PLACEBO

WIKIPEDIA:

A placebo is a simulated or otherwise medically ineffectual treatment for a disease or other medical condition intended to deceive the recipient. Sometimes patients given a placebo treatment will have a perceived or actual improvement in a medical condition, a phenomenon commonly called the placebo effect.

(Placebo este un tratament simulat, fără o compoziție farmaceutică pertinentă, pentru o boală sau condiție medicală, cu intenția de a-l păcăli pe pacient. Uneori, pacienții cărora li se administrează tratamentul placebo simt o îmbunătățire a stării lor, mai mult sau mai puțin percepută și care se numește efectul placebo.)

Există trei mari probleme cu acest tip de tratament:

  1. Principial, se crează o tensiune între această practică și jurământul lui Hipocrate care promovează caracterul onest pe care se bazează relația medic-pacient;
  2. Convențional nu există dovezi că acest gen de tratament dă rezultate substanțiale și uniforme. Există premiza (oarecum justificată) că creierul uman are un rol în funcțiunea de autovindecare cu care Dumnezeu a dotat organismul, sistem care prin efectul placebo ar putea fi stimulat. Placebo este larg folosit în cercetare (research) ca metodă de control a reacțiilor și onestității voluntarilor la tratamentul real. În salon însă, folosirea tratamentului placebo este considerată cel puțin iresponsabilă.
  3. Spiritual există o paralelă între tratamentul placebo și infuzia de credință artificială pe care așa zișii vindecători o injectează pe cale emoțională. Credința NU este o formă de tratament ci un act rațional prin care Îl declarăm pe Dumnezeu suveran și capabil să facă minuni. În plan spiritual, în vreme ce placebo te face să te simți mai bine pentru o vreme (declarându-te chiar vindecat) după care urmează alunecarea înapoi în boală, vindecarea prin credință este de multe ori testată prin continuarea temporară a simptomelor chiar dacă a avut loc vindecarea.

În activitatea noastră (nu numai pastorală) suntem chemați să fim alături de cei din jurul noastru în necazurile lor. Uneori, ca niște adevărați doctori, avem chemarea de a administra tratamente spirituale celor aflați în criză. Este foarte clar că orice criză, de orice natură ar fi ea (economică, familială, de sănătate) poate degenera într-o criză de ordin spiritual. Interesant, chiar dacă după o vreme problemele se rezolvă, criza spirituală rămâne. Pentru aceasta nu este suficient un tratament socio-medical. Înțeleg tentația de a separa (teologic) dimensiunea emoțională, psihicul, de spiritual. Oamenii care încearcă acest lucru mai mult dăunează pacientului decât îl ajută. Pentru noi este o misiune imposibilă. Adoptarea unor principii pe această coordonată de spiritual research duce la mari erezii. Singurul tratament omenesc pe care îl putem oferi în acel spațiu sensibil dintre suflet și duh este minciuna placebo care îl poate doar anestezia pe bolnav pentru o vreme, după care urmează o cădere mai dramatică, o criză mai acută. Jocul minții este foarte periculos!

Ascultați ce spune Cuvântul Domnului despre acest lucru:

Evrei 4:12-16 ”Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii. Nicio făptură nu este ascunsă de El, ci totul este gol şi descoperit înaintea ochilor Aceluia cu care avem a face. Astfel, fiindcă avem un Mare Preot însemnat, care a străbătut cerurile – pe Isus, Fiul lui Dumnezeu – să rămânem tari în mărturisirea noastră. Căci n-avem un Mare Preot care să n-aibă milă de slăbiciunile noastre, ci Unul care în toate lucrurile a fost ispitit ca şi noi, dar fără păcat. Să ne apropiem, dar, cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, pentru ca să fim ajutaţi la vreme de nevoie.

Ceea ce poate pătrunde cu efect vindecător, mângâietor, nu sunt sentimentele noastre, compasiunea noastră, judecățile noastre! Prietenii lui Iov au falimentat nu numai pentru că l-au acuzat pe Iov de păcate, ci pentru că nu cunoșteau prea mult despre Dumnezeu (”…căci n-aţi vorbit aşa de drept despre Mine, cum a vorbit robul Meu Iov.”)

Slavă Domnului că avem Cuvântul Său! Unele medicamente sunt mai amare decât altele, mai colorate decât altele, în cantități mai mici sau mai mari, prafuri, lichide, pastile, capsule, injecții sau perfuzii. Dar toate au un conținut real, binefăcător, vindecător (bineînțeles, în virtutea progresului medical încă în curs, idealizez). Așa sunt în plan spiritual Scripturile:

2 Timotei 3:14-17 ”Tu să rămâi în lucrurile pe care le-ai învăţat şi de care eşti deplin încredinţat, căci ştii de la cine le-ai învăţat; din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire, prin credinţa în Hristos Isus. Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.”

Nu jurământul lui Hipocrate ne avertizează pe noi împotriva tratamentului de tip placebo, ci însuși Cuvântul lui Dumnezeu prin apostolul Pavel:

2 Corinteni 4:1-4 ”De aceea, fiindcă avem slujba aceasta, după îndurarea pe care am căpătat-o, noi nu cădem de oboseală. Ca unii care am lepădat meşteşugirile ruşinoase şi ascunse, nu umblăm cu vicleşug şi nu stricăm Cuvântul lui Dumnezeu. Ci, prin arătarea adevărului, ne facem vrednici să fim primiţi de orice cuget omenesc, înaintea lui Dumnezeu. Şi, dacă Evanghelia noastră este acoperită, este acoperită pentru cei ce sunt pe calea pierzării, a căror minte necredincioasă a orbit-o dumnezeul veacului acestuia, ca să nu vadă strălucind lumina Evangheliei slavei lui Hristos, care este chipul lui Dumnezeu.”

De starea unora care se pare că nu mai pot fi ajutați de nimeni și nimic putem să găsim vinovată toată lumea: părinții, profesorii, păstorii, prietenii și, în ultimă instanță – la modă în zilele noastre -, chiar pe Dumnezeu. Dar să nu uităm, cel mai mare act de compasiune divină a fost să-L trimită pe Domnul Isus, Cuvântul, ca soluție universală pentru cea mai mare criză a omenirii: păcatul și moartea! Acest Cuvânt care spune întotdeauna ADEVĂRUL: uneori neplăcut, deranjant, incomod și tranșant! Adevăr care, în cele din urmă, așează în dreptul fiecăruia repsonsabilitatea pentru propriul suflet. Cel mai mare act de compasiune umană este… să oferim acest Adevăr! Orice altceva este placebo…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: