ARE DUMNEZEU NEVOIE DE NOI?

Nu se pune problema dacă noi avem sau nu nevoie de Dumnezeu. Fără Creator nu ar fi nimic. Dar El are nevoie de ceva? A avut nevoie de un măgăruș și nu s-a sfiit s-o spună. A avut nevoie de corabia lui Petru, de cele cinci pâini și doi pești, de cei care i-au bătut piroanele în mâini și picioare…

Totuși, dilema este extremă. Între autosuficiența lui Dumnezeu și soarta noastră de ființe dispensabile, conceptul este greu de articulat. A spune că Dumnezeu are nevoie de noi sună blasfemator, a spune că nu are nevoie de nimeni sfidează realitatea (biblică). Consider că dacă i se adaugă o măsură de sarcasm și câteva picături de necredință, această întrebare face parte din categoria glumelor proaste: poate Dumnezeu să creeze o greutate pe care să nu o poată ridica? Sau ce a făcut Dumnezeu o infinitate de timp, înainte de creație, singur, fără să se plictisească? Și uite-așa au apărut migrenele!

Totuși, are Dumnezeu nevoie de noi? Depinde: dacă în aroganța noastră ni se pare că nu poate fără noi, NU, nu are nevoie! Dacă acceptăm fără dureri de cap faptul că Dumnezeu poate să aibă nevoie de ceva sau cineva dar, în același timp să nu aibă nevoie de nimeni și de nimic, atunci totul este în ordine! Înseamnă că am ajuns la concluzia tuturor lucrurilor: știm prea puțin ca să putem răspunde la (sau chiar pune) aceste întrebări. Până una alta, Dumnezeu are nevoie de serviciile, închinarea și ascultarea noastră pentru că ne vrea fericiți și împliniți!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

17 răspunsuri to “ARE DUMNEZEU NEVOIE DE NOI?”

 1. Iov 22:2-4:
  „Poate un om să aducă vreun folos lui Dumnezeu? Nu; ci înţeleptul nu-şi foloseşte decât lui. (Iov 35.7; Ps 16.2; Luc 17.10);
  Dacă eşti fără prihană, are Cel Atotputernic vreun folos? Şi dacă trăieşti fără vină, ce va câştiga El? Pentru evlavia ta te pedepseşte El oare şi intră la judecată cu tine?”

 2. Citeam intr-o carte de Tim Keller : un astronaut sovietic sa intors din spatiu si a spus ca nu l-a gasit pe Dumnezeu , la care C.S. Lewis a raspuns că ar fi ca si când Hamlet s-ar fi dus in podul castelului sãu , sa-l caute pe Shakespeare …
  Cineva numea toată drama aceasta care o trăim ” The Great Theater of God”

 3. Este un paradox interesant intre suveranitatea lui Dumnezeu si serviciul nostru pentru El. Nu stiu daca Dumnezeu chiar neaparat are nevoie de noi… dar este biblic si clar ca El se foloseste de noi.

  Ne foloseste in multe aspecte care apartin Imparatiei Sale si raspandirii ei, si vom fi folositi in viitor, printre altele, in judecarea ingerilor cazuti. Dar acesta este subiectul unui alt articol (sau carte). 🙂

 4. evident, Dumnezeu nu depinde de noi dar, asa vrea El, sa foloseasca slabiciunea noastra ca-mpreuna cu harul Lui, cele mici sa faca de rusine pe cele mari, etc. Recomand si eu textul din Iov 35:5-8. Deasemeni ca madulare unii altora, fiecarui membru i se da un dar spre folosul altuia. La nevoie, Dumnezeu se poate folosi de magarita lui Balaam. Oare parintii pamantesti de ce pun copiii la treaba? Nu ca parintii nu se pot descurca, dar vor sa educe copiii sa se deprinda si ei cu viata de om mare, sa intre-n tema macar. Domnul se descurca foarte bine fara noi, dar vrea sa zideasca-n noi caracterul de om mare, o viata duhovniceasca, cum scrie la Efeseni 4:24, sa ne transforme asemenea chipului, asemenarii Lui. Cum a luat Avraam berbecul pe Moria, putea si Hristos sa rataceasca un magar pe drum spre Ierusalim si sa-l ia, cum a luat ban din gura pestelui putea sa faca din pietre paini pentru miile de oameni. Prin aparenta nevoie de noi, de fapt Hristos vrea sa ne arate ca noi avem nevoie de El. Noi nici macar, ca oameni ce traiesc in lume, nici macar nu ne simtim ticalosia. Unii din lume se bucura-n pacat de parca ar fi cel mai bun lucru de sub soare; unii au de toate ca nici nu mai au nevoie de Dumnezeu. Deci Dumnezeu ne face partasi lucrarii Lui, ba chiar partasi suferintei Lui ca sa ne faca partasi Slavei Lui. N-are nevoie de noi; dar daca nu ne implica-n partasia cu El, nu vedem necesar sa fim aproape de El. Daca sa zicem mama munceste, copilul se joaca, unde mai este partasia mama-copil? Fata mea e bucuroasa nu cand o ignor si-o las sa faca ce vrea, ci cand o pun la treaba, ii cer sa ma ajute cu ceva, atunci face orice cu bucurie. Nu ca Dumnezeu ar avea nevoie de serviciile noastre, dar vrea sa ne bucuram de partasia cu El. S-a plictisit toata vesnicia trecuta fara noi? Nicidecum! Dar ne vrea cu El in ceruri ca sa ne bucuram, sa-i multumim, sa-l laudam si sa ne vada fericiti.

 5. @Dumnezeu are nevoie de serviciile, închinarea și ascultarea noastră pentru că ne vrea fericiți și împliniți!
  Implinirea si fericirea crestinului e data la nasterea din nou pentruca „avem totul DEPLIN in El” Slujim, ne inchinam, ascultam pentruca ne-a implinit si fericit. Alta motivatie e izvorata din firea pamanteasca careia ii place sa se laude. Sper sa nu fi „rupt in bucati” nimic care sa o oblige pe sora elisa sa-mi comenteze 🙂

 6. asta-i una din intrebarile ce ma duce mai departe la intrebarea „de ce ne-a creat Dumnezeu?”, raspuns pe care nu l-am aflat inca, ceea ce ma si face oarecum sa cred ca Dumnezeu n-are nevoie de noi.

  • Cred ca este una din tainele lui Dumnezeu;
   am vrea noi sa le stim pe toate, dar sigur Dumnezeu nu vrea asta. 🙂
   Daca ar fi avut nevoie de noi, nu ne-ar fi creat pe toti credinciosi Lui?
   Sau a creat miliarde pentru ca avea nevoie numai de unii?
   etc….
   Cert e ca numai prin mila lui mai existam.

 7. Dumnezeu ESTE Tatal nostru.Are un tata nvoie de copii?

  • si al copiilor care mor de foame in africa, cine este? hai sa vedem pe cine sa aruncam vina: pe tine sau pe Dumnezeu de situatia de-acolo? este vinovat Dumnezeu ca acei copii mor de foame, sau esti vinovat tu care-l ai pe Dumnezeu ca tata ca nu te-ngrijesti de ei?

 8. Salut Han, uite ca nu comentez. 🙂
  am cam obosit.
  Prefer sa ma gindesc la faptul ca eu am maaaare nevoie de El;
  fara de CARE as fi un nimic atit de mare.

 9. Frate pastor, unde mai gasesc studiul la Romani?
  la inregistari nu mai apare nimic decit cele legate de Anul Nou;
  dar cred ca a trecut o saptamina de atunci;
  deci s-a invechit.
  Lectia a X a s-a tinut?
  Era punctul forte pentru mine, la Elim. 🙂

 10. Are Dumnezeu nevoie de noi? General vorbind, n-ar avea. Că cine am fi noi ca Dumnezeu să ne bage în seamă? Pe de altă parte, în dragostea Sa ne tolerează toate mofturile, deşi de la Adam încoace s-ar fi scăpat de noi de câteva ori, dar intervenţia Bunătăţii Sale L-a înduplecat să ne mai dea o şansă. Apoi a venit şi Soluţia Finală – „fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât a dat pe Fiul Său pentru noi, ca niciunul să nu piară, ci să avem viaţă veşnică.”
  (În muzică există ceva asemănător: Dacă vrei să fi bun trebuie să fii în anturajul muzicienilor buni. Dar nu poţi ajunge în anturajul muzicienilor buni dacă nu eşti bun. Duhovniceşte vorbind, ca Dumnezeu să aibă nevoie de mine trebuie să umblu cu El. Dar dacă nu umblu cu Dumnezeu, atunci nu pot avea pretenţia ca El să aibă nevoie de mine.)

 11. Un lucru stiu sigur. Ca Dumnezeu ne-a iubit atit de mult incit…Oare isi da cineva viata pentru cineva de care n-are nevoie?

 12. Da Dumnezeu are nevoie de noi ca doar de aceea ne-a creat! Dar dacă noi ne incapatanam, si nu acceptam planul Sau, El poate si fără noi.

 13. Poate ca sint un pic deplasat si cineva ar sari in sus de ??? – Cind Dumnezeu a creat lutul dupa chipul si asemanarea SA, a suflat Duh de viata peste acest lut. Satana in neascultarea lui a cautat si cauta sa stringa la el cit mai multe suflari de viata (suflete)ca sa se arate ce poate el si sa se automareasca(vezi Iov) Cred ca Dumnezeu vrea acea suflare de viata inapoi –e propietatea LUI .- Dumnezeu ,da EL se foloseste de om in lucrarea Sa, dar se descurca si cu altii daca noi nu ne supunem voii LUI . Daca nu ne luptam sa dam sufletul nostru inapoi la Dumnezeu va fi suparare in ceruri si bucuria satanei si adeptilor lui. Iar in final chinurile noastre vesnic nesfirsite.

 14. …Dumnezeu are nevoie si de vase de ocara si de vase de cinste,in aceeasi masura,…pina la un moment dat.!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: