sursa : sinonime

    perfíd adj. m., pl. perfízi; f. sg. perfídă, pl. perfíde

    Sursa : ortografic

    PERFÍ//D \~dă (\~zi, \~de) 1) (despre persoane) Care, sub masca aparent binevoitoare, ascunde gânduri dușmănoase; care înșală încrederea cuiva trădându-l; viclean; insidios. 2) (despre fenomene, acțiuni, lucruri etc.) Care este periculos, fără să pară astfel. /perfide

    Sursa : NODEX

    PERFÍD, -Ă adj. Înclinat să facă rău, ascunzându-și intențiile sub o înfățișare binevoitoare; viclean, fățarnic, prefăcut, ipocrit. [Cf. fr. perfide, lat. perfidus].

    Sursa : neologisme

    PERFÍD, -Ă adj. s. m. f. (om) care sub o înfățișare binevoitoare ascunde răutate, viclenie; fățarnic, prefăcut, ipocrit. (< fr. perfide)

    Sursa : neoficial

 5. „Da dragii mei, acest dans pe cioburi este fariseic în natură..”, uitati aici definitie pentru fariseu 😉 well, asta-i doar unul din multele soiuri, dar, cum ziceam si alta data, pare cel mai periculos. In felul asta s-a ajuns in vechime la carti de despartire, neveste multe, crime „cu pietre” si orice neascultare de glasul curat al Scripturilor. Cu „disclai… mer-e otrăvite” si alte adaugiri si discutii care sa justifice inimile impietrite. Reprosurile astea erau adresate fariseilor, nu?

 6. Frate pastor Ionescu
  Conditia „absoluta si relativa” in interpretarea Scripturilor ia o turnura interesanta cand cei care care se exprima despre aceste doua notiuni nu numai ca nu au o pregatire temeinica in explicarea Cuvantului lui Dumnezeu dar se si erijeaza in a explica tendentios niste notiuni care nu le stapanesc ci doar le…balbaie… Multi din cei care posteaza pe blogul dumneavoastra, care mi se pare unul dintre cele mai serioase printre blogurile evanghelice romanesti, mi se par a fi diletantisti si de multe ori acestia doar agita apele ori contrazic unele opinii exprimate. Sunt multe subiecte controversate care se pot discuta aici pe blogurile unde de multe ori niste „anonimi” incearca sa dea invatatura. Nu e blogul meu, si ceea ce imi doresc este totusi de domeniul „viitorului” dar tare mi-ar placea ca pe langa dumneavoastra, frate pastor Ionescu, sa vad nume care se exprima deschis cu privire la lucruri cu care nu numai comunitatea crestina romaneasca din diaspora se confrunta dar crestinismul in general. Deci mi-ar placea sa aud parerea unor nume consacrate si cu adancime in Cuvantul lui Dumnezeu. As enumera aici pe: Moise Ardelean, Moise Gaode, Valer Brancovan, Lazar Gog, Romi Mocanu, Petrica Lascau, Cornel Avram, Florian Campean, Ioan Szasz, Branzei Daniel, Paul Negrut, Iosif Ton… Doar unul sau doi, din cate stiu eu mai au blogurile lor dintre acestia, si ar fi foarte interesanta o discutie serioasa la subiecte serioase cu privire la mantuire, eternitate, predestinare si altele, care multi dintre „credinciosii caldicei” nu le stapanesc si se poticnesc daca nu au intelegerea corecta a Cuvantului lui Dumnezeu. Spun si eu ca si Martin Luther King „I have a drrrreeeam… that one day all these pastors will lead us into God’s Holy Word with passion and undestanding…” I have a dream…

 7. Disparitie liniilor de demarcatie, lipsa unor repere ferme si diluarea adevarului absolut revelat prin Duhul in Cuvantul lui Dumnezeu, sunt ingrediente de baza ale Laodiceii. Iar buba cea mai dureroasa a Laodiceii este tocmai faptul ca….nu stie ca are buba. In schimb, pretentii cu duiumul (sunt bogat, m-am imbogatit, nu duc lipsa de nimic). Realitatea, insa, este catastrofala, iar Domnului ii induce voma. 😦 . Nu exista stare mai grea decat a Laodiceii, starea de rece fiind, atentie, preferabila celei de caldicel. Din prima ai sanse sa iesi, din ultima…nu prea.

  Dar…”invingatorului ii voi da sa sada cu Mine pe tronul Meu”!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: