MIȘCĂRI DE ROTAȚIE ȘI REVOLUȚII

Pentru mine a început să devină cât se poate de clar că frecvența ciclică a protestelor și revoluțiilor sociale au ceva de-a face cu sistemul solar. Forțele gravitaționale, sferele de influență, accelerațiile năucitoare ale cosmosului depășesc mult puterea noastră de percepție. Ni se pare că totul este imponderabil. Aceaste mișcări sunt reale dar, aparent, fără consecințe. Și dă-i și luptă și dă-i și luptă să înlocuim conducătorii compromiși și/sau incompetenți, să demolăm instituțiile corupte și ineficiente, să aducem primăvara în miez de iarnă, să lucească soarele noaptea și să plouă cu bani fără să fie un nor pe cer și nici să nu intrăm… la apă.

Eu m-am învățat aici cu politica americană: de 25 de ani e rău în America (așa zice partidul de opoziție) dar n-a fost niciodată mai bine (zice administrația). Culmea este că și unii și alții au dreptate… pentru unii sau pentru alții. În România este clar că după revoluție era imposibil să apară peste noapte milionari cinstiți. Nu generalizez, or mai fi și excepții, dar puține. Ce mi se pare anormal este că pentru toate furturile, corupția și sărăcia lucie trebuie să plătească… săracii. Lor li se taie pensiile, ei trebuie să-și plătescă medicamentele, lor li se scumpesc toate, ei rămân în stradă. Bine, și ceilalți (mai puțin rămasul în stradă), dar au de unde.

Toate orânduirile sociale și-au provocat propriul sfârșit datorită lăcomiei. Atunci când bogații au devenit o (mică) minoritate, când au dispărut înstăriții și s-au înmulțit cerșetorii a început revoluția. Dar revoluția nu a distrus rafturile sociale ci a lopătat populația. Le-a venit altora rândul să cerșească. Pentru că în vârful piramidei nu are loc decât un punct.

Iată de ce Evanghelia nu s-a amestecat niciodată în aceste fenomene populare. Mântuirea li se predică săracilor dar îi îndeamnă pe robi la ascultare. Le dă dreptul la libertate dar nu prin forță. Condamnă corupția dar promovează supunerea față de stăpânire și legi. De ce?

Pentru că natura omului este coruptă și săracul care demonstrează acum în stradă pentru drepturile sale va fi cel puțin la fel de nesimțitor atunci când, pe roata vieții, îi va veni lui rândul la bani și la putere. Fascismul și comunismul sunt cele mai bune exemple în acest sens. Nu mai vorbim de faptul că atunci când vine valul protestatar, pe el se dau în vânt huliganii și tâlharii puși pe jaf, vandalisme și aventuri de stradă. Pe aceștia nu-i interesează de ce iese lumea în stradă: a câștigat campionatul echipa favorită, a pierdut finala echipa favorită sau a zis un politician altceva după ca a zis altul ceva. Contează să fie foc, pietre și geamuri de spart.

Unde este procesul democratic, legea majorității, adică alegeri, campanii electorale, media… Da, dar masele sunt manipulate, păcălite. Și așa începe o nouă mișcare de rotație, încă o revoluție și iar de la capăt. Poporul este mulțumit că le-a venit altora rândul să păcălească sau să fie păcăliți. Adică, totul rămâne la fel, pentru că nu se schimbă nimic!

Ori, Evanghelia tocmai acest lucru îl face, schimbă=transformă oameni! Nu prin legi, nu cu revoluții și în niciun caz cu forța. De aceea creștinii nu se rotesc, nu intră în mișcări de revoluție și nu se dau cu valul lumii (în afară de rotațiile și revoluțiile Pământului) pentru că acesta (valul) nu schimbă decât decorul și actorii. Teatrul și piesa sunt aceleași.

About Cristian Ionescu

Pastor Elim Romanian Pentecostal Church Chicago, USA

5 răspunsuri sa “MIȘCĂRI DE ROTAȚIE ȘI REVOLUȚII”

 1. Frate pastor Ionescu, Cu toata admiratia si respectul pe care vi-l port , incerc sa ma desprind de cotidian ,incercand a intelege cat sunt calauzit de Duhul nemultumirea si manifestarea fatisa a unor frati in biserica. Nemultumire fata de slujitorii Domnului,fata de slujba din biserica ,si de ce nu chiar de rinduielile bisericii. Au aparut si nu este rau , fratii carora le merge nextrem de bine in afaceri si confunda biserica cu societatea sau firma pe care o conduc. Multe prea obositor de multe conferinte si seminarii care nu au nimic de a face cu viata de crestin, glume de la amvon si sageti trase la tinta cu predici pe slabiciunile altora . Ne-am incuscrit iar cu alte denominatiuni, ei la noi si noi la ei , ca vezi Doamne in lucrurile in care avem numitor comun sa mergem inpreuna , nu ziduri sigarduri intre noi si ei ci mai degraba punti ( periculos de inguste!) ,ca toate caile si drumurile duc la Hristos ca tel comun. Aud mereu ca aia e dictator ,si bine face daca fac ce le dicteaza Dumnezeu si Duhul, ca acum nu traim in cutare vreme si ca este de preferat sa avem vederi mai tolerante.Nimisc nu mai este ca la inceput si intr-o oarecare masura as fi deacord , dar ce ma fac cand multi si multe de la imbracaminte , vorbire , traire si manifestare nu poti sa ii deosebesti de lume. Cum mai pot fi eu o priveliste minunata pentru ingeri si lume cind am aceesi asemanare cu ei in mai toate aspestele vietii? Susurul si vocea Duhului se aude tot mai rar ca pe vremea lui Eli ,cantarile si rugaciunea a devenit un accesoriu al bisericilor , daca putem ne rugam incet si putin dar lauda si inchinare cata incape . Dar cui? Avem vedete si elitisti , sa ne predice cutare4, sa cinte cutare ca este noralui fratele pastor si uite asa intr-o coma spirituala ne ”BUCURAM ” de bucuria si pofta altuia. Vremuri grele , cei cu multa carte se zbenguiesc pe la altar , cand poporul este la seara de rugaciune , ei sunt pe la sala ,bazin sa -si trateze coloana . Ce sticluta cu untdelemn la dinsii,. doar 2-3 telefoane celulare prin buzunar ca deh ne si recomanda la ce clinica si cabinet sa sunam , ca nae ajuta ei daca dorim . Asta nu-i un punct de vedere , este o stare ,sa nu fiu rau si sa generalizez . Nu cred in pastorul care-si lasa turma in staul in timp ce el umbla prin te miri ce loocurio sa se simta bine . Este rdept ca uneori miroase greu ca Lazar dar asra este pretul si trebuie platit . Altminteri sunt numai niste sugestii ceea ce spun de la altar .O logire spirituala. Vrem o redesteptere ca la rusalii!

 2. Sunt valabile miscarile de rotatie si revolutie si in adunarile noastre ? Sunt ele de dorit ?

  • @ Liviu M- Din nou in pozitia cind crestinii erau in stare sa moara pentru credinta in DOMNUL ISUS HRISTOS.? Ma gindesc ca nu va trece mult si aceste vremuri vor veni negresit , incep sa se contureze la orizont.

 3. Ca si credinciosi Adevarului Sfant, ar trebui sa luam seama la intelepciunea cu care Eclesiastul „vede” lucrurile lumii care „zace in cel rau” !

  „Este un rău pe care l-am văzut sub soare, ca o greşeală care vine de la cel ce cârmuieşte; nebunia este pusă în dregătorii înalte, iar bogaţii stau în locuri de jos.
  Am văzut robi călare, şi voievozi mergând pe jos ca nişte robi.”
  „Vai de tine, ţară al cărei împărat este un copil şi ai cărei voievozi benchetuiesc de dimineaţă!” (Eclesiastul 10:5-7,16)

  Tot inteleptul Solomon ne indeamna sa luam seama la…lacuste (hoppers)

  „Lacustele n-au imparat, si totusi pornesc toate in cete.” (Proverbe 30:27)

  Este adevarat ca lacustele romanesti n-au imparat dar au…presedinte ! Ia sa vedem care este platforma-program, ideologia lacustelor:

  1. Hopper explains the world (A Bug’s Life)

  2. World leaders treat us like ants to grasshoppers (HD)

  In rest, este doar protest, manifestatie spontan regizata din umbra, este doar descarcare de adrenalina ramasa dupa meciurile de footbal…

 4. Problema este ca vremurile grele nu ne vor face mai buni decat suntem azi, ci doar va dovedi ceea ce suntem.Azi ni se cere echilibru, nu oscilatii intre „prea ingust” si „prea larg”, croiti carari drepte ….(EVREI 12:13.). Dumnezeu ne cheama la lucru in via Sa, in frunte cu pastori,caci ei ar trebui sa fie primi indignati de ceea ce se intampla.
  Frate Ionescu C. transmiteti la cat mai multi colegi de-ai dvs. starea aceasta de iesire din spatele cortinei si sa prinda pozite caci asta asteapta poporul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: