CRĂCIUNUL ÎNTRE PĂGÂNISM ȘI NIHILISM

Crăciun sau nu? Pe 25 Decembrie sau altădată? Cu sau fără… brad, lumini, cadouri, prăjituri și purceluș. Colindăm, au ba? Nu mă întrebați pe mine, eu m-aș lipsi de toate acestea și multe altele. De mulți ani (de când am fost obligat – deh, bătrânețele – să renunț la ideea că dormitul este pierdere de timp) petrec revelionul în somn (sau mă petrece el pe mine, depinde pe cine întrebați). Nu mai vorbesc de faptul că am trecut de vârsta când visam la cadouri. Acum nu mă mai gândesc decât ce să (mai) predic duminica viitoare…

Dar nu mă voi revolta (încă) împotriva celebrării sărbătorilor (încă) creștine: Paște, Crăciun, Thanksgiving, mă rog, ce are de-a face cu Dumnezeu, nu cu alți sfinți. Sunt de acord că din ce în ce mai mult, Crăciunul a fost capturat de influențe păgâne. Cealaltă extremă este să considerăm această sărbătoare lipsită total de simbolism și valoare.

Iată câteva definiții (unele auzite de la alții, altele proprii) amvonale cu privire la sărbători:

 • BRADUL DE CRĂCIUN: Un pom împopoțonat cu roade care nu-i aparțin!
 • PORCUL DE CRĂCIUN: Biruința harului împotriva Legii!
 • CADOURILE DE CRĂCIUN: Antidot împotriva recesiunii economice!
 • ÎMBUIBAREA DE CRĂCIUN: Răsplata (sau prețul) pentru exercițiile fizice și abstinența pe un an de zile!
 • NOAPTEA DE REVELION: Încă zece ore de televizor… în famiiilie! (Ce altceva?)
 • ANUL NOU: Luarea anului vechi… de la capăt!
 • HOTĂRÂRILE DE ANUL NOU: Minciuni hotărâte!
 • PAȘTE: Iepurași, ouă roșii, haine noi și… miel? A, și Învierea Domnului Isus!
 • DIN AN ÎN PAȘTE: Lucruri importante! Cu cât mai rar cu atât mai bine!
 • DIN PAȘTE ÎN CRĂCIUN: O perioadă de timp în care trecem… pe lângă biserică!
 • THANKSGIVING: O zi în care se mănâncă toți curcanii care (nu) se mănâncă într-un an întreg…
 • SĂRBĂTORILE: Pretextele duhovnicești ale firii pământești!

De fapt, ceea ce urmărește cel rău este ori să nu mai sărbătorim nimic, ori să sărbătorim de dragul nostru, pentru noi! Apostolul Pavel centrează această învățătură în Romani 14, sub imperativele: ”Nu judecați, nu disprețuiți!” Când este vorba de a ține anumite zile (în speță Sabatul, dar se poate aplica și altor sărbători), eu interpretez textul cam așa: alternativa la a sărbători o zi sau câteva nu este să nu sărbătorim nicio zi, ci să le sărbătorim pe toate la fel, pentru Domnul!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

7 răspunsuri to “CRĂCIUNUL ÎNTRE PĂGÂNISM ȘI NIHILISM”

 1. Cum ramâne cu Vinerea Mare sau Good Friday, că toate vinerile sunt mari şi bune? (Cum sună clopoţelul la servici,…VALEA! 🙂 ) Cred că în Vinerea Mare, cum de altfel în toate zilele trebuie să ne amintim de suferinţele şi moartea Domnului, şi să trăim cu o atitudine de reverenţă şi frică de Dumnezeu.

  Definiţiile de mai sus sunt interesante. Nu înţeleg asemănarea „porcului de Crăciun” cu „biruinţa harului asupra legii”. Mai repede aş asemăna porcul cu unele puncte din programele noastre. (Le înghiţim chiar dacă ştim că nu sunt sănătoase. 🙂 )

 2. Sunt foarte multe enigme care nici ceii mai inalti oamenii care au scris istoria religiei sa se demonstreze ziua excta a nasteri Mintuitorului
  Traditii pagine evreiestii care s-au folosit de acesta zi nu este scris in toate cartile Biblice ,important este pentru fiecare crestin ca aceasta sarbatoare de nastere a Mintuitorului sa fie facuta in fiecare zi, sa multumim lui Dumnezeu pentru nasterea Mintuitorului, in fiecare zi sa multumim de nasterea si de invierea Domnului care a murit si sa jerfit pentru iertarea pacatelor noastre, in fiecare zi nu o data pe an, fara carne de porc si miei taiatii de paste
  Dumnezeu sa trezeasca credinta adevarata in fiecare om al acestei planete

 3. Aha, acum mi dau seama ca eu le sarbatoresc pe toate la fel. 🙂
  desigur ca si eu am tinut pina acum citiva ani sarbatorile acestea;
  insa de ceva vreme cred ca nu e nicio deosebire intre zile; sa traim toate zilele pentru Dommnul.
  Sarbatori fericite celor care o fac pentru Domnul.

 4. Un cadou de Craciun,
  pentru toti cei care doresc sa-L cunoasca pe Dumnezeu.

  Rezolvarea Problemei Pacatului:

  http://www.elimro.com/index.php?option=com_hdflvplayer&id=171&Itemid=8

  (studiu biblic la Romani– fr.pastor Cristian Ionescu )

 5. Pace frate Ionescu, si celorlalt cititori as vrea sa va redau un studiu cu privire la data nasteri Domnului care cred ca raspunde la ntrebarle cu care se incepe artcolul: Crăciun sau nu? Pe 25 Decembrie sau altădată?

  Trebuie sa aveti putina rabdare si sa il cititi atent s chiar cu biblia langa voi:

  DATA NASTERI DOMNULUI ISUS

  Unii oameni întreabă dacă în adevăr Isus Hristos s-a născut la 25 Decembrie, mai întreabă şi cine a fost acel Moş Crăciun. Unii sunt nepăsători, nu-i interesează nimic, ci doar să-si păstreze obiceiul şi datina învăţate de la strămoşi. Alţii sunt curioşi şi vor să ştie exact luna şi ziua în care s-a născut Isus, dar aceştia sunt mai puţini. Dar pentru a afla exact luna şi ziua în care s-a născut Isus trebuie să citim Cuvântul lui Dumnezeu (Biblia) şi Duhul Sfânt este cel care ne descoperă adevărul.

  În 1 Cronici cap. 24 aflăm aşezarea celor 24 de cete preoţeşti împărţite la 12 luni, la fiecare lună câte doua cete, o ceată de la începutul lunii până la jumătatea lunii, iar a doua ceată, de la jumătatea lunii până la sfârşitul lunii. Din versetul 10 aflăm că ceata lui Abia a ieşit la sorţi pentru luna a patra a anului, adică Tamuz, de la jumătatea lunii până la sfârşitul lunii, această rânduială a rămas valabilă în continuare până în anul 70 după Hristos, când Templul a fost dărâmat aşa cum se vede până în ziua de astăzi.

  În Luca capitolul 1 de la versetul 5 scrie că preotul Zaharia era din ceata lui Abia, el făcea slujbă în Templu potrivit cu sorţul, după obceiul preoţiei, în luna a patra a anului-luna Tamuz, vers.9, iar la sfârşitul lunii după ce i s-au împlinit zilele de slujbă, Zaharia s-a dus acasă-vers. 23. Iar după aceste zile de slujbă Elisabeta a rămas însărcinată, după cum scrie în toate ediţiile de biblii, afară de Cornilescu. Asa că Elisabeta a rămas însărcinată din luna a cincia-luna Av, versetul 24, iar în a şasea lună de însărcinare îngerul Gavril s-a dus la fecioara Maria să-i vestească că va naşte pe Isus Domnul, vers. 36. Deci luna a şasea de însărcinare a Elisabetei era luna a zecea, adică Tevet.

  Numărând lunile de însărcinare ale Elisabetei vom găsi luna în care s-a născut Ioan Botezătorul. Deci, luna a cincia Av = 1, luna a şasea Elul = 2, luna a şaptea Etanim-Tishri = 3, luna a opta Bul-Hesvan = 4, luna a noua Kislev = 5, luna a zecea Tevet = 6, luna a unsprezecea Sebat = 7,luna a doisprezecea Adar = 8, luna întâi Nisan = 9, aşa că Ioan Botezătorul s-a născut în luna întâi- Nisan, şi era cu şase luni mai mare ca Isus.

  Ca să aflăm data naşterii lui Isus mai adăugăm şase luni: luna a doua Ziv-Iar = 1, luna a treia Sivan = 2, luna a patra Tamuz = 3, luna a cincia Av = 4, luna a şasea Elul = 5, luna a şaptea Etanim- Tishri = 6 luni, asa că Isus s-a născut în luna a şaptea Etanim-Tishri. Până aici am găsit luna în care s-a născut, acum cu ajutorul lui Dumnezeu căutăm să aflăm şi ziua în care s-a născut Isus Hristos Domnul.

  La Luca 3:23 scrie că Isus avea aproape 30 ani când s-a botezat. Isus ca să nu lase nimic neîmplinit din tot ce i-a încredinţat Tatal, S-a botezat cu 40 de zile înainte de a împlini 30 de ani, iar după acele 40 de zile a început propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu şi a propovăduit 3 ani şi 6 luni. Apoi a fost răstignit în luna întâi-Nisan, în a paisprezecea zi când iudeii aveau paştele, şi pe la ceasul al noulea din 14 Nisan şi-a dat duhul şi a murit. Dacă Isus a început propovăduirea când avea 30 de ani , şi a propovăduit 3 ani şi 6 luni, când a murit avea 33 de ani şi 6 luni, deci îi mai trebuiau 6 luni şi ar fi împlinit 34 de ani, adăugăm 6 luni din 14 Nisan, cade chiar în 14 Etanim-Tishri, care este a şaptea lună a anului, toamna, aşa că Isus s-a născut în seara de 14-15 a lunii a şaptea când iudeii aveau sărbătoarea Corturilor.

  Cât despre Crăciun, Biblia nu aminteşte nimic, aşa cum spun colindele că Isus s-a născut într-un grajd al unui anume Crăciun bogat, NU! ci Isus s-a născut într-o casă făcută de Dumnezeu, adică intr-o peşteră, pe care nişte păstori o foloseau ca adăpot pentru oi, în care au făcut o iesle din care mâncau oile. În anul acela din cauza recensământului cu înscrierea şi a sărbători Corturilor, atât Ierusalimul, cât şi localitaţile din jur erau foarte aglomerate.Aşa că cei doi călători , Iosif şi Maria , negăsind loc pentru adăpost, au găsit peştera în care era nutreţ şi paie pentru oi, s-au adăpostit acolo iar seara s-a născut Isus, L-au înfăşat în scutece şi L-au culcat în iesle, cum este scris despre El. Aşa că adevărata mireasă – biserica lui Isus ştie exact vremea şi data când s-a născut mirele ei.

  Pace Voua

  • Interesant. Deci, undeva prin Septembrie – Octombrie după calendarul gregorian. Nici așa nu e prea departe de Decembrie, plus face sens cu răstignirea și învierea, aprox. șase luni mai târziu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: