DISCUȚIE DESPRE PREDICAREA PREDICILOR ALTORA

Emanuel Conțac deschide un subiect destul de sensibil și oarecum jenant în mediul evanghelic românesc (și nu numai). Pe de altă parte (pentru noi, predicatorii 🙂 ) fascinant!

Am postat următorul comentariu:

Consider că subiectul este foarte complex. Depinde ce înseamnă ”a copia” predici. Predicile transmit principii sau concepte, stil și mod de explicare, exemplificări și enunțări.
Predicând despre un anumit subiect sau text, principiile sau conceptele (ideea în sine la nivel general) sunt comune și universale: de exemplu, pocăința are în vedere 1. lepădarea și regretarea păcatelor și schimbarea mentalității cu privire la viață, 2. asumarea și purtarea unei noi identități și a responsabilităților ei cu toate riscurile de rigoare și 3. experiența unei bucurii noi, independente de circumstanțe, bucurie care se manifestă și în cer. Aceste principii pot fi prezentate în 1001 de forme, exprimări sau accentuări.
La nivelul stilului și modului de explicare, un predicator care îl copiază pe altul de fapt îl imită. Pierderea originalității nu este neapărat în detrimentul celui imitat cât în dreptul imitatorului care trece drept impostor (aici nu mai fură predica ci pe predicator cu totul 🙂 ). Cu cât ”originalul” este mai cunoscut cu atât ”copia” este mai… ciudată. 🙂
La capitolul ”exemplificări” avem de-a face cu o chestiune foarte sensibilă și periculoasă. Se spune că un tânăr absolvent de seminar a copiat o predică a lui Iosif Țon și la un moment dat a spus: ”Pe când eram student la Oxford…” 🙂 Aici se impune precizarea sursei sau cel puțin ”am auzit”, ”am citit undeva” sau ”spunea cineva că…”
Punctul nevralgic al ”copierii” predicilor stă în enunțare. Punctele predicii de mai sus au fost enunțate de mine în felul următor: 1. Jalea pocăinței (principiul fiind, repet, lepădarea și regretarea păcatelor și schimbarea mentalității cu privire la viață), 2. Jugul pocăinței (principiul: asumarea și purtarea unei noi identități și a responsabilităților ei cu toate riscurile de rigoare) și 3. Jubileul pocăinței (experiența unei bucurii noi, independente de circumstanțe, bucurie care se manifestă și în cer). Predica are și referințe biblice care suportă principiile și enunțarea punctelor.
A copia acest tip de enunțare cred că este un lucru nepotrivit, deoarece formularea este foarte ușor de reținut de ascultători. Ce faci dacă neintenționat mergi într-o biserică unde nu demult s-a predicat o copie fidelă a aceleiași predici…
Cred că devine nu atât de mult o problemă de păcat (deși argumentul se poate forța și în această direcție) cât de credibilitate.
Am încercat mai degrabă o abordare praxeologică a subiectului.
Din punct de vedere moral, ”predicatorul” nostru ar trebui să se întrebe mai întâi dacă are cu adevărat chemarea și ungerea, apoi să-și pună problema eticii de muncă și studiu (e mai ușor să reproduci munca și efortul altuia), iar în urmă să-și analizeze motivația.
De câteva ori m-am ”trezit” în situația de a-mi asculta anumite predici chiar în prezența mea! 🙂 Amuzant și enervant deopotrivă!
Oricum, introducerea și dezbaterea acestei dileme este binevenită!

Ce-i drept, ca orice asemenea temă de discuție, lucrurile pot fi împinse la extremă. Nici nu putem dezvolta un spirit de copyright obsesiv și vindicativ cu privire la predicile noastre prețioase de care să nu se atingă nimeni! Totuși, câteva chestiuni interesante cu privire la dreptul de autor al predicilor, AICI.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

111 răspunsuri sa “DISCUȚIE DESPRE PREDICAREA PREDICILOR ALTORA”

 1. Este incredibil unde s-a ajuns. Nu pot sa cred la ce ‘muzica dansati’ frate Cristi! Auzi, „amuzant si enervant” sa-ti asculti propriile predici, „drept de autor, copyright”. Aveti dreptate, numai si simpla aluzie la aceste chestiuni este nu numai jenanta, dar penibila, caraghios de penibila. Pai se predica de 2000 de ani predicile, schitele si principiile dezvoltate de Pavel, Petru, Iacov, Ioan, etc. Bine ca n-au pus ei copyright, le putem citi cuvant cu cuvant, este chiar indicat. Cei mai inzestrati pot sa le si reformuleze 😉
  Sunt o gramada de lucruri de spus la acest subiect, ma abtin, dar sa stiti ca numai faptul ca astfel de subiecte sunt interesante pentru pastori(am intalnit si prin alte parti „ingrijorarea” si „enervarea” asta) si provoaca indignare, spune multe despre nivelul la care se face pastoratie in sec. 21 si felul cum se percepe predicarea. Uite, si asta ar fi trebuit sa se includa in Perspectiva Profetica 2012, doar anunta venirea Domnului 🙂
  Inca ceva, americanii dau tonul la tot felul de stupizenii, cum e si „indignarea” asta si iesirea cu ea in spatiul public, acum e bine ca ne luam dupa ei?

  • Pe Pavel, Petru, Ioan etc. îi cităm și spunem că e Cuvântul lui Dumnezeu. Cred că poziția mea este destul de echilibrată. Nu sunt obsedat după copyright și nu fac caz de predicile care mi-au fost copiate. Dar sunt indignat de predicatorii care nu muncesc, nu studiază, împachetează predicile altora și se dau mândri cu ele!

   • Scump frate nu este treaba ta sa judeci daca muncesc sau nu muncesc daca se dau mare sau daca nu este un Dumnezeu sfant si drept care sa faca asta . Daca ar fi sa facem o analiza a predactorilor si a pastoarilor din Romania despre cum isi fac treaba nu stiu cati ar mai ramane in functi .

 2. Ei, daca vorbim de munca, cred ca e mai mare aia de impachetare, memorare si constiinta, apoi e si….riscul. N-aveti grija, ii trec toate sudorile pana ajung la mandrie 🙂
  Eu altceva vreau sa subliniez. Sa spunem ca aveti oarecare dreptate in ce-l priveste pe cel care „fura”, nu inteleg totusi indignarea pastorilor…pradati . Celui care-ti ia haina, da-i si camasa, doar e in nevoie 🙂
  One more thing: n-ati predicat niciodata predica nimanui? Nici cand erati de….19 ani si nu era internet? 😉 Oamenii cresc, se maturizeaza, invata, se slefuiesc, etc? Sa pui problema de moralitate si copyright in discutia asta mi se pare…alte cele. Dumneavoastra intr-adevar, aveti darul unei pozitii echilibrate, cred totusi ca ati cazut intr-o anumita capcana de data asta. Se poarta subiectul 🙂

  • Din nou frate Doru,
   Una este să ne însușim principii sau concepte și altceva este să repetăm ca papagalii cuvânt cu cuvânt ce au spus alții, ca și cum ar fi de la noi…

   • Aveti dreptate. Oricum, din postarea dumneavoastra nu ies in evidenta asa mult „papagalii ce repeta cuvant cu cuvant” cat expresiile din ultima parte, ca „predicile noastre prețioase de care să nu se atingă nimeni”(chiar daca ati spus-o intr-ucatva sarcastic/peiorativ, a aprins niste beculete 🙂 ) si cuvinte ca si „copyright” sau „drept de autor” care pur si simplu pericliteaza din start orice incercare de intelegere a unghiului din care priviti subiectul. Citit insa de 2-3 ori cu calm, „post”-ul capata si alta lumina 🙂 Multumim pentru intelegere 🙂

 3. Am vazut si cealalta parte a monedei. Predicatori care se cred somitati in domeniu, apreciaza, promoveaza si sustin doar acei oameni care, nu o sa va vina sa credeti, ii copie in totul. Ei asta da belea pe capul nostru, dar vorba ceea : „Traiasca Comunismul”.

 4. Cred ca e vorba de echilibru. Cele doua extreme fiind 1. imitarea (chiar la nivel de exprimare), respectiv 2. copyrightul care e o obsesie in sine, o infatuare intelectuala foarte subtila, mai ales cand vorbim de predicarea principiilor Cuvantului lui Dumnezeu.
  1.
  Principii vs. Imitatie „mot a mot”:
  Daca nu stii expune cu cuvintele tale niste principii Biblice foarte bune (auzite sau citite + verificate cu Scriptura in mana + rugaciune), probabil ca nici nu le-ai inteles bine si e mai bine sa .. mai studiezi.
  2.
  Copyright – drept de autor = (pe romaneste) metoda legala de a te asigura ca primesti bani si respect pentru munca intelectuala pe care ai depus-o si ca vei fi apreciat ( slava omeneasca ). Si tot mai multi umbla dupa ea. Consider ca acest cuvant nici nu are ce cauta in gura unui vas de care se foloseste Dumnezeu pentru a-Si transmite mesajele. „Fara plata ati primit, fara plata sa dati!” Plata poate fi materiala sau in rasplata recunoasterii, aprecierii.

  Un predicator ce predica din dragoste pentru Dumnezeu si pasiune de a transmite altora mesajul Evangheliei fara alte motivatii ascunse (Filipeni 1:15) s-ar bucura daca predicarea lui e transmisa mai departe si de folos oamenilor, nu s-ar intrista ca ii e „furata” munca. Doamne iarta-ne pentru fiecare gram de slava pe care ni-l cerem!
  Am citit despre David Yonggi Cho, pastor si fondator al Yoido Full Gospel Church din Seoul – cea mai mare biserica din lume, cam un milion de membri – ca in tinerete ca pastor debutant a predicat toate predicile lui Billy Graham si Oral Roberts (in cartea lui „Duhul Sfant – Asociatul Meu”), si cand a ramas fara a fost speriat initial, apoi Domnul l-a ajutat sa predice singur. Saracul Billy Graham, oare nu s-a simtit lezat in copyrightul lui?
  Am predicat o predica din care 60 % a fost luata din diferite surse – la nivel de principii si idei principale – si pentru restul de 40 % am citit si m-am rugat o saptamana si ceva, si mi s-a parut minunat cum Dumnezeu mi-a vorbit mie in primul rand si apoi catorva oameni care mi-au marturisit asta la sfarsit. Multumesc Domnului ca am inteles si am putut da mai departe acele bunuri spirituale fara sa cer nimic in schimb, nici macar un dram de recunoastere.

  Am mai scris despre asta in articolul : „Copyright crestin, comert crestin”, pe blogul personal (cred ca un Google ajunge acolo), accentul fiind pus pe muzica crestina.

 5. Subiectul predicilor este din Biblie, nu are copyright. Dar, am vazut fiind intre itp-isti, o dorinta de a cuceri audienta prin stil oratoric, prin subiecte unice, afirmatii socante sau enervante, prin nonconformism fata de stilul batrinilor inaintasi. De pilda, este un tanar pastor de prin Oradea, care s-a lansat prin a copia „stilul Pustan”, chiar si cand citeste textul interpune remarci „haioase” si face audienta sa rada. Deci, pentru ascensiune rapida se apeleaza la mijloace artificiale, de fatada numai, in realitate viata traita in adevarata inchinare lipseste, mesajele sunt informationale, patrund doar la nivel de intelect nu la nivel de duh. Afisam in public o aura de slujitori dedicati 100%, si acasa ne certam, ne uitam la filme R rated, si copiem predici si stilul lor de la tele-evanghelistii americani. Cel mai mult ma intriga cand cineva isi vinde predicile pe bani. E strigator la cer!

  • Nu e corect să le vândă pe bani, dar dacă vine cel în cauză și o ține pe bani?

   • Da’ cine plateste ?
    Am impresia ca cine plateste e mai vinovat decat cel care primeste banii. Daca vin la tine si iti spun „tariful”, cred ca ar fi intelept din partea ta sa-mi arati usa … de iesire. Si dupa cateva iesiri … in decor, cred ca m-as linisti.
    Da’ noua ne place sa avem „vedete” in ale predicarii si pentru asta suntem gata sa punem si banu jos, iar apoi bonbanim „Da’ ce scump ii asta”.
    O decizie simpla, platim cheltuielile de transport si eventual putin peste si atat. Cui vrea sa slujeasca in aceste conditii vine, cui nu-i place tratamentul, ne lipsiim de predica lui, originala sau copiata (nici nu mai conteaza). Si Dumnezeu se va ingriji ca si biserica noastra sa aiba hrana prin slujirea locala, cel mai adesea.

   • asta e tare fr Corneliu si adevarat!

 6. Inspiaratia lui Dumnezeu este ca a cincea roata la caruta pentu unii.
  Cum sa te inspiri 60% din ce a spus altul si alte surse iar apoi sa te rogi pentru restul de 40 %?In conditiile astea nici nu mai este nevoie de Dumnezeu.

  Trebuie sa intelegem faptul ca daca cineva a fost cercetat in urma unui lucru rau facut de noi. nu inseamna ca am facut ceva bun.

  Daca noi cautam inspiratie la oameni 60%. de restul inspiratiei nici nu mai este nevoie, este suficient in cei 60 % cat sa putem defila, iar vreunul din multime sa fie cercetat fie ca in cazul magaritei, in sensul ca Dumnezeu foloseste situatia respectiva, fie unor li se pare ca sunt cercetati, mai ales daca cei 60 % sunt din ereziile lui Paul Yonggy Cho.

  Este o rusine, o inselatorie sa copiezi predica cuiva, sa te duci sa o expui ca si cum ar fi o descoperire pe care ti-a facut-o Domnul, iar apoi sa pretinzi ca ai o relatie cu Dumnezeu ca slujitor.

  Noi nu trebuie sa cautam nici a fim originali, parca Petre Tutea spunea ca doar diavolul este original, nici sa copiem ce au spus altii, ci sa cautam ca Dumnezeu sa ne descopere mesajul potrivit cu starea ascultatorului si mijloacele potrivite de transmitere a acestuia ca cei ce asculta sa „vada” mesajul. ex.pildele

  Nu este nimic mai rusinos sa auzi o predica copiata si niste exemple care ajung toate ca in telefonul fara fir, de nu mai intelege nimeni nimic sau totul pare un spectacol de „reincarnare” a predecesorului doar ca piesa mai este si de proasta calitate.
  Mare rusine sa le fie celor ce fac astfel de lucruri si mai au neobrazarea sa se ridice in Numele Domnului.

  • „nu mai este nevoie de Dumnezeu”, „inspiratie la oameni „, „cazul magaritei”, „sa putem defila”, „erezii”, „rusine, inselatorie”, „pretinzi ca ai o relatie cu Dumnezeu”, „neobrazare”..

   Vlad, la asa ceva nici nu am raspuns. Ori n-ai inteles nimic din ce am spus, ori esti pur si simplu rau intentionat.

   Ceea ce spui nu poate fi din dragoste pentru Evanghelia Domnului, ci din niste frustrari personale / experiente pentru care ar trebui sa te rogi si sa nu le aplici tuturor.
   Nu cred ca atacul la persoana e o solutie in a-ti argumenta opinia.

   Chiar daca teoretic as fi gresit (ceea ce sincer nu cred – vorbeam de principii foarte bune luate de la altii si expuse in stilul meu personal, nimic papagalicesc, principii care am simtit ca erau de folos in perioada aceea pentru biserica aceea dar nici nu ma mai chinui sa-ti explic mai multe, ca inteleg din atitudinea ta ca n-am cu cine), cred ca raspunsul tau denota multe carente si prejudecati, si presupuneri aiurea-n tramvai.

   Contradictia civilizata e constructiva. Citeste mai atent ce am scris si fii mai cumpatat in acuzatii, nu te precipita asa!

   • Nicu, am inteles foarte bine, citez:
    „Am predicat o predica din care 60 % a fost luata din diferite surse – la nivel de principii si idei principale – si pentru restul de 40 % am citit si m-am rugat o saptamana si ceva..”

    Cat despre stilul tau personal citez: „vorbeam de principii foarte bune luate de la altii si expuse in stilul meu personal”,biserica lui Hristos are nevoie de Hristos, ce ai copiat de pe la altii si ai transpus in stilul personal, ramane sincer o rusine. Doar daca nu cumva ai spus adunarii, „mai fratilor eu am copiat cam 60% si am muncit cam 10 zile pt restul, va dati seama ce efort ar fi trebuit sa fac daca cautam la Domnul inspiratia si principiile.”

    Atacul nu a fost la persoana, ci la „goliciunile” pe care o persoana le expune avand pretentia ca cineva sa le ia in serios.

    Ce sa inteleg ca ai copiat pe cineva in cateva minute pt 60% din prestatia plina de impostura, dupa care te-ai rugat o saptamana si jumatate pt restul de 40%. Sa inteleg ca ai scapat de alte doua saptamani de rugaciune pt ceea ce ti-ai insusit de la ceilalti.

    Apoi mi-si dat exemplul unui eretic si ocultist ca yonggy cho ca sa invat ce: ca ar trebui sa-l iau pe satana de exemplu?
    Cine rastalmaceste Scripturile si duce lumea in ratacire se numeste inselator, iar un inselator nu poate fi dat exemplu pozitiv in nicio imprejurare ca altfel si pe Iuda il putem numi chibzuit si econom. Poate am fost prea bland, Apostolii l-ar numi lucrator al satanei, sau ar trebui sa fim dragalasi cu astfel de pierzatori de suflete?

    Despre neobrazare ma refeream la acea categorie de oameni, nu era in gandul meu sa te includ in ea, dar cu tot respectul, cred ca se numeste o lipsa de rusine (neobrazare) sa facem astfel de fapte.

    Cazul magaritei, este in Scripturi si am vrut simplu sa spun ca nu putem face magarii in Numele Domnului, magarii pe care Dumnezeu le poate folosi cum crede de cuvinta, iar apoi sa credem ca am facut ceva bun doar pt ca Dumnezeu a schimbat raul in bine.

    Frate, Imitatio Christi nu Imitatio Jimmy. altfel rusinica!

 7. Daca apostolii s-ar trezi si ar auzi ce fac unii predicatori, chiar renumiti, din epistolele si scrierile lor ar muri din nou de atac de inima!!!

  ….si continui sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca si ei, apostolii, ar fi pus copyright pe scrieri….si daca toate cantarile s-ar canta numai cu aprobare de la autori, la fel cu poeziile….

  Nu de mult, intr-o discutie cu ceva prieteni, spuneam ca unii predicatori se auto-iubesc atat de mult incat ar sponsoriza clonarea, pentru orice eventualitate; ar fi in stare sa faca parte din experiment, doar-doar ar mai iesi unul ca ei.

  Si atunci sa te mai miri ca la moda sunt acum transmisiile LIVE pe internet si TV unde se cauta popularitatea mai mult decat rezultatul mesajului? Mai important este numarul de accesari online unde se poate vedea „icoana” miscatoare a predicatorului. Online nu trebuie sa fii exemplu pentru nimeni, nu ai contact direct cu nimeni, vorbesti doar „prin sticla”, vorba romanului, si pretinzi copyright pentru …………..pentru ce????? ca tot nu am inteles ideea cu copyrightul predicilor.

 8. Nu am veleităţi de pastor, aşa încît vă rog să mă iertaţi că-mi dau cu părerea. Îmi amintesc, însă, de Spurgeon, cel care tipărea predicile şi le vindea pe un penny ca să fie citite în bisericile unde pastorii lipseau sau erau mai neinspiraţi.
  Sunt cazuri în care e preferabil să ţină cineva o predică copiată de undeva, dar simţită şi însufleţită, cumva, de Duhul, decît să vină un semianalfabet să umple golul dintr-o adunare cu inovaţii şi trăznăi. Sunt pastori care îşi ratează propria predică, repetînd-o la nesfîrşit. O copiere mai tragică nu cred că există.
  Apoi, sunt zone şi zone, ţări şi ţări, situaţii şi situaţii.
  Eu prefer să aud un pastor care adaptează o predică scrisă şi citită de el cine ştie unde, dar să o aducă la nivelul poporului din faţa lui. Cînd vorbeşte unuia din Tîrgu Neamţ să nu le amintească de investiţii sigure în insulele Cayman, pentru că predica era scrisă de un pastor jamaican.

 9. În muzică, copiatul şi imitaţia – atât în interpretare cât şi în gesticulaţie se numeşte „maimuţăreală” şi „robotism”. (Aici asiaticii bat recordul.) Nu ştiu ce termen folosesc predicatorii, tot maimuţăreală?
  Dacă un „predicator” copiază predica cuiva, măcar s-o înveţe cum trebuie, să nu se facă de ruşine! Cu aproximativ un an în urmă eram într-o biserică, şi „predicatorul” se lupta din răsputeri să prezinte bisericii subiectul despre Dragoste şi cele 4 forme greceşti ale acestui cuvânt, şi bătea apa-n piuă cu aşa lux de amănunte de parcă biserica ar fi fost complet străină de acest subiect! Partea caraghioasă a fost atunci când a ajuns la cuvântul „eros”, şi în loc de „eros” a folosit cuvântul „euros”. Şi omul a tot repetat prostia – euros în sus şi euros în jos, dar pe „eros” nu l-a mai nimerit. (Când un predicator foloseşte un limbaj şi un vocabular ce nu-i aparţine cade în latura de a fi socotit un „bufon”.)

  • Aici ai prins un aspect al copiatorilor de predici, mai bine spus un mod de a identifica o predică copiată: celui care copiază nu i se potrivesc cuvintele pe care le rostește, nu sunt din vocabularul lui. Ce caragios sună acele predici traduse de amatori în ale tradusului și expuse de amatori în ale predicării.

 10. Si stau si ma gindesc, oare de ce comunistii nu faceau caz si galagie cind li se copiau si se raspindeau manifestele cu tezele lor.Ba din contra, cei ce au facut-o au fost recompensati 60 de ani, …casa ,masa si masina !
  Sau exista vreo strategie a credintei ca anumite idei si descoperiri din cuvintul biblic sa fie duse pina la marginile pamintului numai de anumiti „alesi” ?
  Convingeti-ma ca nu este adevarat ceea ce se discuta in acest material, sau, CE LEGATURA ARE CU SCRIERILE BIBLICE? Sau acestea functioneaza atunci cind se ia plata pe pamint,in aceasta lume?
  Doamne, mai am un gind, oare…
  Sub protectia legii poti cere drept de autor, si in acest caz inseamna ca cel ce cere drepturi vorbeste despre „ceea ce este a lui” pe cind daca predica este de la Domnul Isus , pentru aceasta nu se poate cere nimic pentru ca ne-a garantat ca tot ce ne da este HAR, adica darul fara plata.
  Si poate intr-o zi vom auzi ca trebuie sa platim drepturi de autor si noi cei care ascultam asemenea predici, nu numai pastorii papagali.Doamne ce pericole pentru noi
  Oricum, sunt consternat ca , nu la multa vreme , „copil” fiind, am ajuns sa aud si asa ceva. Bunul Dumnezeu sa aiva mila si indurare.

  • Cred că se face o confuzie mare între ceea ce spunem și cum exprimăm ceea ce spunem. Principiile Cuvântului nu pot fi ”copiate” ci doar reproduse. Dar, atunci când menționăm un citat din Biblie spunem că așa zice BIBLIA, nu?
   Ne referim la copierea cuvânt cu cuvânt a mesajelor altora. Dumneavoastră ați dori ca predicatorii să vină și să citească sau să recite predica ținută de alt predicator pe undeva ca și cum ar fi originală? Unde este munca, studiul, cercetarea personală a Cuvântului?
   Eu prefer o predică mai slăbuță dar din inima predicatorului și prin călăuzirea atât cât o are el decât o perlă repetată papagalicește, nemuncită și fără ungere!

   • celui ce nu i se da cuvant mai bine sa taca. Nu cred ca e o obligatie sa avem predicatori cu duiumul.Doamne fereste sa ne predicam ideeile noastre(nu ale lui Dumnezeu) si sa avem pretentia ca vorbeste Domnul prin ele.

   • Ca unul cu experienta, care a auzit o multime de „predici” ( care de fapt nu erau predici, ci numai lozinci repetate aproape la infinit), pot sa spun ca decit sa ascult la un lozincar , prefer sa ascult un plagiator… in special daca copiaza un predicator bun ( (…) anyone?).

    Ca pe mine ce ma intereseaza din ce duh predica unii? Pricipalul este sa spuna ceva…. ca daca nu spune nimic, poa sa tot spuna din inima , ca tot nimica este.

    Mai bine o perla falsa ( cel putin arata bine) decit un ciob de sticla ..

   • Frate pastor, imi cer iertare pentru „rabufnire”. Credeam ca o editati. Oricum, daca era cum am inteles eu, era jenant pentru un predicator crestin.
    Da.Aveti dreptate.Dumneavoastra postati si trageti alarma pentru Calitate, eu initial am primit mesajul ca ceva care se cuvine pentru cel ce predica.Era sa amintesc despre plata facuta de catre Stapin celor angajati chiar si in ceasul amiezii. Nu pot decit sa cer scuze.Sigur ca este necesara hrana de calitate pentru turma pastorita.Personal, cu privire la predici, de multe ori am pretentii mult mai mari decit as merita.Acesta sunt, dar, prin grija Domnului de multe ori si primesc ceea ce cer.Si dvs cunoasteti bine locul meu.
    Am inteles sensul mesajului mai bine acuma.
    Fiti binecuvintat cu har si pace.

   • Frate Ionescu, you run a tight ship ! I thought I can slip that one! 🙂

 11. Cei care au răspândit cuvintele lui Samuel nu puteau fi originali, dar nici buni de aruncat la coş. La urma urmei, prorocii mari se raportau la Legea dată prin Moise, iar Timotei trebuia să se raporteze la ceea ce a învăţat de la Pavel:
  Şi ce-ai auzit de la mine, în faţa multor martori, încredinţează la oameni de încredere, care să fie în stare să înveţe şi pe alţii.
  Câtă originalitate li s-o fi cerut atunci?
  În zilele lui Samuel, când profeţia a devenit o instituţie permanentă, scopul divin a fost restabilirea legământului dintâi şi de a supraveghea începutul regalităţii israelite. În zilele lui Samuel găsim pentru prima dată grup de proroci care cântau împreună laude lui Dumnezeu în acompaniament de instrumente muzicale. Sunt ei profeţi în sensul strict al cuvântului, sau ucenici ai profeţilor tinzând spre masterat prin aşa-numitele şcoli de prooroci? Poate că tocmai ei cutreierau ţara pentru a răspândi prorociile lui Samuel, având o carismă pentru a trezi credinţa poporului Israel şi pentru a restabili închinarea divină autentică. Fiii prorocilor de la Ghilgal, Betel şi Ierihon din vremea lui Ilie şi Elisei ar putea fi priviţi ca succesorii primelor grupuri. Au degenerat oare aceştia mai târziu în proroci minncinoşi, în vremurile lui Ahab, Isaia, Mica, Ezechiel, datorită originalităţii sau copierii altor surse decât cele bune?

 12. Nu am sa comentez daca e rau sau bine a te inspira si de la altii…as vrea insa sa aud parerea dumneavoastra in ceea ce priveste zecile de carti cu schite de predici vandute prin bisericile noastre…acestea nu sunt altceva decat predici ale acestor autori.Sau sunt unii care au numai darul de a intocmii schite pentru alti? Multumesc.

  • Bine ai punctat, Anonim!!

   Personal am vreo 2-3 carti cu schite de predici pe care nu le-am folosit niciodata. Si slava Domnului, in 10 ani de predicare nu a trebuit sa reproduc predica altuia sau sa ascult predici audio/video si apoi sa-mi formez propria cuvantare.

   Nu as vedea rostul acelor carti. Ce-i drept, totusi, exista o multime de predicatori (penticostali) care se trezesc la amvon si acolo deschid Biblia, calauziti de …, urmand a debita aceleasi povestioare, snoave, pareri personale etc. Poate ca la acestia le-ar prinde bine o carte cu schite de predici, insa stim ca nu vor accepta deoarece in conceptia lor, orice carte in afara de Biblie (care ar talcui Biblia) este o sursa de inspiratie straina!

   • adica din 2-3 carti de schite de predici nu v-a placut nimic atat de mult incat sa dati mai departe? sau nu v-a lasat mandria? sau dvs le „debitati” mai ceva? pun pariu ca fiecare debitare a dvs are o tema si cateva puncte pe care la final le repetati sa nu se uite, convins fiind ca toata saptamana credinciosii se gandesc la punctele dvs.

    mi se pare super ok sa dai mai departe ceva ce ti-a placut si-ar fi de folos s-auda si altii.

   • @eLioR

    Din fericire, n-am debitat nicio grozavie pana acum:D. Iau textul biblic si trec prin exegeza. Incerc sa inteleg mesajul din vremea scrierii (aici ajuta carti de istorie) apoi fac hermeneutica, consult lexicoane, dictionare. NICIODATA (spunea fr. Ionescu intr-o alta postare) nu ma duc INTAI la alti comentatori, ci caut sa pricep eu, sa-mi vorbeasca mie. Si cat mi-a vorbit!

    Observ ca dvs. mutati discutia spre forma (tema si puncte). Nu se poate lua o pericopa sau un pasaj din epistole si sa se faca o predica cu titlu si puncte?

   • ba se poate, ruben s. depinde ce spune. reteta nu garanteaza ca prajitura iese buna.

 13. Biblia are temele ei majore.Fiecare din ele este extrem de complexa.Rar poate acopri cineva o tema intr-o predica in totalitate;extrem de rar si atunci eu ascult sa zicem o suta de predici diferite dar pe o tema data si din fiecare preiau ce lipseste celorlalte si-mi construiesc o viziune proprie asupra temei date.Cand vorbesc eu insumi pe tema in cauza folosesc tot materialul de studiu conspectat (toate predicile auzite) plus incadrarea lor in Scripturi plus o inspiratie originala din darul Duhului Sfant.Unde mai este copy right-ul?

 14. In lume plagiatura se pedepseste, e urita, e o furaciune;
  la noi furaciune inaseamna a da cuiva spre folosul lui, ceea ce tu AI FURAT>
  Daca te-a chemat Dumnezeu VORBESTE !
  nu copia;
  daca nu, TACI.
  Ori si la scoala atunci recomandam elevilor credinciosi sa copieze?
  Sigur ca suna mai bine o predica buna copiata decit una slabuta;
  atunci ascult pe internet predicile care ma zidesc, de la frati care traiesc.
  Asa invatam si pe altii sa traiasca in minciuna.
  Corect, in adevar, trebuie spus:
  fratilor, nu am avut inspiratie, pentru ca ma aflu intro stare rea, o sa -l predic acum pe fratele Ton.(de ex)
  A predica din Cuvintul scris, e totuna cu a predica din „Cuvintul predicat de altcineva”?
  Pai daca nu mai am SARE , de ce sa mai predic?
  Mi se pare o rusine .

 15. Problema principala cu copiatul predicilor si cu furtul lucrurilor de acest gen este ca… hotul cam face „munca patriotica”, lustruind pe altii iar el va ramane in final cu mainile goale…

  Mai intai sa intelegem ca „Dumnezeu rasplateste MANA care lucreaza si MINTEA care gandeste”.
  Astfel un predicator trebuie sa isi pregateasca el insusi predica, daca doreste sa fie rasplatit de Dumnezeu pentru ea. Si rasplata divina pe acest pamant pentru aceasta activitate consta in primul rand in faptul ca va putea intelege cu adevarat lucrurile pe care le predica, va putea avea acces la alte resurse deoarece va putea intelege si alte lucruri si uneori poate chiar sa ajunga sa isi traiasca predica (! Atentie !). Aceasta rasplata lipseste in cazul in care predica respectiva este doar preluata.

 16. A mers Spurgeon intr-o biserica si stand pe banca l-a ascultat pe un tanat ce predica una din predicile sale. La finat a dat mana cu el si l-a intrebat:
  – Frate, dar cat timp ti-a luat sa pregatesti predica?
  Tanarul, plin de o satisfactie profunda:
  – 15 minute frate!
  Spuse Spurgeon:
  – Tie ti-a luat 15 minute pentru ca mie mi-a luat doua saptamani…

  Cam asta e ideea principala si greseala in a predica predicile altora. Copiere cat mai multa si stat pe genunchi cat mai putin.

 17. Pace voua fratilor si la multi ani! Am ajuns sa o citesc si pe asta, Copyright pe predici? Sincer, cine cere drept de autor pt. o predica expusa de el ar face bine sa se lase de predicat. Inainte sa-l mangaie Dumnezeu.

  Sa expui bine o predica e mai mult decat un mesaj, o inspiratie divina. Trebuie sa sti oratorie, omiletica, si sa ai multa experienta. Orice predicator isi doreste sa ajunga ca Vladimir Pustan, Lazar Gog, Nelu Brie, Moise Lucaci, etc. Pana ajungi la nivelul lor ai nevoie de multa practica, rugaciune si studiu. Binenteles ca la inceput vor sustine idei sau predici intregi ale altor persoane. Insa cu timpul isi vor forma aptitudini, idei si moduri propri de expunere. Am auzit personal pe Vladimir Pustan si Nelu Brie care au recunoscut in public cum la inceputuri copiau cu nesimtire pe Lazar Gog sau Iosiv Ton. Cand esti mic singurul mod de a creste e sa inveti de la cei mai buni, mai expermentati. Cand ai depasit standardul, atunci vei incepe sa definesti tu un nou standard pentru cei ce te urmeaza.

  Daca predicile tale sunt copiate ar trebui sa te bucure. Ai devenit un punct de reper. Nimeni nu se naste invatat si fara munca si practica nu avem performanta. Avem prea multi predicatori care predica idei personale, fara referinta in scriptura, fara coerenta, sau idei principale in predica. Si la sfarsit nu ramai cu nimic.

  • ”Când eram copil…” Faptul că în perioada infantilă a formării nu numai ca predicator ci și ca maturitate creștină, cineva și-ar permite aceste lucruri nu înseamnă că sunt corecte. Și dacă ei recunosc faptul că au procedat așa, că nu o mai fac acum înseamnă că le-ar fi jenă, lucru care nu se poate spune despre ”nesimțirea” unui copilaș 🙂 …

  • @Ionut
   „Binenteles ca la inceput vor sustine idei sau predici intregi ale altor persoane. Insa cu timpul isi vor forma aptitudini, idei si moduri propri de expunere.[…]Cand ai depasit standardul, atunci vei incepe sa definesti tu un nou standard pentru cei ce te urmeaza.”

   Cred ca nu trebuie sa generalizezi cu presupunerea asta. Imagineaza-ti ca sunt barbati (baieti) cu aptitudini pentru studiu, buchiseala si care doar isi consulta rezultatele cu munca altuia pentru a vedea daca a ramas in acele linii calauzitoare (principii sau cum s-au mai numit pe aici) ale Sfintei Scripturi. Si nici la prima lor predica nu au luat predica altuia si si-au insusit-o…

 18. Muncă, studiu, cercetare personală a Cuvântului, inspiraţie din alte predici; asta vrea Dumnezeu?
  Un om al lui Dumnezeu obişnuia ca să se lase cercetat de Cuvânt şi să-şi noteze ce i-a spus Dumnezeu în fiecare zi a săptămânii, apoi sâmbăta sta în rugăciune până ce Duhul Sfânt îi arâta ce anume (din ceea ce Dumnezeu îi descoperise în cursul săptămânii) va fi de folos celor cărora le va predica. El nu cerceta (studia) Cuvântul, ci se lăsa cercetat. Nu privea cuvântul cu ochi de expert, ci ca un copil ce are încredere desăvârşită în ceea ce îi spune Tatăl său.
  Citea sau asculta şi alte predici şi, dacă Dumnezeu îi vorbea prin ele, lua ce-i bun şi transmitea şi altora; bineînţeles fără să lase să se creadă că destoinicia lui a fost la
  lucru.

  • Domnul ne inspiră și prin muncă și studiu și instantaneu. Când o face instantaneu, slavă Domnului! Dar El nu răsplătește leneșii care nu pun mâna pe Biblie și nu o cercetează (asta înseamnă muncă și transpirație). Rugăciunea este bună la locul ei și nu s-a luat niciodată la ceartă cu stăruința în învățătura apostolilor.

   • credeti ca studiul si cercetarea „prin transpiratia” dvs a dus la descoperirea a ceva ce nu s-a mai auzit pana acum? aveti impresia, dvs si alti pastori, ca noi cei din banci nu intelegem scriptura? : ) ori ca ne dati gata cu paralele, comparatiile (unele chiar aberante) pe care va chinuiti sa le faceti? nu vorbesc despre dvs, pt ca nu v-am ascultat niciodata predicand.

 19. Frate Crisitan, nu vreau sa aduc un comentariu asupra celor de mai sus pt ca aveti dreptate in ce priveste copierea predicilor , nici mie nu mi se pare ceva normal…cred ca un predicator chemat de Dumnezeu nu ar lua tot de la un alt predicator ci doar putin daca il ajuta ….si cred ca cine este chemat de Dumnezeu primeste majoritatea mesajelor din partea Lui (fie in odaita fie in citirea cuvantului si din experientele la care l-a chemat Dumnezeu pentru a avea hrana de dat poporului .in fine nu stiu cat se mai intelege astazi ca slujba de invatator este lasata de Dumnezeu pentru ca cei drept multi se dau invatatori si nu sunt…Defapt vroiam sa va cer un sfat sau …. in legaturi cu fratii care slujeau inainte si erau ridicati din sala fara sa stie ca vor urma cu 1 zi inainte sau mai multe si totusi multi dintre ei aveau lumina lui Dumnezeu si usa de cuvant…si ce interesant ca spuneau mult mai multe decat spune cineva astazi care este pregatit cu cateva zile inainte…se mai spune ca este anormal sa nu te pregatesti inaite de a spune o predica…oare nu cumva trebuie ca un invatator sa aibe viata dedicata pentru aceasta slujire …Proverbe 10:23 „Cine are o inima inteleapta , isi arata intelepciunea cand vorbeste si mereu sa vad invataturi noi pe buzele lui” ce parere aveti la cele de mai sus?

 20. Provrbe 16:23 ma scuzati

 21. …la urma urmei crestinismul este un indemn la ,,copiere”…problema e ..pe cine incercam sa copiem ?

 22. Crestinii care vorbesc de copyright, vorbesc o prostie. Nu exista asa ceva in crestinism. Tot ce este duhovnicesc primim de la Dumnezeu, fie ca primim prin revelatie directa, fie prin studiu biblic personal, fie ca lucram la compunerea unei cantari ( text si muzica ) sau a unei poezii. Si in acest caz nu poate pune nimeni copyright pe ceva ce, nu este al lui.
  Spun asta, fiindca sursa de inspiratie nu este una personala atat la nivel de calauzire, cat si la nivel de material de unde ne inspiram ci, este de la Duhul Sfant.
  Si daca cineva are pretentia sa ceara plata ca, el a muncit 20-30 de ore la compunerea unei cantari spre slava lui Dumnezeu sau a unei predici pentru lucrarea de mantuire a oamenilor sau a unui mic studiu biblic pentru zidirea credinciosilor, sa-i ceara direct lui Dumnezeu, sa vedem ce raspuns primeste de la Dumnezeu!!!
  Este Dumnezeu dator sa dea plata acelui credincios ( macar ca el va fi rasplatit, insa nu ca o obligatie ci, ca o rasplata ), in conditiile in care El le-a spus ucenicilor ca, dupa ce vor fi facut tot ce trebuie, sa se numeasca numai niste ” robi netrebnici „, care au facut ce erau DATORI sa faca.
  Ati auzit dragi crestini cu idei de copyright ? Ca tot ce facem, santem DATORI sa facem, fara sa asteptam nici o plata ( si chiar nici rasplata ).

  • Ideea este sa nu facem „copy and paste”. Cum era daca apostolul Petru ar fi luat una dintre epistolele lui Pavel, i-ar fi sters numele si s-ar fi semnat el (Petru), iar apoi ar fi trimis epistola mai departe ca si cand ar fi fost scrisa de el? …Si sa fi facut treaba asta cu pletele fluturand in vant si fatza plina de semetie ca – vezi Doamne! – ce epistola a fost el in stare sa scrie! Ce i-ar fi spus Pavel daca ar fi aflat de treaba asta??? (Cred ca ar fi urmat ceva mai aspru decat o mustrare in fatza tuturor.)

   • Sigur nu a făcut Petru așa ceva. Nu ezita Pavel să îl socotească și de aceasta. În ale predicării Pavel recunoaște în Petru un predicator cu specificul său. Aceleași principii, aceleași concepte, aceeași Evanghelie, dar doi apostoli ”când au văzut că mie îmi fusese încredinţată Evanghelia pentru cei netăiaţi împrejur, după cum lui Petru îi fusese încredinţată Evanghelia pentru cei tăiaţi împrejur” Gal 2:7

   • Sau daca apostolul Pavel ar fi spus:
    pe cind eram eu exilat in Patmos…
    ca sa-si asume si el drepturile revelatiei;
    oare asa de tare avem noi voie sa sucim adevarul, numind minciuna adevar?
    Cel mai trist este ca sunt multi adepti ai acestul fel de trai mincinos, sau multi care nu mai condamna minciuna ca si pacat;
    ci prefera o predica mincinoasa uneia slabute, dar autentice.
    La inselaciunile satanei noi raspundem cu slabiciuni de caratcer, care ar trebui sa fie crestin(caracterul).

 23. @ Liviu M
  Ideea era că e mai ieftină cumpărarea predicii decât cheltuiala de a aduce predicatorul:)
  Oricât de criticat și detestat ar fi sindromul acesta este clar că nu prea mulți se lecuiesc de el.

  • Aha, am inteles acum.
   Decat sa-l chemam pe …. (oricare din vedetele zilei) mai degraba ii scriem un check de vreo …. (in functie de numele de mai sus) si dumnealui ne trimite schita detaliata (cu tot cu inflexiuni ale vocii, lacrimi, cuvinte rare, etc.) si apoi unul din predicatorii locali o proceseaza si o transmite publicului ascultator (era sa spun platitor). Si uite asa iesim si mai ieftin si mai si dam de lucru unui localnic.
   Hai ca incepe sa-mi placa. 😉

   • după cum scrii se pare că nu îți este prea străină pactica aceata 🙂
    PS
    Mai nou se trimite și CD cu schița? 🙂

   • Se vede ca ma pricep. Din pacate nu mi-a solicitat nimeni schitele, si nici bani nu prea am sa cumpar mare lucru. 😉
    Da’ las ca vine si vremea mea 😉

    PS. CD poate fi inlocuit cu un link pe youtube, sau pe site-ul Bisericii „vedetei”.

 24. cred ca tinerii din biserica noastra au inteles de mult problema copiraidului si in timpul predicii, ca sa nu cada in pacat si sa retina cumva ceva din predica pentru ca apoi din greseala sa transmita si altora mesajul, isi deschid silentios androidele, ifonurile, ipodurile si stau linistiti in banca – imi pare rau ca n-am cum sa va ofer poze; nu cred ca era rau sa redefinim si termenul de predica; tot la noi am observat ca ISUS nu mai este amintit cu saptamanile in timp ce sunt citati alti predicatori, vii sau morti, mai ceva ca sfintii in bisericile care tot sant criticate cu vehementa …

 25. curios cum eu nu-mi aduc aminte de nicio predicuta despre care sa spun c-a fost copiata de la cineva, adica, c-am auzit-o si la altcineva. ori predicaciosul furacios, ori ba, a predicat f slab, deci n-am ramas cu nimic din predica, ori stau prost cu memoria. cel mult am auzit de 1-2-3 ori aceeasi predica, dar predicata de acelasi predicator.
  cred ca f putini din cei din banca isi dau seama ca predicile sunt copiate si-am impresia ca predicaciosii se asculta intre ei sa vaza care pe cine-o copiat, si de-aici indignarea c-au fost copiati, ei care-au inventat gaura la macaroana.
  din pacate, f rar mi-e dat s-aud o predica buna. : (

  • De ce vorbesti cu asa dispret folosind cuvinte ca „predicaciosii”??? Am vazut comentarile tale si despre muzica cu cateva luni in urma si se pare ca tu nici nu canti si nici nu predici de arunci cu pareri asa de usor. Biblia ne spune sa nu fim ascultatori uituci, deci ar trebui sa fi mai atent(a) cand se predica. Si-n final, daca numai „rar” auzi o predica buna, s-ar putea ca tu sa fi problema. Daca nu poti in biserica de unde faci tu parte, se pare ca internet si poti asculta predici pe internet.

  • southerner, nu e dispret. asa le zic eu amatorilor care tin neaparat sa urce si ei am amvon sa spuna ceva, chit ca nu prea au ce. adica mie nu-mi spun nimic. poate tie ti-ar spune. poate nu. poate e problema la mine cum ai zis, dar asta nu imi ia dreptul sa apreciez cum isi face cineva meseria, si atentie, nu persoana. la fel si pe plan muzical.
   nu sunt mare amatoare de predici. daca tot am timp pt ascultat, prefer biblia audio.
   incerc sa fiu antena cand se predica, dar de cele mai multe ori nu-mi place ce receptionez, asa ca incep sa citesc Biblia.

   • O.k. cu asta pot sa agreez si eu. 🙂 Pe mine m-a miscat mult o predica de-a lui Fr. Ionescu in care spunea ca tot timpul trebuie sa fim constienti de prezenta Domnului, chiar daca noi nu o simtim si la asta ma gandesc mult cand aud predici mai putin bune (sa vorbesc politicos). Deci, inteleg ce spui.

  • Păstrând discuția în ”bucătărie” (macaoane) toți știm despre condimente că sunt bune, ba chiar necesare (mă refer la critical thinking, objective analyses) dar niciodată excesul nu ajută, dimpotrivă este detrimentar. În felul acesta ne cam dăm cu lingura în cap. Predicatorii sunt și ei oameni care la rândul lor ascultă predici să se hrănească spiritual și dacă se întâmplă să găsească predici copiate de alții cred că le face un bine plagiatoilor și nu-și arată indignările lor ori își fac reclamă mascată.
   Cine caută găsește, e un principiu biblic aplicabil nouă tuturor.

   • Ma intrebam ce este „detrimentar”? Sa fie o eschibitie pt „pagubos”?
    Foarte des si in predici suntem la fel de eschibitionisti, se pare ca am fost chemati sa intretinem poporul ,sa-l facem sa se simta bina, nu sa-i ajutam sa-si indrepte pasii pe cararea cea buna. (in general vorbind).
    general thinking=gandire critica
    „objective analyses”––corect „analysis”=analiza obiectiva

    Poate cineva ar trebui sa faca un dictionar al limbii unora „Romanish” sau „Engleziana”

 26. Ascult zeci de predici saptamanal si, evident, mai invat si eu cate ceva, mai schimb sau imi repar astfel unele idei sau conceptii vechi, ma zideste s-ascult predici. Uneori, cand simteam ca spun ceva putin noncomformist, eram obligat, pe langa argumentul Biblic, sa afirm ca asda gandeste si Iosif Ton sau Wurmbrand, astfel sa pot intari ideea sau pur si simplu, sa arat de unde am preluat informatia.

  Frate pastor Cristian, redau ce ati scris mai sus, deoarece si eu simt la fel: „sunt indignat de predicatorii care nu muncesc, nu studiază, împachetează predicile altora și se dau mândri cu ele!” Sunt vremuri cand nu predică doar cei cu darul predicării, ci şi cei care au recomandare, diplomă, care n-au nimic cu predicarea şi, asta e, fac o meserie pentru care nu-s chemaţi.

  Personal sunt total contra cărtilor cu schiţe de predici. Dacă tot am nevoie de schiţe, mai bine le fac eu decît să le iau de la alţii. Eh, ce-am auzit odată… intreabă un pastor audienţa: „ce inseamnă smerenia?” Astepta păreri din public. Un batran se ridică şi citează din memorie un verset excelent, poate cel mai potrivit răspuns posibil. Drept raspuns… „Da, o fi, dar la mine aici nu scrie asta”.

  Anul trecut pe la casa de cultura la Roman a fost un predicator din acesta, clonă, care imita pe Pustan la orice: gestică, povestioare, poante, cred că astfel de oameni au ca dumnezeu (idoli) pe cel care-i imitat.

  Decît o predică plictisitoare cu trăsnăi, mai bine una copiată? Eu propun ca asemenea predicatori care nu au personal chemarea de la Dumnezeu in acest sens, să se lase de meserie, să stea in banca lor şi să se roage sau să găsească pe altcineva-n loc. Cei ce au darul cîrmuirilor nu-i obligatoriu să predice (vezi 1 Corinteni 12:28).

  Biblia e suficient de vastă ca să aibă un predicator ce spune toată viaţa. Spunea pastorul Nicu Butoi că dacă ar rămîne doar o foaie din _biblie în biserică într-o comunitate izolată, Dumnezeu i-ar da pentru ani de zile mesaje diferite, săptămînal, din acea foaie. Pare imposibil, dar principiul acesta e adevărat. Oare s-o fi terminat inţelepciunea Lui Dumnezeu? Cerem şi să nu mai aibă El de unde să ne dea? La unele biserici, am văzut asta la adventişti, pune în adunare pe video predici de pe internet. Decît să copieze pe cutare, mai bine pune originalul pe proiector şi e super.

  E normal sa preiau in predici anumite idei, concepte, care mi-au fost mie de învăţătură, dar să fac idol dintr-un predicator… e altceva.

 27. „Sa nu poftesti lucrul altuia zice porunca”,
  pe care o predica cel care expune lucrul altuia ca si cind ar fi al lui.
  Daca Domnul DA cuvint sa-l spui altora, predica;
  daca nu-ti da Domnul Cuvintul,
  de ce furi?
  Daca furi, de ce minti ?
  ca tu esti autorul si nu amintesti ca e o predica a altuia.
  Vorbim de Adevar dar il predicam pe tatal minciunii, pentruca ii folosim metodele.

  • Am spus ceva la prima citire a postarii, am inteles altceva din raspunsul fratelui pastor, dar, daca parcurgem in continuare si citim ce se mai afirma precum si raspunsurile fratelui pastor, se desprind citeva intrebari:
   -predicatul cuvintului sfint, este o PROFESIE?
   -cele predicate pot fi socotite proprietate? Daca da, a cui?
   -mai se poate creda ca dupa 2000 de ani mai exista ceva nespus,care se poate constitui intr-un „original”care sa beneficieze de copyright? Ma gindesc la ce spune Ecleziastul!
   -daca cineva spune ceva frumos, ziditor, se poate socoti un subiect tabu pentru viitor? Ca sa nu fie „imitat” cel ce are initial initiativa? Sau exista o regula care spune ca daca gasesti si o alta forma de exprimare se poate repeta tema?
   -de acord cu „munca proprie” dar ce ne facem cu calauzirea Duhului Sfint? Daca alege doua,trei sau mai multe persoane la care le pune pe inima sa predice ceea ce a predicat fratele Wurmbrand?
   Deci nu ne rezumam la calitatea predicilor, ci se reclama paternitatea de catre cel ce o spune prima data in forma stabilita de el. Bun. Se pomeneste copyright-ul , dar cu privire la CE? Asupra carei parti a predicii? Ca daca se trezeste cineva si pune copyright pe biblie, ce ne facem?
   -este acesta un motiv ca sa sarim la cei mai lenesi, venim cu argumente ca unii sunt slabuti,dar originali si ca acestia sunt de preferat in detrimentul celor ce imita pe un predicator mare? Bun. Ce se doreste de fapt? Si asa avem, cum spunea fratele pastor destui predicatori papagali, dar, acestia se pot imparti in papagali buni, cind imita un predicator bun si papagali rai cind imita pe un altul slabut. Frate pastor Ionescu, tare ma tem ca subiectul acesta se vrea a fi o invitatie la munca si prin comentariile noastre ajunge altceva.Nu aveti aceasta senzatie? Nu sunt sincer 100% in afirmatiile mele, dar ce nu am curaj sa spun, incepe sa iasa din subiectul pocaintei. Uitati-va la ce ginduri este condusa sora Rodica.Ce spune sora Elisa.Da. Ele sunt surori, dar, cam aceleasi lucruri le afirma si fratii, ma mir ca inca nu s-a pronuntat fratele Aciduzzu, dar se pune problema da daca si el este de acord cu tonul general al comentarilor? Cred ca ar fi nimerit sa veniti cu ceva precizari mai la lumina zilei, ca din raspunsuri prea ne lasati in „suc propriu”. Oricum eu sunt in ceata.Fiti binecuvintat si faca Domnul ca toti arabii si toti chineji sa va invete si sa recite predicile dvs ca niste poezii.

   • Dupa 2000 de ani, de exemplu fratele Zac Poonen a expus o serie de predici cu titlul „mesaje ce lipsesc crestinismului contemporan”.

    Daca asculti o predica si traiesti mesajul, l-ai luat in inima, poti sa-l expui mai departe fara a copia, doar expui ce ti s-a imprimat in inima, in cuget.

    Problema muzicii copiate nu-i totuna cu a predicilor. Stiam un tip cu ochelari fumurii care cand predica, doar citea editorialul dintr-o revista; asta era tot. Simti ca omul nu traieste ce spune. Ai impresia ca cineva tine un oarecare discurs ca n-a ajuns in parlament si are o alta tribuna.

    prima oara cand mi s-a propus sa dau indemn la rugaciune am imprimat pe o foaie A4 pasaje din Evrei 12-13. Mai era spatiu, asa ca am listat la urma cateva motive pentru rugaciune extrase din text. Am prezentat mesajul, dar dupa program, un frate ma-ntreaba: „de unde ai luat asta?” „din Biblie!” raspund eu. Dansul continua vadit suparat: „nu cred. Nu cumva…” {la ce s-o fi gandit nu stiu; poate la internet, cine stie} i-am dat foaia ca si-asa nu-mi mai trebuia si-a luat-o bucuros.

    Daca vreti s-ascultati predici super, intrati pe resursecrestine si ascultati de pilda Costel Balanoiu si sa nu mai spuneti ca nu-i nimic nou sub soare, sau ca s-a epuizat belsugul de-ntelepciune al Domnului.

    Predicatul nu e o meserie ci e un dar al Duhului Sfant pe care nu toti il au dar toti il vor. Celor ce considera predicatul ca o meserie, le sugerez sa se lase de meseria asta. La crestini dupa evanghelie, nimeni nu-i obligat sa predice. Cine are ceva de spus, iasa din banca si spune; am vazut, ce-i drept destul de rar, ca nimeni n-a iesit sa predice, deci nu s-a predicat. Totusi e bine ca acest dar sa fie-n orice adunare, iar daca nimeni nu-l are, adunarea sa ceara de la Domnul.

   • @Mihail,

    Sa ma mai repet scumoe frate ?
    Ei, de dragul expresiei „Femeii nu-i dau voie…”(„sa invete in tacere si sa-l intrebe pe barbatul ei acasa…”), expresie specifica DOAR apostolului Pavel, ma repet, si as vrea sa se inteleaga cum ca apostolul Pavel n-a avut niciodata „de furca” cu „fratii scumpi care au parte de chemarea cereasca” si nici cu „surorile noastre…” in biserica din Corint, Efes, Tesalonic etc.,ci DOAR cu femeile (venite de la templele paganesti unde fusesera in „mare cinste” pe post de…vestale) si „cu un astfel de om…vrednic de dat doar pe mana Satanei” (vezi 1 Corinteni 5…)
    Cu fratii si surorile in Hristos, apostolul n-a avut niciodata de furca si banuiesc ca nici noi !
    Fiti binecuvantat !

   • @Mihail,

    Ca o completare la „provocarea” dumneavoastra, as dori sa mentionez ca la data la care apostolul Pavel le „nominaliza” pe trei din multele femei ale vremii care bantuiau bisericile secolului intai, nu se instituise inca…”Premiul Pullitzer” pentru literatura !
    Cele trei femei (iertati-ma ca imi vine foarte greu sa le numesc surori in Hristos) „nominalizate” pentru… BÂRFA(CIUNE), PÂRÂ(CIUNE) ŞI CEAR(TĂCIUNE) au fost in ordine:
    „ai Cloei” (1 Corinteni 1:11: „Căci, fraţilor, am aflat despre voi de la ai Cloei, că între voi sunt certuri.”); si „Evodia si Sintichia” (Filipeni 4:2: „Indemn pe Evodia si indemn pe Sintichia sa fie cu un gand in Domnul.”), pentru CEAR(TĂCIUNE) .
    Sufixurile de la sfarsitul termenilor folositi pentru specificarea nominalizarii fac parte din constructia exprimarii unor comentatori, apriorici „contributiei” noastre, frate Mihail, la aceasta tema.
    Cele trei femei fac parte cu „tagma cum laude” din categoria celor din 2 Timotei 3:7: „care invata intotdeauna dar nu ajung la deplina cunostinta a adevarului”. Adica, „MENE MENE TEKEL UPFARSIN”! (Daniel 5:24-25)

    Si iata-ma divagand din greu „pe langa o tema data ! Sper insa ca nu fara vreun folos…!

    Sa fiti binecuvantat, frate Mihail si deopotriva, toti confratii de comentare-blogareala de pe-aici!

   • Mihail,
    „daca Duhul da aceeasi predica ca a lui Wurmbrand”

    precis va suna cu totul altfel, pentru ca suntem unici: ca triare la fel, ca intelegeere a Cuvintului la fel, ca experienta
    de viata idem.
    Cum crezi tu ca Duhul cind vorbeste repeta frazele?
    ala nu mai e Duh, ci duhulet. 🙂
    Vad ca nute referi la faptul ca omul nu predica ceva lucrat de el din superficilaitate si pozitie strimba;
    verticalitate ioc.
    Cine spune sa nu amintesti atitea lucruri care ti-au ramsa in inima, sau care te-au ajtat sa cresti?
    cred ca evorba de cu totul altceva.
    Daca nu ti-e drag sa le vorbesti oamneilor di ceea ce ti-a spus Dumnezeu, inseamna CEVA:
    ori nu-ti spune nimic ca SA TACI si sa asculti doar ;
    ori trebuie musai sa te pocaiesti, nu crezi?

    Mi se par amestecate cele zise de tine.
    Creativitatea este o trasatura a celor care Il au pe Dumnezeu
    ca invatator.
    Cu ce ide vii”sa se copieze predicile” pai acolo am ajuns?. 😦
    sa nu-mi spui ca asa ai inteles tu N.T.
    unde ai gasit asa o recomandare?
    era vorba de minciuna in primul rind, a carui tata e SATANA>
    pt.ca fratii nu spun adevarul si prredica pocainta dupa altii, dar ei nu se pocaiesc.
    Ce conteaza ca esti sora sau frate? nu prea inteleg?
    No avem alta Biblie?
    ori e vorba ca nu avem voie sa predicam in bisrici?. 🙂

   • Frate Aciduzzu, nu,nu,nu, ai luat din contex pentru ca am lasat bresa.Eu faceam doar un suport pentru „critica” mea din faptul capina si surorile gasesc tema ca nefiind potrivita.Este vorba de a prelua predici, copyright, asta era subiectul
    In acest spatiu doream sa aud precizarile tale, ginduri, pareri si nu in ultimul rind cnectia cu biblia.
    Iarta-ma ca am scris in asa fel incit sa se poata intelege ceva legat iar de surori ca sunt femei.Nu.Nu mai vreau.Am liniste si asta este bine.
    TEMA daca se poate.Asta am dorit din partea ta.
    Totusi ma bucur ca am reusit sa te „stirnesc”!
    Era prea lunga pauza si nu stiam ce s-a intimplaat.
    Domnul sa te binecuvinteze si sa te tina in carul lui de biruinta si pentru noul an si pentru noii ani ce va sa vina.

   • @Mihail,
    Dragul meu frate in Hristos !
    Tema postata de fratele Cristian Ionescu, printr-un transparent si sincer…copy-past pe un articol de-al fratelui Emanuel Contac ar fi trebuit abordata prin comentariile tuturora dupa un deplin discernamant pe baza etimologiei cuvintelor utilizate : « copy-past », « copyright » si « plagiere », termeni care, nici pe departe nu pot fi asociati sau considerati sinonimi ! Amestecandu-le incarcatura semantica si etimologica, nu producem decat un terci atat de ambiguu pe care sa-l numim asa de pompos si cu emfaza COMENTARIU !
    Daca ne-am fi obosit catusi de putin intru consultarea unui DEX sau Wikipedia, am fi descoperit sensurile cuvintelor de care avem atat de mult nevoie in exprimarea noastra cu pretentii…academice !
    1. COPY-PAST (« copy and past » sau « cut and past”), in traducere romaneasca ar insemna: « În interacţiunea om-calculator , se taie şi să lipiţi şi să copiaţi şi să lipiţi sunt legate de comenzi , care oferă o interfaţă utilizator tehnica de interacţiune pentru transferul de text, date , fisiere sau obiecte dintr-o sursă la o destinaţie. Cei mai mulţi ubiquitously, utilizatorii necesita abilitatea de a decupa şi insera secţiuni de text simplu .. Comanda tăiat elimină datele selectate de la poziţia sa iniţială, în timp ce comanda copia creează un duplicat, în ambele cazuri, datele selectat este plasat într-un clipboard . Datele din clipboard se introduce mai târziu în poziţia în care comanda pasta este emis.
    Numele comandă sunt o metaforă interfaţă bazată pe procedura de fizică utilizată în editarea manuscrisului pentru a crea un aspect de pagină . Aceasta tehnica a asociaţiilor de interacţiune strânsă cu tehnici de legătură din interfata grafica care utilizează dispozitive de indicare cum ar fi un mouse-ul (prin drag and drop , de exemplu). »
    http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Cut,_copy,_and_paste&ei=LVAMT4zKN43hswa20NTHBA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CDIQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dcopy%2Bpaste%26hl%3Dro%26biw%3D1016%26bih%3D596%26prmd%3Dimvns
    2. COPYRIGHT – ( DREPTUL DE AUTOR ) : « Dreptul de autor este un concept juridic, adoptat de majoritatea guvernelor, oferindu-creator al unei opere originale drepturi exclusive pentru aceasta, de obicei, pentru o perioadă limitată de timp. În general, este „dreptul de a copia”, dar oferă, de asemenea deţinătorul drepturilor de autor dreptul de a fi creditat pentru muncă, pentru a determina cine poate adapta şi la alte forme de muncă, care pot efectua munca, care pot beneficia financiar de ea şi alte drepturi, legate. Este o proprietate intelectuală formular (cum ar fi brevet de inventie , marca , şi secret comercial ) se aplică la orice formă exprimabile de o idee sau informaţie care este de fond şi de discret. [1] Drepturi de autor a fost conceput iniţial ca o modalitate de guvern pentru a restricţiona tipărirea, intenţia contemporană a dreptului de autor este de a promova crearea de noi lucrări prin acordarea de autori de control şi de profit de la ei. Drepturi de autor au fost standardizate pe plan international, de durată între cincizeci la o sută de ani de la moartea creatorului, sau pentru o perioadă finită pentru creaţiile anonime sau juridice; unele jurisdicţii au necesitat formalităţile pentru stabilirea dreptului de autor cele mai multe, să recunoască dreptul de autor în orice lucrare finalizată, fara inregistrare formală. În general, dreptul de autor este executată ca un civil chestiune, deşi unele jurisdicţii se aplică penal sancţiuni. Cele mai multe jurisdicţii recunosc limitele dreptului de autor, care permite „echitabil”, excepţii de la exclusivitate creatorului de drepturi de autor, oferind utilizatorilor şi anumite drepturi. Dezvoltarea mass-media digitale şi a tehnologiilor de reţea de computere au determinat reinterpretare a acestor excepţii, a introdus noi dificultăţi în aplicarea dreptului de autor, inspirat şi provocări suplimentare la baza legea drepturilor de autor lui filozofică. În acelaşi timp, întreprinderile cu dependenţa economică foarte mare asupra dreptului de autor au susţinut extinderea şi extinderea drepturilor copia lor, şi a solicitat aplicarea juridice suplimentare şi tehnologice. »
    http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Copyright&ei=F1EMT5jHK4PLsgbwz_CkBA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&sqi=2&ved=0CD4Q7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dcopyright%26hl%3Dro%26biw%3D1016%26bih%3D596%26prmd%3Dimvns
    3. PLAGIERE –
    PLAGIÁT1, plagiate, s. n. Acțiunea de a plagia; plagiere. ♦ (Concr.) Operă literară, artistică sau științifică a altcuiva, însușită (integral sau parțial) și prezentată drept creație personală. [Pr.: -gi-at] – Din fr. plagiat.
    Sursa: DEX ’98
    PLAGIAT2, -Ă, plagiați, -te, adj. (Despre opere literare, artistice sau științifice) Care a fost însușit (integral sau parțial) de la altcineva și prezentat drept creație personală. [Pr.: -gi-at] – V. plagia.
    Sursa: DEX ’98
    PLAGIÁT ~e n. 1) v. A PLAGIA. 2) Lucrare (artistică, științifică) străină prezentată drept personală. /<fr. plagiat
    Sursa: NODEX
    PLAGIÁT s.n. Faptul de a plagia; furt literar; plagiere. [Pron. -gi-at, pl. -te, -turi. / < fr. plagiat].
    Sursa: DN
    PLAGIÁT s. n. plagiere. ◊ lucrare însușită de la altcineva și prezentată drept creație personală. (< fr. plagiat)
    Sursa: MDN
    PLAGIÁT s. v. plagiere.
    Sursa: Sinonime
    Plagiat ≠ original
    Sursa: Antonime
    plagiát s. n. (sil. -gi-at), pl. plagiáte
    Sursa: Ortografic
    PLAGIÁ, plagiez, vb. I. Tranz. A-și însuși, a copia total sau parțial ideile, operele etc. cuiva, prezentându-le drept creații personale; a comite un furt literar, artistic sau științific. [Pr.: -gi-a] – Din fr. plagier.
    Sursa: DEX '98
    A PLAGIÁ ~éz tranz. (mai ales texte literare sau științifice străine) A reproduce integral sau parțial, prezentând drept creație personală; a copia. /<fr. plagier
    Sursa: NODEX
    PLAGIÁ vb. I. tr. A lua, a fura ideile, expresiile, invențiile cuiva și a le prezenta drept creații proprii; a publica pe numele său fragmente din lucrarea altuia; a comite un furt literar. [Pron. -gi-a, p.i. 3,6 -iază, ger. -iind. / < fr. plagier].
    Sursa: DN
    PLAGÍA vb. tr. a lua, a fura ideile, expresiile, invențiile cuiva, prezentându-le drept creație proprie; a publica pe numele său fragmente din lucrarea altuia. (< fr. plagier)
    Sursa: MDN
    PLAGIÁ vb. a copia. (În romanul lui l-a ~ pe …)
    Sursa: Sinonime
    plagiá vb. (sil. -gi-a), ind. prez. 1 sg. plagiéz, 3 sg. și pl. plagiáză, 1 pl. plagiém (sil. -gi-em); conj. prez. 3 sg. și pl. plagiéze; ger. plagiínd (sil. -gi-ind)
    Sursa: Ortografic
    Tocmai despre diferentierea dintre cei trei termeni uzitati facea referire in articolul sau fratele Emanuel Contac si preluat aici de fratele Cristian Ionescu ! Iata aici citatul preluat si de subsemnatul tot prin copy-past…din articolul fratelui Emanuel Contac :
    « A copia acest tip de enunțare cred că este un lucru nepotrivit, deoarece formularea este foarte ușor de reținut de ascultători. Ce faci dacă neintenționat mergi într-o biserică unde nu demult s-a predicat o copie fidelă a aceleiași predici…
    Cred că devine nu atât de mult o problemă de păcat (deși argumentul se poate forța și în această direcție) cât de credibilitate.
    Am încercat mai degrabă o abordare praxeologică a subiectului.
    Din punct de vedere moral, ”predicatorul” nostru ar trebui să se întrebe mai întâi dacă are cu adevărat chemarea și ungerea, apoi să-și pună problema eticii de muncă și studiu (e mai ușor să reproduci munca și efortul altuia), iar în urmă să-și analizeze motivația. »
    Deci, problema este cu totul alta : « … DACA ARE CU ADEVARAT CHEMAREA SI UNGEREA si apoi dacă are cu adevărat chemarea și ungerea, apoi să-și pună PROBLEMA ETICII de muncă și studiu (e mai ușor să reproduci munca și efortul altuia), iar în urmă SA-SI ANALIZEZE MOTIVATIA. »
    Deci, « durerea comment-urilor » se afla in cu totul alt loc !
    Acuratetea si onestitatea comment-urilor pornesc dintr-un CUGET CURAT (Tit 1 :15-16 : « Totul este curat pentru cei curaţi; dar pentru cei necuraţi şi necredincioşi, nimic nu este curat: până şi mintea şi cugetul le sunt spurcate. Ei se laudă că cunosc pe Dumnezeu, dar cu faptele Îl tăgăduiesc, căci sunt o scârbă: nesupuşi şi netrebnici pentru orice faptă bună. » ) si dintr-o JUDECATA DUHOVNICEASCA (1 Corinteni 2 :12-16 : « Şi noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul care vine de la Dumnezeu, ca să putem cunoaşte lucrurile pe care ni le-a dat Dumnezeu prin harul Său. Şi vorbim despre ele nu cu vorbiri învăţate de la înţelepciunea omenească, ci cu vorbiri învăţate de la Duhul Sfânt, întrebuinţând o vorbire duhovnicească pentru lucrurile duhovniceşti.
    Dar omul firesc nu primeşte lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt o nebunie; şi nici nu le poate înţelege, pentru că trebuie judecate duhovniceşte. Omul duhovnicesc, dimpotrivă, poate să judece totul, şi el însuşi nu poate fi judecat de nimeni. Căci „cine a cunoscut gândul Domnului, ca să-I poată da învăţătură?”

    Noi însă avem gândul lui Hristos. “), nicdecum dupa sintagma “NI S-A SCARBIT SUFLETUL DE ACEASTA HRANA PROASTA” (Numeri 21: 5; Numeri 11:6; Psalmul 78:18-19: “Au ispitit pe Dumnezeu in inima lor, cerand mancare dupa poftele lor. Au vorbit impotriva lui Dumnezeu si au zis: "Oare va putea Dumnezeu sa puna o masa in pustiu?)

    Durerea foarte mare nu o reprezinta « construirea » unei predici apeland la procedeul COPY-PAST , COPYRIGHT, sau in cel mai rusinos caz prin PLAGIERE (de catre… « furaciosii predi(ca)caciosi », dupa cum se exprima cineva atat de pastelat, atat de mioritico-marlaneste , dar cu un damf atat de…pseudo-duhovnicesc…

    Textul din Numeri 11 :4-6 spunea cu totul altceva cam pe la anul 1490 inainte de Hristos, punand astfel degetul pe rana si astazi, dupa mai bine de 3500 de ani : «Adunăturii de oameni, care se aflau în mijlocul lui Israel, i-a venit poftă, ba chiar şi copiii lui Israel au început să plângă şi să zică: „Cine ne va da carne să mâncăm? Ne aducem aminte de peştii pe care-i mâncam în Egipt şi care nu ne costau nimic, de castraveţi, de pepeni, de praz, de ceapă şi de usturoi. Acum ni s-a uscat sufletul: nu mai este nimic! Ochii noştri nu văd decât mana aceasta.”

    Ziceam de DEGETUL PUS PE RANA intrucat apostolul Pavel in 2 Timotei 4 :3-4 : «Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute şi îşi vor da învăţători după poftele lor. ( 2Tim 3.1; 1Tim 1.10; 2Tim 3.6)
    Îşi vor întoarce urechea de la adevăr şi se vor îndrepta spre istorisiri închipuite. »

    In acest context, ADUNATURA DIN MIJLOCUL POPORULUI dand tonul la o…muzica straina de duhovnicesc, s-a creat astfel «simfonia » intitulata « MANA PROASTA…DE CARE NI S-A SCARBIT INIMA ! » avand ca…adagio, o « coda » pe masura, adica : « IN VREMURILE DIN URMA, OAMENII ISI VOR DA INVATATORI DUPA POFTELE LOR ! » (2 Timotei 4 :3) Nu dupa sfintenia lor, nu dupa neprihanirea lor, nu dupa pocainta lor si nici dupa nasterea lor din nou, ci doar dupa pofte ! Trist, dar adevarat ! De aceea si avalansa aceasta de commentu-ri specifice…

    Tocmai de aceea « v-am dezamagit » raspunzand « pe ocolite » provocarii dumneavoastra cu o stricta referire la cine trebuie sa taca atunci cand…nu trebuie sa-si dea cu presupusul nici cu privire la copy-past, nici cu privire la copyright si nici chiar cu privire la « arta » de a plagia, care este drept, este o grosolana furaciune !

    Subintelesul fiind cu totul altul, bine ascuns in spatele cuvintelor, problema nu este nici pe departe la …« furaciosii predi(…)caciosi » ci la « ALERGIA LA GLUTEN » adica acea repulsie la gustul painii ce se pogoara din cer, adica, acestia niciodata n-au gustat intr-adevar « CE BUN ESTE DOMNUL »(1 Petru 2 :3)
    Expresia « invatatori dupa poftele lor » poata fi luata ca sinonima cu « o alta Evanghelie » din Galateni 1 :6-10 ; 2 Corinteni 11 :3-4, sau cu …« oalele cu praz, ceapa si cu usturori » din Numeri 11 : 6-6 sau cu…« prepelitele » din Numeri 6 :13-35, sau cu « Chibrot-Hataava » adica « MORMINTELE LACOMIEI (POFTELOR) » din Numeri 6 :33-34 .

    Psalmul 119 :89 spune : «Cuvântul Tău, Doamne, dăinuie în veci, în ceruri. », iar apostolul Petru spunea : « Şi avem cuvântul prorociei făcut şi mai tare; la care bine faceţi că luaţi aminte, ca la o lumină care străluceşte într-un loc întunecos, până se va crăpa de ziuă şi va răsări luceafărul de dimineaţă în inimile voastre. Fiindcă mai întâi de toate, să ştiţi că nicio prorocie din Scriptură nu se tâlcuieşte singură. Căci nicio prorocie n-a fost adusă prin voia omului; ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, mânaţi de Duhul Sfânt. »

    Cand Domnul Isus dadea citate din Lege si din profetii Vechiului testament, dadea oare « copy-past » pe text ? Plagiaza El atunci cand in Evanghelia dupa matei, capitolele 5,6,7 spunea : « Ati auzit ca s-a zis…dar Eu va spun:… » Sau cand ii intreaba pertinent si direct pe asa-zisii Invatatori ai Legii : « Ce este scris in Lege ? Cum citesti in ea ? »
    Sau, evanghelistul Matei in capitolul 3 unde descrie inceputul lucrarii lui Ioan Botezatorul, oare « il plagiaza » pe profetul Isaia cap 40 :3-5 ? «Un glas striga: "Pregatiti in pustiu calea Domnului, neteziti in locurile uscate un drum pentru Dumnezeul nostru! Orice vale sa fie inaltata, orice munte si orice deal sa fie plecate, coastele sa se prefaca in campii, si stramtorile, in valcele! Atunci se va descoperi slava Domnului, si in clipa aceea orice faptura o va vedea; caci gura Domnului a vorbit."
    Oare Ioan Botezatorul il « plagiaza » in comportament si infatisare pe profetul Ilie Tisbitul ?
    Evanghelistul Luca, atunci cand descrie evenimentul Pogorarii Duhului Sfant de la Rusalii il copiaza pe profetul ioel ? Sau apostolul Petru in predica lui de la Rusalii ?
    Apostolul Pavel cand scrie epistolele catre Romani sau Galateni « plagiaza » sau da copy-past pe Vechiul Testament ?
    Apostolul Petru cand face referire la « preaiubitul nostru frate Pavel… » ( 2 Petru 3 : 15-16 : « Să credeţi că îndelunga răbdare a Domnului nostru este mântuire, cum v-a scris şi preaiubitul nostru frate Pavel, după înţelepciunea dată lui, ca şi în toate epistolele lui, când vorbeşte despre lucrurile acestea. În ele sunt unele lucruri grele de înţeles pe care cei neştiutori şi nestatornici le răstălmăcesc ca şi pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor.”), oare ii fura drepturile de autor (copyright-ul) sau il « plagiaza » pe apostolul Neamurilor ?

    Apoi, apostolii Ioan si Iuda erau plagiatori « furaciosi si…predi(…)caciosi » candi si scriau epistolele atat de transante impotriva…emergentilor primari, predecesorii celor din secolul XXI ? Greseau acestia oare atunci cand « dadeau » copy-past pe o sumedenie de citate biblice incepand cu primele scrieri ale Vechiului Testament ?

    Sunt ferm convins ca notiuni ca « a plagia », « copy-past » sau « copyright » sunt folosite impropriu, deoarece sunt intelese superficial sau chiar deloc, ori sunt scoase din contextual articolului postat, cid oar de dragul de a zice ceva mai acatarii si neesential…
    Scoase deci, din context si « usurate » de incarcatura lor etimologica sau sensul semantic, expresiile de mai sus sunt exploatate pana la paroxism, doar-doar o iesi ceva mai de « dai Doamne », mai breaz spre a fi considerat un comment autentic…
    Exploatate cu samavolnicie, devin « ziceri » de o desantare vrednica doar de Marele Rastalmacitor Expert in Ispitiri din Eden, adica Marele Invatator Satanaila !.
    Ele tradeaza un gol launtric, un vid de spiritualitate, evlavie, piosenie si cucernicie autentica !

    Lui Dumnezeu nu i-a fost greu sa-Si scoata poporul din Egiptul robiei dupa o perioada de peste 430 de ani, un popor ce numara putin peste doua milioane de suflete, dupa unii istorici, calauzindu-i cu Mana tare si despicand pentru ei Marea Rosie. Dar i-a fost extrem de « greu » sa scoata Egiptul din ei in timpul celor patruzeci de ani de pribegie
    prin pustie. Si la intrarea in Canaan, s-au dovedit a fi duplicitar prin numarul reprezentativ de iscoade care « innegreau tara »… !

    Si astazi ii este foarte greu lui Dumnezeu sa scoata din oamenii bisericosi si ca niste mormite varuite, Egiptul pacatului cu toate cartirile acestuia, cu toate poftirile dupa oalele cu praz, ceapa si usturoi ; oameni care desi aparent sunt foarte bisericosi, frecventi in manifestare pseudo-crestina, dar carora, atunci cand te apropii de ei, nu rezisti « aromelor » de usturoi… şerpesc şi nǎpậrcesc cu care si-au umplut gura si sufletul, numindu-i pe fratii nostri in Hristos intr-un mod atat de deplorabil si reprobabil, atat de batjocoritor ca fiind « furaciosi predica(…)ciosi » nu pentru plagiat sau utilizarea copy-past-ului ci pentru ca vor sa-si puna « invatatori (DOAR) dupa poftele lor « !

    Trag nadejde ca nu am fost « catalogat » drept « furacios predi ca(…)cios » dar pentru ca am dat copy-past pe o multime de referinte biblice cu care imi hranesc sarmana mea viata !

    Domnul sa va binecuvinteze, frate Mihail !

 28. Cindva copiam cintari unul de la altul…nici nu mai stiam ale cui erau cintarile; cine a scris muzica…cine versurile? Important era sa le cintam. Copiam carti…Pentru fratii batrini important era ca vestea Evangheliei sa rasune la tot omul…ca important era sa circule Vestea – sub orice forma, spusa de oricine, la timp si nelatimp…Mai sintem in slujba aceluiasi Stapin? Mai consideram ca este important sa auda oamenii despre Christos si ce a facut El pentru noi sau este mai important ce spicuiri au scos unii sau altii si cum prezinta unii sau altii vestea mintuirii…
  Eu zic ca ar trebui sa ne fie rusine sa discutam chestii dinastea. Chiar daca unii iau si copiaza si spun ideile altora. Ce este mai important? Este mai bine sa taca si sa nu spuna nimic? Nu stie Dumnezeu ca e munca unuia sau a altuia? Nu poate El inca sa rasplateasca pentru munca depusa? Cum ar fi sa consideram ca aruncam piinea pe ape si in privinta asta? A cui este piinea de fapt? Nu toti ne hranim din piinea Lui? Scopul oricarei predici n-ar trebui sa fie mintuirea oamenilor? Poate cineva sa mintuie in afara de Christos? Atunci cu ce sa se laude…sau de ce?

  • Cred că e rușinos să facem ce nu trebuie!…

   • Cind studiem, orice…citim felul de interpretare al unor oameni mai cititi si mai studiati decit noi. Ne insusim ceea ce invatam. Ma intreb daca ucenicii Domnului Isus au invatat ceva de la Invatatorul lor, daca i-au modelat stilul , daca i-au copiat ceva din felul lui de a fi…daca i-au imprumutat ideile in predicile lor…Noi toti ar trebui sa pasim pe urmele Lui…si o facem adesea pasind pe urmele altora care pasesc pe urmele Lui…
    Copii invata de la parinti, le imprumuta vocabularul. le imita miscarile. Parintii care au astfel de copii sint mindrii ca sint copiati de copii lor. Pot unii frati sa aiba copii spirituali? N-ar fi mai degraba un motiv de bucurie ca daca spui ceva bun sau faci ceva valoros sa aflii ca exista cineva care te imita? Ar trebui un asemenea lucru considerat rusinos? Mai degraba cred ca respectivul arata umilinta in faptul ca nu poate prezenta nimic mai bun decit ceea ce a imprumutat, a invatat de la cineva pe care l-a admirat…?!

  • la noi in adunare predicatorii chiar ne rugau sa transmitem mesajul – predica si altora fiindca asta era in fond scopul predicii: asta e o predica vie. celelate netransmise raman moarte.

 29. Cred ca suntem urmasii unei generatii care a avut parte de mult mai multe revelatii speciale, avand in vedere contextul lipsei Scripturii de multe ori, si faptului ca Dumnezeu a trebui sa foloseasca de multe ori minuni peste minuni sa-L auda oamenii in comunism.
  E o mostenire grea..
  Insa dupa ce Israel a ajuns in Canaan, stalpul de foc si norul de fum, si plagile din Egipt, si Vocea audibila a lui Dumnezeu n-au mai fost. Trebuie sa sfidam istoria destul de tare sa avem pretentia la asa ceva la aceeasi scara in orice vreme.
  Au fost profeti, mari si mici, dar nu tot timpul. In schimb au fost rabini nenumarati care au explicat la nesfarsit si au REPETAT Scriptura si interpretarile ei. Si pana azi, nu i-a acuzat nimeni de plagiat.

  Oare e gresit sa auzi niste lucruri si sa ti se para ca se potrivesc foarte bine intr-un context si oamenii ar avea nevoie de ele ? O tema anume, care nu a fost atinsa, si care, pentru ca ai avut harul sa o auzi la cineva, vrei sa o impartasesti si fratilor tai.
  Tema principala, subiectul si idei, nu exact cuvintele lui.

  Chiar si cand vrei sa spui niste principii (interpretari ale textului Scripturii) pe care le-ai primit de la cineva e multa munca sa le transpui in contextul tau si sa fie relevante pentru oameni.

  Dar ca sa pretinzi ca sa nu dai mai departe altora lucrurile minunate a lui Dumnezeu pentru ca nu ai primit-o sub forma de revelatie directa ci e partial si munca altuia .. ( munca pentru care multumesc Domnului si o apreciez, dar nu ma voi trezi niciodata sa dau slava oamenilor in predica si sa zic „sa stiti fratilor ca asta am auzit-o la fratele Xulescu care o trait acu 50 de ani, ca lui i-o dat-o Domnul prima data”.. cum sa ceri asa ceva? nu ar folosi nimanui – si cred sincer ca fratele la care am auzit unele lucruri pe care le-am dat mai departe se bucura sus in Cer ca munca lui e de folos pana si astazi !! si de-abia astept sa-l intalnesc si sa-i multumesc pentru unele lucruri care nimeni altcineva nu mi le-a putut lamuri!) am o singura explicatie pentru asa ceva:
  * in primul si in al doilea si in al ‘nshplea rand: MANDRIE.
  Sau credem ca nu e bine sa citim si alte carti decat Biblia / sau sa auzim si alte interpretari de la alti oameni – interpretari care s-ar putea sa fie foarte drepte? Sau daca le auzim sa le pastram pentru noi..?

  Sau ar fi mai buna atitudinea: Nu accept faptul ca ce spune fratele e bun si de folos si pentru altii decat pentru cei care l-au auzit prima data. Sau daca vor si altii sa stie lucrurile astea, le pun 10 predici direct in engleza originale, sa nu cumva sa repet ceea ce a spus cineva acu 50 de ani pe cealalta emisfera a Pamantului si care din intamplare au ajuns foarte relevante pentru noi cam .. azi, pentru ca Domnul vrea sa nu mai fie spuse niciodata acele lucruri decat cu PRECIZAREA SURSEI ( alta aberatie in contextul bunurilor spirituale – sursa e Dumnezeu si atat ) si daca se poate sa invete toti engleza si sa-i auda vocea in original, sau citim cartea lui impreuna cu adunarea.. ??

  Doamne cat de absurzi putem deveni cand vrem sa justificam mandria!!!!!

  Pana si Pavel s-a bucurat ca Evanghelia e predicata uneori din motive gresite, bine ca e predicata!

  Astazi tot mai multi se „intristeaza” ca cei ce predica nu sunt originali. In loc sa se bucure ca cineva vrea sa transmita mai departe Cuvantul lui Dumnezeu, chiar stangaci si impiedicat in vorbele altora, poate la inceput de drum in slujba, dar cu sinceritate.
  Cred ca pe un tanar sincer care transmite cu pasiune si dragoste de Dumnezeu niste lucruri auzite nu-l poate acuza nimeni de nimic, decat poate de prea multa ravna.. Asta sa fie cel mai mare pacat!

  Nu poate fi decat Diavolul in spatele copyrightului invataturii crestine, de fapt el ar vrea sa nu se mai predice nimic niciodata.
  Si daca trebuie sa dea legi pentru asta va da. Ne va pune copyright pe predici (sa nu mai fie date mai departe decat pentru cei ce au bani sa le cumpere), pe cantari – ca oricum e o industrie, si in final pe Biblie (ca tot am auzit ca s-a incercat asta – tot din acelasi MOTIV, ca sa fie interzisa).. si vom ramane cu constiinta impacata si fentata ca noi nu pacatuim vestind Evanghelia lui Dumnezeu pentru ca nu am putea fi originali, ca doar Domnul intelege ca tot ce s-a putut spune s-a cam spus..

  • Frate NICUSOARE, eu m-am chinuit in doua comentarii si din cele doua am primit o mica „critica” de la fr pastor, si mi-am insusit-o crezind ca se refera la CALITATE. Apoi am mai primit o „criticuta” legata de istoricul postarilor mele, de la fr Aciduzzu,asta pentru ca in a doua mea postare nu am fost suficient de limpede.
   Dar, multumesc lui Dumnezeu ca am ajuns sa citesc cuvintele si mesajul primit de tine. TOT CEEA CE AI SCRIS REFLECTA SI PAREREA SI SIMTAMINTELE MELE FATA DE ACEASTA TEMA. Si fac din nou remarca: si surorile afirma lucrurile in acest mod dar folosind alte cuvinte.Neaprat trebuie luat in seama si vazut ca tot ce cuprinde postarea ta este BIBLIC, PRACTIC si DE FOLOS atit pentru cine predica cit si pentru cine asculta. V-a fi greu de combatut ce ai spus pentru ca este adevar.
   Domnul sa te binecuvinteze si sa-ti intareasca credinta.

   • Multumesc. Chiar ma gandeam ca poate e inutil ca discutam lucrurile astea pe bloguri. Prea putini discuta deschis – cu admiterea posibilitatii auto-corectiei – majoritatea mi se pare ca isi turuie prejudecatile, incepusem sa ma frustrez putin 🙂 M-ai incurajat!

    Pana la urma cred ca totul depinde de SCOPUL cu care faci ceea ce faci.
    Daca predici sau canti pentru Dumnezeu, fara sa astepti nimic in schimb, o sa te bucuri de numa cand o sa vezi ca ceilalti preiau din apa vietii pentru care ai avut si tu harul sa fi la un moment dat un recipient netrebnic.
    Daca nu, vei gasi infinite motive sa furi putin din slava lui Dumnezeu..

    Si daca ma repeta cineva papagaliceste care-i problema?
    Poate papagalul are ravna mai multa pentru Dumnezeu si o inima mai buna ca a mea, si Dumnezeu vrea sa-mi dea o lectie.

    Dumnezeu poate sa vorbeasca mai tare printr-un magar (sau papagal) decat printr-un teolog de renume, pur si simplu pentru ca asa vrea El..
    Nu incurajez lenevia, dar hai sa fim onesti, pentru multi .. si repetarea e munca serioasa (am exemple la mine in sat cate vreti! ) Si cine esti tu sa-l judeci ? Poate atata poate, si o face cu sinceritate. Nu generalizati!
    Si despre fratele Ton am citit ca in tinerete a luat predicile unora si le-a predicat mai bine decat originalul! Si exemplele ar putea continua..
    Ca sa ajungi sa nu te inspiri deloc de la altii si sa ai un limbaj absolut personal trebuie sa imbatranesti putin. Tineretea are avantajele ei, de multe ori dedicarea si pasiunea mai mare fiind specifica.

    Dumnezeu nu dispretuieste inceputurile slabe, oamenii in schimb da.
    Nu mai dati cu pietre in papagali, ca daca tac ei, s-ar putea sa inceapa sa predice pietrele ! Sau poate va fi prea liniste..

 30. Cine are chemare pentru predica nu are nevoie sa copie munca altuia si cine copie nu are ce sa cute la preidica .

 31. @ Rodica Botan,
  În al doilea comentariu dumneavostră vă referiți mai degrabă la mentoring, aceasta este recomandarea primă celor care doresc să predice mai bine.
  Aici se potrivesc următoarele: e mai bine să înveți pe om să pescuiască decât să îi dai un pește.

 32. A copiat Pavel vreun rind din cele spuse de Domnul?
  Ca ti le isusesti e una si ca le copiezi ca pe cintari, desi nu vad absolut nicio legatura.
  Fratii au compus prin Duhul Sfint cintari a caror autor se cunoaste; si nu luau nici bani pentru asta.Ca daca fr Niculita lua bani pt cele 9000de cintari nu statea in chirie la batrinete.
  Cintarile sunt facute ca sa fie cintate;
  daca ar fi asa si cu predicile, sa tot fie copiate ar disparea curind.
  Ma mir ca nu se intelege esenta:
  pocainta celor care fura sau mint.’
  Daca vrei sa redai o predica spune cinstit a cui este; de ce ascunzi?
  Pocainta ta ca si predicator este nula si vrei sa ma pocaiesc eu la mesjultau(pardon a l lui).
  Esten minicuna sau nu este, asta e problema.

 33. Sfintilor li s-a cerut sfintenia. Iata ce se poate copia.
  Pacatosilor li s-a cerut pocainta. Iata ce se poate copia.
  Nu s-a cerut nimanui sa copieze forma, nici macar a neprihanirii, iar cand aceasta se practica se numeste fariseism.

  Poate celor ce le trebuie un argument impotriva copierii predicilor altora ar trebui sa primeasca un verset : ” Celor ce copiaza de la altii, sa se lase de copia”.

  La scoala cand un elev ” se inspira” de la altul se numeste inselaciune, furt. De ce? Pentru ca un profesor bun vrea sa vada ca ai inteles si cunosti acele lucruri.
  Tot asa, ar trebui sa ne invete si firea ca, dar cred ca suntem stana de piatra si cam greu lucru, a copia de la altul este tot inselaciune si furt, de ce pentru ca nimeni nu mai are incredere ca ti-ai insusit lectia, ca ai trait-o mai inainte ca sti cu adevarat despre ce vorbesti.

  Ce nevoie mai este de Duhul cand ne putem inspira unii de la altii? De parca ni s-ar fi cerut sa ne imitam unii pe altii in predici, nu in sfintenie.

  • In fiecare duminica la usa , inainte de a intra, ni se distribuie schita predicii: ideile principale si versetele care intaresc aceste idei. Nu pot sa spun cit de mult folosesc aceste schite ca sa intareasca invatatura ce ni se da. In coltul de sus al schitei este numele predicatorului. Dar sint sigura ca distribuie aceste schite pentruca sa usureze invatatrea Cuvintului pentru noi toti.
   Au fost citeva schite care le-am pus pe blog – l-am intrebat in prealabil. Mi-a spus ca atita vreme cit nu se folosesc pentru cistig monetar sa le dau drumul…Asta este un om care are la inima largirea imparatiei si nu vizibilitatea lui.
   Din banca in care stau si ascult…asta vad. Cind oamenii sint flaminzi, este mai putin important de unde vine mincarea, atita vreme cit vine si satura. Cind oamenii sint satui, incep sa faca mofturi si la cea mai buna mincare…sa aleaga, sa dispretuiasca, sa batjocoreasca chiar ceea ce nu le convine.
   Cind am dus lipsa de Cuvintul Lui, am apreciat orice efort oricit de mic. Acuma cind este abundenta, in loc sa luam si sa dam mai departe si sa ducem la cei care nu au, stam claie peste gramada si ne plictisim si ne irosim energia in lucruri care nu aduc nici un rezultat bun pentru Imparatie…
   Este dreptul fiecaruia sa faca alegeri in viata…

   • Biserica Elim din Chicago își transmite de ani de zile serviciile și mesajele prin internet și două emisiuni de televiziune! Nu sunt gratis deoarece pe noi ne costă, dar nu le-am postat niciodată altfel decât gratis. Suntem fericiți că se predică Evanghelia! Cred că s-a interpretat greșit faptul că ne-am manifestat rezervele față de unii ”papagali” care imită predicile altora (din nou: nu principii ci exprimare și stil!) fără să muncească și să studieze. Aici nu s-a ridicat problema de copyright și cost ci de onestitate și originalitate! Atât!

   • DA!DA! DA, frate pastor,Acest raspuns cred ca edifica pe toti si sub toate aspectele in care sau spre care sam alunecat.Bunul Dumnezeu sa va tina tare in credinta, iar noi, turma pasunii LUI asteptam hrana de calitate si ne bucuram ca suntenti intens folosit.Slava Domnului.

 34. pt KRSt

  Ati recomandat un predicator care predica botezul in numel lui Isus, penticostalii branhamisti. Deci, aveti grija pe cine recomandati. Nu tot ce zboara se mananca!

  • Scuze, n-am stiut asta, nici nu banuiam asaceva.

  • Am inteles si acel aspect frate Cristian…dar oamenii care procedeaza asa o fac din doua motive: ori nestiinta si limite personale dar dorinta de a transmite mesajul Evangheliei, ori dorinta de a se afisa, cu lucrul altora. Dar indiferent de motivele lor personale, Evanghelia este vestita. Pentru lipsa lor de etica si motivele personale- acelea de a se da drept ceea ce nu sint, vor da odata socoteala in fata Marelui Judecator. Dar in economia asta slaba dinaintea venirii Domnului, chiar si o predica „furata” poate sa isi faca lucrarea pe undeva, la cine stie ce suflet ratacit care are nevoie de mintuire. Pina la urma si un magar a putut sa deschida gura sa graiasca adevar daca oamenii cumsecade n-au vrut sa o faca…

   • Este demnă de apeciere dorița dvs de evanghelizare și zidire a celor în diferite situații critice dar să nu uităm că pragmatismul nu trebuie să o ia înaintea principiilor.

   • Sora Rodica, vreau sa intaresc comentariul tau cu o mica marturisire: prin anul 2010, cineva, foarte cunoscut mie, mergea la biserica de vreo 5 ani, prieten al bisericii, om din lume, si cu o virsta…mai cu experienta.
    Mare bucurie printre unii frati ca „cel din lume” vine de atita vreme,ca ei botezau numai copii de frati, dar mai erau si intrebari de genul „ce pacatele il mai tin?”
    Si asa, intr-o zi a venit fr Panican, cunoscut multor romani pentru predicile sale frumoase, dar, multi afirma ca este un mare copiator al fratelui Wurmbrand.Dar, sa revenim. Are o predica destul de apropiata de a fr Wurmbrand, cu gesturile si vocea si cuvintele aproape imitatie perfecta, si la terminarea predicii, cine credeti ca cere botezul: cel din lume care auzise ceva predici in 5 ani si nu putine de calitate si originalitate clara. Deci, acest caz confirma cu putere ca aveti dreptate. Si mai cred ca si nicusoare a punctat foarte bine cele doua aspecte: sa nu fie un conflict intre mindrie si judecati negative pentru incepatori(ca ei pot aparea ca sunt mai lenesi) Domnul sa va binecuvinteze cu har si pace.

   • Daca Domnul vorbeste printr-o magarita, ma refer la magarita lui B., asta nu ma face sa ma reped la primul magar si sa-l rog sa-mi spuna ceva. Anumite rezultate nu valideaza, califica o metoda.
    Nu ne gandim decat la cei ce se intorc, la cel ce vesteste nu vrem sa ne gandim. Sunt multi care au facut lucruri mari in Numele Domnului si pe care Domnul ii respinge. Acestia nu conteaza?
    Cine se descalifica, este descalificat si asta nu se rece asa usor cu vederea.

  • la cine va referiti? ZP?!!! Puteti va rog sa-mi dati si mie cateva argumente? Mi l-a recomandat cineva si as fi curios sa cunosc si critici pe langa laude, sa inteleg ce este intemeiat si ce nu. Multumesc.

   • Nu m-am referit la Zac Poonen, eu l-am cunoscut personal pe acesta si este un om extraordinar. Recomand predicile lui, este unic, asemanator lui Ravenhil si Tozer.
    Predicatorul branhamist despre care am vorbit este
    Costel Balanoiu, recomandat de un frate care si-a cerut scuze, pentru ca nu l-a cunoscut.

   • M-am mirat din cat am citit pana acum parea in regula. Dar este bine sa asculti si criticile ca sa ai o imagine de ansamblu mai corecta.
    Multumesc pt precizare.

   • Frate Corneliu…acest caz nu este unic; exista discordante…neintelegeri intre copiii Domnului pe care cu greu le poate cineva judeca corect. In primul rind pentruca noi nu cunoastem inima omului, si apoi anumite lucruri au fost lasate sa fie judecate in ziua cind neghina si griul vor fi separate.
    Ati putea sa aveti perfecta dreptate…si ar fi cazuri in care sa si gresiti folosind aceeasi metoda si aceeasi logica si dorind sa fiti corect. Noi sintem chemati sa dam si camasa cind cineva ne cere haina… si sa intoarcem si orazul celalalt…Pragmatism, sau principii?

 35. vlad l, cam incurci marfa cu ambalajuu;
  nu prea ai priceput mare lucru din raspandirea CUVANTULUI LUI DUMNEZEU.
  ca si alti creatori de predici MESTESUGITE; DUHUL te inspira ca sa tii predica numai pentru propriile interese? scoala asta face.

  • Uite mai „maricel” cum stau lucrurile, eu sunt taran, prin alegere si prin adoptarea de catre natura lui Dumnezeu.
   De regula miros a balega de cal si nu de putine ori a transpiratie.
   Am crescut intr-un oras mare (300.000 „enoriasi”), intr-o familie fara de Dumnezeu.
   Cand Dumnezeu mi-a facut cunoscuta calea Sa, mi-a descoperit pe Isus si mi-a dat Duhul Sau, in ciuda tuturor slabiciunilor mele, am ales sa-l slujesc asa cum imi este dat mie.
   La un moment dat am ales sa ma mut undeva in camp, la coada calului. Si cu intristare trebuie sa recunosc ca cu cat cunosc mai bine oameni ca tine cu atat iubesc animalele mai mult.
   Sinceritatea, recunostinta, simplitatea, a fi dintr-o bucata, si multe altele, le-am invatat mai mult la coada calului decat intre oameni care asa ca tine nu numai ca sunt goi si nu au nimic de spus, dar mai si incuca pe cine pot.
   Daca iti spun ceva, nu prea am ce sa mestesugesc, dar incep sa cred tot mai mult ca pt anumiti oameni eforturile de a-i vedea mai placuti inaintea lui Dumnezeu sunt inutile.
   Nu sunt platit, nu am nevoie de plata, nu imi poti ridica monument, nici nu trebuie sa-mi dai zeciuiala, nici nu ti-am prorocit ca maine mori si ar fi bine sa-mi lasi mie toate cele ale tale, deci las-o balta cu mestesugeala, scoala samd.
   Castigul meu este Hristos, pentru el si pt tine incerc sa fiu de folos asta nu inseamna sa ma fac ca nu vad si simt lucruri care bantuie in bisericile noastre si intre asa-zisii credinciosi.
   A RASPANDI CUVANTUL nu este totuna cu a RASTALMACI SI RISIPI CUVANTUL.
   Deci nu confunda prietene bancurile cu predicile si cauta adevaratii hoti in randul celor ce cu nerusinare copiaza/fura din predicile altora, nu ca ar fi ale lor, dar acesti hotomani incearca sa pozeze in purtatorii lucrurilor lui Dumnezeu.
   Deci care ar fi interesul meu, in toate astea in afara de faptul ca trebuie sa te sufar si chiar sa incerc sa te iubesc?

 36. …in general romani sint copisti prin excelenta…

 37. maricel s
  pacatul generalizarii..sunt deci hoti romanii. 🙂
  hmmm, si cei credinciosi, vorbesc de cei autentici

 38. …la noi nici macar hotii nu sint,, autentici”, cit despre ,,credinciosi”…,,turnatori „ca la noi ,la nimenea…muncitori,muncitori fratii…!!

 39. Rodica, ‘cu regret dar pilda cu neghina nu se poate folosi in cazul de fata.
  Tarina este lumea, in care creste si griu si neghina, noi suntem biserica, unde nu mai este neghina ci fii rascumparati, copii ai Adevarului;
  care urasc minciuna si nu au de tata pe tatal minciunii.
  Cred ca se vorbeste despre doua lucruri complet diferite;
  da , noi avem principii crestine, altfel ne-am numi poagini.
  Nu cred ca vrei sa spui ca eu POT DA unui sarac o piine pe care am furat-o ce zici?
  Piinea pe care ne-o da cneva care ascunde adevarul, este o piine otravita, oricit am infasura-o noi.
  Nimeni nu te imiedica sa predici predica lui Popescu, dar apune atunci autorul.
  Cum ar arta NT daca Pavel ar fi copiat pe Petru, Petru pe Iacov, Iacov
  pe Ioan?
  Ar fi fost suficienta o singura epistola mare si lata, asa dupa cum voi, vreti ca si oameni care s-au despartit de mincina sa functioneze predicarea Cuvintului.
  Inseamna ca degeaba ne- a fost predicat daca am ajuns la aceasta limita;
  a nu putea deosebi ce cere Dumnezeu de la cei care trebuie sa fie martori ai invierii Lui.
  Cu asta eu ca am incheiat discutia, vad ca oricum e inutil sa tot explicam.
  Sa raminem la cele sfinte!
  Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 40. Pentru nicusoare

  Poate ca nu mi v-ati adresat mie, dar ati pus bine problema si vreau sa fac o clarificare ca sa fiu bine inteles:

  Ati scris un fapt demn de luat in seamă la acest subiect „Cred ca pe un tanar sincer care transmite cu pasiune si dragoste de Dumnezeu niste lucruri auzite nu-l poate acuza nimeni de nimic, decat poate de prea multa ravna..” – excelent; dar am in vedere că mai ales printre pocăiţi sunt mulţi care crapă de invidie cînd cineva predică bine si mai ales dacă-i şi tînăr, e cu atît mai mult invidiat. Aşadar, rîvna multora nu neste pentru Dumnezeu ci pentru predicat, cantat, ca să nu mai zic de vorbit în limbi, etc. Mulţi pocăiţi au asemenea dumnezei, că doar cum să iasă-n evidenţă? Eu ascult sute de predici şi cărţi, dacă ceva interesant sau găsesc un comentariu care cred c-ar fi de folos adunării, expun ce-am auzit chiar dacă nu am avut eu revelaţia. E ca şi cum ai alerga şi cineva te-ajută să alergi mai bine; ok; dar sunt unii care n-aleargă deloc şi vor să cîştige premiul. Nu-i ciudat? Dumneavoastră aveţi dreptate deoarece vă referiţi la cei care din dragoste pentru Dumnezeu şi pentru zidirea trupului Lui Hristos care este biserica, deci astfel de oameni caută şi Domnul ajută, cer şi Domnul le dă. DAR AICI DISCUTĂM DESPRE OAMENI CARE PREDICĂ FĂRĂ A FI CHEMAŢI LA ASACEVA, OAMENI MÎNDRI, CARE CRED CĂ LE-A CĂZUT UN JOB LA-MPĂRŢEALĂ. ADUNAREA SUPORTĂ CU STOICISM COMENTARII LITERARE, PREDICI PLICTISITOARE, PENTRU CĂ CINEVA VREA SĂ VORBEASCĂ VREO ORĂ. EI, NEAVÎND CE SĂ SCOATĂ PE TARABĂ, LA TRIBUNA POPORULUI, IAU CE NU LE APARŢINE ŞI DOMNUL NU LE DĂ PUTEREA PREDICĂRII. Pentru mulţi predicatori e valabil Ieremia 23:21. Eu predic doar dacă insistă fraţii, dacă vrea cineva, dar nu fac asta din proprie iniţiativă. Studiez Biblia, ascult predici, pentru mine, pentru viaţa mea; dar dacă ce ştiu eu foloseşte cuiva, foarte bine, dar problema este cu cei ce şi-au făcut un scop în viaţă din a predica mulţimilor, şi dacă nu te poţi remarca pe cont propriu, te ridici pe faima altora. De exemplu, fratele Ioan Panican e foarte capabil şi cu verticalitate să zicem doctrinară, dar mi se pare dezgustător cînd îl imită pe Wurmbrand, de-ai zice că-i clonat. Repet: a nu se confunda cîrmuirea cu predicarea. Nu orice pastor cîrmuitor e inzestrat cu darul predicării, totaşa cum nu orice predicator e capabil să cîrmuiască. Un pastor zicea că „anvonul acesta nu e doar pentru mine, oricine are ceva din partea Domnului, are voie să vină aici” dar, asta e, oricine s-a-ncumetat să vorbească de la acel anvon, mai devreme sau mai tîrziu era aspru criticat de şef şi chiar exclus. Spunea fratele Zac Poonen că dacă ştii Biblia mai bine ca pastorul, mai bine pleci la altă adunare ca să nu mori de foame. Adică dacă unii nu vor să-nainteze în alergarea care le stă inainte, să nu te tragă inapoi sau să stai pe loc ca toţi ceilalţi.

  • Mi-am amintit de Mizerabilii…si de Jean Valjean care a furat o piine ca sa hraneasca copii sorei lui…apoi a platit-o cu ani grei de ocna. Mai exista si exceptii …As vrea sa cred ca pusa in situatie as face si eu la fel…Nu toti avem aceleasi principii sanatoase …

 41. Sora Rodica,
  este categoric că principiile au prioritate, presupun că doar îmi încerați vigilența dar nu credeți nici o secundă că vreun creștin ar pune semne de întebare la aceastala așa ceva. A tolera (încuaja) un predicator să copieze o pedică și apoi să o prezinte este doar în detrimentul lui. Dacă este atât de strâns de situație să copieze o predică, două, trei că vă face să credeți că nu devine o obișnuință. Este categoric că imitarea este egală cu limitaea. De ce să nu-și ia mai mult timp și să aibă satisfacția muncii lui.

  • Foarte simplu si practic: gasesti pe internet o sursa bogata de schite de predici, probabil exista asaceva, in cinci minute ai predica trasa la imprimanta, apoi timp indelungat pentru televizor, internet ceva distractiv, etc; nu studiu, nu rugaciune, etc. Sa ne fereasca Domnul de asa practici prin care-nselam nu doar poporul, ci pe Dumnezeu, ci mai ales propria persoana, dupa principiul din Ieremia 7 si nu numai. Eu si pentru cantare ma rog, meditez si caut sa vad ce ar potrivi bisericii, ce ar fi potrivit pentru zidirea sufleteasca, nu pot canta orice oricand si mai ales sa-mi expun eu preferintele muzicale, sa sune fain, etc. Prioritar e auzirea cuvantului potrivit, fie prin cantare, fie prin predica.

  • Nu…nu-mi sta in…principiu… 🙂 Un pic mai sus sora elisa zicea ca nu poate da unui sarac o piine furata…Si asta m-a facut sa ma gindesc la Mizerabilii. Si poate daca stau bine si ma gindesc nici nu discutam atit de mult in subiect cit…pe linga subiect. Ingaduinta pentru acesti indivizi. Cine stie…pina la urma Duhul Domnului sa-i mustre si sa-i invete ce trebuie sa faca…

 42. o tot dam cu munca si studiul si transpiratia… stiu si eu cum e cu asta ca am avut predici la care am lucrat saptamani, insa cele mai bune au fost cele la care nu am lucrat mai mult de o zi, si cu mici exceptii din celelalte la care am „muncit”. Asa ca daca ne place sa spunem „Domnul mi-a dat acest mesaj…” sa nu ne mai laudam cu el si sa ne suparam ca ne copiaza unii. E adevarat, e deranjant cand unii ne copiaza ca sa faca bani sau renume propriu, insa recunosc ca trebuie sa fiu f bun ca cineva sa doreasca sa ma copieze. Cand insa, ma copiaza ucenicii mei sau apropiati, sau oameni care vezi ca doresc sa slujeasca, e ok. Reinhardt Bonnke spunea ca nimeni nu are copyright asupra cuvantului Lui Dumnezeu, si ca nu l-a deranjat cand un tanar a predicat toate predicile lui intr-un sat si a urmat o trezire.

  • evaluarea duhovniceasca cine a facut-o, tot tu? e grav prietene daca tu joci, tu arbitrezi, tu schimbi scorul la tabela, seamana a meci aranjat.

   cum iti explici ca toti acesti mari „trezitori” au nevoie de materialele altora, iar Duhul nu-i mai inspira personal la nimic.

   mesajul lui RB nu era acela ca nu l-a deranjat tanarul care l-a copiat, ci faptul ca predicile sale prin el au produs o trezire.

   charismaticii, au prbleme majore cu numaratul, sunt fie necinstiti, fie chiar nu stiu sa numere, ceea ce sincer ma indoiesc.

   trezirea este ceva mai mult decat a deschide ochii ca mai apoi sa te culci inapoi pe partea cealalta. lumea se ineaca in pacat si altii au ajuns cu numaratul trezitilor la vreo 20 de miliarde.

 43. Eu nu sunt nici pastor nici invatator dar sincer nu stiu ce sa fac sa rad sau sa plang cand vad cu ce isi bat capul fratii mei , pai ca sa poata sa iti fure cineva predica cuvant cu cuvant trebuie sa o postezi undeva sau sa o scri undeva , care este scopul pentru care o faci ? Scopul nostrul ca si copii a lui Dumnezeu este sa il facem cunoscut pe el acesta este scopul noustru in viata sa il cunoastem si sa il facem cunoscut pe Dumnezu . Cat despre sudoarea si munca si osteneala sa faci o predica nu am vazut pe nimeni sa faca bataturi sau sa fie operat de hernie de disc ca a facut o munca foarte grea . Lasati sa judece Dumnezeu lucrarea fiecaruia .

 44. Ca predicator, ma bucura si, in acelasi timp, ma pune pe ganduri popularitatea subiectului. Sunt impotriva copierii predicilor, deoarece asta il plafoneaza pe predicator in dezvoltarea lui viitoare. Cand esti tanar, nimeni nu se asteapta sa predici precum oameni care slujesc de la amvon de zeci de ani. Eu am aproximativ 20 de ani de predicare si imi dau seama in fiecare saptamana cat mai am de invatat si de progresat. De cele mai multe ori munca de studiu imi da mai mare satisfactie decat predicarea propriu-zisa. Un profesor si autor de carte de predicare compara pregatirea si transmiterea unui mesaj cu nasterea unui copil: inseminare, travaliu, nastere si post-partum…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: