A FOST PE 25 DECEMBRIE SAU NU, SĂ SĂRBĂTORIM NAȘTEREA DOMNULUI!

Sunt foarte multe motive să ne îndoim că nașterea Domnului ar fi fost pe 25 Decembrie. Nu știm cu precizie nici anul. Mai mult, secularizarea sărbătorii, comercializarea și golirea de conținutul ei spiritual este din ce în ce mai vizibilă. Totuși, nu mă pun de-a curmezișul la sărbătorirea, luminile, felicitările, colindele, serviciile speciale, reuniunile familiale, cozonacii și tăierea porcului de Crăciun! Nu pentru că aș fi personal entuziasmat de toate acestea. Poate serviciile speciale de la biserică și ocazionalele vizite de familie, în rest…

Consider că sunt trei motive pentru care, pe 25 Decembrie sau oricând, Crăciunul trebuie sărbătorit.

 1. Primul Crăciun a fost sărbătorit în cer și pe pământ! În noaptea binecuvântată, oastea de îngeri a cântat, păstorii au dat slavă lui Dumnezeu, steaua a strălucit pe cer, proorociile s-au împlinit!
 2. Crăciunul a marcat o biruință extraordinară împotriva diavolului! Tendința este să privim la biruința crucii unde Domnul S-a adus ca jertfă pentru păcatele noastre plătind prețul răscumpărării. Să ne gândim puțin la biruința ieslei: prima crimă, Cain ucigându-l pe Abel, foametea care putea distruge familia lui Iacov și conspirația demonică împotriva lui Iosif, robia egipteană și uciderea copiilor de parte bărbătească, modul în care cel rău a încercat să distrugă pe Israel, uciderea copiilor de parte bărbătească de la doi ani în jos de către Irod, acestea fiind doar o parte din bătăliile purtate împotriva profeției lui Dumnezeu împotriva șarpelui, că sămânța femeii îi va zdrobi capul.
 3. Crăciunul este azi o mărturie în fața lumii că Dumnezeu a oferit pe Fiul Său ca dar mântuitor! De ce credeți că satana se luptă încă prin agenții săi pentru a anihila această sărbătoare sau, măcar, să o devalorizeze?

Deși nu sunt de acord cu toate lucrurile asociate Crăciunului și nici măcar nu sunt cu totul în apele mele când îi zic… ”Crăciun”, totuși consider că e important să celebrăm nașterea Domnului Isus! Cu cât mai duhovnicește, cu atât mai bine!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

36 răspunsuri to “A FOST PE 25 DECEMBRIE SAU NU, SĂ SĂRBĂTORIM NAȘTEREA DOMNULUI!”

 1. frate Ionescu, ceva dovada biblica ca ingerii au cintat? 🙂
  Sau cel puțin ca ingerii au cântat vreodată ?

  Ps. colinzile nu o sa fie acceptate ca dovada biblica .
  Si nici ediția Cornilescu 🙂

  • Măcar de Crăciun nu te-ntrece cu firea… 🙂
   Dacă oastea îngerească lăuda pe Dumnezeu, ce, nu am voie să presupun că și cântau?

   • lauda este una , cântatul alta.
    După cercetări îndelungate, de-a lungul si de latul Bibliei si a Internetului , se pare ca numai pamintenii cinta, ingerii striga, declara sau vorbesc.
    De presupus putem sa presupunem orice, dar sa afirmam , nu prea 🙂

   • @Gabi Bogdan,

    Frate Gabi,
    Sa presupunem ca ingerii nu canta ! Sa presupunem !
    (Totusi, putem accepta, mai ales ca argumentele biblice sunt in favoarea „cantarilor ingeresti” http://beniamincruceru.wordpress.com/2010/09/16/canta-ingerii/

    O stim tot din Sfanta Scriptura !

    Cat despre heruvimi si serafimi, consider o binevenita informatie pentru doritori ! (Sa nu uitam ca Lucifer era „dirijorul” ostilor de ingeri care cantau slava Domnului ! Isaia 14:11-15; Ezechiel 28:13-15. Sunt convins ca nu pacatuiesc cu nimic si nu voi aduce niciun prejudiciu credintei mele, acceptand ca „alautele si timpanele” acompaniaza cantatul cu gura ! Si aici este vorba de un heruvim, nicidecum de un simplu inger…)

    Serafimii sunt fiinţe angelice menţionate o singura dată în Sfânta Scriptură (Isaia 6:1-6). După rădăcina ebraică a termenului care îi defineşte, „serafimii” înseamnă „cei ce ard” (în sens de strălucire). Ei sunt îngerii care fac de gardă în faţa tronului lui Dumnezeu şi cântă, întreţinând atmosfera cerească. Strălucirea şi frumuseţea lor este o exprimare a Slavei lui Dumnezeu.

    Heruvimii sunt fiinţe angelice care, pe lângă aripi, sunt prezentaţi de Sfânta Scriptură şi cu trăsături omeneşti, având mâini şi picioare (Ez.1:4-14;10:1-22). Heruvimii exprimă Slava prezenţei lui Dumnezeu şi Îl însoţesc pe Dumnezeu în timpul teofaniilor Sale (Ps.18:6-10; 60:1;99:1;Exod 19:16-19; 24:9-11; Ez. 9:1-3;10:1-3).

    Heruvimii au primit însă şi slujiri specifice. Astfel, un heruvim a păzit intrarea spre pomul vieţii (Gen.3:24), iar heruvimii din cortul întâlnirii au reprezentat în mod figurativ prezenţa lui Dumnezeu (Ex.25:18; 1 Sam.4:4;2 Sam.6:2; Ps.80:1).

    Împreună cu aceste autorităţi şi căpetenii angelice, Sfânta Scriptură îl menţionează şi pe îngerul Gavril ce ne este prezentat ca fiind un mesager special a lui Dumnezeu, ce aduce veşti bune (Dan8:16;9:21; Luca 1:19; 1:26-27).
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Heruvim

    Totusi, daca „darul cantarii” este rezervat numai oamenilor si acceptand adevarul Biblica ca ei „cantau o cantare noua” (Apocalipsa 5:9-14) cantare la care s-au „asociat” mai apoi „toate fapturile”(versetul 12-1-14).
    Ce discomfort duhovnicesc va provoaca faptul ca aceeptai ca si ingerii canta , impreuna cu „stelele diminetii care izbucnesc in cantari de bucurie”, natura intreaga canta ? Oare sa fie ingerii muti ?
    Ei doar sunt aducatori de vesti bune (sau rele, dupa caz) ! Vedeti cum slujirea lor intrece in curatie, sinceritate si devotament „slujirea” oamenilor muritori care au si „darul cantarii”?(De cele mai multe ori doar…lauda din gura ! Ca nu doare, desigur !) (Psalmul 103:20,21; Psalmul 148; Daniel 7:10; Evrei 1:14; Apocalipsa 5:11-14.)

    Draga frate Gabi, va doresc din toata inima sa auziti, la propriu si cantarile ingerilor pentru ca bucuria dumneavoastra in Hristos sa va fie deplina si plina de binecuvantari !

    Cu toata dragostea, al dumneavoastra frate in Hristos Domnul !

   • Aciduzzu, Un studiu mai atent al versetelor scrise de dumneavoastră ar demonstra ca Biblia nu afirma niciunde ca ingerii cinta.

    Dar dacă noua ne place sa credem ca ingerii zdranganesc toată ziulica la o harpa, acordeon, sau tambal, nu am nimica împotriva .

    Se prea poate sa cinte si la chitara electrice ci tobe.

    Sa nu uitam insa un lucru, lumea spirituala ” trăiește” ( cred) in dimensiuni complect diferite de ale noastre, si cea ce la noi EXISTA intr-o anumită forma , in lumea spirituala se poate SA NU EXISTE in aceeași forma.

  • Gabi, nu e exclusa nici fanfara din cantul ingerilor. 🙂

  • Bună întrebare, nicăieri nu ni se spune despre îngeri că au cântat.
   Puțin off-topic, sunt posibile niște calcule legate de data nașterii, posibil să fi avut loc aproximativ în septembrie-octombrie. Am scris aici despre acest subiect: http://beniamincruceru.wordpress.com/2010/10/20/s-a-nascut-isus-pe-25-decembrie/

  • @gabi
   ..daca ai semne de intrebare cu privire la ingeri(canta sau nu canta) cel putin sintem siguri ca ingerii vorbesc ..limba engleza..(vezi episodul CV-2010)

 2. Pe data de 25 decembrie era o sărbătoare păgână numită ziua Saturnaliei, o sărbătoare pe care necreştinii o ţineau în onoarea zeului roman Saturn, zi care coincidea cu solstițiul de iarnă. Pentru vechile civilizații antecreștine aceasta era ziua nașterii zeilor, când zilele începeau să se lungească, iar omul era binecuvântat prin renașterea naturii. În calendarele romane, ziua de 25 decembrie era indicată drept ziua nașterii Soarelui.
  Biserica creştină a adoptat această dată drept zi de naștere a lui Isus Hristos spre a îmbina cultura antecreștină cu cea creștină și spre a-i converti pe oameni la creștinism. Nici termenul „Crăciun” nu are o conotaţie creştină.
  Vă doresc sărbători fericite!

 3. Eh, Biblia nu spune multe.
  Cineva poate sa afirme ca ingerii cinta la acordioane !
  Aia ne mai trebuie!
  Ca se pare ca de goarne nu o sa scap ! 🙂

 4. Va saluta un bihorean:CRISTOS S-A NASCUT!

 5. Ciudat e ca biblia nu pomeneste nimic despre o data a nasterii Mantuitorului. 😉
  In cartea „Religia tainica a Babilonului, antica si moderna” este relatata adeavarata origine si semnificatie a craciunului.

 6. Comentarii au fost si vor fi pe acest subiect, insa eu cred ca toti copiii lui DUMNEZEU nu sarbatoresc „craciunul” ci daca este vorba de sarbatoare, sarbatoresc „NASTEREA DOMNULUI ISUS”. Cat despre data sigur nu se cunoaste si sunt de parere ca nu trebuie facut multa teorie din acest punct de vedere.
  Cred insa ca crestinii adevarati nu trebuie sa uite nici o clipa din viata lor ca HRISTOS s-a nascut, a crescut printre noi plin de har si de adevar, apoi a murit si a INVIAT pentru ca si noi sa avem viata. HRISTOS S-A NASCUT!

 7. Amin@
  si totusi Biblia spune ca trebuie sa sarbatorim ziua nasterii Mintuitorului?
  Cum , in ce fel, unde?
  Ca noi, facem sarmale, cozonaci, braduti, haine cit mai scumpe..etc.
  punem si bradul la loc de cinste in Casa Lui de Rugaciune’
  Multumesc Domnului ca ai mei fii de mult nu doresc fastul si nimic deosebit de ziua nasterii Celui prea Inalt,intro iesle saraca, sau cum a spus cineva, ca a fost pus dupa ce s-a nascut ,acolo.
  Nu zic ca si vamesul, dar credeti-ma ca simplitatea te face sa simti o emotie mult mai apropiata de ceea ce ar vrea Hristos Domnul.
  P.S.
  eu nu fac sarmale, nu cozonaci, nici brad. 🙂
  desi imi place mult mirosul.

  • @elisa,
   …te vad fffoarte cucernica in ce priveste sarbatorirea Craciunului..dupa cum te exprimi pe post, Tu redai TOT ce nu iti place si nu pui in practica cu ocazia Craciunului dar NU ne relatezi CE FACI pentru a sarbatori nasterea Mantuitorului.
   In acest sens asi indrazni o intrebare…In noaptea Craciunului te DUCI la IESLE sau PE CAMP pentru a sarbatori-potrivit Bibliai-nasterea Mantuitorului..??

   • Drago, nu fac nimic. :)))
    azi am fost la biserica,
    vinerea e mai simpla inchinarea;
    fratele care( nu avem slava Domnului grup de actori in fata). 🙂 ) prezinta cintarile(biserica e de 6-7oo membrii)
    a spus asa: azi nu facem concert ca cei din lume;
    nu facem seara de colinde ca cei din lume, pentru ca in colinzi sunt tot felul de texte;
    ne ichinam Domnului;
    s-a cintat despre nasterea Mintuitorului,
    erau imbracati simplu cu bluze si camasi albe…
    mi-a fost tare drag!
    E suparator un Cor unde fiecare se imbraca cum are pofta,
    orice Cor din lume care se respecta are o tinuta simpla si uniforma, care iti da o senzatie de ordine.
    Pentru mine a fost ceea ce altii zic Craciun;
    nu stiu daca duminica ma voi duce, pe cimp nu, ca e la minus termometrul…. 🙂
    Daca puneau si bradul pe hol, faceau ceva extraordinar de bine.
    Asa, el, bradutul a stat la loc de cinste ca in toti anii, cu lumini albastre, care clipeau intruna.
    (macar nu mai erau cele de un rosu strident )
    Acolo in fata linga Cor;
    oare l-o fi vazut Domnul? ce-o fi zis?. :))
    ca eu m-a facut ca nu-l vad. :((
    ca sa nu ma tulbur de atita „evlavie cita incape intrun biet brad), 🙂
    Acasa daca vii la mine Drago, iti dau sa maninci, ca asa e frumos, dar nu sarmale, nu prajituri;
    ceva cirnat, caltabos facut in casa, o ceapa si muraturi daca-ti plac.
    E bine asa?
    Alte idei n-am ; m-as mai duce si duminica , dar precis o sa fie ceva sceneta cu copii cu mai stiu eu ce inventii de acoperire a golului, saraciei sufletesti si orbirii pamintesti cu lucrurile lumii.
    Am avut dumina o partasie acasa; NU SE COMPOARA cu ceea ce se face azi in biserici.
    Am avut o bucurie mare…ce diferit ne manifestam in Casa de Rugaciuen decit ar trebui de fapt.
    Doamne ai mila!

   • Drago , si-ti mai spun ca mie nu mi-a aratat nicaieri Mintuitorul ca trebuie sa-i sarbatoresc nasterea, decit moartea, la Cina.

   • @elisa,
    Am gasit interesanta si plina de afectiune,dezvoltarea pe care ai postat-o cu privire la dedicarea ta in activitatea sarbatoriri Craciunului..
    Retin ca Duminica nu vrei sa mergi la adunare din pricina unor manifestari „artistice”ce vor sa redea nasterea Mantuitorului.
    Parerea mea este sa te duci si sa pastrezi numai ce este bun In ce priveste a doua postare,cu privire la nesarbatorirea nasterii Mantuitorului,aici ne despartim,deoarece credinta mea este cu totul alta,in sensul ce trebuie sa NE BUCURAM SI SA CELEBRAM PE CEL CE DE BUNAVOIE SA DESBRACAT DE SLAVA CEREASCA SI A VENIT PE PAMANT SA NE ELIBEREZE DE SUB STAPANIREA CELUI RAU SI SA NE TRANSFERE DIN IMPARATIA INTUNERICULUI IN IMPARATIA LUMINI.
    Iata motivatia mea
    1-La nasterea Mantuitorului a participat intregul UNIVERS(steaua ce a calauzit pe magi)
    2-Un inger a adus”vestea buna” de care sa bucurat tot norodul
    3-Cu ingerul respectiv s-a unit o multime de oaste cereasca, LAUDAND pe Dumnezeu.
    4-Bucuria a fost -concomitent-in locurile preainalte(ceresti) si pe pamant intre oamenii placuti Lui.(primii fiind )

 8. Frate Ionescu,
  Nişte creştini – nu scriu denominaţiunea pe blog, că nu-i deontologic, care nu sărbătoreasc deloc Crăciunul (Înomenirea Domnului, cum zic unii teologi), pentru că nu pe 25 decembrie s-a născut Hristos, au încercat să mă convingă că… e păcat să fac program la biserică de Crăciun…
  Le-am spus următorul argument: Ştiu că Dumnezeu n-are început şi sfârşit, dar eu sărbătoresc cu biserica pe 25 de decembrie tocmai pentru a arăta lumii cum se sărbătoreşte Crăciunul!!!
  După ce că sărbătoarea ne-a fost furată de moş şi brazii lui cu leduri, ar fi greşit ca tocmai creştinii să nu celebreze o zi specială a întrupării (opinez cu dvs – fie ea oricând, sau chiar zilnic, de ce nu?).
  Cât despre Îngeri dacă au cântat ori lăudat cu cuvinte, nu cred că se pune problema: în cer se cântă! Trebuie să ne antrenăm de aici! (cu mai puţine videoproiectoare!) (a nu se crede că-s împotriva lor).
  Vă doresc sărbători binecuvântate de Regele Întrupat, şi un 2012 în care să împliniţi rugăciunea lui Iaebeţ: Să vă lărgiţi hotarel

 9. Biblia relatează două situaţii cînd s-a sărbătorit zi de naştere: ziua de naştere a lui faraon (cand era Iosif in puscărie) şi ziua de naştere a lui Irod, ambele zile culminînd cu un trofeu ciudat, (un cap tăiat). Am spus asta ca fapt divers, nu ca să fiu răutăcios.

  Cum ar fi să predice cineva-n miez de vară despre Ioan Botezătorul, despre ce-au zis Simion şi Ana, etc?… Texte biblice rezervate doar pentru această perioadă a anului?…

  Mă gîndeam şi eu: poate cei de demult nu stiau cum să scape de manifestarile nocive ale saturnaliei din decembrie, şi, ca să neutralizeze, au pus sarbatoare crestină; tot asa, ca să neutralizeze decretul lui Haman Agagitul, Mardoheu si Estera au pus in vigoare un decret pentru aceeasi zi.

  E impresionant că Domnul s-a intrupat sa fie asemenea nouă ca mai apoi să ne facă părtaşi pe noi Slavei Sale. Despre intruparea Domnului Isus, am găsit ceva frumos şi interesant: Isaia 49:5-6

 10. Drago,
  ce sa spun:
  daca ar fi dupa inima mea, eu as sarbatori in fiecare zi,
  odata pe an e prea putin;
  si prea mult cind se face sarbatoare care nu-I place Domnului.
  Si cind nu-I place Domnului, eu ma pot bucura, ce crezi?
  Mi-am umplut inima vineri, azi cu studiu la Romani 3,
  care ar trebui dat aici pe blog; o lectia fantastica;
  daca nu ne-o insusim, geaba serbam nansterea Celui pe care nu-L cunoastem
  Slavit sa fie Domnul, care sta la dreapta Tatalui.
  (stidiu biblic Romani lectia a 9 a , biserica Elim Chicago)
  Drago,
  nu-s bucuroasa, desi fanfara nu cinta de craciun. 🙂
  crezi ca mi-e usor cind ma uit la cladirea bisericii de pe geamul meu?
  ma rog pt. ei; de multe ori am facut-o plingind;
  acum sunt obosita si ma-ntrisetez din pricina ei.

 11. Sa va povestesc ceva despre sarbatoarea Nasterii Mantuitorului. Acum cativa ani, am vizitat cateva biserici din romania, unde am slujit cu multi ani in urma.Dupa ce am predicat evanghelia intr-o comunitate penticostala dela tara,(Jud. Alba)) pastorul bisericii, un om in varsta, bun credincios, cunoscut si respectat de toti oamenii din sat, s-a ridicat si a facut urmatoarea marturisire:”Aproximativ 30 de ani in urma, fratele Stefan cu un grup de tineri, au venit sa ne colinde de Craciun, (mama lui era singura credincioasa in familie)atunci, ascultand acele frumoase colinzi inchinate Nasterii Mantuitorului, Domnul mi-a atins inima, am luat in serios cuvintele Scripturii, m-am hotarat si m-am botezat.” Mai mult decat atat, copii si nepoti de-ai lui sunt pastori, sau persoane f. active in lucrarea Domnului pe acele meleaguri.
  Nu stiu daca Craciunul a fost pe data de 25 Dec. sau nu, dar nu pot sa uit ca acolo, (noaptea afara era mare frig)acolo am simtit prezenta lui Dumnezeu, ne uitam la stelele cerului, si simteam ca ingerii canta impreuna cu noi, nu era de mirare, ca inimile au fost strapunse de mesajul Evangheliei, pentru-ca Duhul Sfant era la lucru.(pentru cei mai tineri, vreau sa spun ca in timpul comunismului Craciunul era o ocazie de a duce in afara mesajul credintei.Cand cantam la ferestre, oamenii spuneau;”au venit pocaitii la colindat”,ai vedeam pe geam cum luau de pe masa sticlele cu alcool, apoi dupa cateva prajituri si urari, faceam o rugaciune in Numele lui Isus cel nascut in ieslea Betleemului, si plecam in alta parte) Daca lumea cu sistemele ei a „hi-jacked” aceasta comemorare a nasterii Mantuitorului NOSTRU, asta nu inseamna sa o abandonam sau sa o sarbatorim in felul lumii,pentru cei mantuiti ea are ceva sblim, ceva ce ne misca inima si sentimentele, cand ne gandim la umilinta si felul in care Isus a venit la noi.

  Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti la aceste sarbatori !

  (Frate Cristi, scuza-mi [prea]lungul mesaj- m-au apucat amintirile.Multumesc anticipat)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: