CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI… CU FORȚA

Nu este treaba mea dacă și de ce se construiește o catedrală ortodoxă și nici unde (lângă Parlament). Nu am să dezbat acum conceptul teologic (fals) care presupune cum se poate realiza (sau proclama) mântuirea unui neam. Nici chiar ideea că se construiește sau nu cu bani de la bugetul statului nu mă afectează în primul rând, deși sunt împotriva interacțiunilor financiare de orice gen între stat și biserică. Reportajul de mai jos prinde o idee mult mai profundă: este acum momentul să ne exprimăm dragostea de Dumnezeu și atașamentul credinței noastre prin catedrale impunătoare care secătuiesc vistieria publică în vreme ce curg zdrențele de pe popor? Și, chiar dacă economia mergea foarte bine, au dispărut oare amărâții, suntem cumva în domnia de 1,000 de ani? Avizul nu este doar pentru ortodocși sau catolici ci și pentru spiritul catedral de care ne-am îmbolnăvit și noi neoprotestanții de la o vreme (inclus fiind și subsemnatul, da-mi trece!). Nu ne-ar strica ceva mai multă modestie! Se poate construi un locaș de închinare încăpător, funcțional, confortabil, bine dotat și cu o estetică plăcută fără să cădem în păcatul meșterului Manole. Nu am crezut că voi ajunge să-i dau de exemplu pe americani la ceva bun ( 🙂 ) dar la acest capitol (și la altele) am avea multe de învățat de la ei.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

13 răspunsuri sa “CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI… CU FORȚA”

 1. Prov.30:11, „Este un neam de oamenicare blastama pe tatal sau ,si nu binecuvanteaza pe mama-sa.Este un neam de oameni care se creda curat, si totusi,nu este spalat de intinaciunea lui.Este un neam de oameniai caror ochi sunt trufasi,si care isi tin pleoapele sus.Este un neam de oameni ,ai caror dintii sunt niste sabii, si ale caror masele sunt niste cutite, ca sa manince pe cel nenorocit de pe pamant, si pe cei lipsiti dintre oameni.”Nu este mai putin adevarat ca si cei din alte culte nu se lasa mai prejos. Construim intr-o veselie ziduri si scoli teologice . Taiem panglici si facem sarbatoare din te miri ce . Da ce mai ziduri si palate au unii din mai mari i nostri si ei predica despre cumpatare si sa mai si declara ‘dusmani ai lacomiei . P e buna dreptate unora li se si spune ‘ un siiDomnului” . Pe altii sai judece ai lor , da pe noi si Domnul si lumea ?

 2. Cu capu-n piept, cu ochii-n lacrimi -El care viata le-a jertfit –
  se-ntoarce trist pe-aceeasi cale pe care vesel a venit,
  spunandu-si plin de-amaraciune, oftand din ce in ce mai greu,
  ca oamenii cladesc biserici, dar …rastignesc pe Dumnezeu…

  de Milly King, ultima strofa a poeziei ” Revenire”

  Luca 18:8 : „Dar cand va veni Fiul Omului, va gasi El credinta pe pamant?” …..sau numai biserici?….. intreb eu…..

  Tragedia veacului in care traim:
  -construim parlamente….. unde sa aproba legi de subjugare…..
  -construim spitale…..unde se fac avorturi si putem omori fara a fi pedepsiti……
  -construim scoli…..unde se invata ca nu exista Dumnezeu…..
  -construim biserici…..unde ne adunam sa ne facem mai rai, nu mai buni (spune Scriptura, nu eu…)

 3. ” O neam al meu batut cu viscol si cenuse,
  In lanturi sub zavoare ai gemut
  Si cand ai vrut sa frangi robie si catuse
  Tradarea a venit si te-a vandut.
  Ce greu blestem si ce osanda,
  Ti-a scris cu sange’nalta stea,
  Misei si slugi s’au strans cu totii ca sa vanda,
  Pe cei ce vrura Mantuirea ta .”
  R.G.

  • NOC, iar eu, „vrasmasul” cu intrebari grele. Ajuta-ma sa cunosc despre ce autor este vorba si daca cele consemnate sunt din vreun volum. Cu dragoste sfinta pentru acuratetea si oportunitatea materialelor aduse de tine.Domnul isus sa te binecuvinteze.

 4. De ce sa ne framintam capul cu lucruri inutile?Doar ne spune si firea ca: Ortodoxia este religie de stat;
  – conducerea bisericii de stat este a statului
  – intrucit nu au frica de Dumnezeu si rusine de oameni, slujesc pentru bani.Au ajuns din nou cei mai bogati in rindul romanilor.Au facut pact cu guvernanti pina si-au primit toate vechile privilegii si averi inapoi. Si doar stim ce produc si cu ce productivitate.Da.Sa nu uitam „fabricile „de luminari ,prapuri si odajdii popesti.
  -sunt grefati pe bugetul statului
  -trebuie sa contribuie cu bani la partidul celor ce conduc si care le fac parte din buget;
  Intrebare care sunt pirghiile de a ajunge la banii bugetului fara sa poti fi acuzat de furt?
  -pui la conducerea cultului omul guvernului Mitropolitul Daniel si cel de Constanta se spune ca au si grade.Si citi or mai fi si ai cui?Doar mila lui Dumnezeu ii poate rabda.
  -stabilesti raportul de para-indarat
  -stabilesti o investitie cit mai costisitoare (chiar daca nu ai nevoie de ea.Ce credeti ca aveam nevoeie de 6-7 telegondole la schii si de 400 sali de sport cind poporul moare de foame si de foame spirituala?)
  -se aloca sutele si miile de milioane din bugetul statului si…deficitul bugetar este platit de populatie
  Popa si cu maharii guvernului isi impart furaciunea care este facuta cu acte in regula, executia lucrarilor fiind incredintata companiilor proprii.I-a invatat Ceausescu autogospodarirea si iaca a venit timpul aplicatiilor.
  Oricum, lucrul cel mai important care nu s-a spus este ca dregatorii popilor, fara a motiva de ce, au solicitat ca aceasta cladire ortodoxa(ca nu-i pot spune casa de adunare iar biserica in nici un caz) sa fie cu 15 metri mai inalta decit casa Poporului.Pentru mine ramine ce taina ascund cei 15 metri.

 5. Multa fala lumeasca.
  Dac-ar putea zidurile acelea falnice sa se roage ar mai fi ceva.
  Dar oare templul lui Solomon si al doilea templu si….cel care
  va urma nu vor fi tot ceva de genul asta?
  Pe de alta parte ,am vazut in orasul meu pe fatada unei vile
  pompoase ,scris cu litere mari: Slava lui Dumnezeu.
  Nu sunt in masura sa judec,dar n-am inteles ce vroia sa transmita acel om.
  Slavea pe Dumnezeu ca i-a dat bogatie sau dorea sa stie lumea ca e cinstitor de Dumnezeu?E greu uneori sa deosebesti fatarnicia de sinceritate dar parca dorinta
  asta ostentativa de a arata lumii ca esti mare cinstitor de Dumnezeu …nu da bine.
  Parerea mea.

 6. …penticostalilor, nu e treaba noastra…

  • Ba e treaba noastră din mai multe motive:
   1. Se face și cu banii noștri (nu este esențial)
   2. Și nouă ne cam ard călcâiele la coadă în așteptarea rândului (ceva mai grav)
   3. Ne-am cam molipsit la ”zidiri” (ceea ce este cel mai grav) sofisticate. În ultima vreme am văzut câteva construcții de biserici foarte simple dar frumoase, funcționale, aerisite, dotate dar nu extravagante. Deci, se poate!

 7. Credeti ca Templul din Ierusalim n-a fost construit in timpul domniei lui Solomon cu mari sacrificii materiale si umane ? Nu s-au „alocat” sume uriase din „bani publici”. din birurile di tributurile de vasalitate de la natiunile subjugate din…imperiu si care aveau o cu totul alta religie ?
  In final, prin ridicarea acestui Templu, o minune a lumii antice, credeti ca vreii s-au facut mai buni, mai cucernici, mai piosi ?
  Ridicasera un templu vizibil maiestuos, materialiceste vorbind, dar demolasera si adusesera in ruina Templul duhovnicesc al inimii lor pervertite la pacat si idolatrie, inca din timpul vietii de declin apostatic a lui Solomon, acelasi rege maret care ridicase Templul…(1 Regi 11:1-13)
  Imediat dupa moartea lui Solomon, s-au vazut consecintele construirii de Temple (catedrale si biserici, am zice noi extrapoland istoria care se repeta, dar fara ca cei indrituiti, imputerniciti, sa ia seama cu o intelepciune duhovniceasca…)

  Si a fost daramat…

  A venit apoi, Irod cel Mare, un corcit conducator religios care din megalomanie construieste un al doilea templu care se dorea a fi mai faimos decat cel construit de catre Solomon….

  Cutreierand cetatea, si insotit de discipoli, micul grup de viitori misionari ai Nazarineanului, admirau sub razele asfintitului impunatoarele ziduri inalte de 45 de metri.
  Unul dintre dicipoli, exclama deodata extatic: Invatatorule, uite ce ziduri…!”
  Raspunsul Divinului Invatator a venit prompt, pe neasteptate siderand grupul de ucenici: „Nu va ramanea aici piatra pe piatra care sa nu fie daramata !”

  Si a fost daramat, a doua oara…Si s-a trecut cu plugul…

  Unii inca mai spera intr-o a treia constructie a temlului din Ierusalim, constructie care va marca inceputul…sfarsitului. S-a rascumparat vatra sacra a Templului, se aloca in taina sume uriase, in aur, pentru a reincepe constructia. Dar, cei cu Tora in mana, cei cu Sfintele Scripturi in mana si in gura, proorocesc si propovaduiesc doar din gura, ridicarea celui de-al treilea Templu precum si evenimentele finale ce-l vor succeda in desfasurare apocaliptica, dar IGNORA CU DESAVARSIURE CUM CA CEL DE-AL TREILEA TEMPLU NU ESTE CONSTRUIT DE MAINI OMENESTI CI SE POGOARA DIN CER, DE LA DUMNEZEU ! (Apocalipsa 21;1-6)

  Oamenii inca se preocupa de doua lucruri:
  1. Construirea de biserici si catedrale ale mantuirii (mai mult sau mai putin eficiente….);
  2. Rastignesc pentru a doua oara, in inima lor, pe Dumnezeul mantuirii lor. Asa dupa cum subliniase mai inainte fratele Corneliu Ilioi, citand un fragment din poezia „Revenire” a Milliei King Levi:


  Cu capu-n piept, cu ochii-n lacrimi -El care viata le-a jertfit –
  Se-ntoarce trist pe-aceeasi cale pe care vesel a venit,
  Spunandu-si plin de-amaraciune, oftand din ce in ce mai greu,
  Ca oamenii cladesc biserici, dar …rastignesc pe Dumnezeu…”

 8. Temlul din Jerusalim era supervizat ca sa ma exprim asa de chiar insusi Dumnezeu . Exista o implicare umana si o asistenta din partea Lui,ca un raspuns la dorinta marelui imparat David.Astazi aceeasi nazuinta si dor ilare orice evreu pios ,de reconstrui Templul de la Jerusalim.Exista un consens national si unul divin,dar poporul a uitat menirea si rolul acelui imens lacas.La noi este un act de mandrie nationala un sincretism religios , o vointa politica.Nu intimplator ,catedrala va fi asezata linga Casa Poporului ca o coabitare a unor interese nationale.Am inteles ca aceasta constructie era dorinta expresa a „”preafericitului parinte”” trecut la cele vesnice, ca un gest de reparare morala a mult raului pe care l-a facut ,atunci cand multe bisericii au cunoscut demolarea si batjocura unor minti bolnave.Prea multe si mari jertfe si sacrificii la un popor .

  • Frate Farcau Ionel,
   Nu contest „supervizarea divina”. Eu ma refeream doar la folosirea resurselor de catre cei care s-au substiutui Divinului Superviser construind cu fala si mandrie ! Aici este buba firii pamantesti: de a schimba infatisarea si inchinarea ! (Romani 1:22-25)
   Aduceti-va aminte tot din Sfanta Scriptura, la lucrarea de sfintire (tậrnosire, in exprimare ortodoxa…) a Sfantului Locas, nu este amintit ca oficiant exclusiv (dupa Legea lui Loise) Marele Preot ci doar Ctitorul, adica Imparatul Solomon ! (1 Regi 8:62-66;2 Cronici 5:2-14;7:1-10)
   Este adevarat ca, spre deosebire de „sfintirile” de azi, cu…ctitori (mai sfinti decat toate soboarele de preoti), Sfintirea Templului a facut-o Insasi Dumnezeu ( 2 Cronici 5:14; 7:3) preotii neputand intra in Sfantul Locas din pricina prezentei Norului Sfant SHEHINAH !
   Eu vorbeam insa de prerogativele lui Solomon care si-a arogat dreptul substitutiv Marelui Preot de a aduce, de a sacrifica, de a unge cu sangele jertfelor „curtea Templului” ! (1 Regi 8:63-64), slujba rezervata doar Marelui Preot, dupa Legea lui Moise !
   Ispita mandriei este mare, chiar daca nu a fost condamnata (din ratiuni ale judecatii divine) ca si cea a lui Ierubaal (Ghedeon) care si-a facut un efod de aur ( nu de in), un articol vestimentar destinat imbracamintei doar Marelui Preot ! ( Judecatorii 8:22-30) Efodul pricina de curvie, idlolatrie a fost doar inceputul declinului marelui om. La fel si pentru Solomon !

   • CORECTARE:

    „Nu contest “supervizarea divina”. Eu ma refeream doar la folosirea resurselor de catre cei care s-au substituit Divinului Superviser construind cu fala si mandrie ! Aici este buba firii pamantesti: de a schimba infatisarea si inchinarea ! (Romani 1:22-25)”

 9. Intru totul de acord cu d- voastra ,frate scup in Hristos.Eu am incercat sa mut durerea de la national spre minoritar , ca sa nu scriu ‘”SECTANT”” , cum suntem etichetati de cei cu care stateam la cozi interminabile si tremuram la numitor comun pentru paine noastra cea de toate zilele.Nadajduim ca va curge apa si la balta noastra, adevarat ceva mai incolo decit incearca unii sa ne spuna , dar CRED ca va veni si vremurile care sunt profetite. A infradezit maslinul .Incolo frate csump in Hristos ,fie voia Dmnului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: