ADEVĂR ȘI COMPASIUNE

A alergat cât a putut de repede! Era misiunea vieții lui! În sfârșit îi venise rândul! E adevărat că generalul a încercat să-l țină pe loc. Dar a insistat. Oportunitatea de a aduce vestea victoriei și redobândirii tronului unui rege fugar era o șansă cu care nu te întâlneai în fiecare zi. Tot atât de adevărat este că Ioab l-a trimis și pe bătrânul Cuși, înaintașul său. Dar Cuși nu mai este de mult iute de picior. Mai mult, el, Ahimaaț, anticipând posibilitatea că va fi desemnat să străbată drumul până la regele David, s-a interesat și a aflat ceva scurtături. Bineînțeles că va fi primul! Fiul preotului Țadoc, erou prin serviciile deja aduse coroanei în această vreme de mare restriște, Ahimaaț mai are câțiva pași către glorie!

Istoria crudă, relatată în 2 Samuel 18 (pentru cine mai citește Biblia…), este un exemplu de impostură carieristică. Ajuns în fața lui David, Ahimaaț nu poate transmite decât jumătate de adevăr: ”Este bine de tot!” strigă el de la distanță. ”Împăratul a zis: „Tânărul Absalom este bine, sănătos?” Ahimaaţ a răspuns: „Am văzut o mare învălmăşeală, când a trimis Ioab pe slujitorul împăratului şi pe mine, slujitorul tău: dar nu ştiu ce era.” ”Stai acolo la o parte!” este verdictul lui David. În sfârșit, cunoașteți că mai apoi a ajuns Cuși cu adevărul: Absalom murise! Mai devreme sau mai târziu trebuia să afle acest adevăr. Însă cele două jumătăți trebuiau aduse deodată de un om cu tăria de caracter, integritatea și înțelepciunea de a le pune împreună. Ahimaaț nu era acel om! Nu atunci! Nu mai vorbim că a mințit atunci când a declarat că nu știa ce se întâmplase. Ioab îi zisese: „Nu tu ai să duci veştile azi; le vei duce într-o altă zi, dar nu astăzi, fiindcă fiul împăratului a murit.” La insistențele sale, Ioab îi spune din nou: „Pentru ce vrei să alergi, fiule? Nu este o solie care-ţi va fi de folos.”

Compasiunea este importantă și își are rolul ei. În zilele trecute mi s-a reproșat că am prea puțină milă pentru cei care experimentează tragedii cum ar fi sinuciderea în familie. Fals! Am fost în astfel de situații, știu ce înseamnă și înțeleg cât este de dureros. Aici, pe acest blog și în acest context nu era vorba de cineva ci de un principiu! Compasiunea își are vremea ei! Dar trebuie să fie întotdeauna însoțitoarea adevărului și nu să îl substituie. Minciuna nu poate fi vreodată un act de milă ci o agravare a tragediei! A oferi doar vorbe goale și nădejdi înșelătoare este un mod ieftin prin care ”se leagă cu ușurință rana”. Bineînțeles, adevărul trebuie spus celor în cauză în dragoste și la vremea potrivită. Dar ideea că, în ultimă instanță, adevărul ar reprezenta un act de cruzime este cel puțin impropriu. Da, adevărul trebuie întotdeauna însoțit de compasiunea noastră, dar fără el, mila noastră va răni mai greu și mai adânc…
Pentru cei care fac parte din categoria Ahimaaț, sfatul meu este ceea ce îi spusese David acestuia: stați la o parte!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

7 răspunsuri to “ADEVĂR ȘI COMPASIUNE”

 1. daca ar asculta aceasta strigare nu stiu cati predicatori ar mai ramane.

 2. frate Ionescu,ieri , cand am pus in discutie textul de la 1 Corinteni 3 ,unde e vorba de nimicirea Templului lui Dumnezeu ,nu am vrut sa inclin balanta spre cei care se joaca cu argumentele cum ca sinuciderea nu e un pacat chiar de moarte.Am dorit sa fac doar un exercitiu de interpretare a Scripturii .Am invatat ca un text are o singura interpretare si mai multe aplicatii.Interpretarea este data de contextul in care e scris.
  In rest va admir foarte mult pentru pozitiile exprimate categoric pe acest blog .Dati dovada de mult curaj in apararea ADEVARULUI SFINTELOR SCRIPTURI.

 3. An excerpt from a relevant article related to our topic:

  „….there is the phrase, „But I just didn’t want to hurt his (her) feelings,”as an excuse/ reason for lying or omitting some relevant truth. We may not want to hurt their feelings, but too often this is more about avoiding our own discomfort. Worse still, it often confuses our abilities to communicate with one another…”

 4. Frate Cristi, mai nou, sunteti acuzat ca: de ce l-ati bagat pe Michael Jackson in iad!? Ma „crucesc” de unde le scot acesti „proclamatori” ai adevarului.

 5. „Stati o parte”- un sfat care nu poate fi ascultat tocmai de cei care scotocesc sub adevar, punind deasupra ideea lui ;
  mai intodeauna se invoca lipsa de mila.
  chiar nu pricep, oamenii acestia nu inteleg ca nu avem voie sa stricam Cuvintul lui Dumnezeu.
  Unii sunt taman atit de destepti cit le-o tine meseria, dar nu te poti pricepe la toate.
  Dumnezeu a dat autoritate numai UNORA slavit fie Domnul pentru asta.
  Dar daca unul e autoritate intrun domeniu, nu poate „intra ca si un intrus” peste domeniul Duhului Sfint, daca nu-L are.
  Ma mir de acei frati care au curajul sa abordeze problema in asa fel, incit poate avea consecinte vesnice nedorite.
  Pe marginea tuturor subiectelor vor citesc multi care NU CITESC CARTEA SFINTA!

 6. erata uffff
  iar am gresit; Pe marginea tuturor subiectelor vor scrie multi( nu vor citi)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: