DEZAMĂGIRI FERICITE!

După ce am terminat sarmalele, prăjiturile, colindele și toate celelalte… le, cred că ar fi bine să și învățăm câte ceva despre sărbători. Pentru ca data viitoare să fie mai frumoase și mai fericite!

În primul rând, timpul extrem de îndelungat de anticipare a sărbătorii ne consumă energia și îi diluează esența. Aproape o lună de zile parcă ar fi Crăciun fără să fie. Într-un fel e normal. Ca să instalezi toate luminițele, să împodobești casa, bradul, masa și cotețul câinelui îți ia ceva timp și apoi să se vadă dacă tot te-ai ostenit atât!

Nu ne mai amărâm vorbind despre goana după cadouri! Cozile interminabile din zilele următoare la care stau ghiftuiții nemulțumiți care duc înapoi prostiile pe care le-au primit sunt mai mult decât grăitoare. Îmi veți spune că gestul contează! Chipurile… alungite a dezamăgire vorbesc de la sine. Dacă doar gestul contează, atunci să ne dăruim câte ceva de la $1 store și apoi să fim fericiți! Cea mai grozavă șmecherie a Crăciunului este să cumperi cadouri cât mai ieftine și apoi să profiți de bunul simț al dăruiților care se vor preface surprinși și încântați!

Nu vorbesc din proprie experiență. M-am pricopsit cu o pereche de… papuci 🙂 (ugg’s din Australia, ha!) și căști de ascultat muzică (beats by dr. dre) din acelea the best! Sunt destul de iubit la mine acasă, deși gestul cu papucii mi-a cam dat de gândit 🙂 !

Problema pe care mi-o pun eu se leagă nu neapărat de ceea ce facem noi din sărbători ci de ceea ce (nu) fac sărbătorile din noi. Întrebați-le pe duduile care s-au pocnit zdravăn pentru întâietate la niște adidași cu numele de Air Jordan (Season’s Beatings le zic șugubății), sau de năvălitorii care s-au pomenit împroșcați cu retardante – cât de potrivit… – la intrarea în magazin (ca să le mai tempereze entuziasmul).

Dragii mei, dacă până și papa (cu tot cu veșmintele sale pompoase și stufoase) s-a plâns că e prea multă strălucire lumească la sărbători, oare nu avem noi dreptate? Se mai pocăiește cineva de Crăciun (Hei! nu am întrebat dacă vine la biserică!)? Ne schimbăm atitudinile, comportamentul, trăirea? Da de unde! Înainte, de Crăciun și după, pornirile egoiste, imoralitățile și crimele sunt la ele acasă. M-am cutremurat citind despre o familie din Fort Worth, Texas care după ce și-au împărțit și desfăcut cadourile, pe când adunau ambalajele au fost împușcați! Poliția presupune – deocamdată – că de unul dintre ei. Șapte ființe! Să nu-i fi plăcut cadoul? Un soldat care a venit în sfârșit acasă, după ce a supraviețuit războiul din Iraq, la sărbătoarea organizată în cinstea sa a fost împușcat și a rămas paralizat!

Îmi veți spune că așa ceva se întâmplă în lume (fie ea și creștină), dar la noi, acum că am sărbătorit Crăciunul, nu se va mai bârfi, urî, invidia, fura, minți, păcătui…

Dacă ne-ar fi eforturile pentru a trăi o viață mai duhovnicească pe măsura celor pe care le depunem pentru pregătirea Crăciunului ar fi muuult mai bine. Dar nu e! Ceea ce mă duce cu gândul la părerea lui Dumnezeu despre sărbătorile noastre:

Isaia 1:11-20 „Ce-Mi trebuie Mie mulţimea jertfelor voastre, zice Domnul. Sunt sătul de arderile de tot ale berbecilor şi de grăsimea viţeilor; nu-Mi place sângele taurilor, oilor şi ţapilor. Când veniţi să vă înfăţişaţi înaintea Mea, cine vă cere astfel de lucruri, ca să-Mi spurcaţi curţile? Nu mai aduceţi daruri de mâncare nefolositoare, căci Mi-e scârbă de tămâie! Nu vreau luni noi, Sabate şi adunări de sărbătoare, nu pot să văd nelegiuirea unită cu sărbătoarea! Urăsc lunile voastre cele noi şi praznicele voastre; Mi-au ajuns o povară, nu le mai pot suferi. Când vă întindeţi mâinile, Îmi întorc ochii de la voi; şi oricât de mult v-aţi ruga, n-ascult, căci mâinile vă sunt pline de sânge! Spălaţi-vă deci şi curăţaţi-vă! Luaţi dinaintea ochilor Mei faptele rele pe care le-aţi făcut! Încetaţi să mai faceţi răul! Învăţaţi-vă să faceţi binele, căutaţi dreptatea, ocrotiţi pe cel asuprit, faceţi dreptate orfanului, apăraţi pe văduvă! – Veniţi totuşi să ne judecăm, zice Domnul. De vor fi păcatele voastre cum e cârmâzul, se vor face albe ca zăpada; de vor fi roşii ca purpura, se vor face ca lâna. De veţi voi şi veţi asculta, veţi mânca cele mai bune roade ale ţării; dar de nu veţi voi şi nu veţi asculta, de sabie veţi fi înghiţiţi, căci gura Domnului a vorbit.”

Mi-a stat pe limbă să citez aceste versete la predica de aseară. Nu le-am mai zis, și așa le-am acrit la sărmanii frați Crăciunul. Însă, dacă magii au depășit atâtea obstacole pentru a-L găsi pe Pruncul Isus și a I se închina, ce scuze avem noi să venim când și cum vrem la adunare, să vorbim și să facem ce vrem și să găsim atâtea scuze și justificări în favoarea unei trăiri firești, departe de Dumnezeu.

Nu voi fi un fariseu: îmi plac sărbătorile, îmi plac decorațiile și îmi plac sarmalele gătite de nevastă-mea! Îmi plac serviciile speciale de sărbători! Cântăreții noștri s-au întrecut care mai de care! Ce mai, a fost foarte frumos! Dar eu nu de aceea mă duc la biserică și nu asta este chemarea mea: să prezidez programe religioase, să gestionez pretențiile tuturor, să aplanez supărarea unora și dezamăgirea altora. Dorința mea este să ajung în Împărăția lui Dumnezeu și să-i ajut pe cât mai mulți la același lucru. Ce credeți, în timp ce ne rostogolim cu toții la vale ne mai arde să admirăm peisajul?

Și pentru că ne e greu să renunțăm la spiritul sărbătoresc așa dintr-odată, vine Anul Nou să ne injecteze o nouă doză considerabilă de ebrietate psihică (după o noapte nedormită degeaba). Nimic… nou!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

28 răspunsuri to “DEZAMĂGIRI FERICITE!”

 1. fr.Cristian,
  Ati afirmat ca ..ati consumat sarmalele de Craciun..Nu aveti impresia ca .veniti in contradictie cu sora Elisa,care repinge acest produs din meniul de Craciun,devenind astfel o”piatra de poticnire”pentru ea.??
  Conform Rom.14:3 NU prezentati nici-un pericol prin „marturisirea de credinta asupra sarmalelor de Craciun”(precizez NUMAI de Craciun).
  Referitor la continuare dietei in urmatoarele zile-Anul Nou- se aseamana foarte bine cu..(ne)hotararile pe care „copii Domnului” le IAU REPETITIV in timpul serviciilor divine..ca de azi inainte (NU) vom mai face cutare sau cutare lucru(fapte) dar vectorul rezultatelor este asemenea lui „DowJones ” cu predilectie in ‘cadere liberea”
  Merry Christmas and HAPPY NEW YEAR!

  • Drago,
   nu ma impiedec de sarmale, doar ca nu mi-au placut cele pe care le-am mincat la sora mea; mie imi place ca vrza sa fi acra-acra, ca mine. 🙂
   si mai multa carne de vita decit de porc, orez cit de putin, pasta de tomate mai multa. 🙂
   Atita rau sa avem, ca mincam iar..sarmale.

   Eu ziceam de aiureala asta anuala…ce are Domnul cu toate astea?????

 2. Ce am observat eu in ultimii ani, prezenta Domnului in biserica este aproape inexistenta in special de Craciun, Anul Nou si Pasti, cu toate declarațiile pompoase venite de la ( unele ) amvoane, si calitatea destul de buna ( aparent) a „programele/ serviciile ” religioase.

  Se prea poate a fie o problema a mea personală.

  Cineva spunea ca dacă doi sau trei sau adunat într-un loc, si Domnul este acolo”. Dar tot acel predicator spunea ca Domnul este acolo NUMAI ptr cei doi sau trei, si nu pentru ceilalți 500….

  • Da Gabi, am privit si eu la un program (…) si cred ca ai dreptate 101%. Asemenea bine-zis programe cred ca IL intristeaza pe Domnul. Multi artisti, putini credinciosi si aici ma gindesc la acei copilasi pusi sa cinte spre deliciul parintilor, dar ei nu vorbesc romana, ei nu stiu oricum ce cinta.Si atunci despre ce vorbim? Cred ca sansa lor ramine ca Dumnezeu intelege orice limba.
   Cit despre doi sau trei adunati, ei Gabi eu vred ca trebuie sa ne dam seama ca este vorba de doi sau trei crestini, nu pacatosi de nu mai stiu ei ce sa faca.
   Fratele meu ardelean, iti doresc din toata inima multe binecuvintari sfinte si fie ca in anul urmator Domnul sa te poarte din biruinta in biruinta.Fii binecuvintat.

   • Mihail, doi sau trei crestini ardeleni vrei sa zici ?
    . 🙂
    m-am nascut in Basarabia, am copilarit in Banat;
    m-am casatorit si am lucrat in Brasov,
    unde am stat 42 de ani, deci sunt automat ardeleanca. 🙂
    ca si cei din Cluj, Sibiu. 🙂

  • Gabi, nu eşti singurul care a observat lucrurile acestea. Ni se pune aceeaşi casetă uzată…

  • God bless you bro. Gabi – cred ca vorbitorul are dreptate DOMNUL va fi intotdeauna unde doi sau trei se aduna in numele Lui( si de ce Domnul sa nu fie acolo unde doar unul se roaga ,mediteaza si cheama numele LUI?) Problema nu e ca, Dumnezeu e acolo –problema e- unde ne este gindul ,duhul nostru –caci bine inteles cu trupul sintem acolo .Si daca mergem la bis. doar sa ne intilnim cu… sa ne aratam toalele scumpe, sa ne falim cu nazdravani de cai infocati , sa criticam predicatorul sau cintaretul sau sa pregatesc usieri sa sara la?? in caz ca?? sa bem cafelute in birourile jos etc. Dumnezeu cu siguranta nu va fi cu acesti pretinsi ,,pocaiti” Domnul cunoaste motivatia prezentei noastre si deaceia Dumnezeu nu-si mai face prezenta in inimile unora. Asta e si observatia mea – deci nu esti singurul – again G.B.Y. and your family

   • am auzit ca in America bisericile au si baruri. 😦
    chiar mirosul placut de cafea nu e corect sa -l adulmecam la adunare;
    e chiar mai penibil decit cel de tamiie;
    aceea macar simbolozeaza rugaciunile sfintilor.;
    macar de ne-ar stapini precum cafeaua. 🙂

   • Da sora Elisa, bisericile au baruri, au formatii de muzica rok and roll, au si sesiune de dans, ca doar de unde s-au inspirat cei de la Peniel? Au vrut sa arate si ei ca „fruncea” lumii. Si nu sunt sigur dar ,cred ca la cit ii duce mintea si poftele, vor amenaja si locuri pentru un „nap” adica un somnut scurt.Asculta omul o predica ce il plictiseste sau ii da asa o stare de somnolenta, de ce sa piarda momentul ? Fructifica imediat.Ca doar caracteristica principala a americanilor este pragmatismul,nu? Domnul sa aiva mila si indurare.Vezi, sora Elisa, eu cred ca unul din motivele pentru care Dumnezeu a adus crestinii romani in America ,este si acela de a conserva cit de cit comportamentul crestin neaalterat, nemodernizat, netransformat de mintile ratacite a unora care noaptea au visat si ziua s-au trezit vorbind cu biblia in mina.Ca din biblie este mai greu. Fii binecuvintata.

   • Elisa,

    In România la mesele de dragoste ne colesterizam cu cirnat, slanina, mici, prajituri, sarmale.

    In America încercăm sa ne de-colesterizam cu ….cafea, o alternativa mult mai sănătoasă

    Mirosul cafelei cred ca este mult mai sănătos trupului omenesc decit mirosul porcilor craciunesti din România.

    Termin cu comparatile aici, ca nu are rost sa fiu cenzurat din nou! 🙂

 3. Frate Cristian,
  Doamna dumneavostră v-a dat papucii? nu vă întristaţi: vă scot eu din ei cît de curînd! 🙂

  Sărbători fericite în continuare şi binecuvîntări cereşti!

  Cu drag.

  • Frate Răsvan,
   Papucii mi i-au dat fetele! 🙂
   M-am plâns că-mi simt tot timpul picioarele înghețate și amorțite, ceea ce înseamnă că am vreun diagnostic. Fără să se gândească la alte implicații :), crescute fiind să aibă milă de dușmani :), mi-au prescris… rețeta.
   Cât despre diagnostic, ultima oară când am fost la (un) doctor, mi s-a recomandat să nu mă stresez (adică să stau frumușel în papuci).
   Cum acest lucru îmi este imposibil, nu am mai trecut pe la cabinet de-atunci, așa că sunt perfect sănătos: nu mai am niciun diagnostic! 🙂
   Așa că… en garde Monsieu! 🙂
   Fiți binecuvântat!

 4. Maaaare dezamagire; fug acasa de la biserica, am vrut sa prind predica..sa ma bucur;
  pai v-ati luat vacanta deja ??????
  Nu aveti si a doua zi serviciu divin?
  Aici se fac PATRU de Craciun si de Pasti la fel’ chiar si de anul nou, tot patru.

 5. V-am trimis un text minunat pe care l-am primit din Tozer( care a trait tot in Chicago. 🙂
  Stiu ca va fi un cadou generos. 🙂

 6. Inchinarea adevarata lui Dumnezeu nu este doar de pe buze ci din inima. Inchinarea nu incepe si nu se sfarseste in Casa Domnului. Inchinarea nu depinde de cine este in fata, cine predica, cine canta, ce eveniment sarbatorim, atunci cand Isus e permanent pe tronul inimii nostre. Nu depindem de circumstante si imprejurari in inchinare ci suntem motivati de prezenta lui Dumnezeu ce trebuie sa fie nu doar in Casa Lui ci si in fiecare zi cu noi. Ca sa indragesti muzica simfonica trebuie sa asculti daca nu multe ore pe zi aceasta muzica, cel putin saptamanal sa ai tangenta cu ea pentru „ati intra sub piele”… Pentru a-L indragi pe Dumnezeu trebuie sa avem o permanenta, zilnica relatie cu El, altfel suntem doar niste …figuranti… Da, Gabi si Elisa, cred ca de multe ori noi nu ajungem „pregatiti” in Casa Lui si „aruncam” vina pe altii pentru acest neajuns. Depresia nu trebuie sa fie o caracteristica a crestinului adevarat (mai ales in preajma Craciunului, Anului Nou) cand trebuie sa venim cu multumire inaintea lui Dumnezeu pentru un intreg an in care s-a ingrijit de noi si El merita sa fie laudat. An nou fericit tuturor de pe acest blog si Dumnezeu sa ne dea biruinta si credinta mai multa in El in anul ce bate la usa. Domnu-i bun!

  • Daniel, hai te rog sa nu rasucim adevarul incotro crede fiecare.
   Am citit in Scripturi ca Domnului Ii este scirba de zilele noastre de sarbatoare;
   si daca altii nu stiu sa se opreasca si fac tot felul de spectacole in aceste zile „alese” ca si sarbatoare, de catre om, nu inseman ca vina e la noi.
   Nicidecum.
   Depresie vor avea cei care savirsesc cu nevinovatie aceste lucruri.
   Ce vom zice dara: fratilor, faceti tot ce inima de carne va indeamana ca noi suportam cu drag, de dragul ..cui?
   Daca mergem la biserica ca sa ne etalam vocile, sau toaletele, sau tincii viitori pianisti celebri, cred ca am pierdut din vedere tocmai ESENTA>
   Vina este ACOLO in fata si la amvon;
   daca sunt si in sala din aceia cu vina, macar nu derajnjeaza pe altii.
   Mai bine am cugeta la piatra de moara care ar putea la un moment dat sa stea atirnata de gitul nostru, pt. ca luam lucrurile numai la suprafata.
   Eu caut sa ma feresc de tot ce mi se pare rau in viata mea, asta insemna inclusiv manifestarile lumesti din biserica.
   Nu stiu altii cum sunt;
   dar eu am venit din lume si mi-e sila de a ma gasi excat ca in sinul ei in adunare.
   Cui ii place, n-are decit sa tina cu umarul la nedarimarea tambalelor, a modei,moda rochiilor deasupra de genunchi cu o palma, mulate pina la refuz, bradului mort. toalete extravagante pt coilasi;
   insa va da cindva socoteala pentru neveghere.
   Nu Pot sa chem pe oameni la Domnul, ca n-am unde sa-i invit la adunare .
   Un om serios nu are nevoie de mascarada;
   iar eu nu-i voi duce sa o vada, afectindu-i poate chiar mintuirea.
   Punct.

   PS. eram eu, Mihail si Gabi.
   Un proverb din lume zice: daca doi iti spun ca esti beat du-te de te culca.
   Fiind trei consider ca Adevarul e cu noi;
   pt.ca Il Iubim Pe Domnul cu toata seriozitatea.
   Fii binecuvintat.

  • Frate Daniel, te rog sa primesti urarile mele sfinte si multe binecuvitari de la Domnul Isus, Mintuitorul nostru scump. Chiar daca in cursul lunilor trecute duelul ideilor a fost uneori mai incins, stim din biblie ca sunt benefice partidele intre noi, sigur, raminind credinciosi cu adevarat lui Dumnezeu.Toate sa fie facute numai spre slava LUI.
   Postarea ta insa imi aminteste ca noi crestinii nu avem voie sa alegem o zi sau doua in care sa multumim Domnului Rugaciunile noastre cu multumiri trebuie sa fie jertfa zilnica adusa lui Dumnezeu. SIGUR ca Domnul este bun, plin de dragoste, indurator,milos, … dar noi, NOI cum suntem?
   Bunul Dumnezeu sa ne dea protectia lui divina si in noul an ce va veni sa putem sa fim si mai mult si mai aproape de EL. Fii binecuvintat.

 7. Draga Frate Cristian Ionescu,
  hotarasem ca de sfintele Sarbatori ale Nasterii mantuitorului nostru scump si drag, Isus Hristos, sa las doar pacea Lui sa coboare peste inima mea si peste familia si caminul meu.
  Bucuria mi-a fost stirbita insa de acea lehamite si amaraciunea pe care ati simtit-o si exprimat-o si dumneavoastra in aceasta postare. Desigur ca nu ne-am inteles in prealabil asupra acestui subiect, dar constat ca l-am trait pe aceeasi lungime a Duhului, astfel exprimarea noastra are aceleasi elemente comune. Nu pot sa tac si doresc sa dau glas acestor amaraciuni sufletesti gustate si traite tocmai atunci cand trebuia sa gust doar dulceata sarbatorilor autentice, pacea Lui, bucuria cerului unit cu pamantul la nasterea Lui minunata !
  Deci, iata aici exprimarea mea in cuvinte dure, taioase, cuvinte care trag nadejde ca vor trezi pe cineva din somnul amagirii letargice cum ca SarbatoareaNasterii Mntuitorului nu inseamna doar impodobire si indestularea pantecelui…

  MĂŞTI DE LUT

  Matei 16;3; Luca 12:56;
  1 Corinteni 5 :9 :’’Nu vă lăudaţi bine. Puţin aluat dospeşte
  toată plămădeala !’’

  Măşti de lut îmbracă faţa
  Celor ce-s nesinceri ;
  Chiar în dimineaţa
  Miilor de îngeri

  Care cântă slava
  Celui ce-I Etern ;
  Fiii altui…’’ava’’
  Mult prea slut şi tern…

  Măşti de var şi lut
  Azi îmbracă chipul
  Cel hidos şi slut…
  Mişcător nisipul

  Ce clădesc pe el
  Paie, fân sau trestii,
  Făr’ Emanuel !
  Măşti pe chip de bestii…

  Prefăcute-aduc
  Laude-surogat ;
  Spre infern îşi duc
  Cugetul spurcat…

  Măşti de lut şi var
  Şi spoind morminte ;
  Separaţi de Har,
  Cu vieţi nesfinte…

  Măşti de lut şi smoală
  Ce duhnesc a iad ;
  Demoni ce se scoală,
  Flăcări care ard…

  Măşti de lut şi cioburi
  Pregătesc în van ;
  Pomi, beteală, globuri
  La sfârşit de an…

  Se-nchină…irodic,
  Prea-făţărniciţi ;
  Cântul li-e spasmodic,
  De ne-nvredniciţi !

  Azi primesc ’’O VESTE…’’
  Cu trăiri banale ;
  Pruncu-i fără iesle,
  Fără Osanale !

  Măşti de lut li-s dragi,
  Le poartă sub stele ;
  Ca bicisnici magi
  (Făcători de rele…)

  Falsa căutare
  Făr’ călăuzire,
  E pierdută-n zare,
  E doar rătăcire…

  Călăuze oarbe,
  Nesfârşit prohod ;
  Cu mişcări larvare
  De miriapod…

  Steaua nu se-opreşte
  Peste măşti de lut ;
  Nici nu poposeşte
  Peste-un staul slut…

  Staul gol şi rece,
  Fără de Hristos !
  Un fior doar trece
  Despicând tăios

  Chip şi mască hâdă
  Falsă, anatomic ;
  Ce-a-nvăţat să râdă
  Doar în duh sodomic…

  Chip şi hâdă mască,
  Anatomic, falsă ;
  Nelăsând să-L nască
  Pe Hristos ! Nu-L lasă !

  Măşti de lut, în cioburi
  Vor cădea-n cenuşă ;
  Prefăcute-n colburi
  Lângă-nchisa Uşă !

  Staulul Smeririi,
  Prefăcut Palat,
  E-ncuiat doar firii
  Celui necurat !

  Nu au loc intruşii
  C-un nesincer gând;
  Stau în faţa Uşii
  Neprimiţi nicicând !

  Toţi făţărniciţii
  Ce-au sărbătorit
  Ca nelegiuiţii,
  Bradu-mpodobit

  Fără de Hristos !
  Într-o noapte rece
  Vor rămâne jos
  Unde vor…’’petrece’’ !

  Toţi sunt măşti de lut,
  Măşti de carnaval ;
  C-un Crăciun pierdut,
  Searbăd si banal !

  Toţi sunt măşti de lut
  Fără dimineaţă ;
  Rânjet hâd şi slut
  Şi-mpietrit pe faţă !

  ACIDUZZU, 26.12.2011, ora 17,30-17,50

  • Sărbătoarea Naşterii Domnului a fost un eveniment atât de semnificativ încât Duhul Sfânt, îngerii din cer, proorocii Vechiului Testament, păstorii din zona Betleemului, Maria şi Iosif, toţi erau profund preocupaţi de ea. Cred că au fost, sunt şi vor fi mascaţi, dar cu toate acestea strălucirea cerească de la naşterea Domnului nu poate fi împiedecată de măşti. Este acest poem o dedicaţie măştilor de var, de lut, de smoală, de cioburi, de carnaval? Noi nu ar trebui să ne întoarcem privirea de la strălucirea sărbătorii nici din cauza măştilor, şi nici din cauza dedicaţiilor lor. Primul crăciun nu a fost aşa. Vedeţi bine că motto-ul „Puţin aluat dospeşte toată plămădeala !” trebuie aplicat şi de o parte, şi de cealaltă. La capătul poemului apare de trei ori cuvântul „Toţi”. În intervenţiile la această postare cineva s-a folosit de un proverb care zice că dacă doi îţi spun că eşti beat du-te de te culcă, iar apoi a extins, că fiind trei, consideră că Adevărul e de partea lor. La fel vor zice şi acei „Toţi”, care par a fi mai mulţi decât trei. Pentru mine (şi pentru noi toţi) ar trebui să mai rămână frumuseţea de excepţie a acelui eveniment:
   « şi slava Domnului a strălucit împrejurul lor… „Nu vă temeţi: căci vă aduc o veste bună, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul: astăzi în cetatea lui David, vi s-a născut un Mântuitor, care este Hristos, Domnul”. Împreună cu îngerul s-a unit o mulţime de oaste cerească, lăudând pe Dumnezeu, şi zicând: „Slavă lui Dumnezeu în locurile prea înalte, şi pace pe pământ între oamenii plăcuţi Lui.”… Ea va naşte un Fiu, şi-i vei pune numele Isus, pentru că El va mântui pe poporul Lui de păcatele sale. »
   Adică şi pentru aceia pe care sunt numiţi azi măşti pe chip de bestii… care aduc acum laude-surogat, care pregătesc pomi, beteală, globuri, şi care sărbătoresc: „Ca nelegiuiţii, Bradu-mpodobit”
   AN NOU FERICIT, CU DOMNUL!

   • @Ioan Bậle, Toronto,

    Aveti toata dreptatea, frate Ioane !
    Remarca mea inclusiva „toti” are motivatia de referinta in cele spuse altadata de Domnul Isus, adica: „multi chemati, putini alesi”, adica o referire justificata la CALITATEA CANTITATII CELOR CHEMATI !
    Nu-i vorba de nicio betie, nici macar de betia de cuvinte aranjate in rima…!

    Este un adevar gol-golut caruia si dumneavoastra acolo-n Toronto, i-ati gustat si anul acesta amaraciunea desertaciunii extinsa pana la lehamitea personala. Asa m-am exprimat la inceput de postare chiar daca nu mi-am luat privirea de la stralucirea adevaratei Sarbatori a Nasterii Domnului.

    Lehamitea, sora mai mica a intristarii in omul dinlauntru (in duhul) intervine tocmai atunci cand constati ca ti se altereaza Sfanta Sarbatoare cu o traire plenara pe masura, pe nepusa masa, de spectacolele-surogat (de care aminteam) care se limiteaza doar la zorzoane si ritualuri pseudo-crestine, paganizate pangaritor in miezul Sarbatorii.
    Si aceasta constatare imi da dreptul sa „protestez”.
    Eu am protestat pasnic doar prin…versuri.
    Sper ca nu aveti nimic impotriva protestului meu !

    Dumneavoastra sunteti mai pasnic decat mine !
    De aceea va si multumesc pentru luarea de atitudine.
    Sa stiti ca o asteptam si va multumesc pentru aceasta indirecta luare de atitudine protestatare si din partea dumneavoastra ! Ati intarit cele spuse de mine in versuri !

    Sa aveti un An Nou, bland si pasnic ! CALITATIV, mai pasnic ! CALITATIV, mai bland ! CALITATIV, mai curat, spiritualiceste !

   • @Ioan Bâle, Toronto,
    Frate Ioane,
    Ca o completare, sa nu ziceti ca determinarea starii de…lehamite nu-i justificata ! Iata aici:

    Daca si alesi-prea-sfintii slujitori se „preteaza” la slujirea cu…maturoaie peste turloaie in preajma Sarbatorii Nasterii Domnului, ce sa mai zica atunci mirenii amarasteni „agramatos kai idiotai” ?
    Curata lehamite !
    Te face sa-ti atintesti cu si mai multa seriozitate privirile doar la Hristos ! (Evrei 12:1-29).

    Fiti binecuvantat si in Noul An, dragul meu frate in Hristos !

 8. Daniel Medre, mai sunt inca doi Mike si Ovidiu Marinca. 🙂
  deci: trebuie sa-ti dea de gindit.
  Domnul sa se indure de toti!

 9. Fr. „ACIDUZZU“,
  Îmi cer iertare dacă am înțeles greșit. Mă gândeam că vorbiți de măștile « evanghelice », pe când colo tristețea vă era produsă de acele fețe duhovnicești din Ţara Sfantă. Nu de alta, dar fr. Cristian Ionescu spune clar : « Nu voi fi un fariseu: îmi plac sărbătorile, îmi plac decorațiile și îmi plac sarmalele gătite de nevastă-mea! Îmi plac serviciile speciale de sărbători! Cântăreții noștri s-au întrecut care mai de care! Ce mai, a fost foarte frumos! » Sunt de acord cu dumnealui.
  Încolo, Domnul să fie mărit de noi toți!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: