DUMNEZEU – SPORTUL ȘI ALTE AIURELI

Apreciez orice om care își trăiește credința acolo unde este: acasă, în fabrică, la școală, în magazinul unde își face cumpărăturile etc. Hai, să zicem și pe terenul de sport, măcar că pentru mine Dumnezeu și joaca au prea puține în comun. Mă rog, se consideră că la stadion vin zeci de mii de oameni și alte milioane privesc la televizor, deci o excepțională oportunitate de a ne mărturisi credința. Nu sunt foarte convins, dar… treacă, meargă.

Însă a crede că Dumnezeu se bagă în desfășurarea jocului pentru a da câștig de cauză… echipei sau jucătorului favorit, fie el și creștin, mi se pare o mare naivitate! Personal nu pot nici măcar să mă amuz la ideea că rezultatele meciurilor sportive ar fi predeterminate (afară de faptul că sunt aranjate de jucători, ceea ce în sport se mai întâmplă). Atât ne-ar trebui, să afle calviniștii chestiunea asta! 🙂

Se spune că un tătic și băiețelul său de câțiva anișori se uitau la o partidă sportivă. Vine prima echipă în teren și îngenunchează în rugăciune. ”Tati, ce fac jucătorii pe genunchi?” ”Se roagă lui Dumnezeu să îi ajute să câștige” răspunde tatăl. Intră a doua echipă și la rândul ei îngenunchează. ”Dar aceștia, întreabă copilul, ce fac pe genunchi?” ”Și ei se roagă să câștige!” Încurcat, băiatul întreabă: ”Și Dumnezeu ce face?…” ”Cred, răspunde tatăl cu un zâmbet, cred că se bucură ca și noi de un meci foarte disputat!”

Atunci când atribuim succesul sportiv al unui club sau jucător, ce facem atunci când pierde?… Sau poate își închipuie cineva că Dumnezeu dorește convertirea oamenilor la credința adevărată raportându-se la microbismele lor? Chiar afișarea exagerată de religiozitate poate fi cu două tăișuri: îmi amintesc cum doreau unii să câștige un celebru boxer care se ruga și zicea Numele lui Jesus de nenumărate ori înainte și după meci (mai ales când își snopea cu drag adversarii), până s-a aflat că (nu se știe exact în numele cui) face copii din flori.

M-am săturat să tot aud cum Dumnezeu le șoptește răspunsurile tuturor indolenților care nu învață pentru examene, cum mărește poarta adversă și o micșorează pe a noastră, cum ridică și coboară fileul ca să câștigăm noi…

Ia mai potoliți-vă și nu mai luați Numele Creatorului în deșertul distracțiilor firești, irelevante!

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

44 răspunsuri sa “DUMNEZEU – SPORTUL ȘI ALTE AIURELI”

 1. A ne arata dependenta noastra de El, o putem faca cand ingenunchem in fata amvonului sau in intr-un stadion de fotbal. Referitor la rezultatele obtinute nu cred ca inspiratia inlocuieste transpiratia. Nici la amvon , nici pe teren. Totusi , deseori Duhul Sfant inspira oameni intr-un mod miraculos in obtinerea unor beneficii personale cu caracter pamantesc. Recomand sa ascultati marturia inregistrata a fratelui Paul Negrut.

 2. Fr. Ionescu,
  ati pus punctul pe ” i „, insa legat de sportul de performanta si ” roadele lui „, ar mai fi destule de spus.
  Iata aici (…) o pozitie a mea vizavi de subiectul sportului:
  (…)
  ————
  Frate Remus,
  Postez comentariile dvs. de pe un alt blog dar nu cred că este necesar să includem alte amănunte
  Cristian Ionescu
  ————
  nu santeti de parere ca, un sportiv de performanta care se pocaieste si devine crestin, ar trebui sa-si schimbe meseria si sa faca ceva util pentru societatea in care traieste ?
  La ce foloseste faptul ca, oamenii cumpara performante sportive ?
  (…)
  daruri si talente de la Dumnezeu pentru sport de performanta ??? Eu n-am gasit asa ceva in Biblie. Nu vreau sa se inteleaga ca sant inapoiat in gandire. Accept sportul ca forma de intretinere a sanatatii si recreere, insa nu vad deloc benefic pentru oameni sa practic sport de performanta si ei sa-mi cumpere performantele.
  La ce folosesc performantele sportive cumparate de oameni ? Stiti cati bani se cheltuie la nivel mondial in industria sportului ? Bani care adunati laolata insumeaza miliarde de dolari anual , care ar putea fi directionati spre nevoi reale ale societatii in care traim.
  Cum este inaintea lui Dumnezeu ca eu sa cheltui 80$ lunar pe bilete la meciuri de fotbal, in conditiile in care cu 80$ pot ajuta doi africani bolnavi de TBC din Africa sa faca tratament sa fie vindecati de aceasta boala. Si exemplele ar putea continua ce se pot face cu 80$ lunar.
  Avand in vedere multitudinea de nevoi cu care se confrunta o multime de oameni pe pamant la ora actuala, ma indoiesc ca este placut inaintea Domnului sa risipesc bani pe performante sportive, ca: unul sare nu stiu cati metrii in lungime, altul ca alearga nu stiu cat de repede, altul ca nu stiu cat de bine joaca tenis sau cat de mult inoata fara oprire, etc,etc…
  (…)
  vad ca nu ne intelegem. Eu nu ridiculizez nici pe musulmani si nici pe crestinul de mai sus. Eu am abordat o alta latura a acestei postari. Ca lumea ridiculizeaza pe crestinii care se roaga in public si pe musulmani nu, este un fenomen, despre care Domnul Isus a vorbit de mai bine de doua mii de ani. O problema a crestinilor in comparatie cu musulmanii, este faptul caci, crestinii nu stiu sa se impuna in fata oamenilor pentru a fi respectati mai mult. De aceea crestinii au aceasta problema legata de rugaciune. Eu zic ca, crestinii au de invatat de la musulmani in aceasta privinta. Ba chiar femeile crestine au de invatat, de la femeile musulmane in ce priveste imbracamintea si alte lucruri. Dati-mi voie sa va spun ca, sant aspecte in care femeile musulmance ( care macar ca nu-l cunosc pe Dumnezeu ), dau dovada de mai mult bun simt si supunere, in comparatie cu femeile crestine. Prin asta nu ma refer la imbracamintea extremista si alte lucruri de genul acesta, insa ceea ce este corect, trebuie apreciat, chiar daca vine de la un musulman.
  Pai daca lumea este nebuna ca da atatia bani sportivilor si sportului de performanta, cine sant aceia care intretin aceasta nebunie ? Nu cumva cei ce sustin aceasta nebunie sant sportivii si suporterii care cumpara biletele la competitiile sportive ?
  Vedeti !!! Acuma ati dat dvs. raspunsul la problema ridicata de mine!!!
  (…)

 3. Dincolo de uşoara trivializare care se degajă din articol, aş avea câteva nedumeriri să împărtăşesc.
  Dacă Duhul Sfânt a inspirat pe unii scriitori ai Scripturilor să se folosească de ilustraţii din domeniul sportului, mai este acesta din urmă, o aiureală?
  Dacă Dumnezeu cunoaşte şi numărul firelor de păr din capul celor 7 (şapte) miliarde de pământeni, oare Dumnezeu să nu asistă (şi) la desfăşurarea meciurilor ?!? Nu în sensul predestinării,ci al preştiinţei.
  În sine însuşi, prin ce anume e „spurcat” sportul ?!? Nu este el, din punct de vedere moral şi/sau etic, neutru ?!?
  Şi în fine, dar nu mai puţin lipsit de importanţă, cui îi sunt adresate cuvintele mobilizatoare:

  „Ia mai potoliți-vă..!”

  (Mă) aştept la un răspuns onest şi…”pocăiesc” 🙂

  • În Biblie este dat chiar exemplul unora care se botezau în locul morților întru mântuirea lor. Asta nu înseamnă că Pavel ne îndeamnă să facem la fel. Pe de altă parte, Dumnezeu cunoaște și evidența tuturor păcatelor, care, când și, prin preștiință, înainte de a fi comise. Dar nu le este părtaș, nu?
   Imperativul le este adresat celor care, în infatuarea lor cu lucrurile lumii, nu numai că iubesc aceste distracții dar se leagă de orice brumă de așa zisă spiritualitate pentru a-și justifica microbismele ca și cum atunci când se uită la meciuri L-ar avea pe canapea, lângă ei, pe Dumnezeu. Iar activitățile lor complet lipsite de putere duhovnicească le-ar putea trece drept timp investit în lucruri merituoase.
   Consider răspunsul chiar mai pocăiesc decât întrebarea, nu? 🙂

   • Da, frate Ionescu!
    Felul de lupta al apostolului Pavel nu este unul de a deveni…sportiv de performanta, ci el construieste o paralele accesibila si inteligibila tuturor cititorilor Intiei epistole catre Corinteni 9:23-27 (si nu numai) despre O ALTFEL DE COMPETITIE !

    „Fac totul pentru Evanghelie, ca să am şi eu parte de ea.
    Nu ştiţi că cei ce aleargă în locul de alergare, toţi aleargă, dar numai unul capătă premiul? Alergaţi, dar, în aşa fel, ca să căpătaţi premiul! (Gal 2.2; Gal 5.7; Filip 2.16; Filip 3.14; 2Tim 4.7; Evr 12.1);
    Toţi cei ce se luptă la jocurile de obşte se supun la tot felul de înfrânări. Şi ei fac lucrul acesta ca să capete o cunună care se poate veşteji: noi să facem lucrul acesta pentru o cunună care nu se poate veşteji. (Efes 6.12; 1Tim 6.12; 2Tim 2.5; 2Tim 4.7; 2Tim 4.8; Iac 1.12; 1Pet 1.4; 1Pet 5.4; Apoc 2.10; Apoc 3.11);
    Eu deci alerg, dar nu ca şi cum n-aş şti încotro alerg. Mă lupt cu pumnul, dar nu ca unul care loveşte în vânt. (2Tim 2.5);
    Ci mă port aspru cu trupul meu şi-l ţin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat. ”

    Cat despre…”galeria suporterilor microbisti” prezenti pana si-n…”peluzele” blogului dumneavoastra nu este decat asa cum ati spus, INDOLENTA si INFATUARE ! Adica, o nonsalanta incurcare a…marfii cu ambalajul”; adica, „il scot la inaintare” pe apostolul Pavel pe post de superstar sportiv de tip Michael Jordan sau un modern Rocky Bilboa…al crestinilor !
    Asa cum ati spus: „Imperativul le este adresat celor care, în infatuarea lor cu lucrurile lumii, nu numai că iubesc aceste distracții dar se leagă de orice brumă de așa zisă spiritualitate pentru a-și justifica microbismele ca și cum atunci când se uită la meciuri L-ar avea pe canapea, lângă ei, pe Dumnezeu. Iar activitățile lor complet lipsite de putere duhovnicească le-ar putea trece drept timp investit în lucruri merituoase.”
    Este intr-adevar un raspuns…pe masura pocaintei celor de la peluza trairilor intens si veridic-crestine !

    pus:

 4. Mie mi se pare importantnt ca in toate sä cunoastem unde se terminä tärimul duhovniciei cäci de acolo incepe…..lumea Si stim cä toatä lumea zace in cel räu.

  Romani 8:5
  In adevär,cei ce träiesc dupä indemnurile firii pämintesti umblä dupä lucrurile firii pämintesti,pe cind cei ce umblä dupä indemnurile Duhului, umblä dupä lucrurile Duhului.

  Care este näzuinta Duhului?Pentru ce mijloceste El pentru noi cu suspine negräite?Ce inseamnä pärtäsia cu lumea?Cäte ore pe zi lucräm in via Domnului?Lucrarea (activitatea pe care o facem) este ea spre zidire?……………

  Romani 8.8
  Deci cei ce sint pämintesti nu pot sä placä lui Dumnezeu.

  Iacov 4:5
  Credeti cä degeaba vorbeste scriptura?Duhul pe care L-a pus Dumnezeu sä locuiascäin noi,ne vrea cu gelozie pentru Sine.

 5. Fr.Ionescu e cam greu pentru tine sa combati astfel de probleme cind alti pastori renumiti pe alte bloguri le incurajeaza

 6. M-am gindit la ilustratia de mai sus cu cele doua echipe care ingenunche fiecare pe teren la inceperea meciului. Daca oamenii- sportivii sint cu adevarat credinciosi , rugaciunea lor va fi „Faca-se voia Ta in cer si pe pamint”, si asta n-are nimic de-a face cu rezultatul meciului…si poate o alta cerere ar fi pentru ajutor – ca fiecare jucator al echipei sa se poarte ca un copil al Lui pe parcursul meciului. Ca oricum nu toate rugaciunile noastre ajung la Tronul Lui, mai ales alea nesocotite si egoiste…
  Eu ma bucur cind vad in orice domeniu ca se ridica cite un credincios…ca da cinste Creatorului Lui. Este asa o adiere placuta sa vezi ca oamenii pot aduce slava Lui Dumnezeu oriunde s-ar afla…in orice cuptor aprins…oricite lemne ar fi fost puse ca sa ridice temperatura cuptorului…

 7. Sporturile au minusurile lor, tehnic vorbind. Nu mă pricep la tenis, dar să vedeţi ce dezgust provoacă unele sporturi. Atletismul sau gimnastica sunt sporturi ce depind exclusiv de capacitatea sau inzestrarea fizică a sportivilor; totuşi, aceste sporturi să zicem curate, s-au murdărit cu tendinţele spre dopaj, şi cine garantează că acest fenomen e controlat cînd e vorba de bani? Fotbalul e inperfect deoarece cei mai performeri sunt opriţi în offside, regulă care împiedică jucătorii să marcheze atunci cînd depăşesc net adversarul; ca să nu mai vorbim de comerţ cu oameni (ciudat e că Uniunea Europeană excelează-n acest domeniu comercial – Apocalipsa 18:13). Sporturile cu motor nu mai depind exclusiv de talentul pilotului moto sau auto, ci de dotările maşinii, echipe mari de ingineri pentru o singură maşină care maşină e des avariată şi cere milioane de euro pe sezon. La sportul gen snooker sau biliard, e şi mai incorect: dacă un jucător joacă bine, celălalt, oricît de talentat ar fi, trebuie să aştepte prima greşeală a adversarului, altfel e simplu spectator şi pierde jocul.

  Pe stadion în tribună e mare veselie, toţi cîntă laude vreunui idol, hulesc vreun adversar, etc. Toţi care merg acolo plătesc şi nu ca la colectă, plătesc obligat şi dau bani cu inima largă; Şi nu vrea nimeni să se termine jocul aşa cum vrem noi aă se termine-odată predica lungă şi mai ales plictisitoare…

  Auzisem că s-a pocăit jucătorul de fotbal Kaka (brazilian, actualmente la Real Madrid). L-am urmărit şi eu odată să văd cum e un fotbalist pocăit; nimic remarcabil. la nevoie nervos, supărat, ca–lumea nu?

  Oare vor mai striga tribunele „vrem sînge” ca-n era gladiatorilor? Sporturi de lupte sunt şi vor mai fi.

 8. Incerc sa va conving.. nu ca Domnul are de a face cu sportul.. dar Domnul poate sa foloseasca sportul …

  Il urmaresc pe Tim Tebow de vreo 5 ani… CARACTERUL, , MARTURISIREA credintei , felul in care isi cheltuieste COMOARA , RABDAREA la insultele aduse zilnic de media liberala, CUMPATARE, IUBIREA demostrata vis a vi de copiii bolnavi.. UMILINTA ,

  Daca jumatate din pastorii evanghelici sau un sfert din membrii bisericile noastre ar avea CARACTERUL lui Tim Tebow… poate am asista la o trezire …

  In special in aceste zile in care liderii religiosi CAD in pacate asa de murdare ca nici nu vrem sa le mai amintim…sau mai rau, le acoperim..

  Daca liderii religiosi nu-l mai pot sa-l LAUDE pe Dumnezeu in SFINTENIE , iata ca PIETRELE marturisesc din „gropile” (NFL) in care asa zisul crestin, se uita cu dispret…

  Si lumea se opreste si ASCULTA ..
  Si se INTREABA ….

  Oare de ce SE OPRESTE ?
  Ptr. ca vede un CARACTER
  Si in spatele caracterului, o CREDINTA
  Si in spatele credintei aud de o PERSOANA DIVINA
  Care a FORMAT acel caracter asa de neobisnuit

  Ca de LOZINCARI e satula si lumea….nu numai noi

  • Gabi,
   Eu nu am nimic cu cazul Tebow.
   Poate să fie de zece ori mai bun (sau mai rău) decât orice pastor și decât oricine. Ai pierdut esența! Punctul meu de vedere era să nu Îl amestecăm pe Dumnezeu în sport sau orice altă patimă: să nu declarăm că stă cu noi pe sofa sau în tribună!
   În acest fel încearcă unii să-și legitimizeze microbismele.
   Nu, nu Gabi, nu putem să facem din Dumnezeu subiectul trivialului de zi cu zi (firesc sau nu).
   Deci, nu am nimic cu nimeni, să se uite toată lumea la Tebow și la cine mai vor, dar să nu declare acest lucru… o experiență spirituală că nu e!

   • Postul meu a incercat sa va convinga ca Dumnezeu se poate folosi de un om ca Tim Tebow , deoarece parea-ti un pic „neconvins” 🙂 , in rest sint de acord cu dumneavoastra..

   • Pentru Gabi Bogdan.
    Nu stiam cine este Tim Tebow, si de curios am „gugălit” sa aflu si eu cine este acet „frate” (pt cine ii frate). Am ramas surprins.Daca Dumnezeu, sau crestinismul din America este reprezentat in rugby, de el, imi vine sa plang .Cred ca Dumnezeu se poate folosi de oricine, PUTEA sa se foloseasca si de Hitler nu? Dar de Tebow nush daca se foloseste daca nu se intoarce la El . Va rog tare mult dati un search cu numele lui si uitati-va la primele 10 poze, daca un crestin is permite sa apara asa in fata oamenilor, si noi il mai si promovam, cred ca nu este bine.
    „Multi chemati, putini alesi”

 9. Cred ca e vorba de jucatorul TIM care a ingenunchiat rugandu-se inaintea meciului, gestul lui n-a placut multor spectatori si a fost privit cu dispret si ridiculizat de multi care l-au vazut.Multi crestini chiar si dintre penti. au vazut de bine faptul ca el s-a rugat ininte de ora lui sportiva , altii in schimb il suspecteaza fara sa-si de -a cu parerea , pentruca principalul e doar sa castige echipa favorita.Dar ca si noi, si sportivul TIM are recomandarea biblica despre rugaciune. Si aceasta vine din partea lui ISUS personal, adica ” cand te rogi intra in casa , inchide usa dupa tine si roagate in asuns si Dumnezeu care vede in ascuns iti va rasplatii” E adevarat ca Isus nu a avut casa dar EL s-a retras in locuri singuratice pentru ca si rugaciunea lui sa fie in asuns . In consecinta , pentruca TIM nu a tinut cont de recomandarea biblica , fapta lui aparent BUNA a fost Graita de rau. Asa ceva se intapla si in biserici. Invitatul la predica ajunge la amvon si in fata intregii asistente se aseaza pe genunchi si se roaga pentru ca predica lui sa fie cat mai reusita. Dar, daca nu sa rugat acasa , predia lui este in consecinta ,comentata si chiar vorbita de rau. E bine sa ne rugam dar sa respctam recomandarea biblica in toate cazurile.Sa aveti o zi fericita.

  • @ Chris
   In legatura cu rug. pe genunchi in fata publicului inainte de a predica, parerea mea e ca aceasta „inchinare” poate fi un gest de umilinta, prin care persoana recunoaste ca are nevoie de harul si ungerea Duhului Sfant, sau poate fi o traditie fariseica, de ochii lumii, atunci cand acasa in „odaita”, omul nu-si face timp sa stea la sfatul lui Dumnezeu,(cum ai spus si tu) de unde sa primeasca „lumina”,si „ungerea” de sus.Azi e nevoie ,mai mult decat oricand, de predicatori cu inspiratie profetica, care sa ne aduca un mesaj proaspat, potrvit cu nevoile si problemele zilelor noastre, (chiar daca acestia nu ingenuncheaza in fata publicului,dar care vin „cu lectia invatata”)
   Imi aduc aminte de o „poveste”, cu doi oameni care trebuiau sa treaca peste un pod stramt si dificil.Se spune ca primul inainte de a trece, a ingenuncheat, s-a rugat, dar a cazut in apa.Al doilea nu s-a rugat la capatul podului, dar a trecut cu bine. La intrebarea, care a fost secretul ca s-a intamplat asa, raspunsul era ca al doilea s-a rugat suficient de mult inainte de a porni in aceasta calatorie.Sa invatam si noi din asta.

   Sa ai o saptamana binecuvantata !

 10. Si Estera a fost implicata in imparatie Am spune dupa mintea noastra ca Nu ar fi fost corect sa se casatoreasca cu unul care nu era din neamul evreilor…etc.etc. Si totusi Dumnezeu o cheama si isi face numele de slavaDumnezeu face ce vrea El ridica si coboara pe cine vrea si de unde vrea

  • Estera n-a fost implicata intr-o competitie sportiva de adulare a eului personal ci intr-o lucrare,intr-o lupta de supravietuire a neamului ei !
   Mesajul lui Mardoheu catre verisoara sa Estera ( cap. 2:5-7) era: „Caci, daca vei tacea acum, ajutorul si izbavirea vor veni din alta parte” (Estera 4:12-17). Nicidecum, „Fii sportiv de performanta, si te vom adula cu totii, inclusiv…Haman !” Bine-am zis ?

   • @Aciduzzu Nu orcine poate fi sportiv.Numai cine are talent.Hai sa fim sinceri din citi predicatori nu facem noi idoli.Or din citi cintareti???? Totusi nu fac idol din nimeni Cintaret predicator sportiv,Dar apreciez pe cei ce pot sa stea in bataia vintului acolo la locul unde la ridicat Dumnezeu

  • Andra,
   Este interesant ceea ce ai spus tu despre Estera, dar ce s-a petrecut atunci a fost o exceptie. Cand spunem ceva, trebuie sa fim atenti, ca altii (altele) sa nu interpreteze gresit.S-ar putea ca cineva sa spuna: „daca asa stau lucrurile, inseamna ca e OK sa ma casatoresc cu cineva necredincios”, lucru care este contrar invataturii N.T., si care, spiritual vorbind, poate duce la un faliment cu urmari dezastruoase. Sa ai o zi buna !

   • Imi pare rau daca mai inteles ca si cum as dezlega or aprecia casatoria cu baieti credinciosi or fete necredincioase.Nu asta am vrut sa spun.Doar ca Dumnezeu este stapin sa aleaga.si Numai EL ridica si coboara.O sa fiu mai atenta in ceia ce scriu Nu vreau sa fiu prilej de cadere pentru nimeni

 11. As dori sa arat o olta perspectiva in ce priveste fenomenul Tebow.Pentru el a juca footbal, este un job, exact cum pentru alti este un job sa fie timplari, zidari,machinist, etc.Fiecare dintre noi la locul de munca suntem chemati sa-l aratam pe D-zeu si sa nu ne rusinam de-al arata altora.Imi place sa cred caci cu toti facem acest lucru.Diferenta intre noi si Tebow, este ca jobul lui este public si ceea ce face el este vazut de milioane de oameni.Este de apreciat faptul ca el a ales sa fie un asemenea crestin, care nu se rusineaza de D-zeu lui, chiar daca este un pret de platit pentru acest lucru.Intrebare mea care mi-o adresez mie si noua tuturor este, cum il cinstim noi pe D-zeu in fata colegilor nostri, vecinilor, etc,? Stiu ei de noi ca suntem crestini?

  • Mike –aici ai pus punctul pe,, I ” Se pare ca noi ne cam ferim sa spunem celor din jur ca sintem crestini ,tocmai datorita faptului ca( nu traim ceace declaram ca sintem) nu vrem sa devenim hipocriti. Oricum daca nu proclamam pe Dumnezeul mostru si ne este rusine de EL si EL se va rusina de noi la timpul potrivit . Daca Tim Tebow declara ca are un DUMNEZEU puternic la care se inchina in public si nu-i este rusine – poate determina si pe cei sovaielnici SI SLABI IN CREDINTA sa prinda curaj sa ne unim cu totii si sa dam slava LUI, caci EL merita inchinarea noastraa a tuturor

 12. Exista un personaj foarte mediatizat in Romania, care, indobitocit de atita bogatie si de propria incultura, sustine tot timpul ca echipa patronata de dinsul ( Steaua) este, cumva, in gratiile divinitati, pentru simplu motiv a religiozitati lui pioase( asa crede el!!!). Vocabularul, comportamentul vulgar, lipsa de respect fata de antrenori si jucatori, ignoranta lui, insa, sunt la cote de neatins pentru un om de rind , fie el chiar si necredincios!!.. Rezultatele echipei Steaua din ultimi 4 ani au fost dezamagitoare.!
  Idea mea e ca putem fi mindri de Tim Tibow , dar sa nu ne devina un idol, sa-l mediatizam si sa punem realizarile sale pe plan sportiv ca si cum ar fi un ajutor divin. Realitatea e ca performantele lui are de a face mai mult cu munca si talentul decit cu divinitatea!!

 13. @Dan Damian,
  Bine punctat, frate !
  Acesta este un punct de vedere corect, o lumina plina de intelepciunea aprecierii valorilor (sau nonvalorilor) din care ar trebui sa-i priveasca pe ceilalti crestini de…”performanta” !
  „Idea mea e ca putem fi mindri de Tim Tibow , dar sa nu ne devina un idol, sa-l mediatizam si sa punem realizarile sale pe plan sportiv ca si cum ar fi un ajutor divin. Realitatea e ca performantele lui are de a face mai mult cu munca si talentul decit cu divinitatea!!”

 14. Se pare ca Domnul Isus ar avea si El o opinie despre „tebowing,” in special cand Tebow nu prea merge la biserica Duminica de vreo 6 luni (Duminica e zi de footbal):

  5 Cînd vă rugaţi, să nu fiţi ca făţarnicii, cărora le place să se roage stînd în picioare în sinagogi şi la colţurile uliţelor, pentruca să fie văzuţi de oameni.

  6 Ci tu, cînd te rogi, intră în odăiţa ta, încuie-ţi uşa, şi roagă-te Tatălui tău, care este în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti.

  • Chris, buna (i)logica… 🙂
   Pai atunci sa desfintăm rugaciunea in comun , sau ora de rugaciune

   Sezonul de NFL are 16 meciuri , unul este lunea, unul de obicei, este sâmbăta , așa ca înseamnă vreo 3 luni jumătate …

   Am prieteni ( doctori 🙂 sau vinzatori, sau truck drivers) care lucra aproape in fiecare duminica , ce zici, o sa-si piardă mintuirea 🙂 ?

   • 🙂 Pai am stiut ca vei reactiona cu detalii… A fost un pic de „bait.”

    Orium, daca nu se roaga la biserica incepand din August (preseason) pana in Ianuarie, cu vreo doua, trei Duminici exceptie, atunci macar pe stadion! 🙂

    Totusi, serios vorbind, imi place de Tebow…. Actiunle lui caritabile, abstinenta, segmentul anti-avort anul trecut (la superbowl cred), nu-i este rusine de credinta in Christos, toate acestea demonstreaza o credinta autentica.

    Prietenii tai 🙂 nu-si vor pierde mantuirea, pt ca Christos este centrul vietii lor, corect?

 15. Si ca o completare:
  Sincerea cinstire a mamelor care ne-au nascut este un pericol de a inlocui Divinitatea din Bisericile Domnului, dar mediatizarea unui sportiv ca Tim Tibow si „insiroparea” lui intr-un eventual subiect de predica rostita de la amvon (credeti-ma am ajuns sa ascult o adevarata predica despre el, nu numai o simpla pledoarie despre el) oare nu aduce a curata idolatrizare de catre galeria fanilor si simpatizantilor sai ? De ca sa nu fim „fani” pro-apostolul Pavel, pro-competitia la care a participat el si marturisita de el in 1 Corinteni 9:23-27, asa cum am mai amintit la aceasta postare ?

  „“Fac totul pentru Evanghelie, ca să am şi eu parte de ea.
  Nu ştiţi că cei ce aleargă în locul de alergare, toţi aleargă, dar numai unul capătă premiul? Alergaţi, dar, în aşa fel, ca să căpătaţi premiul! (Gal 2.2; Gal 5.7; Filip 2.16; Filip 3.14; 2Tim 4.7; Evr 12.1);
  Toţi cei ce se luptă la jocurile de obşte se supun la tot felul de înfrânări. Şi ei fac lucrul acesta ca să capete o cunună care se poate veşteji: noi să facem lucrul acesta pentru o cunună care nu se poate veşteji. (Efes 6.12; 1Tim 6.12; 2Tim 2.5; 2Tim 4.7; 2Tim 4.8; Iac 1.12; 1Pet 1.4; 1Pet 5.4; Apoc 2.10; Apoc 3.11);
  Eu deci alerg, dar nu ca şi cum n-aş şti încotro alerg. Mă lupt cu pumnul, dar nu ca unul care loveşte în vânt. (2Tim 2.5);
  Ci mă port aspru cu trupul meu şi-l ţin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat. ”

 16. Ce ziceti de jucatorii profesionisti? ei au o profesie din care traiesc si nu o ocazie de distractie;pentru un jucator profesionist este o spaima fiecare meci iar acelasi meci este o pricina de distractie pentru spectator.Exista alternativa parasirii acestor meserii (ca si altele), in momenutl in care ai primit Chemarea la Imparatie, dar costa si nu toti sunt dispusi sa plateasca.In tagma cantaretilor de pilda, sunt cazuri in care Chemarea l-a determinat sa renunte la tot cu toare riscurile sau sa se adapteze, cântând la doua capete.Chemarea (VINO DUPA MINE) insa presupune un singur raspuns.

 17. Frate Cristian,
  vá cer ajutorul intr-o situatie mai delicatá.
  Un „prieten „,miscat de cuvántul lui Dumnezeu,cere sá fie botezat.Problema e cá acesta lucreazá intr-un local unde se vinde si báuturi alcoolice.Ce facem cu el?Dacá se lasá de lucru e foarte posibil sá rámáná mult timp fárá.Dacá nu,va trebui sá vándá si báuturi clientilor .

  • Cred că Dumnezeu va răsplăti credincioșia lui și va găsi altceva. Dar și dacă nu va găsi tot este bine să iasă de acolo!

   • fr. Ionescu, ce ziceti? Este exceptia
    de mai jos aplicabila la un crestin ?

    2 Impara?i 5:17-19 VDC

    Atunci Naaman a zis: „Fiindcă nu vrei să primești tu, îngăduie să se dea robului tău pămînt cît pot duce doi catîri; căci robul tău nu mai vrea să mai aducă altor dumnezei nici ardere de tot, nici jertfă, ci va aduce numai Domnului.
    Iată totuș ce rog pe Domnul să ierte robului tău: cînd stăpînul meu intră în casa lui Rimon să se închine acolo și se sprijinește pe mîna mea, mă închin și eu în casa lui Rimon: să ierte Domnul pe robul tău, cînd mă voi închina în casa lui Rimon!“
    Elisei i-a zis „Du-te în pace.“
    $După ce a plecat Naaman dela Elisei și a fost la o depărtare bunicică,

   • Fr Cristi, de Gabi nu scapati asa usor… cunoaste foarte multe exceptii 🙂

    Gabi, ce zici, situatia cu Namaan se incadreaza la iertarea prezenta a pacatului premeditat din viitor? Problema e ca nu prea gasim doctrina asta definita in Biblie. Cu toate ca unii o incorporeaza in sistemul lor teologic…

   • Chris, eu nu sânt teolog, nici fiu de teolog, așa ca dacă Elisei a spus ” du-te in pace” , eu ce pot sa zic ?

    Cite păcate nepremeditate exista?

    Dacă cineva crede ca pocăinta este un mijloc de a scapa cu basmaua curată si prin care Dumnezeu este obligat sa ne ierte, acel cineva încă nu a înțeles Iubirea lui Dumnezeu… Trăiește încă sub lege…

    Pocăinta adevarata este un rod si un dar al Duhului Sfint… si numai cel care trăiește in Duhul o poate experimenta..

    30
    Și pe aceia pe cari i -a hotărît mai dinainte, i -a și chemat; și pe aceia pe cari i -a chemat, i -a și socotit neprihăniți; iar pe aceia pe cari i -a socotit neprihăniți, i -a și proslăvit.

    Interesant , nu crezi? 🙂

   • You said something very perceptive about the attitude: „Dumnezeu este obligat sa ne ierte.”

    I agree with you because there is an underlying attitude sometimes in our churches that God is obligated to forgive us every time we fall. He’s not obligated to do anything… especially give people second chances… But many times He does give second, third etc chances. Amazing grace.

    ps. Imi place si mie versetul 30 🙂

 18. Atentie maxima la titlu! Cred ca ar trebui revenit asupra formularii si pe viitor mare grija. Se poate intelege, si chiar asa este formulat, desi stiu ca nu aceasta s-a dorit, ca Dumnezeu nu este decat o alta aiureala, asa ca sportul si nu mai stiu ce altceva. Daca am dreptate faceti corecturile de rigoare, daca nu iertati. Fiecare cuvant sa fie dres cu sare si cu har.

 19. Estera a fost dusa in robie ea nu avea de ales , si pe deasupra a fost planul lui Dumnezeu pentru poporul lui ca sa fie salvat

 20. Cand am vazut duminica titlul articolului postat pe Facebook (unde inca a mai ramas neschimbat) nu m-am putut abtine sa nu comentez. Ca si Dan am sesizat acelasi lucru. Am intrat pe Blog si m-am mirat sa vad ca nimeni nu zice nimic. De doua zile astept schimbarea titlului. Ma gandeam daca a contat vreun pic si comentariul meu cu privire la el. Desi mica prelucrarea, va multumesc ca ati schimbat.

  • Sunt într-adevăr formulări de fraze care pot însemna mai multe lucruri.
   Nu cred că a avut cineva dubii cu privire la sensul pe care l-am intenționat. Oricum, mulțumesc pentru observație. Intru foarte rar pe facebook, doar pentru a confirma friends. Articolele intră automat.

 21. Acum vre -o 25 de ani aceste subiecte ar fi produs furtuna in biserica.Nu ascund ca nu impartasesc acest mod de abordare , de a-l implica pe Dumnezeu in aceste activitati sportive , fie ele imbracate in versete biblice! Calea pe care Domnul Isus ne-a trasat-o , este extrem de ingusta si dreapta . S-a convins pana si Baalam, ca nu exista spatiu liber ,nici la dreapta si nici la stanga.Ce savarsea Rahav in Ierihon era un sport national , dar nu si-a mai permis sa -l continue dupa ce sa intilnit cu adevaratul Dumnezeu.Ehei , ceva tot nu inteleg eu la „neprihanitul Lot”care-si chinuia sufletul – dar isi permite sai numeasca pe acei nelegiuiti din Sodoma, „fratii mei””! Multe din profesiile pe care unii din crestini le practica cu putina ingaduinta crestina ,n-au nimica de a face cu calitatea de madular in trupul lui Hristos. Facem compromisuri de dragul unui cistig marsav , cu scuza ca trebuie sa maninc si eu ceva , neincrezandu-ne ca EL ne poate purta de grija . Ori tocmai ingrijorarilen noastre il dezonoreaza pe Dumnezeu. Cred ca si cei trei tineri in Babilon ar fi putut face putina miscare ritmica , doart nu-i vedea nimeni. Au ales sa ramana verticali ca peste mii de4 anin eu si altii sa ramanem ca ei Ai Domnului pentru totodeauna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: