NU MI-AM ÎNCHIPUIT CĂ TE VEI LEPĂDA

Bryan Duncan și Sweet Comfort Band au înregistrat acest cântec (prin 1984) referitor la cineva care i-a condus pe alții la credință, ca apoi el însuși să cadă. Persoana întâi (unul dintre cei convertiți), deși dezamăgită de lepădarea de credință a mentorului, rămâne statornic. Deși nu reprezintă (pe alocuri) stilul meu preferat și nici nu știu prea multe despre cântăreți, muzica lor este destul de melodioasă iar cuvintele sunt absolut cutremurătoare. Aviz celor care, așa cum spunea apostolul odinioară, ”nu cumva după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat”. Sub imaginea video sunt cuvintele în engleză și română. Scuzați traducerea liberă, a fost cam în grabă…

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

15 răspunsuri to “NU MI-AM ÎNCHIPUIT CĂ TE VEI LEPĂDA”

 1. ”…am ajuns o privelişte pentru lume, îngeri şi oameni” 1 Cor 4:9
  ”De aceea, luaţi toată armura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul” Ef 6:13

 2. În Biblia mea zice aşa:
  „20. Căci dacă, după ce au scăpat de întinăciunile lumii, prin cunoaşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iarăşi se încurcă în acestea, ei sunt învinşi; li s-au făcut cele de pe urmă mai rele decât cele dintâi.
  21. Căci mai bine era pentru ei să nu fi cunoscut calea dreptăţii, decât, după ce au cunoscut-o, să se întoarcă de la porunca sfântă, dată lor.
  22. Cu ei s-a întâmplat adevărul din zicală: Câinele se întoarce la vărsătura lui şi porcul scăldat la noroiul mocirlei lui.” (II Petru 2: 20- 22);

  Şi iarăşi, cutremurător:
  „4. Căci este cu neputinţă pentru cei ce s-au luminat odată şi au gustat darul cel ceresc şi părtaşi s-au făcut Duhului Sfânt,
  5. Şi au gustat cuvântul cel bun al lui Dumnezeu şi puterile veacului viitor,
  6. Cu neputinţă este pentru ei, dacă au căzut, să se înnoiască iarăşi spre pocăinţă, fiindcă ei răstignesc loruşi, a doua oară, pe Fiul lui Dumnezeu şi-L fac de batjocură.”
  (Evrei 6: 4- 6).

 3. sunt unii care se intorc in lume la scurt timp dupa ce s-au pocait, si asta din cauza ca nu a fost cine sa fie langa ei sa-i „creasca”. cand au vrut sa se implice in biserica, sa se faca utili, au fost dati la o parte zicandu-le sa-si vada de lungu` nasului. nu-i suficient doar sa-i bagi in apa botezului. unii cad pt ca n-au avut pe nimeni langa ei ca sa-i sustina, ori au fost tratati supeficial. nu toti oamenii sunt la fel de puternici, asa ca eu nu-i condamn. de condamnat sunt cei care stau in lume dar se cred in imparatie, cei c-o viata duplicitara. sau lor li se aplica versetele de mai sus (la care iute va pricepeti sa le aratati). insa oare cati dintre noi ofera o mana de ajutor acestor oameni? ca de judecat e usor.

  • Nici măcar nu ați făcut efortul să distingeți la cine ne refeream: nu la cei întorși de curând, ci la cei care au lucrat la convertirea și ucenicizarea altora…

   • recunosc ca n-am facut niciun efort.
    totusi cred ca m-am referit si la cei la care va referiti dvs.

   • Frate pastor,
    Fenomenul…transferului de vinovatie este specific caderii in pacat ! Dumnezeu il intreaba pe primul om „ascuns” dupa un…sort de frunze: „Ce-ai facut ?” Raspunsul a venit promt: „Nu eu, femeia…!” La randul ei, femeia este intrebata: „Ce-ai facut ?” Raspunsul a venit la fel de repede si cu aceeasi intentie de a-si transfera propria vinovatie: „Nu eu, sarpele…”
    Sarmanul sarpe…, el spre cine sa-si mai transfere propria vinovatie ?

    Pentru ca „fiecare se vedea drept (neprihanit) in ochii lui, fiecare facea ce-i placea” (Judecatorii 21:25; 17:6; 18:1;19;1; Deuteronom 12:8)
    Pentru ca n-aveau niciun…Dumnezeu, fiecare facea ce-i placea, fiecare se vedea neprihanit in ochii lui, fiecare se socotea indreptatit sa „scoata paiul din ochii altuia”(Matei 7:1-5), fiecare se credea indreptatit in comportarea lui sa-si transfere propria vinovatie in…”cậrca” semenului sau.

    Daca cineva cade in pacat, este de vina…ceata prezbiterilor, comitetul ! Daca cineva este nestatornic si labil spiritualiceste, este de vina pastorul…Dace cineva s-a botezat facand astfel o marturisire mincinoasa, este de vina …botezatorul ca si-a pus mainile peste el in graba…

    Daca cineva nu mai frecventeaza biserica este pentru ca vre-un prezbiter, dirijor de cor, lider de tineret „i-a taiat maul” din prima zi de dupa botez cand si el venise cu bagaje doldora sa zica ceva…
    Toti sunt vinovati (de drept), numai cel vinovat(de fapt), nu este vinovat nicidecum, niciodata !

    Tot astfel, si dupa astfel de conceptii, interpretari extrabiblice, il putem blama, il putem acuza pe apostolul Pavel socotindu-l vinovat ca din cauza ca…nu „l-a pus” pastor la Colose sau tesalonic pe Dima, acesta s-a pierdut ca magaru-n ceata…,nicidecum doar „din dragoste pentru lume”.!

 4. Trist…am ascultat cantecul, l-am filtrat prin inima….sincer m-ar durea sa stiu ca fratii nostri, tocmai ei, cei care ne-au invatat, ne-au indrumat, au fost un exemplu, sa cada.Ei care erau pilda turmei sa alunece?Ei care erau oamenii alesi de Dumnezeu sa se piarda?Ce a facut posibila aceasta cadere?De ce?De ce?
  P.S.: Frate Cristian Ionescu, cand se intampla un astfel de lucru e premeditat?

  • Nu știu dacă omul se gândește dinainte la tot scenariul, poate nu.
   Dar după ce intră în hora păcatului, mișeliile pe care le comite pentru a-l acoperi și a-l continua, da, sunt premeditate (vezi David, doar că el s-a pocăit).

 5. Frate Cristi,
  Vă mulţumesc că mi-aţi reamintit să ţin ochii ţintă la Hristos, nu la cel care mi-a oficiat botezul în apă sau nunta.

 6. Da frate pastor, cine are puterea sa puna corect in context ceea ce cu disperare se striga inaintea Domnului prin acest cintec, poate sa cistige cu sprijinul Duhului Sfint, cit din citeva predici bune, tari si sanatoase.
  Eu vad prin aceasta postare ca si in cele vremi de tulburare, Domnul are pe meterezele catatii vegheatori care inca mai dau semene deslusite.Fiti binecuvintat.

  • PS. Sa ma scuzati ca am uitat ideea de baza a comentariului meu. Autorul versurilor cred ca din dragoste pentru credinta si din dragoste pentru Dumnezeu se necajea ca cel care pusese umarul la schimbarea lui, cel care acum era de unde a venit el.
   Orice asemanare cu cei care au intors cu miile oameni la Isus si si-au sacrficat ani de misiune pentru marturisirea Evangheliei si care lasa jos garda la sfirsitul felului lor de vietuire, este intimplatoare. Dar sa ne rugam Domnului sa ne pazeasca.

 7. Cadrul in care personajul principal isi desfasoara activitatea, asa cum reiese din versuri, arata mai degraba ca o scena de teatru, deci sigur el nu era angajat in lucrarea de ucenicizare. Faptul ca „rodul” lui canta o cantare in care nici macar nu este pomenit Domnul Isus, ci doar un continuu „you led me to believe”, arata iarasi modelul de artist si nu de smerenie pe care liderul l-a semant. „To believe” what? Asta ma face sa indraznesc sa spun ca credinta lor este doar acea credinta cu mintea si nu cu inima. Nu am auzit pana acum ca un lucrator autentic sa se lepede de Mantuitorul, dupa ce a facut ucenici. Cei ce se leapada sunt produsul estradelor americane. Nu neg dezamagirea si durerea cantaretului, dar cantarea nu aduce deloc lauda Domnului, mai degraba vrea sa sensibilizeze audienta la nivel emotiv. Inca o ceasca de apa calduta a evangheliei americane!
  O spun cu strangere de inima, nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar sa fim atenti fratilor la mesajul cantarilor si la cei ce le canta! Daca o cantare nu are pic de inspiratie divina, ne putem da seama usor de conditia spirituala a cantaretului…

  • O, cum să nu! Cunosc personal câteva cazuri.
   Scopul acestor versuri nu sunt nici lauda lui Dumnezeu, nici zidirea spirituală și nici măcar așezarea imaginii într-un context oarecare. Doar un pur avertisment și nimic altceva.
   Mai e nevoie și de asemenea atenționări…

 8. E vorba de atentionare la posibilitatea caderii..desigur e usor sa cazi;
  sa ne fereasca si sa ne ajute Dumnezeu pe fiecare.
  Nu degeaba ni se zice” fii atent la tine sa nu cazi ” .
  Sunt situatii limita in viata si ma gindesc la tineri si nu numai;
  care traiesc intrun mediu la serviciu cu oameni fara Hristos, unde Cel rau, fac e tot posibil sa aluneci, incet -incet.
  Colegele din lume sunt o adevarat ispita.
  Rugaciunea de ajutor catre Domnul , pentru a ne face gindurile noastre roabe ascultarii de Cuvintul Lui, trebuie sa fie continua.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: